teräaseen kantaminen mukana yleisillä paikoilla

mitämieltäolette

Minun esivanhempani asuivat maaseudulla ja miehet pitivät saappaat varressa sekä vyötä puukkoa, jota käytettiin kodeissa ja metsissä, kalassa, lenkillä, majassa ja sienestys apuna ja työvälineenä. Kun luen näitä palstoja, niin huomaa ihmisten pelon puukkoa kohtaan, joka ja jonka pitäisi olla käyttöesineitä eli työväline. Ei siis puolustusväline eikä ase vaan käyttö olisi määriteltävä ennen mukaan ottamista, sillä poliisilla on tavattavissa oikeus ottaa valtion haltuun puukko, jota käytetään väärään tarkoitukseen, kuten uhkailu ja puolustuksessa. Minulla on puukkokokoelma, mutta en kanna niitä mukanani vaan keräilee ja pidän kokoelman osana ja pyrin kokoamaan lisää erilaisia puukkoa ja muutamia kääntö ja katkaisuveitsi. Mukanani on metsässä ollut tarve-esine, joka jää lenkillä tulon jälkeen kotiin, useimmiten. Mitä mieltä olette julkisesti kannettavasta linkkilista ja puukot. Minä pidän ne koiralenkeillä useimmiten, jos pidän missään. Mitä mieltä olette.

11

316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puukkoni

      Minä olen sitä mieltä, että linkkarin saa pitää mukana vyöllä kotelossa, poissa ihmisten silmistä ja toisten käsistä. Linkkaria ei saa luovuttaa kenellekään ja yleisillä paikoilla pidä linkkari aina piilossa katseilta. Sitä voi käyttää metsässä ja retkillä sekä lenkkiapuna, mutta minä ainakaan en pidä jatkuvasti mukana. Mukana kulkee joskus minikokoinen napista avautuva linkkari ja sekin vain silloin tällöin. Lisäksi minulla on muutama mora ja ilves, retkilinkkari ja jahtipuukko ja linkkari. Muita en käytä enkä kanna mukana kuin kuuden sentin terällä varustettua pientä puukkoa harvakseltaan. Puhdistan ja säilytän erillään lusikoista ja haarukoista ja muista talousveitsistä. Kun ne on piilossa, ei tarvitse miettiä, kuka vahingoittaa ketä ja kuka niitä käyttää. Isoin puukkoni on otso-puukko. Sitä en kanna mukana, mutta eräretkille ehkä joskus. Yleisillä paikoilla minä pidän joskus tosiaankin mukana rintataskussa kulkevaa minilinkkaria. Monitoimityökalua joskus.

    • ainamukanani

      Mulla on aina ja poikkeuksetta Leatherman Wave vyöllä kotelossaan ja avaimenperässä Victorinox Camper. Avainnippu on taskussa piilossa. Eipä ole ikinä tullut mitään ongelmaa poliisin eikä edes ravintoloiden järjestyksenvalvojien kanssa. Se on miten käyttäytyy ja käyttää välineitään, että tuleeko ongelmia vai ei. Järjestyslaki on täysin perseestä työkalujen mukana pitämisen suhteen, enkä tule ikinä tässä kohtaa noudattamaan Suomen lakia vaan pyyhin siihen perseeni.

      • eipelkuri

        Suomen laki ei kiellä työkalujen mukana kuljettamista kun suoritetaan työtehtäviä tai ollaan matkalla niihin.

        Mitä töitä oiken teet kun tarvitset ravintolassa oman vetsen? Jos olet kokki, niin saat viedä veisen mukanasi töihin, mutta asiakkaan ominaisuudessa en oikein ymmärrä mihin tarvitset omaa veistä.


    • keräilyjakäyttömielessä

      Joku kuljettaa vastaisen varalle mukana, minä lenkillä metsässä, joskus unohtuu vyökoteloon kauppaan lähtiessä, mutta ikinä ei kukaan ole mitään sanonut. En minä niitä näyttele, kulkevat kotelossa vyöllä. Tiedän, että yleisillä paikoilla ei saa kuljettaa mukana ellei ole esittää syytä puukon tai linkkarin kanteluun. Poliisi hyväksyy useimmiten puseron alla kotelossa vyöllä kannettavan pikku-linkkarin paremmin kuin ison linkkarin tai puukon. Härmäläistä kaksineuvoista ja pohjalaista juntia olen haaveillut. Lähinnä keräilymielessä.

    • tarvitaankykyä

      Jos kuljettaa veistä mukanaan "vastaisen varalle", niin täytyy olla valmis sitä myös tarvittaessa käyttämään. Veitsen esille ottaminen ilman kykyä ja taitoa sen käyttämiseen on erittäin vaarallista. Jos veistä ei pysty tällöin käyttämään, nii se löytyy helposti omasta vartalosta.

      Osaatko/pystytkö siihen?

    • oppiajokaiselle

      En osaa taistella, mutta minä osaan hämätä puukon kanssa. Sekin sopii ehkä paremmin puolitoista metriselle muijalle, kuin puukon heiluttelu pari metrisen äijän edessä. Meillä päin jos näyttelee puukkoa, tulee ihmettelyä ja haukut, sitten ihmiset jättää kahdestaan puukon kanssa heilujan. Keräilen puukkoja, tänään ostin mammuttikirppikseltä uuden veroisen hirvipuukon. En koskaan ole uskaltanut ilman hyvää perusteltua syytä pitää puukkoa mukana, mutta on se joskus unohtunut kauppaan lähtiessä mukaan. Kukaan ei ole vielä kysellyt, eikä ole ollut syytä ottaa missään yhteydessä esille. Tänään oli puukko taskussa kaupassa käydessä, kun tulin kirppikseltä. Kaksineuvoista en omista vielä, toivottavasti saan laittaa sellaisen esille joskus, jos saan ostettua. Se härmäläinen, kainuulaispuukot, karhupuukot ja niin pois päin. Niitä riittää.

    • tarkoitusratkaisee

      Pikkupuukko on minulla, luultavasti naisten puukko. Kantelen linkkaria usein mukana vyöllä, en aina. Joskus tosiaan koiralenkin jälkeen unohtuu kaupassa käydessä mukaan, mutta kun linkkari on avaimenperämallia, niin ihmiset hyväksyy paremmin. Lisäksi en näe mitään syytä, miksi täysijärkinen ja älyinen henkilö ei voisi linkkaria kantaa yleisten paikkojen ulkopuolella, kunhan ei kanna vahingoittamis tarkoituksessa. Oletteko samaa mieltä.

    • tilanteenmukaanoikein

      Teräase voi olla myös monitoimi-linkkari tai monitoimi-työkalu ja minusta asiallisesti mukana pidettynä ei ole paha asia. Voi olla monessa mukana ja apuneuvona joka tilanteessa.

    • Leimaamista

      Se kielteinen asenne puukkoja ja teräaseita kohtaan johtuu yksinomaan siitä mielikuvasta, että niitä kannetaan vain sen takia, että voidaan puukottaa jotakuta.
      Nämä muutamat, jotka teräasetta ovat väärin käyttäneet, niin heidän kaltaisiksi heti leimataan kaikki, jotka puukkoa tai teräasetta kantavat, vaikka eivät ketään niillä vahingoittaisi, vaan ne ovat työkaluja.
      Niinkuin puukkoa mukanaa kantava olisi menossa puukottamaan ihmsiä, kun puukko on mukana.
      Tämä on vääristynyt ajattelutapa ja sillä leimataan kaikki puukkoa kantavat puukottajiksi, mikä ei kyllä pidä alkuunsakaan paikkaansa.

      Jos näin ajatellaan, niin silloinhan kaikki autolla ajavatkin ovat päälleajajia, kun sellaisiakin hulluja on, että ajavat autolla väkijoukkoon tappamis ja vahingoittamis tarkoituksella.

    • sienessä

      Niinhän se menee, ihmisten mielikuvat väkivaltaisista puukkotappeluista ja mielikuvitukselliset kertomukset puukoista ja niiden käyttäjistä ynnä muuta. Lienevät olleet tavallisia ihmisiä. Puukko on ennen kaikkea käyttöesine ja työkalu, sillä syötiin ennen vanhaan ja leikattiin leipää, vuoltiin puuta samalla puukolla ynnä muuta. Sen kun saisi päättäjille kerrottua niin, että se miellettäisiin oikein, että käyttäjästähän puukon käyttö on kiinni. Mikä tarkoitus on kantaa, mihin käyttää. Tätä kysyy poliisi ja jokainen äiti ja isä, joka puukon käyttöä opettaa. Minä harrastan harvakseltaan keräilyä ja kannan lähinnä koiralenkeillä ja marjassa ja sienessä, usein unohtuu vyölle koteloon, mutta se ei ole ketään häirinnyt.

    • 10plus10

      Itselläni jahtihommissa aina puukko vyöllä. En ota sitä senkummemmin pois jos satun käymään kaupassa samalla reissulla eikä kukaan ole alkanut sitä edes kyseenalaistamaan kun on nähnyt mulla tervastulilta tuoksuvat maastopuvun tai oranssit hirvikamppeet päällä. Niin ja ihan etelä-suomalainen olen. Lapissa kerran sattui S-Marketin jonoon selkäni taakse poliisi ostoksiensa kanssa ja oli ilmeisen erämiehiä koska kyseli "saittako lintuja" Puukko roikku mulla nätisti vyöllä ja kädet punotti hieman suolistuksen jälkeen ja korissa pilponaatia ja nuotiomakkaraa. Kun puukon käyttötarkoituksen näkee jo päällepäin katsoo lakikin asiaa läpi sormien. Jos tavallisella pukumiehellä tai hupparinulikalla roikkuu vyössä puukko heräisi sellaisesta jo pahimmat epäluulot.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1826
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1396
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1362
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe