Sahaniemen uskomaton myyntiesitys

stoptykkänään

Kaupunginjohtaja Kalevan parisen vuotta johtamat ja lehdissä mainostamat Sahaniemen myyntineuvottelut ovat päättyneet odotetulla tavalla, kun yksikään varteenotettava rakennusyhtiö ei halunnut osallistua hankkeeseen. Sopimus jonkun kanssa oli kuitenkin saatava aikaan. Kumppaniksi löytyi täysin tuntematon uusi yhtiö, jonka osakepääoma on vaivaiset 2500 euroa. Yhtiöllä ei edes ole mitään referenssejä aiemmista rakennusprojekteista. Yhtiön rahoituslähteetkin ovat tuntemattomia tahoja. Kehitysjohtaja Fronden selitti Östnylandissa mm. ettei kaupungilla ole mahdollisuuksia kontrolloida yhtiön yhteistyökumppaneita tai ketkä ovat rahoituksen takana. Höpö, höpö. Onko kyse pikemminkin haluttomuudesta? Jos kaupunki ei voi, niin Finanssivalvonta kyllä selvittää asian. Eihän kaupunki voi tehdä kauppoja ilman tietoa rahoituslähteistä. Miten voidaan varmistaa se, että kyseinen yhtiö pystyy suoriutumaan mittavasta kymmenien miljoonien jättihankkeesta? Mitäpä jos esimerkiksi puhdistustyö jäisi kesken? Silloin kaupunki joutuisi saattamaan työn loppuun.

Uskomatonta, että tällaista erittäin riskialtista sopimusta voidaan edes esittää ja kaupunginhallitus vieläpä ottaa sen käsiteltäväksi. Kannattaa lukea tarkasti sopimus ja miettiä mihin kaupunki siinä oikein sitoutuu. Kaupunginhallitus on virkavastuussa sopimuksen mahdollisista seurauksista.

144

939

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • töttöröötättärää

      Sopimus esitys kuvastaa suoranaista elinkeinopoliitisen johdon epätoivoa ja pakkoa saada aikaan jotakin. Hanke on tuomittu epäonnistumaan ja ainakaan kaupungille siitä ei tule olemaan mitään hyötyä. Kuluja kylläkin. Jos kaupunginhallitus sen hyväksyy, niin voidaan kyseenalaistaa sen toimintakyky tehtävänsä hoidossa.

      • olenkarkki

        Onko Kalevalla esittää luotettavaa tietoa Optirak Oy:n resursseista ja osaamisesta sekä riippumattoman asiantuntijan riskiarvio hankkeesta ja Optiraki Oy:sta? Ilmeisesti ei ole, koska KH:n esityslistalle ei ole löytynyt mitään selvitystä tai mainittavaa yrityksestä, ts. tyhjästä on vaikea kirjata mitään. Taitaa KH:lle tulla oikea satutunti yrityksen ja hankkeen erinomaisuudesta, heh heh Hei Hei.

        Tässä hieman yritystietoa netistä Kalevan neuvottelukumppanista:
        Tilikaudet - Optirak Oy
        Tilinpäätöstiedot saadaan kaupparekisteristä. Velvollisia tilinpäätöstietojen toimittajia ovat osakeyhtiöt (oy), julkiset osakeyhtiöt (oyj) ja osuuskunnat.
        Tilikausi 12/2014 ()
        Nimike Määrä Selite
        Liikevaihto 2 000,00 EUR 0,0 %:n muutos edelliseen tilikauteen verrattuna
        Liikevoitto 1 000,00 EUR Liikevoitto on 50,0 % liikevaihdosta
        Nettotulos 1 000,00 EUR Nettotulos on 50,0 % liikevaihdosta

        Löytyikö pöytälaatikosta huva neuvottelukumppani? Pidetäänkö Tullisillalla ”kihlajaiset”?
        Kahden vuoden raskaiden etsintöjen ja neuvottelujen jälkeen Kaleva ei ole löytänyt luottamusta herättävää yhteistyökumppania Sahaniemelle. Hankkeen rahoitus/rahoittaja ei ole selvillä, sillä on vaikea uskoa sitä, että 2500 euron pääomalla ja 2000 euron liikevaihdolla toimiva yritys olisi kykenevä tost-vaan miljoonahankkeeseen? Tulee mieleen Fennovoima ja Kroatia. Eli missä Jallu luuraa, valtakunnan rahoitus-ja turvallisuusviranomaiset joutuvat sen vielä selvittämään.


    • Myrkkymaat

      Käyvästä myyntihinnasta on vähennetty arvioidut puhdistuskustannukset.
      Kaupunki maksaa kolmasosan tiestä ja puhdistus jätetään tekemättä tai tehdään vippaskonstilla. Varattomaksi osoittautuvan tahon asumiselle haitalliset ympäristömyrkyt poistaa lopulta pakolla kaupunki omaan laskuunsa.

    • Outojeppw

      Kuulostaa tod. oudolta. Onko tämä Optirak varmasti rakennuttaja vai ainoastaan joku suunnitteleva taho, ja eihän ole mahdollista että Optirak on useamman rakennusliikkeen ja rahoittajan yhteisyritys? En itsekään kyllä googlaamalla mitään löytänyt...

    • perttieräs

      http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/optirak oy/25760524

      Siinäpä noi tiedot jotka kyseisestä puljusta löytyvät , eli osakepääoma 2500 euroa ja osakkeita 1000 kpl , eli eipä vaikuta kovinkaan vahvalta pelurilta jos kassavarantoja katsoo. Firma perustettu vuonna 2013 lokakuussa ja rekisteröitymisaste on varmaan matalin mahdollinen mikä läpi menee , yrityksessä on ilmeisesti 2 henkilöä toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Jos tuolla pääomalla pääsee kiinni näinkin isoon rakennusprojektiin , niin totta hitossa haluaisin olla osakkeenomistajana tässä kyseisessä yrityksessä., vaikuttaa perinteiseltä kuntasektorin pulivevauskaupankäynniltä (niin sanotusti kaverille kanssa kaupaa)

      • perttieräs

    • EsteellisiäJoukossa

      Olis kyllä kiva nähdä tuon pitkän osakas luettelo?

      • perttieräs

        http://178.217.130.67/yritykset/yritys/fuel systems engineering fse oy/24984219

        Ihan yhtä "vakuuttava" pöytälaatikko firma tämä FSE Oy , osakepääoma 2500 euroa ja osakkeita 2500 kpl , perustettu 2012 marraskuussa :D


    • piiripienipyörii

      Östnylandissa 29.08.2015 olleen jutun mukaan loviisalainen Kalle Jalkanen on myös jotenkin mukana hankkeessa. Samassa jutusta saadun käsityksen mukaan kontakteja Optirakiin on kaupungilla ollut jo vuonna 2013. Kannattaa katsoa teknisen lautakunnan pöytäkirja 26.2.2013 pykälä 28. Siitä ilmenee lautakunnan jäsen Jalkasen tehneen Sahaniemeä koskevia ehdotuksia, joita jäsen Hansson (myyntihinnan yksi arvioija) kannatti. Ilmeisesti Jalkanen yritti ehkä ohjailla lautakuntaa "sopivaan" suuntaan, mutta esitys ei mennyt läpi . Esityksen tekemisessä ei sinällään ole mitään laitonta, mutta päätelköön jokainen itse, että oliko se moraalisesti hyväksyttävää.

      Jalkasen jutut em. lehdessä ovat muutenkin mielenkiintoisia. Hän luettelee muutamia suuria suomalaisia rakennusyhtiöitä ja antaa ymmärtää niiden olevan "inblandade". Miksi kaupunki sitten tarvitsee väliin Optirakkia? Siksikö etteivät suuryritykset halua ottaa riskejä,joita hankkeeseen liittyy? Kuten esimerkiksi markkinoiden puute ja ympäristömyrkkyjen puhdistaminen sekä puujätteen päälle täytetyn alueen rakentamiskelpoiseksi saattaminen. Eihän "humuksen" päälle voi perustaa katuja ja rakentaa mitään. Veikkaan, ettei suuryrityksillä ole mitään tekemistä hankkeen kanssa. Toki ne tulevat Sahaniemeä rakentamaan, jos ne saavat käteismaksun tai pitävät vakuudet maksusuorituksista.

      • lapsetsiellähyörii

        Median pitäisi vähän pöyhiä tätä projektia , on aika epäselvä case


    • hellanlettassentään

      Taitaa projektissa olla mukana niin ammattitaitoista porukkaa, että kunnan omat lakimiehet ei riitä. Ei riitä edes AA Andersson. Viedäänkö Kalevaa kun pässi narussa?
      Ja seuraavassa kokouksessa joka käsittelee asiaa, niin kiinteistövälittäjä on jäävi.

    • älänythakkaavaimoa

      Tammikuussa 2015 Kaleva esitti Uusimaa-lehdessä Sahaniemen puhdistuksen maksava 11 miljoonaa euroa, nyt kaupan hinnanmuodostuksessa on puhdistukselle käytetty arvoa 4,6 miljoonaa euroa, joka perustuu Ristolan 2006 tekemään suunnitelman arvioon. Ristolan suunnitelma ei täytä tämän päivän tiukentuneita ympäristövaatimuksia. Rambollin kustannusarvion 18.12.2012 yhteenvedon lopuksi todetaan: ”Huolimatta laajoista tutkimuksista, kunnostuksen kustannusarvioon jää epävarmuutta johtuen Sahaniemen täyttömateriaalien sekalaisuudesta. Kymmenen hehtaarin alueelle 77 koekuoppaa on pinta-alallisesti hyvä, mutta laatuun ja määrään jää epävarmuutta eri täyttömateriaalien välille. Huolimatta epävarmuuksista, kustannusarvio antaa suuruusluokkaa eri maankäyttövaihtoehtojen vertailuun.” Tekstistä saa kuvan, että pilaantumisselvitykset ovat puutteellisia ja puhdistuskustannukset vain suuntaa antavia, niiden käyttö hinnan muodostukseen on riski kaupungille kun Optirakki voi hakea vielä hyvitystä vääristä lähtötiedoista. Kaupassa omistajaa vaihtaa myös vesialue, jonka pilaantuneista pohjasedimenteistä ei Optirakkia ole informoitu. Jos Optirakki ryhtyy käsittelemään rantojen ja vesialueen pohjaa, niin se edellyttää siirrettävän massan pilaantuneisuuden selvittämistä ja suunnitelmaa niiden käsittelystä; tämä asia tulee kirjata kauppakirjaan ja todeta Optirakki yksin vastuulliseksi syntyvistä lisäkustannuksista.
      Kahviloissa ja ruatsinkielisessä lehdessä on luottamushenkilöille ja oikeille lovisalaisille kerrottu hunajaisia juttuja kooltaan lilliputti yrityksen Optirakin yhteistyökumppaneista, muun muassa nimekkäitä rakennusyrityksiä? Sopii vain epäillä ihan paskapuheeksi, sillä 2013 perustetun yrityksen 2000 euron liikevaihdolla (2014) ei noita Sahaniemen rakentamiseen sitoutuneita yrityksiä ole, jos olisi, niin hoitaisivat itse Loviisan kanssa hankkeen hallinnon ja rakentamisen.
      Jos Kaleva ja Fronden ovat Sahaniemen hankkeessa liikkeellä vilpittömällä mielellä ja demokratiaan kuuluvalla avoimuudella, niin heidän tulee järjestää loviisalaisille Sahaniemi hankkeen esittely- ja keskustelutilaisuus ennen hankkeen valtuustokäsittelyä. Tähän tiedottamista koskevaan esitykseen löytyy kuntalaista vaatimus:
      ” 29 § Tiedottaminen
      Kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista. Kunnan on laadittava tarvittaessa katsauksia kunnan palveluja, taloutta, ympäristönsuojelua ja maankäyttöä koskevista asioista. Asukkaille on myös tiedotettava, millä tavoin asioista voi esittää kysymyksiä ja mielipiteitä valmistelijoille ja päättäjille.
      Milloin kunnan tehtävä on annettu yhteisön tai säätiön hoidettavaksi, kunnan on sopivin tavoin tiedotettava asukkailleen yhteisön tai säätiön toiminnasta.”

    • Kylläkippaa

      Eiköhän valtuusto kippaa koko juttua.

    • Miksitytär

      Onhan optirakin TJ:llä yritys josta helposti voi googlata että se on rakentanut muutaman kerrostalon Saudeihin tjsp mutta kas kun arkkitehti ei käytä omalla nimellään olevaa firmaa tähän projektiin. Ehkä rakennusalalla on tapana perustaa pikkufirmoja jotka voi sitten tarvittaessa ostaa tai päästää putoamaan, en tunne alaa?

    • EiSaatans

      Ja 8.3 hehtaaria vettä!!!!!!!!!!! Häh? Koko loviisanlahti!!!!!!!!!!!!

      • elonlaskuoppihoi

        Eihän toi ole kuin esim 275m x 300 metriä kertaa


    • täysinturhahanke

      Miksi toimivalle ja välttämättömälle ulkoilualueelle on rakennettava yhtään mitään? Viihtyisän asumisen perusedellytys on väljyys.

    • ihanasaha

      Sain lukea kaverin luona Lovarin FB palstaa, koska itse en ole mukana touhussa. Siinä Timo Raivio kirjoitti täyttä faktaa. Supliikkimieheltä Jalkaselta menee jauhot suuhun. Nyt on menossa semmonen kauppa mihin kaupungilla tosiaan ei ole varaa. Se on konkurssi senjälkeen kun kauppamiehet alkaa lypsämään. Keskiviikkona on valtuuston kokous, toivottavasti heittää esityksen roskikseen ja hajoittaa kaupunginhallituksen. Päällikkö voisi mennä saman tien.

    • Juuriharjat

      Mikäköhän on matonpesupaikan maavuokra tulevaisuudessa? Vai siirretäänkö?

    • voinäitäPpäitä

      Valtuuston hyväksyttyä hulvattoman kaupan se antaa ns. avoimen vekselin kaupunginhallitukselle, jolle annetaan valtuutus allekirjoittaa kehittämissopimus. Siitä se lysti alkaa, koska nehän hyväksyy kaiken mitä niille pöytään lyödään. Kaupunginhallitus sitoututtaa veronmaksajat vielä ostamaan alueelta teitä, puistoja, viheralueita ja virkistysalueita tai ehkäpä vielä rakennuksiakin, jotka sopimusosapuoli "luovuttaa" kaupungille. Tosin kunnon rahallista korvausta vastaan. Vai uskooko hallitus joulupukkiin ja luulee kaupungin saavan puistot jne. ilmaiseksi?

      Kauppakirjan "9. Vallintarajoitus" on myös hulvaton: "Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta kaupan kohdetta rakentamattomana, ellei myyjä anna tähän kirjallista suostumustaan". Ostaja rakentaa alueelle jonkun tönöslummi-mökin ja sitten se voi myydä alueen vaikka oligarkille. Se rakentaa sinne ison datsan, tekee muusta alueesta yksityisen puiston (puistoaluetta ei tarvitse puhdistaa ympäristömyrkyistä ) ja lopuksi aitaa koko Sahaniemen.

    • taassavunousee

      Kaupan perusteluja : Huomioiden aikaisemmat neuvottelut ja alueen erityispiirteet hankkeen kilpailutus ei ole ollut tarkoituksenmukaista!

      Oikeampi teksti olisi ollut : Huomioiden aikaisemmat neuvottelut ja alueen myyjän edustajien erityispiirteet hankkeen kilpailutus ei ole ollut tarkoituksenmukaista!

      • TiikeriäTankkiin

        Ainahan sitä voi tehdä jälleen yhden tutkintapyynnön poliisille...


    • Vituksmenee

      Nyt pitäisi saada jaettua kaikki nämä asiantuntioiden lausunnot valtuuston jäsenille tiedoksi ennen äänestystä. Valitettavasti RKP jyllää jälleen enemmistönä.

    • darksideofobtirakki

      Tulette näkemään, että valtuusto käskytetään vielä sivuhuoneeseen, jossa sitten annetaan muka salaista asiatietoa. Kaiken kauppaan liittyvän tulee kestää avoin käsittely ja julkisuus kun myydään julkista omaisuutta.

    • rehellisyysonarvo

      Luottamushenkilöiden kyykyttäminen ja asioiden salailu kuuluu raatihuoneen asioiden normi-käsittelyyn. Esimerkiksi Tullisillan kaupassa oli kytkös viereisen ”linnan”-herroille rantatonttiin, joka myytiin pilkkahintaan. Valtuustolle kerrottiin kytköksestä vasta kokouksen neuvottelutauolla.

      Mikä on tällä kertaa ostajalle annettava kädenpuristus ja suljetulla osastolla valtuustolle suullisesti kerrottava huikea tarina tiukoista neuvotteluista, salaiset voimavarat omaavan ostajan taustasta, josta ei saa puhua julkisesti koska kauppa voisi kaatua. Nyt riittää että valtuutetut joutuvat myöhemmin naurunalaisiksi kun uskoivat suurta johtajaa ja paikalle kiirehtäneitä ostajan puuhamiehiä.

      Ostajan taloudelliset ja hankkeen johtamiseen sekä toteuttamiseen tarvittavat resurssit on oltava tiedossa ennen kaupantekoa. Lisäksi Lovisalle kaatuvat kustannukset kunnallistekniikasta, tieyhteyksien rakentamisesta, yleisten alueiden hinnoista on esitettävä euromääräisillä arvioilla, sillä esimerkiksi tieyhteys Valkontielle 30 %:n maksuosuudelle ei selvitä kustannuksista mitään, eli kaikista tulevista kustannuksista euromääräiset arviot kuntalaisten tietoon.

      Ostajan taustalla olevat ”rahoittajat” on oltava selvillä ennen yhdenkään sitovan Sahaniemen luovuttamista koskevan päätöksen tekemistä. Jos ostajan (asiakkaan) rahoitustaustasta Kaleva ei anna julkisuuteen luotettavaa dokumentoitua tietoa, niin kuntalaisten on vietävä mahdollisen rahanpesun ja harmaan rahan käyttö hankkeeseen ulkoiseen selvitykseen.

      Virkamiehet, valtuutetut ja luottamushenkilöt voivat käydä tutustumassa liiketoiminnan ja asiakkaan tunnistamiseen ja yhteydenpitoon liittyvää sääntelyä mm. seuraavista tietolähteistä:
      http://www.finanssivalvonta.fi,
      https://www.poliisi.fi/supo.

      • pelastaolingarkeilta

        Tuo mahdollisen rahanpesun ja harmaan rahan käyttö hankkeeseen on asiallista ja riskien hallinnan kannalta välttämätöntä selvittää ulkopuolisten avulla. Ihan hyvät linkit, panee narsistin vapisemaan. Sopimuksen päätöksentekoa, tiekarttaa, on arvioitava myös MRL 91 § b momentin vaatimuksia vasten.


    • korvatauki

      Kuulin minäkin vuosia sittten siitä tullisillan vesialueen myymisestä. Ei hyvältä näytä, ei! 13 rkp edustajaa ja loput kokoomuksesta niin se on sitten siinä.

    • uudettuuletpuhaltamaan

      Vain Loviisassa voidaan esittää hyväksyttäväksi näin hulvaton myyntisopimus. Muualla valmistelija & esittelijä vapautettaisiin välittömästi viroistaan!

    • ristusperkele

      Seuraa huomista kokousta netissä. Joka kerta vituttaa ettei se jolle ääneni annoin päässy sissään. Koko porukka mykkiä nyökkääviä statistejä. Stenvall esittää ryhmän päätöstä pellemäisillä liikkeillä ja Lohenoja ei tykkää siitä mutta pakko kannattaa.
      Hagfors näyttelee tosi viisasta, ja valtuutetut hymähtävät. Ei hyvältä näytä!

    • Nimierkki123

      Hiukan asian vierestä mutta kutenkin. Kun täällä niin kovasti mollataan mitä tässä kaupungissa tapahtuu niin ihmetyttää hiukan, ettei arvostella lainkaan sitä, kun valituksen kautta aiheutettiin miljoonalisälaskua sen vanhusten palvelutalon hankkeeseen
      Mutta ehkäpä se ei niin yllättävää olekaan.....

      • porvoolaisetnauraaOKlle

        Sinähän puhut ihan olavii. Kaleva järjesteli aikoinaan Ulrikakodin myynnin, silloin ne miljoonalaskut alkoi kertyä. Myytiin hyväkuntoinen kiinteistö ja siihen kuuluva runsas rakennusoikeus omakotitalon hinnalla, silloinkin valtuusto kumarsi ja hurras neroudelle. Olavi teki rateekisen päätöksen, siirrytään vanhusten hoidon palveluntuottajien käyttöön. Tässä nyt ollaan onko ylitarjontaa käytetty? Heh – heh –HW, vain sitä Almin Esplanaatia!!

        Jos kuntalaiset käyttää oikeutta valittaa laittomuuksista, niin se on asiatonta ja paskajuttu, vaikka onkin laillista! Koko ankkalammikon väki paheksuu!

        Minuakin ihmetyttää virkamiesten toiminta tai paremmin toimeksiantojen laiminlyönti? Onko kaupunginhallitus ihan munaton lammaslauma, kun se ei pysty hoitamaan pelastuslaitoksen ylilaskutusta kuntoon? Kaleva kävi Porvoossa yli 10 v takaperin, neuvottelemassa pelastuslaitoksen sopimuksen? Ei kuulemma puhuttu rahasta, piti oikein valtuustossa kysyä Bagströmmiltä, että oletko sinä siellä käynyt? Neuvottelujen pöytäkirjoista voidaan todentaa Olavin osallistumisen. Kalevan neuvottelema sopimus on maksanut kaupungille vuosittain noin 500 000 euroa ylimääräistä menoa, joka on vastaavasti keventänyt samalla summalla Porvoon maksuosuutta, eli ilmeisesti ay-johtaja-ammattilaisen neuvotteleman sopimuksen vuoksi on menetetty tähän mennessä jo yli 5 000 000 euroa?
        KH on määrännyt (= toivonut) jo ainakin kaksi kertaa Olavia neuvottelemaan ja korjaamaan kohtuuttoman sopimuksen kustannusten jako oikeudenmukaiseksi. Tulos: Nolla, eli ylilaskutus jatkuu.


      • OKtrollen

        Nimierkki123, Ljug inte igen.

        Östra Nyland 19.09.2015

        Ara-pengar kan alltså ansökas helt enligt planerna. Stödet kan användas för ett servicehem i Gråberg eller omplaceras när om staden hittar en ersättände tomt.


    • Voikiesus

      Sinne mäni pisnekseen!! Tullisillalla taputeltiin käsiä.

    • Toivoopipisnesmies

      Helpottiko? ;)

    • Javituttaa

      Eikunvituttaakoko kalevaa.

    • olipakerranSahaniemi

      Valtuusto uskoo satuihin ja papuja maailmalta haalivaan joulupukkiin! Kauppaa puoltaneille pitää tilata veronmaksajien piikkiin Kalle Anka & Aku Ankka. Sama lehtipaketti myös Morjensin toimitukselle ja raatihuoneelle!

      • Rakennusinsinööri

        Josko joku voisi kertoa,mikä järki tässä on????Paalutus maksaa lähemmäs 60 miljoonaa.


      • Hylsyjäriittää
        Rakennusinsinööri kirjoitti:

        Josko joku voisi kertoa,mikä järki tässä on????Paalutus maksaa lähemmäs 60 miljoonaa.

        Eihän siinä mitään järkeä olekaan, kuten ei koko Loviisan elinkeinopolitiikassa!


    • rahaa

      Kun myydään 1500 asuntoa,saadaan 750 miljoonaa.Näin kai se sijoittajille on markkinoitu.

    • amazingrace

      Kaupunginhallitus on nyt antanut itselleen selonteon omien jäsentensä ulkomaan matkasta Unkarin Monoriin. Näin matkalla mukana olleet ovat antaneet itselleen selvityksen veronmaksajien piikkiin tehdystä reissusta, jossa arvatenkin pidettiin huippukokous korkea-arvoisten EU-virkamiesten kanssa. Seuraavaksi kannattaisi tehdä ekskursio Pyhtäälle osoitteeseen Kanahaukantie 21. Sieltä löytyy pari varmaan jo kulahtanutta tyhjää talon kivijalkaa. Ilmeisesti papujen etsintä projektin loppuunsaattamiseen on vielä vaiheessa. Vai ei löydy humusniemen bygaajalta referenssiä?

      Hallituksen matkakertomus julistettaneen salaiseksi, koska se sisältää liikesalaisuuksia.

      • OKOKOKOK00000000

        Onko Pyhtäällä referenssi Sahaniemen hankkeeseen osallistuvan Optirakin vastuuhenkilöiden kyvykkyydestä? Jäikö homma kesken ?? Kommentoikaa jos tiedätte lisää referenssejä ja viestikää niistä Olavi Kalevalle.


    • Johtolevitoi

      Suomen talous huojuu kuilun partaalla ja Loviisan johto vain haaveilee luksusluokan uudesta kaupunginosasta ja miljonäärien invaasiosta.

      • Jalattukevastiilmassa

        Muista myös Bella Lovi(i)sa, YK:n loistohotelli helikopterikenttineen yms. Jos et muista, niin kysy vanhoilta loviisalaisilta.


    • kämpätpeitetarina

      Putin taisi ostaa strategisesti tärkeän Sahaniemen alueen. Vieressä ovat satama ja ydinvoimala.

    • nollapistettäolaville

      Loviisassa on menossa senioriviikko. Nyt Olavi ja Mia voisivat osallistua Taasiakodilla kansantanssiesitykseen, ovat käyneet Monorissa harjoittelemassa; metkakertomuksen mukaan oikein hiki tuli! Niin, vanha kellarin viintä tai heikkokuntoisen liikunta pukkasi pintaan? Pekka voisi osallistua myös tanssiin, pääsisi taas lähellä johtajaa ja kunnan vanhukset näkisivät mikä on "huvimatkan" rahojen tuotto!

      • khtanssiikokoajanokta

        eivät ehtineet?pitänee odottaa harmaakallion avajaisia. sote hoitaa silloin tarjoilun ja mielenterveyttä kuntouttavat tanssit. nyt 89, mahtaa olla täys 100 kun kun lovisan kansallistanssit alkavat s-marketin takana?


    • violacea

      Älkää mollatko Olavia,voihan olla,että hänellekin on luvannut rahoitusta Sambian tai Gambian presidentin leski.
      Vai voisivatko nigerialaiset rahamiehet olla kiinnostuneita sijoittamaan Loviisaan?

    • Joulupukkiinuskovat

      Kaupunginhallitus esittelijöineen kytkee vielä kaupuniin veronmaksajat hankkeen rahoittamiseen, kun se vetää nimet kaikenlaisiin kehitys -maankäyttö- ja markkinointisopimuksiin? Sitten vuokrataan tai ostetaan ns. yleisiä viher- ja ranta-alueita? Eihän alueen ostaja niitä nyt ilmaiseksi yleiseen käyttöön tule antamaan! Sitten pitäisi bygata sinne uusi tie, joka maksaa varmaan ainakin miljoonan. Ja sitä rataa eteenpäin. Vaarana on, että hanke käynnistetään jotenkin (vaikka pienimuotoisena) väkisin veronmaksajien avustuksella, jotta voitaisiin kertoa satua kaupungin johdon ajaman kärkihankkeen onnistumisesta.

    • kustaansilmään

      Yxi on jo kertonut satuja koko ajan!

      • olanstenu

        Ons se yksi raatihuoneelta?


    • satubembölestä

      Kaikki tavallisella maalaisjärjellä ajattelevat ymmärtävät, että Sahaniemen pilvilinna ei koskaan toteudu. Pari datsaa sinne voi nousta ja korkea aita niiden ympärille. Sen pituinen se.

    • paljonkomaksaaonkipaikka

      Kehitys -maankäyttö- ja markkinointisopimuksilla tehdään kaupungista vielä asiakas, joka ostaa Sahaniemeltä "palveluja" jne.

    • bemböleprojekti

      Kauppa näyttää lykkääntyvän, kun kuulemma vasta etsitään rahoittajia. Kumma juttu, että kaupat on tehty, mutta vain yksi pikku juttu eli fyrkka puuttuu! Fyrkkaa ei tule koskaan näkymäänkään, koska koko Sahaniemen projekti on kuin suoraan JOULUPUKIN KONTISTA!

    • Haeihmeessä

      Kokkolassa olisi vapaana kaupunginjohtajan pesti. Sen kannattaisi hakea, joka täyttää kaikki kriteerit aina ja kaikkialla.

    • vatuloijatasialla

      Kysymys kaupunginjohtaja Olavi Kalevalle: Miksi kauppakirjaa Sahaniemen myynnistä ei vieläkään ole allekirjoitettu?

      LOPETTAKAA NYT TÄMÄ VATULOINTI!!!!

    • Vatulointijatkuu

      Kaupunginjohtaja ei varmaan vastaa tällä foorumilla, mutta tuskin missään muuallakaan. Pitäisi kyllä vastata, koska kaupunginjohtajakin on palveluammattissa. Siitä me kaupunginjohtajalle palkan maksamme, että hän palvelee ja informoi kaupunkilaisia.

      • Työnantajakysyy

        Ja vatulointi vain jatkuu ja jatkuu...
        Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan olisi pidettävä tiedotustilaisuus asian tiimoilta!


    • Iamwaiting

      Ja vatulointi jatkuu, jatkuu....
      Onko Sahaniemellä havaintoja joulupukista, pakkasukosta tai jostain muusta varmasta rahoituslähteestä?

    • rekehenrekehen

      Huhu kertoo pukkiukon pelmahtavan leimaamattaa ulos kullatun vaakunan alla olevasta oviluukusta vieläkin lyömättömän kellon viisareiden osoittaessa klockan 14:00!

    • eiköirtoa

      Kauppa ei ole vieläkään toteutunut ja fyrkkaa ei ole näkynyt. Se oli ihan odotettavissa, koska koko hanke on absurdi, kuten koko kaupungin elinkeinopolitiikka!

    • vastuutselvitetään

      Tänään 12.1.2016 Loviisan kaupunginhallitus käsittelee Sahaniemen kaupan toteuttamisesta, myyntiin liittyvien asioiden asiakirjoja ja tekee niiden hyväksymisestä päätöksen.

      Kaupunginvaltuusto lipesi kaupan sisällön vastuusta kun se siirsi vastuun kauppaan oleellisesti kuuluvien ja keskeisten asioiden (kehittämissopimus, maankäyttösopimus ja kaavoituksen käynnistämissopimus) arvioinnista ja hyväksymisestä vastuun kh:lle.

      Kyseessä on kuntalaisten edusta varmistuminen. Taloudelliset riskit ja pitkäaikaiset taloudelliset vaikutukset kuntatalouteen ovat suuret. Jos kaupan edellytykset hyväksytään, niin vaikutukset jatkuvat yli kolmen vaalikauden, siis jopa 15 vuotta.

      Onko kh:n jäsenillä varmaa tietoa kuinka paljon euroja kaupunki joutuu sijoittamaan Sahaniemi-hankkeeseen? Voi todeta varmuudella, ei ole. Riskeistä lisäkysymys: Onko selvitetty Optirak Oy:n taloudelliset edellytykset hoitaa hankkeen rahoitus, ainakaan yhtiön pääoma ei riitä edes hankkeen aloitukseen.

      Kaupunginhallituksen päätöksen oikeasta ja asianmukaisesta sisällöstä on vastuussa esittelijä, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva. Myös kaikki virkavastuulla toimivat päätökseen yhtyvät kh: jäsenet vastaavat henkilökohtaisesti päätöksen taloudellisista seuraamuksista jos eivät ole selvittäneet hankkeeseen vaikuttavia kaikkia asioita huolella ja eivät toimi luottamustehtävässään vastuullisesti.

      Nähtäväksi jää, miten huolella Sahaniemen kaupan asiakirjat on laadittu ja miten kalliiksi hanke tulee kaupungin veronmaksajille?

    • tolkutonta

      Yhteiskunnan voimavarojen käyttö tuollaiseen hankkeeseen ei ole vastuullista toimintaa. Kuluja tulee aiheutumaan miljoonatolkulla. Kuinka paljon absurdin hankkeen valmistelu on jo maksanut? Tällaisen verorahojen käytön ja suorastaan lapsellisen elinkeinopolitiikan takia kouluja lakkautetaan ja terveysasemia suljetaan!

    • sotamies44

      Kellään näistä maanmyyjistä ei ole mitään kokemusta maansiirrosta tai maarakentamisesta.Aivan uskomatonta,että tällainen jengi pystyy myymään meidän täällä syntyneiden rakentamaa isänmaata.Olavi ei aploodeja veteraanilta saa.Hävetkää saatanan tyhjäntoimittajat.

    • Menolippuollille

      Miten helvetissä tällainen roskasakki voi olla kaupunginhallitus!!!!
      Kukaan ei edes asu lähelläkään rakennuskohdetta!!!!!!!!!
      Katsokaa noiden päättäjien taustoja!
      Jumalauta,nyt riittää.

    • Ettänäintäällä

      Nalle Wahlroos:80% ihmisistä on idiootteja.
      Täytyy vaan yrittää kestää..Huooh.

      • 80prossannalle

        Nallukka itse on paras todistus tästä. Voi kun sen lausunnot menis ruotsissa paremmin kaupaksi niin ei tarttis aina neuvoa suomalaisia. Ei me kuunneltu silloinkaan kun se banderolleja kanniskellen vannoi ottavansa "ulkoparlamentaariset keinot" käyttöön vallankumouksen hyväksi. Vähänpä silloin ajateltiin sen tarkoittavan osakevaltauksia.


      • nellaw

        Onpa Wahlroosin arvio ihmisistä kovin mairitteleva. Mielestäni luku on noin 99 - 99,9%


    • seuraaja

      Näinhän siinä yleensä käy, että epäonnistumisen mahdollisuus on suuri, kun kykenemättömät yrittävät saada haluttomia tekemään järkeviä päätöksiä.

      • Olavinlinna

        Suomen hallitus on huono,mutta miten tämä Loviisan hallitus.Aina saamme kärsiä ja hävetä näitä päätöksiä.Väkisin yritetään tietyille paikallisille yrittäjille tekohengittää asiakkaita.


      • koneesta

        Avaa vähän tätä tietyille yrittäjille lausetta, vai onko se pelkää kateelisuutta?


      • Aarnionnaapuri

        No,näitä ollin kavereita.Itsellä on kateus tuntematon käsite.


      • Adim

        Onko tämä kalle nordströmin avioton poika,siis tää jalkanen<


    • Hölmöhanke

      No mitens siinä kävi, kaatuiko vai eteneekö?

    • Hihhahaa

      Mitäs sinne Lallilaan kuuluu?

      • propakantaamorjens

        Jos tarkoitat Lovisaa, niin kysy kuulumisia Olavi Kalevalta. 019 5551. Hän tietää kaiken "Lallilasta".


    • Fyffeä

      Lallilan bankkontolle ei ole vieläkään tullut 1,3 millin suoritusta? Rahoittajan haku on yhä päällä? Kaupungin elinkeinopolitiittinen knowhow-winwin iskuryhmä voisi avustaa fyffen troolaamisessa. Realistisia vaihtoehtoja voisivat olla lotto- ja eurojackpot kuponkien täyttö esittelijän johdolla maanantaisissa hallituksen miittingeissä. Se varmaan sujuisi hyvässä yhteishengessä skattebetalarien tarjoileman kakun mussuttamisen , kahvin litkimisen ja toistensa kehumisen keralla. Entäs sitten virallinen kaupungin logolla varustettu kirje Nigerian suuntaan? Kun sinne lähettää vaikka satatonnia, niin sieltä kuulemma saa paluupostissa vähintään millin takaisin!

    • 88ugwefaughafe

      Koukkunokillehan tämä toinen viimeisestä keskustassa sijaitsevasta ulkoilumahdollisuudesta luonnossa menee. Ei ole ahneudella, typeryydellä ja moraalittomuudella rajaa. Elä koiran lailla — kuole koiran lailla. Allāhu Akbar.

    • ThUHHU2

      Miten Kalevan kaltainen ihmisperse voi olla vastuussa YHTÄÄN MISTÄÄN? En soisi häneen huostaan yhtä palanutta puupenniäkään, jumalauta.

    • Johtovaihtoon

      Lovarissa kerrottiin tänään, että kauppakirjaa Sahaniemestä ei ole vieläkään tehty. Lehden mukaan Optirakin toimitusjohtaja kertoi tämän kuukauden alussa, että rahoituksen ehdoista väännetään vielä. Papujen etsiminen maailmalta ei siis ole johtanut mihinkään. Se ei tosin ole mikään yllätys. Jos Optirak ei pysty järjestämään edes 1,3 miljoonan rahoitusta alueen ostamiseksi, joka on vasta alkusoittoa ,niin miten sitten järjestyy kymmenien ellei satojen miljoonien rahoitus koko projektin rahoittamiseksi? Vastaus: Ei mitenkään!

      Taas on nähty yksi elinkeinopolitiikan kupla, joita vaan riittää ja riittää. Itseasiassa muuta täällä ei ole nykyjohdon aikana nähtykään.

    • mieltävailla

      Mikä taho, milloin ja miksi pani tämän utopistisen hankkeen alulle?

      • elinkeinopolittinensusi

        Kaupunginhallitus käynnisti hankkeen Olavi Kalevan esittelystä v 2013. Kalevalta voi kysyä tarkempaa tietoa miten ja miksi hanketta on ilman tulosta hinkattu pitkään. Toivottavasti Olavi vaivautuu vastaamaan ainakin niiltä osin kun on viettänyt aikaa Sahaniemi-hankkeen nimikkeellä.


    • heitävaan

      mieltävailla voi heittää kysymyksen Kalle Jalkaselle.

      • mieltävailla

        Kuka tahansa voi ehdottaa kunnalle mitä vain. Kuka ehdotti ja kenelle kunnan edustajalle tässä Sahaniemen tapauksessa? Miksi kunnan edustaja lähti viemään asiaa eteenpäin?


    • paskathousussaOK

      Lovari kirjoitti 15.1.2016 "Sahaniemen rahoittajatahot pysyttelevät vielä piilossa". Tällöin kaupanteon edellytykset sopimusasiakirjojen perusteella olivat hyväksyttyjä.
      Lovari palasi kaupantekoon 15.3.2016 "Kauppakirjaa Sahaniemestä ei ole vieläkään tehty". Lehden mukaan kehitysjohtaja Sten Frondenin muotoilee tilanetta "Toinen osapuoli halusi aikaa hioa sisäisiä asioita". Minkälaisen tahon kanssa Olavi Kaleva ja Sten Fronden ovat käyttäneet aikaa neuvoteluihin yli 2 vuotta kun toinen osapuoli alkaa vasta nyt hioa sisäisiä asioita? Onko valtuusto ja kaupunginhallitus saaneet Sahaniemen kaupasta oikeaa ja luotettavaa tieto kaupan valmistelijoilta ja esittelijöiltä? Kauppa on ollut jo 2 kuukautta allekirjoitusta paitsi valmis, mutta nyt ostaja"hioo" sisäisiä asioita. Voidaan perustellusti kysyä, että tietääkö Olavi Kaleva, Sten Fronden ja kaupunginhallitus kenelle ovat Sahaniemeä myymässä ja onko ostajan talous kunnossa?

    • huxflux

      Odottakaa 2 vuotta, silloin myyntihinta on tippunut puoleen. Ja sillä hinnalla rakennetaan vielä uutta tietä, vesi ja viemärilinjat ja katuvalaistus, mihin uppoaa 1.1 miljoonaa. Se on kaupantekoa amatöörien kanssa. Sääli päättäjiä.

    • ZEROPOINTS

      Koko touhu on kauniisti sanottuna luokatonta!

    • jokeensyntynyt60

      Miten me saatiin taas tällainen o.ikinä ei ole mitään saavuttanut.pahaa mieltä vaan kaikille tuonut.tekohymyä tarjoaa,luulee olevansa hieno mies....

    • tumpelot

      Hyvin sanottu, miten me saatiin taas tällainen? Pitää mennä pitkään taaksepäin löytääkseen hyvän!! Linde, ei Gran, ei Björklund, ei Harling, ei mutta Wahlström jees!!

      • tässäköselitys

        Toden totta. Hyvän Wahlströmin jälkeen täällä ei ole ollut hänen vertaistaan kaupunginjohtajaa. Lieneekö syynä kielipolitiikka? Jos johtavien viranhaltijoiden tärkein valintaperuste (käytännössä) on tietty "oikea" kielipoliittinen suuntautuneisuus, niin silloin parhaat ehdokkaat putovat pelistä? Tämäkö on selitys esimerkiksi runsaaseen konsulttien käyttöön, huonoon hallintotapaan, tuloksettomaan elinkeinopolitiikkaan tai vaikka sivistystoimen käsittämättömään ja jatkuvaan töpselöintiin?


    • Epäluottamuslause

      Slow city, slow thinking!

    • ihmettelenvain

      Tähän malliin visioidaan kaupungin tulevaisuutta valtuustotasolla. Uskaltaako kukaan sanoa painavan sanansa kirjoituksesta?
      Lovari 18.03.2016, Vieraskynä - Kari Hagfors:
      "Kustannuksiltaan Espoon poraushanke on kymmenien miljoonien investointi ... Sahaniemeen on tavoitteena luoda innovatiivisia ja uusiutuvia energiaratkaisuja hyväkseen käyttävä kaupunkialue. Hankkeeseen liittyvänä informaationa on yleisesti ja valtuustollekin kerrottu myös geotermisen energian hyödyntämisestä. Kyseessä olisi jopa 10 000 m syvän lämpökaivon poraaminen Sahaniemeen...Sahaniemessä suuren haasteen tosin aiheuttaa maaperän kantavuus ja stabiilius. Miten hetteinen maapohja kestää merkittävästi painumatta ja sortumatta mereen raskaan porauslaitteiston painon? Kaupungin asukkaiden tuskin tarvitsee asiasta huolestua, koska lämpökaivon toteuttavan vastuuorganisaation on laadittava ja hyväksytettävä kattavat analyysit ja suunnitelmat valvontaviranomaisessa, teknisessä keskuksessa ja/tai ELY-keskuksessa.
      Jos Espoossa pystytään tuottamaan geotermistä lämpöä 20 000 asunnolle, niin miksei Loviisassakin koko keskustalle ja vähän laajemmillekin asuntoalueille. Kaupunki möi muutamia vuosia sitten yhdessä Fortumin kanssa omistamansa kaukolämpöä tuottavan Lov-Lämpö Oy:n Porvoon Energialle...Kilpailun puute on näkynyt tariffeissa, joihin kaupunki ja kuluttajat eivät voi enää vaikuttaa. Tämän johdosta kaupungilla olisikin nyt uusi mahdollisuus lähteä keskustelemaan Sahaniemen investoijien ja poraajien kanssa energialiiketoiminnallisesta yhteistyöstä. Kun kaupunki on nyt varmistanut Sahaniemen kehittäjiksi luotettavat ja toimintakykyiset investoijat, niin rahasta tai hyvän tahdon puutteesta asiat eivät voine jäädä kiinni.
      Omavaraisuus toisi todellista etua. Suomen syvimmällä reiällä olisi myös kaupungille todellista käytännön liikehyötyä mahtavan julkisuuden lisäksi. Lämpöenergian tuottoon ja jakeluun osallistuminen tukisi hienosti Loviisan energiaklusteritavoitteita, mikä voisi olla myös kaupungin elinkeinopolitiikan yksi uusista kärkihankkeista ja saavutuksista."

      • keinosahaniemi

        Jos kaupungin asukkaiden ei tarvitse huolestua, niin kuka maksaa Suomen syvimmän reiän porauksen ynnä muut kymmenet miljoonat kaukolämpömonopolin purkamiseksi? Miksi maalämpöreikä on porattava juuri Sahaniemeen eikä tukevalle maalle? Miten Sahaniemi kestää rakennusten painon, jos porauslaitteistonkin kanssa on niin ja näin? Vai aikooko joku hullu kaivaa koko Sahaniemen ylös ja täyttää uudestaan sataman malliin?


      • kuntakoukkuun

        Monopolin vaihtoehto on duopoli S- ja K-ryhmän tapaan. Kilpailun autuutta hoetaan joka asiassa, mutta hinnat senkus nousevat. Yksikään uusi toimija ei halua tietenkään tinkiä toimeentulostaan.
        Omavaraisuus on ontto hokema. Lämpö ei tule reiästä asuntoihin omia aikojaan ilman melkoista infraa, mikä on ratkaisevilta osin tuontitavaraa. Maalämpöjärjestelmääkään ei rakenneta ja pidetä yllä ilman öljyä.


    • Fjärtman

      Älä ota Kallen kirjoituksia niin todellisina, se on vain aivopesua!

    • Esittelijäesiin

      Kirjoitus on ihan selvää hirtehishuumoria. Niin sen tulkitsen. Missä muuten luuraa esittelijä Kaleva, joka ei ole kommentoinut Sahaniemen kaupan siirtymistä mitenkään?

    • Eihyvältänäytä

      Kirjoituksesta selviää, että kuinka vaativaa ja kallista on geotermistä lämpöä hyödyntävän laitoksen rakentaminen. Ts. sellaisen rakentaminen Sahaniemelle on täyttä satutarinaa. Geotermistä lämpöä hyödyntävän laitoksen rakentamista on kuitenkin esitetty toistuvasti julkisuudessa "hankeyhtiön" toimesta. Juttu on mennyt täällä täydestä tai ainakin valtuusto uskoo siihen. Tiettävästi (joku valtuuston jäsen voi olla kiistää tai valaista lisää asiaa) valtuustoa briifattiin kauppaan liittyvän asian käsittelyn yhteydessä, että "porauslaitteisto mahtuu konttiin ja homma on selvä muutamaa viikossa"? Ehkä he puhuivat (jos tieto briifauksesta pitää paikkansa) maa- eikä geotermisestä lämmöstä? Tämä on vain yksi yksityiskohta huimia yksityiskohtia sisältävästä hankkeesta joka on toki teknisesti mahdollista, mutta ei taloudellisesti kannattava . Siis koko Sahaniemen rakentaminen esitetyssä laajuudessa.

      Miten asioita kommentoi esittelijä Kaleva, joka on sitouttamassa kaupungin veronmaksajat ko. hankkeeseen kaikenlaisilla sopimuksilla? Päävastuu on tietenkin kaupunginhallituksella, jonka valtuusto valtuutti allekirjoittamaan kaikki sopimukset.

      • onkotosi0K

        Heh, heh, heh, HW ja OK! Kyllä Olavi tietää, mutta ymmärtääkö? 10 000 metriä kahdessa viikossa! Uskomaton kostea uni hallitukselle?


    • Satumoodipäällä

      Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Sahaniemellä on tarkoitus käyttää aurinko-, tuuli-, bio-, ja geotermistä energiaa. Varsinainen energiaklusteri! Mikä energiamuoto vielä puuttuu tästä satumaisesta hankkeesta? Pelkkä geotermisen energian hyödyntäminen 7 - 10 km syvyydestä on kymmenien miljoonien projekti! Sitä ei kannata rakentaa vain Sahaniemelle kaavailtuja rakennuksia varten, vaan geotermista energiaa pitäisi todella myydä koko kaupungin tarpeisiin. Eiköhän tämä jo osoita hankkeen taloudellisen mahdottomuuden. Puhumattakaan alueen puhdistamisesta, korottamisesta tulvarajan yläpuolelle sekä rakentamiskelpoiseksi saattamisen! Eihän puujätteen (humuksen) päälle voi rakentaa edes katuja! Lisäksi alueen rantaviivaa tulee vahvistaa ettei koko niemi leviä mereen täyttömassojen painosta.

      Valtuusto kuitenkin uskoo hankkeeseen, koska se luottaa loputtomasti kaupunginhallitukseen, joka puolestaan aina vaan luottaa sen esittelijään.

      Uskotaahan täällä jopa Onneli & Anneli satuelokuvan aiheuttamaan nosteeseen, joten satujen varassa on koko elinkeinopolitiikka!

      • nerokastaihanaHW

        Onko tuo Onneli&Anneli - visio todella ihan Olavi Kalevan ite keksimä Loviisan talouspoliittinen kärkihanke? Onko myös yrittäjät (kaupunginhallitus) taputtaneet sen valmiiksi? Loistavaa, muuta ei tarvita kun on keskityttävä oleelliseen. Nyt vain Fronden ja Malmivaara laatimaan Olavin kanssa uutta ja innovatiivista kässäriä ja rahoitusaloitteita hankeelle.


    • toimeksi

      Elinkeinopoliittinen kevät on saapunut nuhruiseen pikkukaupunkiin, kun Lovisa-rätit on taas ripustettu valotolppiin. Voisiko vielä isommat rievut laittaa niihin torin vinossa oleviin valopylväisiin? Torikameran välityksellä ne näkyisivät netissä koko maailmaan ja aina Panamaan asti. Rätteihin isolla LOVISA teksti ja joku mainosiskulause Sahaniemeen liittyen, kuten vaikka GEOTHERMAL SPA.
      Ties vaikka tänne saataisiin Panaman konsuli verokeitaassa piilossa olleiden rahasäkkien kera, joka sitten kavereineen ostaisi kylpylän tuntumasta kalliit residenssit!

    • tonttulausunto
      • ymmärryshukassa

        alkaa varmistua, että finanssivalvonnalle ja supolle tulee tehtäviä ja töitä.
        pitäisikö valtuuston perustaa nyt toimikunta tutkimaan sahaniemen hankkeen laillisuus- ja raha-asiat sillä on ilmeistä, että hallitus ja olavi eivät ole asiallisesti toimintakykyisiä spa/geothermal-hankeita arvioimaan ja kaupungin etua valvomaan? onko näyttöä? ON! olavi on neuvotellut ja raportoinut hallitukselle melkein kolme vuotta sahaniemen edistymisestä, aina ihan OK ja sopimus melkein valmis, aina sangen hyvältä näyttänyt. nyt kun valtuusto on pessyt kätensä ja siirtänyt toimivallan sahaniemen kaupasta olan tominoimalle hallitukselle ja tämä on hyväksynyt mukisematta kaikki kauppaan liittyvät asiat niin sanotusti munat suorana, niin lovarin mukaan tuli eteen pieni propleema: ei oo rahaa ja suomiraha on lähtenyt lätkii. nyt sitten miljoonia miljoonia, rupli, ruplia, ....vaan... ihan niin kuin venäläisessä laulussa ruusuja. loviisa ruusujen kaupunki. toimikunnan olisi määrättävä kaupanteolle perälauta mihin mennessä KOKO hankkeen toimijat on selvillä ja rahoitus on luotettavasti ratkaistu. hankkeen jatkuva vedättäminen syö olavin ja hallituksen vähäiset resurssit jolloin elinkeinopoliittiset kärkihankkeet, so. mm. yrittäjien avustaminen, keskustan liikkeiden ikkunoiden stailaaminen, onneli&anneli&olavin noste, satama, harmaankallion suojelu, metsien hakkaaminen, logistiikkakeskus, geotermia, glusterit, homeet, jne. kärsivät.
        eli yhteenvetona sanken hyvältä ei näytä.


    • Kääkjuoru

      Olen seurannut Loviisa-keskustelua muutaman vuoden. Tuntuu siltä, että Loviisa itsessään on Suomen syvin reikä. Reikä on niin syvä, ettei pohjalle näy edes valoa,

      • osaamisvajettaon

        Lovisan musta aukko, johtajien järki kadonnut.


    • Mustaavalkoisella

      Eipä uskoisi, että vain 100 km päässä pääkaupungista löytyy tälläinen huonon hallinnon, hölmöyden ja moraalittomuuden musta aukko, joka imee päättäjien järjen valon lisäksi myös veronmaksajien rahat!

      Koska täällä musta on valkoista ja vallan vahtikoirat ovat johdon puudeleita, niin paikallinen johtava slogan on:
      Sangen hyvältä näyttää!

    • Uutisankka

      Lovarissa kerrottiin 8.4.2016, että Optirak on OSTANUT Sahaniemen. Eihän se ole vielä ostanut mitään, jos sovittua kauppahintaa ei ole maksettu! Ehkä näin haluttiin luoda raatihuoneelle mieluisaa mielikuvaa hankkeen edistymisestä? Rahojen hankkimisesta on jo kuultu kaikenlaisia tarinoita. Milloin on etsitty papuja maailmalta ja sitten on käyty Jaakobin painia. Sangen hyvältä näyttää...

    • tiinakeskimäki
    • satujasatujavaan

      Kysymys Olavi Kalevalle: Paljonko aikaa olette myöntäneet monialayritys Optirakille aikaa löytää Sahaniemestä sovitun kauppahinnan rahat ja koska kauppakirja allekirjoitetaan?
      Kalevan ja kaupunginhallituksen toiminta Sahaniemen hankkeessa alkaa jo vaikuttaa surkuhupaiselta puuhastelulta. Onko Sahaniemen kaupassa ostaja paljastunut taloudellisesti ”pärs’aukiseksi” (= varattomaksi) yritykseksi? Valtuuston on asetettava Sahaniemi-hankeen johdosta väliaikainen valiokunta selvittämään kaupunginhallituksen ja – johtajan toimintakyky ja luottamus. Näillä näkymin toimintakykyä ja luottamusta ei liiemmin ole.

      Tässä Optirak Oy:n kattava toimiala selitys, joka on ilmeisesti myös kaupunginhallituksessa arvioitu ja hyväksytty Sahaniemen hankkeeseen ”kumppania” etsittäessä. Kaikkeen sitä 2500 euron osakepääomalla ja monipuolisella organisaation osaamisella pystyy.
      Päivitetty:16.10.2013.
      Yhtiön toimialana on ravinto- ja nautintoaineiden, tekstiilien, vaatteiden, jalkineiden, kumi-, muovi-, metalli- ja nahkatuotteiden, rauta- ja rakennus- sekä sähkötarvikkeiden, kodintekniikan, koneiden ja tuotanto- ja liiketoiminnassa käytettävien laitteiden, tarvikkeiden ja kalusteiden sekä LVI-laitteiden ja -tarvikkeiden, sisustustarvikkeiden, kemikaalitavaroiden, puutavaroiden, puu- ja paperituotteiden, lasituotteiden, kivituotteiden, öljyalan tuotteiden, kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden, kirjojen, lelujen, toimistotarvikkeiden, kultasepänteosten, jalokivituotteiden, kellojen, valokuvaus-, instrumenttien ja hienomekaanisten tuotteiden, terveydenhoito-, optisen-, kukkien ja puutarha-alan tuotteiden, urheilutarvikkeiden ja kulkuneuvojen, maatalouskoneiden ja -tarvikkeiden sekä tietojenkäsittelylaitteiden ja tietoliikennevälineiden vähittäis- ja tukkukauppa, valmistus, teollisuus, agentuuritoiminta, korjaus ja huolto sekä tuonti ja vienti. Yhtiön toimialana on rakentaminen, informaatio ja viestintä, ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, hallinto ja tukipalvelutoiminta, taiteet, viihde ja virkistys. Yhtiö harjoittaa rakentamis-, majoitus-, ravitsemis-, kustannus-, painatus-, julkaisu-, kuljetus- ja varastointitoimintaa, sijoitus-, rahoitus-, vakuutus-, koulutus-, tutkimus-, puhtaanapito- ja pesulatoimintaa, maa-, metsä-, puutarha-, kala- ja riistataloutta, kiinteistöalan palveluja, asuntojen vuokrausta ja isännöintiä, koneiden ja laitteiden vuokrausta sekä tuottaa teknisiä ja tietoliikennepalveluja ja palveluja liike-elämälle, logistiikkapalveluja, terveys- ja sosiaalipalveluja, henkilö- ja kotitalouspalveluja ja muuta palvelutoimintaa sekä harjoittaa rakentamista palvelevaa ja kiinteistöalan toimintaa, kaivostoimintaa ja louhintaa, maa-aines- ja metsäkauppaa sekä kotieläinten hoitoa ja kasvatusta. Yhtiö harjoittaa arvopaperi- ja kiinteistökauppaa.

    • sumunsisältäpaljastuu

      Väliaikainen valiokunta pitäisi myös perustaa tutkimaan satama yhtiön taloudellista tilaa ja sen yhtiöittämisprosessin kulkua.

      • hipheihuraa

        Ei pidä kiirehtiä, odotetaan Lovisan 2015 tilinpäätöstä ja kaupunkikonsernin tunnuslukuja. Ilmeisesti loviisan satama oy tulouttaa Loviisalle muhkeat osingot. Nyt on puhuttava euroista, eikä tonneista ja prosenteista. Taas Kaleva pääsee kehumaan lehdistössä ja Morjensissa kaupungin elinkeinopolitiikkaa. Ihan lapinjärveläisenä katteeks käy.


    • henkan-lähtö

      Tietääkö kukaan onko yhtään totta sellainen vanha tarina, että aikoinaan paikallisessa loviisalaisravintolassa alettiiin kilistellä tosi kalliita drinksuja samalla sekunnilla, kun saliin kantautui tieto, että Loviisan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf on valittu samaan tehtävään Kotkaan? Tätä tarinaa muistellaan varsinkin nyt aina silloin tällöin Kotkassa. Vai onko kyseessä ns. kaupunkilegenda vailla totuuspohjaa?

    • TroubleRouble

      Tälläkin palstalla on irvailtu Sahaniemen olevan pelkkä kupla, mutta unelman toteuttaakin rupla! Kiitos nerokkaan johtomme tänne vielä saadaan RoubleSpa!

      • paskapuheita

        Ennennäkemätöntä huipputeknologiaa Optirakilta Sahaniemeen?

        Sahaniemen kaupan valmistelun yhteydessä valtuustoa valaistiin, vai pitäisikö sanoa valmennettiin, muun muassa Sahaniemeen toteutettavasta innovatiivisesta geolämpöhankkeesta. Lähes utopisessa hankkeessa käytettään huipputeknologia. Laitteisto mahtuu yhteen konttiin ja parissa viikossa porattaisiin kymmenentuhannen metrin porareiät joista pumpattaisiin lämpöä jopa yli Sahaniemen ja sen "RoubleSpa"-kylpylän tarpeen. Sanoma meni perille, ei muuta kuin kaikki valtuudet Sahaniemen myynnistä Olavi Kalevalle ja hallitukselle. Pitää onnitella Olavia, mistä muualta löytyy tällainen ”pyhää sanaa” uskova joukko. Tuskin muualla on kuin Loviisasta.

        Otaniemen konventionaalisesta geolaitoksesta on uutisoitu mielenkiintoisia asioita. Jää huolestuneena miettimään, mitä saamatonta väkeä siellä Espoossa oikein puuhastelee? Onko siellä täysin vanhentunutta, viime vuosituhannelta olevaa tekniikkaa käytössä. Siellä urakoitsija on koonnut pelipaikalle massiivisen porausjärjestelmän. Osien kuljetukseen on tarvittu lähes 60 rekkalastia (yksi kontti Sahaniemessä), pora yli 50 metriä korkea ja nostokyky yli 400 tonnia. Tuotantoreiät tulevat seitsemän (Sahaniemessä kymmenen) kilometriä syviä ja niiden poraus kestää noin puoli vuotta (kaksi viikkoa Sahaniemessä). Jos valtuutetuille annetut tiedot ovat rehellisiä ja oikeita, niin nyt on Olavi Kalevalla ja Optirakilla mahdollisuus rahastaa Otaniemessä innovatiivisella high-tekillä taskut täyteen rahaa. Siitä rahakasasta voisi irrota vihdoinkin muutama miljoona, jolla tehdään Sahaniemen maakauppa.
        Niin että sanoin Olaville ”sangen hyvältä näyttää”.


    • LiljedahlGumma

      Hyvin peloittavaa asua kaupungissa,jossa asioita näin hoidetaan.Ja me ollaan äänestetty näitä,jotka asuu ihan muualla.Ja päättävät meidän lasten ja meidän tulevaisuudesta.Ei hyvää ole tulossa,valitettavasti.Raiskauksia,varkauksia,elintasoeron kin vuoksi.Olli vissiin asuu vielä täällä..

    • Deephole

      Paikallisen geolaitoksen 10 kilsan reiän porauksessa käytetäänkin ihan uutta vallankumouksellista tekniikkaa, jolla reikä syntyy parissa viikossa. Se tunnetaan OptiDrill-menetelmänä ja poraukseen tarvittava kalusto mahtuu pieneen konttiin, koska porauksessa käytetään ExpressHole-teriä. Raskasta kalustoa ei siis tarvita. Kysy vaikka omalta valtuutetultasi.

    • Soutaenresidenssiin

      Sahaniemen rakentaminen tulee paljon luultua halvemmaksi, koska talot rakennetaan kuulemma tolppien päälle. Siten aluetta ei tarvitse korottaa noin plus 3 metriin. Tämä jollariskillä rakentaminen on jo ennestään tuttua. Jollariski termin lanseerasi eräs stadin v-mies lehdessä kun ihmeteltiin vuoden 2005 paikkeilla korkean meriveden nousua uudehkojen rakennusten kynnyksille. Maankäyttö- ja rakennuslaki ei tosin salli tulvavaara-alueille rakentamista edes asemakaavoittamattomille alueille, mutta eihän sillä ole täällä mitään merkitystä. Autopaikkojen lisäksi varataan vaan jollapaikat tarpeeksi ylhäältä Bellan rinteeltä.

      • Rikooonriskilläruma

        Rakennetaan optimistijollariskillä!

        HAH, HAH


      • ruplatkinpestävävirossa

        Hieno hanke, joka perustuu "optimijollariskiin" ja ruplarahoitukseen, joka nostaa hankeriskin aivan omaan luokkaansa. Kaupunginhallitukselta voi tiedustella hankkeen riskien selvityksiä ja sen perusteella tehtyjä toimenpiteitä.


    • Voinäitä

      Mitään hankkeeseen liittyviä riskien arviointia ei varmastikaan ole tehty? Senhän kertovat jo naurettavan pienen 2500 euron osakepääoman omaavan sopimusosapuolen valinta ja käytännössä loputtomiin venyvä toteutusaikataulu. Mystisestä rahoituslähteestä puhumattakaan. Tällainen menettely ei tosin ole uutta, vaan riskien arvioinnit puuttuvat kaikista muistakin hankkeista. Tosiasiallisesti kaikki riskit on sälytetty veronmaksajien harteille, koska virkavastuu on täällä käytännössä tuntematon käsite. Täytyy vain ihmetellä, että miksi kaupunki (= veronmaksajat) sotketaan Sahaniemen hankkeeseen kaikenlaisin sopimuksiin?
      Mitä Ruususen unta valtuusto oikein nukkuu? Toisaalta uskoohan johto myös Onneli & Anneli satuelokuvan aiheuttamaan nosteeseen!

    • Oinäitäaikoja

      Sahaniemen pakkounelman toteuttamisen kaupungin osuuden rahoittaminen aiotaan kait hoitaa jatkuvilla vuosittaisilla säästöillä sosiaali- ja terveysmenoissa, joiden suuruus on 0,8 miljoonan luokkaa. Nyt aiotaan vanhuksilta viedä lämmin ruokakin suusta ja heille toimitetaan vain jäädytettyä ruokaa. Loput siirretään automaattiruokintaan. Tärkeintä on saada rikkaille oligarkeille mm. uusi miljoonatie Sahaniemelle. Syököön vanhukset vain pakasteesta, jotta oligarkit pääsevät ajamaan tasaista baanaa pitkin residenssiinsä
      loistoautoillaan. Koska oligarkit eivät koskaan tule maksamaan verojaan tänne, niin loviisalaisten on tingittävä palveluistaan ja rahoitettava Sahaniemen Pohjois-Korealais tyylisen kulissin pystyttämistä.

      • Fyrkatpoisnäiltä

        Juuri tälläisen touhun takia tarvitaan SOTE-alueet. Silloin verorahat (50-60 % kuntien nykyisistä budjeteista) menevät oikeaan kohteeseen. Nykyisin sosiaali- ja terveysmenoihin kerättyjä verorahoja on käytetty tai aiotaan käyttää muihin kohteisiin, kuten esimerkiksi keskustan kehittämiseen, Sahaniemeen, satamaan, turhaan kaavoituksen tai vaikkapa hupimatkaan a'la Monor.


    • huijausjahujaus

      Maailman syvin reikä syntyy hujauksessa atomisähköllä toimivalla suurteholaserilla.:)

      • Mitähänvittua

        Ja tämä "HUJAUS ".on svetlana ja margita ja galina.Mitä sä ny sitä laseria.


      • hujausvaihuijjaus

        Kohta kolme vuotta siitä Sahaniemen hujauksesta on neuvoteltu, kiitos Olavin ja Stenun sitkeyden. Tappiota ja saamattomuutta ei voi myöntää. Olan oli ylitettävä itsensä ja valtuutensa jotta tahto toteutui ja yrittäjät löysivät kaapissa vuosia piilossa olleeen Tahto-pysti pöydälle.
        Nyt vielä paikallinen" haluatko miljonääriksi" leikki; mistä Optirakki saa rahat sahakauppaan, 1) ei mistään, 2) Loviisan vahhusten pakasteruokinnan säästöistä, 3) Putinilta, 4) Panaman ruplapesulasta, 5) Loviisan euroja pursuavasta taseesta?


    • Pakollakäyntiin

      1), 2), 5).

      Sahaniemen suorastaan naurettava projekti on PAKKO saada edes näennäisesti käyntiin! Muuten kuin näennäisesti se ei tule koskaan käynnistymään.

      Kuuluuko hanke kaupungin johdon LIMBOstrategiaan?

      • narsistitkukkivattaas

        Pakko saada hanke käyntiin vaikka keskustan kehittämisrahoilla. Eikö Kaleva tehnyt jo sopimuksen "paikallisten" yrittäjien kanssa , eli 5000 eurolla tahto-pysti. Siltä poolilta apua löytyy kun kädet ovat otan-asennossa. Motto: Mulle, mulle ja kavärillekin, kunnan rahat ovat yhteisiä.


    • mustelmiamustelmia

      Joo, taas perjantai!
      Sata varmasti ”ei kulunvalvonnassa” oleva virkamies on lähtenyt ennen puoltapäivää sopimuksen sallimilla joustoilla pitkää viikonloppua viettämän. On haettava Mariankadulta vauhtia illaksi.
      Kyllä vi…ti, kun nuo tyhmät valtuutetut eivät kaikkia minun juttujani hyväksy. Tuli turpiin ihan 6- 0, ja ”yrittäjät” ..ttuilevat tuloksesta. Katsotaan kuinka käy, Janne lähti tekemään taas myyräntyötä vastatoimia varten, antoi napakat aikataulut toisinajattelijoille. Strategia on lähes turha paperi, ei muuta merkitystä kuin, että kaikki temput ja kikkailut yrittäjien kanssa olisi voitu selittää visiosta, ”Loviisa on Suomen paras pikkukaupunki,..”, johdetuksi. ”.. ei se strategia niin tärkeä paperi ole ..”, kuten vapaata ammattia harjoittava rkp:n kieli-poliitikko valtuustoa opasti. Joopajoo..
      Tuo Sahaniemi alkaa painaa mieltä, uskottavuus ja kasvojenmenetys on jo lähellä. Ja sitten tuo Mia, joka ilmeisesti kouluttaa itseään veronmaksajien varoilla pormestariksi?
      No, ei kannata masentua tai surra, illalla sitten perseet olalle ja boksing-natt.

    • Fjärtman

      Kuulin et ensi viikolla kilahtaa kassaan.

      • miamiahei

        Sama satu, eli heti maanantaina 8:00 tai sitten kun viranhaltijat löytyvät työpaikoiltaan.


    • Hiphiphurraa

      Vai kilahtaa firmat kassaan. Sitten seuraavaksi Sahaniemen alueen omistusoikeuden siirryttyä Optivarmalle, vai mikä se nyt oli, varmaan alkaa se 7-10 kilsan Suomen syvimmän holen poraaminen.

      Hurraa Johtajan elinkeinopoliittiselle onnistumiselle!!!
      Olisiko se ensimmäinen onnistuminen?

    • Eivielähurrata

      Oikeastaan onnistuminen voidaan tosittaa vasta sitten kun voidaan todeta Sahaniemen hankkeen tuovan kaupungille enemmän rahaa kuin siihen on sijoitettu veronmaksajien varoja.
      Hanke on O & A luokkaa eli kuin Onneli & Anneli sadusta! Siirtäkää Sahaniemeen nyt se leikkimökki sieltä Laivasillan dokauscentteristä, niin Morjensissa voidaan kertoa satua projektin käynnistymisestä!

    • suposuojaavalpovalvoo

      Kun rahaa ilmestyy sahaniemen kauppaan, niin Kalevan ja Frondenin plus kaupunginhallituksen pitää heti varmistaa, etteivät suuret setelit ole pietarissa valkaistua harmaata sorttia. Ainoa loviisalaisten turva asiassa on Suomen Supo, jolle pitää ilmoittaa heti rahakätkön löytymisestä.

      • rublateiolerahaa

        Todella hyvä ehdotus tuo rahan sortin ja puhtauden selvittäminen. Se on tehtävä ennen kauppakirjan allekirjoitusta. Toivottavasti yllä mainitut herrat ja toimielin uskaltavat kysyä rahoituksen alkuperää. Vähän epäilen että rahan "puhtaustarkastus" jää supon tehtäväksi.


    • TeroNaapurikunnasta

      Tätä "keskustelua" on on huvittava seurata!!
      Syön 100 l sitä ihteää jos sahaniemestä tulee seuraavan 100v aikana yhteiskunnalle voittoa. Tehkääs nyt joku paikallinen kunnallisaloite näistä epäkohdista.
      Annan tuon syöntilupauksen jälkipolville, eli osana testamenttia siirrän sitoumuksen sille joka ottaa mun perinnön vastaan pitää ottaa mun sitoumukset vastaan. :)

    • Vapaamuurarihankeko

      Vapaamuurarihankeko? Tarpeeksi järjetön ainakin.

    • yrittäjänloviisa

      Miten pääsee käytännössä eroon vihatusta johtajasta.Näin sen eilen,meinasin oksentaa,tekopirteää feodaalivartaloa,yök.kierosilmäpaska vielä hymyilee mennessään.

    • mitäolavionnytsopinut

      Onko Sahaniemen hankkeen ja Tullisilalle myönnetyn rakennusluvan välillä kulisseissa sovittu koplaus?

    • rspaonruskispa

      Voisiko Kaleva järjestää Loviisan Suomalaisille Juhannuskokon Sahaniemen kärkeen? Olisi hieno ele, maat ovat vielä kaupungin omistuksessa. Kokko auttaisi kestämään kauan kestävän RSPA:n valmistumisen odotuksen.

    • Oiniitäaikoja

      Valkon erittäin suositut juhannus juhlat lopettiin jo vuosia sitten kun väki piti saada Laivasillalle kiertämään ruotsalaistyyppistä juhannussalkoa ja kantamaan roponsa alueen kuppiloille. Juhlien lopettaminen taisi onnistua anniskeluehtoja rukkaamalla eli kiellettiin jäljelle jääneen keppanan myynti juhannuspäivänä? Kuka vielä muistaa miksi Valkon juhlat loppuivat? Juhannuskokko sentään vielä on Valkossa jäljellä.

      Juhannuskokko Sahaniemen edustalle olisi kiva ennen kuin ruskiSpa tulee....

      • Omaa.napaa.valkossa

        Alkoholinmyynti loppui,koska järjestäjät ovat raitistuneet,ja 67% on jo ilman viagraa ihan Alpon tasolla,vai oliko se Gråsteen jopa viriilimpi.Ei se ainakaan koskaan kusipään mainetta kantanut.


    • Ajatonaiesopimus

      Juhannuskokko voi kyllä olla Sahaniemen edustalla todella pitkääääääääääääääääääääääään....
      Hah, hah

    • TaunoHirvonen

      Karikukko pesii varissaaressa.fiksu tehny pesän notskin pohjaan!!!!!!!!!!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe