Suomalaisen amerikkalaisen jalkapallon vuonna 2016

JVM_

Mikä mättää ja mikä on hyvin vai onko? Tämä ei ole kritisointi ketään ja kenellekään erikseen vaan subjektiivinen omakohtainen näkemys missä mennään vai mennäänkö? Jos joku vetää herneet nenään ja lukee tätä väärin, niin lukee, silti lajia ei tehdä väkisin ja ryppyotsaisena vaan pyyteettömyydellä ja rakkaudesta lajiin. Muutama kaveri tosin on uhrannut kaiken lajille saamatta minkäänlaista kiitosta ja silloin helposti kiehuu yli kaikki perusteettomat kommentit ja kritiikit. Toivottavasti laji saa lisää näitä näkymättömiä puurtajia, sillä vain tekemällä työtä voi menestyä seuratasolla ja lajitasolla (välillä se voi olla turhauttavaa, mutta jokainen kyllä tietää omassa sielussaan miten asia on vaikka kuinka huudetaan ja kritisoidaan toista).
.
Ensinnäkin lukemalla lajiin liittyviä palstoja ja siellä tuntuu olevan yleisin kommentti, isäs on tai meidän äideillä on tai kaikki on perheestä. Yksi aloittaa aina saman threadin ja toinen kieltää keskustelemasta ja kolmas kutsuu kaikkia muita besser wisseriksi , paitsi itseään tietysti pitää ainoana oikeana asioista tietävänä (minun puolesta ihan vapaasti vaan, jos se hyvältä tuntuu). Gridiron forumilla on vuoden 2016 aikana aloitettu yksi uusi viestiketju, jossa mainostetaan fanisivuja. Siis nyt jos koskaan some on kaikkien ulottuvilla ja käytettävissä laajemmillaan ja voisiko enää meidän lajifanien aikaansaannokset olla niukempia ja värittömämpiä?
.
Olen itse seurannut lajia melko pitkäänkin ja monet asiat ovat ajan juostessa muuttuneet. Menemättä nyt sen enempää maajoukkueen menestysvuosiin ja TD-julkaisuun ja vilkkaaseen sajl forumin keskusteluihin (jotka nekin loppuivat aikoinaan asiattomuuksiin) niin pitkän aikaa sen jälkeen oli todella köyhää (pois lukien seurojen sivut siis).
.
Tyhjiön jälkeen Ketosen 2minuutin varoitus aloitti aikoinaan lupaavasti ja sen työtä jatkoi gridiron melko ansiokkaasti, palsta toimii edelleenkin, mutta senkin alku uuvutti harvat tekijät ja loppuaika kuulosti enemmän tekijöiden selittelyltä ja anteeksipyynnöltä tai säälittelyltä elämän kovuutta vastaan. Nykyään gridiron tekee pienimuotoisia ennakoita ja referaatteja monen sarjaportaan tekemisistä ja kertoo ottelutulokset, keskustelupalstalla ei oikeastaan keskustella ja kommentointikin on mitä on. Harmi, että kukaan ei halua panostaa asiaan tai resursseja ei saada kasvatettua, potentiaalista kysyntää syvemmälle asioihin meneviin juttuihin olisi kyllä olemassa. Kyllä sen minkä pystyy tekemään seurapuolella, pystyy myös lajin imago ja viestintäpuolella. Mutta se vaatii sitoutumista, uusia ideoita ja tekijöitä, jotka takaavat sekä tarvittavan materian ja taloudellisen toimintakyvyn.
.
Otetaan esimerkki taannoisista seuroista Roosters ja Trojans, joissa mentiin monta vuotta menestyksen jälkeen puolilla valoilla alamäkeen ja sitten asioihin tartuttiin laittamalla taustat kuntoon ja sitouttamalla tekeminen suunnitelmiin ja nyt ovat seurat ryhdikkäinä aivan ykkösiä tekemisen saralla monella osa-alueella. Vastaavasti on tehnyt pitkään jo Crocodiles-leirissä ja Royalsilla on sama positiivinen ennustettavuus tulevaisuudesta näköpiirissä. Mutta mikään noista seuroista ei pysy siellä, jos ei ole jatkumoa tai tekijöitä ja työtä työn perään.
.
Kaikki lähtee juniorityöstä, monen muun asian saa lyhyemmällä ajalla kuntoon, mutta sitä potentiaalista osaavaa pelaajarunkoa ei kasvateta kuin kymmenien vuosien pitkäjänteisellä toiminnalla. Minulle on ihan sama voitetaanko se mestaruus importeilla vai omalla juniorityöllä, kunhan se juniorityö vain kantasi hedelmää laajalla rintamalla. Tämän lajin ehdoton edellytys saada hyvää jatkumoa lepää hyvin valmennetussa juniorityössä, Ilman sitä ei ole tulevaisuutta eikä näköaloja, sen enempää kuin importtejakaan. Jokainen meistä haluaa pääsylipun maksaessaan nähdä tasaisen ja todellisen huippusuorituksilla tehdyn taistelun, jossa lopputulosta ei voi tietää etukäteen. Siihen tarvitaan runsas kotimaisista junioreista kehittynyt pelaajasukupolvi. Joukkueen heikoin lenkki määrittää tason ja potentiaalin, millä lajia viedään eteenpäin. Kakki muu yksittäinen satsaus on turhaa, jos pohjatyö pettää (tästäkin on hyviä esimerkkejä divarissa). Meidän on saatava nostettua pelaamisen tasoa, ei kukaan jaksa innostua näistä 48-6 peleistä kovin kauaa millään sarjatasolla mitattuna.
.
Jatkuu.....pelimerkit loppu kesken...

14

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JVM_

      Nykyäänkin on pääosin niukkuutta tekijöistä, taustajoukoista, pelaajista, rahasta and you name it. Katsomalla netissä joukkueiden sivuja huomaa, että joukkueet, jotka menestyvät ovat hyviä myös julkisessa ulosannissa ja päivittävät hienosti tekemällä hyviä ennakoita, otteluraportteja ja videopätkiä pelien high lighteista. Kiitos näille seura- ja faniaktiiveille, jotka tekevät pyyteetöntä työtä lajin ja lajinäkyvyyden eteen.
      .
      Fanit rakastavat lajiuutisia ja hyvin tehtyjä referaatteja, joissa kerrotaan muutakin kuin maalit ja voittaja. Jokainen haluaisi lukea ennen kaikkea taktiikoista, matchupeista ja momentumeista enemmän kuin pelkkiä numeroita ja tilastointia. Ottelutilastoista näkee kaiken oleellisen numeroihin, mutta sieltä ei välttämättä näe tasaisessa pelissä oleellista eli mikä käänsi voiton tai mikä oli se voiton takuumies tai asia, joka kantoi voittoon tai katkeraan tappioon. Myös spekulointi pleijareista ja mahdollisesta putoamisesta sekä uusista hankinnoista on aina kiinnostanut lajia seuraavaa aktiivia ja jokainen haluaa tietää mikä on päivän kunto ja loukkaantumistilanne. Myös kauden jälkeinen pelaajaliikenne ja sopimukset kiinnostavat aina ja kybällä. Kerrotaanko näitä kovin hyvin missään, no muutama seura on ollut aktiivinen näissäkin asioissa, mutta päällisin puolin tiedot ja keskustelu on satunnaista.
      .
      Ilolla ole pannut merkille, että yksi joka on parantanut viimeaikoina ns. kuin ”sika” juoksuaan on SAJL. Otetaanpa muutama esimerkki hyvästä työstä;
      .
      Juniorit ovat saaneet useamman kombinaation sm-sarjaa, löytyy 7-7 ja 11-11.
      .
      SAJL PELINRAKENTAJA-AKATEMIA 2016 jatkuu edelleen ja mahdollistaa uusien ”Petruksien syntymisen”. Löytyy talenttiryhmää ja opastetaan pelaamaan ja opiskelemaan jekeissä.
      .
      Jefukansa on saanut lähes jokaisena perjantaina nauttia ottelusta nelonen pro lähetyksien välityksellä (hyvillä kommentaattori), vaikkakin sanottakoon sekin nyt, että jefu on AINA parasta livenä kentän äärellä.
      .
      Sajl palkkasi viestintään parhaan mahdollisen eli pelaajaura takana, ällliä päässä (lukenut mies ja ymmärtää lajista) ja miellyttävä ääni ja rauhallinen selostus, joka sopii paremmin kuin nenä päähän. Mika ”kevari” Laurila on ansiokkaasti tehnyt mm. Cover 2 lähetyksiä Olinin kanssa ja vaahteraliiga osiota, joka on nyt kyllä parasta mitä mediapuolelta Suomalaiseen amerikkalaiseen jalkapalloon voi saada tällä hetkellä.
      .
      Lisäksi Tuomas ”tuoppi” Heikkinen entisenä pelaajana ja maajoukkueen pitkäaikaisena headcoutsina on julkaissut game of the week osiota, jossa paneudutaan matchuppeihin ja taktiikoihin aina video ja valokuvasessioita hyödyntäen. Miinus vaan englannin kielen käyttämisestä, kyllä suomalainen jefukansa haluaa lukea noinkin ansiokkaat game previewit suomeksi (vaikka kuinka joka jätkä taivuttaakin engelskaa melko sujuvastikin ja eikait niitä juttuja importeille ole tehty?).
      .
      Live tilastot on edelleen loistava (kunhan takkuaminen saadaan pois)
      .

      Toivottavasti koko jefugenre ottaa mallia ja jatkaa Sajl:n viitoittamaa onnistunutta duunia suomalaisen amerikkalaisen jalkapallon menestystarinan saavuttamiseksi. Kaikki voivat kirjoittaa ja tehdä juttuja omista näkemyksistään ja omista suosikeistaan (joukkue tai pelaaja), kyllä tänne maailmaan ääntä ja tekstiä mahtuu. Suomalaiselle on yleensä tyypillistä kateus ja jos jostain puhutaan, niin haukutaan ja arvostellaan. Olisiko nyt aika enemmän positiiviselle ja kannustavalle pohdinnalle ja kritiikille kuin koskaan? Olisi ehdottomasti.
      Kaikessa pitäisi muistaa pitää asiat asioina ja olla koskaan menemättä henkilökohtaiselle tasolle. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä ja kaikkien olisi kunnioitettava tätä (riippumatta siitä onko mielipide lähelläkään totuutta ja oikeaa, mutta kaikkien tulisi ilmaisuissaan säilyttää korrektit käyttäytymissäännöt).
      .
      Toivotaan sarjoihin ja mediaan tasokkaita suorituksia laidasta laitaan!
      Oletteko samaa vai erimieltä?

      Täältä tähän.

    • imukuppi

      Samaa mieltä Laurilasta, toivotaan että saa tehdä työtään vapaasti. Ilman toimiston vakiovieraan punaiseksi värjääntynyttä punakynää ja pyyhekumia. Tai leimasinta.

      Tiedottajan palkkaaminen - ehdottomasti parasta mitä lajille on tapahtunut viime aikoina.

      Muuten mennään liikaa miesten joukkueiden, tarkemmin Vaahteraliigajoukkueiden ehdoilla. Juniorityö liian aliarvostettua. Keskittynyt valta luottaa omien joukkueidensa imukuppisysteemiin liikaa. Onneksi myös pääkaupunkiseudulla silmät ovat alkaneet aueta.

      Naisten "valmentaa kuin nainen" on ehdottomasti positiivinen asia.

      Tasa-arvo asioista - myös Valon puolelta - mielenkiinnolla odotetaan lisää !
      Saako olla eriäviä mielipiteitä - turvallisesti ?

    • JVM_

      Mitä tarkoitat sanomalla juniorityö liian aliarvostettua ja lopun saako olla eriäviä mielipiteitä-turvallisesti?

    • Kumuippi

      Kyllä lajin julkisuuskuvaa rakennetaan pääsarjavetoisesti mutta en itse ole huomannut että kuitenkaan Vaahteraliigan ehdoilla. Juniorityötä ei käsittääkseni aliarvosteta missään ja naisten sarjat ovat saaneet näkyvyyttä ihan mukavasti. Jokaisen jefun osa-alueen kohdalla näkyvyyttä saadaan lisää jos löytyy vapaaehtoisia henkilöitä joille sen näkyvyyden toteuttaminen on sydämenasia.

      Jos JVM:llä on tarmoa tuoda laajaa kirjoittelua tänne kommenttien kaatopaikalle niin suosittelen yhteydenottoa vaikka Gridironin toimittajiin ja varmasti löytyy tilaa jutuille tuossa paikassa joka on uskottavampi foorumi ajatustenvaihdolle. Ja sama koskee kaikkia niitä jotka haluavat naisten peleille tai junnupeleille huomiota, juttuja tai paikan keskustelulla. Kaikki vaatii tekijänsä ja aina kun tekijä löytyy alkaa syntyä jälkeä.

    • JVM_

      Mun pointti ei ollut tuoda laajaa kirjoittelua tänne, mutta kun olen asunut täällä koko ikäni .... julkaisen asiani täällä. Ja jos katsoo gridikirjoittelun (nimimerkki) nykytilaa, enpä huomaa suurta eroa täällä tapahtuvaan huuhteluun. Kukaan ei juuri nykyään kirjoita asiaa tai perusteltuja kannanottoja, kaikki on enemmän tai vähemmän eipäs juupas väittelyä tai pahaa oloa heijastavaa iditiosmia. Milloin olet nähnyt jonkun kirjoittavan omasta suosikkijoukkueestaan positiivisesti tai muusta jejuun liittyvästä mitään syvällistä (mikä ei olisi jonkun seura-aktiivin tai toimituksen tai toimittajan kynästä suollettua)?

    • JVM_

      Nyt sitä saatiin, kolikon toistapuolta, joka syö omalta osaltaan lajiuskottavuutta ja nostaa epäilyksen pilviä kaiken hyvän työn yläpuolelle.
      .
      Eilinen murskatappio ei ole hyvää pr:ää lajille ja tuskin uskon kenenkään viihtyneen kovin hyvin ( ehkä onnistunutta osapuolta lämmitti, muut tunsivat olonsa vaivautuneeksi). Joukkueiden tasoerot on saatava pienemmiksi jokaisen seuran kovalla työnteolla, eilinen ei kyllä palvele lajia eikä seuraa sen enempää kuin mitään muutakaan.
      .
      Huonoja uutisia myös doping rintamalla. Saints pelinrakentaja on asetettu doping rikkeestä epäiltynä pelikieltoon. Täysin tuomittavaa ja käsittämätöntä toimintaa. Toki seuran on vaikea kontrolloida yksittäisen pelaajan toilauksia, mutta kyllä nyt annettiin taas hyvä kuva ja imago lajille, joka muutenkin taistelee näkyvyydestä ja yrittää saada jalansijaa suomalaisten sydämissä. Ikävää, kun ihmisen sanaan ei voi luottaa ja vahvaa työtä tehnyt seura ja sen pelaajat tuntevat tulleensa petetyksi, puhumattakaan muista seuraamuksista, joita asia tuo tullessaan.
      .
      Surullinen uutispäivä lajiaktiivin näkökulmasta.
      .
      Täältä tähän

    • eteenpäin_miehet

      päinvastoin tärkeintä on että kirjoitetaan ja isosti

      ALL PUBLICITY IS GOOD PUBLICITY

      pitää yllä mielenkiintoa ja sitä kautta positiivista uutisointia
      yö on pimeimmillään juuri ennen auringonnousua

      uskon että tässä on sama asia

    • ajatusvain

      En ymmärrä miten emme ole lajina saaneet näkyvyyttä, vaikka joka päivä uutisoidaan Amerikan presidentinvaaleista. Eikö lajia ja vaaleja voisi jotenkin koplata yhteen.
      Esim. Uutisissa haastateltaisiin pelaajia ja kysyttäisiin keitä he äänestäisivät. Koska olemmehan me edelleen tietyllä tavalla parhaimpia ymmärtämään amerikkalaista sielunmaisemaa. Onhan lajin nimi amerikkalainen jalkapallo.
      Tai edes että SAJL järjestäisi varjovaalit jossa kaikki joukkueet äänestävät ja julkaisevat uutisen facebookissa. Ainakin Iltalehti kirjottaisi siitä

    • voivoivoiv

      Mitä kirjoitettavaa on näivettyvässä lajissa ?
      U19 11vs11 3 joukkuetta
      U19 7vs7 2 joukkuetta.
      Ollaan menty takavuosista huimasti alaspäin. Ensin tapettiin U21 siirtämällä se kevätsarjaksi jasittemmin U19:lle ollaan liigajoukkueiden toimesta tehty sama. huomio liigassa vain Porvoolla ja Seinäjoella joukkue 11vs11.
      Samanlaista perseilyä ei ole valtalajeissa.

      • JVM_

        Tämän voi voi voivottelun, valittamista vittuilun jokainen kyllä osaa ja monella se onkin jäänyt ykköslajiksi.

        Kerro jotain hyviä asioita lajista ja miten kannustat omaa joukkuettasi?


      • Pääpenssaaseen
        JVM_ kirjoitti:

        Tämän voi voi voivottelun, valittamista vittuilun jokainen kyllä osaa ja monella se onkin jäänyt ykköslajiksi.

        Kerro jotain hyviä asioita lajista ja miten kannustat omaa joukkuettasi?

        Vittuilua vaikkos kivuliaan faktan esilleottamista ? Hyökkäys on paras puolustus taktiikalla ?


    • Rydmanniskör

      Kuinka muuten u19 7vs7 sarja pelattiin.
      Runkosarja (monta peliä), pleijarit ja finaali?

      • Katsoosinne

        Löytyy sajl sarjat/nuoret alta.


    • WADA_DUI

      Yksi douppinki käry ja yksi rattijuoppous jo tälle kaudelle vaahteraliigassa ja kausi on vielä runko sarjassa menossa. Saa nähdä miten paljon vielä ehtii ennen kun kausi on taputeltu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1721
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1323
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe