10- Kultaista Ohjetta

kymppoilista

Poliisilta 10 kohdan lista: Näin vältät vorot kaduilla
Keskiviikko 4.5.2016 klo 13.17
Poliisi varoittaa lämpimien säiden myötä lisääntyvistä katuhuijauksista ja listaa kymmenen yleisintä tapaa, joita huijarit käyttävät.

Poliisin mukaan erilaiset katuhuijaukset lisääntyvät kevään myötä.
Poliisin mukaan erilaiset katuhuijaukset lisääntyvät kevään myötä. (AOP)
1. PIN-koodin urkkiminen

PIN-koodin urkkiminen ja pankissa tai pankkiautomaatilla käyneen uhrin seuraaminen on poliisin mukaan katuhuijauksista yleisin.

Yöllä tai aamuyöllä PIN-koodi urkitaan yleensä päihtyneiltä henkilöiltä ravintoloiden tai pikaruokaravintoloiden tiskeillä. Päivällä yleensä iäkkäämmät ihmiset joutuvat urkinnan uhreiksi ruokakaupoissa ja ostoskeskusten liikkeissä. Urkkijat odottavat usein, että uhrin kädet ovat täynnä tai keskittyminen herpaantunut.

- PIN-koodi kannattaa aina suojata, kun sen näppäilee kaupan kassalla tai automaatilla. Erityisesti yökerhoissa ja julkisissa liikennevälineissä kannattaa pitää silmällä omia arvotavaroita, sanoo rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisista.

2. Rahan heittäminen maahan

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa rahaa pankkiautomaatilla nostamassa olleen uhrin jalkojen juureen on heitetty seteli tai kolikoita. Tämän jälkeen uhria on koputettu olkapäälle ja sanottu ystävällisesti, että "tuo taisi pudota sinulta". Kun uhri kumartuu poimimaan rahaa, hänen pankkikorttinsa otetaan automaatista. PIN-koodi on ehditty urkkia hetkeä aikaisemmin, ja korttia käytetään mahdollisimman nopeasti lähimmällä automaatilla.

3. Valepoliisit

Valepoliisitapauksia on poliisin mukaan kirjattu viime vuosina useita.

Yleensä huijaus kohdistuu ainoastaan ulkomaalaisiin turisteihin. Yleensä huijaus on alkanut niin, että yksi tekijöistä alkaa jutella uhrille. Tämän jälkeen kaksi poliisiksi esittäytyvää henkilöä tulee kertomaan, että äskeinen mies on rikollinen, minkä takia heidän täytyy tarkastaa uhrin lompakko. Tällöin rahat lähtevät lompakosta huijareiden mukaan. Poliisin mukaan huijarit ovat poikkeuksetta ottaneet etukäteen selvää, että uhreilla on paljon käteistä rahaa. Asiaa on tiedusteltu yleensä turistikaupoissa.

4. Tahraaminen

Uhreja huijataan myös laittamalla heidän vaatteilleen jotain likaista mönjää, jota huijarit sitten alkavat puhdistaa. Samalla varastetaan lompakko tai puhelin.

5. Valokuvaaminen

Huijarit saattavat pyytää uhria ottamaan heistä valokuvan yleensä turistinähtävyyksillä. Uhrin keskittyessä kuvaamiseen huijarin kumppani anastaa lompakon tai puhelimen yleensä uhrin takaa.

Poliisi neuvoo huolehtimaan jo ennen valokuvausta, että omat arvotavarat ovat käden ulottuvilla.

6. Laukun anastaminen puhuttamalla

Poliisin mukaan tällaiset huijaukset ovat tapahtuneet yleensä matkustusasemilla. Uhrin laukku tai tietokonelaukku on ollut uhrin vieressä. Vastakkaiselle puolelle tulee jututtaja, jolloin laukku jää uhrin selkäpuolelle. Toisella puolella oleva varas on napannut uhrin arvotavarat.

7. Tuolin selkänojalla oleva takki

Varkaat pääsevät käsiksi arvotavaroihin, jotka ovat tuolin selkänojalla olevan takin taskuissa. Vorot istuvat uhrin takana olevalle tuolille viereiseen pöytään ja hakee selkänsä takaa käsikopelolla uhrin lompakon takin taskusta. Poliisi neuvoo pitämään arvotavarat ravintoloissa ja yleisillä paikoilla aina katseen ulottuvissa.

8. Kaulaketjun sovittaminen

Huijarit saattavat tulla väkisin tarjoamaan rihkamakorua ja sovittavat sitä uhrin kaulaan. Sovituksen yhteydessä uhrin aito koru lähtee uhrin kaulasta huijareiden matkaan. Osaa tapauksista poliisi on tutkinut ryöstöinä, koska iäkkäästä ihmisestä on pidetty kiinni ja korut on viety väkisin uhrin vastusteluista huolimatta.

9. Ruuhkan aiheuttaminen tai halailu

Huijarit voivat aiheuttaa ruuhkan, jonka yhteydessä uhrilta viedään omaisuutta.

Esimerkiksi rullaportaissa uhrin etupuolella oleva huijari on pudottavinaan jotakin tai jää esimerkiksi vetolaukkunsa kanssa portaisiin jumiin. Kun uhri yrittää olla ajautumatta edessä olevan henkilön päälle portaiden loppuessa, takaapäin on helppoa ottaa tavaraa uhrin taskusta tai laukusta.

Myös junaan tai raitiovaunuun noustessa on aiheutettu ruuhkaa.

Lisäksi huijarit ovat vieneet tavaraa halailemalla. Pääasiassa ravintolasta poistuneita päihtyneitä henkilöitä on tultu halailemaan ja samalla on tyhjennetty uhrin taskut.

- Ruuhkaisissa paikoissa paras tapa on pitää kiinni arvotavaroistaan, Kalliomaa sanoo.

10. Kaulahuivilla tai takilla peittäminen

Huijarit peittävät toisen kätensä joko kaulahuivilla tai takilla. Uhrin lompakon paikan tekijät ovat tiedustelleet etukäteen. Lompakko saatetaan ehtiä varastaa liimautumalla vain muutamaksi sekunniksi uhrin kylkeen.

Poliisi muistuttaa myös pitämään silmällä arvotavaroita, jos joku tulee esimerkiksi kysymään kartan kanssa tietä ja vaikuttaa tulevan liian lähelle.

- Lähes kaikkia huijaustapoja yhdistää se, että uhria yritetään harhauttaa jotenkin. Jos joutuu yllättävään tilanteeseen kadulla, kannattaa aina pitää mielessä epäilys, voi

2

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onpanain

      Joopa joo.
      Inksassakin pääsivät nämä roistot vieläpä eläkeikäisiä huijaamaan!

    • oletarkka

      Käydessäni Veturissa huomasin kuinka yhdellä vähän iäkkäämmäällä (ei vanhus) miehellä oli kukkaro pehvataskussa, ajattelin, että ompa siinä helppo saalis. Tasku oli vielä sellainen tosi löysä. Omilla toiminnoilla voi estää monet varkaudet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe