Mikä tää fitline on

Kaivataankokemusta

8

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bloggeri
    • Laurat74

      Lisää infoa Fitlinesta/PM:stä
      BLOGIT | TS Terveys & tiede 11.9.2016 12:32

      Lisäravinteet ja terveysväitteet

      Edellisessä kirjoituksessani kohteena olivat lisäravinteet ja niihin liittyvät terveysväitteet. Esimerkkinä käytin Fitline-tuotteita.

      Kirjoitus herätti kiinnostusta ja kommentointikin oli varsin runsasta. Useimmat lukijat näyttivät ymmärtäneen kirjoituksen viestin oikein. Kirjoituksessani kritisoin lisäravinteisiin liittyviä perusteettomia terveysväitteitä.

      Toisin kuin jotkut lukijat ymmärsivät, en vaatinut, että kaikkien ruokien terveysvaikutukset pitäisi olla tutkittu ennen kuin niitä saisi myydä. Ruoan osalta riittää, että sen ravintoarvo on tiedossa.

      Lisäravinteet rinnastetaan elintarvikkeisiin. Niiden osalta pitää vain taata, että luvatut aineiden pitoisuudet pitävät paikkaansa ja että tuote ei sisällä muita aineita haitallisessa määrässä.

      On tietenkin sallittua väittää, että tuotetta, joka sisältää esimerkiksi D-vitamiinia, voi käyttää tämän vitamiinin vajauksen korjaamiseen.

      Eurooppalaisista sallituista terveysväittämistä on EFSA:n ylläpitämä lista (EFSA Food Health Claims). Euroopan komissiolla on myös laajempi yksityiskohtainen tietokanta aiheesta. Muita terveysväitteitä ei saa käyttää.

      Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lisäravinteiden osalta ei saa väittää sen helpottavan oireita tai hoitavan sairauksia. Tällaiset väitteet edellyttäisivät samanlaisia tutkimuksia tehosta ja turvallisuudesta kuin mitä lääkkeiltä vaaditaan.

      Mitä Fitline vastasi kritiikkiini?

      Heti kirjoitukseni jälkeen Fitline-tuotteiden Suomen edustaja lähetti kommentteja blogiini sekä sähköposteja minulle ja Turun Sanomien päätoimittajalle. Niissä vaadittiin mm. seuraavaa (lauseet ovat suoria poimintoja blogini julkisista kommenteista, ei sähköposteista):

      ”Toivon, että kannat kirjoituksestasi myös juridisen vastuun.”

      ”Pyydän sinua esittämään faktoja mahdollisimman syvästi ja kumoamaan kaikki väitteet.”

      ”Vastineessa (21.8.2016) TS-yhtymälle olen pyytänyt, että otat vastuun kirjoituksestasi ja TS-yhtymä tulee tekemään asiallisia toimenpiteitä, esittämään faktoja mahdollisimman syvällisesti ja kumoamaan kaikki harhaanjohtavat väitteet.”

      Koska tämän perusteella en voinut tietää, mistä virheistä oli kysymys, pyysin tarkennuksia ja osoittamaan ne virheet, joita kirjoitukseni sisälsi. Lupasin korjata virheeni välittömästi.

      Tarkempia tietoja en kirjoitukseni virheistä saanut mutta sain useita sähköposteja sekä Suomesta että Saksasta ja niiden liitteenä materiaalia Fitlinen tuotteista. On syytä mainita, että tämän kirjeenvaihdon aikana keskustelu oli koko ajan asiallista eikä lisää uhkauksia esitetty.

      Vastaavaa asiallista käytöstä en valitettavasti havainnut tuotteiden verkostomyyjissä. Jokainen voi edellisen kirjoituksen yli 350 kommentista todeta asian. Lisäravinteiden ja Fitline-tuotteiden puolustaminen ei perustunut lainkaan faktojen tarjoamiseen vaan tunnepohjaiseen reagointiin. Todellisena pontimena todennäköisesti olivat taloudelliset intressit.

      Millaista materiaalia sain?

      Yrityksestä lähetettiin muutamia dokumentteja sekä kirje, jossa PM-internationalin filosofiaa ja tuotteiden ominaisuuksia kuvattiin. Kirjeen allekirjoittaja oli PM-Internationalin Chief Scientific Officer Tobias Kühne.

      Kirjeessä todettiin mm. seuraavaa:

      “First of all I have to mentioned, that all FitLine products are nutritional supplements and therefore it is not possible to do studies like in the pharma industry. We are not allowed to provide any studies about health effects, because nutritional supplements are no pharmaceuticals. But what we do and what we are allowed to do is, to integrate official EFSA Food Health Claims in our product promotion and advertisements.“

      Yksinkertaisesti suomennettuna vastaus vahvistaa siis sen, että mitään tutkimuksia tuotteiden terveysvaikutuksista ei ole tehty.

      Vastauksessa myös väitetään, että ei olisi edes mahdollista tutkia lisäravinteita ja niiden terveysvaikutuksia sillä ne eivät ole lääkkeitä. Tämä ei pidä paikkaansa. Mitä tahansa ravintoainetta ja sen terveysvaikutuksia saa tutkia ja tutkitaankin laajasti, kunhan vain hankitaan asianmukaiset luvat.

      Medline-tietokannasta löytyy tuhansia tutkimuksia eri ruoka-aineista, vitamiineista, ruokavalioista, jne. Tutkimuksia on tehty myös perinteisten kiinalaisten rohdosten, inkiväärin ja homeopaattisten tuotteiden osalta vaikka ne eivät ole lääkkeitä.

      Eri asia on, onko kyseisen tuotteen tutkiminen järkevää. Kyseessä on muutamaa vitamiinia, hivenainetta, kasvikuitua ja vihannesjauhetta sisältävä ravintolisä. Ihmisillä tehtävät tieteelliset tutkimukset ovat kalliita. Riski on suuri, että tuotteen tutkimus tuottaisi negatiivisen tuloksen.

      Toinen kirjeen vahvistama fakta on, että vain elintarvikkeille sallitut terveysväittämät ovat hyväksyttyjä kaikille lisäravinteille ja myös Fitline-tuotteille.
      Esimerkiksi moniin sairauksiin ja sairauksien oireiisin ei saisi liittää terveysväitteitä.

    • Laurat74
    • Kokeilutolen

      Koettakaa nyt ymmärtää että nämä pussivitamiini jauheet eivät toimi käytännössä, Eivät solutasolla eikä<muutenkaan, ainakaan me emme havainneet minkäälaisia vaikutuksia. Se on faktaa. Plasebo vaikutusta on sekin kun juot vettä ja uskost että voit paremmin.

      Tämän tuotteen käyttö maksaa yli 4 eur vuorokaudessa eli jatkuva käyttö noin 1500 eur vuodessa. Jokainen voinee itse arvioida, onko tuo kustannus sopiva seleenin ja kolmen vitamiinin pienelle lisäsaannille. Täyttä verkostomarkkinointi kusetusta hyväuskoisilla.

    • Uskonkysymys

      Kyll noi ihmiset on typeriii kun uskoo veteen sekoitettavien jauheiden jotain vaikuttavan. Mä muistan lapsena kun oli veteen sekoitettavia mehutiivisteitä mutt ne oli halpoja, eikä täynnä rypälesokeria. Ravintoo niin luonnonmukaisesti ku mahdollista ja kunnon kotiruokaa.

    • Gtyu

      Onko autobonusta?

    • Muukalinen

      Perusverkostomarkkinointia, paitsi mielestäni tuotteiden laatuu ei voi verrata muihin Suomessa toimivien suoramyynti -ja verkostomarkkinointiyritysten laatuun. On askeleen verran jäljessä tää pulju muiden tuotteista, mun mielestä. Alkeellisii kuivajauhe sekoituksia. Aina niitä kuiteski on sellaisii hörhöjä jotka niitäki käyttää, vai kuis?

    • Vatsapuruja

      Mutsi oli erehtynyt tilaan tän puljun tuotteita. Pettyi pahasti ku ei ollu, eikä tullu mitään positiivisii vaikutuksii. Aikoo valittaa kuluttaviranomaisille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2217
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1738
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      40
      1553
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1469
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1440
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1371
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe