Apuja tarvis?

Kiitosvastaajille

Minulla on 3 vuotias saksanpaimenkoira, jolta yllättäen löytyi "rutiinisti" otetusta lonkakuvasta vasemman lonkan D-taso ja oikean lonkan E-taso. Koira painaa 34 kg. Liikkuu ravia ja laukkaa hyvin, hyppää normaalin oloisesti eikä sillä ole ontumisia havaittavissa. Ilmeisesti kipuja on koska se joskus jälttää ja puree lonkkien kohdalta turkkia. Koiralla menee nyt lisäravinteena glukosamiini, kondroitiini, kalaöljy ja cartrophen nivelten suoja piikityssarja.
Jouduttaneen melko pian mahdollisesti harkitsemaan jatkotoimenpiteitä, mikäli koiran liikkumisessa tulee ongelmia.
Tehdäänkö 34 kg painavalle koiralle reisiluun pään poistoja "valenivel" operaationa?

Missäpäin Suomea ja ketkä tekevät lonkkaproteesileikkauksia eli laittavat nivelkupin ja pallon varaosina ja mihin hintaan?

Onko Viro järkevä vaihtoehto harkita koiran lonkkaproteesileikkausta, laadukkasti, mahdollisesti edullisempaan hintaan. Olen kuullut, että lonkkaproteesileikkauksissa hinnat liikkuvat korkealla, tuhansissa euroissa per lonkka Suomessa?

9

416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koiran_parhaaksi

      Kannattaa harkita tarkasti jatkotoimenpiteitä. Miettiä sitä mikä on koiran kannalta parasta, kun on kyse vaikeista luusto-ongelmista, joita ei voi parantaa. Itse olen ollut samanlaisen kysymyksen edessä muutamia vuosia sitten, kun sakemannimme alkoi oireilla selässä olleiden muutosten takia.

      Monesti on tullut jälkikäteen mieleen, että oliko päätös vihreämmille jälkipelloille päästämistä ennenaikainen jne, mutta aina tulen samaan lopputulokseen. Se oli vaikea paikka, mutta ehdottomasti ainoa oikea koiran kannalta. Omat tunteet kannattaa pitää kurissa ja ajatella koiran parasta. Isoista lonkkaoperaatioista toipuminen ja koko operaation onnistuminen pidemmässä juoksussa kuulostaa aikamoiselta projektilta koiran kannalta. Jotkut lääkärithän tekee mitä vaan kun maksumies löytyy.

      Rikkinäiset koirat ovat valitettavasti aika tavallisia, ja se riski on aina otettava että koirasta joutuu luopumaan ennenaikaisesti, niin surullista kuin se onkin. Kohtalotovereita on paljon.

      • Apujatarvis

        Kiitos paljon vastauksesta.

        Olin yhteydessä Helsingin Yliopiston pieneläinpuoleen. Ortopedin mukaan vaikuttaisi röntgenkuvien perusteella, että lonkkapallon ja vastakappaleen vaihtaminen vaihtaminen olisi mahdollista ja realistista. Hinta ilmeisesti hirvittävä (kysyin tänään arviota ja vastaus todennnäköisesti tulee tiputtamaan, muttei tyrmäämään)
        Tällä hetkellä koiralla en havaitse kipuja tai liikkumisvaikeuksia, vaikkakaan en pysty lukemaan ajatuksia, mitä eläin tyypillisesti peittää kipuillessaan. Tilanne voi muuttua ja asiaa on arvioitava kokajan uudelleen. Lonkkaoperaaatiot Suomessa aika uusia ja elättelen kuitenkin toiveita tässä vaiheessa.
        Mikäli elämänlaatu vaikuttaa olevan yhtä iloista kun vieläkin, en tule viemään koiraa lopulliselle piikille äkkiarvaamatta.


    • sakemanni-Tre

      niinpä mikä kannattaa tehä vaikka rahaa olis,,tuoko se paremman elämän ja onnistuuko leikkaus,,,katkenneen takajalan kuntotus kesti yli puoli vuotta ja makso paljon,,,se mielestäni kannatti,kun muuten lonkat kunnossa,,,kaikki suhteellista,,,mikä parasta hyvälle lemmikille...

    • Koiran_parhaaksi

      Elämänlaatu ratkaisee paljon. Jos oireet pysyvät kurissa järkevällä lääkityksellä tai lisäravinteilla, niin hyvä. Siinä on peliaikaa miettiä lähteekö kirurgisiin toimenpiteisiin vai ei. Itselläni on nykyisistä koirista kolmella jotain, sakemannilla (7v) toinen kyynärä kakkonen, lapinkoiralla (11v) toinen polvi ykkönen ja sekarotuisella (7v) toisessa kyynärässä muutoksia/nivelrikkoa ja irtopala olkapäässä.

      Kaksi ensinmainittua ovat olleet aina täysin oireettomia ja löydöt tulivat normaalien terveystutkimusten yhteydessä. Sekarotuinen kuvattiin ontumisen takia ja sille riittää onneksi hoidoksi Cartivet. Irtopala on onneksi "parhaassa mahdollisessa" paikassa. Neljättä (sekarotuinen) ei ole tutkittu eikä kuvattu, koska sillä ei ole ollut koskaan mitään oireita missään.

      Tuttavan koiran katkennutta jalkaa puoskaroitiin monta kertaa kasaan tonnien kustannuksilla, lopputuloksena amputoitu jalka. Toisen tutun koiraa operoitiin (liian) monta kertaa nisäkasvaimen takia, lopputuloksena liikaa pitkitetty "hoito" ja paha mieli. Kaikenlaistahan näissä operaatioissa voi sattua ja jokainen tekee tietenkin omat päätöksensä. Kannattaa myöskin kysellä useammankin eläinlääkärin mielipiteitä toimenpiteistä.

      • Apujatarvis

        Yritän olla mahdollisimman järkiperäinen. Kun on eläinrakas ovat päätökset hyvin vaikeita. Kaikille jotka ovat joutuneet luopumaan ystävästä, toivon voimia ja jokainen ratkaisu on ollut oikea. Meidän taistelu on alkamassa, eikä pääty ennen kun on oikea aika.


      • oie

        Mitä turhaa murehdit jos koira ei onnu, pystyyy ravaamaan ja laukkaamaan? Kaikki nuohan kertoo siitä, että mitään nivelongelmaa ei vielä ole olemassa. Älä nyt ainakaan ontumatonta, ravaavaa ja laukkaavaa koiraa mene leikkaamaan, rahan-ahne eläinlääkäri sen kyllä leikkaa. Pidä koirasi hoikkana, syötä nivelravinteita, anna muutaman kerran vuoteen carthtropenpiikkikuuri, liikuta koiraa järkevästi, riittävästi, terveellisesti ja turvallisesti, vältä remmikävelyä asvaltilla. Sitten kun alkaa ontumaan niin siinäkin kohtaa ensin kaikki muut keinot kuin leikkaus ja sitten kun leikataan niin ensin leikkaus tai leikkauksia joilla puhdistetaan nivelpintaa, niillä pääsee yleensä parivuotta eteenpäin, viimeinen vaihtoehto on joku tekonivelleikkaus. Ontumattoman ja normaaliliikuntaan kykenevän koiran lopettaminen on moraalitonta.


      • Apujatarvis
        oie kirjoitti:

        Mitä turhaa murehdit jos koira ei onnu, pystyyy ravaamaan ja laukkaamaan? Kaikki nuohan kertoo siitä, että mitään nivelongelmaa ei vielä ole olemassa. Älä nyt ainakaan ontumatonta, ravaavaa ja laukkaavaa koiraa mene leikkaamaan, rahan-ahne eläinlääkäri sen kyllä leikkaa. Pidä koirasi hoikkana, syötä nivelravinteita, anna muutaman kerran vuoteen carthtropenpiikkikuuri, liikuta koiraa järkevästi, riittävästi, terveellisesti ja turvallisesti, vältä remmikävelyä asvaltilla. Sitten kun alkaa ontumaan niin siinäkin kohtaa ensin kaikki muut keinot kuin leikkaus ja sitten kun leikataan niin ensin leikkaus tai leikkauksia joilla puhdistetaan nivelpintaa, niillä pääsee yleensä parivuotta eteenpäin, viimeinen vaihtoehto on joku tekonivelleikkaus. Ontumattoman ja normaaliliikuntaan kykenevän koiran lopettaminen on moraalitonta.

        Kiitos hyvästä vastauksesta.
        Koiran lopetuspiikille vieminen ei ole edes tullut mieleen. Itse en ole sitä tyyppiä joka kohtelee koiraa koneena ja pistää sen monttuun, kun sattuu ettei miellytäkään oikein. Koiralla on oikeassa lonkassa nivelrikkoa selvästi nähtävissä röntgenkuvissa. Koira on käyttölinjainen jolla luonnetta ja esim. kipukynnys vaikuttaa olevan korkea. Mahdollisesti se yksi syy miksi se ei onnu vielä tai näytä kipua.
        Hän on ollut hoikka aina, sellaisena se tulee pysymään järkevän ja maltillisen liikunnan ansiosta.
        Tässä kolmen vuoden täyttyessä minulla oli tarkoitus aloittaa jokin aktiivisesti treenattava laji sen kanssa.
        Nyt aktiivinen koiraurheilun aloittaminen ei mahdollista. Olen iloinen, että se ainakin vielä pystyy lenkkeilemään kanssani pari lenkkiä päivässä ilman näkyviä ongelmia. Koiraurheilu ei ole minulle itseisarvo koska on olemassa paljon muitakin arvoja.
        Niveliä suojaavat lisäravinteet (glukosamiini, kollageeni, kondroitiini) olen hankkinut bulkkitavarana tämmöisestä eurooppalaisesta yrityksestä nimeltä Makana (100% tavaraa myydään hyvin huokeaan hintaan puolen kilon tai kilon pusseissa) Suosittelen!
        Kalaöljyä saa 1000 pilleriä Mass.fi sivulta 20-30 euron hintaan.
        Tänään käytiin toinen cartrophen piikki hakemassa.

        Selvittelen mahdollisuuksia jatkoa varten, etten jää yhtäkkiä pulaan jos koira sairastuu pahemmin. Olen laittanut tiedusteluja tulevaisuutta varten Helsinkiin suomalaiselle klinikalle ja Tallinnaan virolaisille ystävilleni operointi mahdollisuuksista ja hinnoista.


    • Flick_

      "Hän on ollut hoikka aina, sellaisena se tulee pysymään järkevän ja maltillisen liikunnan ansiosta."

      "Koiraurheilu ei ole minulle itseisarvo koska on olemassa paljon muitakin arvoja."

      Niin. Näinpä. - Ja urheilua on hyvin montaa eri lajia olemassa.

      • Apujatarvis

        Koiraurheilussa mielummin kannattaa jättäytyä ulkopuolelle jos ei ole kunnon maltillisia ohjaavia ammattilaisia ohjaamassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      2
      1173
    Aihe