Naisten syrjintä miesvaltaisissa harrastuksissa

errorerror

http://nyt.fi/a1480301

”Muijat taas miesten asialla ni mikään ei toimi.”

Tällaisia itselleen osoitettuja viestejä Miisa Nuorgam, 24, näkee jatkuvasti.

Ja tuo Twitter-postaus on vielä sieltä lievimmästä päästä. Kaikenlainen solvaukset, huorittelut ja raiskausuhkauksetkin ovat hänelle valitettavan tuttuja. Ne johtuvat alasta, jolla Nuorgam toimii aktiivisesti sekä harrastajana että järjestötyöntekijänä.

Se ala on e-urheilu eli videopelien kilpapelaaminen.

E-urheilu on maailmalla valtava bisnes ja kovassa kasvussa Suomessakin.

Äskettäin HIFK perusti oman joukkueen moninpelihitti Overwatchin kilpapelaamista varten. Menestyneitä ammattipelaajia täällä on jo useita. Syyskuussa haastattelimme suomalaista e-urheilijatähteä Lasse ”Matumbaman” Urpalaista, joka tienaa satojatuhansia euroja vuodessa Dota 2 -pelissä.

Mutta tässä jutussa keskitytään e-urheiluskenen yhteen ongelmaan. Syrjintään, seksismiin ja naisvihaan.

”Se on avointa ja tosi räikeää, mutta siitä ei juuri puhuta. Tai jos puhutaan, sitä vähätellään”, Miisa ”Naiades” Nuorgam sanoo.

Tamperelainen Nuorgam työskentelee elämystoimisto Tuoni Studioilla tuotantoassistenttina. Vapaa-aikanaan hän muun muassa ”istuu Pub Ukko Nooan tiskillä”, mutta eniten aika kuluu videopelien parissa.

Hän aloitti oman peliharrastuksensa teininä Xbox-konsoleilla ja Call of Duty -peleillä, nykyään pelikoneena toimii PC ja siinä pyörivät eniten Dota 2- sekä CS: GO eli Counter Strike: Global Offensive -moninpelit. Yksinpeleistä Nuorgam pelaa lähinnä Sims 4:ää.

Vaikka Dota 2 ja CS:GO ovat tämän hetken suosituimpia e-urheilupelejä, kilpapelaajaksi Nuorgam ei ole ikinä itse välittänyt tähdätä. E-urheilumaailmassa hän on kuitenkin vaikuttanut vuosia.

Nuorgam on ollut vuosittaisen LanTrek-verkkopelitapahtuman taustajoukoissa vuodesta 2009 asti. Siinä ajassa LanTrek on kasvanut Ylöjärven lukion pikkutapahtumasta Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen täyttäväksi, ja Nuorgam edennyt avustajasta tapahtuman johtoryhmään. Lisäksi hän toimii LanTrekin CS:GO -turnauksen päätuomarina.

Lokakuussa Nuorgam valittiin myös Suomen e-urheilun keskusjärjestön Seul ry:n hallitukseen. Nuorgam on nyt siis suoraan vaikuttamassa siihen, millainen kulttuuri pelimaailmassa vallitsee.

Nörttitytöt-blogin haastattelussa hän sanoi haluavansa siellä vaikuttaa muun muassa pelialan sukupuolittuneisuuteen: muut kuin miehet ovat Suomen e-urheiluskenessä vielä harmillisen pieni vähemmistö.

Ja jotta niin tapahtuisi, täytyy puuttua myös siihen mainittuun sovinismiin ja sukupuolisyrjintään.

Nuorgam kertoo esimerkkejä, kuinka hän on itse ilmiöön törmännyt:

”Jos olen tuomarina CS:GO -ottelussa, ja jonkun katsojan mielestä tuomaroinnissa tapahtuu moka, niin Twitteriin tulee heti ’kyllä huomaa että on nainen tekemässä’-kommenttia. Tai suvakkihuora- ja kukkahattutäti -huutelua.”

Avointa tytöttelyä on tullut isojen kilpapelitapahtumien johtoryhmiltäkin, Nuorgam sanoo.

Ja vaikka suurin osa huutelusta on anonyymiä nettikommentointia, on hän törmännyt siihen kerran livenäkin.

”Yhden isomman CS:GO -turnauksen jälkeisessä yksi nuori miespelaaja alkoi humalassa käyttäytymään väkivaltaisesti, huorittelemaan ja haukkumaan minua ja huutamaan, kuinka naiset eivät saisi tulla e-sportsiin ’miesten alalle’”, Nuorgam kertoo.

Jokin aika sitten Nuorgam teki pelivideosivusto Twitchiin opasvideoita, jossa kertoi Dota 2:n support-roolin toiminnasta. Hän päätti lopulta lopettaa videoiden teon niihin tulvineiden vihakommenttien takia.

”Niitä tuli joka videoon, aivan hirvittäviä kommentteja raiskausuhkailuista lähtien. En vaan jaksanut sitä enää.”

”Kun LanTrekissä ja Seulissa on kuitenkin ihan mahtavaa porukkaa, niin haluan joistain vapaaehtoisista kanavista sulkea naisvihaa pois. Ettei ihan mene usko tähän hommaan”, Nuorgam sanoo.

Naispelaajat eivät ole harvinaisuus.

Tilastojen mukaan naispelaajia alkaa olemaan jo lähes yhtä paljon kuin miehiä, Yhdysvalloissa pari vuotta sitten jo 48 prosenttia. Nuorgam kannustaa naisia ja muunsukupuolisia olemaan rohkeasti omia itseään nettipeleissä, eikä esimerkiksi piilottelemaan sukupuoltaan.

”Ei tässä mikään pieni vähemmistö olla. Jos kaikki naiset uskaltaisivat vaikka peleissä puhua aina sinne voice chattiin, ei siitä ehkä joka kerta yllätyttäisi.”

Silti alalla esiintyy joskus myös epäsuoraa syrjintää.

Pari vuotta sitten eräs suomalainen Hearthstone-turnaus sai kansainvälistäkin huomiota, kun tapahtuman ilmoitettiin olevan sallittu vain miehille. Järjestäjät vetosivat asiassa kansainvälisen e-urheiluliiton IeSF:n sääntöihin, joita liitto kohun seurauksena muutti.

Seksistisiä asenteita naiset eivät kohtaa pelkästään e-urheiluskenessä, vaan verkkopelaamisessa yleensäkin, jatkuvasti.

Nuorgam kertoo, ettei koskaan esimerkiksi Dotaa pelatessaan osallistu voice chattiin, eli puhu mikrofoniin kaikille pelaajille kuuluvalle kanavalle.

”Koska jos puhun, ’naiset keittiöön’ -tyylinen perussovinistinen huutelu alkaa välittömästi.”

11

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • errorerror

      ”Enkä tiedä yhtäkään naispuolista pelaajaa, joka ei olisi samaa kohdannut”, hän sanoo.

      Seksismi pelimaailmassa on noussut viime vuosina esille lähinnä #Gamergate-selkkauksen myötä. Gamergatesta voi lukea laajemmin voi tästä Nytin pitkästä artikkelista. Joidenkin mielestä Gamergatessa oli alunperin pelijournalismin ongelmiin puuttumisesta, mutta joka tapauksessa se laajeni edetessään naisvihaksi.

      Osaltaan kyse on eräänlaisesta kulttuurikamppailusta, joka näkyy muussakin popkulttuurissa. Jotkut miespelaajat kokevat perinteisten arvojen olevan uhattuna pelimaailmassa ja vastaavat tähän kuviteltuun uhkaan aggressiivisesti.

      Kuluneen vuoden aikana – ja Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen – päätään on nostanut myös Gamergatea sivuava laajempi nettiliike, jota kutsutaan alt-rightiksi.

      Suurimmaksi osaksi nuorten, valkoisten miesten löyhään liikkeeseen kuuluu kaikenlainen ”poliittisen korrektiuden” vastustaminen, usein myös äärimmäinen rasismi ja seksismi. Kaikenlainen loukkaava kielenkäyttö pitäisi alt-rightin hengenheimolaisten mielestä vain kestää, muutoin ”uhriutuu.”

      Onko naisviha pelimaailmassa Nuorgamin mielestä pahentunut tällaisen ajattelun yleistyttyä?

      ”Ainakin siitä on tullut näkyvämpää. Ja sellainen ajattelu on selvästi lisääntynyt, että mitä tahansa voi sanoa, jos sen kuittaa vitsiksi. Mutta jos olet ’vitsillä’ sovinisti, niin ei se ole sen hyväksyttävämpää”, hän sanoo.

      Hän toteaa, etteivät kaikki miespelaajien sovinistiset heitot olekaan välttämättä pahantahtoisia.

      ”Ehkä niiden on joskus tarkoitus olla kaikessa absurdiudessaan hauskoja. Mutta kun heittojen kohteeksi joutuu viikoittain, ei se vain ole hauskaa, vaikka olisi kuinka vitsiksi tarkoitettu.”

      Suuri osa miespelaajista ei tietenkään heitä sovinistiläppää peleissä edes vitsillä. Nuorgam sanoo tuntevansa monia miespuolisia pelaajia, jotka vastustavat kaikkea syrjintää ja tunnustautuvat avoimesti feministeiksi. Mutta aniharvoin hekään puhuvat avoimesti pelimaailman seksismiä vastaan.

      ”En ole nähnyt edes parhaimpien kavereitteni sanovan asiasta mitään. Useimmiten se vaan sivuutetaan: tyyliin että ei sitä nyt niin paljon tapahdu, sellaista sattuu, ei siitä tarvitse välittää. Tuollaista kummempaa kannanottoa harvemmin saa keltään mieheltä.”

      Nuorgam arvelee hiljaisuuden johtuvan Suomen pienehköistä pelipiireistä, jossa kukaan miespelaaja ei halua leimautua ’suvakiksi.’

      ”Mutta ei se ole ’suvakkia’, jos ei vain ole kusipää.”

      Mitä koko asialle sitten pitäisi tehdä?

      Ainakin pitää asiasta ääntä ja yrittää saada pelaajia ymmärtämään, millainen käytös ei vain ole ok, Nuorgam sanoo.

      Miespuolisista peliharrastajista monet ovat hyvin nuoria. Teini-ikäinen ei välttämättä tajua, että sovinistinen huutelu oikeasti vaikuttaa toiseen ihmiseen.

      ”Nimenomaan nuoria pelaajia pitäisi valistaa tästä erityisesti. Jos aikuiset huutelevat tuollaisia, he tietävät tasan tarkkaan olevansa kusipäitä. Mutta lapset ja teini-ikäiset eivät välttämättä ymmärrä.”

      Nuorgamin mukaan Seul valmisteleekin parhaillaan eettistä ohjeistusta pelaajille. Siinä painotetaan, kuinka ketään ei pelimaailmassa saa syrjiä sukupuolen, kansallisuuden, seksuaalisuuden tai minkään muun vuoksi, kuten ei tosielämässäkään.

      Viime aikoina e-urheilun seksismiä on alettu pikkuhiljaa tuoda esille mediassakin. Muutama päivä sitten aiheesta puhui BBC:n jutussa Steph Harvey, yksi menestyneimmistä naispuolisista kilpapelaajista.

      ”Tosin tuohon artikkeliin tuosta tehtiin heti vastine, jossa mies kertoi että eihän tämä pidä paikkaansa”, Nuorgam naurahtaa.

      ”Mutta kyllä mulla on vahva usko, että muutos parempaan vielä tulee. Kunhan edes yhä useampi tulee tämän asian kanssa julki ja yrittää saada jakeluun, ettei se ole ok. Mikään ei ole koskaan muuttunut hiljaa olemalla.”

      • Apostolientekoja

        Kyllä se varmaan pitää paikkansa että kommenttia tulee. Minä nimittäin en tunne yhtäkään miespuolista pelaajaa joka ei olisi ottanut hittiä somen kautta. Miksi naisten pitäisi olla suojattuja tältä?


    • errorerror

      nyt.fi/a1480301866627

      Miksi miehet syrjivät miesvaltaisissa harrastuksissa naisia? Mikä näitä miehiä vaivaa? Eihän kukaan syrjisi miehiä naisvaltaisissa harrastuksissa, kuten ratsastuksessa tai taideharrastuksissa, vaan päinvastoin oltaisiin iloisia miesten läsnäolosta. Miksi miehet ovat niin noloja käytöksessään?

      • eihän.nyt.kukaan

        Ihme juttu. Kuitenkin on vain naisille tarkoitettuja kuntosaleja eikä Unioniin hyväksytä ollenkaan miehiä.

        Mutta se on taas ihan eri asia.


      • Tsatstatsaa

        Naisvaltaista tanssiharrastusta harrastaneena valkoisena heteromiehenä voin kertoa, että kyllä naiset syrjivät, vittuilevat ja puhuvat vielä selänkin takana paskaa.


      • wweerrtt

        Voitko mainita jonkun ihan käytännön esimerkin?

        En ole koskaan kuullut missään naisvaltaisessa harrastuksessa, että naiset haukkuisivat miehiä liittyen miehen sukupuoleen. Se on taas ihan eri asia jos ei osaa ja palautteen vastaanottaminen voi miehille olla vaikeaa, jos ympärillä on naisia. Nainen kestää kovempaa palautetta, mies vetää nopeasti herneen nenään, jos häntä kohdellaan samalla tavoin. Miehet saavat usein erityistä suojelua esim. ratsastuksessa, koska heitä on niin vähän.


      • naistenkotkotukset
        wweerrtt kirjoitti:

        Voitko mainita jonkun ihan käytännön esimerkin?

        En ole koskaan kuullut missään naisvaltaisessa harrastuksessa, että naiset haukkuisivat miehiä liittyen miehen sukupuoleen. Se on taas ihan eri asia jos ei osaa ja palautteen vastaanottaminen voi miehille olla vaikeaa, jos ympärillä on naisia. Nainen kestää kovempaa palautetta, mies vetää nopeasti herneen nenään, jos häntä kohdellaan samalla tavoin. Miehet saavat usein erityistä suojelua esim. ratsastuksessa, koska heitä on niin vähän.

        Nainen kestää kovempaa palautetta. Salli minun nauraa. Useimmat naiset eivät kestä palautetta ollenkaan kun taas miehet saavat kovaa ja ankaraa palautetta ja ovat tottuneet siihen. Siltikin se vituttaa kun tulee asiatonta palautetta. Niin ja naiset syrjivät, vittuilevat ja puhuvat pahaa selän takana myös toisista naisista. Se on naissukupuolelle ominainen käsittämätön toimintatapa. Kaikkein vähiten sellaista toimintaa kestävätkin toiset naiset, ne herkemmät, kiltimmät ja tunnollisemmat. Miehet kestävät sitä paremmin. Naisille on välillä pakko sanoa, että ettei tästä tule mitään, kun pitää kaikki aina tehdä niin vaikeaksi. Ei ihme, että naisten työpaikoilla työnteosta ei tule välillä mitään. Miehet sentään hoitavat työnsä, vaikkeivat pitäisikään toisistaan.


    • vaikene.ruumis

      Counterstrikissa huutelijan voi yksinkertaisesti tappaa. Joten mikä oli ongelma?

      Eikö kyvyt riitä siihen? No sitten...

    • 14plus19

      Hei haloo hifk! Nyt tuprutetaan jotain paskaa kyllä. Meil on pakolaiskriisi menossa ja tälläst paskaa karatisoidaan täällä.

    • yxwaan

      Taitaa osaa miehiä ahdistaa se kun huomaakin ettei ole tässäkään niin ainutlaatuisia ja ylivertaisia verrattuna muihin. Sitähän voi vaikka tulla nainen ja ampua headshotin niin nolottaa! Suu kiinni ja ammu eka ite niin ei tarvii nolostua!

      • toinenvaan

        No kuule miehillä on yleensä sen verran hyvä itsetunto, että he ovat vaan ylpeitä siitä jos nainen onnistuu ja osaa. Siitä ei kukaan mies ole ylpeä jos alkaa se hemmetin pikkuprinsessakäytös.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe