Australianpaimenkoira 12 vuotiaalle

Wooh

Olisiko minulle hyvä Australianpaimenkoira olen halunnut sitä jo aika pitkään ja tiedän että se on aktiivinen rotu asun perheeni kanssa rivitalossa eikä perheeseeni kuulu taaperoita minulla ei juurikaan koulussa ole kavereita joten olisin melkein koko loppu päivän koirani kanssa koulusta tullessa

2

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vähänvanhempana

      En niin älykästä ja aktiivista koiraa suosittele. Kannattaa aloittaa hieman helpommasta, sillä jos et osaakaan kouluttaa, on käsissäsi aktiivinen ongelmakoira. Miksei muu rotu käy?

    • w6w65

      Australian paimenkoira on myös aktiivisuuden ja energisyyden lisäksi vartiointiin käytetty, eli sillä on vahtiviettiä ja epäluuloisuutta vieraita kohtaan. Ei riitä, että sinä olet sen kanssa vaikka sekin on hyvä, se pitää myös sosiaalistaa hyvin pienestä saakka, tuntea rotu ja sen tarpeet hyvin (australian paimenkoiria on todella aktiivinen, se ei sovi sohvakoiraksi eikä harrastamattomaan kotiin) ja vanhempiesi pitäisi sitten ainakin viedä sinut kouluttamaan ja harrastamaan sen kanssa. Lenkkeily on koirille peruskauraa, tuommoiset työkoirat tarvitsevat aina ihan oikeaa työtä ja tekemistä. Niiden lenkkien lisäksi. Siis tavalliset lenkit vie 3 kertaa päivässä ja noin kolmisen tuntia ulkoilua mutta sitten se kaikki muu... Se on aika paljon!
      Jos paimentaa ei voi, etsintä, agility, toko, rallytoko ja muu vesipelastuksesta vetolajeihin saattaa sopia, mutta se vaatii aikaa, sitoutumista, kuljetuksia, rahaa, varusteitakin joskus. Eli pelkäksi kotikoiraksi se ei sovellu, tietenkään mikään koira ei sovellu pelkästään lapselle. Vastuuntuntoiset vanhemmat tietävät tämän. Riippuu siis miten innostuneita vanhempasi ovat myös auttamaan ja osallistumaan ja onko teillä ylipäätään koirista kokemusta. Jos ei ole, eikä vanhempasi halua niin paljon nähdä vaivaa, on rotu valitettavasti liian vaativa. Lastenkoiria ei ole olemassa ja ikävän paljon näkee näitä vanhempia, jotka näin luulevat eli kohtelevat koiraa leluna... Koira on vähän kuin lapsen ottaisi: etkä sinä siitäkään pysty vastaamaan. Mutta on kuitenkin paremmin soveltuvia koiria ihan lenkkikaveriksi ja pienemmälläkin koulutuksella meneviksi.

      Aussi on toki oikein kasvatettuna ja koulutettuna ihana koira ja nättihän se on, mutta älä koiraa halutessasi ainakaan pelkkään ulkonäköön tuijota, se voi kostautua pitkässä juoksussa. Totta kai me katsomme miellyttävää koiraa aina, mutta hyvin, hyvin tärkeää olisi ensin miettiä millaiset mahdollisuudet itsellä on todenmukaisesti koiraa pitää, ja sitten kun on listannut ne ominaisuudet (paljonko voi ulkoilla päivittäin, paljonko voi aktiiviharrastaa, miten koko perhe osallistu, paljonko laitetaan jo pentuun rahaa, entäs harrastuksiin ja muuhun, halutaanko näyttelykoira, suuri/pieni, miten haastava luonne saa olla koska kaikissa on haasteensa mutta joissain suurempia kuin toisissa, turkin hoito ja miten sitä jaksaa jne. ) sitten sen perusteella etsii kaikki ne koirat, jotka voisivat sopia ja niistä sitten valitsee sopivimmat. On erittäin tärkeää oikeastikin miettiä käykö joku rotu itselle ja erittäin tärkeää olla riittävän kypsä pohtimaan sitä, jos joku ei käykään ja hyväksyä se. Se on haastavaa aikuisillekin, huomaten siitä, miten moni koira päätyy vääriin käsiin, ja kiertoon!

      Muutakin pitää ottaa huomioon, sinun ikäsi, koiran elinaika jne...Joten vaikka koira tulisi ns. sinulle, se elää 15 vuottakin ja sitten oletkin jo muuttanut kotoa, opiskellut, ammatissa ehkä tulee muuttoja ja perhettä. Sinä et niin pitkälle voi ajatella, mutta vanhempasi voivat. Olet 27-vuotias kun koirasi on 15-vuotias. Opintojen ja teini-iän, muuttojen ja muutosten melskeessä koiraa ei saa laittaa kiertoon, joten siksikään se ei varmaankaan voi yksin sinulle tulla. Joten mieti myös millainen koira koko perheelle sopisi. Se todennäköisesti kuitenkin jää vanhemmillesi. Et välttämättä edes saa sitä opiskelukämppään - ja se saattaa olla edessä jo 4-6 vuodessa! Koira elää senkin jälkeen vielä 7-10 vuotta.

      Ehkä olisi mahdollista käydä koirakouluilla tms. katsomassa eri rotuja ja juttelemassa omistajille? Sieltähän saisit paljon tietoa varmaan. Jos oikeassa elämässä näkisit millainen koira on, se olisi varmaan kivempaakin kuin vain netistä katsella. Lisäksi saisit vähän hands on-kokemusta, ehkä sitä kautta tuttaviakin ja sitten kun koiran saat, apuja, tukea, ja neuvoja tarvittaessa? Jos tunnet ketään aussien (tai muiden rotujen) kasvattajaa siinä lähellä, voisit niitäkin katsoa ja jutella ihan kasvattajan kanssa: kasvattajan kanssa pitää kuitenkin aina jutella. Voisit vähän yrittää etsiä sieltä ns. live-elämästä semmoisia ihmisiä, jotka antavat tutustua koiraan ja osaavat kertoa sinulle enemmän?
      Mutta jos perheesi on aktiivisia ihmisiä ja kaikki haluavat koiraharrastuksen, teillä on jo kokemusta koirista ja osaatte puhua kaikista näistä asioista, vastuusta ja sopia yhteiset pelisäännöt, niin miksi ei aussikin. Australian paimenkoira on ihana ja kaunis, ja kaikista koirista saa hyvän tai huonon, ihan omistajasta riippuen.

      Toivottavasti saat muutenkin harrastuksia ja kavereita, jos et sitten saakaan koiraa tai semmoista koiraa, voit silti vaikka käydä harrastekentillä ja tutustua koiriin muiden koiraihmisten kautta: saada ystäviäkin sitä kautta :) Tiedän koirankouluttajiakin, joilla ei enää ole omaa koiraa, mutta koiraharrastus jatkuu muiden koirien kautta. Joten muitakin mahdollisuuksia sitten on kun vain oma koira. Etsivä löytää, onnea matkaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe