uskovaiset ja tupakointi

raamatustaa

36 Vastausta 1 276 Lukukertaa

Tupakkakonsulentti

27.5.2005 22:53

Mitä mieltä olette: Voiko uskovaiseksi itseään väittävä ihminen olla oikeasti pelastettu, uudestisyntynyt ja uskovainen, jos hän samalla polttaa 50 savuketta päivässä? Voiko ihminen samalla olla sekä uskossa että ketjupolttaja?

Körttiläisen herätysliikkeen perustaja Paavo Ruotsalainen oli kova piipunpolttaja, joka nikotiininhimossaan jopa "heitti piipun perskeet poskeensa" jos uutta tupakkaa ei ollut saatavilla.

Viidennen herätysliikkeen eli viidesläisyyden perustaja Urho Muroma poltti kaksi askia Punaista Norttia päivässä.

Onko tupakointi syntiä?

Seurakuntalainen.fi kertoi tiistaina, että muun muassa Maskun seurakunnassa on tiukennettu tupakointiin liittyviä sääntöjä. Tupakointi onkin kiistatta vahingollista terveydelle, mutta harva osaa sanoa, onko se syntiä. Kirkon herätysliikkeissä sauhutteluun suhtaudutaan yleensä varovaisen kielteisesti.

Sleyn sisälähetysjohtaja Heikki Haataja on laatinut aikanaan pro gradu -työnsä Suomen Raamattuopiston perustaneen Urho Muroman teologiasta.

Muroma tunnetaan muun muassa tupakointiin liittyvästä sutkautuksesta: "mikä synti se on, jos minä vähän nenän alla heinää polttelen". Haatajakin näkee asian lähinnä terveyskysymyksenä.

- Kukaan ei lakkaa olemasta kristitty tupakointinsa perusteella, eikä kukaan tule kristityksi tupakoinnin lopettamisella.

Haataja sanoo, että Raamatun mukaan ruumis on kuitenkin Pyhän Hengen temppeli ja kaikki ihmistä orjuuttava on syntiä. Syntinä mainitaan esimerkiksi ylensyöminen, koska "vatsa on heidän jumalansa".

- Kaikki mitä ihminen tekee epäuskossa on syntiä, koska hän ei kysy Jumalan tahtoa.

Tupakasta irti

Haataja suosittelee, että sauhuttelija kääntyisi savukkeineen Jumalan puoleen.

- Tiedän monta, jotka ovat kokeneet saaneensa häneltä avun tupakoinnin lopettamisessa.

Haataja poltti itse tupakkaa viimeksi 1950-luvulla.

- Pikkupoikana kokeilut loppuivat siihen, kun muutimme uudelle paikkakunnalle ja tupakkakaverit jäivät vanhalle, hän muistelee huvittuneena.

Ruumiin täydellinen varjeleminen on mahdotonta

Kansanlähetyksen Tampereen seudun aluetyöntekijä Ilkka Päiväsaari tunnetaan entisenä tupakkamiehenä. Hän lopetti tupakoinnin monta vuotta sitten nikotiinipurkan avulla.

- Aloitin tupakoinnin ennen uskoontuloani ja ajattelin, että se nyt on vain epäterveellinen pahe, josta en pääse eroon. Minulle se ei ollut koskaan syntikysymys. Tuhoamme ruumistamme niin monin muinkin tavoin.

- Tiedän kuitenkin kristittyjä, jotka pitävät tupakointia syntinä. On se minunkin mielestäni huonon esimerkin antamista, Päiväsaari myöntää.

OTA KANTAA: Pidätkö tupakoimista syntinä?

http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/onko-tupakointi-syntia/

minua vaan kovin ihmettyttää että paljon on seurakunnissa ja uskovissa tupakoijia eikö Herra ole voimallinen vaputtamaan tästäkin?

itsehän vapuduin huumeista ja pössyttelystä niin miksi nämä eivät vapudu tupakoinnista?

vai eivätkö nämä halua lopettaa tupakointiaan?

ite kun tuli oltua myös katkolla ja kuntoutuksessa niin siellä moni ihminen itki ja valitti että miksi en pääse irti ja voi lopettaa juomista ja huumeitten käyttöä?

kyllähän ihminen nämä voi lopettaa jos haluaa kun voima annetaan ja ihminen kääntyy Herran puoleen...

toinen on se kun monella uskovalla näyttää olevan elintaso vatsa niin eikö sitä voi syödä tarpeensa mukaan vaan pitääkö sitä syödä ylen?

onko ylensyönti syntiä?

eikö Herra pysty tästäkin vapauttamaan?

9

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aloituksen kaltaista syntiä on kaikki se millä tuhoamme sielumme temppeliä, ruumistamme. Tuhoamme sitä jo siksi koska Adam ja Eeva vietiin puutarhasta. Emme koskaan tule syömään tässä elämässä mitään sellaista, mikä ei tuhoaisi tuota sielumme temppeliä. Sen sijaan saimme vapautuksen siitä heti pian Nooan ajoilla, jolloin saimme alkaa syömään lihaa ym. proteiinipitoista ravintoa.
      Ei se minkä laitatte suustanne sisälle, teitä saastuta, vaan se mikä sieltä tulee ulos.

      • Sitten täytyy muistaa että Jumala on kehunut kahta hurskainta maailmassa elänyttä miestä, joista toinen oli Nooa ja toinen Abraham. Nooa oli peltomies ja alkoi viljellä viiniä ja tekemään käyttämällä siitä alkoholia. Todennäköisesti kuormasta tuli juotuakin aika monesti ja oltua viinistä hehkuvana, vaan ei synnistä hehkuvana. Joskus Nooa joi liikaa ja hänen poikiensa lapset olivat pilailleet Nooan kustannuksella ja häpäisseet tätä, Nooan ollessa alemuustilassa, "päihtyneenä" ja alasti. Tästä Jumala suuttui Nooan jälkeläiselle ja kirosi tämän orjaksi, josta oletetaan lähteneen musta afrikkalainen ihmisrotu. Saattaa kuulostaa rasistiselta, vaan en edes ymmärrä mitä rasismi on, se vaan on jonkinlainen pahuuden muoto.
        Olennaista on kuitenkin ymmärtää että jos ystäväsi tupakoi tai käyttää alkoholia, niin älkäämme tuomitko sitä. Meistä kukaan ei ole niin etevä että voisi lukea minkälainen suhde lähimmäisellä on Jumalaan ja minkälainen sovitus sillä on Jeesuksessa Kristuksessa.
        Toiset ajattelee että "no siitähän sen just näkeekin", johon vastaan; EI NÄE!!!


    • raamatusta

      mitäs mieltä olette sitten pronosta ja itsetyydytyksestä monihan on ainakin jälkinmäiseen koukussa samalla lailla kun tupakkaan tai jotkut alkoholiin...

      onko nämä syntiä?

      haluaisin kuulla mielipiteenne asiasta voi myös muutkin vastata jos haluaa kuin vain jarmo... :)

      • raamatusta

        "Olennaista on kuitenkin ymmärtää että jos ystäväsi tupakoi tai käyttää alkoholia, niin älkäämme tuomitko sitä. Meistä kukaan ei ole niin etevä että voisi lukea minkälainen suhde lähimmäisellä on Jumalaan ja minkälainen sovitus sillä on Jeesuksessa Kristuksessa.

        Toiset ajattelee että "no siitähän sen just näkeekin", johon vastaan; EI NÄE!!!"

        eikö näihinkin päde tämä sääntö?


      • No mä vastaan silti... Täytyy erottaa ruumiin ja sielun tarpeet. Pornoon ei taida tulla fyysisiä vierotusoireita, eikä masturbointiinkaan mutta koviakin henkisiä. Ne ovat siis ennemmän henkisellä puolella taisteltavissa olevia addikteja... en ole ihan varma mutta Raamatussa puhutaan mm. haureuden synneistä, joista varoitetaan juuri siksi että niiden vaikutukset menevät Taivaaseen saakka, kun taas ruumiin synnit jäävät kun ruumis muuttuu. Mehän emme ole ihan täydellisiä vielä tuhatvuotiskaudella, joten sielläkin joudumme vielä varmaan monen asian eteen. Ainakin Raamatullisesti näin ymmärtäisin, kun lukee vaikkapa Jesajan viimeisiä lukuja.


    • Penkistä120

      Syntiähän se tupakointi on. Ihmisen tulisi olla kuntosalilla käyvä lihaskimppu kelvatakseen Jumalalle.

      • Hieno kehäpäätelmä. Ei vaan pidä paikkansa ja siksi se onkin kehäpäätelmä, vaikka Kallioniememessä advenstitien kesäleirillä joskus 2000 luvun taiteessa siellä pantii kaikki romu penkkiin, mitä siellä niitä painoja oli. Laskettiin et niitä oli joku 120 kg eikä paljon enempää. Otettiin aikaa 1 minuutti, jona aikana nostin ne 20 kertaa penkistä rinnan päältä suorille käsille. Sekään ei riitä ku pullistelulla ei pääse mihinkään muuhun ku brassailijoiden klubille ja bodariks. Siks mä lopetin voimailun... ei vaiskaan, lopetin siks ku olkapäät hajos.


    • raamatusta

      antakaa kun kerron vielä lisää vaputumisesta minua vaa nniin ihmetyttää että kyllä aina keksitään syitä sille että millä saadaan joku josta itse tykkää jatkumaan vaikka se pitäisi lopettaa...

      kerron minun vaputumis tarinan huumeista ja alkosta joo kyllähän ihminen vapautetaan kun kääntyy Herran puoleen ja saa voiman siihen mutta ihmisen joutuu tehdä oma osansa vapautus työssä ei Herra eikä kukaan toinen sitä tee puolestasi...

      ensinnäkin voin kertoa että kun tämä kaikki mitä minulle tapahtui niin nytte lähtee 4 viikko putsina niin ekan viikon(7päivää) minulla särki päätä ja oli todella huono olo olisin voinut helpottaa oloa doupeilla mutta en niin tehnyt enkä ole vieläkään täysin terve kun olen lähtenyt vierottautumaan noista aineista minulla on tälläkin hetkellä säännölisin väli ajoin päänsärkyä joka on todella kovaa ja kaiken laista muuta vaivaa...

      mutta en valita itsehän olen tämän aiheuttanut ja tottakai teoistani tulee kuritusta joten juodun sen kärsimään...

      ei siinä kuulkaa itkut auta ku lähetää vierottautumaan jostain se on vierottauduttava tai sitten sorruttava uudestaan noihin jos haluaa oloonsa helpotusta eli se menee niin että kärsi ja itke ei ole tietty pakko mut jokainenhan sen itse päättää mitä tekee haluaako jtakaa synnissä vai ei?

      ei siitä Herra ja kukaan toinen tee sinun puolestasi jos et itse sitä halua ja minun mielestä se on suurinta valehtelua itselle ja Herralle että en pysty lopettamaan jotain asiaa... ;)

      • raamatusta

        Juudaan kirjeestä

        4. Teidän keskuuteenne on näet luikerrelut ihmisiä, joiden jo aikoja sitten on kirjoitettu tulevan tähän tuomioon. He ovat jumalattomia,jotka kääntävät Jumalamme armon irstaudeksi ja kieltävät ainoan Valtiaamme ja Herramme Jeesuksen Kristuksen.

        5. Vaikka te sen tiedättekin, haluan kuitenkin muistutaa eitä siitä, että Herra joka oli PELASTANUT kansan egyptistä toisella kertaa TUHOSI ne ,jotka eivät tulleet uskoviksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe