Couperosa/ ruusufinni

Onnetonpunanaama

Luulin, että minulla on ruusufinni tai jokin ihon tulehduksellinen sairaus. Menin siis Oulussa terveyskeskukseen ja yritin saada apua. Iho oireilee erityisesti illalla, joten otin kuvia naamastani todisteeksi. Siellä oli vastassa vai kaksi hoitajaa, jotka eivät nähneet aihetta lääkärin tapaamiseen. Epäilen heidän ammattitaitoaan ihoni arvioinnissa. En siis saanut mitään apua, he vain sanoivat, että minulla on couperosa-iho ja minun pitäisi mennä kosmetologille. Huoh, miten turhaa. Tämä kuumotus ja punoittelu on jatkanut kuukauden (siitä asti kun oli kovat pakkaset). Miten saisin sen lakkaamaan, vai onko se tullut jäädäkseen? Miten voisin rauhoittaa ihoani, ja erityisesti mieltäni, joka on aivan loppuunpalanut ja häpeissään..Olen 30-vuotias. Ihoni on ollut melko hyvä, joskin punotukseen taipuvainen, mutta punoitus ei ole ennen "jäänyt päälle" esim. koko illaksi. Aamulla iho on aina parempi, kunnes saa taas odottaa uutta punoitusta iltapäivästä/illasta.

8

2069

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nainen381

      Voi olla että kovat pakkaset ärsyttivät ihoasi ja tuo on ohimenevää. Varmaksi ei tietenkään voi tietää, lääkäri diagnosoi varmimmin. Itse olen saanut avun Phytomerin herkän ihon accept voiteesta. Käytän tuota päivittäin ja mielestäni ruusufinnini on pysynyt "aisoissa" sen ansiosta. Välillä käytän saman sarjan öljymäistä pipettiseerumia tehokuureina.

    • Ddd---

      Sulla näyttäisi todellakin olevan taipumusta couperosaan. Se todella on vain kosmeettinen vaiva tuossa vaiheessa (voi tietenkin pahentua ruusufinniksi, jolloin lääkärille pitääkin mennä).

      Tässä vaiheessa kannattaa aloittaa ihon hoitaminen, ettei se pahene nopeasti.

      Siis vältä kaikkea mitkä kuivattaa ja ärsyttää ihoa sekä laajentaa huissuonia ihossa.
      - vältä ihon pesemistä, kuorimista, ja kaikkea ärsyttävää
      - älä käytä ärsyttäviä aineita iholle, siis ei alkoholia eikä hajusteita
      - vältä saunaa, ja jos haluat mennä, istu alhaalla ja suojaa kasvojen iho voiteella tai pyyhkeellä
      - vähennä alkoholia, kahvia, ei tupakkaa jne..
      - vältä nopea siirtymistä esim. suihkusta ulos, siis lämpimästä kylmään.
      - suojaa ihoa ulkona siis levitä viimeistään 30 min ennen ulosmenoa kosteusvoide, lissää meikkivoidetta tai puuteria tms. Lisäksi käytä huppua, joka suojaa kasvoja ja huivia, jonka voi vetää kasvojen eteen viimassa
      - kesäksi hankit sitten kunnon UV-suojavoiteet, hatut ja muut joilla suojaat.

      Ihon hoito nyt akuutissa vaiheessa:
      - sitten tarvitset a) päivävoiteen, joka suojaa b) hoitovoiteen jota käytetään 3-4 kk kuuriluontoisesti, joka aamu ennen päivävoidetta ja c) lisäksi voi hankkia jonkun naamion/seerumin tuon lisäksi
      -kannattaa valita apteekkimerkeistä (pitää olla hajusteeton tai vain hypohajuste, ei alkoholia, eikä ärsyttäviä aineita), esim. Favora Antiredness, siinä olisi kolme osaa, eli hoitovoide, naamio ja seerumi.

      Hoitovoide auttaa siis useamman kuukauden käytön jälkeen vahvistamalla hiussuonia, naamion olisi pitäisi auttaa akuutisti, eli kun tulet kotiin ja posket palaa, laitat tuon naamion kasvoille. Seerumi tulee hoitovoiteen alle.

      Meikinpoistoon ja kasvojen puhdistukseen pitäisi olla hellävarainen putsari, jota ei pestä vedellä pois. Esim. L300 3 in 1 micellarvesi.

    • Onnetonpunanaama

      Kiitos tuhannesti ohjeista. Olen jonkin verran saanutkin jo ihoa rauhoitettua Eucerin ultra sensitive pesuaineella, saman sarjan antiredness päivävoiteella ja l300 yövoiteella. Silti iho on vähän kuivan oloinen vielä. Kokeilen tuota vedetöntä putsausta. Jospa se tästä pikkuhiljaa..

      • Ddd---

        Joo couperosa-ihon hoito vaatii säännöllisyyttä ja kärsivällisyyttä. Joka päivä ne samat rutiinit, usein muutamassa kuukaudessa alkaa nähdä hieman tulosta, eli ei kannata lopettaa kesken.

        Kosteutta edistää juuri tuo pesun ja kuorinnan välttäminen. Couperosaan sopivan putsarin on myös oltava tasapainotettu eli sellainen, että sen pH on sama kuin ihon eli n. 5.5. ja että siinä on kosteuttavia/rauhoittavia aineita.

        Ihoa voi kosteuttaa käyttämällä Avenen soothing moisture maskia. Jos se on liian kallis, laita jotain Erisanin tai LV:n halpisvoidetta yöksi, anna imeytyä ja lisää hieman vauvaöljyä päälle.


    • spitaalinaama

      Ei mätäpaiseita?

      Jos ei näppylöitä, tai niitä, ei ole ruusufinni. Toi punotus sinällään ikävä asia, mutta ei ilmeisestikkään, kuin kosmeettinen haitta. Kandee kokeill kylläkin ruusufinnilääkkeitä, siis voiteita. Niitä saa apteekista. Ja yks, mikä ehkä auttaa on sinkkitahna.

      Meitsillä on diagnisoitu ruusufinni. Punoitus se harmittomampi piirre siinä. Net näppylät ja mätäpaiseet se harmillisempi. Ihan arkipäivää hoidella sitä. Hupaisinta siihen ei ole oikein olemassa hoitojajakaan. Enenpi pitää koittaa varoa sitä aiheuttavia tilanteita, kuumuutta, valoa, stressiä, vahvoja maisteita, kortisoonia....

      Suotta syytät hoitsuja nyt. Net tokikaan ei ole lekureita eikä ne sinällään voi tehdä diagnooseja, mutta nyt ne oli kyllä oikeassa. Jos haluat lekurille ajan naamarin punoitukseen, varaa se. Toi voi olla mielenterveysongelmakin.

      Pelkkä punoitus pelkkä ulkonäköhaitta. Kokeile vihertävää puuteria, se taittaa punoitusta.

      Ilman paiseita, sulla ei ole ruusufinni.

    • punakuonotar

      Joku kirjoitti, että ruusufinniin ei ole hoitoja. Ruusufinni on sinällään parantumaton, mutta kyllä sitä hoidetaan ja kurissa pidetään ihotautilääkärin toimesta.
      Alkuun tetrasykliinikuuri pahimman tulehduksen taltuttamiseksi (kuukausia).
      Sen jälkeen isotretinoiinikuuri miedolla 10 -20 mg/pv annoksella. Puolen vuoden-vuoden kuurin jälkeen samalla lääkkeellä & vahvuudella n. 2 tbl / viikko ylläpitohoitona. Sama lääke siis kuin akneen käytetään, mutta vahvuus paljon pienempi.
      Ulkoisena hoitona reseptivapaa Rozex 0.75%.
      Reseptillä punaisuuteen voide Mirvaso.

      Muuten edellä onkin jo kerrottu mitä kaikkea kannattaa välttää ja mitä ehkä uskaltaa kokeilla. Ajan myötä itsekin huomaa mitkä kaikki syömiset ja juomiset saavat oman ihon helahtamaan, vaikka muille ei käy iholle kuinkaan. (Itselläni esim kiellettyjen listalla B-vitamiinivalmisteet..)

    • onnetonpunanaama

      Tosiaan, kirjoitin viime talvena tuon alkuperäisen tekstin. Punoitus, kuumotus iholla ja kutina olivat ne pahimmat oireet. Nyt tilanne on ollut parempi, olen jatkanut säännöllistä hoitoa (seerumi, kosteusvoide, meikki, putsaus, kosteusvoide) ja meikannut koko kesän, ettei kasvojen iho palaisi ja kuivuisi. Ennen en meikannut juuri ollenkaan, nyt kun olen löytänut mineraalimeikit niin ne on pelastaneet tilannetta. Olen myös vaihtanut maidon soija/kauravalmisteisiin, kun tuntui että maito saa ihon voimaan huonosti. Onhan se kokeilua ja etsimistä, mikä sopii itselle. Kauhulla odotan talvea, mutta toisaalta haluan uskoa että viisastuneena ja oppineena talvesta tulee aivan erilainen kuin ennen. Kiitos vielä hänelle, joka antoi yksityiskohtaiset hoito-ohjeet ja muille tsemppiä ihonhoitoon!

    • kerttuli__

      https://www.hellimmin.fi/ Täältä tilasin juuri simplen putsareita. Hajusteita nyt ainakin kannattaa välttää. Rozazol auttaa minulla pahinpaan kuumotukseen ja sitä saa ihan apteekeista

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe