Kuolinpesää ei aina kannata jakaa?

sadfasdfasdf

Kuolinpesään kuuluu asunto ja sijoitusasunto sekä sijoitusrahastojen osuuksia. Niiden myynnillä pystyy helposti maksamaan perintöverot. Perijöitä ei ole kuin minä ja siskoni. Eihän kuolinpesän jakamisella eli asuntojen myynnillä ole kiirettä sillä kuolinpesään kuuluva sijoitusasunto maksaa pesän kulut, ei siis mitään syytä kiirehtiä etenkin kun meillä kummallakaan ei ole rahantarvetta tällä hetkellä.

19

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LW-

      Kuolinpesien jättämisessä jakamatta ei ole yleenesä ole mitään järkeä tai hyötyä. Sen sijaan asioiden selvittely vuosien tai vuosikymmenten kuluttua voi olla vaikeaa.

      Jos haluatte, että asunnot jäävät yhteisomistukseen, niin sitten teette perinnönjaon niin, että kumpikin saa asunnoista puolet. Näin asunnot on aikanaan mukavampi myydäkin, kun ei tarvitse esittää ostajalle perukirjaa.

      Avaatte yhteisen tilin, jonne maksetaan vuokratulot ja maksatte sieltä yhtiövastikkeet ym. asuntojen kulut.

      Oliko teillä joku muu syy jättää asia hoitamatta kuin tuo, että ajattelitte sen edellyttävän asuntojen myyntiä? Jolle ole, niin siinä tapauksessa perinnönjako on syytä hoitaa viipymättä.

      • sadfasdfasdf

        Asuntojen hinnat ovat pk-seudulla nousussa joten siksi ei ole mitään kiirettä myydä. Jos toisenkin laittaa vuokralle saa siitä joka kuukausi selvää tuloa. Asiantuntijoiden mielestä pörssiosakkeiden hinnat ovat kovin korkealla, niitä ei kannata ostaa. Korkopapereiden tuotto-odotukset ovat surkeita, niihinkään ei rahojaan kannata laittaa. Sijoitusasunnot vaikuttavat hyvältä sijoitukselta.

        Perunkirjoitusta ei ole tehty. Varmaan kannattaa laittaa asuntojen hinnat yläkanttiin ettei myöhemmin joudu maksamaan myyntivoiton veroa? Viiden vuoden sisällä asunnot menee lihoiksi mutta sinä aikana hinnat varmasti ovat nousseet.


      • Nän_

        Ymmärrätkö mikä ero on asunnon myymisellä ja perinnönjaolla?

        Jos ette halua myydä asuntoa niin älkää myykö.

        Mutta jakakaa se pesä.


      • sadfasdfasdf

        Mitä väliä sillä on onko pesä jaettu vai ei? Asunnot tuottavat vuokratuloa jonka jaan siskon kanssa, mitä turhia mitään jakoja tekemään sillä puoliksihan ne omistetaan eikä mitään riitaa ole.

        Aikanaan myydään ja se on sitten sillä selvä.


      • Jakakaa_vaan
        sadfasdfasdf kirjoitti:

        Mitä väliä sillä on onko pesä jaettu vai ei? Asunnot tuottavat vuokratuloa jonka jaan siskon kanssa, mitä turhia mitään jakoja tekemään sillä puoliksihan ne omistetaan eikä mitään riitaa ole.

        Aikanaan myydään ja se on sitten sillä selvä.

        Sen mitä nyt jätätte selvittämättä, joudutte kuitenkin kaivelemaan myöhemmin, johon mennessä asia voi mutkistua kovastikin. Jos esimerkiksi jompikumpi teistä sattuisi kuolemaan ennen myyntiä, asuntojen omistajana olisi sisäkkäisiä kuolinpesiä. Niissä saattaa silloin olla osakkaana sellaista väkeä, jonka kanssa et välttämättä tule juttuun lainkaan yhtä hyvin. Muutenkin myyminen on hankalampaa, kun ei ole itse asunnon rekisteröitynä omistajana.

        Ostin tässä muutama vuosi sitten asunnon jakamattomalta kuolinpesältä ja paperisota oli varsin laaja. Kauppakirjan liitteenä oli paksu nippu perukirjoja, valtakirjoja ja puolisoiden suostumuksia. Siksi neuvon teitä jakamaan omaisuuden heti perunkirjoituksen jälkeen. Jos välttämättä haluatte, niin laittakaa asuntojen omistus puoliksi. Siitäkin voi vielä tulla ongelmia, mutta purkakaa nyt ainakin se tarpeeton kuolinpesä pois. Nyt se on vielä helppoa, kun osakkaita on vain kaksi eikä ole riitaa.


      • sadfasdfasdf

        "Siksi neuvon teitä jakamaan omaisuuden heti perunkirjoituksen jälkeen. Jos välttämättä haluatte, niin laittakaa asuntojen omistus puoliksi."

        Asuntoja ei olla ainakaan tänä vuonna myymässä, ehkä ensi keväänä jos silloinkaan. Jakamattomia kuolinpesiä on vaikka millä mitalla, ei niissä mitään ongelmia ole.


    • Jönas7

      Semmoinen näkökulma, että jos sijoitusosuudet ovat tuottaneet voittoa ja myytte ne pesän nimissä, menee voitosta normaali myyntivoittovero. Jos taas myytte ne jaon jälkeen omissa nimissänne, pääsette pelkällä perintöverolla, jonka joutuisitte muutenkin maksamaan.

      • Verohallinto

        Tämä tieto ei pidä paikkaansa.


      • sadfasdfasdf

        Sitä minäkin. Tärkeää on laittaa asunnon hinnat oikein perunkirjaan ettei joudu maksamaan myyntivoiton vero kun asunnot myy korkeampaan hintaan kuin perunkirjassa on. Koska asunnot ovat meillä jonkun aikaan laitetaan viitisen prosenttia nykyhinnan päälle. Myydään tulevaisuudessa eikä jouduta maksamaan myyntivoiton veroa.


      • Verohallinto
        sadfasdfasdf kirjoitti:

        Sitä minäkin. Tärkeää on laittaa asunnon hinnat oikein perunkirjaan ettei joudu maksamaan myyntivoiton vero kun asunnot myy korkeampaan hintaan kuin perunkirjassa on. Koska asunnot ovat meillä jonkun aikaan laitetaan viitisen prosenttia nykyhinnan päälle. Myydään tulevaisuudessa eikä jouduta maksamaan myyntivoiton veroa.

        Verottaja voi alentaa hintoja jos omaisuus on arvostettu väärin.

        Ja se perinnönjako kannattaa tosiaan hoitaa välittömästi.

        Jakamattomissa kuolinpesissä piilee vaikka mitä ongelmia, joita maallikot eivät vain ymmärrä..


      • sadfasdfasdf

        Kerro toki niistä jakamattoman kuolinpesän hirmuisista ongelmista?


      • yööööök

        Lue LW kirjoittamia viestejä.


    • nulliteetti

      Tässä ketjussa ei ole tullut esille yhtään syytä, joka puoltaisi kuolinpesän pitämistä jakamattomana. Sellaisia syitä ei kuvatun kaltaiselle kuolinpesälle liene olemassa ensinkään. Se tulisi jakaa jo siitä syystä, ettei aloittajan kompetenssi selvästikään riitä käsittelemään mahdollisia kuolinpesiin liittyviä erikoistilanteita.

      Lisäksi verotuksessa kp:n kanssa ongelmaksi voi tulla, ettei mahdollisia omaisuuden myyntitappioita voida vähentää osakkaiden verotuksessa eikä kp taas vastaavasti voi hyödyntää osakkaiden omia tappioita, jos asunnot onnistuttaisiin myymään voitollisesti (vielä verosuunnittelun lievän yliarvostuksen jälkeenkin)

      • puoletarvoinen

        Oikeassa olet. Lisäksi kun on kysymys asunnoista, voisi myyntivoiton saada verottomastikin, jos osakas muuttaa asumaan asuntoon, joka ON JAETTU hänelle perintönä ja perillinen asuu siinä vähintään kaksi vuotta ennen asunnon myyntiä.

        Juridisesti jakamaton kuolinpesä on osakkaiden jakamatonta omaisuutta eli he omistavat kaiken yhteisesti ilman mitään murto-osia. Perinnönjaon jälkeen omaisuus muuttuu joko murto-osia käsittäväksi yhteisomistukseksi tai jos annetaan koko esine jollekin osakkaalle ja korvataan se toiselle samanarvoisella omaisuudella, niin yksinomistukseksi.


      • LW-

        Itse asiassa tuo myynti on luovutusvoittoverosta vapaata silloinkin, kun pesä on jakamatta, mutta vain niiden osakkaiden osalta, jotka ovat asunnossa asuneet. Omistusaika lasketaan kuolinpäivästä.

        Jos kolmesta osakkaasta yksi on asunut asunnossa tuon 2 v kuolinpäivän jälkeen, on kolmasosa kuolinpesän voitosta verovapaata. Luovutusvoitto on kuolinpesän tuloa ja verokin määrätään kuolinpesälle, eli siitä vastaavat kaikki osakkaat yhteisvastuullisesti. Näin verovapaus koituu tavallaan kaikkien hyödyksi - elleivät osakkaat sitten sovi jotain muuta.


    • Kokemuksestaviisas

      Asunnot menevät hoitamattomina huonoon kuntoon kuolinpesien hallussa. Ja kun ne yleensä ovat vielä olleet vanhojen ja huonokuntoisten ihmisten viimeisenä asuntona, on todennäköistä, että korjauksiakaan ei ole tehty. Niiden arvo ei välttämättä nouse niinkuin perijät ahneuksissaan luulevat. Niillä on huono maine.

      Kannattaa myydä silloin, kun niistä vielä jotain saa.

      Itse olen kerran erehtynyt ostamaan vuosia tyhjillään olleen ja homeisen asunnon kuolinpesältä, jonka osakkaat olivat jättäneet paikat hoitamatta ja aiheelliset korjaukset tekemättä arvonnousua odotellessaan ja riidellessään siitä, milloin on paras hetki myydä.

      Homevauriot paljastuivat asuntoa remontoidessa. Toista kertaa en samaan vipuun mene. Paras asuntoni on hankittu uudesta vastavalmistuneesta talosta.

      • sadfasdfasdf

        Asunnot ovat kerrostaloissa, toinen rakennettu vuonna 2011 joten tuskin se kovin huonossa kunnossa.


    • Hdhk

      Metsä on eri asia. Metsähän kasvaa, vaikka pankolla makaisi ja laskeskelisi rahojaan, kuten tukijussit tietävät.

    • kesäpesää

      ei kuolinpesää kannatakkaan, mutta muuten kyllä pesää kannattaa jakaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe