Löysi isän sänkyyn sidottuna ja kakkansa sotkemana

QUO_VADIS_Suomi

UUTISET KOTIMAA

26.5.2016 klo 18:35

Näyttelijä kauhistui hoitokodissa: "Jos eläimiä kohdeltaisiin kuin vanhuksia, se olisi heti lehtien lööpeissä !"

Näyttelijä Turkka Mastomäki kertoi Ylen aamu-tv:ssä kokemuksiaan Alzheimeria sairastavan isänsä hoidosta. Viime perjantaina näyttelijä esimerkiksi löysi isän sänkyyn sidottuna ja ulosteidensa sotkemana tamperelaisesta hoitokodista. Hoitohenkilökunnan liian pienet resurssit johtavat Suomessa hurjiin hoitotarinoihin.

Vanhustenhoidon tila puhuttaa. Maanantaina julkaistu Valviran selvitys kertoo karua kieltään vanhusten kaltoinkohtelusta. Asiasta puhumassa Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja näyttelijä Turkka Mastomäki.

Näyttelijä Turkka Mastomäkeä odotti viime perjantaina ikävä näky tamperelaisessa hoivakodissa. Alzheimeria sairastava isä oli maannut useita tunteja omassa ulosteessaan sänkyyn sidottuna. Mastomäki ei jäänyt voivottelemaan tilannetta, vaan vei isänsä nopeasti suihkuun.

– Kuulopuheiden mukaan hän oli maannut siinä tilassa jo kuusi tuntia, jonka aikana hänet oli myös syötetty sänkyyn. Kun saavuin paikalle, sekä isä että sänky oli tuhraantunut ulosteeseen ja kaksi hoitajaa yritti putsata sitä paperilla. Sanoin hoitajille, että jos minä nappaan isän nyt ylös ja vien hänet suihkuun. Pari hoitajaa tuli auttamaan minua, Mastomäki kertoi torstaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Isän näkeminen siinä tilassa oli Mastomäen mukaan surullista, mutta ei varsinaisesti yllättänyt miestä. Samankaltainen tilanne oli tullut jo vastaan aikaisemminkin.

– Isä oli pari vuotta sitten yksityisessä hoitokodissa, jossa hoito oli jotain ihan hirveää. Hoitajat ja sijaiset vaihtuivat jatkuvalla syötöllä, eikä potilaiden ja hoidettavien välille ehtinyt syntyä minkäänlaista hoitosuhdetta. Me emme yksinkertaisesti pystyneet jättämään isää sinne.

Mastomäki yritti perheineen hoitaa isää hetken kotona, mutta tämä kävi perheelle liian raskaaksi. Lopulta isä päätyi nykyiseen hoitokotiinsa, jossa hoitajien kädet eivät myöskään tahdo riittää kaikkien 16 muistisairaan hoitamiseen. Vierailullaan Mastomäki todisti myös esimerkiksi, kuinka toinen muistisairas tönäisi toisen vasten pöydän kulmaa.

– Siellä on ollut noin kolme hoitajaa paikalla aina silloin, kun olen siellä itse käynyt. Muistisairaiden kohdalla ehtii jo pienessä hetkessä tapahtua paljon. Ei tällaisilla resursseilla ole kerta kaikkiaan mahdollista antaa sellaista hoitoa, mitä potilaat tarvitsisivat. Jos eläimiä kohdeltaisiin Suomessa tällä tavalla, se olisi varmasti päätynyt jo iltapäivälehtien lööppeihin.

Kiire karsii yhdessäoloa ja juttelua

Perjantaina Mastomäki vei isänsä vielä suihkun jälkeen kävelylle. Sekin oli muistisairaalle harvinaista herkkua, sillä tähänkään ei hoitajien aika nykyisellään riitä. Mastomäen mukaan muistisairaat vaatisivat ehdottomasti pysyviä hoitosuhteita ja sosiaalista kanssakäymistä. Mies näkee parantamisen varaa myös itse hoitotyössä.

Mastomäen tarina on tuttu monelle suomalaiselle. Tiistaina julkistettiin Valviran kysely, jossa 93 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisten yksiköiden työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua. Kysely paljasti muun muassa kovakouraisuutta hoitotoimenpiteissä, epäasiallista kielenkäyttöä ja määräilyä.

Myös aamu-tv:ssä vanhusten hoidosta keskustelemassa ollut Superin puheenjohtaja Silja Paavola myöntää, että hoidolle tulisi kiireesti saada lisää resursseja.

– Tietyllä lailla Suomen vanhusten hoito on katastrofaalisessa tilassa. Muun muassa muistisairaat tarvitsevat pysyvämmä hoitosuhteen, jotta potilas opitaan tunetemaan ja häntä osataan tulkita myös puhekyvyn kadotessa. Nyt tämä toteutuu valitettavan harvoin, eikä sosiaaliseen kanssakäymiseen pystytä muutenkaan kiinnittämään tarpeeksi huomiota. Tämä on monessa tapauksessa resurssikysymys eli se on vain rahasta kiinni, sanoo Paavola.

6

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enhaluavanheta

      Eutanasia suomeen ja heti!!! jotta jokainen saa päättää tämän maallisen vaelluksensa arvokkaasti, suomi ei näköjään pysty huolehtimaan kunniallisesti edes tämän maan jälleenrakentajia.
      Häpeällistä tomintaa, säälittää ne vanhukset joilla ei ole lapsia jotka edes vähän seuraavat miten heidän vanhempiaan hoidetaan ja kohdellaan.

      • SENKIN-KETKUT

        Ei missään tapauksessa eutanasiaa kuten yksi ehdottaa. Nämä eutanasiat tulevat säännöllisesti esille ja sitä tarjoavat nuoret. Esimerkiksi Treen yliopistosairaaalan ylilääkäri sanoi, kun tästä armokuolemasta kysyttiin, että vain harva syöåäpotilas on sen kannalla. Mikä hinku näilllä "nuorilla" olisi tarjota tätä eutanasiaa vanhemmille? MItään kyselyä en ole kuullut vanhemmilta, joita haluttaisiin näköjään viedä saattohoitoon vaan.


    • huhuhuhtaas

      Tähän on tultu ja kunnat edelleen kilpailuttavat hoivapalveluitaan-..kuka tekee halvimmalla-se valitaan. Valitettavan yleistä. Sitten on nämä henkilökuntamitoitukset täysin pieelssä jos ei ehditä likaisia potilaita pestä tarpeen vaatiessa.Säästösyistä mm lakanoita ei saa vaihtaa eikä tilata kahvikermaa vaan kevytmaitoa potilaskahveille.

      • Harmaatalousrehottaa

        Niinpä se on vähän joka alalla yritysmaailmassa, että halvin huijaus (hinta) voittaa. Paljon kukaan ei tarkasta, hoitaako halpis yhteiskunnalliset velvoitteensa, vakuutukset, verot, eläkemaksut, sosiaaliturvan, ennakkopidätyksien tilitykset, alvin jne?
        Törkeä harmaa talous voi hyvin, lihoo ja porskuttaa mukavasti.


    • reppuriika

      Olen hoitanut näitä Alzheimer-vanhuksia. Kyllä se vierestä näyttää pahalta, kun ihminen makaa punkassa, jossa on lakanoissa eritteitä. En tarkoita, että pitäisi tuntitolkulla makuuttaa sonta- ja virtsakasassa, mutta yritän asennoitua sen vanhuksen rooliin. Ihminen ei tuossa vaiheessa enää taida tiedostaa, ei osaa hävetä olotilaansa. Tosin ei se mukavalta tunnu, jos märkä ulostevaippa hiertää peppua ja selkää.
      Asia on vain niin, että monet vanhukset eivät pidä pesutilanteista. Suihkuun joudutaan viemään monesti jopa väkisin. Ei se jatkuva alapään pesu ja luutuaminenkaan monia miellytä.

      Jos ajatellaan vanhuksen kokemusta, niin onko parempi pitää hänen viimeisen päälle siistinä, mutta aiheuttaa hänelle sillä enemmän ja useammin stressiä ja itsemääräämisen loukkausta riisumisilla, pesuilla ja siirtelyillä kuin että vanhus saa olla rauhassa, omissa oloissaan ja vaikka omissa eritteissään.
      Jos rehellinen olen, niin mieluummin valitsisin kyllä tuon jälkimäisen vaihtoehdon. Jos vanhus makaa täydessä vaipassa, joka todennäköisesti valskaa ennen heräämistä, niin onko parempi herättää hänen kesken unia, suorittaa se ikävä toimenpide ja valon häikäistessä silmät ja aiheuttaa sillä, että loppuyö menee valvoessa.
      Kun olen itse tehnyt hoitajan työtä, niin ajattelen asioita aina, että jos itse olisin hoidettavan asemessa.

    • hoitajanvastuu

      Kyllä hoitajan pitää kakkavaippa vaihtaa vaikka potilas nukkuisi.Se on sitä hyvää perushoitoa jotta vanhuksen herkkä iho ei pala rikki virtsan ja ulosteen takia.Itsekö tykkäisit maata sonnat vaipassa ja virtsat myös?En allekirjoittaisi tuota asiaa ja olen itsekin hoitaja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe