Korvausilma lämmön talteenotolla?

Hukkalämpö

Meidän 2-kerroksiseen omakotitaloon tehtiin radon-mittaus ja suositeltiin alakertaan 2 kappaletta Mobair 2035 korvausilmapuhallinta. Talo on painovoimaisen ilmanvaihdon varassa. Nämä korvausilmapuhaltimet tuovat ulkoa kylmää ilmaa, ja jouduttavat jäteilman poistumista, näin ollen lämmityskustannukset nousevat, tämä on siis radonin poistumisen hinta.

Tuli vaan mieleeni, saisiko tuosta jäteilmasta imettyä lämmön pois ilman koko talon muuttamista koneelliseksi? Meillä alakerta on yhtenäinen tila, jonne jäteilmalla lämmitetty korvausilma voitaisiin johtaa yhteen ainoaan kohtaan. Kallista joka huoneen putkitusta ei tarvittaisi, vaan yksi ainoa putki lämmön talteenotolla varustetulta huippuimurilta alakertaan. Onko tällainen systeemi mahdollinen?

13

2461

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BauHerr

      Yksi sukulaisistani ratkaisi vastaavanlaisen radonongelman varaavalla takalla. Ulkoilma johdetaan varaavan taka tulipesän yläpuolella olevaan lämmänvaihtimeen (taisi hitsata itse teräsritilöitä). Lämmitessä ilma laajenee ja taloon siirtyy lämmintä raitista ilmaa siinä määrin, että kellarikerros on ylipaineinen. Ylipaine estää tai ainakin hidastaa radonin pääsyä taloon.

      Radonmittausten mukaan viritys toimii erityisen hyvin. Ainoa ongelma on siinä, että työtähän takan lämpimänä pitäminen vaatii. Tietysti laiska voisi asentaa myös sähkövastukset termostaatilla.

      Alkuperäiseen kysymykseen en voi kuvia näkemättä vastata. Ilmanvaihtokoneet tuppaavat olemaan sen verran arvokkaita, että samalla kannattaa putkittaa koko talo.

      • Hyvätkatteet

        Olen itsekin ihmetellyt ilmanvaihtokoneiden hintaa. Lämmön talteenottohan on itsessään hyvin yksinkertainen juttu, luulisi, ettei tekniset ratkaisut kovin kalliita olisi.

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pyörivä_lämmönsiirrin


    • hevac

      Hyvä trolli tai sitten et oikeasti vain tiedä mitä ja miksi on suositeltu. Mobairit ovat tuloilmalaitteita (asennetaan kuten raakaa ilmaa tuottava korvausilmaventtiili) eivät puhaltimia, se siipi on siinä laitteessa kylmän ilman sekoittamista varten ettei se kylmä ilma vedä niskaan ja jäädytä lattioita tai ihmisiä . Periaatteessa perheenne SYÖPÄvaaran poistaisi ihan vaan ikkunoiden avaus jotta raskas radonkaasu tuulettuisi pois eivätkä rakennevuodot toisi sitä lisää. Teillä talo vuotaa korvausilman nyt "läheltä" sokkelia tai alapohjan läpi joka siis indikoi kohonneina berqueleina kun Radonalueesta on kyse. Usein talo vuotaa myös ikkunoiden tiivisteistä joka aiheuttaa vain vedontunnetta, se taasen pakottaa ylilämmittämään jatkuvasti lämmityskaudella. Painovoimaisessa muuten pyörii niin pienet ilmavirrat että tulisi TOSI KALLIIKSI alkaa ottamaan niistä ilmamääristä mitään talteen. Joten avatkaa ikkunat, odottakaa muutama vrk. ja mitatkaa uudelleen ne pitoisuudet.

      • sekunnin.tulos

        Radonin määrä mitataan keskiarvona vähintään 2 kuukauden keräyksen tuloksena. Ikkunoiden pitäminen vähän aikaa auki ei vaikuta tulokseen kuin hitusen.


      • pysyvä.tulos
        sekunnin.tulos kirjoitti:

        Radonin määrä mitataan keskiarvona vähintään 2 kuukauden keräyksen tuloksena. Ikkunoiden pitäminen vähän aikaa auki ei vaikuta tulokseen kuin hitusen.

        Radon mitataan keskiarvona kyllä mutta meinaatko ettei parin vrk:n tuuletuksen jälkeen ( toki ne ikkunat auki jatkossa myös mittauksen ajan ) se raskas kaasu siirry mihinkään jos uutta ei virtaa maaperän läheisyydestä tilalle ja korvausilma otettaisiin vähintään ikkunoiden, mielummin korvausilmaventtiilien eli ikkunoiden yläosan korkeudelta ?


      • ItseOletTrolli

        Tottakai radonpitoisuus alenee kun tuulettaa. Mobair vähentää talon alipaineistusta, joten myös poistoilman määrä nousee. Siksi lämmön talteenotto olisi kiva lisä kokonaisuuteen.


      • hevac

        Nyt täytyy puuttua asiavirheeseen. Mobair ei vähennä mitään alipaineistusta vaan se reikä siinä seinässä = korvausilmakanava vähentää sitä alipainetta helpottamalla ilman tuloa taloon sisään. Sieltä se ilma ja uraanin hajoamistuote = radon tulee lattian läpikin jos muuta reittiä esimerkiksi takan vaatimalle paloilmalle ei löydy.


      • TurpaKiinniJo
        hevac kirjoitti:

        Nyt täytyy puuttua asiavirheeseen. Mobair ei vähennä mitään alipaineistusta vaan se reikä siinä seinässä = korvausilmakanava vähentää sitä alipainetta helpottamalla ilman tuloa taloon sisään. Sieltä se ilma ja uraanin hajoamistuote = radon tulee lattian läpikin jos muuta reittiä esimerkiksi takan vaatimalle paloilmalle ei löydy.

        Se reikä on osa sitä Mobairia. Mikä kutaleen besserwisseri sinä olet? Tottakai pelkkä reikä vähentää alipaineistusta, mutta Mobair vaatii myös sen reiän. Pelkkää suurta reikää ei Suomen oloissa kannata tehdä, siksi Mobair. Äläkä pliis hevac kommentoi enempää, mitään hyötyä, tule kuin huonolle tuulelle tuollaisesta narisijasta...


    • rodo

      Taloyhtiö säästää estämällä ettei ilmanvaihto toimi. Liesikuvusta pitäisi saada poisto ja ikkunoista tuloilma. Yöajan iv-vaihtoa ei ole lainkaan. Onko mitään tehtävissä, ettei tarvitsisi ottaa ypäristön häiriöitä ja saasteita asuntoon. Ilma loppuu, jos et saa ikkunan kautta lisäilmaa ja yöajan nukkumisesta ei tule mitään, läpiveto vie terveyden.

      • sittenseuraavaksi

        Kannattaa seuraavan kerran miettiä asuntoa valitessa jotain muutakin kuin tapettien väriä.


      • tiatoo

        Ilmanvaihtoa ei saa katkaista yölläkään. Jos näin on tehty, pitää kehottaa taloyhtiötä muuttamaan toimintaa.


    • rodo

      Mitä sitten tehdään jos taloyhtiö ei välitä mitään valituksista ?
      Ei ole auttanut terveystarkastajakaan. Mihin muuttaisin, kun en ole löytänyt asuntoa jossa toiminta olisi rehellistä, eikä epärehellistä. Vuokrat pitää vain maksaa ajallaaan.

      • elämänytvainon

        Sitten jatkat vinkumista anonyymisti keskutelupalstoilla.

        Tavallista vuokralurkin elämää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1967
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      51
      1701
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1617
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe