Miksi romanit pysyvät paikoillaan?

Kantakulma

Tuskin millekkään kansanryhmälle suomessa on vuosien saatossa kohdistettu niin paljon tukitoimia ja ohjausta kuin romaneille.

Kuitenkin esim. rikostilastot ja työttömyys ei ole laskenut havaittavasti romanien keskuudessa toimenpiteistä huolimatta. Myöskin kouluttamattomuus pysyy korkeana, suurin osa romaneista on käynyt pelkästään peruskoulun.

Romanit syyttävät alennustilastaan vain kantaväestöä. Mitä yhteiskunta vielä voisi tehdä jotta romanit kouluttautusivat, työllistyisivät ja pysyisivät kaidalla tiellä? Vai pitäisikö sittenkin kääntää katse romaneihin? Miettiä minkä takia kantaväestön romaneihin liittämistä ennakkoluuloista on tullut ennakkotietoja. Onko romaneilla mitään vastuuta omasta elämästään? Voisivatko romanit muuttaa kulttuuriaan ja tuoda sitä enemmän tähän päivään?

Näinä taloudellisina aikoina joudutaan jossain vaiheessa puuttumaan isolla kädellä myös sosiaaliturvaan. Silloin ei auta ikiaikaiset kulttuuriperinteet kun valtion kassa on tyhjä ja ihmisten elatus ulkoistetaan kokonaan ihmisille itselleen.

Toivonkin nyt romaneilta ryhtiliikettä. Koulutus johtaa työllistymiseen ja työllistyminen pitää poissa vankilasta. En usko että kantaväestön rasismiakaan kohdistuu asiallisesti toimivaan kansanryhmään.

Pallo on nyt romaneilla. Sen voi potkaista komeasti maaliin tai puhkaista lähimpään piikkipensaaseen. Valinnan seuraukset tulee myös itse kantaa.

15

136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joriittäätämmöinen

      Eikö jo olisi aika lopettaa kaikki romaneihin kohdistuvan positiivisen syrjinnän muodot? Nälkä on paras työhalujen palauttaja. 50 vuotta ollaan rahaa ja resursseja haaskattu romanien "kotouttamiseen" ja tulos on täysi nolla. Ei nykymaailmassa ole vapaamatkustajia varaa kuskata.

    • tuhatvuotinen

      Miksi, no siksi, että kaikki tulee kuin manulle illallinen. He eivät edes yritä sopeutua yhteiskuntaan. Jos pukeutuisivat kuin suomalaiset, eivät erottuisi kantaväestöstä. Onhan meilläkin kansallispuvut, mutta niiden käyttö on juhlisa ainoastaan.

      Kulttuuri on pelkkää tuhlausta. Tapausta oli todistamassa koko kylä. Mustalais muori kuoli, hän oli asunut kunnan vuokraamassa talossa. Kunta oli vuosikaudet huolehtinut muorista, kaikki tuotiin kotiin, huonekaluista lähtien. Syksyisin halot valmiiksi pilkottuina. Jos muori sattui pudottamaan lusikan lattialle, se meni tunkiolle ja sossusta piti saada uusi saastuneen tilalle. Jos jotain toivetta ei heti täytetty, vetosi syrjintään ja kunnan isät hädissään täyttivät kaikki vaatimukset.

      Muori kuoli, tuli suku paikalle ja poltti kaikki, mitään ei säästetty. Hautajaiset kuin valtiomiehellä, seppeleitä sossun rahoilla kymmenittäin ja hautakivi on pitäjän suurin ja senkin yhteiskunta kustansi.

      Tästä voisi vetää se johtopäätöksen,että viisisataa vuotta ei ole heitä kotouttanut yhteiskuntaan, miten nämä pakolaiset tulevat sopeutumaan yhteiskuntaan, on siinä kärsimistä vielä vuosituhanneksi.

    • töitäkaaloille

      Mitä kitisette, minusta ainakin on hyvä että romanit pysyvät paikoillaan, varsinkin työpaikoillaan!

      • Urakkaavo

        Olisi se työpaikalla hyvä edes vähän liikkua niin joutuisivat urakatkin. Toisaalta saattaa kulttuurishokki jähmettää suolapatsaaksi jos töihin vahingossa eksyy.


    • AlastonRomanimies

      Hai sie!

    • kaljamahamakkaralenkki

      SInut pitäisi punnita ennen kaljasi juontia ja kaljan jälkeen.Monta kiloa varmaan nousee painosi juonnin jälkeesi

      • PAKSUMIRANTA

        HAI
        MITÄ MIES?? RUVETAANKO TEKKEEN KAUPPOJA?? MITÄ


    • joneskirjoittaa
    • KAALEENNAINEN

      KYLLÄ MONI KAALO PITÄÄ PYSTYSÄ YHTEIS KUNTAA JA NYKYÄÄ KOULUTAUTUU MUTTA MISTÄ TÖITÄ KUN EI ANNETA VAIKA OLISI MITKÄ PAPERIT KOULUSTA SAATU.T.KAALEEN NAINEN JONKA LAPSET EI SAA TÖITÄ VALKOLAISTE TAKIA

    • itkekyyneleesi

      Mä yritän antaa vastauksen teille mustalaisena miksi asiat on näin.Ensin uskon et kotoo lähtee kasvatus ja opetus.Moni vanhemat sanoo päivitäin lapselensa ei siunusta ole mihkään,kyllä oot hullu vasikka et oo yhtään kun toiset lapset.Lapsilta viedään itse luottamua jonka ohella niistä tulee laita puolen kulkioita.Ei käy koulua,ei hommaa ammatia,ei käy töis.Vanhemat ei ymmärrä et haukkumalla ei saa lapsesta kun rikkinäisen joka yleensä johtuu siihen et etsitään tydytystä sydämen sisinpään joko huonosta seurasta,narkeista,viinasta.Tänä päivänä kun katson nuoria niin on ihme jos joku ei käytä jotakin aineita,viinaa ja harrastaa rikolisuutta.Moni kasvattaa lapsensa väärin joka otetaan lapset joko hevos talille tai koti askareisiin kun päästetään tai kehotettaan kouluun.Ei ole tukee kotona koulu läksyihin.Pidetään kotona lapsea aikuisena tai annetaan lapsen halita vanhempiansa ja määräillä meneekö kouluun tai ei.Ei ole sellaista rakkauden opetusta ei oikiaa huolta lapsien tulevaisuudesta.Ennenmin lapset laitetiin kouluun,pyritiin suunitelemaan tulevaisuutta ja nähtiin asioissa eteenpäin.Koulu tehtävät tehtiin vanhempien kanssa,oikiat nukkuma ajat,myös ruoka ajat.Kun läksyt oltiin tehty niin silloin oli lapsiilla vasta oikeus mennä kavereitten kanssa.Nyt näen vaan rikkinäisen lapsen sydämen,vanhemat on rikkinäisiä,nainen vetää yksin lapsiansa eteenpäin,joko on eronut,mies juoppo,narkkari,viihtyy kavereiten kans enenmän kun perheen kanssa,hommaa leipää perheelle eikä huomaa et perhe tulee ensin eikä se materiaali.Monella lapsella ei oo aina varaa ostaa käyttää mitä parasta vaatetta,joka ajaa lapsen pois koulusta varsin silloin kun koulus on muita lapsia koska pelkää et häntä muut mustalaisten arvostelee.Ei käydä jumppa tuniilla kun muutkaan ei käy ei elätä koulus niin kun pitäis ettei joudu syrjätyksi muilta mustalaisen lapsiilta joka ei halua käydä koulua.Opettajat ei välitä onko se mustalaisten lapset koulus tai ei.Mä tiedän tämän kaikken koska itse menin kouluun,kirpputorin vaateilla,isoilla tennariilla,kotona sanotiin susta ei oo mihkään,ikinää ei kuulunut helliä sanoja,ei et sua rakastetaan.Isäni ei kyllä ikinää lyönyt mut äiti kyllä.Hyvyyttäni käytetty hyväksi aina.Työ paikkani hetkelisiä.Eroneiten vanhemien lapsi.Katkeroitunut,vihaa täynnä,särkynyt sydän,yksinäinen,Mikä musta olis voinut tulla jos kotona olis ollut selvemät ohjeet ja vanhempani ei olsi eronut.Onneksi olen saanut jonkun ammatin,pyrkinyt tehdä kun sitä on ollut tarjolla.Moni asia on joka koskee työtä on valtaväestön syy kun ei ota töihin jota tekisin mielenäni,jos sosiaali luukulle joudut menemään niin se on nöyryttävää ainakin itse ajattelen näin.Olsin varmaan narkkai,juoppo.katuojas kulkeva,asunoton jos olsin syyttänyt lapsuutani,valtaväestöö,yhteiskuntaa.Mut olen pyrkinyt ottamaan itseeni niskasta kiini ja tehdä parhaani koska kukaan ei elämääni vaan elän sitä itse ja päätän kuinka hyvin voin.Kiitän vielä mummoani,tätiäni ja muita sukulaisia joka on kantanut mua Jumalan eteen.

    • Toimitusjohtaja_

      Kyllä suomella on varaa paapoa muutama tuhat mannea jatkossakin. Kyllä tosiasia on, että en työnantajana ota mannea duuniin jos vain jonossa on yksikin muu suomenkielinen vaihtoehto, kyllä kokemukset manneporukan käyttäytymisestä on sen mukaiset. Ei ole yritysten tehtävä alkaa taistella tuulimyllyjä vastaan ja alkaa muuttaa yhden väestöryhmän kiveenhakatyua kulttuuria. Ei se niiden kultuuri ole vuosien saatossa muuttunut edes Suomen eri helluntaiseurakunnissa, hyvänä esimerkkinä viimepäivinä Ähtäri.

    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe