Meni hermot ainaisesta vedosta,....

ilmankoneitahyväilma

Päätettiin vaimon kanssa laittaa neljän huoneen kerrostaloasunnosta kaikki ilmanvihtokanaviin menevät röörit kiinni ja jätettiin tuloilmamahdollisuus, joka kuitenkin hyvin pieni. Nyt sitten tuuletetaan ihan niin kuin ennenvanhaan ihmiset tekivät,...avataan muutamia kertoja ikkunoita sieltä täältä huoneista, saadaan raitista ilmaa j pölyt pois. Ja mikä parhain, voidaan ihan itse päättää, milloin tuuletetaan ja sitten muuna aikana ei ole vedontunnetta niin kuin ei todellista vetoakaan.

Syy tähän toimeemme oli jatkuva veto. Mittaria ei ole ollut jolla mitata, mutta taloyhtiön mielestä tilanne oli ihan oikein säädetty. Useat talon asukkaista ovat valittaneet vedosta, joka on todellinen.

Ilmanvaihtokoneistoa ei ilmeisesti voi säätää niin, että veto kokonaan poistuu huoneistosta. Koneellinen on aina koneellista.

Itseasiassa ei oikeastaan ole kuin kaksi vaihtoehtoa ja ne ovat. 1. Joko koneellinen ilmanvaihto asunnoissa ja haittavaikutuksena veto. 2. Ei- koneellinen ilmanvaihto asunnoissa, ei haittavaikutuksia.

10

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vedo.ton

      Joo, noin kaikkien pitääkin tehdä. Ja vallankin kylppärin venttiilit tukkoon, jotta saadaan kosteutta ilmaan. Naapuritkin tykkää, kun heilläkin tilanne paranee :-)
      Luojan lykky, että viimeisin kerrostalokokemukseni on vuodelta 1992. Ei ikinä enää.

    • liquorice

      Ei hemmetti miten amatöörimäinen ratkaisu. Olisit vain laittanut niitä röörejä pienemmälle eikä kokonaan kiinni. Taidokkaasti säädetty koneellinen ilmanvaihto ei aiheuta vetoa.

      • ilmankoneitahyväilma

        Pitäisi sitten jättää niin pienen pieni rako poistoilman ventiiliin, jotta ilma nipin napin pääsisi siirtymään huonetilasta.

        Itse tunnen paljonkin ihmisiä, jotka asuvat uusissa kerrostaloissa ja sama ongelma. Myöskin peruskorjatuissa tuo veto eli ilman liian suuri nopeus eli ei osata koko talolle säätää kuin myrskytuulta. Huonelämpötila laskee, kun ilman virtaus on kovaa tai siis niin kovaa että kämpät viilenee, jopa kaksi- kolmekin astetta.

        Ihmettelen, miksi edellä mainittiin kylpyhuoneen osalta tuleva kosteusvaurio, mikäli poistoilma suljetaan kylppäristä. Siis kosteus kertyy rakenteisiin.

        Kerrostaloissa kuitenkin on lämpötila säädetty usein tuohon 22-23 astetta Celsiusta, jolloin kosteus kyllä kuivaa tuossa lämpötilassa ja viisashan pitää kylpyhuoneen ovea suihkun jälkeen auki. Meillä pyyhitään kaikki märät paikat suihkun jälkeen niin lattiat, suihkuseinät kuin seinien ja lattian kaakelit hyvin. Kylpyhuoneen ikkunaa pidetään päivittäin auki jonkin aikaa, tosin ei sateisella säällä. Pakkasen annetaan oikein kirpaista talvella kylppäriä niin kuivuu nopeasti. Pakkasilma on kuivaa samoin kun hellesäällä.

        Sitten ihmetellään täällä, miksi joissakin taloyhtiöissä on kielletty avaamasta ikkunoita jottei ilmanvaihto mene sekaisin. Siis millaisessa kuplassa me elämme. Haluamme raitista puhdasta ulkoilmaa, ......,.......ulkoilma tuodaan asuntoihimme suodattimien kautta koneellisesti. Jatkakaa ja kertokaa kokemuksianne,....ammattitaitoiset antakoot omia neuvojaan vedottomaan, tuulettomaan elämiseen kaupunkiasunnoissa niin kuin maaseuduillakin pikkukylien kerrostaloissa asuville.


    • Tiedoksiantaja

      Elikkäs asuntoonne muodostui ylipaine, sisätilan kosteus menee ulkoseinän rakenteisiin jossa se tiivistyy vedeksi. Kämppä alkaa siis homehtua pystyyn.

      • fgfgfgfgfggf

        Kosteus todellakin tiivistyy aika nopeasti tuossa tilanteessa seiniin. Onnea homepesäkkeelle!


    • Liiat_alipaineet_pois

      Tämä seuraava koskee koneellisella poistolla varustettua 15 vuotta vanhaa kerrostaloa, jossa on kärsitty asuntojen ja yhteisten tilojen alipaineisuudesta. Rakentaja säädätti kahteen kertaan ilmamäärät kahdella eri urakoijalla ja sen jälkeen on kerran kanavat puhdistettu ja ilmamäärät säädetty 7 vuotta sitten. Oli aika laittaa ilmanvaihtoa kuntoon..
      Meillä on samaa suuruusluokkaa oleva kämppä ja kun lasketaan poistoventtiileiden suunnitellut litramäärät, niin saadaan 56 l/s (Keittiössä tehostus päällä). Pakkasella tällä saadaan vaan kova vedon tunne ja asuntoon kova alipaine. Nyt kesällä huollettiin ensin korvausilma- ja poistoventtiilit, puhdistettiin kanavat ja poistokoneet. Vasta tämän jälkeen säädettiin ilmamäärät D2:n mukaan siten, että asunnon ilmamäärä vaihtuu kokonaan kahden tunnin aikana. Säätö todella kannatti, sillä esim. asuntoni ulkokuoren alipaine oli aikaisempien säätäjien jäljiltä yli 50 Pa, kun D2 suosittelee alle 30 Pa alipainetta.
      Mitä opittiin tästä: Aikaisemmat säätöfirmat ovat tuijottaneet IV-kuvissa olevaa D2:sta kopioitua taulukkoa ja koneisiin on väännetty lisää kierroksia, jotta saadaan ilma liikkumaan taulukon mukaisesti. Seurauksena oli kova kohina, ja se oli hoidettu siedettäväksi laittamalla kanaviin äänenvaimentimia. Ja kenelläkään ei ollut kivaa, sillä varsinkin pienistä asunnoista vedettiin suhteeton ilmamäärä poistoon..
      Kun kilpailutettiin muutamaa yritystä poistokanavien puhdistuksen suhteen, niin kolme neljästä olisi tehnyt säädön vanhaan malliin. Yhden firman pomo jopa suuttui, kun ehdotin ulkokuoren alipaineen huomioimista ja sanoi, että hän säätää vain taulukon mukaan. Keskustelu päättyi siihen. Työhön valittiin urakoija, joka teki asian uudemmalla säätötavalla pitäen asunnon alipainetta silmällä.
      Kun ilmamäärät saatiin paikalleen, niin kaikki asuntojen poistokanaviin asennetut äänenvaimentimet voitiin poistaa (keräsivät vaan pölyä ja menivät tukkoon) ja asuntojen ja koko talon alipaine saatiin hallintaan. Kämppäni ulkokuoren alipaine oli säätöjen jälkeen 30 Pa poistoilmamäärän ollessa 32 l/s (Laskettu tavoite 42 l/s). Asumismukavuus parani huomattavasti, kun otettiin D2:n joustot huomioon. Korvausilmaa tulee asuntoon nyt talvellakin ihan sopivasti. Kukaan asukkaista ei ole valittanut, että vedon tunne olisi haitannut tänä talvena. Projekti jatkuu tänä kesänä, sillä uusimme 15 vuotta vanhat poistokoneet ja saamme siinä yhteydessä uusittua ohjaukset (kello, alipainesäätö, pakkaspudotus, jne) ajan tasalle ja poistokoneiksi tulee energiaa säästävät EC-koneet. Asumismukavuus on etusijalla ja energian säästö on sivutuote tässä projektissa.

      • ykssäätäjä

        Ottakaa ihmeessa tulevat muutostyöt samasta yrityksestä josta saitte mieluisat säädöt, vaikka olisikin kalliimpi kuin joku muu firma. Saattaa muuten olla taas ilmamäärät liian isot.


      • vetostop

        Laitoin makkarin tuloilmakanavaan putkisuodattimen. Niitä käytetään mobair tuloilmalaitteissa. Suodatusluokka G4. Nyt ei vedä ja ilmaa tulee riittävästi.


      • Liiat_alipaineet_pois

        Näin on tarkoitus tehdä. Asia käsitellään kevään yhtiökokouksessa, mutta ehdotusta tuskin vastustetaan, sillä se huomioidaan talousarviossa eikä vastiketta tarvitse korottaa. Meillä osakkaat onneksi ymmärtävät, että kun kiinteistö pidetään kunnossa vuosittaisilla korjauksilla, niin vastikepuolellakaan ei tule yllätyksiä. Mittauksissa käytetyt pääkanavien alipainelukemat ovat tiedossa ja ne ovat myös uusien poistokoneiden tavoitearvoina. Tarkastusmittauksia tietenkin tehdään lopputuloksen varmistamiseksi.
        Meillä vanhat remmivetoiset koneet keräävät pölyä puhaltimen lamellien väliin ja kun poistoteho tippuu, niin invertteri lisää moottoriin kierroksia, jotta alipaine pysyy vakiona. Puhaltimien huoltoa tarvitaan vuosittain ja se on isompi homma, sillä koko puhallinkammio on avattava itse puhaltimen puhdistusta varten. Remmin voi vaihtaa sivuluukun kautta. Kun puhallinkammiot avattiin, niin vasta siinä selvisi syy vanhojen puhallinten tehottomuuteen: Lamellien välit olivat suurelta osin tukossa eikä ilma liikkunut niin kuin ne oli aikanaan mitoitettu. Puhallinkammioiden vuosittainen puhdistus lisättiin varmuuden vuoksi huoltokirjaan.
        Puhallintekniikka kehittyy jatkuvasti, joten pelkkä laakereiden tai moottorin vaihto ei riitä poistopuhaltimien osalta. Poistopuhallin on syytä vaihtaa 10 vuoden välein, jos poisto halutaan pitää kunnossa. Meillä puhaltimien uusinnan kautta huollon tarve vähenee, sillä uusi puhallinmalli ei kerää pölyä siipinsä. Myös vuosittainen remmien vaihto jää pois.
        Vaikka ilmanvaihtokanavien puhdistus ja ilmamäärien säätö on urakkana pieni, niin urakoija ehdotti, että olen mukana mahdollisuuksien mukaan ja jos ongelmia tulee, niin ne ratkaistaan yhdessä ennen kuin työtä jatketaan. Suunnitelmassa oli aikaa varattu kolmatta viikkoa ja sen puitteissa kaikki saatiin tehtyä. Muutaman asunnon säädöt tehtiin sopimuksen mukaisena lisätyönä ja samalla korjattiin parin asunnon keittiörempassa tehtyjä poistokanavan muutosten asennusvirheitä. Valvojan mukana olo on suotavaa ja oikeastaan pakollista, jotta saavutetaan sovittu lopputulos.


    • perinnetieto

      Ihan normi essonvaarien & vuokraloisten toimintaa. Ovat jo äidinmaidossa (...vai onko ollut perinteinen "tutti kaljapullossa?") imeneet nämä tiedot
      - huonelämpötilan tulee olla 26 jotta tarkenee munasillaan
      - koneellinen poisto aiheuttaa vetoa (totta), joten kannattaa a) tukkia ikkunoiden korvausilmaventtiilit b) vaihtoehdon a epäonnistuessa tukitaan keittiön ja KPH:n poistot

      Ja näillä mennään myös uudessa kerrostalossa.... jossa on koneellinen tulo&poistoilmanvaihto (=ei kylmän korvausilman aiheuttamaa vetoa) sekä patteriverkosto on säädetty oikein = eipä onnistu huonelämpötilan nosto trooppisiin lukemiin.

      Kun huonelämpötila on vain 23 °C niin ei tarkene plotte paljaana (vaikka emännällä olisi, mitä näyttää?) = kauhee veto! Joten ei auta kuin teipata KPH poisto umpeen. Koska perinnetiedon näin pitää tehdä. Omien aivojen käyttö ei ole mahdollista...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1615
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe