Köyhän nuoren miehen energiatarve ja kasvissyönti

whattöö

Hei. Olen reilu parikymppinen mies, ja vahvasti on jo useamman vuoden askarruttanut omat mahdollisuuteni kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Olen aina ollut lihansyöjä, ja en voi sanoa kuuluvani siihen tunteellisimpaan ryhmään joille lihansyönti aiheuttaa massiivisia tunnontuskia. Kuitenkin se fakta, millä tavalla elintarvikkeiksi päätyvät elikot joutuvat lyhyen elämänsä elämään on niin brutaali, että se tekee lihatuotteiden syömisestä väistämättä hiukan vastenmielistä.

Kasvisruokaan siirtymisessä on kuitenkin montakin aika merkittävän suurta ongelmaa, jotka ovat:

1. Energiansaanti. Energiankulutukseni on todella massiivista, koska harrastan säännöllisesti liikuntaa ja teen fyysisesti kuormittavaa työtä/opiskelua. Jonkin laskurin perusteella energiatarve päivittäin on n. 4000kcal

2. Raha. Olen opiskelija, ja pärjäilen ruokaostoksilla n. 15-20€/vko.

3. Suhde sen välillä, kuinka helppoa on suunnitella ja toteuttaa monipuolinen ruokavalio jatkuvasti, turvaten samalla energiansaannin sekä rahapuolen.

4. Riittävästi ravintoaineita. Kun jättää lihan kokonaan pois, voi varmaan tulla ongelmia esim. proteiniin kanssa. Olen aika vähän näihin perehtynyt, mutta käsittääkseni tämä ei ole ihan yksinkertainenkaan asia.

Onko täydellinen vegaanius edes mahdollista näillä kriteereillä ilman, että kaiken työn, nukkumisen ja urheilun lisäksi ainoa aktiviteettini on vegeruoan valmistus?
Onko kasvisruokailu muutenkaan edes eettisesti niin hyvää kuin puhutaan?(soija ja sademetsät etc)

Valaiskaa please!

6

244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • os_viittaa
    • Zedä

      http://vegaanihaaste.fi/info/

      Vegaanihaasteen sivuilta löytyy paljon infoa :) Suosittelen haasteeseen ilmoittautumista, sitä voi kokeilla vaikka aikoisikin vasta esim. kokeilla kasvisruokaa, ja jokainen saa osallistua omilla ehdoillaan. Voit valita itsellesi oman tuutorin joka voi auttaa henkilökohtaisesti sopivien tuotteiden valinnassa, ja uutiskirjeistä (ne löytyy myös tuolta nettisivuilta) löytyy paljon vinkkejä ja yleisimmät ongelmat käsiteltyinä.

      Vegaaniruualla saa varmasti tarpeeksi kaloreita ja proteiinia kun vaan tutustuu vähän ajatuksella mitä on tekemässä, ja urheillakin pystyy mainiosti. Ruokaa saattaa joutua syömään aiempaa enemmän tai useammin. Kannattaa huolehtia myös erityisesti että saa tarpeeksi rasvaa koska kasvisproteiinit on usein lihaan verrattuna lähes rasvattomia. Öljyistä saa myös hyvin energiaa. Pavut, linssit, soijavalmisteet ja aasiakauppojen tofu on myös älyttömän halpaa perusruokaa. Nopeaa ruokaa kaipaavalle esim. linssit tai soijarouhe keittyy 10 minuutissa, ja tölkkipavut voi käyttää heti sellaisenaan. Alkuun kuluu toki vähän enemmän aikaa että oppii mistä tykkää, ja uudenlaista maustamista.

      "Onko kasvisruokailu muutenkaan edes eettisesti niin hyvää kuin puhutaan?(soija ja sademetsät etc)"

      Kasvisruokailun voi toteuttaa miljoonalla eri tavalla. Niihin mahtuu hyvin epäeettisiä, kuin myös eettisiä tapoja. Soijasta käytetään maailmanlaajuisesti 80% rehuksi siipikarjalle, sioille, kasvatetulle kalalle ja naudoille. Tuotantoeläimet syö monta kiloa soijaa yhteen tuottamaansa lihakiloon nähden, joten jos söisimme soijan suoraan, sitä tarvitsisi viljellä paljon vähemmän. Soijaa kasvaa onneksi muuallakin kuin sademetsissä! Kaupasta löytyy kaiken tyyppisiä soijatuotteita valmistettuna Euroopassa ( esim. Serbiassa) viljellystä soijasta. Kasvissyöjä voi helposti tarkistaa soijan alkuperämaan, mutta lihasta ei selviä missä rehusoija kasvaa.

      Kotimaista kasvisproteiiniakin saa esim. härkäpapu, hampunsiemen, herne, kvinoa... Go Green myy useita Ruotsissa kasvaneita papulajikkeita.

    • ehdotus-

      Oma tyttäreni siirtyi kasvissyöjäksi viime syksynä. Hänkin harrastaa monipuolisesti urheilua, joten ravintoon on todella kiinnitettävä huomiota. Ja energiantarve hänellä on aina ollut suuri, eli jääkaapin ovi käy tiuhaan.

      Itselleni ruoanlaitto on ollut aina ihan mieluisaa ja nyt olen rohkeasti ryhtynyt kokkailemaan kasvisruokia, vaikka mieheni kanssa enimmäkseen syömmekin vielä sekaruokaa. Tosin olen meidänkin ruoistamme vähentänyt lihan määrää huomattavasti. Nykyään perheessämme eniten lihaa taitaakin syödä pikkuinen Chihuahuamme, jolle keittelen broileri-hirssi-mössöä.

      Hyviksi olen havainnut soijarouheen, nyhtökauran, linssit ja herneet. Soijarouhetta voi käytää jauhelihan korvikkeena. Itse tykkään tehdä siitä spagettikastikkeen. Nyhtökaurasta teen helpon tomaattipohjaisen kastikkeen. Linsseistä teen keiton ja paksuna se sopii myös pastakastikkeeksi. Herneistä valmistuu luonnollisesti hernekeitto.

      20 euron budjetilla voisi tehdä esim. pariksi päiväksi tomaattilinssikeiton (kustannus 1,5 € kahdeksi päiväksi), kolmeksi päiväksi hernekeiton (kustannus 1 € kolmeksi päiväksi), viikonloppuna voisi herkutella nyhtökauratomaattikastikkeella täysjyväpastan kera (kustannus 5 € kahdeksi päiväksi). Aamiaisella voisi syödä esim. auringonkukan siemenillä ja kurpitsansiemenillä tuunattua kaurapuuroa (kustannus viikoksi n. 3 €). Illalla ja välipalalla leipää, juureksia ja hedelmiä (kustannus viikoksi n. 5 €). Jäljelle jäävillä 4,5 eurolla voisi ostaa litran kauramaitoa ja litran soijajugurttia.

      Oman kokemukseni mukaan kasvisruokien valmistamiseen ei mene sen enempää aikaa kuin muidenkaan ruokien. Ja kun syö useampana päivänä samaa ruokaa, säästää sekä aikaa että rahaa.

    • papu_linssi_siemen
    • seitanpäivä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe