Taas köyhiä syytetään hakemattomista tuista

NytSyytetäänKöyhiä

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1447896376180.html

"Jopa 100 000 suomalaista jättää hakematta toimeentulotukea – yhteiskunnalle jättikustannukset.
Kaikki eivät halua, kehtaa tai osaa hakea toimeentulotukea, vaikka olisivat siihen oikeutettuja.
THL:n sosiaalipolitiikan tutkimusyksikön päällikkönä työskentelevä Moisio arvioi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että toimeentulotukea jätetään hakematta vuosittain jopa satojen miljoonien eurojen edestä.
– Tarkkaa lukua on mahdotonta antaa, mutta arviosta riippuen toimeentulotuesta aiheutuvat menot kasvaisivat 50–300 miljoonalla eurolla, jos kaikki siihen oikeutetut hakisivat tukea."

Siis mikä on asian pointti.
Tuossahan syytetään taas köyhiä siitä, että aiheuttavat jättikustannukset yhteiskunnalle, kun eivät hae toimeentulotukea.
Samalla syytetään, että jos kaikki tukeen oikeutetut hakisivat tukea, niin toimeentulotuesta aiheutuvat menot kasvaisivat 50-300 miljoonalla eurolla.
Tuohan on pelkkää valehtelua, että yhteiskunnalle jättikustannukset, kun toimeentulotukeen oikeutetut eivät hae toimeentulotukea.

Siinähän valtio säästää 300 miljoonaa euroa, eikä valtiolle ole siitä menoja, kuten jos kaikille jouduttaisiin maksamaan toimeentulotukea.
Eikä toimeentulotukea edes myönnetä, jos olet nollatuloinen ja sinulla on edes jonkunverran säätöjä, metsää, maata tai muuta omaisuutta.
Tulee kielteinen päätös, eikä edes kannata nähdä hakemisen vaivaa sellaisesta tuesta jota ei tulla edes myöntämään.

Tällaisialla uutisilla valtio vaan haluaa ärsyttää kansalaisia ja yrittää siirtää ajatuset pois tästä pakolaistulvasta.
Tämä tällainen kansalaisten syyttäminen on jo rasistista ja ihmisarvoa loukkaavaa.
Varsinkin heitä kohtaan, jotka ovat hakeneet toimeentulotukea, mutta sitä ei ollakaan myönnetty ja toimeentulotuen hakuprosessikin on ihmisarvoa nöyryyttävä, olet kuin joku rikollinen, joka yrittää varastaa yhteiskunnan varoja.

"-Toimeentulotuen alikäyttö tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin säästö etuudesta, jota ei haeta"

Tuollainen väite on kyllä täyttä valetta.
Yhteiskunnalle on aina kalliimpaa, jos yhteiskunnan menoja lisätään.
Sama, kuin verrattaisiin, että sinulla on 1000€ rahaa ja jos joku ottaa sinulta 100€, niin onko sinulla enää 1000€
Ei ole, vaan 900€, jolloin olet 100€ köyhempi, etkä voi ostaa sitä 1000€ autoa.
Mutta kun se 100€ oikeutettu ei otakaan sinulta sitä 100€, niin sinulla on 1000€ ja voit ostaa sen auton.

Samaa väitettä käytetään varmaan myös Kreikka asiassa, että jos kreikkaa ei avusteta, niin saman verran menoja vähennetään yhteiskunnan varoista ja selitetään, että vaikka kreikkaa ei tuettu, niin yhtä paljon katosi rahaa tyhjyyteen.

Tässä se nähdään mitä ääliöitä päättäjät ovat, eivät matematiikasta tajua pätkän vertaa.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elikkässiksiettä

      Niitä kustannuksia syntyy sitten kun ihmiset joutuu kadulle ja joudutaan auttamaan kuten pakolaisia. Myös mielenterveys ja muu terveys kärsivät kovasta köyhyydestä ja aiheutuu julkisia menoja, jotka maksaakin sitten paljon enemmän kuin sen pienen toimeentulotuen verran. Köyhyys aiheuttaa myös rikollisuutta ja tutkiminen maksaa paljon. Todella paljon (1500e/tutkinta).

      30,000 pakolaista aiheutti juuri 500 miljoonaa euroa lisäkuluja (esitetty lisäbudjetti), eikä mukana ole jo aiheutuneita kuluja. Toimeentulotukia maksetaan se 600-700 miljoonaa koko vuodessa. Miten alle 30,000 pakolaista aiheuttaa yhtä paljon menoja kuin koko Suomen toimeentulomenoja vastaavat menot ovat? Sen varassahan elää yli 15-kertainen määrä suomalaisia. No, se on kallista auttaa ihmistä kadulta. Hyvin hyvin kallista. Siksi sitä pitäisi hakea ja muiden ei pitäisi valittaa. Se on edullinen tapa auttaa.

    • kelaan

      Toimeentulotuki on tehty kovin vaikeaksi hakea. Sosiaalitoimistot ovat kaukana kaupungeissa, joihin ei syrjäkylän köyhä pääse matkaamaan ilman julkisia kulkuyhteyksiä tai omaa autoa, jota harvalla köyhällä on.
      Itse hakemus on varsin monimutkainen täyttää, en itsekään siitä selvinnyt helposti. Ei kaikilla ole tulostinta, ei edes nettiä. Tositteiden saaminen esimerkiksi vaikka pankista on hankalaa, kun matkaa on sinnekin useita kymmeniä kilometrejä.

      Ihmettelen tätä Suomen virkamiesvaltaa, jolla vähävarainen ajetaan seinää vasten milloin milläkin tavalla. Jos haet apua, olet vaikea ja riesa kunnan ja valtion kirstulle, ja jos olosuhteiden ja tietämättömyyden takia jätät tukea hakematta, oletkin aikapommi ja vaarallinen yhteiskunnalle.
      Näiden tukien saamiseksi pitäisi olla jokin reilu taho, josta saisi apua kaavakkeiden täyttöön. Kun kyseessä on erittäin henkilökohtaiset asiat, niiden repostelu ei ole kivaa ihan vain naapurin tädin kanssa.
      Hallituksen tulisi jouduttaa toimeentulotuen siirtoa Kelan piiriin jo ensi vuonna, se auttaisi monia tuen tarvitsijoita ja siihen oikeutettuja heti.

      • skdjfhurghtgtt

        Niin no etenkin jos ajattelee vaikkapa alimmilla kansaneläkkeillä eläviä monia huonokuntoisia ja esimerkiksi rollaattoreilla liikkuvia vanhuksia: ei taida olla ihan "fair- play", että kun sellaisia monia syrjäkylillä maaseuduilla asuvia joilla monilla saattaa olla sosiaalitoimistoon matkaa vaikka kakssataa kilometriä eikä kaikilla kotonaan edes internetiä tai koskaan ole internetiä edes käyttäneet, että kun sellaisia vaaditaan seisoskelemaan jonnekin pankkien eteisiin ja pyytelemään sosiaalitoimistoa varten omakustanteisia maksullisia tiliotteita - pankkienkin henkiökohtaisen asiakaspalvelun nykyisin ollessa monissa paikoin auki vain muutaman tunnin päivässä ja sijaitessa isoimpien kaupunkien keskustoissa korkeintaan monasti vain. Sitten jotkut sossun vakioasiakkaat sellaisten toimistojen asiakkaina tyyliin syntymästään olleet vaan kiekuu, että "vien nyt tän lapun sossuun" ja niille pelaa palvelu vuosista toiseen, kun on " niin vaikeaa"...


        Eikä taida olla ihan "fair- play" välttämättä ihan aina sekään, että raha- asiansa aina kunnolla hoitaneita ja esimerkiksi korkeakoulutettuja kyykytetään vielä kaks kertaa enemmän, jos saa "kunnian" päästä esimerkiksi jonkun itseään alemmin koulutetun suojatyöpaikkalaisen "asiakkaaksi". Itselläni ainakin silloin kun olin toimeentulotuen asikkaana, toimeentulotuen perusosaani alennettiin vain sillä perusteella, että ei sattunut olemaan töitä tarjolla kaupungissani ja tuskin mikään virallinen lakipykälä oikeuttaa sanktioita laittamaan hädänlaiselle toimeentulotuen asiakkaalle toimeentulotuen perusosaa alentavasti syystä, että "läl läl lää, sulla ei ole töitä ja nyt olet tehnyt rikkeen, kun et omaa työpaikkaa, että tästä syystä me nyt sun perusosaa alennetaan..." Siitäkään en sitten edes valittanut, vaikka oikein hyvin tajusin, että siellä oli nyt joku sosiaalitoimen korkeamman asteen tapaus käynyt ohjeistamassa, että teepäs ton kohdalla tolleen - ei se sen virkailijan vika ollut, vaikka aika aneeminen asenne sillä ihmisellä kyllä oli. Ei sosiaalityöstä tietoakaan, vaan jo lähtökohta asiakkaan kohteluun oli muistaakseni sellasta sorttia, että mitä vähemmän voidaan tukea myöntää, sitä suuremman pullan varmaan virkailija sai kollegoiltaan kahviröyhtauolla... Ylipäätään en tiedä, onko sosiaalityön koulutus nykyisin sitä, että toisin kuin kirjoissa lukee, virkailijat istuu passiivisina ja ajatuksella että asiakas tekee työt heidän puolestaan. Silloin kun olin sosiaalitoimen asiakas, olisin olettanut, että minua olisi neuvottu urasuunitelmissani, eritelty lakipykäliä tiedokseni että miten minun etuni parhaiten toteutuisi ja sellaista, mutta ei...päinvastoin voidakseen laittomasti tilastoida asiakkaitaan, jokaisen istunnon päätteeksi lykättiin käteen vaan lappu, että johon yhteystietonsa antamalla olisi osallistunut viidenkymmenen euron arvontaan, ei kiesus ( ei tarvinne kertoa, etten osallistunut...). Siten eräässä kunnassa.


    • Petu_

      Hakemus on helpoimmillaan seuraava: (kunnan kirjaamon sähköpostiin)

      Haen tt-tukea perusosaan sekä liitteenä olevien laskujen maksamiseen (mm. vuokra).

      Tuon jälkeen kunta yleensä vaatii lisäselvityksiä, kuten mm. tiliotteita, mikä ei automaattisesti ole oikein, vaan oikeuskäytännön valossa väärin:

      http://toimeentulotuki.net/sosiaalitoimisto/ilman_tiliotetta.php
      http://toimeentulotuki.net/sosiaalitoimisto/tiliote2013.php
      http://toimeentulotuki.net/sosiaalitoimisto/tilitiedot.php

      höpöä siis kaikille!(?)

    • kdhfdrughryhtj

      Erikoista kyllä, että jos valtiolta jää noin suuri osa mitoitetusta toimeentulotuen määrästä myöntämättä vuosittain - tuskinpa aina tukeen oikeutettujen tai tuen hakijoiden vika...


      Minusta toimeentulotuen hakemisprosessiin liittyy niin paljon epäkohtia ja suoranaisen nöyryyttäviä elementtejä, että voisin kirjoittaa siitä aiheesta vaikka romaanin, mutta koska se kokemus oli aikoinaan niin shokeeraava ja suoranaisesti käsitykseni valtion oikeudenmukaisuudesta lähes romuttanut ja syvästi traumatisoinut (että niinkö oikeasti kohdellaan lakisääteisiä tukiaan hakevia kansalaisia, jos kyse on toimeentulotuesta tukimuotona..) ja koska verraten vähän aikaa elämäni aikana sen varassa joutunut olemaan, pyrin lähinnä pitämään itseni täysjärkisenä sillä, että mahdollismman vähän muistelen koko sitä kamalaa kokemusta, josta en vuosienkaan jälkeen vielä ole täysin toipunut. Korkeintaan näillä nimettömillä palstoilla joskus olen pahaa mieltäni purkanut. En sano, että mitenkään ymmärtäisin vaikkapa ihmisiä jotka vihaavat sosiaalivirkailijoita : he tekevät vain työtään, mutta kun itsekin olen joskus joutunut taistelemaan katkeruuden kanssa, periaatteessa voin minäkin jollakin tasolla käsittää, että jos jotkut katkeroituu koko systeemille kokemuksistaan toimeentulotuen asiakkaana - siellä kun varmaan ihan oikeasti kohtelu voi olla mitä vaan... Ainakaan mitään kattavia julkistettuja vuosikohtaisia tilastoja ei Suomessa ole olemassakaan, että onko esimerkiksi kahta samanlaisessa asemassa ollutta kohdeltu toimeentulotuen hakijoina yhdenveroisesti, vaan sosiaalitoimen asiakkaiden kohtelu jää pimentoon täysin, kun byrokratiassa toisaalta vedotaan salassapitosäännöksiin, joiden varjolla kukin kaupunki ja kunta saa noudattaa ihan omaa "köyhäinpolitiikkaansa"....

      Muutamalla asialla toimeentulotuen asikkaiden kohtelu olisi inhimillisempää, muutamalla helposti toteutettavalla keinolla:

      - pois asiakkailta velvoite tarpeeettomien lippulappujen täyttelyyn ja tiliotteiden roudaaminen sosiaalitoimistoihin - ja etenkään jos niitä ei edes palauteta tai kerrota ketkä ne näkevät tai että mihin asiakas allekirjoituksellaan kulloinkin suostuu. Jokainen sosiaalitoimistossa työskennellyt kun ainakin varmasti tasan tarkkaan tietää, että pyynnöstä näkee esimerkiksi asiakkaansa verotiedot tai Kela- päätökset ilmankin, että vielä asiakkaan itsensä pitää sellaisia paperisina toimittaa.


      - salassapitosäännöt oikeasti lakien mukaan noudatettaviksi: ei ole ookoo, jos pikkukaupungissa joku juoruaa tuttavansa käyneen sosiaalitoimistossa kaverilleen ja toimeentulotukihakemuksiin ei saa kirjata sosiaalityöntekijän ja asiakkaan välisiä luottamuksellisia keskusteluita, mitkä menisivät -ohhoh- myös kunnan tai kaupungin perusturvalautakunnan tietoon, jos asiakas valittaisi saamistaan päätöksistä

      - sosiaalitoimeen vain alan korkeakoulutettuja töihin: merkonomit eivät ole päteviä arvioimaan ihmisten hädänalaisuutta tai tuen tarvetta ja käyttämään sosiaalitieteen osaamisalueeseen kuuluvaa ammattieettistä valtaa


      - sosiaalitoimen asiakkaillle maksuttomaksi puhelimella sosiaalitoimistoon soittaminen, samaten lippulappujen hinta, jos toimeentulotukiroposia varten niitä sosiaalivirkailijat pyytävät toimittamaan

      - useimpien toimeentulotuen asiakkaiden ainoa ongelma on varmasti vain
      minimielämiskustannuksiin liittyvä rahan puute ja suoranainen nälän uhka ja suurin osa toimeentulotuen asiakkaista on varmasti rehellisiä tavallisia ihmisiä: ei siten ole tarpeellista leimata juuri sitä tukimuotoa hakevia ihmisiä "sosiaaliongelmatapauksiksi", joilla muka on puutetta siitä ja tosta pääkoppaperäisistä taidoista tai arjen hallinnasta tai tai... Tai jos niin toimitaan, niin varmaan vaikkapa myös yhteiskunnan tukimuoto lapsilisä voitaisiinh muuttaa saman sortin tukimuodoksi, missä tukea hakevan pitäisi joka kuukausi erikseen perustella, että mihin lapsen tarvikkeisiin milloinkin hakee lapsilisää ja äärimmäisessä armossa tuki voitaisiin myöntää myös esimerkiksi kolmelle kuukaudelle ilman joka kuukautista anomista - siihen tuskin suostuisi monikaan sosiaalituen lapsilisä saajista, joten miksihän juuri toimeentulotuki on tukimuoto, jonka asiakkaiden pitäisi kyykyttämistä sietää...

      - paras tietysti olisi perustulo ja koko toimeentulotuen tukimuotona lakkauttaminen - siis edellytyksellä, että sentään edes se toimeentulotuen suuruinen armon summa köyhillekin sosiaalitukina annettaisiin.


      Muutamia ajatuksia. En ole toimeentulotuen asiakas, mutta joskus ollut ja ikinä en unohda sitä. Ongelma voi kai joskus olla myös se, jos sosiaalityöntekijöistä valtaosa on kermaperseisiä hyväosaisten kersoja, joiden harrastus on merkkilaukut ja narsismi: sellaisista ainakaan tuskin tulisi hyviä sosiaalityöntekijöitä, jotka pystyvät irvistelemättä halaamaan vaikka kadun spurgua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe