Ruotsi ei maksa kansallisia maataloustukia

YTFRE

Ruotsi ei maksa kansallisia maataloustukia(=sosiaalitukia) kuten suomi!

Ruotsi ei maksa kansallisia tukia kuten suomi 500 000 000 € vuodessa.
Tähän päälle suomi maksaa n. 5 000 000 000 € (5 miljardia) vuodessa muita tukia maatiloille.
Monilla maatiloilla on valtavat omaisuudet vaikka verokikkailussa heidän tulonsa näyttävät miinusta.
Lisäksi monet tilalliset joutavat vielä muihin töihin viljelyn ohella vaikkapa taksiyrittäjiksi.
Viljatiloilla on työtä korkeintaan 10 vk vuosi.
Eläkkeet ja kakki muukin kuten terveydenhuolto tulee muiden maksamista veroista.
Palkansaajan verotusta voitaisiin pudottaa tasaveroon 10% jos tätä järjettömyyttä nimeltään maataloustuki ei olisi.
EU:sta voitaisiin tuoda elintarvikkeet maailmanmarkkinahintaan kun suomessa on ruuan varmuusvarastoja kaikille
suomalaisille jo nyt 6 vuodeksi.

74

2097

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etttäsilleen

      "Monilla maatiloilla on valtavat omaisuudet vaikka verokikkailussa heidän tulonsa näyttävät miinusta." YTFRE


      Suomen valtiollakin on valtavat omaisuudet ja silti valtion rahat ovat vähissä.
      Kerropa millaista verokikkailua tarkoitit.

      Tietysti maanviljelijä voisi myydä omaisuutensa pois, kuten pellot, tuotantorakennukset ja koneet ja jatkaa viljelyä. Vai voisiko?

      "EU:sta voitaisiin tuoda elintarvikkeet maailmanmarkkinahintaan. Voidaanhan ne tuoda jo nyt. Suomessa on euroopan alhaisimmat tuottajahinnat kuten alla olevasta linkistä löytyvästä taulukosta voidaan havaita, niin miksi sitten elintarvikkeet ovat euroopan kalleimpia. Onko syynä se suomen huono kilpailukyky jota hallitus aikoo parantaa.

      Mitä tulee tietoosi varmuusvarastoista...

      "Huoltovarmuuskeskus jatkaa viljan myyntejä valtion varmuusvarastoista. Myynti perustuu valtioneuvoston päätökseen huoltovarmuuden tavoitteista, joiden mukaan elintarvikeviljan varmuusvarastojen tasoksi on määritetty puolen vuoden tarve aikaisemman vuoden sijaan. Varastomäärät sopeutetaan tämän vuoden loppuun mennessä." 29.1.2016
      http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/talous/item/96425-valtio-purkaa-viljan-varmuusvarastoja

      "Palkansaajan verotusta voitaisiin pudottaa tasaveroon 10% jos tätä järjettömyyttä nimeltään maataloustuki ei olisi." YTFRE


      Samoin voitaisiin lopettaa valtion rahoitus työttömyyden hoitoon...

      "Työttömyys maksoi Kelalle ja työttömyyskassoille yhteensä 4,76 miljardia euroa viime vuonna. Se on 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

      Työttömyysturvamaksuista noin 2,87 miljardia maksoivat työttömyyskassat. Kela maksoi 1,93 miljardia."
      http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/03/04/tyottomyyden-kulut-rajussa-nousussa/20152821/12

    • etttäsilleen
    • japiansittenkin

      jopelle siis potku perseeseen ja ruotsinpuolelle....kuinkahan ruotsi mahtaa maksaa sosiaalitukia..käyhän yksiönyhjäri ottamassa selvää

    • Punikitpalstoilla

      Punikki on vaihtanut vaahtoamis palstaa vapuksi

    • näinhänsemeni

      Mitä tulee Ruotsi vs Suomi tukiin, niin EU-liittymisneuvotteluissa vauras ja kansainvälistä arvostusta nauttiva Ruotsi oli halutumpi kumppani EU:lle ja sai sitä kautta runsaammat maataloustuet EU:n kukkarosta kuin Suomi. Suomella oli niin kova hinku päästä unioniin että meni sinne hinnalla millä hyvänsä, ja asioiden päällä istunut kreikkalainen maatalouskomissaari k*setti Suomea oikein kunnolla näissä asioissa, ja muutenkin Suomi oli heikoilla.

    • Hejdå

      Vielä suurempi etu Ruotsille on oma valuutta.

      Kannattaa muuttaa Ruotsiin.

    • vali-vali

      No kohta saatte hormonilihaa mahan täydeltä ja samoin GM rehuja, kun kaikki lopettaa viljelyn täällä typerien ihmisten vuoksi. Entääå jos sattuu pieni lakko tai vaikka varustamojen konkat ulkomailla ei ole ruokaa kaupassa. Ensimmäiseksi aina tulisi ruoka tänne ja vasta viimeksi tulisi ne viljat joilla esim olutta tehdään tai karkkeja ja pitsoja tehdään. Voisi kestää suurlakon joita tulossa ja paljon EU:ssa 3-6 kuukautta jotta ei olisi kaljaa,hampurilaisia,pitsoja,energiajuomia,perunaa, ja vastaavaa ollenkaan kaupoissa. Omavaraisuus on pakko olla jokaisella maalla ja jo Eu ja Naton direktiivit niin määrää ja jos ei ole saa sakkoja miljardeja tai ei pääse esim Natoon liittymään. Kaikki vaikuttaa kaikkeen vaikka moni ei sitä tajua nykypäivinä. Katsokaa MOT ohjelma Arenasta niin tiedätte mitä tosiasiassa on maanviljely nykyisin.
      Jos maataloustuet pois niin silloin se vastasisi samaa, kun kaikki sosiaalituet ja työttömyystuet pois kaikilta. SE OLISI KYLLÄ OIKEIN.

      • Anonyymi

        Kyl kepu ja kokoomus on todelliset kumppanukset kun katsoo millä hinnalla nämä rukatarvike jätit pörssiyhtiöt ostaa viljeliöiltä raakaaineet.tässähän nyt hämätään kansaa kun maksetaan niitä kansallisii tukia viljeliöille eikä suoraan näille pörssiyhtiöille osingon jakoon muutama esim liha 3.5 e kilo maito 0.35 litra vilja 150 e tonni laskekaa katetta noilla meille halpuutetuilla kaupan hinnoilla


    • Kalliiksitulevat

      Kaikki tuet pois maalaisilta, myös kuntien kehitysaluetuet

      • viljelijänparadoksi

        ainoat jotka täällä elävat tuilla ovat viljelijät


      • Toisin--
        viljelijänparadoksi kirjoitti:

        ainoat jotka täällä elävat tuilla ovat viljelijät

        Sanoen hinnanalennuskorvauksella tuottavat halpaa ruokaa 77% .lle väestöstä :)

        Kuka ruokkii kirpusta keisariin, kuka itse ilman jää ?


    • Tuli_mieleen

      Että onko se syynä näihin viljelijöiden vastaisiin kirjoituksiin että yritetään kiinnittää huomio todellisesta ongelmasta muualle.
      Todellinen ongelma kun on se valtava sosialipummien lauma joka on normaalien ihmisten taskulla koko ajan.

      • panamankonsuli

        Alkoholin "nauttimisen" haittoihin menee tuplasti hinnanhalpuutuskorvaukset,samoin työttömyyren hoitoon tuplasti ja vähä päällekin.
        Toissailtana mullekin soitti joku tukiyhistyksen kerjääjä, että pitäs saada rahaa uusiin sijaiskoteihin, ku tarve on niin valtava. No lupasin 48 euroo,näin osa maataloustuestani menee aivan jonnekin muualle kuin ruuan tuottamiseen.


    • laatupelto

      Olin ala-asteella 1980-luvulla ja maantiedon tunneilta jäi mieleeni, että Skåne oli melko etelässä verrattuna Suomeen. Taitaa ruotsalaisilla olla muutenkin paremmat pellot.

      Suomen pitäisi vaatia Venäjältä Karjala takaisin. Karjala oli Suomen vilja-aitta. Kun saadaan tuottavammat pellot, niin myös tukia voidaan laskea lähemmäksi kilpailijamaiden tasoa.

    • Nimimerkki Tuli_mieleen haukkuu nyt todella tietämättömyyttään ja alkeellista ymmärrystään väärää puuta.

      On nimittäin melkoisen suuri ero, kun vertaillaan sosiaalitukia megalomaanisiin maataloustukiaisiin yksilötasolla. Huomaamme, että sosiaalitukia yksilö ei voi saada missään olosuhteissa kuin ehkä 8.000 € vuodessa.

      Maataloustukiaiset ovat kokonaisuudessaan n. 4.000.000.000 € (4 mrd). Kun tämä rouhea summa jaetaan 50.000 maatilan kesken, päädytään summaan 80.000 €. Kun maatilaa kohden katsotaa Suomessa olevan 1,7 henkilöä, päästään karmeaaan lukemaan: maataloustukea saa jokainen tukijussi vuodessa 47.000 euroa eli 5,9 kertaisen määrän verrattuna tavallisille kansalaisille suunnattuun sosiaalitukeen.

      Siitä Tuli_mieleen -nimimerkille on annettava propsit, että hän verratessaan maataloustukia sosiaalitukeen, tulee samalla myöntäneeksi sen tosiasian, että pohjimmiltaan maataloustuki on sosiaalitukea.

      • panamankonsuli

        No jos 47 tonnista 40% jää n.s. palkaksi, nii onpas siinä olemista. Mutta näähän on näitä tilasto totuuksia eli ei paljoo kosketuspintaa arkipäivään.
        Ja kukas tämän maataloussosiaalituen napostelee napaansa? Minä , sinä, hän, me, te , he ja nuo jokka juo.


    • Ehkäpä palstahistorian yhtenä typerimmistä kirjoituksista on pidettävä nimimerkin laatupelto sökellystä. Se seikka, että Skåne mahdollisesti on eteläisemmällä sijainnillaan pelloiltaan viljavampi kuin Suomi, ei ole peruste rasittaa suomalaista veronmaksajaa megalomaanisilla maataloustukiaisilla. Ottakoon laatupelto elevaattorinsa ja massikkansa ja siirtyköön Skåneen, jos uskoo sieltä paremman elannon viljelylleen saavansa - ja uskoo kompetenssinsa riittävän.

      Hänen toinen väitteensä, jonka mukaan Karjala oli Suomen vilja-aitta on täyttä potaskaa. Kirjoittajan vedotessa Skånen eteläisyyteen, on todettava Karjalan olevan paljonkin pohjoisemmassa kuin Vakka-Suomi, joka tuo vilja-aittamme lienee aina ollut, jos niin nyt voidaan sanoa, kun tukiaislaari se sielläkin on lähimpänä toimeentulon lähteenä.

      • laatupelto

        Kannattaisi lukea hieman historiaa, niin tietäisit minkälaista maaperää Karjalassa (Kannaksella) on, jos et itse uskalla käydä tutustumassa seutuun.

        Eteläisyys on tässä suhteessa sivuseikka, maaperän laatu on se ratkaiseva ero verrattuna vanhaan merenpohjaan.

        Tiedätkö muuten miksi Venäjä halajaa Itä-Ukrainaakin?

        Maataloustukia saadaan pudotettua myös määräämällä maataloustuotteille riittävän suuri tuontitulli. EU:sta tulee myös erota, koska se on heikentänyt maatalouden kannattavuutta. Elintarvikkeet välttämättömyystarvikkeina eivät ole mitään kilpailutettavia tuotteita kuten vaikkapa muotivaatteet tai muut koristukset.


      • zz-

        Laatupellon ei tarvitse siirtyä Skåneen asti, riittää kun muuttaa eteläiseen tai lounaiseen Suomeen niin saapi tulla toimeen pelkillä EU-tuilla jotka ei ole sen isopmmat kuin muuallakaan Euroopassa. Kansalliset tuet kohdentuvat maan pohjoisempiin osiin, miksi sellainen alueellinen lisätukisysteemi on aikanaan lanseereattu lienee enepi aluepolitiikkaa kuin maataloutta.


      • missäEYsielläonglema
        zz- kirjoitti:

        Laatupellon ei tarvitse siirtyä Skåneen asti, riittää kun muuttaa eteläiseen tai lounaiseen Suomeen niin saapi tulla toimeen pelkillä EU-tuilla jotka ei ole sen isopmmat kuin muuallakaan Euroopassa. Kansalliset tuet kohdentuvat maan pohjoisempiin osiin, miksi sellainen alueellinen lisätukisysteemi on aikanaan lanseereattu lienee enepi aluepolitiikkaa kuin maataloutta.

        EY:n jäseneksi hakemisen aikanahan täällä kuskailtiin EY-valtuuskuntaa ympäri maata osoittamassa kuinka kurjaa täällä on yrittää kasvattaa mitään elintarvikkeeksi kelpaavaa.

        Määrittikö tukialueiden rajat sitten EY, vai tehtiinkö päätökset kansallisesti?


    • Näin.se.vaan.on

      Ruotsalaiset nyt vaan sattuvat olemaan fiksumpaa väkeä kuin suomalaiset. Yhtä mittaria kuluu ottamatta he päihittävät Suomen kaikissa tärkeissä asioissa. Ja se yksi mittari ei suinkaan ole maatalouspolitiikka, eikä se ole tämän palstan aihepiiriin kuuluvaa.

    • ” Jäi miultakin Karjalaan saha ja mylly. Saha jäi liiteriin ja kahvimylly uunin pankolle.”, tokaisi Karjalan evakko. Tämä asioiden totuuteen suhteellistaminen pätenee vilja- aitta-puheisiinkin.

      Ei taida veli venäläinen maataloutta suuressa mitoin Karjalassa harrastaa.

      Vertailut Ukrainaan eivät ole hedelmällisiä suuren peltopinta-alan kokoeron vuoksi. Ukrainassa on peltoja 336.150 neliökilometriä, kun Suomessa lukema on 21.700 neliökilometriä. Siis Ukarainassa on peltoa yli 15-kertainen määrä Suomeen nähden. Suomen maataloustuotannon arvo on n. kaksi promillea koko maailman tuotannosta. Hyttysen p-sk- Itämeressä tekee enemmän.

      Elintarvikkeet välttämättömyystarvikkeina vaativat toki vielä nykyistäkin suurempaa ilpailuttamista. TTIP sen myös melko pikaisesti meille myös suonee, luojan kiitos.

      • laatupelto

        "Suomen maataloustuotannon arvo on n. kaksi promillea koko maailman tuotannosta. "

        Ja Suomen väkiluku on alle promille maailman väkimäärästä.

        "TTIP sen myös melko pikaisesti meille myös suonee"

        Käy kuten Carunan kanssa. Jenkkiläinen suuryritys ostaa maat & mannut, ja kun maataloustuotteita ei saa enää muualta, niin hinnat voidaan nostaa pilviin. Ei tarvita enää mitään tukiaisia, kun hinnat voidaan monopolissa laittaa kohdalleen.

        Loppuu kätevästi myös köyhyys, kun köyhät tapetaan nälkään. Se on siisti tapa hankkitua eroon ei-toivotusta joutoväestä.

        Ajatus saattaa tällä hetkellä kuulostaa hullulta, mutta keskittyminen johtaa lopulta siihen, ettei ole kuin yksi toimija alallaan. Kilpailussa häviää aina yksi toimija kerrallaan pois.


    • "Ajatus saattaa tällä hetkellä kuulostaa hullulta, mutta keskittyminen johtaa lopulta siihen, ettei ole kuin yksi toimija alallaan. Kilpailussa häviää aina yksi toimija kerrallaan pois." -laatupelto

      En tiedä, mihin markkinatalousoppiin laatupelto -nimimerkki väitteensä (houreensa?) perustaa, mutta olisi mielenkiintoista nähdä yksikin tapaus, missä kehitys olisi ollut hänen kuvaamansa.

      Kyllä viimeistäänkin siinä vaiheessa, kun on kyseessä kermankuorintatilanne, uusia kilpailijoita aina löytyy. Esimerkiksi Nokialla oli vuosia niin selkeä markkinajohtajuus matkapuhelimissa, että sitä ajanjaksoa voi hyvin kuvailla kermankuorimiseksi. Mutta niin vain ylväs ja ylimielinen kermankuorija Nokiakin joutui lopulta potkaistuksi alalta kokonaan pois.

      No, ei oikeastaan näitä kotitekoisten "markkinataloustieteilijöiden" hourehtimisia pitäisi edes kommentoida.

      • laatupelto

        Nokia ei päässyt koskaan monopoliasemaan. Kulutushärpättimiä ei edes tarvita, ruoka on pakollinen menoerä ja sähkökin melkein sellainen. Aina ei voi siis äänestää kukkarollaan.

        Lainsäädäntö on kummasti tehty suosimaan suuryrityksiä. Taitaa olla poliitikot ison rahan kavereita?

        Maataloustuet ja lapsilisät pitäisi muuttaa koskemaan vain sellaisia tahoja, jotka niitä tarvitsevat. Nallen tilukset pysyvät varmaan pystyssä hänen muillakin tuloilla, näin siis yhtenä esimerkkinä.

        Optimitilanteessa maatalous olisi valtion hoitamaa. Tehokkuus on maataloudessa sivuseikka, koska työvoimareservissä on puoli miljoonaa teoreettista kuokanvarteen kelpaavaa. Silloin ei tarvittaisi maataloustukia lainkaan, joten loppuisi niistäkin itkeminen. Sitten itkettäisiin tietysti sitä, kun joudutaan välillä peltohommiin..


    • paskavainille

      maataloustuotteille sellainen hinta että ruuasta purnaaminen loppuu
      koko
      ajan ihme itkemistä niinkuin tämä PASKAVAINI helvettiä syötte
      ei me mun jakeluun miks kitistään ruuasta mutta silti syödään
      jos kitisen ladasta en osta ladaa
      jos kitisen autoilusta en osta autoa vaan käytän pyörää
      jos kitisen ruuasta en osta ruokaa
      mikä tässä on vaikeeta paska vaineilla tajuta tätä yhtälöö

    • Miettikää

      Suomessa maailman kallein ruoka. Jokainen suomalainen maksaa maataloustukea yli 1000€ vuodessa. Maatalous piristyisi ja muuttuisi kannattavaksi jos kaikki maataloustuet lopetettaisiin.

      • 3eurperpvä

        Tuostahan voi kätevästi laskeakin, että tukien lopettamisen jälkeen ruokakulut nousevat sen 3 euroa / päivä / hlö, eli 90 euroa kuukaudessa. Pienituloinen joutuu säästämään sen sitten jostain muusta.

        Maataloustuki onkin oikeasti tulonsiirto rikkailta köyhille, jotta ruoan hinta voitaisiin pitää kohtuullisena.


    • ihanhölmöätukea

      tuottamattamia, joita on suurin osa nykytiloista.

      ainoa merkitys näiden toiminnalla on itsensä työllistäminen, joka puolestaan tulee älyttömän kalliiksi maataloustukien avulla.

      miksi verovaroin ylläpidetään nykymäärää tiloja?
      omavaraisuuteen sekä riittävään päivittäistuotantoon riittäisi alle kolmasosa.

      eikö olisi reilumpaa maksaa näille heikkotuottoisille ja ylimääräisille viljelijöille vaikkapa maisemanhoidosta tai maahanmuuttajien asuttamisesta?

    • Suurkiitos EU:n Suomeen tuodaan ruokaa ulkomailta vuosittain jo yli neljän miljardin euron edestä. Objektiivinen tiedonvälittäjä, mediamestari MaaseudunTulevaisuus -niminen MTK:n järjestölehtikin tiesi kertoa, että kotimaista ruokaa suosii vain 66 % kuluttajista.
      Suomessa on mahdollista syödä välttäen kalliiksi hinnoiteltu kotimainen ruoka. Niinpä onkin aivan perusteeton valitus siitä, että esittämälläni kritiikillä "itken kallista hintaa".

      Äärimmäisen harvoin tulen hintaa edes käsitelleeksi, paitsi mainitessani, että ruokakaupan hyllyltä löytyy ulkomaisia elintarvikkeita, jotka ovat hinnaltaan paljon edullisempia kuin raskaalla kansallisella tuella tuotetut, kotimaiset elintarvikkeet.

      Kritiikkini kärki on kaikki nämä vuodet - ja tästäkin edelleen - kohdistunut siihen, että joudumme tahtomattamme makselemaan verorahoistamme megalomaaniset maataloustukiaiset, jotka vuosittain nousevat yli neljään miljardiin (4.000.000.000) euroon. Tätä asiaa kritisoin. Pikku hiljaa tuet ovat vähentyneetkin, vaikka tukien alasajo saisi olla huomattavasti nopeampaakin.

      Viime aikoina olen lisännyt kritiikkiin sen kansantalouden vääristymäksikin luettavan seikan, että "Suomen maatilat taloudellisen koon mukaan" kertoo maassamme pärjättävän ruokahuollon puolesta 9.100 taloudelliselta kooltaan suurimman tilan tuotoksella. Tämä taas tarkoittaa, että maassamme hyyssätään syyttä suotta verovaroin yli 40.000 maatilaa syytämällä näille tukiaisrahaa, maanviljelijäin lomailurahaa ja rouheita investointitukia, joilla nämä turhakkeet rakentelevat turhia tuotantorakennelmiaan. Heidän tuotoksellaan ei kuitenkaan ole sitten vähäisintäkään merkitystä ruokahuollon kannalta. Myös lähiaikoina liki miljardiin (1.000.000.000) miljardiin euroon nousevasta rasitteesta nimellä "Valtion osuus maanviljelijäin MyEL -maksukorvauksista" tulemme pääsemään eroon likvidoimalla 40.000 vähiten tuottavaa maatilaa.

      • luovatratkaisuttarpeen

        heh. tuliko harkita n 40 000 tuottamattoman tilan ja n 30 000 pakolaisen kulujen yhdistämistä?
        rahaa kun menee molempiin, symbioosilla puolestaan syntyisi taoudellista tehokkuutta


      • Yrittäjänätoimiva

        Pakolaisia lisää suomeen töihin, virolaisia lisää palkkatyöhön, ottakaa puolalaisia palkkalistoillenne yms, nyt heti.
        Saavat suomen laiskat ja ahneet työttömät ja työläiset olla ilman työpaikkaa.
        Ei kannata ottaa suomalaisia palkkatyöhön, heidän työn määrä tehtynä ei vastaa edes puolta heidän palkasta. Näin teemme me yrittäjät nyt ja aina.
        Ei meidän tarvitse välittää omista kansalaisista kun hekään ei välitä.


      • ihmetouhuasuomessa

        Työttömyyskorvaus pois, liian kallista suomelle, saavat kuolla nälkään. Sosiaaliturvat kaikilta pois, liian kallista suomelle. Juopot baareissa saavat kuolla juopposairauksiin yms tauteihin, olisi poliiseilla muutakin tekemistä kuin kuskata juoppoja. Näitä asioita voisi sanoa vaikka kuinka.. miksei näistä valiteta?
        Ai niin , nämä maatalousasioista valittajat ovat juuri näitä......


    • Olisi todellinen ja järkyttävä karhunpalvelus lähteä millään muotoa näiden
      40.000 taloudelliselta kooltaan vähäisimmän maatilan tuottavuutta kehittämään,
      kun ei sillä heidän tehottomastikaan tuotetulla tuotoksellaan ole todellista
      tarvetta ruokahuoltomme kannalta. Kallista ja lisätukirahalla annettavaa
      tekohengitystä ei tarvita.

      Näiden tilojen likvidoiminen on riittävän luova ratkaisu, ja säästää
      meille verorahaa neljä (4.000.000.0009 miljardia euroa vuodessa. Jäljelle jäävät
      9.100 maatilaa kun tulevat menestymään ilman tukiaisia.

      • 5p19

        Suomihan on elintarviketuotannon osalta käytännössä omavarainen. Eksoottisempiakin elintarvikkeita voidaan halutessa kasvattaa kasvihuoneissa, kuten esim. kahvia.

        Tuontielintarvikkeet voidaan aivan hyvin kieltää ja ruokkia kansa puhtaalla kotimaisella hormoni- ja GMO-vapaalla ravinnolla.


    • Listaykkönen

      Missään EU-maassa ei makseta lähellekään niin suuria kansallisia tukia kuin Suomessa.

      • nor.dkap

        Taitaa olla Suomi EU:n pohjoisin maa ja olosuhteet sen mukaiset.


    • Vanha ystävämme nimimerkki zz venkoilee tuolla aiemmin parhaaseen ahneen, suomalaisen talonpojan tyyliin, että "Kansalliset tuet kohdentuvat maan ohjoisempiin osiin."
      Totuus on kuitenkin toisenlainen. Valtion budjetti kertoo näin:
      "40. Maa- ja puutarhatalouden kansallinen tuki
      Momentille myönnetään 321 700 000 euroa.
      Määrärahaa saa käyttää:
      1) maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain (1559/2001) mukaiseen kansalliseen tukeen (Etelä-Suomen kansallinen tuki, pohjoinen tuki, muu maa- ja puutarhatalouden tuki)"

      Tuossahan lukee selvästi, että "Etelä-Suomen kansallinen tuki".

      Vaikka olisikin niin, mikä ei siis ole totta, että s u o r a a kansallista tukea myönnettäisiin vain Pohjois-Suomeen, niin siltikin jäävät vielämuun muassa momentit:
      "43. Ympäristökorvaukset, luonnonmukainen tuotanto, neuvonta ja ei-tuotannolliset investoinnit", josta 58 % rahoitetaan kansallisesta budjetista, euromäärän ollessa 300 M€.

      "44. Luonnonhaittakorvaukset" yhteensä 547 milj. euroa, josta Eu rahoittaa 97 M€ ja kansallinen budjetti 450 M€."

      Ja eihän tässä vielä suinkaan ole kaikki.
      Kyllä kansallisesta budjetista rahoitetaan myös etelä-suomalaisten viljelijöiden lomarahoja, samoin kuin MyEL -eläkevakuutus korvauksia ja luopumistukiaisia.
      Yli miljardi euroa kuluu verorahaa näihinkin.

      Edellisen pohjalta voidaankin perustellusti väittää, että zz -nimimerkin tälläkin kerta vuodattama päästö oli sitä ihtiään ensimmäisestä tikistyksestä alkaen. Samoin on perusteltua väittää, että kansallisesta tuesta, samoinkuin EU-tuesta suurin osa holvataan eteläisen Suomen maanviljelijöille.

      • NOINAMMATTISURKEESSAOPPI

        tämän edellisen söherryksen kirjoittaja vaatii siis palkansaajia tekemään töitä ilmaiseksi
        vaatimalla muita luopumaan saamastaan tuotteen hinnasta hän myös edellyttää että kaikkien muidenkin on työskenneltävä ilmaiseksi
        koska LAKI ON KAIKILLE SAMA


      • tukijussit.töihin
        NOINAMMATTISURKEESSAOPPI kirjoitti:

        tämän edellisen söherryksen kirjoittaja vaatii siis palkansaajia tekemään töitä ilmaiseksi
        vaatimalla muita luopumaan saamastaan tuotteen hinnasta hän myös edellyttää että kaikkien muidenkin on työskenneltävä ilmaiseksi
        koska LAKI ON KAIKILLE SAMA

        Riittää että maajussit tekevät työnsä ilmaiseksi. Hehän voivat ottaa ruokansakin "kuormasta" maksamatta siitä mitään. Maalla voi elää käytännössä ilmaiseksi, joten miksi siellä tarvittaisiin rahaa? Eihän siellä ole kauppojakaan.


      • zz-

        Kohtia 43 ja 44 EI lasketa kansallisiksi tuiksi. Tämän voi tarkistaa vaikkapa mmm.fi:n sivuilta http://mmm.fi/kansalliset-maataloustuet

        Olen toki tietoinen puutahapuolen tuista, mutta en laskisi kasvihuoneita ym. varsinaiseksi maataloustuotannoksi siinä mielessä kuin tällä palstalla aiheesta keskustellaan. Kasvihuone- ja puutarhayritykset ovat yksittäisinä tuensaajina suurimpien joukossa, monesti toiminta on teollista mittakaavaa, kuuluvat juurikin siihen jopan "10 % suurimpia" kategoriaan.


    • osoiteoikein

      Maataloustuet ovat sosiaalitukia kuluttajalle!!!! Eihän niitä muuten kaupunkilaiset vaatisi maksettavaksi suurella enemmistöllään. Maanviljelijöitä on alle 3%.

    • "Olen toki tietoinen puutahapuolen tuista, mutta en laskisi kasvihuoneita ym. varsinaiseksi maataloustuotannoksi siinä mielessä kuin tällä palstalla aiheesta keskustellaan." -zz

      Tällä palstalla keskustellaan maatalouden t u k i a i s i s t a laajasti poissulkematta puutatarhatuotantoakaan keskustelusta.

      Muutama vuosi sitten todellakin ryhdyttiin julkisissa tilastoissa ja raporteissa käsittelemään maatalous- ja puutarhataloustuotantoa yhtenä ryhmänä. Maataloustuotteita puutarhatkin tietysti tuottavat, joten siinä mielessä yhdistäminen on perusteltua.

      Kuitenkin yhdistäminen lienee tehty sen takia, että pyritään peittelemään perinteisen maatalouden todella alhaista tuottavuutta ja sitä kautta perinteisten viljelijäin alhaista kompetenssia. Sekä tietysti myös sitä, että perinteinen maatalous rohmuaa tukiaisista suhteellisesti suuremman osan. Onhan esimerkiksi lypsykarjatilallisten
      tuki erittäin suuri.

      Nimimerkki zz saa tietysti tragikoomisena venkoilijana määritellä aivan omassa päässään, mitkä ovat tukiaisia. Veronmaksajana ja siten myös vastikkeettomien maataloustukien maksajana katson kuitenkin, että kyllä myös ympäristökorvaukset, luonnonhaittakorvaukset ja satovahinkokorvauksetkin ovat tukiaisia ja vieläpä täysin vastikkeettomia sellaisia. Eikä tukiaisista puhuttaessa sovi todellakaan unohtaa viljelijäin lomarahoja ja viljelijäeläkeläisten enimmäkseen valtionvaroista tapahtuvaa työeläkekorvausta.

      • zz-

        No jos mennään puutarhatalouden puolelle, niin tosiaankin ihmetystä herättää miksi nämä lähes teollista mittakaavaa olevat yritykset saavat hulppeimmat tuet ja eteläistä Suomea myöten vielä kansallistakin tukea. Nämähän ovat juuri sen kaltaisia suurtuotantoyrityksiä minkä kaltaisiksi nimimerkki jopa_vain on esittänyt koko alkutuotanto järjestettävän. Ja samaisen nimimerkin mukaan tämän mittakaavan yritykset eivät tarvitse minkäänlaista tukea kannattavaan toimintaan. Niin miksi ihmeessä niille sitten kuitenkin pitää maksaa kaikkein suurimpia tukia?

        Mitä tulee ympäristötukeen, se on kaikissa jäsenmaissa osittain EU:n ja osittain kansallisesti rahoitettua.


    • Puutarhatiloja on Suomessa 2400, josta määrästä 900 on kasvihuonetiloja. Maatiloja on sitten loput eli 51.000 - 2.400 eli 48.600. On aivan selvää, että varsinaisille maatiloille holvataan suurin osa megalomaanisista, vuosittain yli neljään miljardiin euroon nousevista tukiaisista. Ei kahta saan siitä.

    • kipnkapin-näyttämään

      Uskon että maidon tuotantotuki poistetaan heti kun sinä jopa tai joku muu esimerkillään näyttää miten 36c/l maidon tuottajahinnalla pystyy kannattavaan liiketoimintaan ilman maataloustukia.

      Kun sinä jopa esität päättäjillemme että maidontuotanto on kannattaa ilman maataloustuki ja haluat näyttää esimerkkiä, niin saat varmasti navetan käyttöösi.
      Sinultahan se onnistuu koska olet täällä kertonut että maanviljely on niin yksinkertaista että kuka tahansa sitä osaa.

    • näytönpaikka

      Miksi ei tuollaista näyttäjää ole vielä todellakaan ilmaantunut.
      Jopakin on vuosikausia kirjoitellut maataloustukien tarpeettomuudesta ja siitä että maanviljely on niin yksinkertaista että kuka tahansa siihen pystyy.

      Ei täällä kirjoittelu auta jopa yhtään asiaa mutta yksi esimerkki muuttaisi päättäjien kantaa. Olen aivan varma että jos sinä näyttäisit esimerkkiä, keskustelu maataloustukien poistosta alkaisi välittömästi eikä viljelijät 3% osuudellaan äänivallasta voisi mitään.

      Miksi ei kukaan ole käyttänyt mahdollisuutta ja varsinkaan sinä jopa.

    • Kun ollaan sellaisessa tilanteessa, missä me Suomessa nyt olemme, että 51.000 maatilasta n. 42.000 tilan tuotoksella ei ole merkitystä kansalaisten ruokahuollolle, on turha puhua taloudelliselta kooltaan suurienkaan tilojen kannattavuudesta. Tähän on kaksi syytä.

      Toinen syy on se, että nämä 42.000 maatilaa saavat sillä vähäiselläkin tuotoksellaan häiriköidyksi markkinatilanteen niin, että tuottajahinnat eivät pääse nousemaan. Aina löytyy joku pa-luuseri, joka myy halvemmalla. Näiden vähäisempien tilojen lopetettua tuottajahinnoissakin päästäisiin EU:n keskitasolle ellei hieman korkeammallekin. Tosin maidon osalta tuskin saataisiin edes 36 c/l, mutta näyttävät nuo Virossakin pärjäilevän
      22 cl/l hinnalla.

      Kuluttajahintoihin ei tuottajahintojen nousulla olisi merkitystä vaan ne ohjautuisivat niinkuin nytkin EU:n markkinoiden mukaisesti.

      Toinen syy on se, että nämä pa-luuserit eivät järkyttävän vajaalla kompetenssillaan hallitse hankintatoimea, jolloin väkilannoitteiden, kasvinsuojeluaineiden ja yleensä välituotepanoksen myyjät vievät heitä kuin litran mittaa ylihinnoitellessaan törkeästi tuotteensa. Kun 42.000 maatilaa lakkautettaisiin, välituotepanosten kauppaaminen normalisoituisi, mikä tarkoittaa hintojen laskemista.
      Tilanteessa, jossa jäljellä on enää taloudelliselta kooltaan 9100 suurinta maatilaa, päästäisiin huoletta purkamaan suurin osa suorasta tuesta heti ja loputkin melko nopealla aikataululla. Viljelijäin lomailurahat, 200 miljoonaa euroa, säästettäisiin tietysti heti kokonaan. Ja ennenpitkää veronmaksajien taakka viljelijöiden MyEL-eläke- ja luopumistukikorvauksista laskisi nollaan ja säästyisi tuhatmiljoonaa euroa veronmaksajien rahaa.

      • ohhohh-

        Tuossa nyt logiikka ontuu pahasti. Jos niillä 9000 uber-fiksulla suurtilalla on ostotoiminta hanskassa muita paremmin, ja osaavat pyytää tuotteestaan parempaa hintaa, niin mikä ihmeen ongelma loput 41000 tilaa heille olisivat? Huippuälynlahjoillaan ne uber-tilat tekisivät tuollaisissa oloissa loistotulosta.

        Jos on ylituotantoa, eikö niiden 9000 suurimman tilan jotka tuottavat 90 % kaikesta pitäisi itse ensisijaisesti rajoittaa tuotantoaan, jos se on heidän toimeentulolleen tärkeää?


      • Virossahan--

        "Tosin maidon osalta tuskin saataisiin edes 36 c/l, mutta näyttävät nuo Virossakin pärjäilevän

        22 cl/l hinnalla."
        Onkin ruoka halpaa, siellä saa keskimääräisellä kuukausipalkalla 1175 litraa maitoa kaupasta.

        Täällä kalliissa Suomessa joudumme tyytymään 2100 litraan :)


    • Näyttöjä-kaivataan

      "Aina löytyy joku pa-luuseri, joka myy halvemmalla."

      Taas sinulla on logiikka kateissa jopa.
      Aiemmin olet kirjoittanut miten tukien lopettamisen jälkeen ruoka halpenee kun päästään aitoon kilpailutilanteeseen.

      Lannotteiden ja kasvinsuojeluaineiden hinnat voit jopa tarkistaa netistä.
      Esimerkiksi Belor myy halvemmalla mutta mielestäni laatu ei aina ole YARAn tasalla.

      Ettei raaka-aineen hinnan nousulla olisi merkitysta lopullisen tuotteen hintaan.
      Tarkoitat että elintarviketeollisuus pienentää voittomarkinaaliaan.


      Mutta et ole vielä ilmoittanut haluavasi näyttää miten iso tila pystyy kannattavaan toimintaan ilman maataloustukia.

      Täällä kirjoittelullasi ei ole mitään merkitystä päättäjiemme päätöksiin mutta kun sinä tai joku muu näyttäisi päättäjille että ilman maataloustukia viljely on vielä kannattavaa, olen varma että päättäjät alkavat tarkastella maataloustukia uudelda pohjalta.

    • yksiris

      maanviljely on maailman tärkein elinkeino

      • Viljelijänparadoksi

        "maanviljely on maailman tärkein elinkeino"

        Miksi sen parissa ei työskentele ihmiskunnan terävin aines vaan ainoastaan heikkolahjaisin kolmannes?


      • Läpi--
        Viljelijänparadoksi kirjoitti:

        "maanviljely on maailman tärkein elinkeino"

        Miksi sen parissa ei työskentele ihmiskunnan terävin aines vaan ainoastaan heikkolahjaisin kolmannes?

        Maanviljelyn historianhan rauhallisten maanviljelijöiden työn tulokset on ryöstetty ja verotettu kuninkaitten ja muiden rosvojen käsiin :)

        Mutta jos tuo heikkolahjaisin kolmannes päättäisikin lopettaa tuon terävämmän porukan ruokkimisen maailmassa niin maapallon ympäristöongelmathan olisikin kerralla ratkaistu :)


      • Olisiaidostitoivottavaa

        Ainakaan Suomessa kukaan ei kärsisi jos 2/3 tästä kotimaisesta porukasta päättäisi juuri noin.
        Niin tärkeitä he ovat


      • xyzåä

        Miksi vain suomessa???
        Maanviljely on maailman tärkein elinkeino, ollut aina ja tulee olemaan aina.


      • Näinnykyään

        Elinkeino jota harjoittaa lahjoiltaan heikoin kolmannes


      • hoohooooh

        Ja tuottaa ruokavärkit 100% ihmisistä


      • kuulutkokolmannekseen

        näin on... mutta vain kolmasosaa nykyisistä tuottajista tarvitaan nykyisiin tuotantomääriin.
        2/3 on ylijäämää jota tuetaan tässä mielessä ihan turhaan.


      • Ainaviisaapimv

        Nämä 2/3 osa ylijäämää saa kyllä työpaikat ensimmäisinä kaupungeissa, koska he tekevät töitäkin työpaikalla. Kaupunkijurrit jää kyllä sitten ulkopuolelle!!! Ja hyvä näin.
        Tämä asia on todistettu.


      • voiparkaa
        Viljelijänparadoksi kirjoitti:

        "maanviljely on maailman tärkein elinkeino"

        Miksi sen parissa ei työskentele ihmiskunnan terävin aines vaan ainoastaan heikkolahjaisin kolmannes?

        Kuka tekee sinusta paremman ja sellaisen joka voi arvostella muita. Taitaa sinun oma mieli tehdä nyt tepposet ja vähä-älyset.


      • avuttomatprovoilijat
        Viljelijänparadoksi kirjoitti:

        "maanviljely on maailman tärkein elinkeino"

        Miksi sen parissa ei työskentele ihmiskunnan terävin aines vaan ainoastaan heikkolahjaisin kolmannes?

        "Miksi sen parissa ei työskentele ihmiskunnan terävin aines..." Täällä näita hölmöjä möläytyksiä riittää. Niin missä sitten on mitattu lahjakkuuden eroja eri väestönosien välillä? Yhtä hyvin voidaan väittää, että alkutuotannon parissa puuhailee lahjakkain kolmannes maailman väestöstä. Kumpikin väite on yhtä pöhkö.


      • liikaonliikaa
        kuulutkokolmannekseen kirjoitti:

        näin on... mutta vain kolmasosaa nykyisistä tuottajista tarvitaan nykyisiin tuotantomääriin.
        2/3 on ylijäämää jota tuetaan tässä mielessä ihan turhaan.

        Tuotantoa pitäisi olla ainoastaan maanviljelijöiden tarpeisiin. Älykkäin väki voisi elää syömällä kynsiään.


      • liikaonliikaa
        kuulutkokolmannekseen kirjoitti:

        näin on... mutta vain kolmasosaa nykyisistä tuottajista tarvitaan nykyisiin tuotantomääriin.
        2/3 on ylijäämää jota tuetaan tässä mielessä ihan turhaan.

        Tuotantoa pitäisi olla ainoastaan maanviljelijöiden tarpeisiin. Älykkäin väki voisi elää syömällä kynsiään.


    • Sammakk

      Vaikuttaako nämä maksetut tuet "Eläkkeisiin"?

      • niinnäiiin

        Ei vaikuta eläkkeisiin. Työnantaja maksaa duunarin eläkkeet, kuten tähänkin asti.


    • ahneilmajoelta

      No mutta ku se halpa ruoka se neljä euro tuntipalkka se jämpti

    • ViljelijänParadoksi

      Viljelijät eivät saisi leipää pöytäänsä ilman tukia

      • tttaaakkk

        Tehän nämä tuet päätätte, kiitoksia vaan


      • Mitäpä--

        Arvelet tapahtuvan jos maailmassa ruuan tuotannon tukeminen lopetettais ?

        No ainahan viljelijä on ruuan pöytäänsä saanut ja yli oman tarpeensa tuottamalla mahdollistanut tämän nykyaikaisen kulutusyhteiskunnan syntymisen :)


      • Rautalankaa
        Mitäpä-- kirjoitti:

        Arvelet tapahtuvan jos maailmassa ruuan tuotannon tukeminen lopetettais ?

        No ainahan viljelijä on ruuan pöytäänsä saanut ja yli oman tarpeensa tuottamalla mahdollistanut tämän nykyaikaisen kulutusyhteiskunnan syntymisen :)

        Tässä viljelijä rinnastetaan tuottajaan, ei omatarveviljelijään.


      • Niimpä--
        Rautalankaa kirjoitti:

        Tässä viljelijä rinnastetaan tuottajaan, ei omatarveviljelijään.

        Tuottajanhan on saatava kulunsa katettua ja lisäksi katteen sijoitetulle pääomalle eikä pieni palkkakaan hänen mieltään pahoittaisi. Saa sen sitten hinnanalennukorvauksena joita jotkut tuiksi haukkuu tai sitten elintarviketeollisuus maksaa hänen tuotteistaan tuotantokustannuksia vastaavav hinnan jonka sitte tietysti ALVilla ryyditettynä perii kuluttajilta :)

        Viljelijä sensijaan saa ruokansa ja voi vapaa-ajallaan vaikkapa jotain muuta duunia harrastaa :)


    • herkkänurmipysyy
    • Anonyymi

      Ruotsalaisista 90 prosenttia asuu Etelä-Ruotsissa, Ruotsissa ei nimittäin ollut vahvaa maa-atelistoa pohjoisessa. Eipä ruotsalaiset niin hulluja olisikaan, että maataloutta tukisivat jollain Keski-Pohjanmaan leveysasteilla.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2102
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1654
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe