Onko ihan asiallista

ihmetys12

, että psykiatrian tietojani on käsitellyt 25 henkilö. Olen ollut synnyttämässä sairaalassa. Olen aina luullut, että ne on arkaluontoisimpia tiedostoja ja niitä ei lueta kuin tarpeen vaatiessa ja silloinkin pyydettäisiin lupa. Minusta on outoa, jos on ollut tarpeellista. Osaa nimistä en edes tunnistanut, mutta saman sairaalan henkilökuntaa oli.

3

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • esfsfe

      Hoitotietoja ei pitäisi mennä lukemaan ilmaan syytä. En ole asiantuntija enkä tiedä koko sinun tilannettasi, joten vaikea sanoa mitään. Synnyttäessä ja sen hoitoon liittyvissä asioissa toisaalta hoitajan on hyvä tietää aikaisemmista psyykkisistä sairauksista ja onko esim. taipumusta masennukseen, tällöin voidaan arvioida minkälaista hoitoa potilas ja perhe voi tarvita - ajattele esim. synnytyksen jälkeisen masennuksen mahdollisuutta. Osastollasi työskentelee paljon henkilökuntaa, jotka ovat voineet käydä perehtymässä sinun tietoihisi työvuoronsa aikana.

      Jos asia sinua mietityttää ota yhteyttä esimerkiksi potilasasiamieheen.

    • mielipide.asiaan

      En ole asiantuntija, mutta näkemykseni on se, että kaikkia potilastietoja saa lukea mitä sinusta näkyy ja ei ole mitään sivuja, joita katsottaisiin vain "erikoistapauksissa" tai luvan kanssa. Hoitosuhde täytyy kuitenkin olla. Jos lukijat ovat saman osaston henkilökuntaa ja olet sillä osastolla potilaana, niin täytyyhän niiden perehtyä ihmisiin, joita hoitavat tai mahdollisesti hoitavat vuoron aikana, ja varmasti kaikkia tietoja vilkaistaan. Kun hoitajia on kolmessa vuorossa, niin varmasti tuo 25 täyttyy helposti. Ja vielä helpommin jos sinua on hoidettu useammalla osastolla tai yksittäisillä ihmisillä. Kuvitellaan, että joku hoitaja tuntisi sinut, ja haluaisi käydä vilkaisemassa tietojasi uteliaisuudesta vaikka on töissä toisella osastolla, niin se olisi väärin. Sellainen henkilö ei olisi sinuun hoitosuhteessa.

    • fgfgfgfgfg

      Ei todellakaan vaikuta asianmukaiselta että 25 eri henkilöä lueskelee synnytyssairaalassa synnyttämässä olevan potilaan psykiatrian tietoja. Määrä vaikuttaa mielestäni niin suurelta että asia on ilman muuta syytä tutkia.
      Psykiatrian ja perinnöllisyyslääketieteen tiedot ovat erityissuojattavia. Psykiatrian ja perinnöllisyyslääketieteen päivittäis- ja yhteenvetomerkinnät tulee suojataan erillisellä vahvistuspyynnöllä muiden kuin näiden erikoisalojen palvelutapahtumissa tai palvelukokonaisuuksissa (potilasasiakirja-asetus 4 §). Kaikki potilastiedot eivät todellakaan ole vapaasti tuosta vain katsottavissa, edes hoitosuhteessa. Yhä useammalla potilaalla on myös voimassa potilastietojen luovutuskielto. Tämäkin on syytä huomioida ennen kuin hakee tai luovuttaa tietoja eteenpäin.

      Luvatonta potilasasiakirjojen katselua epäiltäessä kaikenlainen selvittely hoitohenkilökunnan, osastonhoitajan tai ylilääkärin kanssa kannattaa unohtaa: puolustelevat vain toisiaan. Potilasasiamieskin on oman kokemukseni perustella aivan saamaton taho. Suora toiminta on nopeinta ja tehokkainta sekä tuottaa tulosta.
      Lokitietojen selvityspyyntö osoitetaan suoraan tietosuojasta vastaavalle osastolle/ henkilölle esim. sairaanhoitopiirin arkistotoimen päällikölle. Sairaanhoitopiirien sivuilta saa tarkemmat yhteystiedot. Itse sain vastauksen melko nopeasti ja palvelu on ystävällistä, tarkkaa ja tehokasta. Sairaalan velvollisuus on potilaan pyynnöstä tutkia asia. Jos selvitys ei ole potilaan mielestä riittävä tai asianmukainen potilas voi kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle.

      Potilaalla on oikeus kieltää potilastietojen luovutus. Itse olen tehnyt potilastietojen luovutuskiellon. Kiellon voi tehdä koskemaan tiettyä toimipaikkaa tai vaikkapa hoitojaksoa. Sen voi myös tehdä yleisesti koskemaan esim. koko sairaanhoitopiiriä. Nopein keino laittaa luovutuskielto voimaan on kirjautua pankkitunnuksilla Kanta-arkistoon ja rastittamalla kaikki ne hoitotahot joiden tiedot haluaa suojata. Halutessaan voi sallia tietojen hakemisen hätätilahaulla jolloin tajuttomuustilan aikana ensiavussa voidaan saada käyttöön kaikki tiedot. Hätätila tarkoittaa tajuttomuutta tai esim. muuta vastaavaa syytä. Hätätilahaku ei ole käytettävissä ”potilaan parhaaksi”- ajattelun puitteissa vaan edellyttää aina hätätilaa.

      Luvaton potilastietojen katselu on asia johon on syytä joka kerta puuttua määrätietoisesti ja päättäväisesti. Jos hoitaja tai lääkäri tietoja haluaa erityissuojattuja tai muita luovutuskiellon alla olevia tietoja katsoa niin sitten siihen voi pyytää potilaalta luvan. Ainakin minulta lupa on mahdollista tarpeen vaatiessa saada, sen sijaan luvaton katselu johtaa poikkeuksetta jatkotoimiin.


      Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista 4 §Potilasasiakirjoihin sisältyvien tietojen käyttöoikeudet

      http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20090298

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1843
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1406
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1307
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe