Laturi , korvaaminen aurinkokennolla

kaikkitehtäväitse

Jos olet rajoittunut mieleltä ohita tämä keksustelu.Kiitos.

Pohditaan ongelmaa ja ratkaisuja sekä kulutuksen määrä yms.
Ideana olisi ettei olisi olenkaan itse laturia kokoautossa vain lyhempi remmi tai pelkkä kiristyspyörä laturin kohdilla. Ensimmäinen säästö olisi painossa joka kompensoituu isommalla akulla ja paneelitkin painaa useita kiloja. Itse paneelit on kyllä vain 2-4mm paksuja joten ei ilmanvastus muutu kyllä havaittavasti.
Sähkön käytä pitää rajoittaa se on selvä. Esim ei penkinlämmittimiä ei takalasin lämmitystä ei radioa , sähköikkunoiden käyttöä ns ei niin pakollista käyttöä olenkaan.
Paljonko startti ottaa eri lämmöillä. Ajovalot varmaankin ledi tyyppiset samoin kaikki polttimot koko autossa. Puhallin harjattomaksi . Ajoviima parantelu puhallukseen optimointi. Sähkö ohjaustehostin tehon otto? Rengastuskin vaikuttaa siihen.
Moottorin ohjaus vie sytytys x määrän tehoa, wattia eri nopeuksilla ?

Monta asiaa mutta pienistä puroista se säästö ja tehon tarve määrä tulisi esille.
Paneelia katolle ja konepeltiin takaöluukkun miten mihinkin autoon mahtuu. Eipä auton lookki muutu sen ihmeemmin .
Oma auto tyhjä katto pinta on 1,8m2 ja pieni konepeltiin . Pika lasku sen ihmeemmin googlettelematta enempää antoi tehoksi n 270w pinta alaan tehon. Hämärässä talvessa kenties 10 osan hmm akun koko ja akun lataus välillä verkosta on varmaan tarpeen välillä. Hyvä akku valvonta kertoo asian heti reaaliajassa.
Tämmöinen asia joka ei todellakaan sovellu kaikille mutta aika monelle uskoisin. Eipä vedetä hernettä oikeiden ilmaisuden takia vaan yritetään itse asiassa pysyä -ilman omaa laturia koko auto.

Tämmöistä ja ihan selvästä päästä ilman holhoojaa on tullut pohdittua. Kun viitsisi alkaa kokeilemaan mittaamaan omalla autolla asioita. Ei ole helppo rasti nykyautoille.

15

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jadynamotkumiloihin

      ootko pohtinut jos laittais tuulivoimalan katolle ?

      • kaikkitehtäväitse1

        Tuulivoimala olisi näppärä ideä jos taittuisi millien paksuiseksi kun autolla ajetaan.Muuten voisi pieni hutki akatoll akun auto parkissa. Suomen talvessa hiukan hankalaa. Ei taida toimia.


    • eituletoimimaan

      Laturinhan saa irti mistä tahansa autosta kun vaan irroittaa ja suojaa siihen tulevat johdot. Sitten voit alkaa kokeilla montako kilometriä autolla pääsee ja lähteekö vielä käyntiin sen jälkeen.

      Koko ideasi on kuolleena syntynyt. Nykyauto tarvitsee kymmeniä ampeereja virtaa vaikka mitään ylimääräistä ei ole päällä ja talvipakkasella käynnistyksen jälkeen dieseleissä voi kulutus olla toista sataa ampeeria.

      Siinä ei paljon aurinkokennot auta, hihnavetoinen generaattori on pakko olla.

      • kaikkitehtäväitse2

        No ei se noin yksinkertaisesti toimi vain poistamalla. Jää vesipumpun remmi löysälle ja ohasutehostin ellei sähköinen. Muuten voisi kokeilla täysin vakion auton kulutuksen tosin noin. Vesipumppu pitäisi olla sähköinen ja öljypumppunkin ja pyörivät vain tarpeen mukaan. Diesel merkistä riippuen kuluttaa hehkuilla kyllä mutta usein on hehkut rikki eikä kuski huomaa mitään ennkuin vasta reippaamilla pakkasilla joten pieni taitaa olla tarve sähköistä kuitenkin dieselissä. Bensaa enempi tuumin kyllä. Niin meneekö diesel vähemmällä sähköllä kuin bensa?
        Mihin se nyky auto tarvitse kymmeniä ampeereja? Kerro . Minä en tiedä.

        Kuolleena synytyneitä ajatuksia on paljon esim tietokone ,semmoista ei tarvitse kuin muutama maapallolla oli myös erittäin varma tieto. Hiukan meni metsään joten eteen päin ajatukset ei synkkyyteen.


    • Pärnäsenkorjaamo

      Olet tainnut korkata sen joululahjaksi saamasi putelin liian aikaisin.

      • kaikkitehtäväitse3

        Absolutusti. Älä anna negatiivisille ajatuksille valtaa noin helpolla.


    • kaikkitehtäväitse3

      Stirling moottori laturille tuottamaan sähköä . Kuumuuden hyväksikäyttö olisi hyvä,sitä on paljon. Tuommoisia takan reunalla olevia puhaltimia on mutta miten autokäyttöön soveltuvaa löytyy? tuon tyylisiä mutta auto on soveltuvia. Voisivatko kenties jäähdyttää kesäkuumaa autoa parkissa? ei kuluta sähköä.

      Pieni huomautus asiaan:

      "Jos olet rajoittunut mieleltä ohita tämä keksustelu.Kiitos."
      "Tämmöistä ja ihan selvästä päästä ilman holhoojaa on tullut pohdittua."
      "Tämmöinen asia joka ei todellakaan sovellu kaikille mutta aika monelle uskoisin."

      Kun tahtoo tuo lukemisen ymmärtäminen ja mitä se tarkoittaa olla hukassa niin HUOM.

      • Mielenkiintoinenteoreema

        unohdetaan nuo stirlingit, liikaa liikkuvia osia sekä erinomainen tehohäviö kun laturia pyöritetään.

        Peltier-elementtejä voisi tutkata tarkemmin, jos kaavailisi moottorin tuottaman hukkalämmön sähköksi muuntamiseen. Jonkintyyppinen välijäähdytin/lämmönvaihdin jossa peltiereiltä saatava teho ajetaan säätimen kautta akustoon.

        Sähkömoottorihan hoitaa vedenpumppauksen paremmalla hyötysuhteella vs. hihnavetoinen pumppu. Se vain vaatii sähköä toimiakseen ja kun perinteinen laturi pudotetaan pelistä pois niin haastettahan siinä sitten on yllinkyllin.


    • JärkevämpiäVaihtoehtoja

      Täysin typerä ja kuolleena syntynyt idea AP:lla. Järkevämpää olisi lisätä aurinkopaneeli, jännitteensäädin, diodi(estämään sähkön kulkeminen väärään suuntaan) laturin "apuriksi". Tällöin laturille itselleen tulee vähemmän kuormitusta, minkä ansiosta laturi pyörii kevyemmin aiheuttaen vähemmän pyörintävastusta moottorille. Tämä myös estäisi akkua tyhjentymästä auton mahdollisen pidemmän käyttämättömyyden aikana tai talvella useiden erittäin lyhyiden ajomatkojen seurauksena. Tosin saattaapi olla että laturin jännitteensäädin saattaisi rasittua entistä enemmän.

      Näin ei myöskään tarvitsisi tinkiä yhtään mistään.

      Järkevintä tosin olisi kylläkin aurinkopaneelin hankkiminen auton sijasta asuntoon, mikäli asuu jossakin korvessa. Koska tällöin mahdollisen tavallisen sähköverkon sähkökatkon aikana olisi asunnossa siltikin edes jonkinlaiset toimivat sähköt valoja ja joitakin muitakin vähän sähkövirtaa tarvitsevia laitteita varten.

    • Jokutekemäänsäädin

      Jokin äly laturi joka osaisi ohjata energian oikeisiin paikkoihin olisi tarpeen. Ylilataus menisi tarpeen mukaan koneen lämpöisenä pitoon tai jäähdyttää ohjaamoa lienee tarvittavat purkupaikat.

    • KQLMEKAKARAAJARAKKI

      Ladattavissa hybrideissä ja täyssähköautoissa voisi olla oikeasti hyvä juttu ☺. Muistaakseni(saatan olla väärässä)nykyään on aurinkopaneelia olemassa "kalvona" jolla voisi pinnoittaa koko auton. Onhan aurinkosähkollä lennetty pallon ympäri.
      Tehosta en tiedä, tuskin riittää edes optimioloissa reaaliaikaiseen tehon tarpeeseen, tuo pallon ympäri lento, kone oli kuiteski "tehopursi" jonka liitosuhde oli (taas muistaakseni) 50> ja kennopinta-alaa ihan helvetisti.
      Vaan lisänä torakka sopassa 😂.

    • sitsekulkeejoo

      Olen itse miettinyt samaa, eli "Puolihybridiä", kaikki laitteet vaihdetaan sähköisiksi, vesipumppu, ohjaustehostin, ilmastointi, ja kaikki muutkin. Laturi poistetaan, ja tilalle kunnollinen akusto, sellainen että riittää 600-800km ajeluun. Kaikki valot muutetaan LED mallisiksi. Akkuja ladataan sitten kotona ollessa, ja voi tietysti ladata muuallakin. Mutta paljonko säästyisi bensaa tällä systeemillä? Ja paljonko tarvitsisi akkuja?

    • teeseitsemielummin

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1356
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe