Jurassic World: Arvostelu plus kummallisuuksia

Juu_rassic

Aluksi varoitus, tämä arvostelu sisältää spoilereita. Jos et ole vielä nähnyt leffaa etkä halua tietää juonesta, kannattaa olla lukematta eteenpäin.

Dinosaurusten ei siis annettu kuolla sukupuuttoon, joten -Jurassic World. Leffa lähtee liikkeelle kutakuinkin yhtä hyvistä (ja tieteellisesti naiiveista) lähtökohdista kuin Jurassic Park.

Jurassic World on Isla Nublarille, entisen Jurassic Parkin tilalle rakennettu valtava dinosauruspuisto. Se on ollut toiminnassa ilmeisesti jo joitain vuosia ja on varsin suosittu turistikohde. Leffan alussa kaksi poikaa, veljekset Gray (Ty Simpkins) ja Zach (Nick Robinson) lähtevät vierailulle joulun alla Jurassic Worldiin, jossa heidän äitinsä sisko Claire (Bryce Dallas Howard) toimii johtajana.

Jurassic Worldin toiminnasta vastaa sen maailmankartalle nostanut rikas sijoittaja Simon Mashrani (Irrfan Khan). Hän ilmeisesti tekee jonkinlaista yhteistyötä InGen firman kanssa puiston osalta mutta yhteistyön laatu ei oikein selviä elokuvasta. Mashrani lisäksi on palkannut eläintenkouluttajaksi entisen merijalkaväen sotilaan, Owen Gradyn (Chris Pratt).

Jurassic World näyttää olevan jonkinlainen paranneltu versio JP:sta. Siellä ei näyttäisi olevan sellaisia nolouksia kuin että T-rex ei tulisikaan syömään lounasaikana kuten JP:ssa oli. Siellä on myös samanlainen raptoriaitaus kuin JP:ssa. Owen toimii "raptorien alfana" elokuvassa.

Merkittävänä uutuutena puistossa on vedessä elävä dinosaurus, mosasaurus, joka oli yksi valtavimmista vesidinoista. Mosasaurus elelee sitä varten rakennetussa laguunissa ja yleisöä huvitetaan sen syöttönäytöksillä. Muuten puistossa pitäisi olla vielä kolme lihansyöjädinoa, mutta niitä ei esitellä leffassa. Tai en ole varma laskiko Gray pterodactylit (lentoliskot) mukaan.

Claire on tyypillinen uranainen, joka on naimaton ja lapseton, mutta jolla ilmeisesti on jonkinlaista kiinnostusta Oweniin. Claire sysää lapset avustajansa Zaran kaitsettaviksi, koska hänellä on jonkinlainen sijoittajatapaaminen näiden saapuessa. Hän esittelee sijoittajille puiston uusimman dinon, indominus rexin (Lyhennän tämän nimen muotoon "inomituinen" tästä eteenpäin).

Inomituinen on ilmeisesti vasta hiljattain tehty labrassa ja Mashrani haluaa Owenin vilkaisevan sen aitausta turvallisuuden varmistamiseksi. Owen tuleekin paikalle, mutta inomituinen onnistuu pakenemaan aitauksesta. Tästä alkaa varsinainen jännitysosuus leffassa.

Varsin viihdyttävä, olkoonkin että yleisöä aliarvioiva leffa.

Listaan tähän vielä elokuvan erilaisia mokia ja kummallisuuksia. Lista jonka olen kerännyt jo aiemmin. Lista ei missään nimessä ole tyhjentävä.

1. Alussa kun Gray katselee dinonkuvia, katselulaite näyttää todella vanhalta mallilta. Eikö tämä pääse internetiin.

2. Teinirakkautta, mikä tietenkään ei estä Zachia myöhemmin vilkuilemasta muita tyttöjä.

3. Jurassic Park teemamusiikki. (Ärsytti jo alkuperäisessä.)

4. Claire ei vielä näytä olevan erityisen kiireellinen poikien saapuessa, mutta lähettää silti tämän tohelon Zaran poikia vastaan.

5. Pikkupossu pystyy juoksemaan vaivatta raptoreita pakoon

6. Raptoriaitauksen luona työskentelevä poika näyttää alaikäiseltä tai hädin tuskin täysikäiseltä. Sopiva paikka työskennellä sellaisten petojen kanssa?

7. Onko raptoriaitauksen yli kulkeva silta muka tarpeeksi korkealla, ottaen huomioon miten kovia raptorit ovat hyppimään?

8. Pojalla ei ole mitään suojaköyttä tms estämässä putoamisen aitaukseen.

9. Poika ei näytä saaneen putoamisessa paljoakaan iskua.

10. Owen raptori-alfana

11. Kun Owen on saanut pojan ulos aitauksesta, tämä nojailee kaikessa rauhassa raptoriaitaan, mutta nyt raptorit eivät käy kiinni.

12. Seuraavassa kohtauksessa, puhuessaan Owenin kanssa poika on siirtynyt pois aitauksen luota.

13. Mosasauruksen lammikko näyttää aika pieneltä sen kokoiselle eläimelle.

14. Onko mosa merieläin? Jos on, pystyykö se sopeutumaan makeaan veteen tuossa järvessä.

15. Mosan ponnistaessa vedestä nappaamaan hain, se alas mennessään kastelee yleisön. Miksi reunalle ei ole laitettu suojalasia suojaamaan roiskeilta ja estämään mosaa napsimasta makupaloja yleisöstä?

16. Clairella ei ole aikaa uhrattavaksi sisarenpojilleen. Kiireinen tärkeä uraa tekevä sukulainen klisee.

17. Tohelo lastenvahti Zara ei vahdi poikia kierrettäessä huvipuistoa.

18. Indominus rex tai pitäisikö sanoa "Inomituinen rex". Kutsukaamme sitä tästä eteenpäin inomituiseksi.

19. Inomituinen teeskentelee paenneensa

20. Miksi Owen ja muut eivät tarkistuta keskuksesta inomituisen sijaintia ennen kuin menevät sen aitaukseen? Ounce of prevention jne.

21. Inomituinen tyytyy vain nuuhkimaan auton luona eikä paiskaa sitä syrjään, vaikka se varmaan näki Owenin suojautuneen alle.

22. Inomituinen paiskaa auton syrjään, vaikka toinen työntekijä on sen edessä eikä alla.

23. Inomituisen älykkyys on juonena kuin kopio Renny Harlinin Deep Blue Seasta

Jatkuu

4

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juu_rassic

      Jatkuu...

      24. Kun Claire menee tapaamaan Owenia tämän asuinpaikkaan, hän valittaa siitä, että Owen tuli treffeille shortseissa. Owen sanoo tämän johtuneen kuumuudesta. Kuitenkin tuossa kohtauksessa hän pitää tavallisia housuja.

      25. Clairen puku ei ole ihan ykköshuutoa kenttäpukuna

      26. Mistä inomituinen muka tietää, että sen poistama laite on jäljityslaite?

      27. Mistä inomituinen muka tietää implantista? Asensivatko työntekijät sen muka dinon ollessa hereillä?

      28. Inomituinen potkii ja retuuttaa gyropalloa. Dinosaurusjalkapalloa.

      29. Luonnollisesti kaksi alaikäistä poikaa osaa korjata pari vuosikymmentä vanhan jeepin.

      30. Luonnollisesti pari vuosikymmentä vanhassa keskuksessa ollut pimeänäkökypärä toimii.

      31. Masranin suhteellisuudentaju heittää. Hän lähtee itse lentämään erikoisryhmän kopteria taistelulennolla.

      32. Tuplaironiaa: Lentolisko nappaa Zaran ja pudottaa tämän mosan lampeen. Mosa syö molemmat.

      33 Miksi mosa muuten valitsee juuri Zaran ja häntä reuhtovan lentoliskon, kun lammessa sukeltelee lukuisia lentoliskoja?

      34. Owen ja Claire pussailevat vaikka lentoliskotilanne on päällä.

      35. Miksi Masrani ei käske evakuoida saarta kuten Owen ehdottaa? Nolompaahan hänelle on se, jos ihmisiä joutuu syödyksi kuin että he joutuvat keskeyttämään lomansa.

      36. Tietenkin inomituisessa on raptorin geenejä.

      37. Onko Vivianin "Minulla on jo poikaystävä" kohtaus ihan välttämätön?

      38. Feminismi edellisessä kohtauksessa.

      39. Tietenkin Lowery on vielä ohjauskeskuksessa vaikka kaikki muut ovat häipyneet.

      40. Karen käskee Lowerya avaamaan "aitauksen 9". Luuleeko joku yleisön yllättyvän siitä, että siellä on T-Rex?

      41. Inomituisessa on geenejä raptorista JA tyrannosauruksesta. Silti se ei osaa kommunikoida tyrannosauruksen kanssa, vaikka osaakin kommunikoida raptorien kanssa.

      42. Henry Wun lähtiessä helikopterilla hän kysyy onko hänen sopimuksensa Hoskinsin kanssa voimassa. Miksi kovanaama sanoo, että Wusta kyllä huolehditaan hyvin. Näissä filmeissä se yleensä tarkoittaa että ihminen viedään johonkin syrjään ammuttavaksi.

      43. Raptori ilmestyy paikalle juuri kun inomituinen tappaisi tyrannosauruksen. Muunnos kliseestä: Sankarille saapuu pelastaja yhdennellätoista hetkellä.

      44. Eikö mosan lampea ympäröivä aitaus ole sähköistetty? Inomituinen törmää siihen otellessaan tyrannosauruksen ja raptorin kanssa, mutta ei pökerry sähköiskusta. Miten mosa sitten pökertyisi?

      45. Tietenkin Lowery on vielä ohjauskeskuksessa vaikka kaikki muut ovat häipyneet.

      46. Karen käskee Lowerya avaamaan "aitauksen 9". Luuleeko joku yleisön yllättyvän siitä, että siellä on T-Rex?

      47. Inomituisessa on geenejä raptorista JA tyrannosauruksesta. Silti se ei osaa kommunikoida tyrannosauruksen kanssa, vaikka osaakin kommunikoida raptorien kanssa.

      48. Henry Wun lähtiessä helikopterilla hän kysyy onko hänen sopimuksensa Hoskinsin kanssa voimassa. Miksi kovanaama sanoo, että Wusta kyllä huolehditaan hyvin. Näissä filmeissä se yleensä tarkoittaa että ihminen viedään johonkin syrjään ammuttavaksi.

      49. Raptori ilmestyy paikalle juuri kun inomituinen tappaisi tyrannosauruksen. Muunnos kliseestä: Sankarille saapuu pelastaja yhdennellätoista hetkellä.

      50. Eikö mosan lampea ympäröivä aitaus ole sähköistetty? Inomituinen törmää siihen otellessaan tyrannosauruksen ja raptorin kanssa, mutta ei pökerry sähköiskusta. Miten mosa sitten pökertyisi?

      51. Mosa nappaa inomituisen. kohtana on klisee sille asetelmalle, että rikollisen pään menoksi laaditaan juoni ja sitten tämän nujertaakin joku ulkopuolinen sattumalta.

      52. Kun Owen menee ensimmäistä kertaa kontrollihuoneeseen, siellä seisoskelee turvamies. Tämä ei tunnista Owenia vaan pyytää tältä henkkaria, vaikka juonen mukaan Owen on yksi tärkeimmistä työntekijöistä puistossa.

      53. Tohelo Zara ei ilmoita Clairelle, että on hukannut pojat joita Claire laittoi hänet vahtimaan.

      54. Mikä oikeastaan on InGenin, Masranin ja armeijan keskinäinen suhde.

      55. Liittyen avauksen kohtaan 22. Kun seuraa lentoliskon toimintaa Zaran nostamiseksi lammesta, niin se kohtaus ei ole kovin realistisen oloinen. Liskolla on tosi iso urakka Zaran nostamiseksi. Kannattaa huomata, että lentodinot eivät yleensä näytä pystyvän kovin hyvin pitämään otettaan vaatteista kun ne ovat kuivia. Nyt kun Zara on märkä hän tietenkin painaakin enemmän.

      Joka tapauksessa kun Mosa iskee, sivulta kuvattaessa lentolisko ja Zara ovat lähellä laguunin pintaa. Seuraavassa kohtauksessa kun Mosa lyö leuat kiinni, lisko ja Zara ovat jo huomattavasti korkeammalla.

      56. Ennen kuin lentolisko nappaa Zaran alun perin, tämä antaa ohjeita pojille. Klisee, jonka mukaan (oletetusti) kokenein nitistetään ensin tämän yrittäessä pelastaa vähemmän kokeneita.

      57. Miksi Claire yleensä lähtee Inomituisen aitauksen luota käymään keskuksessa eikä soita heti paikan päältä keskukseen tarkistaakseen Inomituisen sijaintia? Säästetty aika olisi voinut olla arvokasta, jos Inomituinen oikeasti olisi paennut.

      • Juu_rassic

        Jatkuu...

        58. Clairen puoli-stripparishow vesiputouksella

        59. Mistä poikien löytämä valkoinen suojakypärä oli peräisin? Inomituisen syömältä mieheltä aitauskohtauksesta? Lymyilikö Inomituinen muka lähellä? Jos, niin miksi se ei syönyt poikia? Muussa tapauksessa, miten kypärä liittyy juoneen yleensä.

        60. Predaattori-mukaelma kun pojat kömpivät joesta mutaiselle rannalle.

        61. Owen on ilkeä Lowerylle ja huitaisee tämän lelut pois pöydältä.

        62. Lowery tuo mieleen sekoituksen Ian Malcolmia ja Dennis Nedryä

        63. Dilophosaurus (ns) otettu mukaan JP1:stä hologrammin muodossa hidastamaan raptoria.

        64. Elokuvan tiedehallinta on yhtä surkea kuin edellisissäkin osissa. Esimerkkejä:

        - Velociraptor oli noin kalkkunan kokoinen (Elokuvien "raptorit" ovat oikeasti deinychius nimisiä dinoja)

        - Dilophosaurus oli aika lailla isompi kuin JP1:ssä eikä ilmeisesti sylkenyt myrkkyä.

        65. Yleisöä kusettava juontaja Mosa-syöttöteatterissa. Tämä sanoo että Mosalle pitää antaa aplodit koska tämä on "hieman ujo".

        Elokuvan käsikirjoittaja ei kai tajua mitä "ujo" tarkoittaa. Se tarkoittaa kontaktia pelkäävää. Nyt, yleisön melun pitäisi siis ajaa Mosa pois eikä houkutella sitä paikalle.

        Todellinen syy aplodeille tietenkin on, että Mosa on klassisesti ehdollistettu. Se tietää melusta, että olisi ruokaa tarjolla. Tuon "hieman ujo" sonnan olisi voinut mainiosti jättää pois yleisön älyn aliarvioimisena.

        66. Mosan koko

        Mosasaurukset kasvoivat luonnossa noin 14 metrin pituisiksi. Kuitenkin leffassa mosalle syötetään hai, joka näyttää valkohailta. Valkohai kasvaa 4-6 metriseksi. Tämä mielessä pitäen laguunissa asuvasta mosasta on kehitetty harvinaisen valtavan kokoinen.

        67. Mämmikourainen symboliikka

        Kun katsoo tarkoin lentoliskojen hyökkäystä ihmisten kimppuun, taustalla erään liikkeen ikkunassa lukee "Pandora". Kömpelö ja aika lailla katsojan älyä aliarvioiva viittaus kreikkalaisen mytologian naiseen, joka avaamastaan rasiasta päästi läjän vitsauksia ihmiskunnan niskoille.

        68. Alkuperäisessä keskustelussa, jonka käynnistin aiheesta toinen nimimerkki huomautti 37 minuutin kohdalla oudosta varjosta oikeassa alakulmassa.


      • Juu_Rassic

        Lisätkäämme mukaan pari uutta kohtaa, koskien Hoskinsia:

        69. Vincent D'onofrion esittämä Hoskins vaikuttaa tosi kusipäiseltä tyypiltä. Nappaa Loweryn juoman lupaa kysymättä ja rupeaa ryystämään.

        70. Hoskins on joko todella surkea aviomies tai sitten todella villi satuilija. Hän kertoo Owenin kamulle, että pelasti kerran pienen susipennun ja kasvatti sen lemmikkinä. Sitten eräänä yönä hänen vaimonsa kävi hänen kimppuunsa keittiöveitsen kanssa ja susi puri vaimoa.

        Minkälaisen aviomiehen vaimo käy kimppuun veitsen kanssa? Tosi upea aviomies epäilemättä. Ehkä elokuva yrittää alleviivata Hoskinsin kusipäisyyttä turhankin ahkerasti.


    • Juu_rassic

      Puiston lihansyöjädinot mahdollisesti esitellään kaikki leffassa. Nämä siis ovat

      1. Kaksi lajiketta lentoliskoja
      2. T-rex
      3. Inomituinen
      4. Raptorit
      5. Mosasaurus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe