Vainajan virkatodistus,virkailijan virhe

YÖUNETMENEE

Menin Maaliskuussa vko:la 11/2016 hakemaan vainajan virkatodistusta.
Tiedossa oli tottakai,että sen tilaaminen kestää 4vko:a,mutta olimme saaneet tietää,että mikäli vainaja on syntynyt Luovutetussa Karjalassa,eli on siirto-karjalainen,
virkatodistus pitää tilata Maakunta-arkistosta. Saimme omat virkatodistuksemme,tilasin vainajan virkatodistuksen,selitin vainajan tilanteen virkailijalle. Hän kirjoitti jotakin ylös paperille ja luulin,että asia on hoidossa.Kiitin ja lähdimme. Kun toissa päivänä kävin asiaa Kirkkoherran virastosta kysymässä,sain kuulla ettei virkailija ollutkaan tilannut virkatodistusta Maakunta-arkistosta(!),vaan MEIDÄN olisi se ITSE pitänyt tilata. Me emme missään vaiheessa tälläistä tietoa saaneet.
Soitto Maakunta-arkistoon antoi vahvistuksen, että virkailija olisi voinut tilata virkatodistuksen suoraan, koska vainaja oli alle 15v,tullessaan Kanta-Suomeen.
Nyt on siis mennyt 1,5kk:ta täysin hukkaan,perunkirjoitus viivästyy. Vainajan virkatodistuksen luvattiin olevan valmis vko:la 16.
Jos virkatodistus ei tule siihen mennessä voinko tehdä virkailijasta virkarikos syytteen?
Ja jos vielä joudumme anomaan verottajalta lisäaikaa.

11

1010

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8989

      Virkarikos kuulostaa kyllä liian kovalta syytökseltä.

      • No_jopas

        Varsinkin kun se virkatodistuksia kirjoittava henkilö ei ehkä edes ole virkamies.

        Ja varsinkin kun ongelma tässä on se, että kysyjä ei ole ymmärtänyt koko tätä sukuselvityskuviota eli miksi ne virkkarit tilataan.

        Jos ei osaa jotain asiaa, niin silloin on paras antaa tehtävä ammattilaisten hoidettavaksi. Varsinkin kun ei ymmärrä edes sitä, että kukin rekisterinpitäjä voi antaa todistuksen vain omasta arkistostaan.


      • YÖUNETMENEE

        Maakunta-arkiston naisvirkailija käytti itse(kun hän päätti ottaa asian hoitoonsa,minun olisi ollut turha mennä itse enää asiaa hoitamaan) sanaa virkamies. Kyllä tiedän ihan tasan tarkkaan,miksi se sukuselvitys piti tilata. No,tässä kävikin niin,että sen helkkarin todistiksen olisikin saanut suoraan siitä tiskiltä,koska vainaja oli alle 12v,tullessaan Kanta-Suomeen. No,en varmaan ymmärtänyt,ettei kunkin rekisterin pitäjä voi hyppiä rekisteristä toiseen,kummin eletään 2010-puoltaväliä(jä vähän ylikin jo) digitaalisoimisesta puhutaan koko ajan,on jotenkin typerää>siis eihän mikään tapahdu nappia painamalla>mutta koko virkatodistus prosessi,kun passiakin voi nykyään hakea verkossa,niin eikö voi kehittää jotain järkevämpää systeemiä,kuin tälläinen aataminaikuinen,4vko:a kestävä prosessi,jossa tutkintaan onko vainaja eläessään paneskellut ja kylvänyt siemeniään ympäri pitäjää sati saanut lapsia puolelle pitäjää,kyllä tälläisestä jo pitäisi päästä eroon.


    • mitäsovittiin

      "luulin,että asia on hoidossa."

      Luulitte. No, pyysittekö te, että ko. henkilö tilaa virkatodistuksen teidän puolestanne? Sanoiko ko. henkilö teille, että hän tilaa virkatodistuksen puolestanne?

      "voinko tehdä virkailijasta virkarikos syytteen?"

      Onko hän virkamies tai onko tuossa tilanteessa käyttänyt julkista valtaa?

      • Kzkwikd

        "voinko tehdä virkailijasta virkarikos syytteen?"

        Onko hän virkamies tai onko tuossa tilanteessa käyttänyt julkista valtaa?"

        Ja vaikka kumpikin toteutuisi, niin yksinkertaisesta kommunikaatiovirheestä joka ei oikeastaan ole johtanut edes oikeusturvatarpeeseen vaan vain viivästykseen ei tietenkään saa sorvattua virkarikosta.

        Mutta kyllä tässä taas hyvin se perisuomalainen mentaliteetti tuli esiin: ei muulla niin väliä mutta kunhan jostakusta saadaan syyllinen ja päästään "nostamaan syyte".


      • YÖUNETMENEE

        No,koska tämä virkailija siis laittoi jotakin ylös ja luulin että hän kirjoitti vainajan henkilötunnuksen ym. Kommunikaatio virhe,väärinkäsitys puolin ja toisin.
        Asia on jo sovittu ja hoidossa.


      • Tietoa_kansalle
        YÖUNETMENEE kirjoitti:

        No,koska tämä virkailija siis laittoi jotakin ylös ja luulin että hän kirjoitti vainajan henkilötunnuksen ym. Kommunikaatio virhe,väärinkäsitys puolin ja toisin.
        Asia on jo sovittu ja hoidossa.

        Miksi ihmeessä kirkkoherranviraston työntekijän olisi pitänyt tilata virkatodistukset? Eihän hänen tehtävänsä ole kuin antaa todistus oman seurakuntansa arkistosta. Sen, joka hoitaa perunkirjoitusasiaa (=sinun), pitää tilata sukuselvitys eli kaikki virkatodistukset. Ihan sama kuin jos olisit mennyt Nordeaan ja olettanut, että kun vainajalla on tilejä muissakin pankeissa, niin Nordean virkailija tilaa nekin teille.

        Ja miksi muuten puhut vainajan virkatodistuksesta yksikössä? Harvemmin yksi virkatodistus riittää, vaikka onhan sekin tietty mahdollista, jos vainaja on 15 vuotta täytettyään asunut vain yhden seurakunnan tai seurakuntayhtymän alueella.

        Miksi hoidat perunkirjoitusasiaa itse, jos et edes osaa perusasioita? Yöunet menee taatusti taas, kun kuulet, että sen yhden virkatodistuksen lisäksi tarvitaan todistukset niistä viidestä muusta seurakunnasta, joissa vainaja on asunut.

        Ja oliko vainajalla siis lapsia? Jos ei ollut, niin sitten se tarvittavien virkatodistusten määrä saattaakin moninkertaistua. Ja niiden tilaamisessa meneekin sitten paljon pidempi aika. Pitäisiköhän hakea jo perunkirjoitusajan pidennystä, jos määräaika alkaa mennä umpeen?

        Etkä tietenkään tiedä sitäkään, miksi niitä vanhoja tietoja ei noin vain digitalisoida. Jos tietäisit, et kyselisi. Osin ne ovat nimittäin vielä ikivanhoissa kirkonkirjoissa, ja jos koko tuo aineisto digitalisoitaisiin, siitä tulisi ihan älyttömät kustannukset. Paljon järkevämpää on se, että toistaiseksi vielä kaivellaan ne vanhat tiedot pölyisistä kirjoista, kun tämä ongelma nyt kuitenkin poistuu itsekseen, kun ennen väestötietojärjestelmän olemassaoloa lapsia tehneet kohta ovat kaikki kuolleet.


    • miksnäinx

      Mulla jäi nyt epäselväksi, miksi vainajan virkatodistus piti hankkia maakunta-arkistosta? Eikö hän kuulunut seurakuntaan tai saanut virkatodistusta kuntansa maistraatista? Oma äitini on nimittäin evakkona siirtynyt 14-vuotiaana entisestä Karjalasta, joka jäi sodassa Neuvostoliitolle, eikä mieleenikään ole tullut, että hänen virkatodistuksensa pyytämisessä olisi jotain hankaluutta?

      • 9-6

        "evakkona siirtynyt 14-vuotiaana entisestä Karjalasta"
        Siinäpä se, kun virkatodistukset pitää olla 15-vuotiaasta eteenpäin, eli äitisi oli 15-vuotiaana kirjoilla jossain nyky-Suomen alueella. Ketjun aloittajan tapauksessa ilmeisesti vainaja oli täyttänyt 15 vielä ollessaan kirjoilla jossakin luovutetun Karjalan seurakunnassa.


    • 11225

      maakunta-arkistosta piti ainakin Seiskarissa syntyneen todistus hankkia joltakin ajalta.

      • Näin_

        Mikkelin maakunta-arkistosta tilataan virkatodistukset luovutetun Karjalan alueen seurakunnista. Ne kirkonkirjat ovat siis nykyään siellä maakunta-arkistossa.

        Mistähän tämän kirkkoherranviraston virkailijan olisi pitänyt tietää, milloin tämä perinnönjättäjä oli tullut kyseiseen seurakuntaan, jos ap ei ollut kertonut muuttopäivää? Ja jos kerran vainaja oli myös kuollut kysesessä seurakunnassa eli kaikki olivat kuolinpäivänä siellä samassa paikassa kirjoilla, niin silloinhan olisi selvitty yhdellä todistuksella, sillä perillisten elossaolotieto olisi näkynyt vainajan todistuksesta (jos olivat vainajan lapsia).

        Jos taas kyse oli kaukaisemmasta sukulaisesta, niin sitten pitää hankkia tosiaan vainajan omien vanhempienkin virkatodistukset ja mahdollisesti pino muitakin. Ap:n olisi ehkä kannattanut keskittyä pikemminkin selvittämään sitä, mitä todistuksia kaiken kaikkiaan tarvitaan ja millainen tämä koko väestökirjanpitojärjestelmä on. Sen sijaan, että on pohtinut näitä virkarikossyytteitä, vaikka kyse oli lopulta omasta osaamattomuudesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe