Kolari, polvivamma, leikkaus, kuntoutus?

Piipuli_15

Olin kuukausi sitten rajussa autokolarissa, jonka seurauksena oikea polvi hajosi viiteen osaan. Polvi leikattiin seuraavana päivänä.
Sain kipsin sijaan saranaortoosin, joka oli ensin 2,5 vk 0-asennossa, sitten seuraavat 2 viikkoa 0-30 astetta ja eilen sain siihen 0-60 astetta liikkumavaraa. Lääkäri oli hyvin tyly, sanoi että pitää enemmän taivuttaa polvea, se on kuulemma liian jäykkä. Koitin sanoa, että eihän se voi vielä taipua enempää kun ollut vasta sen 30 astetta varaa liikuttaa ja sen tuo mielestäni taipuu.

Tuli myös käsky ruvetaan varaamaan kokonaan jalalle. Kepeistä olisi päästävä pois. Sisällä uskallan jonkun matkaa mennä yhdellä kepillä tai jopa ilman, siis ihan muutamia askelia.

Perjantaina ensi viikolla on eka fysioterapiakäynti.

Nyt olen aika pihalla, mitä teen tämän viikon tuon kanssa, kun en ole saanut mitään kotijumppaohjeita tms.
Olen koittanut monta kertaa päivässä taivutella jalkaa sekä ottaa noita askelia ilman tukea. Polvi on tosi kipeä, olen nyt ollut reilun viikon ilman kipulääkkeitä. Eilen otin 600 mg Buranan ennen lääkärireissua.

Jalassa on myös joku ilmeisesti hermovika tms. Välillä jalkaan tulee todella kivulias/inhottava kramppi, joka tuntuu lähinnä jalkapöydässä/varpaissa. Pari kertaa kramppi on kestänyt niin pitkään, että silmissä on mustunut ja vähällä ollut taju lähteä. Ortopedin mukaan tuon pitäisi helpottaa kuntoutumisen myötä, muuta apua ei ole herunut. :P

Vaan nyt tosiaan kaipaisin turvallisia jumppaohjeita tähän tämän viikon ajalle, jottei polvi olisi ihan jäykkä pökkelö ekalla ft-käynnillä. :)

4

191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Odota_fyssaa

      Fysioterapeutti aloittaa siitä mikä tilanteesi on tällä hetkellä. Polvea ei tarvitse erityisemmin jumpata ennen käyntiä. Saat kyllä ohjeita sitten ensikäynnillä ja siitä sitten edetään kun käynnit jatkuu.
      Noin paha vaurio vaikuttaa sen ettei polvesta tule koskaan enää niin hyvä kuin oli ennen kolaria. Hoidoilla pyritään saamaan polvi mahdollisimman hyväksi.

    • Piipuli_15

      Kiitos vastauksesta. :)

      Jäi vaan mietityttämään, kun se terveystalon lääkäri oli oikein vihainen kun polvi ei perjantaina taipunut tuon enempää ja on tosi jäykkä. Eihän se voi edes taipua, kun ortoosi on sallinut sen 30 astetta... :/

    • Piipuli_15

      Niin sanoi leikannut kirurgikin, ettei tule enää ennalleen, mutta pitäisi pystyä entiseen tapaan esim. ajamaan pyörällä ja ratsastamaan sekä toimimaan lähihoitajan ammatissa (vanhus-/vammaishoitaja, fyysinen työ).

      Tämäkin riittää kyllä, mikään kilpaurheilija en ole ikinä ollut eikä minusta sellaista tarvitse tullakaan. :)

    • polvivammane

      Itse ajoin noin kaksi kuukautta sitten moottoripyörällä ojaan isolla nopeudella, tuloksena polven totaalinen tuhoutuminen(aivan käsittämätön kipu, ambulanssilla/medihelillä kesti 40min saapua paikalle). Polvi lähti kolarissa sijoiltaan, joka saatiin vasta leikkauksen avulla paikalleen, kun se ei vetämällä onnistunut. 5 yötä sairaalassa, nekroosi uhan takia. ACL, PCL ja MCL kaikki poikki sekä huomattava nivelkapselivamma. Ristisiteiden korjausleikkaukseen pääsin vasta kaksi viikkoa sitten vakuutusyhtiön sekoiluiden takia ja vamman laadun takia, ei ole kuulemma montaa osaavaa ortopedia jotka tämän luokan vamman hoitaa.
      Ensinmäisen leikkauksen jälkeen kävelin kepeittä, ilman kipua vapaasti liikkuvalla polvituella kahden viikon jälkeen. Kipulääkkeitä ei tarvinnut enää sairaalasta päästyä syödä.
      Nyt ristisideleikkauksesta tuo kaksi viikkoa, jalka avattavassa kipsissä, jonka alta paljastuu yhteensä 48 ommelta. Kipua ei ole juuri ollenkaan, joka on aika hämmentävää.
      Kuntoutus ohjeena reisilihaksen jännittelyä 200-600 kertaa päivässä, joka on helvetin turhauttavaa hommaa. Tekisi mieli kävellä jo ilman keppejä, mutta varausta saa jalalle laittaa 15kg kuuden viikon ajan. Onneks ensi viikolla saan polvituen, jotta pääsee vähän liikuttelemaan jalkaa.
      Minulle taas sanottiin leikkausen jälkeen, että polvesta tulee hyvällä tuurilla ja kuntoutuksella jopa melkein yhtä hyvä kuin vanhasta. Toisaalta kuulemma jalkapallo ja salibandy ei ole se otollisin liikuntamuoto.
      Fysioterapiaa ja kävelyä odotellessa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe