Turvapaikanhakijoista tulossa miljardilasku

MUSTAAUKKO66

Turvapaikanhakijoista tulossa miljardilasku, ex-kansliapäällikkö: miksi sitä hyssytellään

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön tehtävistä alkusyksystä eläkkeelle jäänyt Erkki Virtanen ihmettelee, miten vähän turvapaikanhakijoiden kustannuksista on puhuttu.

Turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kustannukset voivat nousta jopa 1,5 miljardiin euroon. Kustannukset koostuvat useista puroista, joten kokonaiskulujen hahmottaminen on vaikeaa. Kotouttamismenot ovat yksi keino lähestyä asiaa.

Kotouttamiseen liittyvien asioiden valmistelusta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Ministeriön kansliapäällikön tehtävistä alkusyksystä eläkkeelle jäänyt Erkki Virtanen ihmettelee, kuinka vähän turvapaikanhakijoiden kustannuksista on puhuttu. Hän kysyy, miksi sitä hyssytellään.

Virtanen arvioi, että kustannukset voivat nousta jopa 1,5 miljardiin euroon. Tähän lukuun päästään yksinkertaisella laskutoimituksella.

Kunnille on maksettu maahanmuuttajien kotouttamiskorvauksia noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Summa perustuu siihen, että viime vuosina Suomeen on tullut keskimäärin 4 000 turvapaikanhakijaa, joista myönteisen turvapaikkapäätöksen on saanut noin 40 prosenttia hakijoista eli noin 1 600 ihmistä vuodessa.

Jos Suomeen tulee vuodessa 50 000 turvapaikanhakijaa ja kolmannes heistä saa myönteisen päätöksen, se merkitsee 16 000 ihmistä. Tällöin 100 miljoona euroa kerrotaan kymmenellä eli valtion kunnille maksamat kotouttamiskorvaukset nousevat vuodessa yhteen miljardiin euroon.

Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutuksen kulut nousevat vastaavasti 50 miljoonasta 500 miljoonaan.

– Kun normikulu on ollut tähän saakka noin 150 miljoonaa euroa, se nousee 1,5 miljardiin euroon, Virtanen sanoo ja jatkaa.

Kotouttamisesta vastaava oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) antoi torstaina täydentävän talousarvioesityksen, jossa maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen, kielitesteihin ja osaamiskartoituksiin esitetään vielä lisää 23,8 miljoonaa euroa. Varsinaisessa vuoden 2016 talousarvioesityksessä kotoutumiskoulutukseen on esitetty 60,5 miljoonaa euroa.

Kuntakorvauksiin esitetään 20,8 miljoonaa euroa lisää täydentävässä talousarvioesityksessä. Vuoden 2016 varsinaisessa talousarvioesityksessä kuntakorvauksiin on ehdotettu 141 miljoonaa, joten ensi vuoden kuntakorvauksiin on esitetty yhteensä 162 miljoonaa euroa.

Lähde:

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/11/19/

turvapaikanhakijoista-tulossa-miljardilasku-ex-

kansliapaallikko-miksi-sita-hyssytellaan

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4plus17

      Missä ja miten asiaa on hyssytelty? Kyllähän julkisuudessa jatkuvasti on arvioita huokeistakin kustannuksista. Kenellekään ei varmasti ole epäselvään, etteikö turvapaikanhakijoista synnyt huimia kustannuksia.
      Tätä taivasteluahan on joka tuutti täynnä ja somessa varsinkin.
      Melkoisen vähän pitää seurata uutisointia, jos näitä ei ole tullut huomanneeksi. Nythän on käynnissä suorastaan kilpahuudanta, kuka vain keksii huutaa korkeimman euromäärän.
      Miten tuo jatkuva taivastelu sitten parantaa asiaa? No ei varmasti yhtään mitenkään.

      Kun tämän vuoden budjettia tehtiin reipas vuosi sitten, niin tällaiseen ei kukaan osannut varautua. Ei kukaan, vaikka nyt jälkiviisaita ilmoittautuukin pitkä jono perinteisine kommentteineen: ' minä sanoin'.
      Ja jos joku olisi ehdottanut budjettiin tuollaisia summia, niin ei ole vaikeaa kuvitella mikä meteli siitä olisi syntynyt. Nämä jälkiviisaat etunenässä huutamassa ja kauhistelemassa ehdottajan epäreaalisuutta ja typeryyttä.

      Nyt tilanne on tämä ja maassa on nämä turvapaikanhakijat, joista maahan saanee jäädä noin 30%. Näiden kotouttamiseen pitää satsata kunnolla, ihan toiseen tyyliin kuin mitä nyt on varauduttu tekemään. Tinkiminen tästä kostautuu aivan varmasti myöhemmin. Ja se vasta kalliiksi tulee. Mitä nopeammin näistä saadaan täysivaltaisia yhteiskunnan jäseniä, niin sitä nopeammin he kykenevät tuottamaan hyötyäkin yhteiskunnallekin oman toimeentulonsa lisäksi meidän muiden tapaan. Sehän on ainoa tapa käytännössä vähentää kustannuksia ja saada jopa hyötyä.

      Yhtään ei kustannuksia vähennä, jos asenneilmapiiri on pakolaisvastainen, saati rasistinen. Nyt on huolestuttavia merkkejä siitä, että erilaisia väkivaltaisiakin ulkomaalaisvastaisia ääriryhmiä on myös Suomessa syntymässä. Onneksi niiden kannatus on ainakin vielä lähinmä olematon, vaikka äänekkäitä ovatkin.
      Tämän myöhemmin todella kalliiksi tulevan kustannuserän voimme ihan itse poistaa turhana helposti. Siitä ei tarvitse neuvotella EU:ssa eikä kysellä lupia mistään eikä mikään maa sitä paheksuisikaan.

      Näkyy ainakin monelle olevan epäselvää se tosiasia, että pakolaisethan ovat täällä juuri siitä samasta syystä, jota nyt pelätään koko Euroopassa. Eli terrorismi. He vain ovat kokeneet sitä omassa elämässään moninkertaisesti siihen nähden mitä yksikään maa euroopassa, puhumattakaan meistä suomalaisista. Vihollinen on siis yhteinen pakolaisilla ja meillä eurooppalaisilla.

    • Syödääbyhtessä

      Pahinta tässä on, että nimenomaan persut ovat houkutelleet mamuja maahamme. Paksu ulkoministerimme on antanut habituksellaan ja mykistävällä työhistoriallaan ymmärtää, että Suomessa ei tarvitse mitään muuta tehdä kuin päätään aukoa ja voi turvota yhteiskunnan tarjoamalla ruoalla (hyvällä sellaisella) ihan mahdottomiin mittoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1681
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1309
    4. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1307
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe