Mihin kaikkeen kulukorvaus on tarkoitettu

sankokaupallakuraa

virallisesti? Onko tarkoitettu mukaan laskettavaksi asumiskulut, harrastusmenot jos kunta ei erikseen harrastusta maksa ja ihan kaikki? Jos vuokra on 1000e niin nelihenkisellä perheellä voi laskea jokaisen asumiskuluihin 250e sähkö, vesi, bensojen osuus, vaatteet, harrastukset välineiden kanssa, ruoka, tapahtumat, lelut ja muut tämänkaltaiset menot?

En ole koskaan laskenut näin juuri sijoitetun lapsen menoerää, mutta koska vaatimuksia alkaa tulemaan lisää koko ajan niin voisin kertoa, mitkä ovat ne todelliset kulut lapsesta ihan virallisen laskemisen mukaan. Omat lapset ovat esimerkiksi aina saaneet uusien lisäksi myös toistensa hyväkuntoisia vanhoja vaatteita, mutta biologisen äidin ja isän mielestä pitäisi olla nyt uusi takki kun niin paljon kulukorvaustakin saammekin. Ei sitten kelpaa puoli talvea käytetty uudenveroinen merkkitakki joka jäi kaksi vuotta vanhemmalta lapselta pieneksi. Pitäisi sitten saada ratsastus harrastus vaikka se on liian kallis harrastus maksaa viidelle lapselle joka olisi reilua, jos yksikin saa. Haluan pitää kaikki samalla kulutustasolla ja muutenkin reilusti kaikille saman verran. Minä luulin että se onkin paras että kaikki on samalla viivalla mutta ei kelpaa. :(

Haluan kuitenkin varmistaa vielä, onko tuolle jokin eri sääntö kun kuluja lasketaan, eli miten paljon se lapsen osuus kuukausittaisesta lainasta tai vuokrasta onkaan? Voiko sen vaan jakaa noin? Lapsella on tietenkin oma huone, omat joutuvat jakamaan kahdenkesken.

Alkaa kyllästyttää vaatiminen ja tämän rahasta puhuminen. Emme koskaan erottele mitään tai laske miten paljon sijoitettuun lapseen meneekin, kuitenkin jos se noin lasketaan niin kulut menevät selkeästi yli kulukorvauksen - eikä se haittaa yhtään.

25

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neljännes

      Olet ajatellut asian aivan oikein. Jos lapsen vanhemmilla on väärä käsitys, niin pyydä lapsen sosiaalityöntekijää valaisemaan heille asian todellinen tila.

      • sankokaupallakuraa

        Varmaan näin täytyy tehdä. Inhottavaa kun jostain rahasta pitääkin tehdä ongelmaa, lapsi on kuitenkin saanut varmasti kaiken tarvitsemansa ja sen yli, aivan kuten ne biologisetkin. En jaksaisi erotella heitä mitenkään rahassa. Inhottavaa.


    • inhottavaa

      Aivan. Inhottavaa. Juuri tuon takia en usko, että lapsia otetaan rakkaudesta, vaan lukuisten omien päälle maksamaan asumiskulut.

      • Hlsösösnffjslsö

        Bio"vanhemmathan" tässä pakottavat aloittajan ajattelemaan rahallisesti asioita. :D Ensin pilaavat lapsen elämän, sitten yrittävät vielä pilata sen uuden paremman perheenkin. Lapsia käy sääliksi.


      • solöpilöpsiki

        Omat lapset oisi hyvä kasvattaa keskenään vaan, niin heidän ei tarttis kärsiä. Mikä "parempi" tollanen perhe muka on missä ei ajatella niitä omia biolapsia???


    • Bfkdnslsmsbv

      No sanoa muuta, mutta joskus vanhemmat ei pysty huolehtimaan omistaankaan niin onneksi on meitä sijaisvanhempia jotka ottaa teidän lapsia perheeseen.

    • voivoivoivoivoivoi

      Mutta voi sitä valituksen valitusta, kun kaikki maksaa ja on noita elätettäviä.
      Uikuttajille ei toisten lapsia. Huolehtikoon omistaa oikein toistenkin edestä.

      Vai että tasa-arvo omille. En ole tavannut yhtäkään sijaisvanhempaa, joka kasvattaisi sijoitettuja tasa-arvoisesti omiensa kanssa. "Me tarvitaan omien kanssa loma", jne.

      • voivoivoivoi

        Ja sulla kun on sijaislapsia kuinka monta? Mikä on oma panoksesi lasten pahoinvoinnin vähentämiseen? Pystytkö enää muuhun kuin hajottamiseen, tuhoamiseen ja rikkomiseen, epäluulon ja masennuksen levittämiseen? Antaisit auttamisenhaluisten ihmisten auttaa, jos et itseäsi niin edes sitten niitä lapsia.


    • hauskatyypp

      Ensimmäinen edellytys sijaisvanhemmille on kyky tuntea iloa ja elämisen riemua. Raha-asiat eivät tule ensimmäisenä.

    • hullullahalvathuvit

      Jaahas tämä hullu on pesiytynyt tännekin. Huomaat varmaan itsekin, että sijaisperhe ei ole tässä valitellut rahoista, biovanhemmat on. Aika ihmeellistä kääntää se sijaisperheen syyksi, mutta eipähän enää edes yllätä. Ilmeisesti ottaa koville se, että on todettu olevan kykenemätön oman lapsen kanssa asumaan. Ymmärrän toki asian rankkuuden, mutta kohdistat vihasi vähän väärään paikkaan. Tässäkin tuntemattomalle sijaisvanhemmalle, jonka tapauksessa biovanhempi on alkanut vaatimaan enemmän kuin sijaisperheen biologisetkaan saa. Ei meilläkään ratsastusta neljä lasta voi harrastaa, tulisi liian kalliiksi. Onneksi on mukavia halvempia harrastuksia. ;) Tämä jää minun osalta tähän, en jaksa tällaisten kanssa olla enempää tekemisissä. Jotkut biologiset vanhemmat on niin ahneita, tottuneet jo siihen, että muut maksaa kyllä kaiken heille tuosta vaan ja lisää pitäisi vaan saada. Keskittyisitte siihen, että lapsilla on oikeasti hyvä olla, eikä siihen saavatko he luxusta ja merkkiä päälleen. Ostakaa itse niille lapsillenne ne luxusmerkit jos niiden puute niin häiritsee, vai eikö oma lapsi kiinnostakkaan?

    • lapsetpois

      Onpa lapsellinen sijaisvanhempi. Mutta niitä on paljon. Psykologiset testit kehiin. Perhehoitoliitto herää. Tuollaiset asenteet kuuluvat sellaisille, joilta on mm. otettu lapset pois. kaikki lapset vaan onneksi napsastu pois, kun ei osannut muuta kun kiusata lapsia ja aikuisia. Kiusatkoon itseään tuollainen lapsellinen sijaisvanhempi.

    • ringring

      Kello on 3 minuuttia vaille 7 aamulla ja olet täällä kommentoimassa… Pitäs hälytyskellot soida.

      • amiamia

        Peesaan...


      • no_höh

        Milloin teillä herätään? Minä heräsin jo 4.30. En ole tuo jolle kirjoitit, mutta onko vaikeaa ymmärtää, että ihmisillä on eri rytmejä.


    • peeesss

      Ai onko mielestäsi oikein, että sijaisvanhempi kiusaa lapsia ja hänen sukulaisiaan? Onneksi lapset otettiin pois. Eikös se ole hyvä? Peesaan nimimerkkiä lapsetpois

    • palstairis

      Tälle palstalle saa kirjoittaa ainoastaan klo 10.00 - klo 17.00 (eli noin virka-aikaan).

    • kekesyta

      Hei!
      Kirjoitat tärkeästä asiasta. Jonkinlaiset prosenttiosuudet tai suurpiirteiset summat olisi hyvä olla käytössä.
      Jos ajatellaan esim. kulukorvauksen olevan 500e.
      Jos ruokaan menee edullisimmillaankin 200e/kk (6,70e/päivä, mikä on todella vähän kun puhutaan koko päivän kaikista ruuista ja joskus mennään esim. ulos syömään)
      Jos vaatteisiin menee 100e. Summa on ehkä vähän ison oloinen, eikä joka kk sitä mene mutta toisena kuukautena menee enemmänkin.
      Sitten puhelinkulut (monella nuorella oma puhelin)20e/kk ja
      pakollinen kuukausiraha noin 50e/kk, ja
      30e/kk lapsen pesuaine/shamppoo, sähkö, vesimaksuihin.
      Sitten vähintään 50e/kk lapsen bensoihin (ihan jo hänen kuljettamisesta harrastuksiin ja kavereilla tai hänen osuus kun koko perhe kulkee)
      Jää jäljelle 50e, jospa se olisi sitten kodin kulumiseen, vakuutuksiin, rikkoontuneisiin tavaroihin, tapettien vaihtamiseen, tiskokoneen uusimiseen.
      Nyt on mennyt 500e, puuttuu kokonaan harrastukulut, lomareissut, kylpylät, joulu- ja synttärilahjat, kaverisynttärälahjat, lelut, puhelimet, tietokoneet...eli vaikka joku kk ei menisi tuota laskelman summaa vaikka vaatteisiin niin se "säästyy" vaikka sitten joululahjaan.

      Tein tuon nopeasti ja toivon ettei se kirvoita kiukkua, varmaankaan ei ol ihan tarkkaan laskettu mutta toivon sen vain näyttävän että rahaa menee moniin asioihin. Sijaisvanhempi ei ole elastusvelvollinen. Hän on velvollinen tykkäämään lapsesta ja pitämään hänestä hyvää huolta.

    • mitenniintietenkin

      Oletko ajtellut oikeaa adoptiolasta? Ei näitä nykyajan kaavailujen suuntaisia sijoitettujen lasten adoptiota vaan sellaista, missä lapsen on hyvä kokea olevansa oikea sisko tai veli ja joka ei synnytä katkeruutta omille lapsillesi?

      Miksei tämä teille sijoitettu saa asua kotonansa? Ratsastushan on hyvä ja ihana harrastus: mielestäni lapsen vanhempi ei ainakaan tuossa suhteessa ehdota mitään väärää omalle lapselleen!

      "Lapsella on tietenkin oma huone, omat joutuvat jakamaan kahdenkesken." So? Oletat, että tämä Sijoitettu olisi jotenkin samaa perhettä? Vai miksi vieraan lapsen pitäisi nukkua sinun lasten seassa?

      Nuorilla on muuten erilainen maku vaateasioissa! Teillä on omat tapanne, mutta onko sijoitettua kohtaan "reilua" että joutuu käyttämään toisten maun mukaan hankittuja vaatteita?

      • ghdjskalö

        Ei kai kukaan ole väittänyt, että ratsastus olisi varsinaisesti huono harrastus!? :D Omg mitä ihmisiä täällä liikkuukaan, ei minkäänlaista sisälukutaitoa... sokeasti vaan "omiensa" puolella, aivan kuin tämä olisi jonkinlainen vihollisten taistelu, ne vastaan me. Itse en oikein ajattele noin, mutta toki tuollaista vastakkainasettelua jotkut haluaa harrastaa, ettei vaan voisi elää ihan sovussa keskenään.


      • Omgjust

        "Sovussa" mielestäsi tarkoittaa samaa kuin "yhteistyökykyinen" eli sijaisperheen pillin mukaisesti. Lastenkotiin sijoitettuja sentään pääsääntöisesti pyritään tukemaan omissa harrastuksissaan :D Omg SENTÄÄN että maalaisjärki voi jollakin olla noin kateissa...sokeasti vaan ajatellaan, että huostalapsen kuuluu mukautua joittenkin MUITTEN lasten tapoihin! Tuskin lastenkodeissakaan muuten laitetaan lapsia samaan huoneeseen kovin mielellään? Omahoitaja niinikään suorittaa vaatehankinnat yhdessä oman nuorensa kanssa eikä nuoren tarvitse tuntea, että on mitenkään ronkeli noinkin omaan henk.kohtaiseen valintaan liittyvässä asiassa. Ehkä mikään "merkkivaate" ei edes miellytä!

        Mitähän ap arvelee kuuluisasta vaitiolovelvollisuudesta: hänen holhoukseensa sijoitettu lapsi eikä hänen vanhempansa voi vaikuttaa siihen, että ap kertoo häpeälliseen sävyyn julkisesti tapauksesta, missä sijoitetun henkilöllisyyden voi helposti tunnistaa? Ap on ihan pihalla luottamus -käsitteen suhteen. Tuolla tavalla se todellakaan ei ikinä pääse itämään. Että Omg vaan :( (ei meinaan oikeasti naurata).

        Intimiteettisuojasta ei tällä hemmolla ole minkäänvaltakunnan käsitystä...voi vain arvata mitä siellä kotona omat, ne "hyvät", tietävät myös sijoitetun henk.kohtaisista asioista.


      • huhhuhhhhf

        Oikeasti, hae itsellesi apua.


      • oikeeeestihei

        Oikeasti. Lapsen paras on käsittääkseni huostaanoton tavoite. Ap voisi astua kuvioon ja selkeyttää palstalaisille omia motiivejaan sijaisvanhemmaksi ryhtymiselle.

        Edelleen, lapsen henkilöllisyys on hyvin helppo tunnistaa. Eikö se näinpäin olekaan niin vaarallista eli silloin kun Sijainen kokee olevansa se jolla vasta onkin hankalaa?


      • mikämotiivi

        Mihin katosit ap?

        Huhuu!!!


      • ghjkhbjghjgjgkjgkjg
        mikämotiivi kirjoitti:

        Mihin katosit ap?

        Huhuu!!!

        Mitä? Mihin kommenteistasi haluat, että vastaan jotain?
        Jos nyt ensin rauhoittuisit, kävisit terapiassa ja sen jälkeen kysyisit jonkin asian ihan asiallisesti. Sitten voisin siihen kysymykseen vastata. Nyt koko ketju täynnä tätä sekoamista niin en jaksa vastailla kaikkeen.

        ap


    • alistusta

      Kyllä ne omat vaan näyttää menevän siinä taistelussa edelle - valitettavasti. Sijoitettujakin pidetään muka omina, tuovathan he isot rahat taloon. Niin ja kaikki mahdolliset muut edutkin otetaan omille sijoitettujen siivellä. Ollaan niin hyviä ihmisiä, kun noita melkein orporaukkoja otetaan. Omat esiintyvät "olen kasvanut sijaisperheessä" tyyliin ja repivät niin ikään asiasta kaikki pisteet. Omissa piireissään meritoituvat huono-osaisten auttajina, vaikka näitä huono-osaisia kaltoin kohdeltaisiin koko "hienon" perheen voimin. Teatteria, teatteria.

      Ja eihän se adoptio, mutta huoltajuus kuulemma kävisi. Sen sijaisvanhempi itselle mieluusti ottaisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1721
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1323
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe