Haluaisin kääntyä Jehovan todistajaksi!

ville006

Olen huomannut että JT:t ovat rehellisiä, raittiita ja korkean moraalin omaavia. Ajattelinkin lähteä omasta seurakunnastani ovet paukkuen, päättämällä jäsenyyteni siellä todistuspuheenvuoroon jossa kerron ratkaisustani.

Nyt on kuitenkin yksi pulma en löydä ainuttakaan Raamatunpaikkaa, jos sitä tarkastellaan asiayhteydessään, tai verrataan Raamatun kokonaisajatukseen,jolla perustella Vartiotorniseuran oppeja voisi puolustaa.
Mitä siis teen? Olisiko UM-käännösratkaisu tähän pulmaan?

80

2036

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No ihan ensiksi soita tuonne.
      010 195 202
      Jos tuo ei saa tulemaan tolkkuihin, niin sitten soittaa tuonne heti huomenna.
      0295 242 111

      • bgfdsertyui

        Puupää


      • bgfdsertyui kirjoitti:

        Puupää

        Hyvä kun itse huomaat tilasi. Voit myös soittaa noihin ed. numeroihin. Siellä valkotakkiset sedät ja tädit pistävät pääkopan rattaat järjestykseen.


      • ffgrt56

        Kookoo2 kotiosasto.Hän on siellä mielentilassa.


      • Anonyymi

        90 -4711 on myös hyvä numero.
        On kansallinen myrkytyskeskus.


    • exjt

      Olen vähän eri mieltä tuosta rehellisyydestä.
      Ainakin tiedottaja valehtelee minkä ehtii.

      Mitä tulee korkeaan moraaliin ja raittiuteen, niin minä lopetin kokonaan alkoholin käytön kun tulin uskoon. Jehovan todistajathan menevät Teneriffalle ryyppäämään tai lapin erämaahan. Se ei ole raittiutta.

      Ja jos alat JT:ksi, muista allekirjoittaa "itsemurhavelvoite", tiettyihin hoidollisiin tilanteisiin.

      • evakko

        Meillä luterilaisen seurakunnan päämies ryyppäsi niin että jouduttiin määräajaksi erottamaan tehtävistään. Eihän Raamatun sanassa kielletä alkoholia vaan sanotaan ettei humalahakuisuus ole oikein!


    • Järkevääkö

      Vartiotorniuskonto julistaa vartiotornissa: Ei ole pelastusta järjestön (=lahkon) ulkopuolella.

      Raamatussa Jeesus sanoo: Mene ja iloitse Herrassa, uskosi on sinut pelastanut.

      Itse asiassa Raamattu ei tunne järjestöä. Mitä tähän sanoo vartiotorni ? Että "eikö sinustakin ole järkevää, että on järjestö ?".

    • Ei auta UM:n käännöskään Siinäkin Jeesus sanoo:
      "te tulette olemaan todistajiani"
      "you will be witnesses of me"

      • Anonyymi

        Niin, siinä puhutaan Jeesuksen todistajista. Siinä ei sanota mitään Jehovan todistajista.


    • eiorjuuteen

      Raamatun kokonaisajatuksen voi nähdä miten haluaa, sen verran sekalainen "kirja" tai tekstikokoelma on kyseessä.

      Kenenkään ei kuitenkaan tulisi sokeasti totella järjestöä, joka erehtyy vähän väliä opetuksissaan.

      • Anonyymi

        Jos joku teistä rakastaa totuutta (koska totuus tekee vapaaksi), käykää Brandon Petersonin sivulla sealedbytheking.com ja ladatkaa hänen 500-sivuinen kirjansa King James Raamatun ihmeistä. Voitte tehdä sen ilmaiseksi tai maksaa; ette voi maksaa riittävästi kirjan arvoon verrattuna. Hän todistaa Raamatun matemaattisesti. Siis ei jotain jehovalaisten valöheopusta, vaan Raamatun, 1600-luvulla englanniksi käännetyn Jumalan seitsemän kertaa puhdistetun sanan, KJB:n.

        Jos taas rakastatte valhetta ja haluatte olla vapaat totuudesta, liittykää johonkin kulttiin, kuten jehovalaiset, katoliset, luterilaiset, helluntailaiset, adventistit, satanistit, ateistit. Tai hindulaisiin tai buddhalaisiin tai muhamettilaisiin. Sitten ette saa ikuista elämää, mutta tehän ette rakasta totuutta voidaksenne pelastua. Noissa uskonnoissa olette omanlaistenne seurassa nyt ja iankaikkisesti.


    • pohtija_

      Voi kunpa kaikki olisikin noin kuten aloittaja on miettinyt,on totta tuo pääosin jt:llä on korkea moraali.

      Jehovan todistajien näkemys on hieno, mutta vanhimmisto ja voidellut usa:ssa tuolta on kaikki näkemykset lähtöisin alunperinkin nämä eivät olekkaan sitä mitä olisi pitänyt olla.

      Toivottavasti olisin väärässä ,voithan sinä kokeilla esim:kastamattomana olemista eli et ota kastetta ennen kuin todella olet tutkinut koko historian heistä.

      Tällöin kyllä et ehkä menesty heidän seurassaan koska ajatuksena heillä on ettet ollut koko sydämmellä mukana mikäli ajaudut pois,olisit peltoon kylvetty rikkaruoho.

      Ongelmana on opit jotka tulevat järjestöltä,se on sellaista paikallaan polkemista minun mielestä jos on vähänkään menevä kaveri.

      Ulkopuolelta tulevan on vaikeaa oikeastaan olla todistaja pitemmän päälle.Se on ihan täysin eri juttu kun on jo sukua tuolla niin jää nuoremmat riippumaan sinne,ehkä osa taistelee aikuisiän kynnyksellä ja käyvät niin kutsutussa maailmassa,mutta mitä heillä sielä useammalakaan on ns:normaali elämässä ei mitään vaan häntä koipien välissä saattavat yrittää takaisin ,toinen vaihtoehto on alkaa parjaaminen järjestöä kohtaan koska kukaan ei hyväksy heitä.

      Katkeroituvat kenties tai vaihtoehtona on takaisin vanhojen kaverien luokse,tälläinen jos on ja useilla onkin vetovoimana entiset kaverit ja isä ja äiti niin se on väärä vaikutin hengelliseen toimintaan.


      Teet sitten itse miltä tuntuu päätökset ,minä en yllytä kumpaakaan suuntaan,minä vain kerroin mitä on jos sivusta olet ajatellut mennä tai lähestyä tutkimaan todistajien aineistoa.

      Hyvä sielä on olla mutta sinä et voi tehdä enään mitään samaa mitä olet enen tehnyt,kilpaileminen tai jokin harrastus menettää otteensa ja nykykaverit jos niitä on ,silloin niitä ei hetken päästä enään ole.

      Seksi elämää ei voi olla jos et ole naimissa nyt jo,eli itsetyydytys on kieletty,samoin kun avoliitot,jos sinulla nyt on tyttökaveri ja hän ei ole 100% mukana kanssasi niin voit unohtaa samantien todistajien kanssa hemmoillun.(revit itsesi riekaleiksi tai sinun tulee erota tyttökaveristasi)

      Seurustelu jehovantodistajien seurakaunnassa on sitä, että kolmas pyörä on aina mukana,yksityisyytä ei juuri ole ja yhdessä ei öitä vietellä,kihlat on ostettava nopeasti ja samoin avioliitto on nopeaa,et siis tunne todellisuudessa vastapuolta vaan kokeilet kepillä jäätä.

      Kaikki tutut alkavat pitämään sinua jehovana tai vastaavana ,omiin vanhempiisi mikäli niitä on alkaa yhteyden otot vähätellen harventumaan etkä nää muuta kuin todistajat ,kasteen jälkeen muuttuu sitten koko minä kuva sinusta,sinä olet virallisesti yksi heistä ja alat etsimään ihmisiä todenteolla kenelle kertoa löytämästäsi asiasta.

      Jossain vaiheessa saatat turhaantua ja jt seuran kuva alkaa hämärtymään,yleensä tähän on aina syy,tuolloin mietit miksi aloitit aluperinkään repimään itseäsi henkisesti,Koska se on sinulla edessä mikäli etenet vuosikausiksi ,toisin sanoen menetät elämästäsi vuosia.

      On toki mahdollista että olet sydänjuuriasi myöten jehovantodistajien opin ottanut vastaan, etkä tutkinut laajemmin koko historiaa ja heidän nykyelämää niin sinusta tulee todistaja mikäli olet täysillä mukana etkä epäile yhtäkään juttua,siis yhtään mitään ei saa epäillä,muuten ei voi olla menestyvä todistaja,sinun on luotettava muutamaan ihmiseen jonka teesit tulevat aika ajoin ameriikasta.

      Muista ettet saa sitten enään hetken päästä käydä muiden uskonnollisten tilaisuuksissa ja kaikki joulut on vietetty ,syntymäpäivistä lähtien.

      Sinulla alkaa toisin sanoen täysin uusi elämä johon kukaan entisistä kavereistasi ei tule kuulumaan,heistä harvemmin tulee jehovan todistajia vaikka puhuisit enkelien kielillä.

      • Syanidia_seuraavaksi

        Kyllä sinunkin pitäisi lääkkeesi ja määrät käydä tarkistuttamassa kohdilleen.


      • avoimisilmin

        Voiko tyhmemmin kirjoittaa kun nimim. Syanidia-seuraavaksi?
        Nimim. Pohtija olet täysin oikeassa sellaista siellä on.
        Olen itse kokenut heidän kanssaan tutkiessa, että muutaman tutkimus kerran jälkeen alkaa pikku hiljaa käännytys. Kysellään sukulaiset mihin uskontokuntaan he kuuluvat. Onko äiti tai isä uskossa entä sisarukset.
        Kysyin heiltä mitä se tähän kuuluu mihin he uskovat. Vastaus oli; on tärkeää tietää taustat olenko väärän puun hedelmä. Tutkiminen loppui siihen avasin oven ja sanoin poistukaa kodistani. Vielä senkin jälkeen heitä tuli ovelleni nyt vähän varttuneempaa todistajaa.
        Yrittivät selittää edellisten todistajien kyselyjä, että ei he pahaa tarkoittaneet kysellessään. Ovat kuulema niin tarkoja uskostaan.
        Minulle riitti heidän kanssaan tutkiminen. Kehoittaisin, olkaa tarkkoja Heille on vain tärkeää saada lisää ihmisiä järjestöönsä muulla ei ole väliä.


      • Anonyymi
        avoimisilmin kirjoitti:

        Voiko tyhmemmin kirjoittaa kun nimim. Syanidia-seuraavaksi?
        Nimim. Pohtija olet täysin oikeassa sellaista siellä on.
        Olen itse kokenut heidän kanssaan tutkiessa, että muutaman tutkimus kerran jälkeen alkaa pikku hiljaa käännytys. Kysellään sukulaiset mihin uskontokuntaan he kuuluvat. Onko äiti tai isä uskossa entä sisarukset.
        Kysyin heiltä mitä se tähän kuuluu mihin he uskovat. Vastaus oli; on tärkeää tietää taustat olenko väärän puun hedelmä. Tutkiminen loppui siihen avasin oven ja sanoin poistukaa kodistani. Vielä senkin jälkeen heitä tuli ovelleni nyt vähän varttuneempaa todistajaa.
        Yrittivät selittää edellisten todistajien kyselyjä, että ei he pahaa tarkoittaneet kysellessään. Ovat kuulema niin tarkoja uskostaan.
        Minulle riitti heidän kanssaan tutkiminen. Kehoittaisin, olkaa tarkkoja Heille on vain tärkeää saada lisää ihmisiä järjestöönsä muulla ei ole väliä.

        Meillä lapsuuskodissa ajettiin Jehovat ja muut hihhulit pihalle.eivätkä tule minunkaan huusholliin. Minulla on terveet lapset eikä jollakin pirun maailman lopulla


    • Unohda_koko_juttu

      Tekopyhää sakkia jehovat, viina virtaa ns. turvallisessa seurassa ja eräissä jt-piireissä paneskellaan vähän ristiin rastiin kaikkien kanssa. Ärsyttävää jeesustelua valtakunnan tekohymyt turvassa. Ällöttävimpiä oikein imelät jt-tapaukset jenkki Hollywood valtakunnan hymyt turvassa kera tekopirteyden.

      Jt-opit päin persettä ja suht helposti todistettavissa täydeksi humpuukiksi.

      Yks ällistyttävin eräs jt-oppi ns. 2-todistajan malli, elikkäs jt pedofiili käy paneskelemassa jotain jt lasta ja lapsi sitten narauttaakin tämän pedofiilin jt vanhimmille ja jt väelle. No pedo kiistääkin koko jutun ja valehtelee niin että korvat heiluu. Ilman 2 todistajaa on lapsi täysin voimaton ja juttu jää ratkaisematta ja raukeaa. Harvempi pedo sitä muuten seksirikoksiinsa ottaa mukaa paria katselijaa (todistajaa) mukaan katselemaan itse pedoilua.

      • Anonyymi

        Kaikki lahkolaisuus on huijausta. Ja kaikissa uskonnoissa ryypätään ja huomataan. Ulospäin näytetään uskovaista. Jokaisessa lahkoissa on esim pedofiileja.


    • Ja.taas.asialinjalle

      Avaushan on taas mitä on. Sitä ei kannata liian vakavasti ottaa.

      Yleisesti ottaen ihminen viihtyy uskonnollisessa lahkossa, jos on taipuvainen uskonnollisuuteen. Sehän on tutkitusti osalle ihmisistä luontevampaa.

      Samoin, ihminen viihtyy lahkossa, jos haluaa saada Lopulliset Totuudet joltakulta toiselta. Liian kriittinen ei saa olla niitä totuuksia kohtaan, joita liikkeen johto kertoo. On tärkeää uskoa, että sen oman liikkeen tulkinnat Raamatusta ovat ainoat oikeat tai vähintäänkin oikeammat kuin muilla.

      Liiallinen yleissivistys on pahasta. Varsinkaan historiaa tai luonnontieteitä ei kannata harrastaa, koska liikkeen tulkinnat niistä saattavat olla omanlaisensa.

      Olennainen juttu on lähinnä sokea usko siihen, että liikkeen johto ei erehdyksiä tee opin suhteen. Jos jotakin kiusallista esiin nousee, on syytä uskoa johdon selitykset.

    • Tiedoksi_avaajalle

      ""Olen huomannut että JT:t ovat rehellisiä, raittiita ja korkean moraalin omaavia.""

      Tämä ei ole mikään vitsipalsta.

    • äitimummeli

      Minulla on kanssa hyviä kokemuksia naapureistani, jotka ovat Jehovan todistajia. Sitä ihmettelen miksi todistajia sitten pilkataan jopa tv:ohjelmissa. Mikä heissä on niin ärsyttävää?

      • Rintti-

        Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tarkoitat järjestön todistajien pilkkaamisella. Katsotko pilkkaamiseksi kenties sen, kun koetetaan virittää keskustelua vaikkapa:
        - Järjestön erotettujen/eronneiden karttamispakosta?
        - Karttamispakosta velehtelemisesta?
        - Järjestön veriopin absurdiudesta?
        - järjestön kaksinaamaisuudesta mm. YK:n suhteen?
        - Järjestön oppien raamatullisuudesta tai muista peruseluista?
        - Järjestön julkaisuissa olevista väärinlainauksista?
        - jne.

        Sinun on syytä miettiä arvomaailmaasi, jos koet tällaisen pilkkaamisena.


      • omituistajoukkoa

        Minulla on nykyään adventisteja naapurissa. Oikein mukavia ja hymyileväisiä ihmisiä. Tervehtivätkin reippaasti jos vastaan tulevat, niin kuin naapureiden tuleekin.
        Joskus on heitäkin TV:ssä morkattu, m.m. MOT-ohjemassa. Mutta en silti tunne heidän uskoaan enkä sen tuntemisesta ole kiinnostunut.
        Miksi olisinkaan?

        Aikoja sitten, siitä on jo yli 40 vuotta sitten minulla oli myös Jehovan todistaja naapureita. He hokivat jotain omituisia vuodesta 1975. Silloin piti tulla joku maailmanloppu. Olikohan se nimeltään Harmagedon?
        Sitten myöhemmin kysyin vain ihan ohimennen että: "niin, koska sen harmagedonin piti tulla? Oliko se tänä vuonna vai ensivuonna?" Elettiin jotain vuotta 1978.
        Ei vastanneet mitään. Nypristivät vain nenäänsä ja olivat hiljaa. Eivät muuten sen jälkeen tervehtineet jos minä en ensin sanonut: "päivää".


      • Diipadaapargentina7

        Olet jehovantodistaja. Älä yritä seivaa. Hölmö ämmä


    • LahkonJättänyt

      " miksi todistajia sitten pilkataan jopa tv:ohjelmissa. Mikä heissä on niin ärsyttävää? "

      -Tuo pilkka näyttää lahkon omalta iskulauseelta. Vanhastaanhan he ovat sanoneet, että heitä vainotaan, ja se osoittaa Raamatun mukaan että he ovat oikeassa. Ehkä he sanovat pilkkaa vainoksi ?
      Epäonnistuneet maailmanlopun vuosiluvut lahkossa ovat totta, ja se on otettava kuulijan vastaan, vaikka se tuntuisikin pilkalta. Sanoohan 5 Moos 18:20 että epäonnistunut ennustus todistaa ennustajan vääräksi profeetaksi.

      Lahkolaiset opetetaan värväystyöhön ns rakkauspommituksella, se ei vastaa värvääjän tunteita, vaan oven avaajan asunto kehutaan ja avaaja imarrellaan, jotta värväyshomma jatkuisi

      Ja myös, värvättävän ihmissuhteita lahkon ulkopuolisiin painostetaan lopettamaan.

      Kysy kokemuksia lahkosta entisiltä todistajilta, heidän fooruminsa on veljesseura.org

    • olerohkeajaluja

      ville006 aloita olemalla rehellinen, niin siinä on jo hyvä alku tavoitteellesi, vaan kova on työsi itsesi kanssa tehtävä, jotta tvoitteesi voisit saavuttaa.

      Jumalan avulla ei tosi mikään ole mahdotonta, mutta ville006 se vaatii häneen lähestymistä.

      • JaKäytäJärkeäsikin

        Ja tuo rehellisyys, kun viittasit todistajain "Raamattuun", niin todistajat painostetaan jättämään opiskeluajatukset, ja nykyjohtoporukka on juuri täysin vailla loppputodistuksia korkeakouluista.
        "käännökset", UM (siitä on jo uusintapainoksia) on vain laadittu tukemaan vartiotornien (jatkuvasti muuttuvaa) sanomaa.

        Eihän nykyjohto ilkeä laittaa nimeään nimeä kirjoitusten alle, kuka ne kirjoittaa. Niin teki vielä presidentti Rutherford (joka ennusti maailmanlopun vuodelle 1925), ja rakennutti Israelin maasta v. 1925 nousevia patriarkkoja varten talon Beth Sarim nimeltään, johon asettui asumaan siksi aikaa. Ja kun raittiudesta mainitsit, Rutherford tuli tunnetuksi viskijuoppona tuolloin kieltolain aikaan. Kanadasta salakuljetettua.


      • olerohkeajaluja

        ville006 noinko luulet laittavasi oman rehellisyytesi kuntoon itkemällä ja valittamalla iki vanhoja asioita ihmisistä joita tuskin tunsit, no tietosi on varmaan yhtä rehellinen, kuin aloituksesi ja tuo omien tulkintojesi työntäminen minun suuhuni.


    • jhgfdrtyu89

      KR 1933 löytyy yhtälailla sama totuus kuin UM-käännöksestä.
      Anna ovien paukkua edell. seurakunnassa.....pääset turhuudesta eroon.
      JT saat oikeaa Raamatunmukaista opetusta

      • Mätiedän

        Paskat. Pääsee eroon mielenterveydestään jos kääntyy jehovaksi. Srk.t täynnä katkeria lihavia naisia


      • Rintti-

        >> JT saat oikeaa Raamatunmukaista opetusta

        Järjestön hallintoelin opettaa, että Jeesuksen nimenomainen käsky oli viettää tarkalleen tiettyä päivää hänen muistokseen. Esimerkiksi tässä järjestö valehtelee. Myös uuden maailman käännöksen mukaan käsky oli aivan jotain muuta.


    • evakko

      Hei Rintti , eikö jokaisella uskonnollisella seurakunnalla ole omia piirteitä, esimerkiksi ortodoksit rukoilevat ikonien edessä. Mitä raamattu sanoo tästä? Siihen vereenkin on Raamatussa omat kohtansa. Ihmiset eri uskonnoissa tahtovat eri asioita korostaa, luterilaset ovat liberaaleja, heillä on naispapit joita ei mielestäni Raamatussa ole missään luvussa kerrottuna. Lähimmäisen rakkautta on toisen ihmisen hyväksyminen virheineen. Mitä Jeesus Kristus opetti? Kaksi käskyä ylitse muiden. Kunnioita Jumalaa ja rakasta lähimmäistäsi, eikö? Hyväksy myös naapurisi usko.

      • Rintti-

        >> eikö jokaisella uskonnollisella seurakunnalla ole omia piirteitä

        Käskeekö Raamattu perustamaan "uskonnollisia seurakuntia" kukin omien oppiensa ympärille?

        Kun toinen sanoo: "Minä olen Paavalin puolta", ja toinen: "Minä olen Apolloksen", ettekö silloin ole niinkuin ihmiset ainakin? Mikä Apollos sitten on? Ja mikä Paavali on? Palvelijoita, joiden kautta te olette tulleet uskoviksi, palvelijoita sen kykynsä mukaan, minkä Herra on heille kullekin antanut.

        >> Mitä raamattu sanoo tästä?

        Älä tee itsellesi jumalankuvaa, älä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Jumalankuvien tekijät ovat turhia kaikki tyynni, eivätkä nuo heidän rakkaansa mitään auta; niiden todistajat eivät näe eivätkä tiedä mitään, ja niin he joutuvat häpeään.

        >> naispapit joita ei mielestäni Raamatussa ole missään luvussa kerrottuna.

        Uudessa testamentissa ei kyllä puhuta miespapeistakaan missään luvussa. Vanhan liiton pappeus lakkasi Uuden liiton myötä. Kirkkojen "pappeus" ei ole pappeutta siinä mielessä, mitä Raamattu pappeudesta sanoo:

        - Mutta te olette "valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, omaisuuskansa...
        - Hänelle, joka meitä rakastaa ja on päästänyt meidät synneistämme verellänsä ja tehnyt meidät kuningaskunnaksi, papeiksi Jumalalleen ja Isälleen ...


    • Mätiedän

      Mikä vitun korkea moraali jehovilla muka? Pahimpia valehtelijoita ja paskan puhujia. Polttaa salaa tupakkaa ja vetää viinaa niin että nenä violetti.

      • Anonyymi

        Kaikissa uskonnoissa on monenlaista sukankuluttajaa. Eivät ole millainen lailla ihailtavia.


    • Saakokysyä

      Hei ville006 (yhtä vaille 007 ?) !

      Entisenä todistajana kysyn että mistä olet huomannut että JT:t olisivat rehellisiä, raittiita ja korkean moraalin omaavia ?

      • RööriRoope78

        Huvittavaa, ei taida vanhimmilla pysyä enää homma lapasessa...vasta viikonloppuna nain 20-v Jehova neitoa. Pitää palvella viikko kunnolla, kun synti kihelmöi alapäässä kuulema. 2010-luku, herätkää todellisuuteen vanhat jäärät. Yhteisön sisällä ei saa jännitystä ollenkaan...näin kertoi tyttö 20-v, Jehova perheestä.


      • Mainoksellasiis

        ville006 siis tarkoittaa Tikkurilan pääkonttorin mainososastoa


      • Anonyymi

        Unissaan ?


    • SOTTAHUUTAJA

      HERÄTKÄÄ VARTIOTORNI KAATUU !

    • Ei-eksynyt
      • Anonyymi

        UM-käännöksen tarkkuus, ehkä osittain. Tuli hankittua Novum kirjasarja, Ut-38 on ihan riittävän tarkka sen valossa. Um taas selvästi huonompi.


    • luenetistäjehovista5

      "Jehovantodistajilla on puolisen tusinaa "maailmanloppua" viimeisen sadan vuoden ajalta. Viimeisin taisi olla ennen v. 200, sitä ennen 1994 ja 1984 ja 1975 jne. Adventisteillakin on ollut omat "maailmanloppunsa". Huomaamatta ohitettiin.

      Jehovantodistajilla on samoja kielikuvia kuin adventisteilla. Johtuu siitä, kun todistajien perustaja Charles Russell innostui adventismin vääristä profetioista. Hän oli varmaankin vilpittömästi väärässä.

      Seuraajansa Joseph Ruttherford teki todistajien uskosta selkeästi tuotteen ja rahankeruuautomaatin. Lama-aikanakin johtajalle virtasi dollareita miljoonittain. Maailmanloppuja keksittiin useita että todistajat saatiin myymään tilansa ja osoittamaan varansa jehovien johtajille. Kätevää.

      Vartiotorniseuraa on johtanut 18 miehen miljonääriporukka. Raha tulee rahan luo. He ovat palkanneet teologeja ja muita osaajia väärentämään raamatusta "uuden maailman" käännöksen ja tuottamaan potaskaa, jota näilläkin palstoilla on nähty.

      Kuinka moneen itsemurhaan tai muuhun murhenäytelmään oppi on johtanut? "

      "Suomessa kristityllä kirjailijalla Pasi Turusella on hyviä teoksia mm. jehovista. Asiallisia, kiihkottomia ja niin paljastavia. Kumpa todistajat uskaltaisivat lukea, niin suomukset alkaisivat silmiltä pudota ellei ole ihan umpiluuta. Kannattaa googlettaa.

      Jehovantodistajia ei lueta kristityiksi heidän oppiensa takia. Sikäli voisivat kirjoitella toisilla palstoilla, joissa käsitellään muita uskontoja kuin kristinuskoa. "

      "Hedelmistään puu tunnetaan...nettiaikana jokainen voi lähteä surffailemaan etsien jehovantodistien "hedelmiä". Vilkaisu ensin Uskontojen Uhrit ry:n sivuille, entisten jehovantodistajien kertomuksiin, kirjailija Pasi Turusen tuotantoon (ilmeisesti eri kustantajilta ja tv- sekä radio-ohjelmien kautta mitään mainostamatta). Englanninkielisisiltä sivuilta ja etenkin amerikasta löytyy tosikertomuksia Vartiotorniseuran tallomista ihmisistä ja seuran valheista. Kertovat omilla nimillään. Itkettäviä tarinoita. Samanlaisia Suomestakin.

      Sinänsä teologisia perusteita todistajien oppeja vastaan löytyy netistä runsaati ja myös heidän ikioman raamatunkäännöksen(väännöksen) asiallista arvostelua. Pitää olla parkkinahkainen tyyppi tai sukulaisten vihan pelossa jehovalaisena pysyttelevä, jos kaiken vääjäämättömän todistuaineiston jälkeen vielä liputtaa Vartiotorniseuran rahankeruubisneksen puolesta.

      En ole entinen jehovalainen enkä minkään kirkon tai suunnan kannattaja. Raamatullisen kristillisyyden kylläkin. Usko Jeesukseen on iloinen asia. Kehoitan vain jokaista itse tutkimaan näitä uskon asioita, myös eksyttäjiä kuten jehovantodistajia, mikäli haluaa etsiä todellista tietoa. Parempi kuitenkin kiertää kaukaa harhaopit. Ei niihin tarvitse tutustua jos oma usko on kunnossa ja haluaa palvella kolmiyhteistä Jumalaa. "

      "Esittämäni tiedot ovat faktoja. Jokainen voi ne tarkistaa. En ole entinen jehovantodistaja enkä muunkaan eksyneen lahkon jäsen. Olen paljon keskustellut jehovien kanssa ja erään vielä jehovantodistajina olevan pariskunnan kanssa katsoimme yhdessä dokumentin. Eivätpä osanneet paljon sanoa, kun tunsivat henkilöitä. Vaikea heidän on erota kun menisi perheen jäsenet ja työpaikat.

      Amerikkalaisessa dokumentissa sekä nykyiset että entiset jehovantodistajat puhuivat ja asioita tarkastettiin ovatko ne totta. Selkäpiitä karmivaa valehtelua jehovilta. Näitä löytyy netistä. Asiallisimmat dokumentit ovat vain rehellisen kuvan etsintää Vartiotorniseurasta. Eri aikoina tehdyissä haastatteluissa sama jehovien vastuuhenkilö puhuu samoista asioista kahta eri "totuutta" tai paremminkin valhetta.

      Siksi: ketä totuus jehovista kiinnostaa tai kiusaa - googleta! Netti helpottaa suuresti asiaan perehtymistä. Asiallisia dokumentteja kannattaa katsoa. Suomeksikin löytyy materiaaleja. "

      "Jehovantodistajat ovat yksiulotteisia ja yrittävät tätä epätoivoisesti todistella. Vartiotorni(seura) on ilmeisesti keskitysleirin konekivääritorni, josta ammutaan pakoon yrittäviä jehovantodistajia. Jotkut pääsevät kuitenkin piikkilangoista läpi. Erikoisesti haluan siunata niitä entisiä jehovantodistajia, jotka ovat uskoontulleet ja selviytyneet lahkon keskitysleiristä ulos. Helppoa ei heillä ole ollut, kun "omat" ampuvat selkään. "

      "Tällä palstalla haiskahtaa ihan jehoville monien kirjoitukset. Ennenvanhaan työnsivät kenkäänsä useammin ovenrakoon, nykyään ilmeisesti täällä mellastavat. Tiedän tapauksen - nimetkin mutta en kerro - jehova mies kuoli ja muut jehovat, johtohenkilöt, juoksivat asunnolleen ottamaan pankkikirjan ja muuta omaisuutta laittomasti omaisten ohi. Palvelutalon hoitaja soitti kirkkoherralle. Pappi sai ryöstön pysähtymään. Taisi mennä poliisijutuksi, en tiedä. Tästä on jo aikaa. Näin ne tyypit, yksi oli joku ihmeen aluevalvoja! Muistan sen gestapo-katseen ja muistan nimen.

      Meikälläinen ei kirkkoon kuulu. En muuallekaan, mutta huomaan milloin yrittävät immeiset kieroilla suoria vastauksia vastaan. Mutta miksi toiset on niin pahoja?"

    • maallikkosaarnaaja.com

      Jehonvan todistajat uskovat mm. Jeesuksen olevan enkeli eikä Jumala, eivätkä he myöskään usko helvetin olemassaoloon. Lisää täältä http://www.gotquestions.org/Suomi/Jehovan-todistajat.html

      Kerran kokosin Raamatusta monen monta helvetistä puhuvista jakeita (http://www.gotquestions.org/Suomi/helvetti-todellinen-ikuinen.html), ja kysyin JT ystävältäni: "Miten voitte näiden jakeiden valossa väittää, että helvettiä ei ole?". Ei hänellä oikein ollut vastausta, kun heillä on muutama vaivainen jae, esim. Saarnajaan kirjasta, jossa siis puhutaan runollisesti, ja siellä sitten sanotaan, että "kuolleet eivät tiedä mitään". Niin tämä jae sitten heidän mielestään kumoaa kaikki Raamatun jakeet, jossa selvästi kerrotaan helvetin olevan totta.

      Heidän kaikista pahin erhe on kuitenkin se, etteivät usko Jeesuksen olevan Jumala (tunnusomaista kaikissa väärän uskon lahkoissa). Näin ollen ristillä kuoli heidän oma kuvitelma Jeesuksesta, eikä Raamatun Jeesus. Monet heistä myös luulevat voivansa jotenkin ansaita pelastuksen itselleen, keräämällä niitä pisteitä, joita saa ovella käynneistä, lehdykäisten jakamisesta, yms.

      • patakattilaasoimaa

        "Niin tämä jae sitten heidän mielestään kumoaa kaikki Raamatun jakeet, jossa selvästi kerrotaan helvetin olevan totta."

        Ja vaikka Raamatussa rautalangasta väännetään, että Jeesus on Jumalan poika ja Isä on häntä suurempi, niin silti jotkut väittävät Jeesusta Isän veroiseksi.


      • Anonyymi

        Lainaus:

        Jehonvan todistajat uskovat mm. Jeesuksen olevan enkeli eikä Jumala, eivätkä he myöskään usko helvetin olemassaoloon. Lisää täältä http://www.gotquestions.org/Suomi/Jehovan-todistajat.html

        Kerran kokosin Raamatusta monen monta helvetistä puhuvista jakeita (http://www.gotquestions.org/Suomi/helvetti-todellinen-ikuinen.html), ja kysyin JT ystävältäni: "Miten voitte näiden jakeiden valossa väittää, että helvettiä ei ole?". Ei hänellä oikein ollut vastausta, kun heillä on muutama vaivainen jae, esim. Saarnajaan kirjasta, jossa siis puhutaan runollisesti, ja siellä sitten sanotaan, että "kuolleet eivät tiedä mitään". Niin tämä jae sitten heidän mielestään kumoaa kaikki Raamatun jakeet, jossa selvästi kerrotaan helvetin olevan totta.

        Heidän kaikista pahin erhe on kuitenkin se, etteivät usko Jeesuksen olevan Jumala (tunnusomaista kaikissa väärän uskon lahkoissa). Näin ollen ristillä kuoli heidän oma kuvitelma Jeesuksesta, eikä Raamatun Jeesus. Monet heistä myös luulevat voivansa jotenkin ansaita pelastuksen itselleen, keräämällä niitä pisteitä, joita saa ovella käynneistä, lehdykäisten jakamisesta, yms.

        •••••••••••••

        Olet eksyksissä. Tiedätkö että sinut on petetty uskomaan valheisiin. Mainitsemasi teologiset oppikysymyiset esim. helvetti ja Jeesuksen jumaluus ovat pahuuden voimien mestarillisen äkykäs hengellinen virus, joka on saastuttanut ja myrkyttänyt kaikki maailman uskonnot kuin myös niihin uskovien hengellisen perustan. Etkö muista että Raamattu kutsuu paholaista valon enkeliksi. Hän on kyennyt vaikuttamaan Raamatun teksteihin muuttamalla niihin uskovien ymmärrtystä siten, että niihin on sekoittunut ja sulautunut pakanuudesta lähtöisin olevia elementtejä, jotka ovat tuhohyönteisten tavoin nakertaneet ja estäneet puhtaan totuuden valon loisteen palvelemaan paholaisen tarkoitusperiä.

        Etsippä huviksesi esimerkiksi Wikipediasta sana kolminaisuus tai muuta aineistoa jos et luota siihen tarkasti tutkittuun aineistoon todistajien tuottamissa julkaisuissa mainitsemistasi aiheista. Jo melkein alussa Wikipedia toteaa ettei sanaa kolminaisuus löydy Raamatusta lainkaan. Sitten kerrotaan mielenkiintoisesti kolminaisuusopin synnyn historia ja selitetään mitä kolminaisuudella tarkoitetaan. Lisää aineistoa joka todistaa kolminaisuusopin alkuperän löydät hakusanalla Nikean kirkolliskokous.

        Useissa arvostetuissa Raamatunkäännöksissäkin joiden käännöstyötä pidetään korkeatasoisena, esimerkiksi sana helvetti on käännetty ymmärrettävämmin sanalla ”hauta”. Olet aikamoinen tietoniekka jos kyseenalaistat noiden Raamatunkäännöskomiteoihin kuuluvien professoreiden ja tutkijoiden työn jäljet Raamatussa. Itse en moiseen lähtisi.

        Eiväthän juutalaiset tänäpäivänäkään usko että Jeesus on jumala. Jos menet Israelissa sanomaan hartaalle juutalaiselle, että Jeesus on myös jumala keskustelu kanssasi loppuu siihen paikkaan. Ja voi tapahtua pahempaakin. Juutalaiset uskovat että on vain yksi ainoa Jumala, joka on kaiken Luoja. Ovatko siis juutalaisetkin sinun mielestäsi väärässä tai lahko? Vastaappa kysymykseeni.

        Ja toiseksi. Mistä revit valheellisen väitteesi siitä, että Jehovan todistajat mukamas ansaitsisivat pelastuksen itselleen ovelta ovelle työstä, josta mukamas saisi jotakin kumman pisteitä? En tiedä yhtään mistä puhut. Tuo on täysin väärää päätelmää jonka kyllä korjaan tässä ja nyt.
        Pelastus suodaan ihmiselle ainoastaan armosta...EI hyvistä teoista, koska syntisinä meillä ei voi olla sellaisia tekoja, jotka oikeuttaisivat saamaan pelastuksen. Jehovan todistajien teologiaan ei siis kuulu opetus, että teoilla voisit ikäänkuin ostaa Jumalalta jotakin. Mutta tekoja vaaditaan sen osoittamiseksi, että uskomme on aitoa. Joten mitä vastaat seuraavaan.

        Ensiksikin sinunkin velvollisuus jos väität seuraavasi Jeesusta on tehdä samanlaista opetustyötä= evankelioiminen, kuin Jehovan todistajat. Se oli sinuakin koskeva selvä käsky eikä vain pelkkä kehotus. Kertaa Matteuksen luvut 24 ja 28. Kaikki Jeesuksen opetuslapset ja Jeesuksen kuoleman jälkeen varhaiskristittittyjen tunnusmerkki oli keskinäinen rakkaus ja evankelioimis työ. Se oli Jeesukselle kaikkein tärkein työ joka meni jopa sairaitten parantamistenkin edelle. Niin tärkeänä Jeesus piti evankelioimis työtään. Lue Apostolien teot. Koko kirjan pitäisi avata silmäsi näkemään evankelioimis työn ehdoton tärkeys. Miten siis hoidat velvollisuutesi saarnata lähimmäisillesi? Kerroppa. Ja Jeesus nimenomaan lähetti seuraajansa kyliin, toreille, kaupunkeihin, vuoristokyliin ja ihmisten oville usein kaksittain. Sinne siis missä oli ihmisiä tavoitettavissa....lähdettiin siis evankelioimaan ei juttelemaan säästä tai katselemaan torin tarjontaa.
        Sinulla on totisesti paljon opittavaa ja opiskeltavaa, että välität totuudenmukaista informaatiota.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lainaus:

        Jehonvan todistajat uskovat mm. Jeesuksen olevan enkeli eikä Jumala, eivätkä he myöskään usko helvetin olemassaoloon. Lisää täältä http://www.gotquestions.org/Suomi/Jehovan-todistajat.html

        Kerran kokosin Raamatusta monen monta helvetistä puhuvista jakeita (http://www.gotquestions.org/Suomi/helvetti-todellinen-ikuinen.html), ja kysyin JT ystävältäni: "Miten voitte näiden jakeiden valossa väittää, että helvettiä ei ole?". Ei hänellä oikein ollut vastausta, kun heillä on muutama vaivainen jae, esim. Saarnajaan kirjasta, jossa siis puhutaan runollisesti, ja siellä sitten sanotaan, että "kuolleet eivät tiedä mitään". Niin tämä jae sitten heidän mielestään kumoaa kaikki Raamatun jakeet, jossa selvästi kerrotaan helvetin olevan totta.

        Heidän kaikista pahin erhe on kuitenkin se, etteivät usko Jeesuksen olevan Jumala (tunnusomaista kaikissa väärän uskon lahkoissa). Näin ollen ristillä kuoli heidän oma kuvitelma Jeesuksesta, eikä Raamatun Jeesus. Monet heistä myös luulevat voivansa jotenkin ansaita pelastuksen itselleen, keräämällä niitä pisteitä, joita saa ovella käynneistä, lehdykäisten jakamisesta, yms.

        •••••••••••••

        Olet eksyksissä. Tiedätkö että sinut on petetty uskomaan valheisiin. Mainitsemasi teologiset oppikysymyiset esim. helvetti ja Jeesuksen jumaluus ovat pahuuden voimien mestarillisen äkykäs hengellinen virus, joka on saastuttanut ja myrkyttänyt kaikki maailman uskonnot kuin myös niihin uskovien hengellisen perustan. Etkö muista että Raamattu kutsuu paholaista valon enkeliksi. Hän on kyennyt vaikuttamaan Raamatun teksteihin muuttamalla niihin uskovien ymmärrtystä siten, että niihin on sekoittunut ja sulautunut pakanuudesta lähtöisin olevia elementtejä, jotka ovat tuhohyönteisten tavoin nakertaneet ja estäneet puhtaan totuuden valon loisteen palvelemaan paholaisen tarkoitusperiä.

        Etsippä huviksesi esimerkiksi Wikipediasta sana kolminaisuus tai muuta aineistoa jos et luota siihen tarkasti tutkittuun aineistoon todistajien tuottamissa julkaisuissa mainitsemistasi aiheista. Jo melkein alussa Wikipedia toteaa ettei sanaa kolminaisuus löydy Raamatusta lainkaan. Sitten kerrotaan mielenkiintoisesti kolminaisuusopin synnyn historia ja selitetään mitä kolminaisuudella tarkoitetaan. Lisää aineistoa joka todistaa kolminaisuusopin alkuperän löydät hakusanalla Nikean kirkolliskokous.

        Useissa arvostetuissa Raamatunkäännöksissäkin joiden käännöstyötä pidetään korkeatasoisena, esimerkiksi sana helvetti on käännetty ymmärrettävämmin sanalla ”hauta”. Olet aikamoinen tietoniekka jos kyseenalaistat noiden Raamatunkäännöskomiteoihin kuuluvien professoreiden ja tutkijoiden työn jäljet Raamatussa. Itse en moiseen lähtisi.

        Eiväthän juutalaiset tänäpäivänäkään usko että Jeesus on jumala. Jos menet Israelissa sanomaan hartaalle juutalaiselle, että Jeesus on myös jumala keskustelu kanssasi loppuu siihen paikkaan. Ja voi tapahtua pahempaakin. Juutalaiset uskovat että on vain yksi ainoa Jumala, joka on kaiken Luoja. Ovatko siis juutalaisetkin sinun mielestäsi väärässä tai lahko? Vastaappa kysymykseeni.

        Ja toiseksi. Mistä revit valheellisen väitteesi siitä, että Jehovan todistajat mukamas ansaitsisivat pelastuksen itselleen ovelta ovelle työstä, josta mukamas saisi jotakin kumman pisteitä? En tiedä yhtään mistä puhut. Tuo on täysin väärää päätelmää jonka kyllä korjaan tässä ja nyt.
        Pelastus suodaan ihmiselle ainoastaan armosta...EI hyvistä teoista, koska syntisinä meillä ei voi olla sellaisia tekoja, jotka oikeuttaisivat saamaan pelastuksen. Jehovan todistajien teologiaan ei siis kuulu opetus, että teoilla voisit ikäänkuin ostaa Jumalalta jotakin. Mutta tekoja vaaditaan sen osoittamiseksi, että uskomme on aitoa. Joten mitä vastaat seuraavaan.

        Ensiksikin sinunkin velvollisuus jos väität seuraavasi Jeesusta on tehdä samanlaista opetustyötä= evankelioiminen, kuin Jehovan todistajat. Se oli sinuakin koskeva selvä käsky eikä vain pelkkä kehotus. Kertaa Matteuksen luvut 24 ja 28. Kaikki Jeesuksen opetuslapset ja Jeesuksen kuoleman jälkeen varhaiskristittittyjen tunnusmerkki oli keskinäinen rakkaus ja evankelioimis työ. Se oli Jeesukselle kaikkein tärkein työ joka meni jopa sairaitten parantamistenkin edelle. Niin tärkeänä Jeesus piti evankelioimis työtään. Lue Apostolien teot. Koko kirjan pitäisi avata silmäsi näkemään evankelioimis työn ehdoton tärkeys. Miten siis hoidat velvollisuutesi saarnata lähimmäisillesi? Kerroppa. Ja Jeesus nimenomaan lähetti seuraajansa kyliin, toreille, kaupunkeihin, vuoristokyliin ja ihmisten oville usein kaksittain. Sinne siis missä oli ihmisiä tavoitettavissa....lähdettiin siis evankelioimaan ei juttelemaan säästä tai katselemaan torin tarjontaa.
        Sinulla on totisesti paljon opittavaa ja opiskeltavaa, että välität totuudenmukaista informaatiota.

        Jehovan todistajat ovat "toisenlaisen evankeliumin julistajia" ja siksi kirottuja.
        Lue raamatusta.
        Ei edes pitkät sepustuksetkaan muuta asiaa toiseksi.
        Tee parannus ja kadu vääriä opetuksiasi jotka ovat valhetta, ettet joudu noitien, koirien ja murhamiehien kanssa samaan paikkaan.


    • Näinhään

      "kuolleet eivät tiedä mitään"

      Jeesus tarkoitti tällä henkisesti kuolleita, vailla uskoa olevia. Kuten hän sanoi että "antaa kuolleiden haudata kuolleensa"
      (Tuossa oli tärkeämpää tekemistä kuin mennä henkisesti kuolleen maahanpanijaisiin).

    • einäinsaa

      Hejovan toistajat ei ole kunnon uskonto. Se on vain järjestö.

      • Tarkkana

        Ei kunnon uskonto, vaan tosi uskonto. Niin kuin lahkon perustaja tuomari J. F. Rutherford osuvasti ilmaisi: "Uskonto on valhe ja kiristysryöstö!"


    • Anonyymi

      ”Olen huomannut että JT:t ovat rehellisiä, raittiita ja korkean moraalin omaavia. ”


      Yllä oleva lainaus tämän keskusteluosion aloittajalta hieman yllätti. Onko kirjoittajan ainoa motiivi siihen, että lähtee ovet paukkuen omasta seurakunnastansa ( jonka luulen olevan jokin karismaattinen Jeesus henkinen yhteisö), niin onko hänen ainoa motiivinsa liittyä Jehovan todistajiin se, että ”JT:t ovat rehellisiä, raittiita ja korkean moraalin omaavia”?
      Vaikka noin onkin, kuinka hän havaintojaan kuvaakin todistajista, niin eivät nuokaan hienot hengelliset ominaisuudet tule olla pelkästään tärkein syy liittymiseen. Tämän kuvan sain hänen tekstistään. Voi olla että olen väärässäkin, mutta....
      Tärkein syy liittymiseen on itse Jumala, jolla todellakin on vain yksi kanava, jonka puitteissa hän toimii. Se kuinka armollinen ja rakkaudellinen Jehova Jumala todella on, tulisi olla ensimmäinen ja tärkein motiivisi. Se että todistajat ovat korkean moraalin omaavia kokonaiskuvassa, tai rehellisiä ja raittiita on nimenomaan sen tulosta, että he ottavat uskon ja palvonnan vakavasti tutkien Raamattua ja sen tekstejä säännöllisesti, mielummin päivittäin ja tekevät kaikkensa pysyäkseen uskollisina elämän koetuksissa.

      Ihmisinä he ovat samalla viivalla kaikkien muiden kanssa. Jos olet kokenut pettymyksiä ihmisiin omassa uskonnossasi/seurakunnassasi, älä laita kaikista hyvistä ominaisuuksista huolimatta, mistä todistajat tunnetaan liikaa painoarvoa esittämillesi piirteille. Samojen ongelmien ja heikkouksien kanssa jokainen heistä kamppailee. Syntisiähän kaikki olemme.
      Jos taas tunnet Jumalan kutsuvan sinua etsiytyen Jehovan todistajien seuraan, olet löytänyt elämällesi todellisen tarkoituksen. Ei voi olla olemassa monia hengellisiä polkuja Jumalan luo, joista monet ovat hyvinkin ristiriitaisia, suvaitsemattomia ja sisällyttäneet teologiseen perustaansa Jumalaa loukkaavia valheita kuten helvettioppi, sielun kuolemattomuus ja kolmiyhteisen Jumalan yhteys.

      Jehovan todistajana sinulta odotetaan korkeaa moraalia, rehellisyyttä, kokouksissa käymistä säännöllisesti, Raamatun jatkuvaa tutkimista ja sitoutumista hengelliseen evankeliointiin. Nämähän sinulle saattavat olla toki jo tuttuja elementtejä, olethan jonkun seurakunnan vakijäsen. Hyvä jos niin on.
      Sinun täytyy ymmärtää myös sitoutumisesi vakavuus ja pysyvyys. Kun sinusta tulee Jehovan todistaja, ilmaiset näin halusi palvella häntä ikuisesti ja puhtaan moralisesti. Ota myös huomioon tämä. Et voi tosta vaan jättää todistajuutta taaksesi kuin likaista riepua. Olethan kasteessa tehnyt lupauksen Jumalalle palvoa häntä hänen tahtonsa mukaan. Et palvo järjestöä tai niinsanottua hallintoelintä. Vain Jumala voi antaa sinulle ikuisen elämän. Ei kukaan ihminen. Jos joskus kävisi niin ikävästi, toivon ettei niin käy, että sinut erotettaisiin/eroat itse, on hyvä tietää myöskin etukäteen tämä. Sinua ei sen jälkeen tervehditä jos seurakunnan jäsenet sinuun törmäävät sattumalta vaikkapa kaupan kassalla. Kuten huomaat, Jehovan todistajat ovat erilaisia kaikella hyvällä ja puhtaalla tavalla verrattuna muihin uskontoihin. He elävät elääkseen Jumalaa miellyttävällä tavalla 24/7. Totuus joka Jehovan todistajat omaavat on arvokkain omaisuutesi tässä ajallisessa elämässä. Sinun täytyy olla täysin varma syvällä sisimmässäsi, että haluat todella sisälllyttää elämääsi kaiken edellä mainitsemani, sillä palvot puhdasta totuuden Jumalaa, joka on asettanut eteesi kapean tien, jolla ani harvat kulkevat. Astut hengelliselle taisteluareenalle vastassasi oma syntisyytesi ja pahuuden demonivoimat.
      Näillä keskustelu palstoilla muuten uskosi ei tule kasvamaan. Päinvastoin. Tämä pieni varoituksen sana sinulle lopuksi. Siunausta elämääsi. Rukoile Jumalan johdatusta matkallasi.

      • Anonyymi

        "Odotetaan korkeaa moraalia".
        Muista kuitenkin valehdella tiedottajan tyyliin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Odotetaan korkeaa moraalia".
        Muista kuitenkin valehdella tiedottajan tyyliin.

        lahkossahan annetaan työkaluksi vartiotornikaupusteluun valehtelu.
        Se on niinkin tärkeä asia, että sille on omistettu oma lahkoslangi-ilmauksensa, teokraattinen sodankäynti.

        Lahkossa uskoutuminen ei ole elinkumppaneiden välistä, vaan kumpikin käy erikseen vanhimman luona, kantelemassa lahkorikoksista, joista törkein on ajattelurikos, eli vartiotornin epäileminen.
        Tätäkin sääntöä myös rikotaan, mutta todistaja on asiantuntija, ja sanonut että kyllä yli puolet seurakunnasta noudattaa.

        Maailmanloppuahan se lahko kaupittelee. Se on ennustettu eri vuosille kuten 1914, 1925, 1942 ja 1975, enimmiten markkinoidut mainittuna.

        Siitäkin on Raamatulla Sanansa. on väärä profeetta, 5 Moos 18:20-22 ja kohtalona ikuisuus tulimeressä, ilm. 20:10


    • Anonyymi

      Rehellisiä ja korkean moraalin omaavia ?
      Varaan oikeuden olla erimieltä tuosta yleistyksestä ihan omakohtaisen kokemuksen perusteella.

      Monessa muussakin raamatuntulkintaa harrastavassa uskonsuuntauksessa on samaa oireilua vaikka niin kovin kirkasotsaisia mainostavatkin olevansa.
      Sillä rehellisyydellä ja korkealla moraalilla on mahdoton satua levittää ja ylläpitää.

      Kyllä siinä tarvitaan julmaa otetta laumaan ja kylmää psykologiaa ehdollistamisella satuun sitouttamiseen.

      • Anonyymi

        Jostain syystä eri lahkoissa mielenterveyshäiriöiset katsotaan jonkinsortin kutsumuksen saaneiksi.
        Narsistit komentelevat toisia ja kinuvat sääliä. Se on sitten sitä oikeaa uskoa.


    • Anonyymi

      Kerrankin asiallinen avaus!

    • Anonyymi

      Mitä minä tunnen jehovalaisia, niin ihan kunnon väkeä vaikuttavat olevan. Itse olen luterilainen ja tulen hyvin toimeen jehovien kanssa.

      • Anonyymi

        Minä en pääse oikein alkua pitemmälle todistajien kanssa juttelemisessa, kun heille tulee bussille kiire
        Taitavat olla bussiliikenteen suurkuluttajia ?


    • Anonyymi

      Vain JT kristillisyys pelastaa!

    • Anonyymi

      Mene ihmeessä huuhaakerhoon.

    • Anonyymi

      Veljesseura.org sivuilta voi lukea miksi on haluttu jättää lahko.

      Jättäminen on haluttu tehdä vaikeaksi. Esim. painostamalla lahkolaisia lopettamaan ihmissuhteensa lahkon ulkopuolisiin, jolloin eroajatuksen tullessa joutuisi tajuamaan olevansa silloin täysin yksin.

      Niin ei kuitenkaan nyt ole, sillä tuolla Veljesseurassa saa heti juttuseuraa, neuvoja kuten myös tietoonsa Uskontojen uhrien tuki r.y:n. Sen suurimman asiakasryhmän tuokin juuri jehovalahko.

    • Anonyymi

      Aloittajalle tiedoksi. Jos aiot kääntyä todistajaksi sinun ei ole syytä vierailla tälläisillä sivuilla joissa olet näköjään etsimässä ohjausta valinnoillesi ja päätöksillesi. Voin vakuuttaa etteivät nämä rääväsuut ja pilkkaajat anna sinulle mitään hengellisiä eväitä uskosi kasvattamiseksi. Päinvastoin menetät paljon ja asetat itsesi hengelliseen vaaraan. Valinnat joita teet joko kantavat sinua tai suistavat uskosi haaksirikkoon.
      Kyllä sinun pitäisi ymmärtää ettet ole turvassa hengellisesti susien joukossa, jotka tahtovat raadella. Paljon vihapuhetta, jopa valheita levitellään Jehovan todistajista näilläkin keskustelupalstoilla. Haluatko todella tälläistä seuraa itsellesi joiden kanssa vietät luppuaikaasi? En suinkaan rohkene väittää, ettei jotkut täälläkin kerrotuista asioista olisi tosiasioita. Sitä en tee. Mutta kuitenkin enemmistö on enemmän tai vähemmän totuudenmukaista informaatiota, joita levittelevät eronneet tai erotetut entiset todistajat. Oma lukunsa ovat sitten ne ihmiset, joilla ei ole mitään kytköksiä Jehovan todistajiin. He eivät vain jostain syystä pidä heistä tai heillä voi olla tietynlaisia negstiivisia ennakkoasenteita heitä kohtaan johtuen usein tietämättömyydestä. Syitä on monia.

      Hallintoelin, en tiedä onko sinulla tietoa mikä se on ja millainen merkitys sillä on todistajien organisaatiossa, on useimmille heidän kritiikkinsä pääasiallinen kohde. Varmasti tulet kuulemaan kielteisiä kommentteja eronneiden kanssa seurustelemisesta, karttamiseen liittyvistä kipeistä seikoista, vuoden 1975 merkityksestä ja sen yhteyteen liittyvistä heidän mielestään vääristä ennusteluista mikä liittyy niinsanotun lopun tuloon tälle pahalle maailmalle jne. Paljon muutakin voisi mainita.
      Mikset siis kysyisi näistä asioista suoraan todistajilta itseltään jos jokin asia herättää epätietoisuutta? Saat luotettavaa informaatiota ainakin. No. Tähänkin joku näsäviisas tietenkin heittäisi ajatuksen, ettei Jehovan todistajilta voi tuollaisia kysyä, sinut vain leimattaisiin huonoksi seuraksi. Oli miten oli, jos vilpittömästi kysyt asioita joihin haluat vastauksia, Jumala näkee motiivisi ajateltiinpa sinusta sitten mitä tahansa. Vain sillä on todellista merkitystä. Kukaan seurakunnan yksilö, olipa hän missä asemassa tahansa ei voi antaa sinulle elämää ja tulevaisuutta.

      Yritä nähdä myös asiat niin, että jokainen kohtaamasi ihminen missä tahansa on syntinen ilman elämänoikeutta. Tarvitsemme armoa ja anteeksiantoa jokainen. Myös meidän tarvitsee oppia antamaan anteeksi toinen toisillemme. Yritä nähdä hyvää ja vilpittömyyttä kaikissa ihmisissä, joista seurakunnat muodostuvat kokonaisuutena. Yhtään synnitöntä et tule kohtaamaan. Järjestö eli organisaatio on erehtyväinen, ei missään tapauksessa täydellinen, koska ihmiset joita Jumala käyttää tahtonsa eteenpäinviemiseksi eivät sitä ole. Joten on selvää, että vuosikymmenten saatteessa on joskus menty ehkä liian innokkaasti Jumalan profetioiden edelle ja esitetty väitteitä, jotka eivät toteutuneetkaan kuten odotettiin. Tälläiset pienet erehdykset eivät muuta sitä todellisuutta miksikään, että nykyinen ihmiskunta elää aikakautemme viimeisiä ajanjaksoja, Jumala poistaa elämänoikeuden jokaiselta tottelemattomalta ihmiseltä, Jehovan todistajat ovat ainoa uskonto, jolla on Jumalan hyväksyntä, Jeesus Kristus tulee kuin varas yöllä jossain vaiheessa tulevaisuutta. Sekä lopuksi se ihana todellisuus joka ei ole utopiaa tai kuvitelmaa, maallinen paratiisi ennallistetaan siihen täydelliseen kauneuteen, jollainen ihmiskunnan alkukoti oli yli 6000 vuotta sitten.
      Joten tee vakavasti sellaisia valintoja joista hyödyt jopa ikuisesti. Älä ota edellä esitettyjä totuuksia leikin kannalta. Usko. Sitä ne eivät todellakaan ole. Mieti kannattaako sinun uhrata aikaasi näillä keskustelu foorumeilla, jotka eivät ole puolueettomia.

      • Anonyymi

        Minustakin pitäisi keskustella asiallisesti eikä pistävästi. Onhan täällä tietenkin niitä rääväsuitakin, joilla ei oikestaan ole mitään asiallista sanottavaakaan. Ovat aina pahantuulisia. Tai jos olisikin sanottavaa he ovat kykenemättömiä ilmaisemaan itseään hyvän maun mukaisella tavalla. Kunhan kuluttavat aikaansa saadakseen aikaan turhaa närää. Kaikki vaan eivät osaa asiallisen keskustelun sääntöjä.
        Olen myös itse miettinyt syitä siihen, miksi arvostelevat kommentit ja mielipiteet osoitetaan tuolle "hallintoelimelle". Mitä pahaa nämä puikoissa olevat miehet ovat tehneet, että jotkut menevät jopa henkiökohtaisuuksiin parjatessaan. Hyvänä esimerkkinä kun jotkut näkivät vaivaa jossakin hallintoelimen kuukausi ohjelmassa ranteessa olevasta kellosta tai kultasormuksesta.
        Minulla ei ole jäänyt mitään kielteistä hampaankoloon keskusteluissani heidän kanssa tosin harvakseltaan. Päinvastoin. Rehtejä tyyppejä jotka ovat saarnaamis innokkuudessaan kyllä muille uskovaisille malliesimerkkinä. Jokainen saa harjoittaa uskontoa kuinka haluaa. Emme me voi tuomita siitä toisia, Tosin helluntalaiset kyllä ovat äkkikireitä tuomitsemaan helvettiin vääräuskoisina. En tiennytkään että Jeesus on valtuuttanut jotkut hellarit tuomitsemaan lähimmäisensä. Kuka meistä voisikaan heittää kiven ensimmäisenä. Näköjään jotkut voivat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minustakin pitäisi keskustella asiallisesti eikä pistävästi. Onhan täällä tietenkin niitä rääväsuitakin, joilla ei oikestaan ole mitään asiallista sanottavaakaan. Ovat aina pahantuulisia. Tai jos olisikin sanottavaa he ovat kykenemättömiä ilmaisemaan itseään hyvän maun mukaisella tavalla. Kunhan kuluttavat aikaansa saadakseen aikaan turhaa närää. Kaikki vaan eivät osaa asiallisen keskustelun sääntöjä.
        Olen myös itse miettinyt syitä siihen, miksi arvostelevat kommentit ja mielipiteet osoitetaan tuolle "hallintoelimelle". Mitä pahaa nämä puikoissa olevat miehet ovat tehneet, että jotkut menevät jopa henkiökohtaisuuksiin parjatessaan. Hyvänä esimerkkinä kun jotkut näkivät vaivaa jossakin hallintoelimen kuukausi ohjelmassa ranteessa olevasta kellosta tai kultasormuksesta.
        Minulla ei ole jäänyt mitään kielteistä hampaankoloon keskusteluissani heidän kanssa tosin harvakseltaan. Päinvastoin. Rehtejä tyyppejä jotka ovat saarnaamis innokkuudessaan kyllä muille uskovaisille malliesimerkkinä. Jokainen saa harjoittaa uskontoa kuinka haluaa. Emme me voi tuomita siitä toisia, Tosin helluntalaiset kyllä ovat äkkikireitä tuomitsemaan helvettiin vääräuskoisina. En tiennytkään että Jeesus on valtuuttanut jotkut hellarit tuomitsemaan lähimmäisensä. Kuka meistä voisikaan heittää kiven ensimmäisenä. Näköjään jotkut voivat.

        Yksi pahimmista rääväsuista on Jt-uskoa puolustava mainosvaltuutettu, joka turvautuu henkilökohtaisuuksiin aina, kun jää asiakysymyksissä tappiolle. Eli aina, lopulta. Hän kirjoittelee usein aamuyöstä, mikä viittaa univaikeuksiin, ja aktivoituu aika ajoin, sitten vaikenee pitkäksi aikaa. Ehkä hänen kannattaisi tunnustaa Jt-usko humpuukiksi, eikä epätoivoisesti puolustaa sitä. Voisi mieliala kohentua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minustakin pitäisi keskustella asiallisesti eikä pistävästi. Onhan täällä tietenkin niitä rääväsuitakin, joilla ei oikestaan ole mitään asiallista sanottavaakaan. Ovat aina pahantuulisia. Tai jos olisikin sanottavaa he ovat kykenemättömiä ilmaisemaan itseään hyvän maun mukaisella tavalla. Kunhan kuluttavat aikaansa saadakseen aikaan turhaa närää. Kaikki vaan eivät osaa asiallisen keskustelun sääntöjä.
        Olen myös itse miettinyt syitä siihen, miksi arvostelevat kommentit ja mielipiteet osoitetaan tuolle "hallintoelimelle". Mitä pahaa nämä puikoissa olevat miehet ovat tehneet, että jotkut menevät jopa henkiökohtaisuuksiin parjatessaan. Hyvänä esimerkkinä kun jotkut näkivät vaivaa jossakin hallintoelimen kuukausi ohjelmassa ranteessa olevasta kellosta tai kultasormuksesta.
        Minulla ei ole jäänyt mitään kielteistä hampaankoloon keskusteluissani heidän kanssa tosin harvakseltaan. Päinvastoin. Rehtejä tyyppejä jotka ovat saarnaamis innokkuudessaan kyllä muille uskovaisille malliesimerkkinä. Jokainen saa harjoittaa uskontoa kuinka haluaa. Emme me voi tuomita siitä toisia, Tosin helluntalaiset kyllä ovat äkkikireitä tuomitsemaan helvettiin vääräuskoisina. En tiennytkään että Jeesus on valtuuttanut jotkut hellarit tuomitsemaan lähimmäisensä. Kuka meistä voisikaan heittää kiven ensimmäisenä. Näköjään jotkut voivat.

        "Mitä pahaa nämä puikoissa olevat miehet ovat tehneet, että jotkut menevät jopa henkiökohtaisuuksiin parjatessaan. "

        Jos sinun tarviteee tuota kysyä, niin etpä paljon Jt-uskosta tiedä. Henkilökohtaisuuksiin meneminen on tietysti vähän kyseenalaista, mutta enimmäkseen hallintoelintä onkin arvosteltu sen tekemisistä ja opetuksista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minustakin pitäisi keskustella asiallisesti eikä pistävästi. Onhan täällä tietenkin niitä rääväsuitakin, joilla ei oikestaan ole mitään asiallista sanottavaakaan. Ovat aina pahantuulisia. Tai jos olisikin sanottavaa he ovat kykenemättömiä ilmaisemaan itseään hyvän maun mukaisella tavalla. Kunhan kuluttavat aikaansa saadakseen aikaan turhaa närää. Kaikki vaan eivät osaa asiallisen keskustelun sääntöjä.
        Olen myös itse miettinyt syitä siihen, miksi arvostelevat kommentit ja mielipiteet osoitetaan tuolle "hallintoelimelle". Mitä pahaa nämä puikoissa olevat miehet ovat tehneet, että jotkut menevät jopa henkiökohtaisuuksiin parjatessaan. Hyvänä esimerkkinä kun jotkut näkivät vaivaa jossakin hallintoelimen kuukausi ohjelmassa ranteessa olevasta kellosta tai kultasormuksesta.
        Minulla ei ole jäänyt mitään kielteistä hampaankoloon keskusteluissani heidän kanssa tosin harvakseltaan. Päinvastoin. Rehtejä tyyppejä jotka ovat saarnaamis innokkuudessaan kyllä muille uskovaisille malliesimerkkinä. Jokainen saa harjoittaa uskontoa kuinka haluaa. Emme me voi tuomita siitä toisia, Tosin helluntalaiset kyllä ovat äkkikireitä tuomitsemaan helvettiin vääräuskoisina. En tiennytkään että Jeesus on valtuuttanut jotkut hellarit tuomitsemaan lähimmäisensä. Kuka meistä voisikaan heittää kiven ensimmäisenä. Näköjään jotkut voivat.

        "Minulla ei ole jäänyt mitään kielteistä hampaankoloon keskusteluissani heidän kanssa tosin harvakseltaan. Päinvastoin. Rehtejä tyyppejä jotka ovat saarnaamis innokkuudessaan kyllä muille uskovaisille malliesimerkkinä."

        Kannattaa muistaa, että kenttäpalveluksessa olevat Jehovan todistajat ovat uskontonsa edustajia, joiden tehtävä on panna vain parasta pöytään. Heidän käytöksensä ei ole normaalisti niin ihanteellista. He antavat itsestään ja järjestöstään kiiltokuvaversion. Seurakunnissa esiintyy kuppikuntia ja kiusaamistakin, ja entisiä jäseniä kohtaan ollaan erityisen tylyjä. Eri tavalla uskoviin suhtaudutaan halveksien selän takana, vaikka kenttäpalveluksessa oltaisiin kohteliaita.


    • Anonyymi

      Ketjun aloittaja on jo lahkon jäsen.
      Todennäköisesti kirjoitteli aloituksen lahkon Suomen päämajassa Tikkurilassa.

      Juuri luin eräitä kirjoituksia, joista sai käsityksen, että kirjoittajat olivat kaikki näitä "todistajia". Yksi kirjoitti vartiotornia, muut olivat yrittävinään väittää vastaan ja sitten ikäänkuin kirjoituksillaan tunnustivat olevansa väärässä (ja vastaavasti vartiotornin oikeassa)

      Mutta lahkon työkalu onkin juuri valehtelu, lahkoslangilla teokraattinen sodankäynti, täytyyhän sydämen asialle omistaa oma hieno ilmauksensakin

    • Anonyymi

      Opettele lukemaan rivien välistä!

    • Anonyymi

      ville006 2016-08-21 13:20:27
      "Haluaisin kääntyä Jehovan todistajaksi! Olen huomannut että JT:t ovat rehellisiä"

      Watchtower May 1, 1957, sivulla 286:

      spiritual warfare
      it is proper to misdirect the enemy by hiding the truth

      Elikkä teokraattinen sodnakäynti (kuten Suomen jt:t suomentavat spiritual warfaren)
      on oikein harhaanjohtaa salaamalla totuus

      Valtakunnansalilla opetetaan vielä eri konsteja, kuten kiusallisiin kysymyksiin vastaaminen: puhu ensin vähän jotakin muuta, ole sitten toistavinasi kysymys, mutta toista se siten muutetussa muodossa, että pystyt vastaamaan siihen.

      Ja jos et pysty kiistämään keskustelukumppanin tietoa, yritä kuitenkin luoda epäilys siihen.

    • Anonyymi

      Paskanpuhumisesta pääsee eroon JT seurassa!

      • Anonyymi

        Mutta kuuntelemaan joutuu senkin edestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta kuuntelemaan joutuu senkin edestä.

        Ei ole pakko, jos haluaa kuoleman jälkeen pysyvästi matojen nakerettavaksi


    • Anonyymi

      ville006 2016-08-21 13:20:27
      "Haluaisin kääntyä Jehovan todistajaksi!
      Olen huomannut että JT:t ovat rehellisiä, raittiita ja korkean moraalin omaavia."

      -Kannattaa tutkia ja harkita. Tässä yksi varoitus:


      https://www.kotimaa.fi/blogit/jehovan-todistajat-haastoivat-johanneksenpoika-fi-sivuston-yllapitajan-oikeuteen-ja-havisivat-taas/

      Ote tuosta linkistä:

      Kyse on sivustolla kerrotusta seurakunnan kokouksesta, jossa käsiteltiin Jehovan todistajien toteuttamaa hengellistä väkivaltaa eli karttamissääntöä. Koska asianomistajien uskonnollinen vakaumus on käynyt ilmi kokoustallenteista, vanhimmat kokivat, että kyse on yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, josta on koitunut heille kärsimystä.

      -Tuo on ymmärrettävissä siten että vanhimmat häpeävät lahkojäsenyytensä paljastumista kärsimykseen asti.
      Mutta he eivät pääse lahkosta eroon, koska se käyttää mielenhallintamenetelmiään todella tehokkaasti:

      Mielenhallinta on toimintaa, jolla sen kohde saadaan käyttäytymään, tuntemaan ja ajattelemaan toivotulla tavalla. Mielenhallinta voi sisältää muun muassa tunteiden hallintaa, ajatusten hallintaa, käyttäytymisen hallintaa ja tiedonsaannin hallintaa
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Mielenhallinta

    • Anonyymi

      "Haluaisin kääntyä Jehovan todistajaksi" minäpä en.
      kun luin tuon edeltä Anonyymi 2023-12-19 10:56:25

    • Anonyymi

      en kaupittelisi vartiotorneja.

      • Anonyymi

        Se on avain Raamatun SANAAN!
        TOIMIKAA!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on avain Raamatun SANAAN!
        TOIMIKAA!

        JT:ksi kääntyminen on mielenterveyshäiriö.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        JT:ksi kääntyminen on mielenterveyshäiriö.

        Mitä sekoilet


    • Anonyymi

      Hienoa kerrohan niistä toteutuneista ennustuksista, yksi tai kaksi riittää.

    • Anonyymi

      Eipä teidän joidenkin ura kauaa todistajissa kestäisi jos liittyisitte kun rivien välistä mitä kirjoittelette tänne näkee asenteenne. Parempi kun menette kääntymään kirkkoihin.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe