Argumentoinnista ilmastonmuutoskeskustelussa

ILSTHMT

Viime päivinä keskustelu on ollut varsin kiihkeää ja tuntuu siltä, että keskustelijat tavan mukaan ymmärtävät toisensa väärin. Olisikohan aika selventää argumentointia, jotta kaikki ymmärtäisivät asiat suunnilleen samalla tavalla.

Kun arkipäivän keskustelussa ihmiset tahtovat todistaa jotakin, todisteeksi riittää usein yksi tosiasia. "Se- ja se poliitikko ei osaa mitään, koska teki silloin virheen". Tämä on erittäin tyypillistä kaikissa mielipiteenilmauksissa. Myös joillakin akateemisilla aloilla tällainen peruste on joskus pätevä, nimittäin silloin kun jonkun asian todistamiseen vaaditaan vain yksi fakta. Oikeudenistunnon päätteeksi rikoksen toteamiseksi voi riittää yksi hyvin painava todiste, savuava ase. Tällainen todistaminen ei kuitenkaan ole tavallista tieteessä, päinvastoin.

Tunnettu esimerkki selventää asiaa: lause "kaikki korpit ovat mustia" voidaan todistaa vääräksi, jos löydetään yksikin korppi, joka ei ole musta. Mutta tieteessä asioita ei yleensä esitetä näin kategorisesti. Pikemminkin tieteessä viitataan tietyntyyppisiin säännönmukaisuuksiin, tyypillisiin käyttäytymisiin ja tilastollisiin todennäköisyyksiin. Kaikki korpit ovat mustia tarkoittaakin vain sitä, että korpit ovat hyvin yleisesti mustia, mutta tämä ei sulje pois albinismia tai muuta hyvin harvinaista poikkeamaa.

Ilmastokeskustelussa valitettavasti hyvin usein turvaudutaan yksittäisiin tosiasioihin eikä oteta huomioon tieteellisen argumentoinnin perusperiaatteita. Esimerkiksi: jos sanotaan, että kesä (3 kk.) 2016 oli Suomessa normaali lämpötiloiltaan, tässä viitataan keskimääräisiin lämpötiloihin eli keskiarvoihin. Miten tällainen väite kumotaan? Kumoaminen ei tapahdu niin, että löydetään yksi tai useampia sääasemia, jossa joko yksi kuukausi tai koko kesä oli normaalia kylmempi. Jos esimerkiksi 20% asemista oli normaalia kylmempää, tämä todistaa vain ja ainoastaan, että näillä asemilla oli normaalia kylmempää. Väitteen kumoaminen tapahtuu vain siten, että esitetään Suomen kesän 2016 keskilämpötilat ja osoitetaan, ettei laskettu keskiarvo pidä paikkaansa.

Kun mennään huomattavasti vaativammalle alueelle eli ilmastonmuutoksen kiistämiseen, silloin on selvää, että argumenttien täytyy olla erittäin painavia. Argumenttien täytyy myös perustua vain ja ainoastaan lämpötilamittauksiin maailman eri sääasemilla. Jos lämpötilamittaukset osoittavat, että tiettynä kuukautena tai jopa koko vuotena on lyöty entinen lämpötilaennätys, tätä ei voida kumota triviaalein perustein, kuten viittaamalla joihinkin päivittäisiin kylmyysennätyksiin yms.

Kuten tilastotiede opettaa, globaalit lämpötilat jakautuvat suurin piirtein normaalijakauman mukaan. Tämä merkitsee käytännössä, että suurin osa havaintoarvoista sijoittuu jakauman keskelle. Kun tutkitaan lämpötilojen muutoksia, suurin osa arvoista sijoittuu myös jakauman keskelle, jossa muutokset ovat vähäisiä. Jakauman ääripäihin sijoittuu arvoja, jotka taas poikkeavat huomattavasti keskimääräisistä arvoista.

On täysin mahdollista löytää sääasema, jossa vuosikeskilämpötila on laskenut samaan aikaan kuin globaali lämpötila on noussut. Tyypillinen tämän palstan virheargumentti on, että koska asemalla A keskilämpötila on laskenut, ilmaston lämpeneminen ei pidä paikkaansa. Tosiasiassa A:n tilanne tarkoittaa vain, että vuonna X aseman vuosikeskiarvo oli alle normaalin. Se on ainoa, mitä tämä asia tieteen kannalta kertoo. Jonakin toisena vuonna tilanne on kokonaan toinen asemalla A.

Keskustelussa ei useinkaan käsitetä, että jos asemia on vaikkapa 10 000, niistä peräti 100 saattaa olla tiettynä vuonna lämpötiloiltaan alle keskiarvojen. Ilmaston lämpeneminen tarkoittaa globaalisti vain ja ainoastaan sitä, että asemien keskiarvot ovat tiettynä vuonna yli normaaliarvojen. Ja kun tämä toistuu säännöllisesti, muodostuu tieteellinen evidenssi ilmaston lämpenemisen puolesta. Tällöin ei ole kyse vain vuosittaisesta vaihtelusta, vaan jostakin syvemmästä asiasta, jota sitten selitetään tieteen menetelmin. Hyvin todennäköistä toki on, että pitkässä juoksussa kaikki sääasemat ovat ilmastoltaan lämmenneet, mutta tiede ei itse asiassa vaadi tällaista kehitystä. Voi olla, että jossakin maailmankolkasta globaali lämpeneminen tuottaa paikallista kylmenemistäkin. Silloin tämäkin asia pitää selittää tieteellisesti.

Mitä tulee tämän palstan kirjoittajiin, voi hyvin olla, että osa kirjoittajista pitää painavana argumenttina yksittäisen faktan esittämistä, johtuen ehkä omasta työstään tms. Väärinkäsityksiä ja hermostumisia tulee verrattain helposti, koska tällainen esittäminen voidaan tulkita tahalliseksi väärinkäsittämiseksi. Jospa ei kyse olekaan tahallisuudesta, vaan väärästä käsityksestä tieteellisen argumentoinnin luonteesta. Joskus voisi olla paikallaan, että keskustelussa keskusteltaisiin selkeästi säistä. Tällöin yksittäiset faktat ovat paikallaan. On totta, että kesä 2016 ei ollut hellekesä ja todistamiseksi toki riittää, että osoitetaan, että helteitä esiintyi vain tietty määrä

23

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fgxcgdfxg

      Ilmasto muuttuu kokoajan, mutta nykypäivänä ilmastonmuutoksella tarkoitetaan uutisoinnissa jne vain ja ainoastaan ihmisen aiheuttamaksi oletettua ja sivuutetaan kokonaan se että ilmastonmuutos on jatkuvasti tapahtuva luonnollinen tapahtuma. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on oma asiansa.

      On väärin sanoa että joku kiistää ilmastonmuutoksen, pitää sanoa että hän kiistää ihmisen aiheuttaman ilamstonmuutoksen. Uutisoinnissa ja kaikkialla tulisi eritellä selvästi luonnollinen ilmastonmuutos ja ihmisen aiheuttama.

      • ILSTHMT

        Niin, voidaan tietenkin tehdä tämä erottelu. Joku uskoo pelkkään ilmastonmuutokseen, toinen taas ihmisten aikaansaamaan ilmastonmuutokseen.
        Terminologia ei tästä kuitenkaan tule kovinkaan paljon selvemmäksi. Jos joku uskoo ilmastonmuutokseen, mihin hän itse asiassa uskoo? Yksi sanoo, että ilmasto muuttuu aina, toinen sanoo, että se on lämmennyt viime jääkaudesta ja kolmas sanoo, että ilmasto lämpenee eli globaali lämpeneminen on totta. Tässäkin tulee erittäin hyvä mahdollisuus saivarteluun tai kiertelyyn.
        Globaali lämpeneminen viittaa sentään asiaan, joka on mittauksilla todettu ja joka on tapahtunut viimeisen sadan vuoden aikana. Mutta tätäkin termiä voi väännellä halutessaan. Tarkkaa merkitystä ei löydy itse termistä, vaan pikemminkin asiayhteydestä. Normaalissa kielenkäytössä ilmastonmuutos ja globaali lämpeneminen viittaavat mittausten osoittamaan ilmaston lämpenemiseen, ei siis pelkkään toipumiseen pienestä jääkaudesta.
        Pitää siis oikeastaan selittää ensin se, uskotaanko viimeisten sadan vuoden aikana tapahtuneeseen lämpenemiseen ja sen jälkeen vielä, uskotaanko sen lämpenemisen syyn olevan pääosin ihmisten toiminnassa.


    • ilmasto_muuttuu_tänään

      Toisilla kirjoittajilla näyttää olevan peruskoulun ainekirjoituksen harjoittelu päätarkoituksena.

      • ILSTHMT

        Asiat pitää esittää selkeästi ja jos kirjoituksessani oli jotakin sellaista, mitä et hyväksy, argumentoi vastaan.


      • ILSTHMT

        Eli näin sitten annat arvokkaan panoksen keskusteluun. Oletko tullut ajatelleeksi, että juuri tällaisten kommenttien takia denialistien kommentteja ei kukaan juuri viitsi kommentoida perusteellisesti?


      • ILSTHMT

        Suomeksi: et osaa argumentoida, siksi turvaudut tuollaiseen kommenttiin. Vielä yksi kysymys: miksi itse kirjoittelet tälle palstalle, kun kerrat olet kyvytön kommentoimaan asioita ja omat kirjoituksesi ovat sisällöllisesti juuri sellaista tavaraa, mitä äsken kerroit.


      • ILSTHMT

        Miksi kirjoittelet tähän postaukseen, jos tarkoituksesi ei ole muuta kuin loukata toista keskustelijaa? Oletko sinä olevinasi joku ilmastotieteilijä, jolla on hallussaan kovinkin merkittävää tietoa ilmastosta? Jos olet, kerro toki tästä myös tiedeyhteisölle. He varmaan osoittavat sinulle heti meriittiesi mukaista arvonantoa. Pelkään pahoin, että sinun ei kuitenkaan kannata hotellimajoitusta juuri siihen konferenssiin, jossa käsitellään tärkeitä asioita. Olen kuitenkin varma, että yömajasta löytyy sinulle arvosi mukainen paikka. End of discussion.


      • 6546456

        Palstalla asuvat denialistihihhulit ovat lapsellisia pellejä, kuten heidän kommenteistaan tässäkin ketjussa hyvin huomaa.


    • Sähkömeurastaja

      Mitäköhän aloituksessa yritettiin sanoa, se jäi hämäräksi,
      mutta paljon oli tekstiä.

      Opettaako se argementoimaan karttakeppi tanassa, heh heh.

    • Varsin monisanainen essee kirsikanpoiminnasta. Kommenttien perusteella oli ilmeinen tarkoituskin, etteivät kirsikanpoimintaa toistuvasti harjoittavat aloitusta ymmärtäisi.

      • ilmasto_muuttuu_tänään

        Tavanomaisesta möläytyksestä päätellen kollipelle ei taaskaan tajua ideaa.


      • näin_on

        Juu, kirsikanpoimintaa harrstavat alarmistit ei tuosta varmaan tajunneet mitään.


    • Erinomainen kirjoitus aloituksessa!

    • Ajan_kone

      Kerropa minulle yksinkertaiselle, miten tilastotiede opettaa globaalien lämpötilojen jakautuvan suurin piirtein normaalijakauman mukaisesti?

      • ILSTHMT

      • Sähkömeurastaja

        Kehtaatko tarjota meille FMI teologiaa?

        Yhteimitallistetaan sitä mitä on mallinnettu tulevaisuudesta jolloin
        virheellisten ilmastomallien keskiarvo olisi totuus.

        Johan se on nähty että mettään meni.

        No voi voi moista vajakkiutta.


      • ilmasto_muuttuu_tänään

        Ilmastotieteenpellet sovittavat jakaumia ja vääntävät malleja vähän siitä sun tästä. Noilla malleilla on sitten hyvä naruttaa pehmeälatvaisia alarmisteja. Voidaanhan malleilla osoittaa Maapallon lämpenemisestä aivan mitä tahansa.


      • Ajan_kone
        ILSTHMT kirjoitti:

        Tilastotieteessä kehitettyä normaalijakaumaa käytetään hyvin yleisesti luonnon ilmiöiden tutkimuksessa, käytännön esimerkki tässä: http://ilmatieteenlaitos.fi/yhteismitallistettujen

        Missä tyossa tekstissä esitetään testitulokset siitä, että jakaumat ovat normaaleja, esimerkiksi Kolmogorov-Smirnov -testi tai Shapiro-Wilk?

        En tainnut esittää kysymystäni riittävän selkeästi, tarkoititko, että normaalijakauma löytyy:

        1. Lämpötiloista kaikkien maapallon alueiden yli kaikkina aikoina?
        2. Lämpötiloista jonain ajanhetkenä kaikkialla maapallolla?
        3. Lämpötiloista jonkin ajanjakson, esimerkiksi vuosi tai päivä aikana yhdellä paikalla?
        4. Läpötiloista, jotka on mitattu samaan aikaan samana päivänä (tai siitten koko päivän/viikon/kuukauden keskiarvo) eri vuosina samassa paikassa?

        Aika monesti normaalijakauma oletetaan, vaikka oletukseksi riittäisi Gauss-Markov-ehtojen täyttyminen.


    • ILSTHMT

      Rakkaat pienet kultamussukadenialistit! Jos tarkoituksenne on yrittää savustaa minua näiltä palstoilta, voin kertoa, ettei se onnistu, vaikka kuinka itkisitte ja jalkaa polkisitte. Päinvastoin, mutta tottakai otan taas toisen linjan, koska aitoa keskustelua teidän kanssanne ei kuitenkaan synny.

      • ilmasto_muuttuu_tänään

        Turhaa kuvittelua. Mehän juuri keskustelemme kanssasi sillä tasolla, jolla sinä olet.


      • 567546756
        ilmasto_muuttuu_tänään kirjoitti:

        Turhaa kuvittelua. Mehän juuri keskustelemme kanssasi sillä tasolla, jolla sinä olet.

        Palstalla asuvat denialistihihhulit ovat lapsellisia pellejä, kuten heidän hörhöilyistään tässäkin ketjussa hyvin huomaa.


    • 0100100

      Ilmastonmuutos
      Miten ilmastonmuutos näkyy jo? Keskustele ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

      Palstan aihe muistin virkistämiseksi.

      • Outoa, että palstalla vuosikausia asuneet häiriköt eivät ole vieläkään ymmärtäneet tuota.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe