Sulho Lantasen esiintymismatka

miikkawaltarinen

Oli sateisen lauatain syysilta kun Sulho asteli saapashousut ja jatsarit jalassaan pitkin sateista maantietä kohti Antinkylän Työväentaloa. Sulho oli pienviljelijä ja syvästi aatteellinen vasemmistolainen. Valistuneen ihmisen, jollainen sulhokin oli, piti huolehtia työväenkulttuurista ja sitä pääsi harrastamaan paikallisessa työväentalossa. Työmaanaan sulholla oli 5 ha:n pientila, jossa hänellä oli torpparirakennus, navetta, muutama lehmänkanttura ja Eetla.

Eetla oli ison talon entisiä piikoja, jonka Sulo oli huomannut ahkeraksi ja , mikä tärkeää, vähän syöväksikin, pieni kun oli.
Ahkeralla työllä Sulho ja Eetla loivat, varsinkin Sulolle hyvää tulevaisuutta. Eetlalle riitti asunto ja ilmainen ruoka. Vaateina Eetlallaoli vain hame, jonkahän helposti heilautti korviinsa ja näytti paljaan takapuolensa loukkaajalle. Housuttomuus olikin perusasuste vanhan ajan maalaispiireissä.
Tunsin hyvinkin Eetlan kun ätini oli sen suuren kartanon torpasta, jossa Eetla pikkutyttönä piikoi. Äitini oli hyväsydäminen köyhille ja heikoille ja taisi olla ainoa ystävä näille. Jotkut löysivätrengin tai muun köyhän miehen, jonka tuelle kitkuttivat eteenpäin elämässä. Sulho ei Eetlasta "siinä mielessä" välttänyt vaan oli kiinnostunut omasta sukupuolestaan. Ilmi tuo tuli vuosikymmeniä myöhemmin.

Jätän Sulhon nyt kulkemaan pitkin syksyistä maantietä kohti Antinkylän työväentaloa, runokirja kainalossaan.

Siell on kauniina kukkineet omenapuut.... koetti Sulho muistella.

17

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vesilintunen

      hiukan linnamainen yritys kuvata maalaiselämää muinoin

    • vaalierkki

      Jänistikö Sulho vai kirjoittaja? Taustaa tuli, mutta ei otsikon edellyttämää juttua.

      • pala.palalta.riisuttu

        Tuntien luovan työn vaatimukset, en kiirehtisi yhtään. Aiheen pitää saada kypsyä rauhassa, sen olen kokenut joka asian yhteydessä, missä lopputulos on ollut jonkin arvoinen.

        Tietenkin spontaani tulvakin palvelee tarkoitustaan, mutta pakoittamattomuus kaikessa sisimmästä kumpuavassa tarinoinneissa viehättää aitoudellaan.

        Alku tarinassa tuntuu oikein hyvältä, etenee rehellisellä kerronnalla, enkä minä ainakaan koe minkään kiireen olevan tarpeen! Jatkuu tai ei, yritys on hyvä.


      • pala.palalta.riisuttu kirjoitti:

        Tuntien luovan työn vaatimukset, en kiirehtisi yhtään. Aiheen pitää saada kypsyä rauhassa, sen olen kokenut joka asian yhteydessä, missä lopputulos on ollut jonkin arvoinen.

        Tietenkin spontaani tulvakin palvelee tarkoitustaan, mutta pakoittamattomuus kaikessa sisimmästä kumpuavassa tarinoinneissa viehättää aitoudellaan.

        Alku tarinassa tuntuu oikein hyvältä, etenee rehellisellä kerronnalla, enkä minä ainakaan koe minkään kiireen olevan tarpeen! Jatkuu tai ei, yritys on hyvä.

        Kiitos kommentista. Paine kertoa jotain nousee joskus huomattavan suureksi ja tämä aihe on ollut mielessäni pitkään. Oma kyky kertoa tapahtumista joutuu puntariin ja etenkin uuden ja erilaisen esiin tuomisen koen velvoittavana ja vaativana. Suuri ongelma syntyy kun yrittää tekstissään sanoa jotain hauskaa, se onkin ehkä vaativinta kerronnassa.

        Ajatuksissani oli antaa Sulhon jatkaa matkaa, mutta kun tarinan jatke tuntuu vaikealta en sitä tee.

        Muidenkin yrityksiä kaipaisin. Voisimme tukea toisiamme.

        Hyvää kirjallista jatkoa!


    • mummeli.li

      Omenapuissa jo hedelmät punaisina tai kuulaan keltaisina, on se niin voittoisaa olla kiitollinen keväällä tehdystä työstä puutarhassa, runsas on tänä vuonna sato.
      Talitiaisten 'siivotessa' ahkerasti omenapuiden kimpussa, varmaankin sieltä löytyy makupaloja heille ja puu sekä minä olemme hyvin tyytyväisiä että siivous tuholaisista auttaa taas hyvään talvehtimiseen.

      En tehnyt edes yrittänyt tarinaa, kunhan kerroin kun tuntui olevan asia.

      • Asiallinen osallistuminen on jo paikallaan. Toivottavasti muutkin innostuvat!


    • höykäsenpöläys

      Onhan täällä useita yrityksiä ollut ja kuin huomaamatta ne jäävät palstan kingien ja kingittärien hampaisiin, kuka täällä viitsii ? no asia on tullut selväksi, ei monikaan.
      Sivuutetaan tai korkeintaan jollain lauseen pätkällä tönästään ohimennen.

      Täältä puuttuu aikuiset, me taidamme olla yksi toisensa jälkeen jo leikki-iässä, naiset rusetti päässä ja pojilla polvihousut jalassa tietysti kuten kuuluu taskut täynnä kiviä jota singotaan milloin kehenkin.

      mummeli.li, sait minut omenajutulla iltakasteeseen ulos se oli asiaa se, naapurista pyysin kulhooni omenoita iltaviileitä pikkuhappamia olikin ilo nauttia, ja kömmin ajoissa sänkyyn. Nyt tätä elettyä iltasatua omenoineen on rattoisaa muistella kahvimukin kanssa.
      Omenatkin levittäneet tuoksunsa kotiini, ihanaa syksyn satoa on tänä syksynä kosolti ja aionkin tänään maksaa naapurille 'potut pottuina' ja syysmetsästä haen kullankeltaista satoa.

      Tätä ei ole tarvetta arvostella!

      • Paljon tiedät mielestäsi. Onko yli 8-kymppinenkin ali-ikäinen eli lapsekas. Ainoa asiallisuutesi oli tunnustus mumme,lille


    • kuovinen

      Kun kauan elää niin paljon tietää....jos....sattuu muistamaan?

      Et sinä, Lantasen -Sulhoineen ole parempi, mutta yritystä lie, lapsellisuus se on jo esillä.

      • hipelöinen

        Voisit, kuovinen, esittää kerran elämässäsi yhden kunnon viestin. Tehtävä lienee sinulle ylivoimainen!


      • huono-tarina

        Oliko tarinassa Sulo sulho, vai Sulho suloinen? Naisten helmojen alle oli kai pakko kurkistaa, että jutusta tulisi jotenkin härski, vaikka Sulo Sulho muuttuikin homoksi.


    • Kat.leija

      Tuo tarinan perusrakenne toi mieleen aiemmat Römpsänperän jutut Kutemajärveltä, jossa pariskunta Anselmi ja Amalia elelivät.
      Tässäkin elettiin entisaikoja jolloin vielä mm.työväentalot vetivät kansaa. Sulholla ja Eetlallakin oli pientila, tölli, navetta ja lehmänkanttura. Eetla oli yhtä ahkera kuin Amalia, mutta päinvastoin pienikokoinen Amalian massiiviseen kokoon verrattuna.
      Onko kirjailijoita joiden teoksissa ei oma elämä ja omat mielikuvat ja haaveet vaikuttaisi, ei kai. Tässäkin Sulho on valistuneempi osapuoli, Eetlalle riitti asunto ja ilmainen ruoka, runokirjakin Sulhon kainalossa.
      Jätän minäkin Sulhon nyt kulkemaan pitkin syksyistä maantetä.
      Näin kun nyt kirjallisuusarvostelijaksi antauduin mielipiteenäni sanon että Römpsänperän tarinat olivat mukavampia runsaamman huumoripitoisuutensa vuoksi.
      Mutta ihan hyväntahtoinen juttuhan tuo oli ja jatkoakin voisi suunnitella. Lukisin kun nyt miikkawaltarisenkin tunnistan.

      ps. tuo outo nikki ensin hämäsi ja aloitus jäi eilen lukematt, luen nim. valikoiden. Mutta kun "nestori" itse oli viestin kirjoittanut ja tottakai pitää katsoa mitä ruunen kynästä nyt on ilmoille lähtenyt.

      • 🎼 Elämä ja elämän kuvaus sisältää monia muitakin rikkaita vivahteita kuin huumori. Siihen pelkästään pyrkiminen olisi rasittavaa, juuri itsekriittisyyden vuoksi. Yleensä tahattomasti tapahtuvat kommellukset, jopa vahingot pyrkivät sytyttämään huvittuneisuuden.

        Niin paljon mahtuu elämään, joskus suurta draamaa, kuivakiskoiseen luettelointiin asti, kunkin kertojan lähtökohdista alkaen. Se jos mikä on monipuolista rikkautta meissä.
        Ps.
        Kyllä tuosta tunnisti kirjoittajan personallisuuden, hauskasti kulkee sanonnoissa kertojan tarve itseilmaisuun.
        Aikanani koin myös tarvetta ilmaista itseäni Hassuna lapsena, vaeltelemassa oudossa metsässä, missä hakeuduin piikikkään katajan viereen. Tunnistin siinä kuin vaistonvaraisesti jonkin lohdun :)
        Enää ei Hassua lasta tukehduta hämähäkinseitit, ei risuoksat tai neulaset, kotometsässä liikun jo turvallisesti, tutut puut ja pensaat maamerkkeinä. Laajat metsämaisemat ympäröivät yhä, jos mielii lähteä vaeltamaan uusilla alueilla.


      • Kat.leija

        "Elämä ja elämän kuvaus sisältää monia muitakin rikkaita vivahteita kuin huumori."

        Yhdyn tuohon täysin sini-sirkku, minä vain römpsänperäläisiä muistelin. Enhän toki noin rajoittunut ajatuksiltani ole, eikä minusta kuitenkaan ole muitten neuvojaksi näissä kirjoituspuuhissa.

        ps. mikä palsta olisi jos te tutut ette tänne kirjoittelisi. Kiitos/tack!


    • Kiitos vaan itsellesikin Kat.leija,..toki on niin että tutut ihmiset on kuin maamerkkejä joihin luottaa. Sinut olen kokenut avuliaan käytännönläheiseksi, mutta myös taiteista kiinnostuneeksi, ja aika hyvän itsetuntemuksen omistatkin. 😊

      Tässä iässä on jo tiedettäväkin valtaosin mihin pystyy, ruunemanni on tosin säilyttänyt arvaamattomuutensa,...kuin tahallaan suojautuen liialta läheisyydeltä. Enkä ihmettele sitä lainkaan, niin paljon on saanut kuraa niskaansa,..no meidän muiden mukana🤒 Karaistuttu on!

      • ruunevaan

        Kiitos asiallisesta mukanaolosta ja tuesta.
        Ihania olette te tukijat, kuin kultajyväsiä hiekassa!


    • Kyyneltenkeikka

      Sulhon esiintymismatkasta en tiedä, mutta yhden omani muistan. Kävin jo aikaisemmin päivällä kirkossa laulaa lurauttamassa yhden tilaisuuteen sopivan biisin ja kun ääni oli hyvin auki, sain kirkon holvit soimaan niin hyvin, että yksi vieraista itki vielä sittenkin kun hänen piti suorittaa oma osuutensa, 'puheensa'.

      Iltasella ajelin etelään päin uudelleen ja täydellisesti päin hevon peetä menneen keikan jälkeen itkin koko kotimatkan, kaikki vajaat 100 km kyyneleet valuivat valtoimenaan. Miksi kaikki eivät tee, halua tehdä omaa osuuttaan hyvin, harjoitellusti, valmistellusti ja niin, että tuloksesta näkee, että jutulla on jotain väliä. Rahan kehtasivat silti ottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe