Vuokralaisten asumistukikupla

nysväätyhjästä

Vuokrahinnat vaan menee ylös, vaikka vakuutellaan että vuokrien nousu olisi loppumassa. Asumistukikuplasta puhutaan. Mitä tapahtuu, kun asumistukikupla puhkeaa ja asumistuen määrää lasketaan, vai lasketaanko sitä.

Pauna
"–Suomeen on syntymässä vaarallisen suuri asumistukikupla, jonka puhkeamispelkoja pyritään hillitsemään jatkuvilla vakuutteluilla vuokratasojen (ihan kohta) tulevasta taittumisesta. Onhan se hurja ”taittuminen”, jos vuokrat nousevatkin viime vuoden 3,6 prosentin sijasta vuosittain ”vain” 3,4 prosentilla seuraavat viisi vuotta inflaation ja markkinakorkojen pysyessä samaan aikaan nollan tuntumassa, hän kommentoi."

http://www.uusisuomi.fi/asuminen/199124-pankinjohtaja-varoittaa-suomeen-syntymassa-vaarallisen-suuri-asumistukikupla

14

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • säälittävää

      jos terve työikäinen ihminen ei kykene edes asumistaan maksamaan ilman yhteiskunnan tukia.

      • laupias.samarialainen

        Heikoimmista täytyy pitää huolta


      • savieinari

        Kyllä se näin on, että meidän on pidettävä köyhimmistä huolta. Niinkuin talvisodasakin, että kaveria ei jätetä!

        Asuminen on tolkuttoman hintaista pk-seudulla, ellet satu omistamaan velatonta asuntoa


      • ok-säännöllinen.siemensy

        Kyllä arvon savieinari puhut asiaa. Miksi olisimme lähimmäisillemme julmia, emmekä auttaisi niitä ketkä eniten apua tarvitsevat? Ja nyt puhun nimenomaan hyväosasista, joiden velvollisuus on pitää kaikkein pienituloisimmista huolta.


    • riittääjo

      Alkaa olla suuri kustannus maksaa näitä toisten asumisia. Veikkaan, että jossain vaiheessa asumistukea kiristetään ja sitä kautta vuokranantajien olisi tyydyttävä pienempiin vuokriin. Jossain vaiheessa verotettava palkansaaja sanoo NYT RIITTÄÄ.

    • ikjunb

      voitaisiin lopettaa asumistukien vuosittaiset korotukset ja jättää ne vaikka 5 vuodeksi tämän vuoden tasolle. onhan palkankorotuksetkin jädytetty

    • 333666

      Ei taida tällä Paunalla itsellään olla tai koskaankaan ollut ainuttakaan asuntoa vuokralla, niin että olisi äijällä ihan omakohtaista kokemusta siitä mitä muitakin kustannuksia ja takapakkeja siihen liittyy kuin mitä nää juoksevat hoitovastikkeet ja korko.
      Hän sanoo hoitovastikkeden olevan jatkuvassa nousussa, niin kuin ne onkin. Mutta toisaalta hän katsoo että vuokrien nousuun ne ei saisi vaikuttaa. Hän yhtäältä katsoo yksittäisten vuokrakämppien pitämisen epävarmaksi ja huonoksi sijoitukseksi, mutta toisaaalta katsoo että vuokrat eivät silti saisi edes kustannusten kasvua vastaavasti nousta. Mitä tällainenkin äijä näillä propakantahöpinöillään oikein takaa ajaa, vai ajaako mitään kunhan höpisee.

    • KannattaakoVuokrata

      Itsellä kt-yksiö jonka vuokrasin. Kustannukset ja tuotot jakautuu näin:

      Vuokra/kk: 400 € - Vastike: 200 € = 200 €. 200 € pois vero 30%, jää 140 €.

      Asunnon arvo on noin 60 000 € ja vuosituotto/brutto vuokrista on 2400 €.

      Tuottoa sijoitetulle pääomalle tulee 4 % per vuosi - verot.

      Näin siis jos kaikki menee 100% HYVIN.

      Todellinen tuotto on kuitenkin jäänyt jonnekin 2 - 3 % väliin koska vuokralaiset ovat vaihtuneet ja vuokraamiseen tullut pariin otteeseen 1 kk käppi. Lisäksi vuokravälittäjälle on mennyt pieni siivu. Kaikenkaikkiaan kuitenkin on mennyt aika hyvin.

      Talo on jo iällä ja nyt vastikkeessa on pikku siivu rahoitusosuutta. Jos tulee vähänkin isompi remppa eli lisää rahoitusosuutta, tuotto taipuu hyvin äkkiä lähelle nollaa, tai jopa miinukselle. Toinen on se, jos vuokralainen jättää vuokran maksamatta ja joudun käynnistään häätömenettelyn. Siinä menee tuotto aika pitkäksi aikaa pakkaselle mahdolliset rempat.

      • lhöhk

        Luulis 3% tuoton irtoovan helpommallakin ja pienemmällä työllä sekä riskillä?


      • lhöhk kirjoitti:

        Luulis 3% tuoton irtoovan helpommallakin ja pienemmällä työllä sekä riskillä?

        Helpommalla ja pienemmällä työllä kyllä varmasti. Mutta mitä riskiin tulee, asunto on yksi riskittömimmistä sijoituskohteista. Toki yksittäinen asunto on aina riski. Jos vaikka sota syttyy Venäjän kanssa ja kämppä on Lappeenrannassa, sen arvo voi hieman laskea. Mutta osana hajautusta tuo kivasti pienentää riskiä.

        Eri asia sitten, kannattaako sijoittamisessa pyrkiä riskin minimointiin. Se riippuu niin kovin siitä, mitä sijoitustoiminnalla haetaan.


      • KannattaakoVuokrata

        Reenasin pörssiosakkeiden kanssa pienemmällä summalla. Tein 10% nousut muutamassa kuukaudessa ja huom, treenasin vasta. Sanoisin, että aika pienellä riskillä vuoden aikana pystyis tekeen noin 30%, mikä edellyttää muutamia kauppoja per kk joten ei kovin työlästä sekään.

        Asunnossa vuokratuoton lisäksi tosin on asunnon arvonnousu mutta kyllä nyt ollaan menty aika tasasta 0-kasvun aikaa viimeiset 5 vuotta.


      • ugniyuldfguilo

        Tuottoa se on kuitenkin pienempikin tuotto. Vaivaahan siitä on, jos pitää usein hakea uusia vuokralaisia. Pörssiin sijoittaminen vaatii paljon isompia hermoja. Siellä voitot ja tappiot voi olla paljon suurempia.


    • kenen.pussiin

      Kun tehdään sopimuksia palkkojen alnnuksista (kiky) ja jopa palkkojen leikkauksista. Sunnuntailisät pois ym. ym. Kun jo nyt on palkkatasot ainakin pk-seudulla sellaiset, että ei pysty vuokraa maksamaan. Vartiaisellahan on paljon ideoita, miten palkkoja voidaan leikata, ja pienentää.
      Ja loppupeleissä kenen pussiin ne asumistuet kilahtaa??

    • BeenThereDoneThisAndDat

      Samaa olen mietiskellyt itsekin, että millähän asumisen kustannukset meinataan kattaa tulevina vuosina ainakin pk-seudulla? Palkat eivät tule nousemaan. Tiedossa on pätkätyösuhdetta pätkän päälle. Jos sitäkään.

      Vuokrasoppareihin on nykyyän sisäänleivottu korotusautomaatti (Realiat sun muut) 3%, vaikka elinkustannusindeksi ei nousisikaan. Jokainen voi laskea paljonko tämä tekee lisää per vuosi kustannettavaa pikkuluukusta.

      Kaikilla ei ole vara ostaa omaa asuntoa eri syistä. Ja varsinkin nyt, kun ja koska lainanantoa on kiristetty heinäkuun alusta.

      Asuminen pk- seudulla tarkoittaa sitä, että olet ainakin parisuhteessa, jos et halua remontoimattomassa 20 m2 kopissa asua 600 € hintaan. Jolloin on siis 2 työssäkäyvää maksajaa.

      Itse muutin Helsinkiin 1996, ja jolloin tommonen 37-45m2 vuokrakämppä oli 400-600. Nyt pyydetään esim. samaisesta luukusta Sturenkadulla (40 m2 jotain) 958 €. Itse maksoin alle 600 €.

      Nyt asunut Hakaniemessä 11 vuotta, talo on 25 vuotta vanha, pikku kaksio 44,5 m2, vuokra 873,00. Muuttaessani 669 € 2 kk takuu.

      Onneksi olen tullut järkiini. Sain muualta 43 m2 asunnon uudiskohteesta, kaksio 482,00/kk. Ei ole markkinahintainen VVO/Sato/Realia tms. luukku. Muutto 2 kk:n päästä. Eli täs jollekin vinkki, et tästä vapautuu kohta asunto. Tosin pintaremppaanhan menee. Kukaan ei enää 1991 pintoja halua - ja vuokrakin nousee, mut jollekin sinkkuparille olis varmaan ihan näppärä. Kävely Rautatietorille max. 15 min.

      Ja tuosta asunnon ostamisesta. Perillisiä ei ole, niin kenelle olisin omaa maksaa kituuttanut? Nyt alan jo olemaan niin vanha äijä, et paskalla nakkaan.

      Mutta onneksi olkoot te, jotka olette päättäneet, että HellSin´kissä pitää asua, maksoi, mitä maksoi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe