Kysymys kuinka poltetaan puu puhtaasti?

Puhdas.palaminen

Koska näillä sivuilla tuntuu olevan tietoa tulisijoista ja taitoa kuinka kiukaassa tulee polttaa puuta korkealla hyötysuhteella ja puhtaasti kysyn miten kiukaassa tulee oikea oppisesti polttaa puuta jotta puun sisältämä lämpöenergia saadaan mahd. hyvin hyödynnettyä ilman että lämmitysajat kasvaa kohtuuttomasti?

Sytytys päältä, kuivat puut luonnollisesti ja tarpeeksi ilmaa palamiselle eikä liian paljon puuta pesään, hormista ei saa tulla mustaa savua koska silloin kaasuuntuminen on liian voimakasta tai palaminen saa ilmaa liian vähän jne. Liekin väri keltainen mutta entä hiillosvaihe? Antaako hiillos enemmän lämpöä jos sille antaa ilmaa määrissä jossa hiillos palaa kirkkaalla liekillä vai onko maltillinen polttaminen missä liekki on sininen ihanteellinen lopputulos? Ensiö- ja toisioilman suhde ja saako palamiselle antaa toisioilmana ns. hukkailmaa maltillisen hiillospalon mahdollistamiseksi vai viekö se lämpöä harakoille tms?

Maallikkona eli tulisijatekniikkaa tai paloprosessia tuntemattomana kaipaisin silmin havaittavia ohjeistuksia kuten ihanteellinen liekin väri kaasujen täydellisessä palamisessa ja esim. ihanteellinen hiilloksen liekin väri yms.?

Asiallisia vastauksia ei tähän viestiketjuun mainintoja kiuasmerkeistä tai niiden mainoksia KIITOS!

64

1966

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onnistuu_se

      Reilu veto eli savupelti kunnolla auki. Näin se onnistuu.

    • kiuasukko

      Alkuperäinen kysyjä esitti asiallisen kysymyksen, johon minäkin haluaisin asialisen vastauksen. Muutama havainto omalta kohdaltani:
      Sytytän kukaan tuohenkappaleita käyteän alapuolelta puut, joto on noin 2/3 palopesän tilavuudesta. Puita lisätessänikään en täytä pesää aivan täyteen..Miksi puut pitäisi sytyttää päältä.
      Kiuas on jatkuvalämmitteinen. Kaipaan tosin vanhanaikaista kertalämmitteistä pönttökiuasta, mutta viimeksi kiuasta uusiessani en sellaista löytänyt.
      Käsittäkseni eniten lämpöä kiuas antaa puiden ollessa hiillosvaiheessa. Olenko oikeassa? Lisään uuden pesällisen vasta, kun edellinen on palanut hehkuviksi hiiliksi.
      Tnä kesänä jouduin käyttämään alle vuosi sitten kaadettujen koivujen klapeja. Ylivuotinen, siis vähintäään kaksi kevättä klapeina ollut puu antoi huomattavasti paremman löylyn.
      Ensiö- ja toisioilmasta en tiedä, mutta kiukaan uuninluukun alla olevaa arinan luukkua avaamalla ja sulkemalla voi vaikutta palamisen voimakkuuteen. Alussa enemmän auki, hiillosvaiheesa vain hieman raollaan.

      Menikö oikein?

      • toinenukko

        Miksi puut sytytetään päältä johtuu siitä, että silloin kaasuntuminen on hidasta verrattuna alta sytytykseen ja silloin kiuas kykenee polttamaan kaikki sytytysvaiheessa muodostuneet kaasut kun alta sytyttäessä kaasuntuminen on niin voimakasta että suurin osa kaasuista menee palamattomina kaasuina eli päästöinä harakoille.

        Tyypillisenä suomalaisena suhtauduin päältä sytyttämiseen skeptisesti kuten kaikkeen uuteen joten kokeilin ja sehän toimi!? Aina sytyttänyt alhaalta ja hormista on pukannut tummaa pahanhajuista savua mutta päältä sytyttäessä ei niin mitään?? Kiuas siis yksi ja sama.

        Miinuksena hitaus verrattuna alta sytyttämiseen joten vanhat pahat tavat tahtoo olla käytössä vieläkin kun on se perinteinen kiire olevinaan lauantai-iltana milloin ei koskaan ole kiire minnekkään koska se on sauna ilta.

        Isoin moka omasta kiuasta käytettäessä on tulipesän täyttäminen liian täyteen. Silloin ei ole mitään tehtävissä ja savua pukkaa ja niin perkeleesti ja kauan. Puoli pesällistä ja ongelmaa ei esiinny. Ainakaan sen jälkeen kun tulipesä lämpenee mikä on se perusedellytys hyvälle puun palamiselle.

        Ihan hyvä aihe. Hyötysuhteet ja päästöt kun riippuu pääasiassa siitä, miten kiuasta käytetään. Siinä mielessä vituttaa jokainen kiuasmainos joissa hehkutetaan puhtaasti polttavaa kiuasta kun ne päästöt ja hyötysuhde riippuu pääasiassa siitä, mitä kiukaaseen tungetaan ja miten sitä käytetään. Yhdellä ja samalla kiukaalla saa hormista tulemaan paksun mustan savun tai vaihtoehtoisesti väritöntä väreilyä maksimissaan pienellä puhtaalla harmaalla savulla joka on pelkkää puun sisältämää kosteutta.


    • KäyköKeuhko

      Päältä sytyttäminen on yhtä vesipäistä kuin sydänkiuas. Syttymisessä on kyse lämpötilasta, ja kun se lämpö vaan edelleen nousee ylöspäin.

    • onjomarkkinoilla

      Sytytys päältä, kuivat puut luonnollisesti ja tarpeeksi ilmaa palamiselle eikä liian paljon puuta pesään, hormista ei saa tulla mustaa savua koska silloin kaasuuntuminen on liian voimakasta tai palaminen saa ilmaa liian vähän jne. Liekin väri keltainen mutta entä hiillosvaihe? Antaako hiillos enemmän lämpöä jos sille antaa ilmaa määrissä jossa hiillos palaa kirkkaalla liekillä vai onko maltillinen polttaminen missä liekki on sininen ihanteellinen lopputulos? Ensiö- ja toisioilman suhde ja saako palamiselle antaa toisioilmana ns. hukkailmaa maltillisen hiillospalon mahdollistamiseksi

      Hyvä ohje . Kuka lie ohjeistanut?

      Mitenkäs arinan alle voi ohjata ilmaa jos ei ole?

      • 419

        Netti on täynnä ohjeistuksia kuinka puuta poltetaan puhtaasti jopa videoita. Puolet oli kysymyksiä ja sinä sanot että hyviä ohjeita kuka lie ohjeistanut?

        Leivinuuneissa ja vanhoissa pönttöuuneissa ei ole arinaa eikä ole puu jäänyt palamatta mistä ihmeestä tuo arina mieleen tuli?


    • Puhdas.palaminen

      Kiitos harvalukuisille mutta asiallisille kirjoittajille. Kiuasmainostajan ja trollien asiattomista viesteistä meni ylläpidolle ilmoitukset saa nähdä onko tällä palstalla edes valvojaa? Epäilen.

      Tarkennan kysymyksiä sen verran että omassa kiukaassa sekä ensiö- että toisioilma ovat säädettävissä minkä takia kysyin missä suhteessa niitä käytetään mahd. hyvään lopputulokseen pääsemiseksi?
      Sytyttämisen oikeine panoskokoineen katson jo jotenkin hallitsevani liekkipalon lisäksi mutta hiillosvaiheen ideaalinen lämmöntuotto on vielä mysteeri? Paljon olen netistä hakenut tietoa ja sitä kiitettävästi myös löytyy mutta ongelmaksi muodostuu ristiriitainen info missä toinen kumoaa toisen väittämät. Esim. juuri tuo hiilloksen sininen liekki on toisen mielestä ihanteellinen lopputulos missä palaminen on täydellistä ja toinen kertoo kuinka palaminen ei saa tarpeeksi happea. Siksi kirjoitin tälle palstalle toivoen saavani kaipaamaani tietoa kuinka puuta poltetaan oikea oppisesti jotta puun sisältämästä lämpöenergiasta saadaan korkein mahdollinen hyöty irti.

      Kiuasvalmistajakin saa vastata esitettyihin kysymyksiin mutta kiuasmainoksia en kaipaa missään nimessä minkä myös esille toin avauksessa. Kiuas löytyy jo eikä missään nimessä mene vaihtoon.

      • toinenukko

        Ristiriitaisesta infosta ja aiheesta tuli vielä mieleen mm. ensiö ja toisioilman suhde mitä kysyttiin. Esim. netissä kerrotaan eri lähteissä miten ensiöilmaa pitää olla kaksi kolmasosaa ja toisaalla ääripään esimerkkinä toisinpäin jopa 80% toisioilmaa. Paras lukemani vinkki aiheeseen oli jonkin kiukaan käyttöohjeissa missä kuvan avulla oikein näytettiin miten päästöt kasvaa kun toisioilmaa rajoittaa mutta lämmitysaika lyhenee ja toisinpäin. Kun toisioilmaa lisää päästöt laskee mutta lämmistysajat kasvaa. Samaa harrastaa kiuasvalmistajat ce-testien yhteydessä. Ei alle tunnin mene yhdelläkään kiukaalla nimellistesteissä ja kun sama kiuas kannetaan ulkosaunaan lämmitysaika on puoli tuntia päästöt ja hormilämmöt kasvaa ja hurjasti mutta noin se menee. Sama homma ilmanvaihdon kanssa. Toinen kertoo miten tulo pitää olla kiukaan päällä toinen kiukaan alla ja molemmat ovat oikeassa.

        Itse en hirveästi jaksa pelata, kikkailla ilmamäärillä. Riittää kun ei täytä pesää liian täyteen ja pikkusen ehkä liikaakin toisioilmaa palaa hyvin savuttamatta eikä hiillos pala niin nopeasti. Puunkulutukseen kun vaikuttaa suuresti ensiöilman määrä. Palaa sitä nopeammin mitä enemmän ensiöilmaa antaa ja kun kyseessä on jatkuvalämmitteinen kiuas puuta pitää olla silloin koko ajan lisäämässä.


    • idioottejapalstalla

      Istuuko joku teistä idiooteista kiukaan sytyttämisen jälkeen tuijottamassa pihalla minkä väristä tuprua sieltä piipun päästä tulee? No riittää meitä Reijon lisäksi myös muihinkin vaunuihin..

      Vuonna 2000 ostettu talo, johon remontin yhteydessä maltoin sijoittaa 129€ vihreään Viki merkkiseen Helon tehtaan valmistamaan kiukaaseen. Yksi aivan täyteen tupattu pesällinen, yksi sytytyspala pohjalle ja 40 minuutin päästä löylyihin, kun saunan lämpö on 70 astetta. Ei tietoakaan savukaasujen lämmöistä tai väreistä, mutta kaksi pesällistä on meillä riittänyt reilun 15 vuotta lämmittämään saunan, saunomisen ja kuivumisen ajaksi.

      Vihreä pelti on harmaantunut kiukaan alareunasta ja kiviä olen vaihdellut tarpeen mukaan. Ei kävisi mielessäkään vaihtaa tätä kiuasta sydän malliin, koska näillä saunoo vähintään 150 vuotta ennen kuin hinta kohtaa tämän toisen peltilaatikon.

      Lopettakaa nyt tämä hierominen ja menkää saunaan. Jos sinä tykkäät jostain löylystä ja lämmöstä niin muijasi vain teeskentelee sinulle samaa, koska ei todennäköisesti jaksa kuunnella mitään paskanjauhantaa mitä nysäkullin suu suoltaa...

      • koitakestää

        En malta olla kysymättä mikä ihme se saa lukemaan avauksen minkä aihe ei kiinnosta ja varsinkin mikä saa vastaamaan sanoilla joista paistaa elämään vittuuntuneisuus mikä ei vastaa avaajan esittämiin kysymyksiin millään tavalla? Toivottavasti helpotti kun hiukan päästelit höyryjä.


    • HyväIKI

      Miten ikissä hiillos poltetaan jos arina puuttuu, vai jääkö ne palamatta?
      Toisaalta kyllä hiilelle käyttöä löytyy, polttamalla sitä grillissä ja ahjossa.

    • epävarmaa

      Kun häkä laskee 4% testi lopetetaan.
      Mitä enemmän tulipesään jää palamatonta ainetta =(tuhka ja hiilikertymä) ja mitä suuremmat päästöt =(max <1%) sitä enemmän ainetta poistuu hormiin.
      Kiuasstandardin mukaan palamattoman aineen vähennys hyötysuhteesta on 0,5%.
      0.5% vähennyksellä on tarkoitus nostaa kehittymättömien kiukaiden laskennallista hyötysuhdetta.

      Kiuasstandardi on alan teollisuuden ja asiantuntijoiden laatima. Mitä huonommin kiuas polttaa ja / tai jättää polttamatta, sitä suuremman edun se saa hyötysuhdetta laskettaessa. Esimerkiksi testin päättyessä, ilman arinaa poltettaessa, tulipesässä voi hyvinkin olla hiilien ja tuhkan määrä 1 - 3 kg joka ei ole linjassa 0.5% suhteen.
      Oikean tuloksen saavuttamiseksi, Standardin mukaisessa testipenkissä palojäämät punnitaan.

      Mikä on esim. arinattoman IKI-kiukaan oikea h-suhde ja savukaasun max lämpötila liitinhormista mitattuna?

      • Puhdas.palaminen

        Ei millään pahalla mutta ei hyvälläkään koska erikseen pyysin ja useasti ettei kiuasmerkkejä ja kiuasmainoksia sotkettaisi tähän avaukseen tuo sinun kirjoittelusi on henkisesti sairaan ihmisen tahallista häiriköintiä ja kiusantekoa. Oikein hyväää loppuelämää.


      • TarviiPaniikkiNappia
        Puhdas.palaminen kirjoitti:

        Ei millään pahalla mutta ei hyvälläkään koska erikseen pyysin ja useasti ettei kiuasmerkkejä ja kiuasmainoksia sotkettaisi tähän avaukseen tuo sinun kirjoittelusi on henkisesti sairaan ihmisen tahallista häiriköintiä ja kiusantekoa. Oikein hyväää loppuelämää.

        Päästöjen suhteen avauksen paras selitys, koskee kaikkia kiukaita.


      • No_huh_huh

        Ihan käsittämätöntä tuubaa - Jos kiuas ei polta hiillosta iso osa lämpöenergiasta jää hyödyntämättä mikä laskee hyötysuhdetta ja paljon. Jos kiukaaseen jää kilosta kolmeen kiloon palamatonta puuta palamattoman hiilloksen muodossa hyötysuhde tulee alas ja paljon kun iso osa puun sisältämästä lämpöenergiasta jää hyödyntämättä. Ihan käsittämätöntä p***apuhetta että hyötysuhde paranee jos puut jää palamatta..!?! Riippuen tietolähteestä hiillos luovuttaa lähes puolet puun sisältämästä lämmöstä ja sinä kerrot kuinka hyötysuhde nousee kun hiillos jää palamatta!!?? Mistä ihmeestä sinä keksit noita satujasi ja se oleellisin kysymys miksi sinä aina valehtelet?


      • OnkoNäinn
        No_huh_huh kirjoitti:

        Ihan käsittämätöntä tuubaa - Jos kiuas ei polta hiillosta iso osa lämpöenergiasta jää hyödyntämättä mikä laskee hyötysuhdetta ja paljon. Jos kiukaaseen jää kilosta kolmeen kiloon palamatonta puuta palamattoman hiilloksen muodossa hyötysuhde tulee alas ja paljon kun iso osa puun sisältämästä lämpöenergiasta jää hyödyntämättä. Ihan käsittämätöntä p***apuhetta että hyötysuhde paranee jos puut jää palamatta..!?! Riippuen tietolähteestä hiillos luovuttaa lähes puolet puun sisältämästä lämmöstä ja sinä kerrot kuinka hyötysuhde nousee kun hiillos jää palamatta!!?? Mistä ihmeestä sinä keksit noita satujasi ja se oleellisin kysymys miksi sinä aina valehtelet?

        Olenko ymmärtänyt?
        Nimellistestin hyötysuhteen lakennassa huomioidaan mm. polttoaineen kg sisältämä energian määrä, sekä käytetty paloaika. Testi päättyy kun häkä laskee <4%:tiin, vaikka pesässä olisi palamatonta hiillosta useita kiloja, niin vähennys palamattomien aineiden osalta hyötysuhteesta on ainoastaan 0,5%.
        Kiuas joka tuottaa vähän päästöjä ja polttaa hiiloksen tarkkaan, tällöin käytetty paloaika voi olla merkittävästi pitempi kuin kiukaalla, joka jättää kolmasosan lasketusta energiamäärästä polttamatta.

        MITÄ SUUREMMAT PÄÄSTÖT JA MITÄ ENEMMÄN POLTTOAINETTA JÄÄ POLTTAMATTA, NIIN KIUASSTANDARDIN MUKAA SITÄ PAREMPI ON KIUKAALLE LASKETTU HYÖTYSUHDE ....


      • aakkupaovorp

        Viestisi luettuani en oikein tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa mutta naurun puolelle lopuilta päädyin. Täytyy olla provo kukaan ei voi olla noin pihalla?



        - Tarkentaisitko hiukan teoriaasi jonka mukaan kiukaan HS nousee kun se jättää polttamatta kilosta kolmeen kiloa puuta kun TEOREETTINEN LÄMPÖARVO on ensin määritelty polttoaineen painon mukaan joka JÄÄ SAAVUTTAMATTA koska, kuten edellä kerroit puuta jää palamatta huomattavat määrät?

        - Seuraavaksi kerro miten ihmeessä kiukaan lämmitysaika kasvaa joka sanojesi mukaan polttaa nopeasti hiilloksen tarkkaan arinan ansiosta verrattuna kiukaaseen jonka hiillospalovaihe on arinan puuttumisen takia paljo paljo paljon pidempi?

        - Lopuksi kerro mitkä suuret päästöt koska iki jota taas mustamaalaat sen päästöt ovat org.versioilla pienemmät kuin sinun kiukaallasi? Varmaan se syy miksi keksimällä keksit taas lisää valheita?

        - Bonuskysymys vaikka et vastaa ensimmäiseenkään kysymykseen koska et siihen pysty. Miten häkäpäästöt laskee <4%:tiin arinattomassa kiukaassa ja nopeammin kuin arinallisessa koska asia on juurikin päinvastoin?

        Hämmästelen suuresti kuinka kukaan uskaltaa kiikuttaa saunaansa kiukaan jonka valmistajan tieto ja taso kiukaista ja saunoista on suorastaan pelottavan puutteellinen?


    • Kuasukko

      Mitä tarkoittavat ensiöilma ja toisioilma? Kokemukseni tulen sytyyämisetä kiukaaseen ulotuu yli 60, vuoden taakse enkä ole koskaa huomannut mitää eroa ilmasa. Aina se on tullut sunan ovaen alta tai jostan muusta raosta ja hväinnyt, milloin piipusta, miloun räppänsät. Mitä siisovat ensiö- ja toisioilam?

      • Puhdas.palaminen

        Ensiöilmalla tarkoitetaan ilmaa joka ohjataan arinan kautta tulipesään palamisen edellyttäessä happea (kaasutus) ja toisioilmalla tarkoitetaan ilmaa joka ohjataan tulipesän yläosaan liekkien päälle tarkoituksena polttaa loput palamatta jääneet kaasut. Jos toisioilmaa ei ole osa puun sisältämästä lämpöenergiasta jää hyödyntämättä ja palamattomat kaasut poistuu palamatta hormin kautta pihalle mikä näkyy tummana savuna mikä haisee pahalle.

        Kirjoitin edellä enemmän kuin ymmärsin itsekkään ja lunttasin googlaamalla netistä mitä edelisellä tarkoitetaan ja toisioilmalla pyritään nostamaan palotapahtuman lämpötila yli 850C koska se on vaatimus sille, että palamatta jääneet kaasut palavat. Toisioilmalla hiilimonoxidi (CO-häkä?) syttyy ja palaa muuttuen hiilidioksidiksi (CO2) ja puusta saadaan enemmän lämpöä irti kuin pelkällä ensiöilmalla. Teoriassa käytäntö kun tuntuu olevan päinvastainen?

        Hyvä kysymys kun sen avulla sain samalla itse tietoa vaikkakin omatoimisesti.


      • aovorpaakkupiesuekkiop
        Puhdas.palaminen kirjoitti:

        Ensiöilmalla tarkoitetaan ilmaa joka ohjataan arinan kautta tulipesään palamisen edellyttäessä happea (kaasutus) ja toisioilmalla tarkoitetaan ilmaa joka ohjataan tulipesän yläosaan liekkien päälle tarkoituksena polttaa loput palamatta jääneet kaasut. Jos toisioilmaa ei ole osa puun sisältämästä lämpöenergiasta jää hyödyntämättä ja palamattomat kaasut poistuu palamatta hormin kautta pihalle mikä näkyy tummana savuna mikä haisee pahalle.

        Kirjoitin edellä enemmän kuin ymmärsin itsekkään ja lunttasin googlaamalla netistä mitä edelisellä tarkoitetaan ja toisioilmalla pyritään nostamaan palotapahtuman lämpötila yli 850C koska se on vaatimus sille, että palamatta jääneet kaasut palavat. Toisioilmalla hiilimonoxidi (CO-häkä?) syttyy ja palaa muuttuen hiilidioksidiksi (CO2) ja puusta saadaan enemmän lämpöä irti kuin pelkällä ensiöilmalla. Teoriassa käytäntö kun tuntuu olevan päinvastainen?

        Hyvä kysymys kun sen avulla sain samalla itse tietoa vaikkakin omatoimisesti.

        Ilman arinaakin puu voi palaa puhtaasti itseasiassa käsittämättömän hyvin. Huom, en nosta nimiä esille mutta kommenttina aiheeseen.


      • taasnäitä

        Jahas, vaihteeksi valikoivaa sensuuria. Kaikki sydän-kauppiaan mainokset on ja pysyy ilmoituksista huolimatta mutta muita viestejä katoaa..????


    • netistäbongattua

      "9. PUHDAS JA TEHOKAS PALAMINEN

      9.1 PUU POLTTOAINEENA

      Puuaines koostuu pääasiassa runkoaineista: selluloosasta ja hemiselluloosasta sekä sideaineesta: ligniinistä. Alkuaineista puussa on happea 43%, hiiltä 50% ja vetyä 6%.

      Puussa on paljon, 80-90% haihtuvia aineita. Siksi energiasisällöstä kaksi kolmannesta on kaasuissa. Puu on poltettaessa siis käsitettävä kaasuksi. Tulipesässä puu ensin kaasutetaan ja sitten kaasut poltetaan. Eri puulajien energiasisältö kiloa kohti ei paljoa vaihtele. Tehollinen lämpöarvo on noin 18,7 MJ/kg. Energia-arviointien perustana voidaan pitää 3,2 kWh/kg, kun polton hyötysuhteeksi arvioidaan 75%. Kuten jo edellä todettiin, käytännön mittaukset antavat arvoksi 3,0 kWh/kg.

      Havupuissa on hieman enemmän energiaa kiloa kohti kuin lehtipuissa, mutta koska niiden tiheys on lehtipuita pienempi, saadaan koivuhalkomotista enemmän lämpöenergiaa kuin havupuumotista.

      9.2 TULISIJAN OSAT

      Tulisijoissa on periaatteessa kolme palokammiota. Ne ovat tulipesä, nielu ja toisiopalotila. Ensinmainittu on paikka, johon panos laitetaan ja jossa kaasut irtoavat puun kuumentuessa. Pääosa kaasujen palamisesta tapahtuu tulipesässä välittömästi panoksen yläpuolella.Nielun eli oikeammin kaasujen kokoojan merkitys on kaasujen ja ilman loppusekoittumisessa. Toisiopalotilassa pysitään polttamaan sitten loppuun vielä palamatta jääneet kaasut ja hiukkaset. Tämän onnistuminen edellyttää lämpötilan säilyttämistä korkeana.

      On edullista, jos tulipesän, kuten koko palokammiojärjestelmän, materiaali on heikosti lämpöä tulisijan rakenteisiin johtavaa materiaalia. Näin saadaan lämpötila nopeasti nostettua ja säilytettyä korkeana.

      9.3 PALAMISEN VAIHEET

      Palamisesta voidaan eroittaa kolme vaihetta: sytytysvaihe, palovaihe ja hiipumisvaihe. Näiden vaiheiden aikana tulipesän eri osissa tapahtuu lukuisa määrä eri kemiallisia reaktioita, reaktioista ja lopputuotteista tarkemmin liitteeissä 2 ja 3. Puupolton päästöjä ovat palamisreaktioiden lopputuotteet kuten CO2 , CO eli häkä , hiilivetypäästöt, hiukkaset ja typen oksidit.
      Puussa tapahtuvia ilmiöitä palamisen aikana ovat kosteuden haihtuminen, pyrolyysi eli kaasuuntuminen sekä jäännöshiilen palaminen.

      9.3.1 SYTYTYSVAIHE

      Sytytysvaiheessa asetetaan suomalaisessa puulämmityskulttuurissa varaavan tulisijan tulipesään koko panos, joka on usein 6-10 kg, yhdellä kertaa. Kun kylmässä tulipesässä on kylmä, verrattain suuri polttoainemassa, on selvää, että palamislämpötilan saavuttaminen kestää useita minuutteja. Seurauksena on helposti polton huono tehokkuus ja suuret päästöt.

      9.3.2 PALOVAIHE

      Palovaiheessa ovat palokammoitten pinnat jo kuumentuneet ja päästötaso on matala.
      Palonopeus tässä vaiheessa suurimmillaan. Tulisijoissa, joissa käytetään paloilman vakiosäätöä, on ilman määrä säädettävä tämän vaiheen mukaan. Ensiöilman osuudella on suuri vaikutus palonopeuteen. Panoksen yläpuolella muodostuu ali-ilmainen kaasuvyöhyke, jonne johdetaan toisioilmaa sitä hapettamaan. Palamisen ei tarvitse olla rajua ollakseen puhdasta.

      9 3.3 HIIPUMISVAIHE

      Kun liekkivaihe on päättymässä polton kolmas vaihe, hiipumisvaihe alkaa. Polttoaine on kokonaan kuivunut ja kaasuuntuvat aineet ovat poistuneet. Jäljellä on pääasiassa hiiltä. Lämpötilan laskiessa kaikki reaktion hidastuvat ja koska vesihöyryä ei enää tulipesässä ole, alkaa CO-pitoisuus nousta. Tässä vaiheessa on vakiosädetty paloilma liian runsasta ja se jäähdyttää polttoa entisestään. Toisioilma onkin syytä sulkea kokonaan hiipumisvaiheessa.
      Vaikka puun palamisesta muodustuu jäännöshiiltä melko vähän, sen palamisesta tuleva energiamäärä on varsin merkittävä, 25-50% kokonaisenergiamäärästä. Tämä johtuu jäännöshiilen korkeasta lämpöarvosta . /5/
      Poltto katsotaan päättyneeksi kun kaikki näkyvät liekit sammuvat. Myös siniset hiilimonoksidin palamisesta syntyvät liekit.

      • netistäbongattua

        10. KÄYTÄNNÖN OHJEET PUHTAAN JA TEHOKKAAN PALAMISEN KANNALTA
        sivun alkuun

        10.1 SYTYTTÄMINEN

        Ennen sytyttämistä on syytä varmistua, että savupiippu vetää. Yleisin ongelmatilanne tulisijojen käytössä syntyy kun savupiippuun ei synny vetoa ja tulipesässä syntyvä savu tunkeutuu huoneeseen. Jos asunnossa vallitsee jostain syystä alipaine, saattaa savupiipun alipaine olla pienempi kuin hyoneen. Tällöin ei tulisijaan synny vetoa. Ennen tulisijan sytyttämistä on alipaineen voi aiheuttaja (ilmastointi, liesituuletin ) säädettävä oikein tai sammutettava. Korkea, rakennuksen keskelle sijoitettu savupiippu varmistaa tulisijan moitteettoman toiminnan kaksikerroksisessa rakennuksessa.

        Ennen tulen sytyttämistä voidaan veto todeta polttamalla tulitikkua suuluukun aukossa. jos liekki ei taivu tulipesään päin on hyvä polttaa pieni määrä paperia nuohousluukussa, jotta nähdään poistuuko savu piipun kautta. Jos vetoa ei heti synny voidaan savupiipun nuohousluukussa polttaa lisää paperia ja tarvittaessa myös puutikkuja.

        Parhaaksi tavaksi on polttokokeissa osoittautunut sytyttäminen panoksen päältä, laittamalla puitten päälle pieni määrä puutikkuja ja tuohta, myös pientä määrää sanomalehtipaperia voi käyttää. Silloin puusta sytykkeitten lämmöstä kaasuuntuvat aineosat leimahtavat ja siis kaikki mikä kaasuuntuu myös palaa. Jos kylmää panosta kuumennetaan sytykkeillä altapäin, niin panos kyllä kaasuuntuu, mutta kaasut eivät jaksa kokonaan leimahtaa kylmässä ympäristössä. Seurauksena on mm. noen muodostuminen ja luukun lasin sekä savuhormin nokeentuminen.

        10.2 KÄYTETTÄVÄT PUUT

        Käyttäjä voi helpoimmin vaikuttaa palamisen puhtauteen ja tulisijan moitteettomaan toimintaan käyttämällä kuivaa puuta. Polttoaineen kosteuden vaikutus palamiseen on suuri ja se on helpoimmin hallittavissa.
        Polttopuu kuivataan parhaiten auringossa. Jos puu kaadetaan keväällä ennen kasvukautta, se voi olla pilkottuna kasassa ulkona koko kevään. Juhannuksen tienoilla puut tulisi siirtää katon alle hyvin tuuletettuun varastoon. Kuumana kesäpäivänä kosteus vähenee aina 15% tasoon, mikä on sopiva kosteusprosentti puhtaan palamisen kannalta. Käytännösssä kuivan puun tunnistaa kun kalauttaa pilkkeitä yhteen. Jos ääni on kilahtava ja terävä on puu polttokelpoista. Kuivasta puusta irtoaa kuori tai kaarna helposti./4/

        Kuivan polttopuun ansiosta palaminen on puhtaampaa , sillä puussa oleva kosteus lisää savukaasujen määrää ja laskee tulipesän lämpötilaa. Näin kaasujen palaminen hidastuu eikä kaasut ehdi palaa loppuun. Kun polttopuu kuivaa 25 prosentista 10 prosenttiin on polttokokeissa havaittu sekä häkä- että hiilivetypäästöjen putoavan jopa puoleen.

        Myös tulisijan hyötysuhde on parempi käytettäessä kuivia puita, sillä kosteat puut lisäävät savukaasumäärää ja kasvattaa savukaasuhäviötä, mikä on suurin tulisijan hyötysuhteeseen vaikuttava tekijä.


      • netistäbongattua

        10.3 PUIDEN ASETTAMINEN TULIPESÄÄN

        Polttopuut voidaan periaatteeessa asettaa tulipesään joko pystyyn tai vaakasuoraan. Polttokokeissa ei ole havaittu pelkästään puitten asennolla olevan mainittavaa vaikutusta palamisen puhtauteen. Kuitenkin vaakasuoraan asetun panoksen sytyttäminen sekä poltto onnistuu hallitummin ja tuli palaa varmemmin puhtaasti.. Puita ei kuitenkaan tule ensimmäiseen pesälliseen asettaa liian tiiviisti, vaan niiden välissä tulee olla selvät raot, puita lisättäessä taas on syytä asettaa puut tiiviimmin.
        Tulipesää ei tule täyttää täyteen. Edullisinta palamisen kannalta on, jos polttoainetta on vain noin puolet pesän tilavuudesta eli 8 kilon panos edellyttää noin 110 litran vetoista tilavuutta nielun alapuolella. Tiilerin valmistulisijapakettien osalta sopivat panoskoot on esitetty luvussa 7.

        Pilkkeet eivät saa olla liian pieniä. Halkaisijan tulee olla 8-10 cm eli noin kilon painoisia ensimmäisessä pesällisessä ja toisessa mielellään isompia, halkaisija voi olla 11-13 cm eli 1,5 kiloa. Samaan pesälliseen on hyvä laittaa vain samankokoisia puita.

        Oikea paloilman säätäminen tulisijassa on vaikeaa, sillä jotta päästäisiin hyvään palamistulokseen tulisi ilmamäärää säätää jatkuvasti. /5/
        Tulisijaan paloilmaa johdetaan arinan kautta ensiöilmana ja suuluukkujen yläreunan aukkojen kautta toisioilmana
        Palamisen puhtauteen vaikuttaa eniten lämpötila ja hapen läsnäolo. Molempiin voidaan vaikuttaa oikealla paloilman määrällä ja ohjauksella. Jos ilmaa johdetaan tulipesään liikaa, se jäähdyttää palamisen lämpötilaa. Teoreettinen ilmantarve noin 3,7 m3 puukiloa kohti. Käytännössä hyvä ilmamäärä on noin kaksi kertaa teoreettinen tarve eli noin 8 m3. Jos selvitään vähemmällä paloilmalla, saadaan palokammioitten lämpötila korkeammaksi ja palaminen sen seurauksena puhtaammaksi.
        Syttymisvaiheessa voidaan ilma-aukot pitää täysin auki, sillä veto savupiipussa on yleensä pieni. Palovaiheessa on varsinkin toisioilman johtaminen palamiseen tärkeää. Ilmaa annetaan niin paljon, että tuli kohisee lievästi. Noin 2/3 osa ilmasta tulisi johtaa arinan alta ensiöilmana ja loput 1/3 toisioilmana. Jos palamisen ääni on voimakas on ilmaa liikaa ja palamisen lämpötila laskee. Tuli ei saa kohista, vaan sen tulee palaa rauhallisesti. Tulipesä ei kuitenkaan saa tummua, vaan liekkien tulee loistaa kirkkaina. Toiseen pesälliseen rajoitetaan arinan läpi johdettavaa ensiöilmaa entisestään.
        Hiipumisvaiheessa vähennetään toisioilmaa reilusti tai suljetaan se kokonaan. Hiilipaloon johdetaan ilmaa vain arinan kautta. Loppuvaiheessa vähennetään myös arinan kautta johdettua ensiöilmaa.

        10.5 PUIDEN LISÄYS

        Aluksi on syytä varmistaa, ettei asunnon alipaine ylitä hormissa vallitsevaa alipainetta. Jos luukkua varovaisesti avattaessa alkaa savua tulla sisään, on asunnon alipainetila korjattava sulkemalla koneellinen poisto tai vaikkapa avaamalla ikkuna.
        Kun puita lisätään kuumaan tulipesään hiilloksen päälle on helposti seurauksena raju ja hallitsematon kaasuuntumisryöpsähdys. Puiden lisäys on päästöjen vähentämisen kannalta yhtä tärkeä vaihe kuin sytytys. Paras tapa on lisätä puut vasta tummuvan hiilloksen päälle. Kun nyt lisätään melko suuria pilkkeitä tulipesään, ne syttyvät hitaasti ja sen seurauksena ei synny äkillistä, runsasta kaasuuntumisryöpsähdystä. Näin päästöt pysyvät kurissa ja savusolat puhtaina. Tässä menetelmässä voi käyttää yhtä suurta panosta kuin ensimmäinenkin panos

        10.6 POLTTAMISEN PÄÄTTYMINEN

        Palamisen loppuvaiheessa tarkkaillaan hiilloksen kirkkautta ja siinä näkyviä sinisiä liekkejä. Nämä liekit syntyvät hiilimonoksidin eli häkäkaasun palamisesta. Savupeltejä ei saa missään tapauksessa täysin sulkea niin kauan kuin sinisiä liekkejä näkyy. Kun ne sammuvat on viisainta odottaa vielä hetki ja vasta kun hiillos alkaa selvästi tummua, voidaan pellit sulken.


      • netistäbongattua

        11. HYÖTYSUHDE JA PÄÄSTÖT

        Puun palamisesta, kuten muustakin polttamisesta syntyy ympäristöön sitä eri tavalla kuormittavia päästöjä. Niiden muodostumiseen vaikuttavat polttoaineen ominaisuudet, polttoaineen määrä/aikayksikkö, paloilman määrä ja sekoittuminen, tulisijan rakenne ja palamisen hallinta. Palamisen reaktiot on tarkemmin kuvattu liitteessä 2 ja syntyvät komponentit on kuvattu liitteessä 3.

        Pääosa puun sisältämästä hiilestä poistuu tulipesästä hiilidioksidina ( CO2 ), mutta mikäli palaminen on epätäydellistä syntyy päästönä hiilimonoksidia ( CO ) ja hiilivetyjä ( CxHy ). Osa hiilivedyistä on ihmisen terveydelle vaarallisia PAH-yhdisteitä.
        Mahdollisimman täydellinen palotapahtuma edellyttää korkeaa lämpötilaa, riittävää viipymäaikaa ja hyvää sekoittumista kaasujen ja paloilman kesken. Panospoltossa päästöt syntyvät tyypillisesti palamisen alussa pyrolyysivaiheessa sekä jäännöshiilen palamisessa.
        Päästötestauksissa mitataan yleensä CO-määriä, sillä se antaa hyvän kuvan palamisen täydellisyydestä."

        http://www.tulisijat.tv/tietoa/sivuti.htm


      • Vinkkejä_ja_linkkejä

    • TuhkatPuntariin

      Kiuasstandardi on alan teollisuuden ja asiantuntijoiden laatima. Mitä huonommin kiuas polttaa ja / tai jättää polttamatta, sitä suuremman edun se saa hyötysuhdetta laskettaessa. Esimerkiksi testin päättyessä, ilman arinaa poltettaessa, tulipesässä voi hyvinkin olla hiilien ja tuhkan määrä 1 - 3 kg joka ei ole linjassa 0.5% suhteen.
      Oikean tuloksen saavuttamiseksi, Standardin mukaisessa testipenkissä palojäämät punnitaan.

    • Miksitrollaat

      Ammut rintaan nyt haulikolla. Estät nimeämästä kiukaita. Vähän saastuttava ja pienemmällä polttomäärällä olevaa kiukaita pitäisi mainostaa eikä ilmoittaa ylläpidolle. Eli haluat että otetaan vanhat mustaa hiukkasta lykkäävät dieselautot liikenteeseen ja uudet pieni CO2 arvoiset kielletään. Yrität opettaa miten niillä muinaismuisto dieseleille pitäisi pihistellä että saastuttaisit vähemmän. Sitä haluat. Parempi käyttää jonottamassa olevaa yhtä ainoaa arkistoillan olevaa kiuasta joka palaa puhtaammin ja on kiukaana huippu hyvä.

      Eli selkokielellä, parempi kieltää saastuttavat kiukaat ja alkaa muidenkin valmistaa paremmin puhtaammin vähemmillä puilla käytettäviä kiukaita.

      • Puhdas.palaminen.TJ0

        Hyvä herra suomi24kiuaskauppias. Esitin avauksessa kuten myös viestiketjussa lukuisia kertoja toivomuksen jonka mukaan vastaajat pidättäytyisivät kiuasmerkkisodista mainoksineen jotta avauksessa esitetyt kysymykset saisivat arvoisensa huomion ja kuinka kävi? Et vastannut avauksessa esitettyihin kysymyksiin yhdessäkään "vastauksessasi" vaan massapostasit juuri niitä kiuasmainoksia joita toivoin vältettävän edes tässä yhdessä avauksessa perustellen kuinka voitte harrastaa kiuasmerkkisotaanne muissa avauksissa joita on valtavasti ja lisää tulee koko ajan.

        Miksi yleensä vaivauduin palstaa säännöllisesti häiriköivälle kiuasvalmistajalle on se, että saat vielä yhden tilaisuuden vastata AVAUKSESSA ESITETTYIHIN KYSYMYKSIIN. Kerro kuinka sinun kiuastasi käytetään sytyttämisestä hiillosvaiheeseen eli missä suhteessa ensiö- ja toisioilmaa säädellään palotapahtuman eri vaiheissa? Jos et vastaa esitettyihin kysymyksiin vaan jatkat tuota yhden miehen sotaasi massapostaten edelleen mainoksiasi joissa mustamaalaat muita hyppien aiheesta toiseen totean sinun olevan täysin kykenemätön asialliseen vuorovaikutukseen ollen siten perustellusti henkisesti sairas ihminen jonka toivoisin hakevan apua itselleen.

        Tämä oli sitten viimeinen, epätoivoinen yritys saada sinulta edes yksi täysipäinen vastaus avauksessa esittämiini kysymyksiini. Muuten tämän palstan viestittelyyn osallistuminen omalta kohdalta oli tässä koska ylläpito ei edes poista asiattomia viestejä.

        Kerran vielä:

        "Kysymys kuinka poltetaan puu puhtaasti?
        Puhdas.palaminen
        26.8.2016 10:33
        Koska näillä sivuilla tuntuu olevan tietoa tulisijoista ja taitoa kuinka kiukaassa tulee polttaa puuta korkealla hyötysuhteella ja puhtaasti kysyn miten kiukaassa tulee oikea oppisesti polttaa puuta jotta puun sisältämä lämpöenergia saadaan mahd. hyvin hyödynnettyä ilman että lämmitysajat kasvaa kohtuuttomasti?

        Sytytys päältä, kuivat puut luonnollisesti ja tarpeeksi ilmaa palamiselle eikä liian paljon puuta pesään, hormista ei saa tulla mustaa savua koska silloin kaasuuntuminen on liian voimakasta tai palaminen saa ilmaa liian vähän jne. Liekin väri keltainen mutta entä hiillosvaihe? Antaako hiillos enemmän lämpöä jos sille antaa ilmaa määrissä jossa hiillos palaa kirkkaalla liekillä vai onko maltillinen polttaminen missä liekki on sininen ihanteellinen lopputulos? Ensiö- ja toisioilman suhde ja saako palamiselle antaa toisioilmana ns. hukkailmaa maltillisen hiillospalon mahdollistamiseksi vai viekö se lämpöä harakoille tms?

        Maallikkona eli tulisijatekniikkaa tai paloprosessia tuntemattomana kaipaisin silmin havaittavia ohjeistuksia kuten ihanteellinen liekin väri kaasujen täydellisessä palamisessa ja esim. ihanteellinen hiilloksen liekin väri yms.?

        Asiallisia vastauksia ei tähän viestiketjuun mainintoja kiuasmerkeistä tai niiden mainoksia KIITOS!"


      • tappelukerhossako

        "Hyvä herra suomi24kiuaskauppias" Miksi syytät ? en ole kiuaskauppias. EN !

        Kysy itseltäsi miten puhdas palaminen on fiksua tehdä. Itse sen jo selostit kysymyksessäsi joka on siis provoa alusta loppuun.

        Kertaus ideaan esimerkin kautta kun et sitä ymmärrä : Miten saadaan puhtaampaa palamista? saastuttavalla kiukaalla yrittäen pihistellä kaikessa ja hiukaspäästöjä tulee ja puuta palaa enemmän vai jo valmiiksi hyvin puhtaammin palavalla kiukaalla? joka on tetsteissä hyväksi koettu siis TESTEISSÄ VIRALLISISSA kummalla se kysymäsi ja ilma pysyy puhtaamapana? Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää? haluat vain jankata.

        Jokainen ostaa sen kiukaan minkä haluaa et sitä sinä riidanhastaja päätä enkä minä asioiden selventäjä mutta mielummin kannattaa ostaa se hyvä kuin huono. Oletko samaa mieltä? Äsekettäin kannoin kiukaan pihalle eräästä remonttikohteesta ja tilalle tuli arvaa mikä ,ei tullut enää ruostuvaa ainetta oleva kiuas 4v ikäinen ja läpi lämpörasitusten repimä kotimainen tekele . Omistaja ihmetteli miten kiuas vi olla noin huonossa kunnossa siis se kotimainen avainlippu tuote jota tehdään suomessa ulkomisesta huonosta raudasta. Oli halpa ostaa mutta nyt tilalle tuli puu pihi hyvin palava puhtaasti palava hyvistä ensiluokkaisista aineista tehty kiuas joka on todistetsusti hyvä mutta maksoi saman kuin se design kiuas joka on lisäksi rumakin.

        Mikä on kun ei hyvää puunpolttoa voi kehua? mikä on kun ei hyvää tuotetta kehua joka toimii puhtasti vaikka sinnepäin polttaa ja vielä paremmin kuten kirjoitit itse miten polttaapuuta oikea oppisesti. Mikä on kun ei testtua todistettavasti hyvää tuotetta mainita? vaan pitää puhua vain kehnojen kiukaiden yrityksestä polttaa puuta paremmin joka sinänsä on oikeaa mutta esim niitä autojakin nyt ohjataan pienempikulutuksisin ja puhtaampiin sitä kautta. älä riitele selvässä asiassa enempää nolostutat vain yrityksessä lisää itseäsi. Sauno hyvällä kiukaalla ja anna sydämesi rentoutua.


      • Sydäritsairastaa

        "sivusta 17.6.2016 11:44 Palstaa aktiivisesti seuranneena olen jo kauan ihmetellyt sitä, mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? Yli kymmenen vuoden aikana yksi taloyhtiön edustaja ainoa tervepäinen koko kategoriassa kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."


      • aakkupaovorp
        tappelukerhossako kirjoitti:

        "Hyvä herra suomi24kiuaskauppias" Miksi syytät ? en ole kiuaskauppias. EN !

        Kysy itseltäsi miten puhdas palaminen on fiksua tehdä. Itse sen jo selostit kysymyksessäsi joka on siis provoa alusta loppuun.

        Kertaus ideaan esimerkin kautta kun et sitä ymmärrä : Miten saadaan puhtaampaa palamista? saastuttavalla kiukaalla yrittäen pihistellä kaikessa ja hiukaspäästöjä tulee ja puuta palaa enemmän vai jo valmiiksi hyvin puhtaammin palavalla kiukaalla? joka on tetsteissä hyväksi koettu siis TESTEISSÄ VIRALLISISSA kummalla se kysymäsi ja ilma pysyy puhtaamapana? Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää? haluat vain jankata.

        Jokainen ostaa sen kiukaan minkä haluaa et sitä sinä riidanhastaja päätä enkä minä asioiden selventäjä mutta mielummin kannattaa ostaa se hyvä kuin huono. Oletko samaa mieltä? Äsekettäin kannoin kiukaan pihalle eräästä remonttikohteesta ja tilalle tuli arvaa mikä ,ei tullut enää ruostuvaa ainetta oleva kiuas 4v ikäinen ja läpi lämpörasitusten repimä kotimainen tekele . Omistaja ihmetteli miten kiuas vi olla noin huonossa kunnossa siis se kotimainen avainlippu tuote jota tehdään suomessa ulkomisesta huonosta raudasta. Oli halpa ostaa mutta nyt tilalle tuli puu pihi hyvin palava puhtaasti palava hyvistä ensiluokkaisista aineista tehty kiuas joka on todistetsusti hyvä mutta maksoi saman kuin se design kiuas joka on lisäksi rumakin.

        Mikä on kun ei hyvää puunpolttoa voi kehua? mikä on kun ei hyvää tuotetta kehua joka toimii puhtasti vaikka sinnepäin polttaa ja vielä paremmin kuten kirjoitit itse miten polttaapuuta oikea oppisesti. Mikä on kun ei testtua todistettavasti hyvää tuotetta mainita? vaan pitää puhua vain kehnojen kiukaiden yrityksestä polttaa puuta paremmin joka sinänsä on oikeaa mutta esim niitä autojakin nyt ohjataan pienempikulutuksisin ja puhtaampiin sitä kautta. älä riitele selvässä asiassa enempää nolostutat vain yrityksessä lisää itseäsi. Sauno hyvällä kiukaalla ja anna sydämesi rentoutua.

        Vaaja kysyy =

        "Antaako hiillos enemmän lämpöä jos sille antaa ilmaa määrissä jossa hiillos palaa kirkkaalla liekillä vai onko maltillinen polttaminen missä liekki on sininen ihanteellinen lopputulos? Ensiö- ja toisioilman suhde ja saako palamiselle antaa toisioilmana ns. hukkailmaa maltillisen hiillospalon mahdollistamiseksi vai viekö se lämpöä harakoille tms?

        Maallikkona eli tulisijatekniikkaa tai paloprosessia tuntemattomana kaipaisin silmin havaittavia ohjeistuksia kuten ihanteellinen liekin väri kaasujen täydellisessä palamisessa ja esim. ihanteellinen hiilloksen liekin väri yms.?"

        Sydänsaunasta =

        "Kysy itseltäsi miten puhdas palaminen on fiksua tehdä. Itse sen jo selostit kysymyksessäsi joka on siis provoa alusta loppuun.

        Kertaus ideaan esimerkin kautta kun et sitä ymmärrä : Miten saadaan puhtaampaa palamista? saastuttavalla kiukaalla yrittäen pihistellä kaikessa ja hiukaspäästöjä tulee ja puuta palaa enemmän vai jo valmiiksi hyvin puhtaammin palavalla kiukaalla? joka on tetsteissä hyväksi koettu siis TESTEISSÄ VIRALLISISSA kummalla se kysymäsi ja ilma pysyy puhtaamapana? Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää? haluat vain jankata.

        Jokainen ostaa sen kiukaan minkä haluaa et sitä sinä riidanhastaja päätä enkä minä asioiden selventäjä mutta mielummin kannattaa ostaa se hyvä kuin huono. Oletko samaa mieltä? Äsekettäin kannoin kiukaan pihalle eräästä remonttikohteesta ja tilalle tuli arvaa mikä ,ei tullut enää ruostuvaa ainetta oleva kiuas 4v ikäinen ja läpi lämpörasitusten repimä kotimainen tekele . Omistaja ihmetteli miten kiuas vi olla noin huonossa kunnossa siis se kotimainen avainlippu tuote jota tehdään suomessa ulkomisesta huonosta raudasta. Oli halpa ostaa mutta nyt tilalle tuli puu pihi hyvin palava puhtaasti palava hyvistä ensiluokkaisista aineista tehty kiuas joka on todistetsusti hyvä mutta maksoi saman kuin se design kiuas joka on lisäksi rumakin.

        Mikä on kun ei hyvää puunpolttoa voi kehua? mikä on kun ei hyvää tuotetta kehua joka toimii puhtasti vaikka sinnepäin polttaa ja vielä paremmin kuten kirjoitit itse miten polttaapuuta oikea oppisesti. Mikä on kun ei testtua todistettavasti hyvää tuotetta mainita? vaan pitää puhua vain kehnojen kiukaiden yrityksestä polttaa puuta paremmin joka sinänsä on oikeaa mutta esim niitä autojakin nyt ohjataan pienempikulutuksisin ja puhtaampiin sitä kautta. älä riitele selvässä asiassa enempää nolostutat vain yrityksessä lisää itseäsi. Sauno hyvällä kiukaalla ja anna sydämesi rentoutua."

        heh heh


      • Etköitseolesekopäänr1
        Sydäritsairastaa kirjoitti:

        "sivusta 17.6.2016 11:44 Palstaa aktiivisesti seuranneena olen jo kauan ihmetellyt sitä, mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? Yli kymmenen vuoden aikana yksi taloyhtiön edustaja ainoa tervepäinen koko kategoriassa kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."

        Eiköhän ketjun aloittaja ole jo saanut haluamansa tiedon koska kirjoitti vastauksen itse .

        Sama selvästi sairas tyyppi on foorumia vainonnut jo vuosia.

        Ei kykene omaksumaan testattua tietoa tuotteista. Ei usko selityksiä vaikka selkokielellä selitetään ymmärrettävästi. Inkuttaa vaan omia jorinoitaan jotka on usein asian sivusta epäoleellista kitinää.

        Esim nyt tuo polttotekniikka joka on selitetty monen "suulla" niin ei se mene perille vaikka kädestä pitäen näyttäisi.

        Nimittelee Sydänkiukaan omistajia
        " mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."

        Lue esim tm lehden testi kiukaasta vaikka luettuani sen et tajua että sydänkiuas on paras. Polttaa puut puhtaasti,jokuhan kysyi semmoistakin vai? Miksi pidät tm lehden henkilökuntaa epävakaina huutavina sekopäinä?


      • aakkupaovorp

        Mahdatko kenties tarkoittaa sitä TM:n testiä missä testattiin mm. sitä, kuinka hyvin kiukaat lämmittää saunan lattiasta kattoon jossa sydäri jäi viimeiseksi vaikka nettisivuilla kerrotaan kuinka se on ainoa kiuas maailmassa joka lämmittää läpivirtausteknologian ansiosta saunan lattiaan asti ja kun asia testattiin jäi viimeiseksi??

        Sellainen testi. Tuli vesittäneeksi sydänkiukaan vuosikymmenien tuotekehityksen todistaen kuinka kaikki hypetykset uuden sukupolven läpivirtausteknologiasta on pelkkä huono vitsi.


      • KASTOR-LÄPIVIRTAUSKIUAS

        Siinäpä se kun ainoa joka valehtelee olet sinä. Yksi tavaramerkeistäsi josta sinut tunnistaa - valehteleminen.

        Olen lukenut testin jonka yksi osa-alue oli testata kuinka tasalämpöiseksi kiukaat saunan lämmittää ja Sydän-kiuas jäi VIIMEISEKSI - SYDÄN SAUNASSA PALAA PÄÄ JA JALAT JÄÄTYY. Se siitä läpivirtausteknologiasta pelkkää valetta sekin.


      • aakkupaovorp
        Etköitseolesekopäänr1 kirjoitti:

        Eiköhän ketjun aloittaja ole jo saanut haluamansa tiedon koska kirjoitti vastauksen itse .

        Sama selvästi sairas tyyppi on foorumia vainonnut jo vuosia.

        Ei kykene omaksumaan testattua tietoa tuotteista. Ei usko selityksiä vaikka selkokielellä selitetään ymmärrettävästi. Inkuttaa vaan omia jorinoitaan jotka on usein asian sivusta epäoleellista kitinää.

        Esim nyt tuo polttotekniikka joka on selitetty monen "suulla" niin ei se mene perille vaikka kädestä pitäen näyttäisi.

        Nimittelee Sydänkiukaan omistajia
        " mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."

        Lue esim tm lehden testi kiukaasta vaikka luettuani sen et tajua että sydänkiuas on paras. Polttaa puut puhtaasti,jokuhan kysyi semmoistakin vai? Miksi pidät tm lehden henkilökuntaa epävakaina huutavina sekopäinä?

        AVAAJA =

        "Puhdas.palaminen.TJ0 31.8.2016 18:27
        Hyvä herra suomi24kiuaskauppias. Esitin avauksessa kuten myös viestiketjussa lukuisia kertoja toivomuksen jonka mukaan vastaajat pidättäytyisivät kiuasmerkkisodista mainoksineen jotta avauksessa esitetyt kysymykset saisivat arvoisensa huomion ja kuinka kävi? Et vastannut avauksessa esitettyihin kysymyksiin yhdessäkään "vastauksessasi" vaan massapostasit juuri niitä kiuasmainoksia joita toivoin vältettävän edes tässä yhdessä avauksessa perustellen kuinka voitte harrastaa kiuasmerkkisotaanne muissa avauksissa joita on valtavasti ja lisää tulee koko ajan.

        Miksi yleensä vaivauduin palstaa säännöllisesti häiriköivälle kiuasvalmistajalle on se, että saat vielä yhden tilaisuuden vastata AVAUKSESSA ESITETTYIHIN KYSYMYKSIIN. Kerro kuinka sinun kiuastasi käytetään sytyttämisestä hiillosvaiheeseen eli missä suhteessa ensiö- ja toisioilmaa säädellään palotapahtuman eri vaiheissa? Jos et vastaa esitettyihin kysymyksiin vaan jatkat tuota yhden miehen sotaasi massapostaten edelleen mainoksiasi joissa mustamaalaat muita hyppien aiheesta toiseen totean sinun olevan täysin kykenemätön asialliseen vuorovaikutukseen ollen siten perustellusti henkisesti sairas ihminen jonka toivoisin hakevan apua itselleen.

        Tämä oli sitten viimeinen, epätoivoinen yritys saada sinulta edes yksi täysipäinen vastaus avauksessa esittämiini kysymyksiini. Muuten tämän palstan viestittelyyn osallistuminen omalta kohdalta oli tässä koska ylläpito ei edes poista asiattomia viestejä.

        Kerran vielä:

        "Kysymys kuinka poltetaan puu puhtaasti?
        Puhdas.palaminen
        26.8.2016 10:33
        Koska näillä sivuilla tuntuu olevan tietoa tulisijoista ja taitoa kuinka kiukaassa tulee polttaa puuta korkealla hyötysuhteella ja puhtaasti kysyn miten kiukaassa tulee oikea oppisesti polttaa puuta jotta puun sisältämä lämpöenergia saadaan mahd. hyvin hyödynnettyä ilman että lämmitysajat kasvaa kohtuuttomasti?

        Sytytys päältä, kuivat puut luonnollisesti ja tarpeeksi ilmaa palamiselle eikä liian paljon puuta pesään, hormista ei saa tulla mustaa savua koska silloin kaasuuntuminen on liian voimakasta tai palaminen saa ilmaa liian vähän jne. Liekin väri keltainen mutta entä hiillosvaihe? Antaako hiillos enemmän lämpöä jos sille antaa ilmaa määrissä jossa hiillos palaa kirkkaalla liekillä vai onko maltillinen polttaminen missä liekki on sininen ihanteellinen lopputulos? Ensiö- ja toisioilman suhde ja saako palamiselle antaa toisioilmana ns. hukkailmaa maltillisen hiillospalon mahdollistamiseksi vai viekö se lämpöä harakoille tms?

        Maallikkona eli tulisijatekniikkaa tai paloprosessia tuntemattomana kaipaisin silmin havaittavia ohjeistuksia kuten ihanteellinen liekin väri kaasujen täydellisessä palamisessa ja esim. ihanteellinen hiilloksen liekin väri yms.?

        Asiallisia vastauksia ei tähän viestiketjuun mainintoja kiuasmerkeistä tai niiden mainoksia KIITOS!"

        SYDÄNSAUNASTA =

        "tköitseolesekopäänr1 1.9.2016 23:21
        Eiköhän ketjun aloittaja ole jo saanut haluamansa tiedon koska kirjoitti vastauksen itse .

        Sama selvästi sairas tyyppi on foorumia vainonnut jo vuosia.

        Ei kykene omaksumaan testattua tietoa tuotteista. Ei usko selityksiä vaikka selkokielellä selitetään ymmärrettävästi. Inkuttaa vaan omia jorinoitaan jotka on usein asian sivusta epäoleellista kitinää.

        Esim nyt tuo polttotekniikka joka on selitetty monen "suulla" niin ei se mene perille vaikka kädestä pitäen näyttäisi.

        Nimittelee Sydänkiukaan omistajia
        " mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."

        Lue esim tm lehden testi kiukaasta vaikka luettuani sen et tajua että sydänkiuas on paras. Polttaa puut puhtaasti,jokuhan kysyi semmoistakin vai? Miksi pidät tm lehden henkilökuntaa epävakaina huutavina sekopäinä?"

        HEH HEH!

        ps. Avaaja kysyi miten sydänkiuasta tulee käyttää vastaus oli asian sivuamista epäoleellista kitinää, sairas tyyppi lue testit (joissa sydärin ohi meni päästöissä mm. narvi ja helo eikä kiukaan käytöstä puhuta sanallakaan mistä avaaja kysyi). Ei muuten löydy sydärin nettisivuiltakaan sanaakaan kuinka esim. toisioilman säädettävää säätöpeltiä käytetään mihin avaaja viittasi!!!???

        ps2. "sivusta 17.6.2016 11:44 Palstaa aktiivisesti seuranneena olen jo kauan ihmetellyt sitä, mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? Yli kymmenen vuoden aikana yksi taloyhtiön edustaja ainoa tervepäinen koko kategoriassa kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."


      • Sydänsauna
        KASTOR-LÄPIVIRTAUSKIUAS kirjoitti:

        Siinäpä se kun ainoa joka valehtelee olet sinä. Yksi tavaramerkeistäsi josta sinut tunnistaa - valehteleminen.

        Olen lukenut testin jonka yksi osa-alue oli testata kuinka tasalämpöiseksi kiukaat saunan lämmittää ja Sydän-kiuas jäi VIIMEISEKSI - SYDÄN SAUNASSA PALAA PÄÄ JA JALAT JÄÄTYY. Se siitä läpivirtausteknologiasta pelkkää valetta sekin.

        Jokainen Sydänkiukaan ostaja on voinut testata Sydän-kiuasta 2 kk LAATUTAKUULLA ja itse todeta sen käyttöominaisuudet. Mitä arvelette, myöntäisikö Sydän-kiukaan valmistaja ostajalle LAATUTAKUUN yli 10 vuoden kokemuksen jälkeen jos lupaukset esm. tasalämpöisestä saunasta eivät pitäisi paikkaansa.


      • kiukaan_henki

        Vuonna 2012 Sydänkiukaita myytiin vain 41 kappaletta ja sen jälkeen et ole lainvaatimaa tilinpäätöstä julkaissutkaan. Myynti on ilmeisesti laskenut tuon vuoden jälkeen. Vastaa kysymykseen: Myitkö viime vuonna enemmän vai vähemmän kuin 30 kiuasta? Jos kiukaasi olisi menestys muuallakin kuin mielessäsi, sitä myytäisiin tuhansia vuodessa ja et rikkoisi lakia jättämällä tilinpäätökset julkaisematta.


      • aakkupaovorp

        Mikä ihmeen jos? Sydän kiukaan sivuilla on kerrottu kuinka sydän on ainoa kiuas maailmassa joka lämmittää saunan lattiaan asti kiittäen siitä vuosien tuotekehitystä (läpivirtausteknologia) kertoen samalla kuinka muilla palaa pää ja jalat jäätyy ja kun asiaa testattiin SYDÄN KIUAS OLI SURKEIN vaikka koko kiukaan kantava idea on läpivirtaus jonka TM todisti sudeksi. Susi jo syntyessään.

        Laatutakuu on valmistajan epätoivoinen OSTOHOUKUTIN koska kauppa ei käy. Ei voi kuin toivoa ettei kukaan saa käsiinsä TM:n testiä missä koko läpivirtausteknologia vesitetään toimimattomana musta tuntuu teknologiana. Sama homma päästöjen kohdalla. Piti olla maailman puhdaspolttoisin kiuas ja miten kävi? Joka toinen kiuas menee päästöissäkin ohi vasemmalta ja oikealta mutta valheet senkun jatkuu.


      • TavitsetAkkulatausta
        aakkupaovorp kirjoitti:

        Mikä ihmeen jos? Sydän kiukaan sivuilla on kerrottu kuinka sydän on ainoa kiuas maailmassa joka lämmittää saunan lattiaan asti kiittäen siitä vuosien tuotekehitystä (läpivirtausteknologia) kertoen samalla kuinka muilla palaa pää ja jalat jäätyy ja kun asiaa testattiin SYDÄN KIUAS OLI SURKEIN vaikka koko kiukaan kantava idea on läpivirtaus jonka TM todisti sudeksi. Susi jo syntyessään.

        Laatutakuu on valmistajan epätoivoinen OSTOHOUKUTIN koska kauppa ei käy. Ei voi kuin toivoa ettei kukaan saa käsiinsä TM:n testiä missä koko läpivirtausteknologia vesitetään toimimattomana musta tuntuu teknologiana. Sama homma päästöjen kohdalla. Piti olla maailman puhdaspolttoisin kiuas ja miten kävi? Joka toinen kiuas menee päästöissäkin ohi vasemmalta ja oikealta mutta valheet senkun jatkuu.

        Sinua kiuasvalmistaja paniikkinappi ei pelasta. Koska itse et huomaa kehottaisin, että pyydät henkilökunnalta apua, sillä johtaja on syvässä mielenhäiriössä ja tarvitsee ammattiauttajan apua ja laitoshoitoa.


      • aakkupaovorp
        aakkupaovorp kirjoitti:

        AVAAJA =

        "Puhdas.palaminen.TJ0 31.8.2016 18:27
        Hyvä herra suomi24kiuaskauppias. Esitin avauksessa kuten myös viestiketjussa lukuisia kertoja toivomuksen jonka mukaan vastaajat pidättäytyisivät kiuasmerkkisodista mainoksineen jotta avauksessa esitetyt kysymykset saisivat arvoisensa huomion ja kuinka kävi? Et vastannut avauksessa esitettyihin kysymyksiin yhdessäkään "vastauksessasi" vaan massapostasit juuri niitä kiuasmainoksia joita toivoin vältettävän edes tässä yhdessä avauksessa perustellen kuinka voitte harrastaa kiuasmerkkisotaanne muissa avauksissa joita on valtavasti ja lisää tulee koko ajan.

        Miksi yleensä vaivauduin palstaa säännöllisesti häiriköivälle kiuasvalmistajalle on se, että saat vielä yhden tilaisuuden vastata AVAUKSESSA ESITETTYIHIN KYSYMYKSIIN. Kerro kuinka sinun kiuastasi käytetään sytyttämisestä hiillosvaiheeseen eli missä suhteessa ensiö- ja toisioilmaa säädellään palotapahtuman eri vaiheissa? Jos et vastaa esitettyihin kysymyksiin vaan jatkat tuota yhden miehen sotaasi massapostaten edelleen mainoksiasi joissa mustamaalaat muita hyppien aiheesta toiseen totean sinun olevan täysin kykenemätön asialliseen vuorovaikutukseen ollen siten perustellusti henkisesti sairas ihminen jonka toivoisin hakevan apua itselleen.

        Tämä oli sitten viimeinen, epätoivoinen yritys saada sinulta edes yksi täysipäinen vastaus avauksessa esittämiini kysymyksiini. Muuten tämän palstan viestittelyyn osallistuminen omalta kohdalta oli tässä koska ylläpito ei edes poista asiattomia viestejä.

        Kerran vielä:

        "Kysymys kuinka poltetaan puu puhtaasti?
        Puhdas.palaminen
        26.8.2016 10:33
        Koska näillä sivuilla tuntuu olevan tietoa tulisijoista ja taitoa kuinka kiukaassa tulee polttaa puuta korkealla hyötysuhteella ja puhtaasti kysyn miten kiukaassa tulee oikea oppisesti polttaa puuta jotta puun sisältämä lämpöenergia saadaan mahd. hyvin hyödynnettyä ilman että lämmitysajat kasvaa kohtuuttomasti?

        Sytytys päältä, kuivat puut luonnollisesti ja tarpeeksi ilmaa palamiselle eikä liian paljon puuta pesään, hormista ei saa tulla mustaa savua koska silloin kaasuuntuminen on liian voimakasta tai palaminen saa ilmaa liian vähän jne. Liekin väri keltainen mutta entä hiillosvaihe? Antaako hiillos enemmän lämpöä jos sille antaa ilmaa määrissä jossa hiillos palaa kirkkaalla liekillä vai onko maltillinen polttaminen missä liekki on sininen ihanteellinen lopputulos? Ensiö- ja toisioilman suhde ja saako palamiselle antaa toisioilmana ns. hukkailmaa maltillisen hiillospalon mahdollistamiseksi vai viekö se lämpöä harakoille tms?

        Maallikkona eli tulisijatekniikkaa tai paloprosessia tuntemattomana kaipaisin silmin havaittavia ohjeistuksia kuten ihanteellinen liekin väri kaasujen täydellisessä palamisessa ja esim. ihanteellinen hiilloksen liekin väri yms.?

        Asiallisia vastauksia ei tähän viestiketjuun mainintoja kiuasmerkeistä tai niiden mainoksia KIITOS!"

        SYDÄNSAUNASTA =

        "tköitseolesekopäänr1 1.9.2016 23:21
        Eiköhän ketjun aloittaja ole jo saanut haluamansa tiedon koska kirjoitti vastauksen itse .

        Sama selvästi sairas tyyppi on foorumia vainonnut jo vuosia.

        Ei kykene omaksumaan testattua tietoa tuotteista. Ei usko selityksiä vaikka selkokielellä selitetään ymmärrettävästi. Inkuttaa vaan omia jorinoitaan jotka on usein asian sivusta epäoleellista kitinää.

        Esim nyt tuo polttotekniikka joka on selitetty monen "suulla" niin ei se mene perille vaikka kädestä pitäen näyttäisi.

        Nimittelee Sydänkiukaan omistajia
        " mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."

        Lue esim tm lehden testi kiukaasta vaikka luettuani sen et tajua että sydänkiuas on paras. Polttaa puut puhtaasti,jokuhan kysyi semmoistakin vai? Miksi pidät tm lehden henkilökuntaa epävakaina huutavina sekopäinä?"

        HEH HEH!

        ps. Avaaja kysyi miten sydänkiuasta tulee käyttää vastaus oli asian sivuamista epäoleellista kitinää, sairas tyyppi lue testit (joissa sydärin ohi meni päästöissä mm. narvi ja helo eikä kiukaan käytöstä puhuta sanallakaan mistä avaaja kysyi). Ei muuten löydy sydärin nettisivuiltakaan sanaakaan kuinka esim. toisioilman säädettävää säätöpeltiä käytetään mihin avaaja viittasi!!!???

        ps2. "sivusta 17.6.2016 11:44 Palstaa aktiivisesti seuranneena olen jo kauan ihmetellyt sitä, mikähän siinä on että yksikään s-kiukaan fanittaja ei käy ihan kympillä? Yli kymmenen vuoden aikana yksi taloyhtiön edustaja ainoa tervepäinen koko kategoriassa kaikki muut noita henkisesti epävakaita huutavia sekopäitä. En edes provoa mutta kuten edellä totesin vuosia seuranneena s-kiukaan edustajilta en ole vielä tähän päivään mennessä lukenut ensimmäistäkään tervepäistä viestiä poislukien yksi em."

        On kaikenmaaliman säätöpeltejä mutta missään ei kerrota miten sitä käytetään ja minkä takia. Vittuilun jälkeen suomi 24:lla nimi sentään vaihtui ego-pellistä eko-peltiin mutta valmistaja on edelleen pelti kiinni. Ei lämpeä lattia pelkästään valmistaja. Huutaa hormi punaisena - kun järki loppuu alkaa huutaminen.


      • etkökestävoittajaa
        aakkupaovorp kirjoitti:

        Mikä ihmeen jos? Sydän kiukaan sivuilla on kerrottu kuinka sydän on ainoa kiuas maailmassa joka lämmittää saunan lattiaan asti kiittäen siitä vuosien tuotekehitystä (läpivirtausteknologia) kertoen samalla kuinka muilla palaa pää ja jalat jäätyy ja kun asiaa testattiin SYDÄN KIUAS OLI SURKEIN vaikka koko kiukaan kantava idea on läpivirtaus jonka TM todisti sudeksi. Susi jo syntyessään.

        Laatutakuu on valmistajan epätoivoinen OSTOHOUKUTIN koska kauppa ei käy. Ei voi kuin toivoa ettei kukaan saa käsiinsä TM:n testiä missä koko läpivirtausteknologia vesitetään toimimattomana musta tuntuu teknologiana. Sama homma päästöjen kohdalla. Piti olla maailman puhdaspolttoisin kiuas ja miten kävi? Joka toinen kiuas menee päästöissäkin ohi vasemmalta ja oikealta mutta valheet senkun jatkuu.

        Ai missä on tm todistanut tm rakennusmaailamn testivoittajan sudeksi? olisko sinun aika kasvaa aikuiseksi .


      • aakkupaovorp

        Eikö mene habitaremessut putkeen kun noin ahdistaa?

        Vanha vitsi kuinka siitä tietää että on messut kun suomi24:n viestiliikenne pysähtyy muutamaksi päiväksi kuin seinään kun kiuaskauppiaalla on muuta tekemistä kuin istua suomi24:lla aamusta iltaan.


    • mitähänseuraavaksi

      Volkkari ja koko saksan autoteollisuus on mukana dieselpäästökusetuksessa, eli se siitä sinun puhtaasta dieselistä...............................................

    • Sunnuntaita

      Toinen tyhmä kysyy palamisesta sen verran että olenko ymmärtänyt oikein edellisestä eli jos piipusta ei nouse savua hiilimonoksiidi on palanut toisioilmalla vai voiko hiilimonoksiidi (CO kaasut) karata piipusta ilman näkyvää savua?

      • padansyska

        Muisteles ny mitä jo koulussa opetettiin häkäkaasun ominaisuuksista...


    • TESTIVOITTAJASTA

      Puhutte täällä tuulia ja taivaita. Katsokaa ja kuulkaa Habitaressa osasto 7e61 miten hyvä kiuas polttaa kaauja korkealla hyötysuhteella.

      • väsynyttä.niin.väsynyttä

        Olikohan se nyt ihan hyvä idea messupäivän päätteeksi avata hotellin minibaaria tietokoneen lisäksi koti-ikävän vaivatessa ikäihmistä kun ei taaskaan kauppa käynyt?


    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe