Asumisoikeuksien tarjoaminen - prosessiin vauhtia?

Hasottaja

Tässä ketjussa voi tuoda esille ideoita, miten aso-asuntojen tarjoamista hakijoille pitäisi vauhdittaa?

Nykyinen systeemi vaikuttaa turhan byrokraattiselta ja hitaalta. Jos olen oikein ymmärtänyt, asuntoa tarjotaan postitse kirjeellä. Kun huomioidaan hakijoiden ja peruuttajien suuri määrä, menettely on vähän kankea.

Hakijat varmaankin ilmoittavat joka tapauksessa yhteystiedoksi myös puhelinnumeron. Mielestäni tarjous voitaisiin tehdä alkuun tekstiviestillä. Vastausaikaa viikko ja lisäaikaa pyynnöstä vaikka toinen mokoma, jotta ehtii saada raoituksen kuntoon. Viestejä voisi laittaa vaikka viidelle ensimmäiselle tiettyyn asuntoon hakeneelle. Sijanumero viestiin mukaan, jotta tietää tarjouksen riippuvan edelläolijan päätöksestä.

31

2447

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Myllevi-mylen-myllylä

      "prosessiin vauhtia?"
      "byrokraattiselta ja hitaalta"
      "asuntoa tarjotaan postitse kirjeellä"

      "Mielestäni tarjous voitaisiin tehdä alkuun tekstiviestillä."
      Sä oot ihan huippu. Tuolla saadaa prosessia nopeutettua jo melkein vuorokaudella.

      Toki se vaatii että ATK-systeemejä muutetaan siten, että siihen saadaa lisättyä automaattisesti toimiva tekstiviestipalvelu kun nuo nykyiset systeemit tukevat vain tuota perinteistä postia/sähköpostia ja se varsinainen tarjous laitetaan sitten vaikka pilveen, koska tekstiviestiin se ei mahdu.

      Ja ne joilla ei ole tekstiviestimahdollisuutta niin ne ei mitään asuntoa tarvitsekkaan.


      ja ps. ne tarjoukset taidetaan lähettää nykyisin e-postilla

      • kvv

        Miten niin ja millä e-postilla? Eikö tarjous tule enää ollenkaan postilaatikkoon?


      • AsoAso

        Eiköhän se riipu, mistä asumisoikeusyhtiöstä kämppää hakee, että tuleeko tarjoukset postilla vai sähköpostilla vai puhelimitse. Tietääkseni ainakin HASO lähettää vain ja ainoastaan postilla. Voisi tosiaan sekin firma hankkia uudet ATK-systeemit.


      • emailhaso
        AsoAso kirjoitti:

        Eiköhän se riipu, mistä asumisoikeusyhtiöstä kämppää hakee, että tuleeko tarjoukset postilla vai sähköpostilla vai puhelimitse. Tietääkseni ainakin HASO lähettää vain ja ainoastaan postilla. Voisi tosiaan sekin firma hankkia uudet ATK-systeemit.

        Vain sähköpostilla tuli ainakin minulle tarjous HASOlta eilen.


      • kruunuvuorenranta

        Oliko uudesta yhtiöstä tarjous? Kruunuvuorenranta? Anteeks uteliaisuus, mutta kun itse hakenu sieltä niin mietin heti joko sieltä on alkanut tarjouksia tulla 😊


    • Ulkomaanelävä

      Kauanko annetaan nykyisin harkinta-aikaa tarjouksen lähettämisestä siihen, että tarjoukseen on vastattava? Ainakin tänne ulkomaille kestää postin kulku viikon ja ylikin, joten sitten tarjouksen lopulta saavuttua tuskin ehtii edes varata aikaa lainaneuvotteluihin Suomessa.

      • tabou

        Kaksi viikkoa on aikaa käydä katsomassa asunto ja vastata tarjoukseen. Oman tarjoukseni sain kirjeitse ja (asunnon katselmuksen jälkeen) vastasin sähköpostilla, sekä vahvistus asunnon saannista tuli sähköpostilla. Muutaman päivän homma.
        Tosin en mennyt pankkiin ollenkaan, omalla olemassa olevalla rahalla "ostin". Allekirjoituspäivä sopimukselle oli pari viikkoa tarjouksen hyväksymisestä ja maksut erääntyivät parin viikon päästä tästä allekirjoituspäivästä. Välissä piti toki toimittaa tietoja kaupungin asuntotoimelle hyväksyntää varten.

        Mihin niitä lainaneuvotteluja muuten tarttee, eikös ASO-asunnon sopimus takaa itse siihen tarvittavan lainan 100%? Niinhän sitä mainostetaan...


    • kylmälehtojavalkoinenris

      "Mihin niitä lainaneuvotteluja muuten tarttee, eikös ASO-asunnon sopimus takaa itse siihen tarvittavan lainan 100%? Niinhän sitä mainostetaan... "

      Nykyisin ei taida enää ASO-sopimus sataprosenttista takausta antaa ja toisaalta se, että on 100prosenttiset takaukset ei tarkoita, että saisi lainaa.

    • Hasottaja

      Kyllä tekstiviestiin mahtuu ihan hyvin tarvittavat tiedot eli tyyliä: "teille tarjotaan asuntoa x, koko y, kohteesta z. Olette ko. asuntoon sijalla 3. Teitä pyydetään ilmoittamaan x mennessä otatteko tarjotun asunnon".

      Sitten jos tarttuu tarjoukseen, aloitetaan järeämpi sopimuksien laatimiseen tms. liittyvä tietojenvaihto, joka voi tapahtua osapuolille sopivalla tavalla (kirjeitse, sähköpostitse, paikan päällä käymällä tai ihan miten tahansa). Jos peruu hyväksyvän ilmoituksensa, numero kuluu.

      Kun viesti menee kerralla vaikka viidelle ensimmäiselle ja vastausaikaa olisi viikko, asukasvalinta nopeutuu, yksinkertaistuu ja tehostuu. Hakijat miettivät mitä haluavat ja milloin haluavat.

      • tabou

        Jos vain viikko aikaa käydä katsomassa asunto ja vastata, onpa mukavaa a)hakijalle b)vielä asunnossa asujalle.
        Jos tarjous lähetetäänkin vaikka kymmenellekin, ja viikossa pitäisi kaikki (pahimmassa tapauksessa) saada asuntoon käymään, voi olla lähtijälle liian stressaava aikataulu. Saatikka saada kaikkien aikataulut sopimaan, kun nykyäänkin on aamu-, ilta- ja yötyötä...
        Toki kaikki hakijat ei edes mene katsomaan haluttua kohdetta, kunhan roikkuvat haussa.
        Mutta on se viikko aika vähän aikaa, kun kuitenkin vain 5 arkipäivää hoitaa asiat.


    • 7464436

      Asosta luopuvalla on 3 kuukauden irtisanomisaika, joten ehtii sen siinä ajassa hyvin myydä, jos on kysyntää. Toisaalta kaksi viikkoa näytön ajoittamiseen on käytännössä minimi, koska paha sitä on mennä ostamaan käymättä, ja jossakin viikon marginaalissa se näyttö taas saattaisi muodostua kynnykseksi, sillä jos niitä 5 kiinnostuneen eriä sattuisi olemaan useampi silloin kun se oikea ostaja löytyy vasta sieltä kymmenennen paremmalta puolelta, niin kolmenkin eri näyttöerän järjestäminen voi tuottaa vaikeuksia ilman jotain huoltoyhtiön apua ja loppujen lopuksi keskimääräinen näyttöaika voisi venyä vähintään samaan kuin nykyisin.

    • tyhmyyttäköoli

      Sellaisenkin moka voi tehdä kuten min, eli luulin et kolme kertaa jo ei hyväksy asotarjousta niin numero menee hännille.
      Miksi ei kerrota niin et sen ymmärtää ja laiteta tietoa et numero on nyt menny, ja hae uutta jos haluat jatkossa ason.

      • tabou

        En ole minä ainakaan menettänyt numeroani, vaikka kieltäydyin saman kohteen eri asunnoista kolmesti. Ei vaan enää tarjottu ko.kohteesta asuntoa (oli uudiskohde, valmis joskus vuoden päästä).
        Hain samalla numerolla muita saman yhtiön asuntoja ja pääsin sitten vapautuneeseen asuntoon ihan normaalisti, jonosta paikalta 5. Kukaan näistä neljästä ennen minua ei edes käynyt asuntoa katsomassa eli olinkin hyvin varma asunnon saannistani.

        Että en ymmärrä, miten sen numeron voi menettää muuttamatta asoon?


      • 7464436

        Ason hankinnassa on ostajalla selonottovelvollisuus, kun niissä lähtökohtaisesti myös riski sijoitukselle, mutta tietysti siinä tapauksessa että kunnan viranomainen olisi sattunut antamaan täysin virheellistä tietoa, voisi alkaa vaatimaan jotain hyvitystä, vaikka itse kauppaa tuskin muuttaisi miksikään.


    • perliini

      Samaa mieltä Hasottajan kanssa siitä,että järjestelmää olisi syytä kehittää. Ehdottaisin seuraavaa:

      1.) Hakija tekee hakemuksen kirjautumalla pankkitunnuksillaan asiontipalveluun. Hakemuksen voisi kohdistaa useampaan asuntoon (ATT:lla nyt vain 5/ kohde) . Monelle riittäisi, että ylipäätään saisi sopivan kokoisen asunnon, eikä tarvetta valitsemiseen ole.
      2.) Hakuajan umpeuduttua julkistetaan tulokset nettisivuille: hakemuksia xxx kpl. Ta
      3.) Hakuun osallistuneet voisivat seurata tilannetta asiointipalvelun kautta. Siellä tiedot tasoa: asunto a11 tarjottu numerolle 12345, asunto a12 tarjottu numerolle 8311 jne. Tarjouksen saaneet saisivat tekstiviestin: "Sinulle on asuntotarjous asiointijärjestelmässä. Ilmoita 14 vuorokauden kuluessa, vastaanotatko asunnon. "
      4.) Hakija kuittaa asiointijärjestelmässä kyllä tai ei (jolloin siirtyy seuraavalle).
      5.) Ilman asuntoa jääneitä pyydetään kuittaamaan asiointijärjestelmässä, haluavatko olla mukana mahdollisissa peruutusasuntojen jaossa.
      6.) Lopuksi se kaikki kiinnostavin asia, eli millä numeroilla saatu, ilmoitettaisiin julkisesti verkkosvuilla.
      7.) Peruutusilmoituksen voisi myös tehdä asiointijärjestelmässä. Peruutuksen jälkeen asuntoa tarjottaisiin niille, jotka ovat kuitanneet olevansa vielä kiinnostuneita.
      8.) Asiointijärjestelmään voisi ilmoittaa asunnot, joista on kiinnostunut (alue, koko). Kun asuntoja tulee haettavaksi, tekstiviesti-ilmoitus: "Uusia asuntoja haettavana asiointijärjestelmän kautta."

      • 7464436

        "asunto a11 tarjottu numerolle 12345, asunto a12 tarjottu numerolle 8311 jne. "

        Huoneistokohtaiset tiedot täytyy pitää anonyyminä, siinä oma problematiikkansa, vaikka tavalliselle tallaajalle voi olla samantekevää ja teknologia hyppysissä, mutta tämänkaltaisen järjestelmän taivuttava monenlaiseen tarpeeseen ja esimerkiksi ilmoitus kirjeitse voi olla joillekin ainoa käytettävissä oleva vaihtoehto.


      • Teentätätyökseni

        Mitä problemaatiikkaa numeron julkaisemiseen on? Julkisuuslaki sitä ei kiellä. Numero yksinään on anonyumi, kun siihen ei liitetä hakijatietoja.
        Kirjeitse pitää toki toimittaa, jis asiakas niin toivoo.


      • 7464436
        Teentätätyökseni kirjoitti:

        Mitä problemaatiikkaa numeron julkaisemiseen on? Julkisuuslaki sitä ei kiellä. Numero yksinään on anonyumi, kun siihen ei liitetä hakijatietoja.
        Kirjeitse pitää toki toimittaa, jis asiakas niin toivoo.

        Katsoppas vähän sitä prosessia, milloin viranomainen voi antaa tiedon julkisuuslain perusteella ja missä laajuudessa. Sehän on olemassa jo nykyiselläänkin, eikä se siitä sen julkisemmaksi voi muuttua.


      • Asiallista_keskustelua
        7464436 kirjoitti:

        Katsoppas vähän sitä prosessia, milloin viranomainen voi antaa tiedon julkisuuslain perusteella ja missä laajuudessa. Sehän on olemassa jo nykyiselläänkin, eikä se siitä sen julkisemmaksi voi muuttua.

        Voisitko ihan ilkeilemättä kertoa, mikä estää numeroiden julkistamisen, kun kerran tunnut tietävän? Pelkkä numero ei sisällä hakijatietoja, joten en näe ongelmaa.


      • 7464436
        Asiallista_keskustelua kirjoitti:

        Voisitko ihan ilkeilemättä kertoa, mikä estää numeroiden julkistamisen, kun kerran tunnut tietävän? Pelkkä numero ei sisällä hakijatietoja, joten en näe ongelmaa.

        Se nykyinen hakujärjestelmä on käyttöliittymältään vähän kökköisen oloinen, mutta ei sen pidä antaa hämätä, koska kyllä se prosessina on viritetty siihen tappiin kuin laki antaa myöten.


      • 7464436
        7464436 kirjoitti:

        Se nykyinen hakujärjestelmä on käyttöliittymältään vähän kökköisen oloinen, mutta ei sen pidä antaa hämätä, koska kyllä se prosessina on viritetty siihen tappiin kuin laki antaa myöten.

        Ja jos vielä jäi epäselväksi, niin olen vahvasti sitä mieltä, että perse edellä ei hyödytä mennä puuhun, ja tekniset ominaisuudet tulee rakentaa tarkoituksenmukaisen asumioikeusjärjestelmän ehdoilla, eikä päinvastoin.


      • Asiallista_keskustelua
        7464436 kirjoitti:

        Katsoppas vähän sitä prosessia, milloin viranomainen voi antaa tiedon julkisuuslain perusteella ja missä laajuudessa. Sehän on olemassa jo nykyiselläänkin, eikä se siitä sen julkisemmaksi voi muuttua.

        Et vastannut kysmykseen: mikä siellä on mielestäsi salassapidettävää. Saahan ne tiedot nytkin kysymällä toimistosta. Siis mille numeroille minkäkin kokoisia asuntoja on annettu. Lähtökohtaisesti kaikki tieto on julkista ellei JulkL sitä erikseen estä.


      • 7464436
        Asiallista_keskustelua kirjoitti:

        Et vastannut kysmykseen: mikä siellä on mielestäsi salassapidettävää. Saahan ne tiedot nytkin kysymällä toimistosta. Siis mille numeroille minkäkin kokoisia asuntoja on annettu. Lähtökohtaisesti kaikki tieto on julkista ellei JulkL sitä erikseen estä.

        "Lähtökohtaisesti kaikki tieto on julkista ellei JulkL sitä erikseen estä"

        Kaikki tieto ei suinkaan ole julkista saati sitten julkistettavaa, koska julkisuuslaki koskee vain viranomaisen hallussa olevaa tai viranomaiselle toimitettua tietoa ja sekin tietyin rajauksin.


      • höpöhöpö_keskustelua
        Asiallista_keskustelua kirjoitti:

        Et vastannut kysmykseen: mikä siellä on mielestäsi salassapidettävää. Saahan ne tiedot nytkin kysymällä toimistosta. Siis mille numeroille minkäkin kokoisia asuntoja on annettu. Lähtökohtaisesti kaikki tieto on julkista ellei JulkL sitä erikseen estä.

        "Lähtökohtaisesti kaikki tieto on julkista ellei JulkL sitä erikseen estä."
        HÖPÖHÖPÖ


    • onkokoko

      Ulkomaanelävä: Kahdessa viikossa ehtii lainan saada, jos on jo hakuvaiheessa ollut yhteydessä pankkiin ja sopinut asiasta. Lainaneuvottelutkin voi hoitaa etänä videoneuvotteluna ainakin meidän pankissa.

    • Opppp

      Kyllä Asoon saa edelleenkin 100% lainan kun on tiedot kunnossa.

    • silta_hakikseen

      jeps, asolaina myönnetty ja nyt jonottelemaan sitä uutta kotia, olen hakenut hopeavuoresta näitä uusia.

      • Kysymysmerkkinä

        Oliko 100 %:n laina uutta aso-asuntoa vastaan? On jäänyt vähän hämäräksi, että koskeeko tämä 10 % omavastuuosuus myös asumisoikeusasuntoja vai ei?


      • Jo_on_markkinat

        Joutuuko tuosta 100% lainasta maksamaan millaista korkoa? Onhan se aikamoinen valtti pankille, että kun maksat isompaa marginaalia saat lainan sataprosenttisena.


      • VelkaaOn
        Kysymysmerkkinä kirjoitti:

        Oliko 100 %:n laina uutta aso-asuntoa vastaan? On jäänyt vähän hämäräksi, että koskeeko tämä 10 % omavastuuosuus myös asumisoikeusasuntoja vai ei?

        Uusi laki koskee myös ason asuntolainoja. 10% täytyy olla laittaa muualta. Nordealla tarjosivat tälle osalle toista lainaa asuntolainan rinnalle. Ja tämä siis mikäli otat pankista asuntolainana. Nykyäänhän on mm. Santanderilla ökykallis laina tarjolla asoja varten.


    • Pelkkää_länkytystäkö

      Meneekö nämä ideat HASO:lle asti vai jäävätkö ne vain tänne keskustelupalstalle pölyttymään kuten kaikki muukin narina?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2024
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      56
      1745
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1465
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1168
    Aihe