Mitä tehdä kun en pysty kertomaan ja kaikki kaatuu

Avuton17v

Olen 17v tyttö (aika pian 18) ja olen sairastanut 4vuotta masennusta. Minulla on nykyään myös paniikkihäiriö. En tiedä mitä minun pitäisi tehdä, koska viime jouluna minulla vaihtui terapeutti ja en ole vieläkään oikein uskaltanut oikeasti puhua siitä millainen olo minulla on. Enkä ole enää pitkään aikaan kertonut siitä perheellenikään. Aiemmin puhuin paljonkin iso siskolleni ja äitille, mutta en pysty enää kun en halua aiheuttaa huolta ja ahdistusta heille. Paniikkikohtauksista he tietävät osan. Masennukseni juontaa yläasteen kaverisuhteista ja parhaan kaverin itsemurha yrityksestä. Se on aina välillä helpottanut mutta tullut aina takaisin. Nyt tilanteeni tuntuu tältä:

En saa nukuttua enää kunnolla edes melatoniinin avulla. Mielessäni on paljon itsetuhoisia ajatuksia ja välillä tuntuu että kuin toteuttaisin ne ihan pian. Yritän koko ajan koulun ja harrastuksen lisäksi tehdä kaikkea, koska en pysty olemaan paikoillani. Ajatuksieni kanssa. Mutta kaikesta tekemisestä rasitus heti. En jaksaisi edes nousta sängystä kouluun elleivät vanhemmat heittäisi minua aina kouluun. Yritän peitellä tätä kaikkea. Pienikin vastoinkäyminen tai yksikin sana tai ihan muuten vaan niin romahdan. Maailma tuntuu kaatuvan. Tulee paniikki tai sitten romahdan lattialle itkemään. Itken melkein koko ajan. Olen huomannut joitain syömishäiriö merkkejä koska olin ennen kesää pari kuukautta melkein syömättä. Söin n. 500kaloria päivässä enintään ja välillä oksentelun. Paino tippui ja mieliala tippui. Mutta sain helpotusta kun huomasin olevani laihempi. Lähtöpaikka oli 47kg ja olen 159cm pitkä. Hetken painoin 42kg. Nyt jo hieman enemmän kesän jäljiltä mutta tuo on alkamassa alusta kun tuntuu että se on ainoa asia mitä voin hallita omassa mielessäni ja elämässä. Olen oikeasti ihan loppu ja välillä pelkään että teen jotain tyhmää... Koko ajan sellanen olo että kohta romahdan ja kaikki huomaa kuinka loppu oon. Tuntuu että kohta en enää tajua mistään mitään kun olo on niin sumuinen välillä. Olen ihan räjähdys vaarassa kokoajan.

Eli joku voisi kertoa mitä kannattaisi tehdä? Haluaisin periaatteessa hetkeksi pois kotoa että saisin levätä ja että perheeni saisi levätä. Vaikutan heihinkin paljon huomaamattani... Mutta en osaa sanoa tätä kaikkea ääneen. Ja haluan elää elämääni ja käydä esim. Treeneissä mutta tuntuu että kohta romahdan ja en pysty tähän enää.

14

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarvitsetapua

      Kertominen läheisillesi tai terapeutille ei ole käytännössä vaikeampaa kuin kertoa se meille. Jos et pysty tekemään sitä puhumalla, niin kirjoita käsin paperille tai tulosta tuo sama heille. Tilanne on nyt siinä pisteessä, että sinun on tehtävä totuus heille selväksi ja pian.

    • Half.Past

      ^^Uppis

    • täältäsaatapua

      Kokeile tuota www.mielenterveystalo.fi

      Siellä on oma palsta nuorille. Saat varmasti apua sieltä.Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri yhdessä muiden Suomen sairaanhoitopiirien kanssa avasi sivuston kaksi vuotta sitte.
      On ollut hyvät tulokset!

      Käy tutustu sivustolla.
      Nettiterapian aikana terapeutti antaa potilaalle palautetta ja ohjaa. Koko ajan on mahdollisuus olla yhteydessä terapeuttiinsasähköpostitse.

      • gum

        sivusto on valtavirtatietoa eli monilta osin tieteenvastaista. jos haluat lukea virallista tietoutta niin sieltä sitä saa. jos haluaa oppia aidosti ymmärtämään mistä on kyse ja miten asioitaan voi auttaa, kannattaa mennä muualle.


    • proelämä

      Eiii, taas tuo katsojan.mielipide. Mikä sinua vaivaa? Muillakin palstoilla käyt "purkautumassa". Mikä ongelma sinulla oikein on? Haluat satuttaa ihmisiä? Miksi?
      Aloittajalle sanoisin, että kerro terapeutillesi avoimesti, miltä sinusta tuntuu. Muillekin voit kertoa, jos haluat.
      Yläasteen kaverisuhteet voi olla joskus myrkyllisiä, kokemusta on. Onneksi kaverisi itsemurhayritys jäi yritykseksi. Ole iloinen siitä, että hän on hengissä, ja älä ainakaan itseäsi syyttele tapahtumasta. Se on aina ihmisen oma valinta, jos tekee jotain itselleen.
      Uni on tärkeää mielen hyvinvoinnille. Kokeile aloittaa paremmasta unesta. Raskas liikunta ulkona pari tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa voi helpottaa. Psyykkinen rauhoittuminen auttaa myös. Pimennä valoja, ja katso jokin hyvä elokuva ennen nukahtamista, tai lue jotakin hyvää kirjaa tai lehteä. Kirjoita huolesi ylös, ja päätä, ettet vaivaa niillä itseäsi yöllä. Muita mitä voisit kokeilla on Valeriaana ja kamomillatee, ei tosin yhtäaikaa. Valeriaanaa saa apteekista, kamomillateetä kaupasta. Lääkäriltä voi saada reseptin pitkävaikutteiseen melatoniiniin. Jos ei mikään näistä auta, niin lääkäriltä saa myös nukahtamislääkkeitä. Ne on kuitenkin viimeinen keino, kokeile ensin kaikkea muuta.
      Hanki lisää hallinnantunnetta huomaamalla pienet ja suuremmat onnistumiset esimerkiksi koulussa tai harrastuksissa.
      Jos tunnet itsesi väsyneeksi, sinulla on lupa levätä. Ei tarvitse koko ajan painaa tukka putkella, jos tuntuu siltä, että ei jaksa. Silloin on aika levätä.

      • katsojan-mielipide

        Kirjoitan mitä itse haluan ja sillä piste eli lopeta turha vikinä.


      • proelämä

        Minkä ikäinen olet?


      • katsojan-mielipide

        Arvaa?


      • proelämä

        15 v? Toivon että olet sen ikäinen, koska jos olet paljon vanhempi, ja lähettelet törkyviestejä masentuneille teinitytöille, niin sinulla on pahoja ongelmia.


      • katsojan-mielipide

        Ei mennyt ihan nappiin mahtoiko olla sarkastinen vastaus?


      • proelämä

        No aika nuori olet varmaan, ja todennäköisesti mies. Oletko noin 20-vuotias? Ei ole hirveän fiksua laittaa kamalia viestejä masentuneille. Toivon, että kasvat henkisesti.


    • 76576565656

      Noi itsesyytykset on niin tuttuja, tuli vasta sen jälkeen, kun tuli katala olo masennus. Koen usein olevani kelpaamaton ja rasittava ihmisenä. Oudointa tässä kuvio on se, että läheiset purkaa kyllä muhun kaikkia paskoja olojaan ja ajatuksiaan, olen huoltenpurkumoottori koen näin välillä.

      Unettomuus on paska vaiva, se teki musta työkyvyttömän ja lähes toiminta kyvyttömän. Ajatus pätkii, mieli harhailee ja elämä menee sinnittelyksi. Muistan itte reilut kymmenen vuotta sitten, kun olin nukkunut kuukausia 3-4h yössä(tartten 7-8h palautuakseni), niin sitten rupes tuntumaan, että kohta romahdan ja ajattelin sen johtuvan huonosto nukutuista öistä. Itte rupesin syömään Mirtatzapiini nimistä lääkettä ja se olo meni ohitte(romahtamisen tunne), mutta muuta paskaa tuli tilalle.En tosiaan suosittele noita väsyttäviä lääkkeitä ensimmäisenä, ittellä nuo on pitemmäs juoksus pahentanu univaikeuksia. Tosiaan alkuperäinen syy unettomuuteen oli masennus.

      Masennusta ollu nyt putkeen vuodesta 2011.

      Haluasin sua lohduttaa sillä, että kykenet vielä itkemään, itse itkin paljon ennen lääkkeitä, mutta nykyään en kykene enää kunnolla itkemään ja se on lähes mahdotonta.

      Tuo hallinnan tunteen menettäminen on kanssa tuttua. Ittellä se kannatteli heikkoa itsetuntoa, mulla oli kaikki järjestyksessä ja hallinnassa. Muistan kyllä selvästi sen, kuinka itkin sitä, kun enää kyennyt tekemään ja hallitsemaan niitä normaaleja asioita, elämä luisui kaaokseen.

      Uskoisin sua auttavan terapian pitemmän päälle. Mutta oikeanlaisen sellaisen löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Se olis hyvä olla sellainen, jonka kanssa synkkaa ja johonka voi ihmisenä luottaa.

    • Feeniksin_kyynel

      www.tukinet.net
      Tuolla on vapaaehtoisia tukihenkilöitä jotka osaa ehkä parhaiten kertoa mitä sä voit tehdä. Hyvä puoli tukinetissä on se, että se toimii täysin anonyymisti ja se on ihan kuin tänne kirjoittelisit, mutta saat tehokkaampaa tukea ja tietoa.

      Tietysti kuka tahansa mielenterveyden ammattilainen, mukaan lukien terapeuttis, tietää mitä voit tehdä. Terapeutti on psykologi, jolla on tiedot myös itsetuhoajatuksista, uniongelmista, syömisongelmista ja ennen kaikkea siitä, miten sä voit itse auttaa itseäs joka ikinen päivä ja hetki ja miten terapeutti voi auttaa sua. Oikeestaan mitä enemmän pystyt avautumaan itsestäs, ei oikeestaan mitään väliä kuka se on, niin sen parempaa hoitoa saat.

      Tiedän, että kun sun harteillas on samaan aikaan huoli omasta ja perheen jaksamisesta, ei energiaa riitä mihinkään ylimääräiseen. Jo se, että et voi nukkua riittävästi, heikentää sua yhä enemmän päivä päivältä. Melatoniinia ei ole tehty jatkuvasti käytettäväksi, kuten varmasti tiedät, sillä vaikka sen avulla voikin nukahtaa, ei uni ole yhtä laadukasta. Uneen ja unen saamiseen vaikuttaa kaikki mitä koet ja ajattelet päivittään. Siksi sä tarttet todellakin apua ja on hienoa että pystyit kirjoittamaan tilanteestas tänne! Oon jutellu sellasten kanssa, jotka ei menis mihinkään hoitoon vaikka maksettais. Mutta sulla sentään on halu löytää apua ja keinoja miten voit selättää ongelmasi.

      Monilla niillä jotka on kokenut samaa mitä sä oot kokenu, on myös vaikeuksia nousta sängystä ja jaksaa. Tärkeää olis, että muistat, että tää kaikki ei tee susta yhtään huonompaa ihmistä ja tuhannet suomalaiset käy päivittäin läpi saman.

      Jos siis koet, että et pysty kertomaan itsestäs kenelläkään, et edes terapeutilles jolla on ehkä parhaimmat mahdollisuudet auttaa sua, niin suosittelen tota tukinettiä. Sieltä voit saada vinkkejä jä neuvoja, mitä et oo koskaan tullu ajatelleeksikaan. Ja ennen kaikkea sieltä saat myös tukea ja turvaa, jota ei voi koskaan olla liikaa. Varsinkaan kun et halua purkaa pahaa oloas perheellesi tai kenellekään jonka tunnet, koska saatat kokea aiheuttavasi vain turhaa huolta. Tukinetin vapaaehtoiset tekee työtänsä täydestä sydämestään ja auttamisen ilosta ja heille voi puhua ilman, että tarvitsee pohtia, että jaksaako se kuunnella tai aiheutanko sille huolta.

      Ja olenhan mäkin tässä. Kirjoittamassa tuntemattomalle henkilölle, yhdessä monien muiden kanssa. Koskaan ei tarvitse jäädä yksin huoliensa kanssa.

      Tsemppiä!

    • kesäkuu_1970

      Kun olin 17-vuotias poika, minusta tuntui monessa suhteessa samalta kuin sinusta sen perusteella, mitä kirjoitat. Nyt 35 vuotta myöhemmin oloni on taas niin huono, että eksyin tälle palstalle, mutta silti olen toiveikas .

      Olen vahvempi kuin ennen: ymmärrän, että asiat voivat parantua tai ainakin ongelmat voivat jäädä pitkäksi aikaa taakse, kun elämässä tapahtuu muutoksia. Ja tuon sinun ikäsi jälkeen niitä tapahtui.

      Vastauksena kysymykseesi: kotoa pois muuttoa kannattaa mielestäni kokeilla, jos pystyt pitämään keskusteluyhteyden perheeseesi ja ystäviisi.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe