Millaista elämä oli 1950-luvulla?

historia1954

Teen historiikkia puusepän teollisuudesta ja koulutuksesta Lahdessa 1950-luvulla..

Kertokaa millaista elämä siihen aikaan oli.

100

4133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Isä_teki_puusta

      Puuta ei ollut saatavissa sodan jälkeen. Silloin kalutkin tehtiin omasta päästä.

      • sesampulla

        Hyvin sanottu -- puuseppää aina tarvitaan --niinhän ennen laulettiin -- Mutta ,nyt kun muovi on jo huomattu jopa elintarvikkeissakin --niin kun talous-tarvikkeissa ,Nuoriso ostaakin nykyään puukauhoja ja lapsille puuleluja - Nyt on tullut puun käyttö Ja se on IN -
        U.M


      • sasamapulla

        Juu se pääasiahan oli.-- Muovi on todettu myrkylliseksi elintarvikeiden käytössä - Nyt kaikki uusimaan kauhansa --minulla on onneksi Vielä 50-luvultaki (sillonperustin omaa huushollia) puukauhoja ja ovat niin hyvästä puusta tehty että vaan ovat kovemmaksi tullut kovassakäytössä - Niinkun pukin sarvi .
        U.M


    • histori1954

      Vanhemmilta olen kuullut että eläminen oli kädestä suuhun elämistä.

      Isä opiskeli ja oli 2 lasta. Illat ja viikonloput töissä.

      • Eletty.on

        Olihan silloin muovia! Guttaperkkaa ja bakeliittia. Nyt ei ole kumpaakaan.
        Ruokailuvälineet oli niklattua rautaa ta itsetehtyjä puulusikoita ja -kauhoja. Sitten tuli silumiiniset ruokailuvälineet. Keveitä ja kiiltäviä, mutta pian syöpyivät himmeiksi ja karkeiksi. Katkesivat helposti. Ruostumaton teräs tuli paljon myöhemmin ja oli aluksi liian kallista rahvaalle.
        Ameriikassa oli jo televisioita. Elokuvia kävi joku kiertävä esittäjä melkein joka vuosi esittämässä, mutta lestadialaiset vanhemmat ei päästäneet lapsiaan katsomaan niitä, koska synti. Puhelin oli korkeintaan parissa talossa kylällä. Sellainen veivattava juttu.
        Öljylamppu oli valona. Himmeä. Sitten vuosikymmenen lopulla tuli kaasulamppu. Kirkas ja lämmitti hataraa kämppää. Meillä oli Tilley. Satoja kertoja olen sellaisen sytyttänyt...
        Uunia piti talvella lämmittää ainakin joka toinen päivä. Ensin puilla (ostopuut, ei ollut metsää!) ja lopuksi pesällinen risuja. Sitten leivät uuniin: ensin rieskat, sitten muut leivät. Lahtiaikana tehtiin rasvarieskaa ja verileipääkin jjoka oli sellaista ohutta. Kuivattiin ja säilytettiin pirtin orsilla.
        Maantietä ei aurattu talvella. Sitten keväällä katepillari avasi tien. Saunan kokoisia lumikääryleitä teki.
        Ensin oli savusauna, mutta laho. Isä kerjäsi talollisilta puut. Kuka antoi hirren, kuka kaksi. Kenttäsirkkelillä siivut pois kahdelta sivulta ja sitten pari reipasta nuorta miestä teki niistä saunan. Oikein uloslämpiävä se oli, mutta paljon tuli savua sisäänkin. Navettakin tehtiin uusi, vanha oli laho. Liukuvaluna. 25 cm päivässä nousi seinä. Ehjät on seinät vieläkin, katto lienee jo uusittu.
        Paskamakiinkin piti puut ostaa, ei ollut omassa "metsässä" sen vertaa puuta.
        Isä pääsi joskus hätäaputöihin ja oli oikein tyytyväinen, kun sai palkkaakin!


      • Aina.se.yllättää

        Tänään just ilmeni, ettei minua vajaa parikymmentä vuotta nuorempi ihminen tiennyt mikä on sokeritoppa. Ei sitten sokerisaksiakaan.


    • kivatmuistot

      Ihan kivaa, ei ollu nettiä jossa istutaan koko ajan, nytkin olisin ulkona kuperkeikkoja heittämässä ja ihana savusaunan tuoksu, myös paljon ihmisiä pihalla...kuka touhus mitäkin kun ei tv ollu esteenä.

    • Tilley-lamppu (X264A) se "länkisäärinen", käytössä edelleen, muori ei oikein tykkää Tilleyn hajusta, minä taas en saa oikein nukuttua jos ei ole Tilleyn tuoksua. Puulämmityskin on ollut ainiaan. 4-5 vuotiaana aloin kirveellä pienimään klapeja, nykyään ruuvilla oksaiset, bilnäsillä oksattomat.

    • seolisilloin

      Kyllä meillä oli 50-luvulla jo sähköt. Ei mitään öljylamppuja eikä kaasuvaloja.

      Puulämmitys oli, aina muistan sen romauksen, mihin monesti aamulla heräsin kun äiti tai isä läjäytti halkosylyksen lattialle uunin eteen.

      Ja kyllä meillä oli ihan tehdasvalmisteiset ruokailuvälineetkin, ei mitään puulusikoita. Iso puukauha kyllä oli ja sen pesä oli ihan musta, kun sillä oli niin monet kerrat hämmennetty mustikkasoppaa. Astiat oli melkein kaikki Arabiaa, silloin sitä ei pidetty minään kalliina. Ei vaan taida olla yksikään sen ajan arabia-astia enää tallessa. Äiti ja isä oli saaneet häälahjaksi ison arabian astiaston.

      Kun kahvia keitettiin, äiti istui tuolille kahvimylly polvien välissä ja alkoi jauhaa. Se oli sitten mielenkiintoista hommaa, olisi niin himoinnut itsekin tuota ihmelaitetta käytellä mutta ei sitä lasten käsiin annettu.

      Muovi-sanaa ei tunnettu, se oli plastiikkia, sitten kun sitä alkoi olla, en kyllä muista milloin, olisko ollut vasta 60-luvun alussa. Mulla oli kyllä jo 50-luvulla nukke, joka oli tehty sellaisesta aineesta kuin vinyl-telex. Jostain syystä jäänyt mieleen, kun se oli jotain uutta materaalia olevinaan. En muista 50-luvulla olleen ikinä mitään muovikassejakaan, ei kai niitä ollut vielä heti 60-luvullakaan. Kerran tästä yhden ihmisen kanssa kiisteltiin. Mun muistini mukaan kaupoissa oli ruskeita paperikasseja ja -pusseja vain. Kaikissa kaupoissa ei ollut suoraan laskevia kassakoneitakaan, kauppiaat laski ostosten hinnan paperille ja siitä löi sitten summan kassaan. Ja kauppojen vaa'at ne oli mielenkiintoisia, niissä oli ne erikokoiset painot, joita kauppa-apulaiset tärkeen näköisinä nosteli vaakaan.

      Viiskytluvulla kävin uimakoulua. Kai ne oli jotain kunnan palkkaamia uimaopettajia ne nuoret naiset, joitten olisi pitänyt meitä opettaa uimaan, mutta niillä oli poikaystävät mukana siellä ja niitten kanssa ne kuherteli siellä rannalla, enimmäkseen. Joskus ne huuteli meille, että ei saa mennä sinne eikä sinne, siinä se opetus, mutta opin mä uimaan kuitenkin.

      • TelexiäMuitakin

        Jostain syystä kohosi hymy naamalleni...


      • Elettiin.ennenkin

        Olen minä jauhanut kahvia myllyllä monet kerrat. Ja paahtanutkin "rännärillä". Se kahvi oli ennen raakakahvia. Papuina. Sitä ennen oli sikuria. Sellaisissa pötköissä. Antoi värin, maku oli kuin mutaa (en muuten muistaisi, mutta 1970-luvulla ostin Jugoslaviasta). Ja korviketta tehtiin muistaakseni rukiinjyvistä pellillä uunissa paahtamalla.
        Kahvi keitettiin niin, että ensin kiehautettiin sakkavesi vanhoista kahvinporoista ja sitten siihen vähän uutta kahvinporoa. Se kahvi kun oli kallista kauan senkin jälkeen kun sitä alettiin saada sodan jälkeen...
        Ja käärepaperin reunaanhan se kauppias hinnat lyijykynällä laski, mihinkäs muualle. Kyniä oli kahdenlaisia: lyijykyniä ja kosmuskyniä. Ja muistan vieläkin sen ihmeen, kun ensi kerran pyyhekumin palasen sain käsiini!
        Separaattorillakin olen monet litrat maidosta kermat erilleen separoinut. Milka 2 oli separaattorin merkki.


      • Helsingissä ei ollut ulkoisesti suurta ollut eroa nykyaikaan, tosin autokanta oli valtaosin Popedaa.
        Kaupoissa ei valikoimat olleet niin kattavat kuin nykyään, vihanneksia sai talvella aika huonosti. Vaatemuodissa on suurin ero, samoin kampauksissa ihan 60-luvulle asti, jolloin tuli nuo tupeeratut pallopäät muotiin.
        Oltiin aika naisellisia 50 luvulla, vaikkakin olin vasta teini silloin :)


      • Muisti.pelaa

        Eli: elintaso oli lavea. Jossakin maankolkassa ei ollut sähköjä vedetty vielä 50-luvullakaan sivuteitten varsiin. Se oli kallista, kun tolppia piti pystyttää kilometrikaupalla ja kaapelit vetää vain pariin taloon.
        Asutuskeskuksissa sähköt oli jo 20-luvulla maaseudullakin ihan yleiset.
        Koulumatkat olivat pitkiä. Monet lapset joutuivat asumaan koululla tai jossakin kortteerissa viikot. Asuntopula oli kaikkialla vaikea. Ruokakortit voimassa. Ulkomaanmatkoista luettiin kirjoista, kukaan ei ollut Ruotsia pitemmällä käynyt. Nekin kävijät olivat harvassa. Joillakin oli sukulaisia Amerikassa. Amerikanpaketit olivat ylpeyden aihe koululaisten keskuudessa.
        Mutta kaikkiallahan se oli samanlaista. Emme me osanneet valittaa. Oli selvitty sodasta, oli rauha, ja tulevaisuus ihan kulman takana. Perheet olivat paljon toivorikkaampia kuin nykyään. Uskottiin vakaasti, että lapsilla tulee olemaan parempi elämä, vakaampi, vauraampi, niin kuin tulikin.
        Nyt valitetaan, kun sossun maksut ovat liian pienet. 50-luvulla ei valitettu. Niitä ei ollut olemassakaan.


    • 50-lukuHienoaAikaa

      ”Oltiin aika naisellisia 50 luvulla, vaikkakin olin vasta teini silloin :)”
      Siinä on yksi asia, jota olen vahvasti jäänyt kaipaamaan historiasta. Naiset olivat raikkaan naisellisia 50-luvulla. Ystävällisiä, käytännönläheisiä, osaavia, huolehtivia jopa naapurin kakaroista...
      Yhteisöllisyys oli paljon vahvempaa silloin nykyisen perhekeskeisyyden sijaan ( contra muut vihollisia ja kilpailijoita ).
      Sitten tuli vasemmistoyökötys ja naisasialiike, joka pilasi naiseuden.
      Tästä on menty vaan huonompaan suuntaan. Farkut, tuulipuvut, röyhkeys yleensä, väkivaltaisuus, ylimielisyys miehiä kohtaan on tätä päivää. Listaa voisi jatkaa pitkäänkin. Vähiin jäävät nykyään plussapointsit.

      Popedaa, Volgaa ja Mossea. Kaikki venäläisiä. Taisi johtua tuontitulleista, että länsiautot olivat paljon kalliimpia ja varaosien saanti oli heikkoa. Jopa renkaatkin olivat kiven takana. Merimiehet saivat tuoda länsiautoja ja varaosia. Suusta suuhun meni viesti, että sillä-ja-sillä on renkaita ja paikalle ryntäsi ostajia.

      50-luvulla ei ollut nopeusrajoituksia kuin kaupungeissa eikä kaikissa niissäkään. Taisi olla kaksi kaupunkia, joissa ei ollut mitään rajoituksia vielä 60-luvullakaan. Kekkonen ei halunnut nopeusrajoituksia.
      Bussit olivat huonokuntoisia, heikkotehoisia, tosi työläitä ajaa ja jarrut kirskuivat hirvittävästi.

      • 50-lukuHienoaAikaa

        Hups! Aloitus olikin puusepän teollisuudesta ja koulutuksesta Lahdessa 1950-luvulla..
        Luettuani ketjun oli mielessä vain otsikko "Millaista elämä oli 1950-luvulla?"


      • kerrolisäävaan

        Ei kai tuo haitanne, mukavahan noita on lueskella vaikka itse olenkin syntynyt 70-luvun puolivälissä, vanhempani ovat syntyneet 50-luvulla niin mukava lueskella millainen Suomi on silloin ollut :)


      • mitässiihensanotte

        Meillä oli Volga se oli hyvä putkimiehen tila auto Mieheni isällä oli putkiliike ja itse ei osannut sitä ajaa mutta mieheni vapaapäivinään oli kuskina (palomies )sillon olivat vuorokaudentyössä --vuorokausityössä -- ja 2 vuorokauttavapaa-- tampereella 50-60 luvula . Ja isänsä autokuskina --
        Sellasta se oli Yhtä työtä ja työtä --
        Sitten pääsi hyvänä urheiliana edustaan Suomea ulkomaillekkin

        Moskovassa oli sillon kun Tyttäreni synty -- Urheilu veikin voiton siihenaikaan -- Ja selkääntaputtelioita oli - Kuoli 41 vuotiaana ja minusta tuli leski v 72 - 38vuotiaana
        se siittä --ei aina kovin mukavaa aikaa -


    • 50-60-lukujen taitteessa ilmaantui kavereille, (asuivat läheisessä lastenkodissa) takkeja jotka oli tehty sellaisesta ihmeaineesta kuin KERNI. Kerni oli muovitettua kangasta joka paremmin tunnettiin pöytätuukeina, kerniliinoina. Sanomattakin on selvää että lapset inhosivat KERNItakkeja yli kaiken.

    • kiritiina

      No varmaan inhosivatkin. Minä inhosin niitä sadetakkeja, joita joutui pistämään päälleen koulumatkalle, kun oli sateista. Eikös nekin jonkinlaista ohutta muovia olleet, vähän läpinäkyvää ja kahisevaa. Ne oli pitkiä ja niissä oli huput ja keskellä tiukkaan solmittu vyö. Epämukavia päällä.

      Entäs päällyskengät! Kuka moiset keksi? Pikkukenkien päälle piti vetää kumiset päällyskengät, joissa oli ihan tasainen pohja ja edessä oli muistaakseni vetoketju, vai oliko niissä joku nappi. Ne vasta oli epämukavat ja jaloille kylmät.

      Kerniliinoja ne oli ne pöytäliinat. Varmaan silloiset perheenäidit ilahtuivat, kun tuli uusi hieno juttu, pöytäliina, jota ei tarvinnut pestä vaan puhdistui pelkällä pyyhkäisyllä. Kaikilla oli sitten keittiössä joku riemunkirjava kerniliina. Niihin tarttui sanomalehdestä muste eikä kuulakynän jälkikään aina kauhean hyvin lähtenyt. Ja siinä pöydän päällä kun leipää ja pullaa leikattiin niin tulihan siihen viiltojakin.

      Mitä ainetta sitten oli minun ekaluokan koululaukkuni, kun se oli sellaista kiiltävää niin kuin keinonahkaa, pakkohan sen jotain muovia oli olla. Vuosi oli 1958.

      • Sota-ajan.poika

        Minulla on nytkin pöytäliina kerniä, mitä lienee nykynimellä. On myynnissä monessa kaupassa metritavarana. Ne tahrat kyllä lähtee asetonilla, mutta samalla lähtee painatuskin.
        Kernivaatteita minulla ei ole ollut enkämuista että muita kuin sadetakkeja olisi kernistä tehtykään. 1960 -luvun alussa minulla oli pusero, jonka materiaalin sanottiin olevan aironia. Mainostivat, että kuin kerniä, mutta päästää ilmaa läpi, vettä ei. Ihan hyvä pusero se oli.


    • yksullamirjami

      Meillä Suomalaisilla oli monenlaista ,elämänlaatua 50 luvulla
      Toiset oli Maalaisia --ja rikastuivat rokaamalla meiltä nälkäsiltä nekin vaivaset tienistit mitä tehtaista sai
      Olen syntynyt 1934 ja 54 menin naimisiin 20 vuotiaana . ei saanut Tampereen-Hallista edes kakkua jos ei vienyt munia siihen kakuntekoon ja voita -

      Koskaas sitä kahvia tuli kauppoihin mahtoki olla jo 40-luvullakaan ,ei ainakaan ilman korttia .
      Ei ollut vaippoja lapsille ,sideharsosta ja joistakin rievuista tehtiin "pissarätit"

      Nyt ollaan näiden kaatopaikkojen lisäänymisien vuoksi keksitty polttaa roskat -
      Hervantakin on kaatopaikan päällerakennettu osaksi .

      • nyt-on-nassesetä-vihanen

        "Toiset oli Maalaisia --ja rikastuivat rokaamalla meiltä nälkäsiltä nekin vaivaset tienistit mitä tehtaista sai" ?

        Tästä minä hieman kimmastuin, jopa suutin, koska olen se "maalainen", joilla ei puutetta ollut.. Voisit lukea Leningradin 900 pv piiritys, mitä silloin tapahtui?

        Näin se maailma menee nykyisinkin, että köyhiltä viedään ja rikkaille annetaan!:)

        Käsitinkö nyt oikein, että Jatkosodan jälkeen Tampereella oli nälkää ja puutetta? Voi "helkutti"? Olisitte taas pistäneet kapinan pystyyn, että Suomi on osa Neuvostoliittoa ja kommunismi on ainoa oikea oppi!!.


      • EIROPOTTI
        nyt-on-nassesetä-vihanen kirjoitti:

        "Toiset oli Maalaisia --ja rikastuivat rokaamalla meiltä nälkäsiltä nekin vaivaset tienistit mitä tehtaista sai" ?

        Tästä minä hieman kimmastuin, jopa suutin, koska olen se "maalainen", joilla ei puutetta ollut.. Voisit lukea Leningradin 900 pv piiritys, mitä silloin tapahtui?

        Näin se maailma menee nykyisinkin, että köyhiltä viedään ja rikkaille annetaan!:)

        Käsitinkö nyt oikein, että Jatkosodan jälkeen Tampereella oli nälkää ja puutetta? Voi "helkutti"? Olisitte taas pistäneet kapinan pystyyn, että Suomi on osa Neuvostoliittoa ja kommunismi on ainoa oikea oppi!!.

        Kyllä se niin on että Suuremmissa kaupungeissa ei tehdastyöläisillä ollut hurraamista - Palkat oli pienet .. ja Luusoppaakin oli tehtävä" omastapäästä"- Niin siittä luusopasta puheenollen se oli kyllä ihan hyvää ja niitä Kauppahallista sai jonkinlaisia lisukkeita joita laitettiin soppaan kisämakua antaan --oli siinä keksimistä --onneksi menin 54v naimisiin niin se aika parani minulla --oli kaksi tianaamassa -
        Ja muistot kultaa senkinajan - Nyt on kaikki ainakin hyvin - Onneksi menin työelämään enkä jäänyt "kotirouvaksi "-- Ja lapsille löyty hoitopaikat isovanhemat asu lähellä .
        Saan mielestäni sopivasti eläkettä --kun en ole ollut koskaan tuhlailevainen .
        U.M


    • Sadetakit olivat suht'koht pehmeitä mutta nuo poikien takit olivat paksuja, kovia ja tönkköjä kuin haarniskat. Kauempaa ne olisivat näyttäneet nahkatakeilta, jos olisivat olleet mustia mutta kun olivat kummallisen sinivihreitä. Onneksi joku siellä "terävässä päässä" tajusi ettei niillä kannata lapsia kiusata....eikä niitä kauaa näkynytkään ;)

      Kalossit ne oli jotka pikkukenkien päälle vedettiin, niitä tehdään vieläkin, en vaan ole käytössä sattunut näkemään, tai ei ole pistänyt silmään sitten 60-luvun.

      Kylmää oli kyyti 60-luvun alussa kun muuan poika potkaistiin, 16-vuotta täytettyään lastenkodista. Meni vanhaan kalasuuliin, jokirantaan, porukalla käännettiin iso puinen sillitynnöri ylösalaisin, poika kaivoi tunnelin tynnöriin jotta sai olla puliukoilta rauhassa. Asui siellä jonkun aikaa...Haku oli hänellä merille, nimi listalla....merille tai vankilaan kävi useimmiten matka alkuun. Vankilasta sanoivat, ...ei paha paikka laitosoloihin tottuneelle, ja hekottelivat ettei maanpinnalta voi pudota kuin kuoppaan. Näin huumorilla ottivat elämän kovan alun vastaan.

    • senajanlapsi

      Kalossit oli (tai on) eri asia kuin ne päällyskengät. Kalossit on varrettomat, yleensä mustat ja lähinnä niitä on pitäneet miehet. Päällyskengät oli vaaleanharmaita tai vaaleanruskeita lähinnä lasten (tyttöjen) jalkineita. Niissä oli varret eli ne oli vähän kuin nilkkurin näköiset. Ne oli kyllä tosi epämukavat jalassa mutta pitihän ne kengät kuivina. Kyllä kai ne hävisi kuvioista viimeistään 60-luvulla.

      50-luvulla syötiin talkkunavelliä, varsinkin marja-aikaan se oli itse asiassa hyvää. Vieläkin se kelpaa mulle viilin kanssa, mutta ei enää maidon.

      Iltaisin kuunneltiin radiosta kuunnelmia ja Kankkulan kaivolla-ohjelmaa. Lastenohjelmiakin oli, Mirri-tädin lastentunti oli mieliohjelmani. Ja sitten oli muumipapan (vai oliko se muumipeikon?) kirjelaatikko, joka alkoi aina samalla tavoin: Hei hei täällä muumi!

      Äidillä oli Upo-merkkinen pulsaattoripesukone ja sillä pestiin pyykkiä keittiössä, kun ei ollut muuta paikkaa. Oli ihmeellinen se veivi, millä pyykistä litistettiin vedet pois.

      Liiterissä oli puupöllejä, hakkuupölkky ja sahapukki. Puukasojen päällä oli kiva kiipeillä ja siellä oli hyviä kätkeytymispaikkoja, kun leikittiin piilosta.

      50-luvulla oli ihan tavallista, että tupakkaa poltettiin sisällä. Pöydillä oli tuhkakuppeja sitä varten. Naiset harvemmin polttivat, mutta oli niitäkin. Isällä oli monennäköisiä piippuja ja tupakkaholkkeja. Pilliklubia, Työmiestä, Saimaata ja sellaista piipputupakkaa, missä oli lievä toffeen haju. Ikuisesti on jäänyt mieleen lehdessä piirroshahmona ollut viuruilmeinen Juurikorven Antti, joka poltteli Jymyä. Teksti alkoi aina: Mitäs se juttelikaan se Juurikorven Antti....

      Nuorilla naisilla oli kahisevia alushameita, vannehameita ja patellavöitä. Fritsuliinoja. Pojilla, joita sanottiin jannuiksi, oli ruskea vyötäröpituinen mokkatakki ja otsakiehkura. Tytöt ja pojat parveili kylän kioskilla ja joi Palmaa. Tyttöjä vietiin mopojen ja moottoripyörien päällä. "Tuhmilla" tytöillä oli Jamekset, iso jumpperi ja päässä huivi, joka sidottiin kummallisesti kiinni leuan kärkeen.

      50-luvulla oli ihan yleistä, että pihaan karautti mustalaiskuorma. Ne pyysi kaikkea, mitä näkivät, kakarat juoksenteli joka paikassa. Naiset keitti kahvia meidänkin hellalla ja kova kaakatus kävi. Kesäisin ne leiriytyi siihen meidän lähelle järven rantaan, olivat joitakin päiviä ja juuri kun totuttiin, että siinä ne oli, niin jonain yönä ne oli hävinneet. Yleensä jotakin muutakin oli hävinnyt siinä mukana, ainakin kerran minulta oli lähtenyt leikkimökistä lelut matkaan. Muistan ikuisesti yhden nuoren mustalaistytön, joka istui meidän pihakivellä ja lauloi "Olen kuullut on kaupunki tuolla." Se oli kaunista.

      • Sota-aikana.syntynyt

        Kyllähän nyt muistelet paljon uudempaa aikaa kuin 50 -lukua.


    • dyndy

      miten piditte yhteyttä ihmisiin kun ei ollut puhelimia tai nettiä? tai varmaan jonkinlaiset mustavalkoiset kännykät oli jo silloin mut puhelut ja tekstarit oli varmaan törkeen kalliita. entä mitä 15-17 vuotias teki vapaa-ajallaan kun ei ollut telkkareita tai pleikkareita?

      • Tikulla.silmään

        Kirje oli ainut millä etemmäs sai yhteyttä. Valtion posti jaettiin kahdesti viikossa, kolmena muuna päivänä asukkaat jakoivat kukin vuorollaan kirkonkylän kauppaan tulleet postit. Vuodenvaihteen tienoilla vuorot jaettiin yhteisessä kokouksessa. Ne taloudet jotka ei halunneet jakaa, niille yleensä tuli vain se valtion posti kahdesti viikossa.
        Taisi olla 1960 -luvulla vähän aikaa sellainenkin, että jopa maaseudun pikkukylälläkin posti jaettiin kahdesti päivässä joka arkipäivä! Vaan silloin eliitti ei vielä aivan kaikkea riistänytkään kansalta itselleen.
        Puhelimia oli 1 - 2 koko kylällä. Sellaisia missä käsin veivattiin se hälytysääni.
        Kännykät taidettiin keksiä lähes 50 v myöhemmin...
        Nuoriso teki talon töitä. Jotkut vapaa-ajallaan urheilivat; joka ei muuta keksinyt niin luki. Omatekoiset tussarit, nippelipyssyt, olivat silloin poikien muotia. Syksyllä marjastettiin muutama päivä ja ravustettiin. Ei sitä vapaa-aikaa sillä lailla ollut kuin nykyään. Aina oli jotakin töitä mökissä, mitä piti tehdä toimeentulon takia. Jos ei muuta niin halonhakkuuta, lumitöitä, mitä milloinkin. Eikä ollut mopoja pärisemässä, ihan muutama polkupyörän apumoottori oli jollakin aikuisella koko kylällä. Kolmivaihteiset polkupyörätkin oli todella harvinaisia. Ja kalliita!
        Kameroita oli ehkä yksi koko kylässä. Mustavalkoisia kuvia se kameranomistaja teki. Itse kehitti filmit ja kuvat. Värivalokuvista ei oltu kuultukaan. Koulussa laskettiin ja kirjoitettiin lyijykynillä. Kirjoitettiin myös mustekynällä, jonka terää kastettiin mustepullossa. Kotona oli lyijy- ja kosmuskynä. Sitten myöhemmin tuli kohtuuhintaisia mustetäytekyniä, jotka pakkasivat vuotamaan taskuun. Kuulakärkikynä oli suuri uudistus näitten jälkeen ja tussikynä syrjäytti kuulakärkikynän paljon, paljon myöhemmin.


      • Virallisilla postikorteilla lähetettiin tietoja sukulaisille. Korteissa ei ollut kuvaa, vaan se täytettiin tiheällä tekstillä. Kylässä käytiin kun oli tilaisuus, ei ajasta mitään sovittu. Mentiin kun sattui olemaan aikaa. Pannu oli kuumana hellan kulmalla. Matkustaminen oli aikaa vievää. Junat kulkivat seisakkeelta toiselle, bussit olivat kamalia rämiseviä linja-autoja. Iso moottori siinä kuljettajan vieressä sisätiloissa. Sen päällä oli kiva istua ja katsoa ulos etuikkunasta.
        Kävin koulua junalla. Meitä koululaisia varten oli tavarajunassa matkustajavaunu, jonka keskellä oli kamiinassa tuli. Puupenkit, valo niin hailakka, ettei sen avulla pystynyt lukemaan, ulos avonaisen tilan kautta, turvana vain rautakaiteet ja portaat. Siihen aikaan lapset oli kasvatettu tottelemaan, niin että kun vaunu täyttyi aikuisista matkustajista, jouduimme luovuttamaan paikkamme ja pahimmassa tapauksessa siirryimme tyhjään härkävaunuun, jonka lattialla istuimme kotimatkan. Ei meitä kondari puolustanut, sillä olisi joutunut ottamaan meidät konduktöörivaunuun hälisemään. - Tämä aika oli 40-50-lukujen vaihteessa.

        Kun aikoinani olin kesämökillä metsän keskellä pikkutien varrella kuukausikaupalla kolmen lapsen kanssa, ei ollut puhelinta koko kylässä kuin osuuskaupan seinässä. Polkupyörää kummempaa kulkuneuvoa ei ollut, naapuriin 500 m. Ei kuitenkaan tuntunut yhtään turvattomalta, kukapa ja mikä sinne olisi eksynyt! Ja lauantainahan tuli isä ruokakassien kanssa. Ja toi postinkin tullessaan. Saattoi tulla sellainen postikortti tai joskus jopa kirje.
        Tämän päivän ihmiset tuskin tietävät että posti kuljettaa myös kirjeitä. Moniko on saanut ystävltään kirjeen tänä vuonna, huutakoon HEP.


      • yksullamirjami
        Makriina kirjoitti:

        Virallisilla postikorteilla lähetettiin tietoja sukulaisille. Korteissa ei ollut kuvaa, vaan se täytettiin tiheällä tekstillä. Kylässä käytiin kun oli tilaisuus, ei ajasta mitään sovittu. Mentiin kun sattui olemaan aikaa. Pannu oli kuumana hellan kulmalla. Matkustaminen oli aikaa vievää. Junat kulkivat seisakkeelta toiselle, bussit olivat kamalia rämiseviä linja-autoja. Iso moottori siinä kuljettajan vieressä sisätiloissa. Sen päällä oli kiva istua ja katsoa ulos etuikkunasta.
        Kävin koulua junalla. Meitä koululaisia varten oli tavarajunassa matkustajavaunu, jonka keskellä oli kamiinassa tuli. Puupenkit, valo niin hailakka, ettei sen avulla pystynyt lukemaan, ulos avonaisen tilan kautta, turvana vain rautakaiteet ja portaat. Siihen aikaan lapset oli kasvatettu tottelemaan, niin että kun vaunu täyttyi aikuisista matkustajista, jouduimme luovuttamaan paikkamme ja pahimmassa tapauksessa siirryimme tyhjään härkävaunuun, jonka lattialla istuimme kotimatkan. Ei meitä kondari puolustanut, sillä olisi joutunut ottamaan meidät konduktöörivaunuun hälisemään. - Tämä aika oli 40-50-lukujen vaihteessa.

        Kun aikoinani olin kesämökillä metsän keskellä pikkutien varrella kuukausikaupalla kolmen lapsen kanssa, ei ollut puhelinta koko kylässä kuin osuuskaupan seinässä. Polkupyörää kummempaa kulkuneuvoa ei ollut, naapuriin 500 m. Ei kuitenkaan tuntunut yhtään turvattomalta, kukapa ja mikä sinne olisi eksynyt! Ja lauantainahan tuli isä ruokakassien kanssa. Ja toi postinkin tullessaan. Saattoi tulla sellainen postikortti tai joskus jopa kirje.
        Tämän päivän ihmiset tuskin tietävät että posti kuljettaa myös kirjeitä. Moniko on saanut ystävltään kirjeen tänä vuonna, huutakoon HEP.

        Noi Makriina --kyllä osasit kertoa omaa lapsuuttesi --ihan saatoin nähdä mielikuvituksissani kuinka Koulumatka sentään sujui , -Oli se talvella pitkiä matkoja suksillakin hankalaa varmaan .

        Minun mieheni kotiväellä oli kesämökki hyvin vaatimaton ,ei sähköä ,ja se Näsijärvenvesikin jota ensin käytin jopa juomavetenä ja ruuanlitossa ,,oli varmaankin juomakelvotonta.
        Myöhemmin Halusin, että Vesi tuotiin Maalta - Toimme mukanamme Kun oli sentään jo auto miehelläni .
        Mutta yksin sain olla kesäsin paljon kahden pikkulapsen kanssa saaressa mies oli Tampereella töissä ja tuli ,kun oli pitempi vapaa- jakso työstä
        Sillon Palokunnassa oltiin koko vuorokausi .


    • Jokapaikan.höylä

      Puusepänteollisuudesta en mitään tiedä.
      Isä teki saavit, ämpärit ja muut puutyöt itse. Joskus pärekorejakin. Ei ollut höyläpenkkiä vaan tavallisen istuinpenkin toiseen päähän naulasi rimanpätkän poikettain ja sitä vasten höyläsi käsihöylällä. Saavien ja ämpäreitten vanteet joko katajasta tai kuusen oksasta, myöhemmin vanneraudasta. Vannerautaan niitinreiät tehtiin tampilla, alla reikärauta missä kolme erikokoista reikää.
      Itse teki meille lapsille päästävedettävän sängynkin. Haravat, vikatteenvarret, pystykirnun jne. Minäkin olen tehnyt nyt vanhana ainakin 6 aikuisten sänkyä ja yhden pinnasängyn pikkulapselle. Ja muutamia muita huonekaluja. Kun kaupassa joko ei ole sopivaa tai kaupassa on kehnoa laatua kiskurihintaan. Kun itse tekee, niin saa just sitä mitä haluaa!

    • Kouluissa poikien käsityöt tosiaan opettivat puutyön tekemistä. Joka pojalla ja melkein tytölläkin oli puukko jo alakouluikäisenä. Kyllä opittiin käyttämään niin vasaraa kuin sahaakin. Tyttöjen käsityötunneilla poljettiin ompelukonetta ja opittiin napinläpien ompeleminen. Oli ilmiselvää, että lasten vaatteet ommeltiin kotona, joten taito oli hyvä oppia jo kouluaikana. Ja sukankutimen oli pysyttävä käsissä jo pikkutytöllä, koska ei ollut sukkahousuja, vaan käsinkudotut villasukat, ja niiden jatkeeksi villahousut. Usein jäi reiden kohta paljaaksi pakkasillakin.
      Pojilla oli paremmin, kun sukat ylettyivät polvihousujen alle. Pojilla vain oli aina sukat parsittu polvista, monta kertaa niihin oli kudottu paikkalaput.

    • senajanlapsi

      Minuako joku epäili, että muistelisin nuorempaa aikaa kuin 50-lukua? Ja vieläpä "paljon" nuorempaa.

      Eipä kyllä pidä paikkaansa. Nimenomaan 50-luvusta kirjoitin. Ainoa asia, mikä saattaa ulottua vielä 60-luvulle, oli nuo radio-ohjelmat.

      Olen syntynyt v. 1952. 60-luvulla elin jo ensin varhaisnuoruutta, sitten teini-ikää ja v. 1970 menin jo naimisiin, hyvin nuorena siis.

      Minulla ei esim. koskaan ole ollut niitä kellohameita, joita vanhemmat siskoni ehtivät käyttää, silloin 50-luvun puolella. Minulla oli jo minihameet päällä ja Mary Quantin meikit ja muodikkat leveät kellonrannekkeet. Beatlesiin hurahdin jo v. 1964 tai -65. Elviskin oli silloin jo minulle ja ikätovereilleni vanhanaikainen juttu. Sen myönnän, että isojen tyttöjen farmarityyppisiä housuja ei silloin vielä sanottu Jameksiksi, se sana taisi vakiintua vasta 60-luvulla. Merja Otavan nuortenkirja "Priska" ilmestyi v. 1959 ja siinä nuorilla oli farmarihousuja, joita sanottiin jenkkareiksi.

      Äidin Upo-pesukoneen muistan kuin eilisen päivän ja se on takuulla ollut 50-luvulla, koska muutimme pois siitä talosta, jossa tuota konetta keittiössä käytettiin jo ennen 60-lukua. Menin kouluun v. 1959 ja sitä ennen olimme asuneet uudessa asunnossa jo muutaman vuoden. Moni asia saakin ajallisen sijoituksen mielessäni juuri sen takia, kun asuimme eri taloissa ja jos muistikuvani ovat sieltä aikaisemmasta kodistani, niin ne on sitten takuulla olleet jo ennen v. 1957. Muistan hirveän paljon asioita ihan varhaislapsuudestani.

      Jos sinun mielestä päällyskenkiä, talkkunavelliä ja pilliklubia oli vasta 1950-luvun jälkeen, olet kyllä väärässä. Mustalaiskuormia kyllä näkyi tiellä vielä 60-luvullakin, mutta kyllä niitä siellä Suomen maaseuduilla kierteli erityisesti 50-luvulla.

      • Moderni.viiskytluku

        Tuttua viiskytlukua. Pillitupakka oli muuten jo vuosisadan alussa, koska sanotaan että Tampereen Hervannan talojen pohjapiirrokset on useinmiten piirretty Klubiaskin pohjaan. Hartiapankillahan ne rakennettiin.
        Ja ne elefanttipäällyskengät olivat jo 50-luvulla, ja olivat niin muodikkaat aikanaan.
        Upo-pesukone oli aikansa huippu. Olihan tosi hienoa, kun sai koneella pestä vaatteet. Tosin ne sitten jouduttiin käsin huuhtelemaan ja pesukoneen kierrettävällä puristeimella saatiin väännetyä vettä pois, mutta pane nyt siihen lakana! Huoh. Onneksi taloissa oli pesutuvat ja aidot kivimankelit. Pulsaattorikoneella pestiin pienpyykki kotioloissa. Vesi roiskui kannen alta, kylppäri lainehti. Ammeet olivat erittäin tarpeelliset huuhtelussa, miten olisikan selvitty, jos olisi vain suhkut olleet muodissa. Täysin outoa. Piti olla edes istuma-amme.


      • määoontampereelta
        Moderni.viiskytluku kirjoitti:

        Tuttua viiskytlukua. Pillitupakka oli muuten jo vuosisadan alussa, koska sanotaan että Tampereen Hervannan talojen pohjapiirrokset on useinmiten piirretty Klubiaskin pohjaan. Hartiapankillahan ne rakennettiin.
        Ja ne elefanttipäällyskengät olivat jo 50-luvulla, ja olivat niin muodikkaat aikanaan.
        Upo-pesukone oli aikansa huippu. Olihan tosi hienoa, kun sai koneella pestä vaatteet. Tosin ne sitten jouduttiin käsin huuhtelemaan ja pesukoneen kierrettävällä puristeimella saatiin väännetyä vettä pois, mutta pane nyt siihen lakana! Huoh. Onneksi taloissa oli pesutuvat ja aidot kivimankelit. Pulsaattorikoneella pestiin pienpyykki kotioloissa. Vesi roiskui kannen alta, kylppäri lainehti. Ammeet olivat erittäin tarpeelliset huuhtelussa, miten olisikan selvitty, jos olisi vain suhkut olleet muodissa. Täysin outoa. Piti olla edes istuma-amme.

        Kyllä Hervanta on tehty Arkkitehtien piirustusten mukaan .
        Se on Pispala jonka työläiset itse rakensivat - Ja sinne alkoi asutus jo paljon ennen Hervantaa--


    • senajanlapsi

      Olikohan tuo provo, kun joku tuumasi, että 50-luvulla saattoi olla mustavalkoisia kännyköitä...

      Kännykät taisi tulla vasta 90-luvulla. Vanhin lapsenlapseni on syntynyt v. 1992, eikä hänenkään syntyessään ollut vielä nykyisenlaista tietokonetta. Tosin se kyllä tuli sitten hänen ollessaan vielä pieni, niin että kyllä hänkin jo ennen kouluikää jotain tietokonepelejä pelasi. Itselläni oli muuten sellainen Commodore 64-tietokone jo muistaakseni v. 1985, mutta eihän sillä oikein muuta voinut tai ei osattu tehdä, kuin pelata pelejä, omaa näyttöä siihen ei ollut vaan se kytkettiin televisioon.

      Kirjeitä ja kortteja silloin kirjoitettiin, 50-luvulla. Kyllä meille posti tuli joka päivä laatikkoon, muistan vieläkin sen hauskan posteljoonin. Yhtenä keväänä hän tuli sanomaan, että mitäs nyt tehdään, kun teidän postilaatikkoon on tehnyt lintu pesän. No, laitettiin kiireesti varalaatikko viereen.

      Ei sitä tämän nykyisenlaista pakkoviestintää silloin harjoitettukaan. Kyläänkin mentiin suurinpiirtein ilmoittamatta, olivat sitten kotona tai eivät. Mummolassani oli puhelin, sellainen iso seinään kiinnitetty. Kun luurin nosti, sieltä vastasi keskus ja kysyi mihin soitetaan. Mummolan puhelinnumero oli yksinumeroinen, kylän nimi piti sanoa myös. Tiedot kulki, kun ihmiset kävi toisillaan kylässä.

      En tiedä, mitä 15-17 -vuotiaat teki vapaa-ajallaan 50-luvulla, kun en ollut silloin vielä sen ikäinen, mutta eiköhän he toisiaan tapailleet siinä missä nykyäänkin. Tanssipaikkoja ja -lavojahan oli silloin pilvin pimein ja nuorisoa niihin riitti. Maalaiskylillä oli usein joku paikka, mihin nuoret kokoontui, joku kioskin kulma tai elokuvateatterin edusta tai vastaavaa. Talvella muistan isompien siskojeni käyneen iltaisin paljon luistinradalla ja joskus isä kävi heitä sieltä hakemassa, kun tuppasi menemään turhan myöhäiseksi kotiintulo. Kävi ilmi, ettei siellä välttämättä luisteltu ollenkaan vaan luuhailtiin jossain pukukopissa. Ja olihan meillä pienessä kirkonkylässä ainakin yksi baarikin, tosin ei sellainen kuin miksi ne nykyään käsitetään. Mitään alkoholia siellä ei tarjoiltu. Niin ja olihan se matkahuollon baarikin, mutta sillä oli vähän oma maineensa, siellä istui aina vanhempia ukkoja juomassa pilsneriä.

      Nuorilla oli silloin kaikenlaisia seuroja ja harrastuspiirejä, joihin kokoonnuttiin. Eri asia, kuinka aktiivisesti kukakin sitten jotain harrasti, pääasia kun saattoi olla se toisten nuorten tapaaminen. Monet oppikoulunuoret kävi partiossa. Kesäisin oli leirejä. Ja arki-iltaisin käytiin kirjastossa. Varmaan silloin kuitenkin nuoret oli paljon enemmän kotona, kuin nykynuoret. Ja kaupunkinuorilla oli varmasti toisenlaisia mahdollisuuksia kuin maalla asuvilla.

      Ei se minulla 60-luvulla ollut sen kummempaa. Koska puhelimia ei ollut kuin joillakin harvoilla, niin ei voinut luottaa, että kaveri oli kotona, kun häntä lähti tavoittamaan. Joskus kävelin neljä kilometriä parhaan kaverini luokse vain saadakseni kuulla, että ei hän nyt ole kotona. Sitten kävelin neljä kilometriä takaisin. Kesällä sentään huristeltiin polkupyörillä. Kun tultiin siihen ikään, tansseissa käytiin joka viikonloppu. Tanssit alkoi kahdeksalta ja loppui puoli yhdeltä. Ensimmäisen tunnin aikana kukaan ei tanssinut ja kaikki vain katsastelivat toisiaan. Tungos oli aina ihan kauhea.

      Vaikka ei ollut kännyköitä eikä tietokoneita, niin minusta ainakin tuntui, että kaikki tarpeellinen tieto kyllä kohteensa saavutti. 50-luvulla oli radio ja 60-luvun alkupuolella televisiot alkoi jo yleistyä. Ja koulussahan sitä silloin käytiin ja siellä niitä kavereita nähtiin. Koulun jälkeen mentiin baariin istumaan, vaikka ei ollut rahaa mitään ostaakaan. Kun aikamme siellä hälistiin, meidät ajettiin ulos. Sitten mentiin kotiin.

    • 50luvulla

      Hei! Mä taas olen kuullut, että ne oli nimenomaan Pispalan talot, joitten piirustukset tehtiin klubiaskin pohjaan. Kyllä ne siltä näyttikin 60-luvulla, kun olin Tampereella kesätöissä. Pispalan rinne oli tosi hassun ja jännän näköinen rakennusrykelmä, talot ja mökit oli vaikka minkä kokoisia ja näköisiä ja muotoisia ja ne oli ihan vieri vieressä. Kuulemma sai rakentaa ihan miten lystäsi.

      Nyt ei siitä vanhasta Pispalasta ole paljoa jäljellä ja siellä on tosi hienoja taloja, ennenhän se oli pelkästään työläiskaupunginosa. Ajat muuttuu.

      Meidän äiti oli moderni nainen jo 50-luvulla, se ajoi mopolla. Isä osti mopon, kun olin vielä ihan pieni ja äiti innostui sillä ajamaan. Naapurin vanha mummo paheksui sitä menoa kovasti. Kai se vielä 50-lukua oli sekin, kun isä vei minut katsomaan surmanajoa, aika pieni muistan olleeni. Ajaja oli Onni Suuronen, joten onpa tullut sekin tapaus nähdyksi, vaikka en kyllä tajunnut koko hommasta mitään ja pelkäsin sitä meteliä.

      Ekaluokalla ollessani koulun pihalle tuotiin Pepita-norsu, se oli iso ihme. Sen hoitaja käski Pepitaa nostamaan kärsänsä korkealle ja se teki niin ja näytti ihan siltä kuin se olisi nauranut. Ei tästä ole monia vuosia, kun kuulin, että aikoinaan Suomea kiertänyt Pepita norsu on kuollut. Heti muistin nauravan norsun koulun pihalla, tuli ihan haikee olo. Kaikkea tämmöistä meille senkin ajan lapsille haluttiin esitellä. Joskus koulussa näytettiin rainakuvia. En yhtään muista mitä niissä esitettiin.

      • Moderni.viiskytluku

        Juu, Pispaöan talothan ne! Mieleeni tuli vain Hervanta, ja itsekin ajattelin, ettö nimi on väärä. En ole tamperelainen, niin että sekaisin menee nimet helposti.
        50-luvulla saattoi tehdä lomareissun rengasnatkalla. Ensin junalla välietappiin, sieltä linjurilla seuraavaan paikkaan, esim Kuopioon, laivamatka Lappeenrantaan, ja sieltä taas junalla kotia kohden. Yövyttiin matkustajakodeissa. Se oli aika hauska tapa nuorille tutustua Suomeen, eikä varmaan kovin kallis, koska kouluikäisenä tein rengasmatkan luokkatoverin kanssa parina kesänä.


    • hyvää.päivän.jatkoa

      Mieleen tulevia tapahtumia vaikka täytän vasta 70 vuotta, 50-luvulta muistan aikapaljon, puutöitä tuli kyllä tehtyä aikoinaan jopa veneitä mutta ansio työ muualla, kiitos kertomuksista oikein hyvin kerrottuja.

    • Pätkittäin.50-luvulta

      Rainakuvista. Niitä kansakoulussa joskus esitettiin. Mustavalkoisia. Tavallisesti minä olin koneenkäyttäjänä ja opettaja hoiti puhepuolen. Rainakoneen merkki oli Noris. Yhtään mitään en muista, mistä aiheesta ne rainat oli.

      Koulussa otettiin kai joka vuosi luokkakuva. Mustavalkoinen. Yhdellä kerralla salamavalona oli magnesiumjauhe. Kirkas välähdys ja sen jälkeen leijaili valkoisia magnesiumoksidihahtuvia. Hyvin onnistui kuva, hyvin osasi kylän ainut kameranomistaja kojettaan käyttää!

      "Kuulemma sai rakentaa ihan miten lystäsi."
      Suomi oli silloin paljon vapaampi yhteiskunta kuin tänään. Ihminen sai silloin elää vapaammin, ei ollut Wirkamies joka asiaan puuttumassa ja kaikkea kieltämässä ja kaikesta rahastamassa kuten nyt on. Eikä verottaja vienyt puolta mahdollisesta ansiotulosta kuten se nyt vie antamatta mitään vastineeksi. Silmälasienkin hinnan sai vähentää verotuksessa kuten lääkekulut, nyt ei saa mitään. Vaikka joka eläkkeestä menee sairausvakuutusmaksu, vieläpä korotettuna, mikä on elökeläisten kansanryhmään kohdistettua törkeää rasismia.
      Muualla Euroopassa vielä nytkin saa silmälasit ilmaiseksi sairasvakuutuksesta, joissakin maissa lääkkeet ovat ilmaisia, hoitokin ilmaista. Vaan ei meillä; silti valtaeliittimme vaahtoaa, että meillä on paras sosiaaliturva. Niin onkin: maahan tunkeutuneilla loisilla, ei meillä kanta-asukkailla, jotka kaiken maksamme.
      Tuo valtaeliitin vaahtoaminen on tasan tarkkaan samaa kuin aikanaan Neuvostoliitossa.

      Nopeusrajoituksiakaan ei silloin ollut maanteillä. Ihminen oli siinäkin suhteessa vapaampi. Nyt meitä rahastetaan tekaistuilla syillä ja pelkkää pahuuttaan paljon liian alhaisiksi määrätyillä nopeusrajoituksilla. Kuulemma meillä on demokratia ja itse olemme määränneet ne liian alhaisiksi. Oletko sinä päässyt määräämään nopeusrajoituksista?

      • lyhyesti

        Vääristynyttä on havainto ja kerronta. Kun noin paljon heitättää ei uskottavuutta enää löydy.


      • Moderni.viiskytluku
        lyhyesti kirjoitti:

        Vääristynyttä on havainto ja kerronta. Kun noin paljon heitättää ei uskottavuutta enää löydy.

        Aika kultaa muistot, kyllähän sen tiedät. Oikaise, jos havaitset asiavirheitä.


      • entäs

        Silloin ei ollut sosiaaliturvaa elettiin miten kukin, nyt jos otettaisiin etuudet pois voisi mennä sormi suuhun monelta.


      • yksullamirjami

        Voi olla että ,jos ei olisi omassa pussissa nykyäänkään maksaa hammashoitoja --olen kuullut kuinka nykyään on ihmisten hapaat taasen huonot niinkun sillon kun ei hammasharjojakaan ollut monellakaan .
        Nyt on hammasharjaan rahaa ..ja jos ei --niin kalliiks tulee -- tiedän
        Kävin tänään ja hoidan hampaitani --siltikin on se kallista - Jo pelkkä Hygiehia jota määräajoin tehdään -
        Ja jos on Kroonillinen sairaus on kai sekin itse maksettava - Onneksi olen terve.
        U.m


      • Pätkittäin.50-luvulta
        lyhyesti kirjoitti:

        Vääristynyttä on havainto ja kerronta. Kun noin paljon heitättää ei uskottavuutta enää löydy.

        Ja mikähän mielestäsi on vääristynyttä? Kerro nyt edes yksi esimerkki!

        Siitä sosiaaliturvasta. Onko sitä sitten nyt?
        Oulussa alettiin joskus 10-20 v sitten myymään vanhukset aitoon 1800 -luvun tyyliin sinne, minne halvimmalla ottivat. Kauas kotoaan, kauas omaisistaan, keneltäkään mitään kysymättä, omaisille ilmoittamatta. Mm Vaalaan myytiin lehtitietojen mukaan.
        Entäpä terveydenhoito? Minua ei päästetty Tuiran terveyskeskukseen (alkujaan sairauskeskus) verikokeeseen, vaikka oli lääkärin lähete. Ilmianto Valviraan ei johtanut mihinkään. Sairaus saa kehittyä rauhassa, vanhaan ei kannata hoitoja tuhlata. Maahan haalituille ulkomaan sotilaille ja rikollisille sensijaan kuuluu täysin ilmainen terveydenhoito kaiken muun ilmaisen lisäksi, mitä alkuasukas ei saa kuin suurella rahalla jos silläkään.


      • usko.pois
        Pätkittäin.50-luvulta kirjoitti:

        Ja mikähän mielestäsi on vääristynyttä? Kerro nyt edes yksi esimerkki!

        Siitä sosiaaliturvasta. Onko sitä sitten nyt?
        Oulussa alettiin joskus 10-20 v sitten myymään vanhukset aitoon 1800 -luvun tyyliin sinne, minne halvimmalla ottivat. Kauas kotoaan, kauas omaisistaan, keneltäkään mitään kysymättä, omaisille ilmoittamatta. Mm Vaalaan myytiin lehtitietojen mukaan.
        Entäpä terveydenhoito? Minua ei päästetty Tuiran terveyskeskukseen (alkujaan sairauskeskus) verikokeeseen, vaikka oli lääkärin lähete. Ilmianto Valviraan ei johtanut mihinkään. Sairaus saa kehittyä rauhassa, vanhaan ei kannata hoitoja tuhlata. Maahan haalituille ulkomaan sotilaille ja rikollisille sensijaan kuuluu täysin ilmainen terveydenhoito kaiken muun ilmaisen lisäksi, mitä alkuasukas ei saa kuin suurella rahalla jos silläkään.

        Ei pidä paikkansa ettei hoitoa saa, en ole lähipiirissä kuullu kenenkään noin sanonneen. Sairas hoidetaan vaikka katuojasta, heittelle ei jätetä.


      • Moderni.viiskytluku
        yksullamirjami kirjoitti:

        Voi olla että ,jos ei olisi omassa pussissa nykyäänkään maksaa hammashoitoja --olen kuullut kuinka nykyään on ihmisten hapaat taasen huonot niinkun sillon kun ei hammasharjojakaan ollut monellakaan .
        Nyt on hammasharjaan rahaa ..ja jos ei --niin kalliiks tulee -- tiedän
        Kävin tänään ja hoidan hampaitani --siltikin on se kallista - Jo pelkkä Hygiehia jota määräajoin tehdään -
        Ja jos on Kroonillinen sairaus on kai sekin itse maksettava - Onneksi olen terve.
        U.m

        Kyllä Suomessa terveydenhoito on korkealla tasolla. Jos sairaus on parantumaton, niin tietenkin jatkuva hoito on saatavilla. Moni syöpäpotilas esimerkiksi voi kertoa kuinka huolellisesti heitä on tutkittu ja hoidettu. Tunnen henkilön, jonka ikä nyt lähentelee 90:ää. Hän on sairastanut syöpää 1980-luvulta saakka, on jatkuvassa hoidossa ja huolenpidossa tänäkin päivänä,
        Itsekin olen ollut syövän takia hoidossa kaksi eri kertaa, ja olen tällä hetkellä taas terveen kirjoissa.
        Mutta hammashuollosta olen samaa mieltä. Yksityisellä on käytävä, kunnallisiin on niin pitkät jonot, ettei jokaielle aikaa riitä.


      • Nopeusrajoitus

        Vielä 1970-luvulla maanteillämme kuoli 1000 ihmistä vuodessa. Sekö on sitä vapautta mitä kaipaat?


      • Minä.muistan
        Nopeusrajoitus kirjoitti:

        Vielä 1970-luvulla maanteillämme kuoli 1000 ihmistä vuodessa. Sekö on sitä vapautta mitä kaipaat?

        Ja yleisin kuolinsyy oli se, että tieltä suistuneen auton kuljettaja kuoli ohjauspyörän akselin tunkeutumiseen rintakehään. Kokoonpainuvat ohjauspyörän akselit, turvavyöt ym keksittiin paljon sen jälkeen. Maanteitten asfaltointikin lopetti sorateitten saveamisen. Se savi oli sateella liukasta...
        Autojen nelipyörä- ja hydraulisia jarruja mainostettiin vielä 1940-luvun lopulla.


      • EIROPOTTI
        Moderni.viiskytluku kirjoitti:

        Kyllä Suomessa terveydenhoito on korkealla tasolla. Jos sairaus on parantumaton, niin tietenkin jatkuva hoito on saatavilla. Moni syöpäpotilas esimerkiksi voi kertoa kuinka huolellisesti heitä on tutkittu ja hoidettu. Tunnen henkilön, jonka ikä nyt lähentelee 90:ää. Hän on sairastanut syöpää 1980-luvulta saakka, on jatkuvassa hoidossa ja huolenpidossa tänäkin päivänä,
        Itsekin olen ollut syövän takia hoidossa kaksi eri kertaa, ja olen tällä hetkellä taas terveen kirjoissa.
        Mutta hammashuollosta olen samaa mieltä. Yksityisellä on käytävä, kunnallisiin on niin pitkät jonot, ettei jokaielle aikaa riitä.

        Olen ruotsissa nykyään ja Saa ilmasen sairaanhoidin jos terveyskeskuskäyntiä tulee tarpeeksi -- onneksi olen terve ja nyt kun tehtiin kaihileikkaus se ensimmäinen silmä tuli maksaan 15000 kr -- omasta pussista nyt se toinen silmä onkin sitten ilmanen kun se täyttyi ilmanen --menee muuten Daatalle ja olin ihmeissäni kun sain tietää että saan jotain ilmaseksi -- se onkin iso raha . jos olis itsemaksettava.
        Onneksi olen terve ollut ja se ilmanen rairaanhoito on ollut monelle hyvä jotka ovat Kroonikkoja .


    • Pätkittäin.50-luvulta

      Ei muuten kaikkialla onnistu! Kaksi kantelua olen Valviralle tehnyt tuloksella, että papereita vain siirrellään Virkailijan pöydältä toisen Virkailijan pöydälle. Siinä kaikki.
      Uskot itsekin vasta, kun kohdallesi sattuu.

    • puuseppä195558

      Isä sai opintolainan 1957, maksuaikaa oli reilusti.

      Lapsilisät taisi olla jo silloin.

      Yleislakon aikaan oli kuljettava polkupyörällä puuseppäkouluun ja töihin.

      • Omillaan.1963.lähtien

        Olisin minäkin saanut 1966 pankista opintolainaa jos oli joku henkilötakauksen antanut. Vaan kun ei ollut ketään, jolta olisi edes voinut kysyä, niin piti omillaan pärjätä. Omakotitalon vinttihuoneessa toisen samanlaisen kanssa asuttiin; teetä sähkökattilassa keitettiin ja näkkileipää syötiin. Joskus lisäksi 10-15 cm pätkä lenkkiä vai oliko Suomimakkaraa (sitä sai ostaa senpituisen pätkän kuin halusi)? Sunnuntaina ruokabaarissa kerran tai kahdesti päivässä.
        Rahaa oli koulun aloittaessani noin 3500 mk ja kolmen vuoden jälkeen koulun lopussa noin 350 mk mukaanluettuna se 200 mk:n stipendi koulun parhaasta päästötodistuksesta. Sitten Ruotsiin hanttihommiin, kun kylmä ja nälkä uhkasi...


      • Lapsilisäke

        Lapsilisät maksettiin 4 kertaa vuodessa. Monilla "varakkailla" perheillä oli tapana ainakin kehua, että panevat lapsilisät lapsen tilille vastaisen varalle. Itse ihmettelin, miksi eivät käytä sitä pientä avustusta lapsen hyväksi, vaan panevat sen inflaation syötäväksi pankkiin. Itse ostin kyllä lapselle ulkovaatteen tai kengät sillä summalla.
        Mutta kovin iso apu se ei ollu.


    • irmeli7

      Upo tosiaan valmisti pulsaattorikoneita Lahdessa.

      Meilläkin oli semmoinen toiminassa 2000-luvun alkuun asti.

      • pyykkärimies

        Mulla on edeleen käytössä vanha pulsaattoripesukone jolla pesen pyykit mökillä ympäri vuoden! Tykään pestä pyykiä pulsaattorikoneella nykyisinkin!


      • Pyykkerskä
        pyykkärimies kirjoitti:

        Mulla on edeleen käytössä vanha pulsaattoripesukone jolla pesen pyykit mökillä ympäri vuoden! Tykään pestä pyykiä pulsaattorikoneella nykyisinkin!

        Se oli vain pesu, ja pienissä kylppäreissä sitten sai huuhdella ja huuhdella ammeessa pulvereita pois pyykeistä. Lapsiperheissä se oli kyllä aikamoinen urakka joka viikko.


      • IlmankosElämäOliVaikeaa
        Pyykkerskä kirjoitti:

        Se oli vain pesu, ja pienissä kylppäreissä sitten sai huuhdella ja huuhdella ammeessa pulvereita pois pyykeistä. Lapsiperheissä se oli kyllä aikamoinen urakka joka viikko.

        Ei pulsaattorikoneessa mitenkään ammeessa joutunut huuhtelemaan eikä ammetta tarvinnut mihinkään vaiheeseen.
        Poistoletkulla poistettiin pesun jälkeen koneesta pesuvesi lattiakaivoon, lisättiin huuhteluvesi ja pyöräytettiin kone uudestaan käyntiin. Tätä toistettiin niin kauan kuin tarvitsi.
        Sen jälkeen rutistettiin "mankelilla" liiat vedet pois.


      • Pyykkerskä
        IlmankosElämäOliVaikeaa kirjoitti:

        Ei pulsaattorikoneessa mitenkään ammeessa joutunut huuhtelemaan eikä ammetta tarvinnut mihinkään vaiheeseen.
        Poistoletkulla poistettiin pesun jälkeen koneesta pesuvesi lattiakaivoon, lisättiin huuhteluvesi ja pyöräytettiin kone uudestaan käyntiin. Tätä toistettiin niin kauan kuin tarvitsi.
        Sen jälkeen rutistettiin "mankelilla" liiat vedet pois.

        Kyllä yritin itsekin sillä meiningillä huuhdella, mutta vettä meni tuhottomasti, aikaa kului ja vesi vaahtosi edelleen. Karmea souvi huuhtoa viikkopyykit muutamalla litralla vettä! Oli teillä varmaan pesupulverilta tuoksuvat vaatteet.


    • histori1954

      Kuulosuojaimia mm. ei ollut 50-luvulla, isän korvat vinkui siitä syystä koko ajan. Koneet olivat kova äänisiä.

      • Ensimäiset moottorisahat olivat painavia, kovaäänisiä ja täriseviä. Metsureille ilmaantui uusi vaiva, valkoiset kädet, kun moottorisahan tärinä vaikutti verenkiertoon.


    • kesäranta22

      Aika paljon elettiin myös omavaraistaloudessa, töistä sai rahaa ostoksii mitä ei itse pystynyt tuottamaan.

      Vanhoja valokuvia kun katsoo niin niissä näkyy kovan työn rasittamia, kalpeita ihmisiä.

      Ei sitä osaa edes kuvitella millaista elämä on ollut.

      • Tilivelvollinen

        ...ja sen rahapalkan sai ruskeassa paperipussissa esimieheltä rahana käteen. Pussissa sentin levyinen tilinauha, mistä selvisi palkkalaskelma. Näin vielä 1960 -luvun alussakin.
        Nyt ei tilipussiakaan ole. Mahdollinen tili siirtyy pankkiin numeroina. Jos palkkalaskelman saat, on se keskimäärin kaksi A4:sta mistä selviää samat asiat kuin ennen siitä sentin suikaleesta. Tämäkö muka sitä kehitystä?


      • Makriina.ek
        Tilivelvollinen kirjoitti:

        ...ja sen rahapalkan sai ruskeassa paperipussissa esimieheltä rahana käteen. Pussissa sentin levyinen tilinauha, mistä selvisi palkkalaskelma. Näin vielä 1960 -luvun alussakin.
        Nyt ei tilipussiakaan ole. Mahdollinen tili siirtyy pankkiin numeroina. Jos palkkalaskelman saat, on se keskimäärin kaksi A4:sta mistä selviää samat asiat kuin ennen siitä sentin suikaleesta. Tämäkö muka sitä kehitystä?

        Palkka pankkiin-uudistus oli ihan hiveän metelin takana. Oli niitä, joille se oli täysin mahdoton ajatus.
        Muistan, että ammattiyhdistyskin sai korvilleen, kun oli mennyt suostumaan tuollaiseen uudistukseen.
        Tänä päivänä yhdeksänkymppisetkin mummelot joutuvat opettelemaan verkkopankissa käynnin, kun pankin tiskille on pitkät bussimatkat ja bussilippukin maksaa, saati se palvelumaksu siellä pankissa.
        Kehitys kehittyy.


    • leainkeri

      Alottaja kyseli puumateriaalista...
      Veljeni kävi puusepän opin Kauhavalla silloin oli vielä sotaakin, mitään muuta kuin suolaa ja jauhoja sai kaupasta, no hän teki meille pienemmille kelkan, sukset ja keinutuolin oli se juhlaa!
      Myöhemmässä vaiheessa sodan loputtua kun rakennusbuumi oli käynnistynyt, hän valmisti moneen kotiin tiskikaapit, pitkät penkit ym. ym.
      Yhden erikoisuuden muistan puun käsittelyssä, jotkut puut piti kuivata uunissa, iso leivinuuni vetin paljon materialia ja kuivivat hyvin.

      Olin aivan pieni en vielä koulussa, mutta kovasti autoin veljeäni aivan joskus kiukustui avustani.

    • puusepänpoikart

      Entäs yleislakko 1956, mitä muistoja siitä?

      • Lahtirannalla

        Ei haitannut mitään. Kansakoulua käytiin niinkuin ennenkin? Ainakaan ei ole jäänyt mieleen, että olisi ollut vapaata. Vai oliko pari päivää vai eikö?
        Koulumatkaa ei ollut kuin puolisen kilometriä, mutta ei sitä maantietä aurattu muinakaan talvina. Keväällä sitten katepillari avasi. Oli saunan kokoisia lumipalloja tien vierillä...


      • Puhelin-Santra
        Lahtirannalla kirjoitti:

        Ei haitannut mitään. Kansakoulua käytiin niinkuin ennenkin? Ainakaan ei ole jäänyt mieleen, että olisi ollut vapaata. Vai oliko pari päivää vai eikö?
        Koulumatkaa ei ollut kuin puolisen kilometriä, mutta ei sitä maantietä aurattu muinakaan talvina. Keväällä sitten katepillari avasi. Oli saunan kokoisia lumipalloja tien vierillä...

        Kyllähän se kaupungissa elämää haittasi, kun julkinen liikenne pysähtyi. Osa ihmisistä oli lakon ulkopuolella, ja työmatkat oli sitten kuljettava jalan. Oli lämmin kevättalvi ja lumet sulivat katukäytävillä. Loskaa kaikkialla. Aluksi sai peukalokyydin silloin tällöin, mutta sitten loppui bensa asemilta, eikä lisää tuotu, joten henkilöautot jäivät talliin.
        Nuoria kun oltiin, ei kävely haitannut, enkä muista, miten ruokapuoli järjestyi. Eihän kauppoihin kuljetettu lisää tuotteita, kun vanhat loppuivat. Hirveä hamstraus päällä!

        Siihen aikaan oli joka talvi lakkoja, hinnat nousivat, inflaatio laukkasi. Joka vuosi oli riitaa siitä, nostetaanko palkkoja yhtä monella pennillä jokaiselle, vai myönnetäänkö prosenttikorotukset. Pienipalkkaiset konttoristit ja ATK-lävistäjät eivät niistä lakoista ja korotuksista mitään hyötyneet. Eiväthän he missään liitoissa edes olleet, eikä heidän asioitaan kukaan ajanut. Tänä päivänä heidän työnsä ovat siirtyneet kokonaan tietokoneille.


      • Puhelin-Santra
        Puhelin-Santra kirjoitti:

        Kyllähän se kaupungissa elämää haittasi, kun julkinen liikenne pysähtyi. Osa ihmisistä oli lakon ulkopuolella, ja työmatkat oli sitten kuljettava jalan. Oli lämmin kevättalvi ja lumet sulivat katukäytävillä. Loskaa kaikkialla. Aluksi sai peukalokyydin silloin tällöin, mutta sitten loppui bensa asemilta, eikä lisää tuotu, joten henkilöautot jäivät talliin.
        Nuoria kun oltiin, ei kävely haitannut, enkä muista, miten ruokapuoli järjestyi. Eihän kauppoihin kuljetettu lisää tuotteita, kun vanhat loppuivat. Hirveä hamstraus päällä!

        Siihen aikaan oli joka talvi lakkoja, hinnat nousivat, inflaatio laukkasi. Joka vuosi oli riitaa siitä, nostetaanko palkkoja yhtä monella pennillä jokaiselle, vai myönnetäänkö prosenttikorotukset. Pienipalkkaiset konttoristit ja ATK-lävistäjät eivät niistä lakoista ja korotuksista mitään hyötyneet. Eiväthän he missään liitoissa edes olleet, eikä heidän asioitaan kukaan ajanut. Tänä päivänä heidän työnsä ovat siirtyneet kokonaan tietokoneille.

        Nyt kun mietin, niin oliko lävistäjiä jos 50-luvulla? Koska ne valtavat tietokonemammutit ilmestyivät firmoihin?


      • IlmankosElämäOliVaikeaa
        Puhelin-Santra kirjoitti:

        Nyt kun mietin, niin oliko lävistäjiä jos 50-luvulla? Koska ne valtavat tietokonemammutit ilmestyivät firmoihin?

        1958 Postisäästöpankki lienee virallisesti ensimmäisen koneen omistaja. Epävirallisesti epäilen Rislakkiin viitaten, että ensimmäinen oli Suomen Työnantajain Keskusliitto, joka tietokoneisti 30-luvun arvannettemitkälistat.


    • puuseppä1955

      Julkisen liikenteen pysähtymisen isäkin mainitsi yleislakon aikaan.

      Lahdessakin oli jotain rauhattomuutta.

    • puuseppä1955

      1950-luvun elokuvista näkee mitä elämä oli silloin. Autot oli popedoja ja skodia.

      Meidän eka auto oli piikki nokka mosse

      • Lahtirannalla

        Meillä mökkiläisillä mitään autoja tai muita moottorilaitteita ollut... Ei hevostakaan. Koulumatkalla 1950-luvun alussa opettelin erottamaan kolmesta luiskakeulaisesta ja -peräisestä autosta mikä on mikä. Ensiksi tunnistin Tatraplanin. Siinä oli evä takana keskellä. Volkkaria ja Ifaa en muista, kumman tunnistin seuraavaksi. Muut merkit sitten joskus myöhemmin.


      • Tsekkihai
        Lahtirannalla kirjoitti:

        Meillä mökkiläisillä mitään autoja tai muita moottorilaitteita ollut... Ei hevostakaan. Koulumatkalla 1950-luvun alussa opettelin erottamaan kolmesta luiskakeulaisesta ja -peräisestä autosta mikä on mikä. Ensiksi tunnistin Tatraplanin. Siinä oli evä takana keskellä. Volkkaria ja Ifaa en muista, kumman tunnistin seuraavaksi. Muut merkit sitten joskus myöhemmin.

        Tatra oli mielenkiintoinen erikoisuus.
        Muistan nähneeni vain yhden mustan vaikka Suomeen on myyty Wikin mukaan 248 kpl.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Tatraplan


    • HistorianHavinaa

      Huomenna Teemalla 21

      1/6. Seuraamme 1950-luvulta lähtien ruokailun vallankumousta, vuosikymmen per jakso. Miten ruoka-aineet, keittiötekniikka ja ruoanlaiton muotivirtaukset ovat muuttuneet kuuden vuosikymmenen aikana? HD

      • Kumpa muistaisi katsoa!


    • ropotin-muisteloita

      Suomi eli kiihkeää suurta kehitys-yhteiskunta aikaa,
      nuoret kouluttautui ammateihin ja yliopistot täyttyi suomen nuorista,
      Kekkonen työllisti kaikki mahdolliset suomen kansalaiset,
      suomesta rakentui maailman rikkaimpiin valtioihin kuuluva pieni valtio,
      " phjolan japani " oli yleinen suomen lempinimi maailmalla,
      ruotsi kutsui myös suomalaisia hyvällä palkalla ja työpaikoilla,
      ruotsilla oli suuri tarve työvoimasta,
      Kekkonen oli loistava presidentti,
      se osasi luoda loistavat luottettavat suhteet naapurimaihin ja ympäri maailmaa
      josta hyötyi myös koko suomen kansa,
      ruotsi oli myös loistava hyvin keittyvä maa,
      joten ruotsissa oli paljon uusia työpaikkoja
      jonne kutsuttiin suomalaisia työhön,
      kaikki ne kansalaiset lähti joilla oli mahdollisuus lähteä ruotsiin,
      ruotsi on aina ollu hyvä luotettava naapurimaa, suomelle aina turva,


      sodan jälkeen suomi oli köyhä,
      mutta erittäin kehityskelpoinen valtio
      Kekkosen viisaan pilitiikan ansiosta,

      myös yksilöinä ihmiset ja nuoret oli erittäin kehityskelpoisia,
      josta oli suomelle vatavasti hyötyä kasvavaan talouteen,

      suomeen tuli valtavasti erialojen teollisuutta jotka työllisti vakituisilla työpaikoilla suomen kansalaiset,
      ihmiset uskalsi ottaa lainaa,
      rakentaa myös henkilökohtaista elämäänsä,
      siinä piileeki rikkaan suomen salaisuus,
      miksi suomesta tuli yksi maailman rikkaimmista valtioista,
      suomi ja suomen kansalaiset oli erittäin kunnioitettu ympäri maailmaa Kekkosen ansiosta,
      suomi tunnettiin ahkerana rehellisenä kansana maailmalla,
      kiitos Kekkosen politiikan,
      Kekkonen EI koskaan ollu omanedun tavoittelija siinä mielessä kuinka nykykään se sanonta ymmärretään,
      sillä Kekkosella oli minimi palkka nykyisiin AHNEISIIN kieroihin epärehellisiin politikoihin verrattuna,
      Kekkoselle oli KOKO suomen talous ja KOKO suomen kansalaisten hyvinvointi elämän tehtävänä,
      kiitos kaikesta kuuluu Kekkoselle ja Kekkosen viisaalle politiikalle.

      Paljon olisi kerrottavaa yksilöistä,
      ja perheitten selviytymisestä sodan jälkeen,
      suomalaiset oli harvinaisen älykäs kansa
      toimeiaita ja kekseliäitä suomi kehittyi kohisten valtavan rikkaaksi valtioksi,


      harmi vaan kun myöhemmin valta ja henkilökohtainen ahneus sokaisi päättäjät
      ja tuhosivat rikkaan valtion henkilökohtaisella ahneudellaan,
      nyt suomen talous on kuralla vielä pitkään
      sekojen henkilökohaisen ahneitten päättäjien johtamana,

      niin kauan
      enenkuin järki ja rehellisyys palaa yhteiskuntaamme,

      sodan jälkeen oli kouluissamme myös uskonnon tunti,
      vahvasti sitä mieltä,
      silloin annettu yleis-sivistys opetus kasvatti kansastamme rehellisen ahkeran kansan,
      jonka ansiosta koko suomi rikastui,
      kiitos kuuluu siinäki suhteessa Kekkoselle.

      • Muistan.minäkin

        Suomi oli silloin yksinvaltiuden mallimaa. Kannattaisi nykyisten ottaa mallia. Kekkonen oli salavaltias, jonka mahtia eivät kansalaiset edes tienneet, mutta päättäjät joutuivat taipumaan kaikkiin Kekkosen vaatimuksiin, tai saivat mennä.

        Kekkosella oli näpeissään teollisuus, ammattiliitot ja maatalous ja vienti. Venäjän kauppa kukoisti. Siitä piti Kekkonen huolen alituisilla ystävyystapaamisillaan.

        Kun kauppa sinne 80-luvun lopulla tyrehtyi, se ei ollut suomalaisten päättäjien vika, niin kuin täällä tuon tuostakin korostetaan, vaan NL romahti, kaupankäynti loppui, maasta tuli sinnittelijä, joka juuri ja juuri piti nenänsä veden pinnalla. Suomelta hävisi kauppakumppani. Siinä ei olisi Kekkosenkaan taidot enää riittäneet.

        Koko 80-luku kuitenkin oli kulutusjuhlan aikaa, kaikilla meni hyvin, mutta moni on sen nyt unohtanut, kun maailmanlaajuinen lama iski 90-luvulla. 80-luvulla hajosi Berliinin muuri, kaikki maat olivat yhtäkkiä veljet keskenään, ilo ja onni kukoisti ja kaikilla suuri usko tulevaan. Kunnes...


      • Sota-ajan.lapsi

        Neuvostoliitonkaupan romahdus kylläkin johtui Suomen tuotteitten kelvottomasta laadusta, ei mistään muusta!
        Kommunismin kaaduttua venäläiset uskalsivat sanoa todellisen syyn ja kauppa romahti. Tästä suomalaiset firmat tietysti nostivat suuren äläkän, mutta aivan oikeassa venäläiset olivat. Ei ole nytkään Suomen teollisuudessa monta alaa, joka kunnon tuotetta tekisi. Melkein kaikki on sutta ja sekundaa. Samaa roskalaatua, mitä Kiinasta saa kymmenesosahinnalla. Toki Kiinasta saa laatuakin kun osaa vaatia ja maksaa vähän enemmän, Suomesta ei saa laatua kalliillakaan ainakaan tavallisen kansalaisen hyödykkeistä. Maitotaloustuotteita lukuunottamatta. Ja saattaa jotakin muutakin olla, mutta ei nyt tule mieleen.


    • puusepänpoika55

      1956 Kekkosesta tuli presidentti, vastustajat aloittivat yleislakolla...

      Kyllä Kekkonen oli hyvä presidentti. Sen jälkeiset poliitikot pilasi todella kaiken.

      • EiKekkosfani

        Joo, esimerkiksi Väyrynen yritti kaikin keinoin päästä kaliffiksi kalifin paikalle, ja yrittää senpuoleen yhä. On perustanut oman puolueen, mutta ei halua erota Keskustastakaan, vaikka rikkoo sillä perustuslakia. On ymmärrettävä, että kaikkia eivät lait koske. Kekkonenkin valittiin ilman äänestysrumbaa kolmannelle kerralle, vaikka siinä rikottiin ties mitä lain pykäliä.
        Kekkonen piti Kokoomuksen hallituksen ulkopuolella 25 v. Oliko se demokratian osoitus?


      • LukutaidotonOlen
        EiKekkosfani kirjoitti:

        Joo, esimerkiksi Väyrynen yritti kaikin keinoin päästä kaliffiksi kalifin paikalle, ja yrittää senpuoleen yhä. On perustanut oman puolueen, mutta ei halua erota Keskustastakaan, vaikka rikkoo sillä perustuslakia. On ymmärrettävä, että kaikkia eivät lait koske. Kekkonenkin valittiin ilman äänestysrumbaa kolmannelle kerralle, vaikka siinä rikottiin ties mitä lain pykäliä.
        Kekkonen piti Kokoomuksen hallituksen ulkopuolella 25 v. Oliko se demokratian osoitus?

        "On perustanut oman puolueen, mutta ei halua erota Keskustastakaan, vaikka rikkoo sillä perustuslakia."
        Näytätkö perustuslain kohdan, joka kieltää jäsenyyden kahdessa puolueessa?


      • siperia.opettaa
        EiKekkosfani kirjoitti:

        Joo, esimerkiksi Väyrynen yritti kaikin keinoin päästä kaliffiksi kalifin paikalle, ja yrittää senpuoleen yhä. On perustanut oman puolueen, mutta ei halua erota Keskustastakaan, vaikka rikkoo sillä perustuslakia. On ymmärrettävä, että kaikkia eivät lait koske. Kekkonenkin valittiin ilman äänestysrumbaa kolmannelle kerralle, vaikka siinä rikottiin ties mitä lain pykäliä.
        Kekkonen piti Kokoomuksen hallituksen ulkopuolella 25 v. Oliko se demokratian osoitus?

        """Kekkonenkin valittiin ilman äänestysrumbaa kolmannelle kerralle, vaikka siinä rikottiin ties mitä lain pykäliä."""
        Eduskunta sääti poikkeuslain tätä varten eikä mitään lakia rikottu.


      • Hoitsun.ex.tuttava

        Niinhän se säädettiin erityislaki siitäkin, kun sairaanhoitajat joukkoirtisanoutuivat kun palkkoja ei haluttu nostaa ihmismäiselle tasolle. Eikä siinä kauaa mennyt, pakkolaki saatiin heti kun työn orjat yrittivät sorron yöstä edes vähän nousta!
        Nyt tuota lakia ei löydy mistään. Yritin jo kauan sitten löytää sen vaalien alla nähdäkseni, ketkä poliitikot olivat pakkolain takana, vaan eipä löytynyt enää.
        Olisi kannattanut sairaanhoitajien olla taipumatta. Poliitikothan siinä olisi heitteillejätöt tehneet. Ja jos hoitajat olisi linnaan pantu (ei ollut linnatilaa, keskitysleirit olisi perustettu), niin vielä vähemmän olisi hoitajia ollut.
        Kannattaa nämäkin poliitikot pitää sillä listalla, joitten teot punnitaan sitten, kun vallannauttijoitten tekoja aletaan punnita.


    • nähkää-totuus-sano-potti

      Tänäpäivänäki
      nykyisten politikkojen pitäisi ottaa Kekkosen viisaasta politiikasta mallia,
      koko suomen talous hyötyisi ,
      koko suomen kansalaiset myös hyötyisi
      jos nykyiset politikot ottaisivat Kekkosen aikakaudesta mallia
      ja toimisivat suurinpiirtein samoin,

      esm, johtajien mijoonapalkkiot heti pois ,
      EI kenellekkää älyttömyyksiä suuria palkkoja,
      ei ollu Kekkosella itselläänkää,
      Kekkonen on hyvä esimerkki siitä kuinka rehellinen kunniallinen ihminen
      s i t o u t u u työhönsä kohtuu palkalla,
      ei tarvita mijoonia sitoutumiseen jos ihminen on r e h e l l i n e n,
      -- kaikille töitä ja v a k i n a i s e t työpaikat
      ja kohtuullinen palkka jolla kaikki perheet tulee toimeen,

      JA erikoisesti nykyisten entisten johtajien ä l y t t ö m ä n SUURET eläkkeet HETI kohtuulistaa,
      esm 50 000 euroa kuukaudessa ON ÄLYTTÖMYYS maksaa kenellekkä tommosta eläkettä, yx esimerkki Sirkka Hämäläinen entinen suomen pankin
      entinen pääjohtaja,
      aivan älytöntä hänenki valtavan suuri eläke SE EI OLE oikein ,
      suorastaa TÖRKEETÄ
      eikä ole ainoa ÄLYTTÖMYYS suomessa kuten saimme taas ilta-sanomista lukea verotiedot,

      näillä korjauksilla kohennetaisiin suomen taloutta kertaheitolla todella paljon,

      aina kuuluu vähättelyä herranarrien taholta,
      mutta huomatkaa se on pelkkä valehtelua
      yritys rauhottaa kansaa ettei nousis todella suurta vastarintaa taviksien taholta,

    • Per-kel

      Ihan mukavaa, käytiin naapurissa usein, joulujuhlista kun seurojetalolta näkyi Sputnikki ;) Hanki oli ja potkukelkalla :)

      • Von-Oben

        Isä ja äiti vielä siinä iässä, tekivät mulle pikkusiskon :)


      • Aapeecee

        Minun pikkusisko syntyi 1947. Olin silloin juuri täyttänyt kolme vuotta. Naapurin vanhapiika oli apuna. Isä keitti vettä padassa hellalla.
        Kun sai mennä katsomaan, niin äiti makasi sängyssä, sängyn vieressä peltiämpärissä oli jotain roippeita ja se apulainen punnitsi vastasyntynyttä puntarilla pyyheliinan mutkassa ikkunan edessä olevan pöydän päällä.


    • tuikku1955

      Pärekaton alla,kalpeita,riutuneita kovan työn rasittamia ihmisiä.Öljylamppu vain valaisee.

      Valokuva kertoo kaiken

      • Kuvassa.mukana

        Näin oltiin.


    • sixtyfour64

      Äiti hiihti neuvolaan,matka edestakaisin 16 km.Oli niin huonossa kunnossa että piti levätä 10 metrin välein. Ruokana homehtunutta leipää ja perunan kuoria.Ei teitä,ei sähköjä.

      Todella raskasta elämää.

      60-luvulla syntyneet ei tiedä mitään, kunnioitan maan rakentajia.

      • Anonyymi

        Ai ei tiedä mitään 1961 olen syntynyt isä ja äiti oli hyviä ei koskaan lyöneet mutta isosisko löi senkin.edestä päätä seinään


      • Anonyymi

        Mistä se sai perunankuoria syödäkseen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai ei tiedä mitään 1961 olen syntynyt isä ja äiti oli hyviä ei koskaan lyöneet mutta isosisko löi senkin.edestä päätä seinään

        Löikö isosiskosi omaa päätään seinään!?


    • Eiköhän se historiikki jo ole valmis.

    • Anonyymi

      Ok mutta ois siistiä omistaa pahvilaatikko

    • Anonyymi

      Aloitus on vuodelta 2016.

    • Anonyymi

      Sotilaa kävivät 6 tuntia ennen ilmoittamassa että nyt on lähdettävä
      Mentiin härkävaunulla turvapaikkaan iso maalaistalo

      Muistan miten oli kova nälkä.Talon vanha vaari otti orrelta
      pölysiä kuivuneta kovia ruisleipiä.Avasi yhden huoneen oven
      missä oli höyläpenkki.Höyläsi ruisleivät suikaleiksi ja paloiksi
      ja antoi syötäväksi.Hitto et ol hyviä

    • Anonyymi

      Viiskyt luvulla olimme nuoria,
      sodan jäkeen oli rahua saatu jo suomeen
      ,
      alkoi nuorten maalta muutto työn perässä ympäri suomea,
      jotkut lähti nuoruuden illolla
      uteliaita ja kehityskelpoisia kun olivat
      ihan ruotsiin asti töihin,

      nuoret perusti perheitä,
      syntyi niisanotut suuret ikäluokat työmarkkinoita täyttämään,
      jotka nyt on kuulemma yhteiskunalle suuri huolen aihe,
      kun meistä on tullu vanhuksia,

      kylläki olemme omavaraisia työ-eläkkeellä
      elää kituuttavia,

      usein kuulee marinaa että meitä on liikaa
      ja olemme vain kuluerä yhteiskunnassamme, huh huh,
      ikävä kuulla,, kun olimme ahkeria työ-myyriä kaikki keskimäärin neljäkymmentä vuotta töissä,
      ja
      me suuret ikäluokat kehitimme suomeen maailman suurimmat
      rikkaimmat työ-eläke-rahastot,,
      joissa makaa satoja tuhansia miljaardeja tyntekijöiltä kerättyä rahaa hyvin tuottoisasti sijotettuna ,,

      ja nyt kuuluu marinaa
      meitä on liikaa ja olemme vain kuluerä yhteikunnalle, huh huh.

      oijoi kun laukkaa syvältä,,,

      • Anonyymi

        oijoi kun loukkaa syvältä,,,


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2024
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      56
      1745
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1465
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1168
    Aihe