Tasoitteet saumanauhojen päälle?

MaalariAloittelija

Hei. Olen maalari. Työkokemusta löytyy 3 vuotta. Yksi asia, mitä en ole ikinä oppinut tekemään on saumanauhojen täydellinen "piilottaminen". Välillä olen ollut jopa sitä mieltä, että niitä ei edes pysty piilottamaan kokonaan.

Siis osaan kiinnittää saumanauhat saumanauhatasoitteella. Mutta seuraavassa vaiheessa sitten alkaa ongelmat. Koulussa opetettiin, että saumanauhojen päälle riittää yksi kerros ylitasoitusta. Mutta yhden tasoitekerroksen jälkeen, kun katsoo seinää valoa vasten, niin saumojen kohdat selvästi ns. paistaa läpi. (siis seinä on pohjamaalattu) Näkyy se kohta, missä saumat on. Sivuvalo erityisesti paljastaa kaikki seinän virheet! Pintamaalilla maalaminen vielä korostaa saumoja.

Kerran yksi vanhempi maalari sanoi mulle, että aina pitää laittaa kaksi kerrosta tasoitetta saumanauhojen päälle, ei ne muuten täyty. Ja kuulemma ensimmäinen kerros kannattaa tehdä pohja-pinta tasoitteella ja toinen kerros pintatasoitteella.

Usein katson cyproc-seiniä kaikissa paikoissa missä nyt yleensä liikunkin, niin todella usein näkee väärin tehtyjä saumanauhoituksia. Siis ne paistaa rumasti läpi, tasoitetta on liikaa, nauhat repsottaa ym. Siis tuntuu, että ihan yleisestikin nauhoja ei osata laittaa!

Youtubesta katsoin jotain opetusvideoita, niin kovin helpoltahan se näyttää videolla. Joissakin videoissa laitetaan vain yksi kerros tasoitetta, mutta toisella neuvottiin laittamaan useita kerroksia?

Muita asioita, jotka mietityttää:
- Tarvitseeko saumanauhaa kastella vedellä?
-Pitääkö ylä ja alareunaan jättää elämisvara saumanauhalle?
- Minkälaiset lastat parhaat?

Harmittaa, kun ei osaa, vaikka haluaisi. Jopa alan vaihto mielessä, kun en haluaisi enää pistää pilalle seiniä. Vaan haluaisin tehdä täydellistä seinää!

5

445

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enmaalari

      tasote kutistuu kuivuessaan senverran että tarvii laittaa kaks kertaa nauhan päälle tai ennakoida kutistumista ja laittaa kumpare jota tarvii hioa turhan paljon

    • BauHerr

      Ei siihen ole mitään "oikeaa" menetelmää. Jotkut kastelevat paperin, jotkut eivät.

      Varmin tapa on nauhoitus, ylitasoitus ja hionta "kirahvilla". Se kyllä sitten vaatii kunnon pumpun joko integroidulla kompuralla tai erillisellä (mieluiten lamellikompura) sekä tietty sen kirahvin.

      Pienen pinnan tekee myös yläsuppiloruiskulla. Isomalle katolle ruikkiessa menee sen verran aikaa, ettei ainakaan punttisalille ehdi eikä edes tarvitse mennä. Habaa tulee kipsikanuuna nostelusta.

      Jos tekee itselle (tai varakkaalle asiakkaalle tuontityönä), voi ylitasoittaa käsipelilläkin. Ei montakaan kattoa tarvitse tehdä, kun pääsee eläkkeelle. Sen verran on hidasta.

      • BauHerr

        UPS. kyselit seinien nauhoituksesta. Sitä varten on olemassa näppäriä koneita, joka levittävät kipsiä juuri sopivan määrän nauhan kummallekin puolelle. Sitten on niitä, jotka vain kiinnittävät nauhan.

        Osto vaikka tuollainen: Homax 6500 Drywall Banjo Sheetrock Tape & Mud Applicator Tool

        Ei paljon maksa ja toimii.


    • Rakennus.mies

      Mulla on tapana ollut kostuttaa nauhaa kastamalla se nopeasti vedessä ja antaa hieman kuivahtaa ennen kuin asentaa, täysin märkä nauha repeää helposti.
      Nauhan kostuttamissessa on se etu, että nauha tarttuu paremmin nauhoitustasoitteeseen eikä sen taakse jää niin helposti kohtia missä nauha on irti.

      Nauhaa ei tarvi päihin mitään elämisvaroja, kunhan päät jää listojen alle peittoon niin mitta on riittävä.

      Nauhatasoitteena kannattaa käyttää esim. J tasoitetta ja pintatasoitukseen LH tai LF,
      2 kertaan tarvittaessa osittain jopa 3 kertaa, riippuen hieman minkä valmistajan tuote on kyseessä toiset kuivuu enemmän kasaan.

      Työvalon, kun laittaa lähelle seinää ja valon seinän suuntaisesti näkee hyvin varjoista onko sauman kohta riittävän sileä.

      Itse käytän puuvartisia tasoitelastoja, mutta se on varmaan makuasia minkälainen lasta on, kunhan ei ole halvin mahdollinen.

    • kantsiikoklaa

      En osaa ihan näkemättä sanoa, mutta ehkä vedät lastalla liian sileäksi etkä jätä mitään hiottavaa. Lastan pitäisi olla sellaisessa asennossa että se vähän joustaa ja massaa jää siten enemmän sauman päälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1255
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1176
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe