Mitens tällainen testamentin ehto?

Mörrimöykkykö

A on testaattori.
Hän on B:n ja C:n yhteinen perillinen.
Hänellä ei ole rintaperillisiä.
Aviopuolisosta: a) ei ole b) on.

A on laittanut testamenttiinsa tällaisen ehdon:
"Minut voi periä vain B:n ja C:n yhteinen perillinen suoraan alenevassa polvessa. Tästä huolimatta minut voi periä sellainen henkilö, jonka nimen tässä testamentissa erikseen mainitsen, mikäli hän on kuollessani elossa."

A:lla on lukuisia mahdollisia perillisiä, jotka täyttävät tämän ehdon.
Onko ehto pätevä?
Tarvitseeko tämän ehdon lisäksi sulkea pois avio-oikeuksia tai tehdä jopa lisäksi toissijaismääräyksiä?

Testaattorin tahto on siis, että hänet voi periä vain hänen sisaruksensa ja/tai heidän jälkeläisensä suoraan alenevassa polvessa. Sekä lisäksi hänen mahdollisesti erikseen mainitsemansa henkilöt mutta ei heidän jälkeläisensä (suoraan).

13

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 88989

      No ensinnäkään testamentteja ei laadita tuollaisella tekniikalla.

      Toiseksi pitää selvittää, millaisesta väkijoukosta on kyse.

      Seuraavaksi määrätään perintöosuudet.

      Ja sitten määrätään vielä sijaantulot ja avio-oikeuden poissuljennat, jos niin halutaan.

      • Mörrimöykkykö

        No hohhoijaa....
        Tiedän kyllä millä "tekniikalla" testamentteja laaditaan.
        Tässä ei ole nyt auki kirjoitettuna koko testamentin tekstiä (perijöitä, henkilöosuuksia tai muita), vaan tarkoitus on keskusteluttaa kyseisen ehdon pätevyyttä noin yleensä.


    • Asiat-selkokielellä

      Ilmeisesti kuviteltu tilanne - mut testaattorilla on vapaus testamentata omaisuutensa miten vain, kun rintaperillisiä ei ole - kunhan asiat esittää niin, että ne ymmärretään ;)

      "Minut voi periä vain B:n ja C:n yhteinen perillinen suoraan alenevassa polvessa. Tästä huolimatta minut voi periä sellainen henkilö, jonka nimen tässä testamentissa erikseen mainitsen, mikäli hän on kuollessani elossa."

      Suomeksi tuo lienee suunnilleen esim. (tapaus, jos aviopuolisoa ei ole):
      "Siskoni S ja veljeni V saa omaisuudestani xx% kumpikin ja ystäväni Y1, Y2 ja Y3 yy% kukin. Toissijaismääräyksenä ilmoitan, että jos joku/jotkut ystävistäni Y1, Y2, Y3 on/ovat kuolleet tai luopuu osuudestaan, saa ko. osuuden hänen jälkeläisensä tasaosuuksin (ns. ulkopuolisten jälkikasvu ei ole automaatisesti toissijaisperijöitä)"

      Jos halutaan, että S/V.n toissijaisperillisinä ovat heidän lapsensa, ei erillistä toissijaismääräystä tarvita, koska sisarten lapset ovat automaattisesti toissijaisperillisiä. Jos taas S/V.n sijaan halutaan toissijaiseksi joitain muita henkilöitä, on heidät mainittava erikseen.

      Erikseen ei tarvita ilmoitusta "mikäli hän on elossa", koska elossa olo -vaatimus on ilmanmuutaselvyys, jotta perijä voi ottaa perinnön vastaan ;) Tuon kummajaisehdon siis korvaa toissijaismääritys.

      ** **
      Aloittajan esittämiä tilanteita voi nykyään tulla tosielämässä yhä taajemmin, kun asustellaan yksin ja lähisukulaiset ovat vähissä - tai niiden kanssa ei olla tekemisissä - tai niiden kanssa ei olla hyvissä väleissä.

      Viime keväänä tais Kuningaskuluttajassakin olla tällaisia "rikkaita yksineläjiä" varten ohjelmaosuus, että "tee testamentti kavereille/tutuille, missä jaat 19 999e osuuksia, niin verottaja ei syö perintöäsi" :)

      • Mörrimöykkykö

        Juu, tiedän kyllä nämä, josta edellä on puhetta. Toissijaismääräyksen otin esiin vain sen tähden, että jospa jollain henkilöllä, joka olisi perilliseni, olisikin keskinäinen testamentti puolisonsa kanssa (viittaan tämän aihealueen aikaisempiin keskusteluihin asiasta). Tuolloin tarvitaan kyllä myös tuo toissijaismääräys.

        Tämä ehto, josta tämän ketjun aloitin, olisi vain testamentin selvennys. Sen tarkoituksena olisi yleisesti rajata pois kaikki (erityisesti sukulaisten) puolisot, kaikissa tapauksissa, myös puolisoiden keskinäisen testamentin tapauksissa.


      • 00530

        Toissijaismääräyksenä ilmoitan, että jos joku/jotkut ystävistäni Y1, Y2, Y3 on/ovat kuolleet tai luopuu osuudestaan, saa ko. osuuden hänen jälkeläisensä tasaosuuksin (ns. ulkopuolisten jälkikasvu ei ole automaatisesti toissijaisperijöitä)"

        Tämä ei ole puhdas toissijaismääräys, siinähän määrätään ensisaajasta: ne ovat Y1, Y2 ja Y3, ja mikäli joku heistä on kuollut ennen testaattoria tai luopuu osuudestaan, kuolleen/luopujan jälkeläiset. Omaisuus siis lankeaa suoraan jollekulle mainituista, jotka ovat kaikki sen ensisaajia.

        Toissijaismääräyksellä määrätään, kuka saa omaisuuden ensisaajan JÄLKEEN, ensisaajan kuoltua. "Toissijaismääräyksenä määrään, että Y1:n perimän omaisuuden hänen kuoltuaan saa X."


      • Näin_

        Pikku korjaus:

        Jos omaisuus tulee testamentilla, ei pidä puhua perinnöstä vaan testamentilla saadusta omaisuudesta. Eli esim. "A:n kuoltua menee minulta tämän testamentin nojalla saatu omaisuus B:lle."

        On muuten täysin turhaa sanoa "toissijaismääräyksenä määrään". Hyvin laaditusta toissijaismääräyksestä käy kyllä ilmi että se on toissijaismääräys. Lisäksi tuo huonoa suomen kieltä. Eihän kukaan kirjoita niinkään, että "tällä testamenttimääräyksellä määrään".


      • 00530
        Näin_ kirjoitti:

        Pikku korjaus:

        Jos omaisuus tulee testamentilla, ei pidä puhua perinnöstä vaan testamentilla saadusta omaisuudesta. Eli esim. "A:n kuoltua menee minulta tämän testamentin nojalla saatu omaisuus B:lle."

        On muuten täysin turhaa sanoa "toissijaismääräyksenä määrään". Hyvin laaditusta toissijaismääräyksestä käy kyllä ilmi että se on toissijaismääräys. Lisäksi tuo huonoa suomen kieltä. Eihän kukaan kirjoita niinkään, että "tällä testamenttimääräyksellä määrään".

        Höpsis köpsis! Perinnöstä on kysymys molemmissa tapauksissa, joko lakiin tai testamenttiin perustuvasta. Minkäänlaista tulkintavaikeutta asiassa ei voi syntyä. Vai pitäisikö vastaavasti puhua perintöverosta ja testamenttiverosta?!

        Toki ilmaisussa "toissijais->määräyksenä määrään<-" on tautologiaa, se nyt tuli tuohon muotoon sen tähden, että kommentissa oli puhe nimenomaan siitä, mikä on toissijaismääräystä; että siis kyseinen määräys on toissijaismääräys. Aidossa testamentissa olisi ollut näin: Lisäksi määrään, että ...

        Mainiota, että täällä löytyy joku muukin, jolla on tarkka suomen kielen korva! Kielipoliisina olen silloin tällöin toiminut itsekin. Lakimiesten kirjoitukset ovat usein huonoa suomen kieltä, jopa suoranaisia kielivirheitä sisällään pitäviä.


    • Asiat-selkokielellä

      'Asiat-selkokielellä' - eli tän jatkaja - kirjoitteli:
      "Toissijaismääräyksenä ilmoitan, että jos joku/jotkut ystävistäni Y1, Y2, Y3 on/ovat kuolleet tai luopuu osuudestaan, saa ko. osuuden hänen jälkeläisensä tasaosuuksin (ns. ulkopuolisten jälkikasvu ei ole automaatisesti toissijaisperijöitä)"

      '00530' kommentoi:
      "Tämä ei ole puhdas toissijaismääräys, siinähän määrätään ensisaajasta: ne ovat Y1, Y2 ja Y3, ja mikäli joku heistä on kuollut ennen testaattoria tai luopuu osuudestaan, kuolleen/luopujan jälkeläiset. Omaisuus siis lankeaa suoraan jollekulle mainituista, jotka ovat kaikki sen ensisaajia.
      Toissijaismääräyksellä määrätään, kuka saa omaisuuden ensisaajan JÄLKEEN, ensisaajan kuoltua. "Toissijaismääräyksenä määrään, että Y1:n perimän omaisuuden hänen kuoltuaan saa X."


      No ehkä se voi tarkkaan ottaen olla noin, mutta mikä on sitten se määräys nimeltään, millä varaudutaan mainittuun tilanteeseen? Pitäiskös se sit kirjata jollain "Testamentin saajan sijaisena/varahenkilönä"... :) Ainakin Veronmaksajien liiton Taloustaito-lehdessäkin on ollut aika ajoin näitä Testamenttijuttuja ja niissä usein kehotetaan tekemään 'toissijaismääräys' sitä tilannetta varten , että alkuperäinen testamentin saajaksi merkitty olisikin kuollut, kun testattorin perunkirjoitus on edessä.

      Tällainen 'varamieslauselma' lienee tarpeen etenkin, jos mahdollinen testamentinsaajan perillinen ei ole perillisasemassa Testaattoriin nähden ja ole siten automaattisesti 'varamiesasemassa' - ja myös, jos on, mutta Testaattori ei halua omaisuutensa mainitulle testamentin saajan perilliselle menevän...

      Uskoisin, että toissijaismääräys-termin käyttäminen tuossa kohtaa ei väärinkään ole, mutta miten tuo sit kirjataan 'oikein'? :)

      • 00530

        Vastoin maallikoiden yleistä sanamagiaan viittaavaa käsitystä sillä ei ole merkitystä, onko "toissijainen" tai muukaan sanonta puhdasoppinen lakitermi vai ei. Pääasia on, että testaattorin tarkoitus tulee ymmärretyksi. Riittää siis vaikkapa: "Omaisuuden saa A, mutta jos hän on kuollut ennen minua, sen saa B". Ja toissijaismääräyksenä: "Omaisuuden saa A ja A:n kuoltua sen saa B." Termiä toissijaismääräys ei tarvitse tekstiin ympätä.

        Täydennänpä vielä nm. näin_ille kieliasiassa antamaani kommenttia:

        En kommentin kirjoittaessani huomannut, että olin kirjoittanut "Toissijaismääräyksenä määrään, että ..." nimenomaan siksi, että kommentoin sinun, nm. Asiat-selkokielellä, kirjoitustasi, joka kuului "Toissijaismääräyksenä ilmoitan, että ...". Käytin siis sinun ilmaisuasi muilta osin kuin muutettavan osan "Y1:n perimän omaisuuden hänen kuoltuaan saa X" osalta. Tällä tavoin parhaiten pääsi esiin se, minkä piti tulla esiin. Tässä siis asia ohitti tyylin.


    • Kallio-Hki

      Ehto on täysin pätevä.

      Oleellista on, että testamentissa tulee selkeästi ilmi testaattorin oma tahto.

    • Asiat-selkokielellä

      Juu - ja kun tarkastin Taloustaidosta, niin se lehden käyttämä tarkka termi oli 'toissijainen testamentin saaja' - siis tilanteisiin, jos saaja on kuollut tai luopuu osuudestaan... :)

      Testamentin laatimishetkellähän se varasijalle laitettava saaja on testaattorin näkökulmasta käsitteellisesti toissijainen (tarkoitti se termi "toissijaismääräys" virallisesti mitä vain), vaikka se sit muuttuukin ensisijaiseksi, jos se varsinainen saaja onkin ehtinyt kupsahtaan ennen testaattoria.. :)

      Tahtotilan yksikäsitteisyyshän tietenkin on se tärkein asia oli termit mitä vain - ja tää foorumihan on hyvä paikka näitä asioita tuoda julki ja testauttaa lausekkeita.
      Asiantuntevia auttajia/korjaajia löytyy helposti.


      Kiitoksia kommenteista!

      • 00530

        Vielä termistä:

        Se, että Taloustaidossa on voitu käyttää termiä toissijainen kertomallasi tavalla, ei merkitse sitä, että termiä olisi käytetty oikein.

        Laissa termiä toissijainen ei ole käytetty, vaan muotoilua "jos joku on perintönä tai testamentilla saava osuuden jäämistöön vasta osakkaan [ensisaajan] oikeuden lakattua" (Ks. esim. PK 20:2.2). KKO ennakkopäätöksissään kirjoittaa "ns. toissijainen perillinen" ja "ns. toissijainen testamentinsaaja", mitkä molemmat ilmaisut tarkoittavat saajaa, jolle oikeus kuuluu sen jälkeen, kun ensisaaja on kuollut; oikeus siten siirtyy ensisaajan kautta.

        Ilmaisussa "Omaisuuteni saa A, tai jos A on kuollut ennen minua, sen saa B", A - kuoltuaan ennen testaattoria - ei ole ehtinyt oikeutta saada, joten se ei myöskään hänen kuolemaansa lakkaa. A ei siten ole ensisaaja, ensisaaja on B.

        Kun laissa ei termiä käytetä, "oikeaksi" käytöksi on katsottava termille lainkäytössä ja oikeuskirjallisuudessa annettu merkitys: toissijainen perillinen taikka toissijainen testamentinsaaja on se, jolle ensisaajan oikeus siirtyy tämän kuoltua.

        Mutta kuten jo aikaisemmin tuli todetuksi, terminologialla ei ole väliä, jos asia muutoin tulee testamentin sisällöstä selväksi.


    • Onnibonni

      Eikö testaattorin kannattaisi silti ottaa huomioon se mahdollisuus, että hän itse saa lapsia tai menee naimisiin?

      Esim:
      "Peruutan aikaisemmat testamenttimääräykseni ja ilmoitan viimeisen tahtoni olevan seuraavaan:
      1. Mikäli minulla kuollessani on rintaperillisiä, he perivät minut tasaosuuksin.
      2a. Mikäli minulle ei kuolleessani ole omia rintaperillisiä, minut perivät sisareni X, Y ja Z tasaosuuksin.
      2b. Mikäli X, Y tai Z kuolee ennen minua tai luopuu tästä testamenttisaannostaan, hänen sijaansa tulevat hänen rintaperillisensä. Jos sisarellani ei ollut kuollessaan tai luopuessaan testamentista rintaperillisiä, hänen osuus jaetaan elossa olevan sisareni tai heidän rintaperillisten kesken.
      2c. Mikäli kaikki sisareni, heidän jälkeläisensa ja omat vanhempani kuolevat ennen minua, määrään, että omaisuuteni tulee mennä Kalevala-säätiölle.
      3. Lisäksi määrään, että H saa legaattina 5.000 € rahaa, että I saa Excalibur-merkkisen miekkani ja, että J saa kissani Mursuliinin. Jos kissani Mursuliini kuolee ennen minua, J saa sen sijaan hedelmäaiheisen Palmroth-tauluni.
      4. Testamentinsaajien aviopuolisoilla ei ole avio-oikeutta minulta saatuun, sen sijaan tulleen omaisuuteen tai omaisuuden tuottoon.

      Aika ja paikka

      VV

      Tunnemmme VV:n jne...

      Todistajat

      FF GG"

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe