ET avattava kaikille mahdolliseksi -esitys tehty

Humanisti-vapari

Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto esittävät yhdessä perusopetus- ja lukiolain pikaista uudistamista niin, että elämänkatsomustieto avataan kaikille oppilaille mahdolliseksi, vaihtoehtoiseksi katsomusaineeksi. Esitystä perustellaan ihmisten yhdenvertaisella kohtelulla, lasten ja nuorten oikeuksilla sekä oppiaineen myönteiselä kehityksellä. Järjestöt vetoavat myös lapsiasiavaltuutetun toimiston lausuntoon, jonka mukaan sääntely ei nyt täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Järjestöjen esityksessä huomautetaan, että yhteiskunnan lisäksi myös perheet ovat usein monimuotoisia ja muuttuvia. Vauvaiässä tehtyjen lapsen uskonnollista asemaa koskevan päätöksen ei ole perusteltua enää rajata tiukasti oppijoille mahdollisia oppiaineita peruskoulussa ja lukiossa.

Elokuussa 2016 voimaan tulevat uudet opetussuunnitelmat ovat järjestöjen mukaan hyvä virike lakiteknisesti helppoon uudistukseen eduskunnassa. Esityksessä halutaan poistaa peruskoulu-/lukiolaista seuraava virke: ”Tähän uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvat oppilaat/opiskelijat osallistuvat oman uskontonsa opetukseen.”
Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry ovat jättäneet tämän esityksensä Opetus- ja kulttuuriministerille sekä eduskuntaryhmille.

19

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SanonVaan

      Onhan se aika härskiä holhousta, että lukiolainen ei voi valita uskonnon ja Et:n välillä. Vasta 18 vuotta täyttäny aikuislukiolainen voi. Ja holhousta on tietty sekin, että peruskoulaisen huoltajat eivät voi valita lapselleen ET:oa jos lapsi on annettu pienenä kastaa ja sitä kautta kirkon jäseneksi relisteröidyksi.

      • SanonVaan

        Huoltajat voivat olla eri mieltä. Ja on uuusioperheitä jne. Ei saisi olla nin jäykkää kuin nyt.


    • AvaaanAvataan

      Koululaisen huoltajat voivat avata ET:n omallle lapselleen, kun erottavat vauvakasteen myötä kirkon kirjoihin joutuneen lapsensa kirkosta. Se tapahtuu paperisella lomakkeella, jonka voi tulostaa www.eroakirkosta.fi -palvelusta.

      Molempien huoltajien allekirjoitus, ja 12 vuotta täyttäneen suosstumus. Ja tiedoksi, että 15 vuotta tääyttänyt on itse eroaj, mutta molempien hultajien sustumus vaaditaan.

      Ja jos lapsi/nuori ei edes kuulu kirkkoon, mutta eka luokalle mennessä tuli ilmoitettua uskonnonopetukseen, ET:n voi avata ilmoittamalla kouluun, että oppilas siirtyykin uskonnosta ET:oon.

      Kirkkoon kuulumaton nuori voi lukiossa valita, opiskeleeko ET:oa vai uskontoa. Pakollisten kurssien määärähän vähenee kolmesa kahteen elokuusssa 2016. Mutta se taitaa koskea vasta tänä vuonna lukion alottaneita.

      Ilmoituksen koululle voi tehdä vaikka jo heti, jolloin peruskouun puolella vaihto tapahtuu nyt kevätkukukauden ensi päivinä.

      • AvataanAvataan

        Toinen kappale oikoluettuna:
        Molempien huoltajien allekirjoitus, ja 12 vuotta täyttäneen suostumus. Ja tiedoksi, että 15 vuotta täyttänyt on itse eroaja, mutta molempien huoltajien suostumus vaaditaan.


    • TuumastToimee

      Nythän on niin, että myös kirkkoon kuulumattomia lapsia on koulun uskononopetuksessa aika runsaasti. Monissa kouluissa se johtuu siitä, että jo eka luokalle ilmoitettaessa huoltajille sanottiin, että ei ole ET-ryhmää. Eli rexi sanoi. Joten sitä ei taaskaan tullut, kun vanhemmat ruksasivat uskonnon.

      Nyt sekä ekaluokkalaisten että ylempien luokkien vanhemmat voisivat valita ET:n, niin syntyy uusia ET-ryhmiä! (Siis ne, joilla siihen oikeus.) Kun ryhmä syntyy, siihen on helppo muuttaa myös muilta luokilta.

      Pää auki ET-opetukselle!

      Yhdysluokkaryhmät esim. 1-3 lk ja 4-6 lk ovat aivan ok tarvittaessa.

    • ErotanSitten

      ET avautuu nykysäännöillä vain, jos lapsi tai nuori erotetaan kirkosta. Tai annetaan 15 vuotta täyttäneen itse erota.

    • KuudesPykälä

      Aloitteessa viitataan myös Lapsiasiavaltuutetun toimiston lausuntoon 5.11.2015 Eduskunnan sivistysvaliokunnalle (hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi perusopetuslain 13 §:n ja lukiolain 9 §:n muuttamisesta):
      ”Lapsiasiavaltuutettu toteaa lopuksi, että myöskään elämänkatsomustiedon
      opetukseen osallistumista koskeva sääntely ei täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia. Evankelisluterilaiseen tai ortodoksiseen uskontokuntaan kuuluva oppilas, jolle on tarjolla oman uskontokuntansa mukaista uskonnonopetusta, ei voi osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen. Tämä valinnainen mahdollisuus on vain muihin uskontokuntiin kuuluvilla tai uskontokuntiin kuulumattomilla oppilailla.”

      • LapsenOikeuksienSopimus

        Lasten oikeuksien sopimuksen mukaan pitäisi ottaa huomioon ikäkausi, kun arvioidaan itsemääräämisoikeutta. Lukiolaisten ET-kielto on aivan törkeän kohtuuton. Lukiolainenhan päättää muista ainevalinnoista. Miksi ei siis tästäkin?


    • Et-opelta

      ET-esite on päivitetty ja löytyy nyt sivulta http://et-opetus.fi/et/esittelymateriaalit Esitteessä uusi OPS otettu huomioon.

      Siinä on myös eri versioita erilaiseen tulostamiseen/painamisen ja nettiselaamiseen.

      Asia on nyt mitä ajankohtaisin, koska ekaluokkalaisten kouluun ilmoittaminen tapahtuu tällä viikolla tai viimeistään ensi viikolla.

      Äitejä ja isiä kannattaa rohkaista antamaan lapselleen mahdollisuuden opiskella elämänkatsomustietoa koulun alusta alkaen - ja olemaan taipumatta mahdolliseen rehtorin itkuvirteen siitä, että ryhmää ei ole alaluokilla tai on hankalaa tai jotain. Opetus ja ryhmät kyllä järjestyy, kun aineeseen oikeutetut vaan vaativat opetusta lain mukaan.

    • EsaYlikoski

      Peruskoulussa ja lukiossa elämänkatsomustiedon (ET:n) vajaakäyttöön johtanut syrjintä tulee lopettaa ja edistää lapsen oikeutta päästä ET-opetuksen. Aineen opetusryhmien muodostumista jo alaluokilla tulee kohtuullisin toimin tukea eikä suinkaan houkutella taloudellisin tai ideologisin motiivein katsomusaineen valinnan vapauden omaavia huoltajia ruksaamaan lastaan ev.lut. uskonnonopetukseen.

      ET-opetukseen osallistumista koskeva sääntely ei täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia! Näin todetaan Lapsiasiavaltuutetun toimiston lausunnossa peruskoulu- ja lukiolakeihin. Evankelisluterilaiseen tai ortodoksiseen uskontokuntaan liitetty oppilas ei saa nyt osallistua ET-opetukseen.
      Lasten oikeuksien sopimuksen 14 artiklan valossa on kyseenalaista, että lukiolainen ei voi valita katsomusaineen pakollisia kursseja uskonnon ja ET:n välillä, vaikka hän saa itse valita muut kurssivalinnat. Tämä uskonnollinen holhous ei ole sopusoinnussa lapsen, tässä tapauksessa lukiolaisen kehitystason kanssa eikä uskonnonvapauden kanssa.
      Eikä tällainen uskonnollinen holhous täytä peruskoulun oppilaan aikuisten huoltajienkaan yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia.

    • KysynVaaaan

      Lukiolaisten liiton tulisi tukea ja vaatia ET:n avaamisa kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeeksi.

      Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan nuorella on itsemääärämisoikeus hänen kehitystasonsa huomioon ottaen. Lukiolaiset voivat valita kaikesta muusta opiskelussaan. Miksi ei siis muka katomusaineen kursseja?!!

    • SanonVaan

      "Vanhakaan" nuori lukiolainen ei saa valita, opiskeleeko katsomusaineena uskontoa vai elämänkatsomustietoa, jos hänet on lapsena liitetty ev.lut. kirkkoon (eikä annettu erota).

      Tämä kirkollinen holhous "pakkouskontoon" rikkoo yhdenvertaisuutta, koska kirkkoon kuulumattomat voivat valita katsomusaineeksi ET/uskonto. Ja tällainen lukiolaisikäisen valinnanvapauden rajoitus rikkoo Lapsen oikeuksien sopimusta, koska kyllähän lukiolaisen pitäisi saada tämäkin valita, kun hn kerran voi valita kaikki muutkin kurssit, "kehitysaste huomioon ottaen".

      Protest it!

      • KysynVaaan

        Jos lukiolaisikäisen valinnanvapauden rajoitus rikkoo Lapsen oikeuksien sopimusta, koska lukiolaisen pitäisi saada valita hänen"kehitysasteensa huomioon ottaen" myös katsomusaine kun kerran voi valita kaikki muutkin kurssit - niin miksi kukaan ei tee mitään?


    • KorjaustaVaaditaan

      Kansanedusajat asialle. Vai pitääkö tehdä kansalaisaloite?!

    • LukijanHuomio

      Lisätietoja ja päivitetty esite www.et-opetus.fi -sivulta

    • Sanonvaan

      Nyt pääsiäisen pyhinä on jo yli 800 aikuista eronnut kirkosta... Osa heistä varmaan erottaa myös lapsensa, vaikka siinä tosin pitää vaivautua täyttämään paperilomake, jonka saa tulostettua eroakirkosta.fi -palvelusta, mutta ei siis ihan heti hoidettua eroa sähköisesti.

      Siten kirkosta eron myötä lapsille - nuorille - syntyy mahdollisuus päästä elämänkatsomustiedon opetukseen.

      Peruskoululaisten osalta päätösvalta on tietenkin vielä huoltajilla, yhdessä. Lukioon menevä voi kuitenkin itse valita, ottaako pakollisiksi kursseiksi (ensi ,llukuvuonna kaksi) uskonnon vai ET:n

      Lukiosta: yo-kirjoituksissa uskonnon ainereaalin kirjoittajien määrä on laskenut viime vuosina runsaasti, alle puoleen. ET:n kirjoittajien määrä melko paikallaan polkevaa, ei laskenut, silti aika harvinaista.

      Terveystiedosta on tullut uskonnon sijaan "helppo aine"... Maallistumista.

      Kuitenkin on jotenkin valitetavaa, että filosofian ja ET:n kirjoittajia on vähän. Jengi kuulemma pelkää, että hieman abstraktin filosofisen ja eettisen ajattelun harrastajat nostavat niissä aineissa arvosanojen rimaa....

      Tämä kevään ET-kysymykset vaikuttivat kuitenkin aika asiallisilta... Taitaa olla turhaakin pelkoa liikenteessä filosofiaa ja elämänkatsomustietoa kohtaan.

      ET:n suorittaminen (uusi ops: 2 pakollista kurssia) ei tietenkään velvoita kirjoittamaan ainetta aineraalisssa. eli se on oikeastaan ihan toinen asia.

    • SanoVaan

      Kyllä ET:n opppilasmäärää voidaan tietenkin lisätä myös ilman aineen avaamista kaikille (myös kirkon jäsenille) valittavaksi katsomusaineeksi, koska siihen oikeutettuja oppilaita on tätä nykyä vielä yli puolet uskonnonopetuksessa. Kokonaislukemaan vaikuttaa "nollakoulujen" suuri määrä varsinkin pienissä kunnissa. Niissä ei ole ET-ryhmää.

      Rehtorit "informoivat" ekaluokkalaisten vanhempia jo alkuvuodesta, että "meillä ei ole ollut opetusryhmää" ET:ssa. Ja näin ohjailevat vanhempia skippaamaan ET:n, joka lain mukaan on heidän lapsensa ensisijainen katsomusaine.

      Nyt kun huoltajat illmoittavat jo ennen kesää hyvissä ajoin keväällä oppilaan siirtymisestä uskonnosta ET:oon elokuussa 2016, sana leviää ja tulee useita siirtymisiä.

      Alaluokkalaisten (1-3 lk) osalta se tarkoittaa, että uusien ekaluokkalaisten huoltajille pitäisi infota, että hei, kyllä opetusryhmä syntyykin. Näin "valinnan" voi muuttaa.

      Sama koskevaa vaikka 5. luoka oppilaita, jotka koulun alussa joohkaantuneet uskonnonopetukseen....

      Huonoin perustein tehdyn "valinnan" ei todellakaan tarvitse olla "pysyävä" 9-vuotinen valinta.

    • HyväIdea

      Nyt kaikki, joilla on oikeus päästä ET:oon, sinne ensi syksynä. Ilmoitus kannattaa tehdä jo kevään aikana, viimeistään toukokuussa ennen kesälomia. Näin rehtori ja oept tietään, mikä on tilanne elokuussa. Voi siis aivan hyvin siirtyä, vaikka olisi ollut peruskoulussa uskonnonopetuksessa jo 1 tai 8 vuotta tai jotain siltä väliltä. ET ei ole sillä lailla "kasautuva" aine, että ei kannattaisi enää viimeisenä vuotena siirtyä. Siis voio mennä ysillekin. Puhumattakaan että seiskalle tai kasille, tai alakoulusa milloin vain.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe