Sopiiko sakemanni vähävaraiselle?

tahtoosakun

Eli olen osa-aika työssä ja näin ollen köyhä. Mutta haluisin silti kovasti koiran ja koiraanhan kuluu valtavat määrät rahaa sehän on fakta jonka kaikki tietää. Joo tiedän että onhan niillä opiskelijoilla ja eläkeläisillä sun muilla vähä varasilla työttömilläkin koiria.
Mutta mietinkin tässä kun saksanpaimenkoira on suosikki koirani ja olen niin ollut ihastunut siihen jo vuosia (siis niihin suoraselkäisiin versioihin). Nyt kysyisinkin sakemannien terveydestä. Sehän kun ei kovin hyvä ole, sisäsiittoisuus on ongelma ja maailman suosituimpina rotuina se on jalostetuimpia joten sairauksilta ei voi tietystikkään välttyä.
Tutuillani on ollut sakemanneja ja hyviltä kasvattajilta otettu ja mahd terveistä vanhemmista, silti koirista tullut sairaita ja jouduttu nuorena lopettaan. Toki tiedän että kaikki on sattuman ja onnen kauppaa.
Uskallanko ottaa suosikki rotuni edustajaa, haluisin niin kovasti mutta pelkään miten varani riittää jos lekurissa saa juosta koiran tähden kokoajan tai vielä pahempi jos joudun liian aikasin luopuu koirasta kun sen joutuu lopettaan?!
Onko huoleni turhia? Miten teidän sakut on elänyt, vanhoiksi, nuoriksi? Onko ollut teveitä?

18

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uskooettätahtoosakuu

      No itse olen samaa mieltä koirarodusta. Meillä on ollut yksi saksanpaimenkoira, joka ikäväkyllä kuoli sairauteen. Oli n. 9 vuotias. Nykyään meillä on toinen saksanpaimenkoira, jonka eläinlääkärikuluihin kuluu keskimäärin vuodessa noin päälle tonnin... Onhan niitä terveitäkin yksilöitä, mutta hyvin harvassa. Olit sitten "täydellinen koiran omistaja" et voi sairauksien määrää päättää, se on se ikävä juttu :(
      Kannataa hommata koira vasta sitten, kun saat enemmän palkkaa, sillä koirat sairasytuvat joskus ihan "yht-äkkiä", ja parantuvat joskus myös "yht- äkkiä"
      On hyvä että olet saksanpaimenkoiraa katsellut innokkaana, mutta sinuna hankkisin jonkun sekarotuisen, sillä ne välttävät yleendä vakavat sairaudet. En kuitenkaan halua estää sinua hankkimaan sitä mitä haluat ;)

    • entäpäjos

      Samoilla linjoilla, sakun pitokustannukset ovat suurehkot, rokotukset,ruoka, elkulut jne.
      Eli jos rahasta on pulaa, ongelmia on tiedossa.
      Mites jos valitsisit pienemmän rodun, Ruselin vaikka?
      Se syö vähän, ja luultavasti terveempi ja pitkäikäisempikin....niin olis rahallisestikkin helpompi valinta, rokotukset tietty saman hintasia, mutta muut kulut huomattavasti pienemmät.Silti rotuna, helposti koulutettava, ja voi harrastaa vaikka ja mitä ;)

    • ei.sovi

      Sakemanni ei sovi kovin vähävaraiselle. Hankintahinta on pieni alkurysäys. Jatkuvat kulut ovat huomattavat ja lisäksi voi tulla todella isoja eläinlääkärikuluja juuri silloin kun ei ole rahaa.

      Sama koskee kylläkin kaikkia koirarotuja ja myös kissoja. Ensin talous vakaalle pohjalle, niin että joka kuukausi jää rahaa säästöön. Sitten voi harkita lemmikkiä.

      • siismitäh

        Miten niin jatkuvat kulut on huomattavat..?? Itse joskuslaskeskelin että oman koiran ja kissan ruokiin menee - 100 euroa kuussa, kun ei syötetä nappulalla vaan kunnon ruoalla. itsekin "vähävarainen" ja mielestäni tuo on ihan ok summa. lääkärissä ei tartte juosta joka kuukausi kun on terve koira, tarvittaessa ostetaan leluja, remmit, pannat ym. tai kaikkihan sen tietysti itse määrittelee, mikä summa on "huomattava"...


      • siismitäh

        Ja ainakin Animagissa saa kuulemma laskulle, jos on luottotiedot kunnossa. vink vink


      • ei.sovi
        siismitäh kirjoitti:

        Miten niin jatkuvat kulut on huomattavat..?? Itse joskuslaskeskelin että oman koiran ja kissan ruokiin menee - 100 euroa kuussa, kun ei syötetä nappulalla vaan kunnon ruoalla. itsekin "vähävarainen" ja mielestäni tuo on ihan ok summa. lääkärissä ei tartte juosta joka kuukausi kun on terve koira, tarvittaessa ostetaan leluja, remmit, pannat ym. tai kaikkihan sen tietysti itse määrittelee, mikä summa on "huomattava"...

        "oman koiran ja kissan ruokiin menee - 100 euroa kuussa"

        Eikö tämä ole köyhälle huomattava summa?


      • siismitäh
        ei.sovi kirjoitti:

        "oman koiran ja kissan ruokiin menee - 100 euroa kuussa"

        Eikö tämä ole köyhälle huomattava summa?

        no itselle se tuntuu normaalilta summalta, en pidä itseäni "köyhänä", rahasta vain on pulaa :D ja sitten tietysti miettiä ne prioriteetit että mihin sitä rahaa laittaa, ensin on ostettava eläinten ja lasten ruoat, ennenkuin voi miettiä omia haluja..


    • harkitsetarkkaan

      Ainakin kannattaa ensin oikeasti säästää. On ihan ehdottoman tärkeää, että sinulla on hankintahinnan ja alkukulujen jälkeen noin tonni sen terveyteen. Usko huviksesi, nukut jo yösi paremmin, eikä tarvitse stressata. Jouduin joskus kun oli jo koira, semmoiseen elämäntilanteeseen, missä säästin ihan kaikesta, omaa ruokaani myöten ja pelkäsin koko ajan että mitä jos jotain sattuu ja se on hirveää! Ainahan sille ei tosiaan mahda mitään (joskus se onnettomuus ei vaan tule yksin eikä siihen pysty varautumaan mitenkään), sitten pitää vaan toivoa, taistella ja pyytää apua, mutta jos mahtaa, niin ihan oikeasti, kannattaa varautua. Koiran kustannukset ovat tähtitieteelliset, kun oikein pahasti sattuu. Mutta niistä ei voi tinkiä paljoakaan. Koira sairastuu huonolla ruoalla, se ei ymmärrä kärsimystä, ja sen terveys on hoidettava, oli tilanne mikä vaan. Muutto on tehtävä sen mukaan jos siihen on sitoutunut. Itse en edes kuuntele mitään pullamössöjä, jotka heti luopuu koirasta: se minkä otat, siitä vastaat. Joten mieti.

      Jos et pysty säästämään, et pysty koiraakaan ylläpitämään - ainakaan jos jotain sattuu. Ensimmäisenä vuonna tulee rokotukset, madotukset, koirakoulut, ja pentutapaamiset jotka kannattaa hoitaa asiallisesti ja vaikka ajaa vähän sen takia. Joku sanoi joskus että ensimmäisen vuoden kustannukset ovat noin 3000 euroa.

      Erilaisiin paikkoihin totuttamiset yms. ja se vie todella paljon aikaa (missä kohtaa osa-aika työ on kyllä hyvä asia) ja jopa rahaa. Lääkärikulut saattaa nousta useisiin satoihin euroihin ilman perinnöllisiä sairauksiakin, esim. juuri mainitsemani asiat, mutta punkkihoidot, tai ultrakuvaus jos vaikka virtsatiet ei kehity normaalisti tai tulee tulehdus, silmätulehdus on pennuilla yleinen jne. että ei kaikki yleisetkään ongelmat ole edes perintötekijöistä kiinni. Lisäksi kannattaa muistaa, että jos käy niin surullisesti, että koira sairastuukin vaikka syöpään ja joudutaan lopettamaan, on nekin kustannukset maksettava: siinä saattaa olla ihan puu-uurnalla ja pienimmillä maksuilla jo 300 euroa, vaikka sillä ei saa kun menettää ystävänsä!

      Sinänsä rotukoiralle ja pennulle saa vakuutuksen. Se on muistaakseni 300-400 vuodessa, mutta jo kolme käyntikertaa lääkärissä ja se on maksanut itsensä takaisin. Vuositasolla muistaakseni korvataan jonnekin 1500 €:n ehkä joku voi näitä tarkentaa, jos muistaa paremmin, mutta siis etenkään köyhälle ei ole varaa kolmeen asiaan a) huonoon ruokaan: ravinto on ihan ehdoton pohja koiran terveydelle, b) jättää hoitamatta ajoissa: lääkärilasku ei suinkaan pienene sillä että odottaa ongelmien pahenevan ja c) olla ilman vakuutusta.
      Joku seropin omistaja varmaankin tietää miten vakuutus menee sekarotuisilla/rekisteröimättömillä ja saako sitä jne. Mutta luulisin että siihen vaikuttaa myös ne perinnölliset sairaudet..? Joillekin roduille ei vissiin edes saa vakutusta koskien kaikkiea..?

      Siinä mielessä sakemanni on huono koira vähävaraiselle, että se syö paljon, vaatii paljon aktiviteettia ollakseen onnellinen, pitäisi kouluttaa hyvin ja sillä on sitä perinnöllisyystaakkaa ihan hirveästi. Pienempi ja terveempi rotu voisi olla parempi jo lähtökustannuksilta: lapinkoirat on käsittääkseni aika terveitä? Joku semmoinen pystykorva?
      Sussari on todella valitettavaa kyllä, jalostettu helvetin rumaksi luiskaperäiseksi ja sairaaksi. Rumuus on tietty katsojan silmässä, mutta ne luiskaperät ei edes liiku kunnolla, se on hirveää katsottavaa. Tosi monella kuitenkin se myös aiheuttaa kipuja ja vammoja sekä ennenaikaisen vanhenemisen.
      Parempiakin palveluskoiria on, kannattaa katsoa terveempiä kyllä muutenkin, ihan jo siksi, ettei tue sairaiden rotujen jalostusta.

      Vähävaraisella kannattaa olla jonkunlainen turvaverkko. Ei vain hoitopaikan suhteen, mikä on kallis jos sen ostaa, vaan ihmisiä, jotka auttaa jos tulee isoja kustannuksia. Lisäksi jos luottotietosi ovat kunnossa, ehkä kannattaa mennä suosiolla semmoisen eläinlääkäriaseman asiakkaaksi, missä saa myös joustomaksun. Sitä ei kannata käyttää ellei ole pakko, mutta jos on pakko, on jotain, millä sen koiransa hoitaa. Pitäähän nekin laskut maksaa toki, mutta joskus tarvitsee pelivaraa, ja jos on järkevä eikä pikavippailija, niin sitä pelivaraa osaa käyttää itsensä pinnalla pitämiseen eikä hukuttamiseen. Onneakin aina toki tarvitaan, mutta kuitenkin...

      No, siis. Koira on tosi ihana ystävä, mutta kallis semmoinen. Siksi oikeasti kannattaa myös miettiä sitä hankintahintaa, onko sen pakko olla 700 euron rotukoira vai voisiko siitä sen 500 euroa säästää sen terveyskassaan ja maksaa sekarotuisesta 200 euroa? Jos et aio näyttelyissä käydä, niin sopivia pk-sekarotuisiakin varmasti löytyy. Suosikkisi tulee olemaan se kuitenkin, mikä sinulla sitten lopulta on, sillä siitä sinulle rakkain tulee! Ei kannata siis liikaa jumittua johonkin "suosikkirotuun" vaan miettiä monelta kannalta asiaa. Jos koiran saat, sinulle varmasti tulee juuri se koira, mikä kuuluukin.

      • eitosiaan

        Sakemanni ei syö paljoa, kun ei syötä ja opeta pullamössökoiraksi... Ja siis aina lääkärissä sanottu että on koira just eikä melkeen sitä mitä pitääkin.


      • Vainiinsesano

        Syö paljoa suhteessa mihin? Kyllähän iso koira syö paljon vaikka se söisi vähemmän kun jotkut ahneemmiksi mainostetut samankokoiset. Joka tapauksessa siitä kertyy joka kuukausi menoja, joista ei voi tinkiä. Lisäksi koiran monipuolinen ja terveellinen ravinto - mikä ei siis ole kaikista halvinta x-rarainbowpirkkaa valmismurskuina - maksaa. Kun on vähävarainen, on satanen aika paljon kuussa, ja jos on köyhä (oikeasti eikä näitä rikkaita ja normaalituloisia ruikuttajia), niin 50 euroakin on paljon.
        Mutta sovitaan vaan että se syö vähän: aika pieni lohtu tuossa listassa ja ruoka nyt pitäisikin olla vain yksi asia muiden mukana.


      • ruokoo

        No ruoka on varmaan se tärkein, millä pysyy kunnossakin. ja antaa hyvää ruokaa niin ei tarvitse antaa hirveitä määriä..


    • 2xressut

      Itse olen työtön ja minulla 2 koiraa. Minul ei oo turvaverkkoa joka auttaisi rahallisesti jos tulisikin satasien tai tuhansien eurojen ell keikka. Jos koirani sairastuu ja joutuu lekuri kierteeseen, on se/ne pakko lopettaa (jep tiedän kuulostaa sikamaiselta ja kauheelta, mut niin se on)
      Luottotiedot on mennyt yms. Ja ei , koiristani en luovu muutaku jos tulee pakko,sillä myös köuhillä on oikeus pitää koiria. Kummatkin koiristani on 7v ja terveinä on pysynyt *koputtaa puuta*. Toivon että pysyykin. Ja ei tämä ei ole minulta mikää rovo vaan kerroin vaan miten minulla on asiat, vähän poikkesi aiheesta, sori. Mut aloittajan housuissa en puhdasrotusta ottas, seropin niinku mullaki.

    • 203

      Sakemanni taitaa olla persaukisten koira. Itse olen nyt kahdesti joutunut tilanteeseen, että koiranomistaja ei ole pystynyt korvaamaan koiransa aiheuttamaa vahinkoa. Eli ÄLÄ ota koiraa, jos ei ole varaa koiran hyvään hoitoon ja mahdollisiin yllättäviin menoihin!

    • 1920polka

      Onhan se hintava lemmikki,ruokineen päivineen. Vakuutus kannattais ottaa,voi olla että joutuu käytteleen eläinlääkärillä. Kannattaa varata 500 e kaikenlaisiin odottamattomiinkuluihin,niitä tahtoo tulla.

      • ParasYstävä

        Monessa vakuutusyhtiössä sairausvakuutus loppuu tiettyyn ikään saavuttua ja Tapiolassa missä se jatkuu koko iän, niin korvaussumma alenee iän myötä. Eli silloin kun vanhuuden tuomia sairauksia alkaa tulemaan. Helposti myös sairauskulut menevät tuon korvaussuman yli kun satananen ei edes pitkittyneen vatsataudin hoidon summaksi riitä ja näitä vatsapöoöjä on joka kevät ja syksy liikkeellä.

        Koirat tarvitsevvat myös kunnollisen ruoan (ei nappuloiden) lisäksi pureskeltavaa ihan hammashuollon ja mielenterveyden lisäksi, eli siihen menee rahaa myös.

        Rotu on mahtava, aivan paras, mutta jos tulot on pienet suosittelen olemaan ottamatta. Sinulle itsellesi tulee myös kurja olo kun et voi antaa kaikkea sitä mitä toinen tarvitsee.


    • älä_maksa_turhaan

      Vaikea monen ymmärtää miksi saksanpaimenesta pitäisi maksaa 1000 e! Terveys kun ei ole hinnasta kiinni vaan sattumasta. Kaverilla oli saku joka eli 15 vuotiaaksi eikä ollut rekattu, maksoi 200 e. Aivan tsägästä kiinni minkälaisen koiran sattuu saamaan. Oli hyväluonteinen terve koira ja eli pitkän elämän.

    • rocki

      Hei hei nyt kaikille.

      Minä kerron ja autan nyt kysyjää sakemannin suhteen.

      Kun otat koiran sakemannin niin ota se paperiton koska niillä sinä et tee mitään,tällä säästät sievoisen summan,katselet ilmoituksia ja erityisesti maaseudulta saattaa saada hyvän ja tuurilla tasaselkäisen sakemannin,sielä on ne niin sanotut terveet ja parhaat jos siis saa mahdollisimman lähelle 1980-1990 luvun sakun juuria,niitä voi todella jollain ollakkin suomessa.

      Tieto ei ole varmaa mutta näin minä ainakin tekisin,jos sellaista edes löytyisi.

      Itselläni oli hyvin hyvä saku 1990 vuosikymmenellä,mutta tämä koira taas söi kun raavat leijonat esim:10 litran kattila saattoi mennä kerta syömällä mutta pitää nyt muistaa tai ymmärtää ettei kyseessä toki ollut normi saku enään vaan raavas saku,painaen 60kg-65kg eli mistään kirpusta ei ollut kyse.

      Koskaan ei vikoja ,ei minkaanlaisia huomattu ja aina terve ei kuumettatai mitään huomattu ei ainakaan näyttänyt sitä päälle päin.

      Nyt kun nykyisin olen siirtynyt laumanvartijoihin niin (keskiaasiankoira) näissäkin voi ilmetä vikoja mutta meillä ei ole mitään vikaa ollut,ei eläinlääkärissä käyntejä jonkun ongelman takia siis hivittävän edullista on ollut ja syö kun kirppu eli saku söi montak kertaa enemmän.

      Uskon sinun kannattavan ottaa se saku koska jos tekee mieli niin se on toteutettava kun löytyy se maaseudun koira,mihinkään näyttely juttuihin /papereiden suhteen älä lankea,se on peli selvä useimiten .
      silloin.

      Tärkeintä on tietää emä ja isä mitä ne on ja mielummin vielä kun ne olisi sielä talolla mistä ottat koiran edes se emä ja sitten katsoo sitä isän puolta ja kyselee mikä se on jne....

      Sen sanon että ovat yleensä jos sattuisi että onnistaa niin ne on kovapäisiä ja hyvin vahvoja siis hyvin hyvin vahvoja sakuja,ne ei ole missään tapauksessa sitten seurakoiria vaan toiminnan koiria.Eli pitää touhuta ja pentuna tekee ehkä muutaman tuhon kuten kengät voi pureksia jne.

      Tosin tämä keskiaasiankoira mikä meillä on niin tämä ei ole koskaan tehnyt mitään sellaista jota ei saisi tehdä siis tuhonnut.


      Ota tai katsele vaan sitä koiraa jos löydät kuvailmani koiran maalta niin olet oikeasti löytänyt arteen.

    • 1920polka

      Paperiton on halvempi hankkia ja jos et käy kisoissa etkä näyttelyissä.
      Jää enemmän rahaa ylläpitoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe