Työssäkäynti osittain varhennetun eläkkeen aikana

RJ25

Tarkoituksena olisi jäädä osittain varhennetulle eläkkeelle. Vaihtoehtoiset eläkkeet ovat 25% ja 50%. Tarkoittaako tämä sitä, että jos jatkan työssäkäyntiä, niin vaihtoehtoisesti työssäkäyntiaika olisi 75% ja 50% ? Onko mahdollisesti jotakin muita vaihtoehtoja? Kaikissa tiedotteissa puhutaan vain näistä eläkevaihtoehdoista, mutta tuo työssäkäynti eläkkeen aikana on jäänyt taka-alalle. Millä tavalla esim. työnantajan kanssa sovitaan työssäkäyntiajasta ja onko työnantajan suostuttava siihen, että työntekijä tekee enää vain osan työajasta?

22

1472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Työntekoa osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla ei vaadita eikä rajoiteta. Työntekijän ei tarvitse ilmoittaa työnantajalle olevansa OVE:lla, jos työntekijä ei vaadi työaikaansa muutoksia OVE:lle siirtymisen johdosta.

      Työnantajan on mahdollisuuksien rajoissa järjestettävä osa-aikaista työtä, jos OVE:lle siirtyvä haluaa siirtyä osa-aikatyöhön.

    • eläkkeelle

      Mikäli jäisin esim. 25 % osittain varhennetulle eläkkeelle ja olisin 75 % töissä, niin onko tästä työstä maksettava palkka huomioitu lopullisen eläkkeen määrässä, vai kerryttääkö tämä palkka vielä tulevaa eläkettä?

    • Kyllä sinulle karttuu työnteosta eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa OVE:n rinnalla. Kun siirryt kokonaan vanhuuseläkkeelle, hae maksettavaksi myös se osa eläkkeestä , jota ei vielä makseta. OVE pysyy ovena lopun ikääsi.

      • eläkkeelle

        Onko nyt käytössä olevat eläkelaskurit huomioineet työssäkäynnistä saadun ansion, osittain varhennetun eläkkeen aikana, vai pitääkö tuo 1,5 % itse lisätä eläkelaskurin antamaan lopullisen eläkkeen summaan? Entäpä verotus, meneekö eläkkeestä ja työansiosta eri veroprosentit? Veronmaksajien keskusliiton sivuilla on taulukko, jonka mukaan alle 10000 euroa/v saadusta eläkkeestä ei menisi veroa ollenkaan. Voiko tuo pitää paikkaansa?


    • Eläkelaskureihin pitää syöttää taustatiedot laskentaa varten. Näitä ovat ainakin syntymäaika, työstä saatava palkka, arvio karttuneesta eläkkeestä sekä eläkkeelle jäämisikä.

      OVE on eläketuloa, josta saa verotuksessa eläketulovähennyksen. Eläketulovähennystä pienentää tosin kaikki palkkatulo, jota saa samaan aikaan. Teoriassa, jos henkilö saisi saman summan rahaa joko pelkästään palkkana tai pelkästään eläkkeenä tai sekä palkkana että eläkkeenä, tämä viimeinen vaihtoehto olisi verotuksen mielessä edullisinta. Verottajalta saat tarkempaa tietoa verotusasioissa, www.vero.fi

    • mttim

      hei
      Osaltani 500 päivän työttömyys / lomautuspäivät tulevat täyteen 15.6.2017 jolloin minulla olisi mahdollisuus jäädä eläkkeelle 62 vuotiaana syyskuussa 2017. Mutta jos jään nyt esim. 1.4.2017 osittain varhennetulle eläkkeelle niin vaikuttaako osittaiselle varhaiseläkkeele siirtyminen ko. lisäpäivä laskentaan? Vai kannattaako odottaa tuota 500 päivän täyttymistä ennen OVElle siirtymistä jolloin olisi mahdollisuus siirtyä 62 vuotiaana ns. oikealle eläkkeelle?

    • mttim

      hei

      Jos OVE pysyy ovena lopun ikää niin vähentääkö ove ns. oikeaa eläkettä myös koko ajan?

    • OVE:lle siirtyminen ei vaikuta päivärahalaskuriin, sillä päivärahan ja mahdollisten lisäpäivien maksu jatkuu työttömyyden aikana. Vaikka siirtyisit OVE:lle, sinulla on 62 vuotta täytettyäsi edelleen oikeus jäädä lisäpäivien perusteella vähentämättömälle vanhuuseläkkeelle. Varhennusvähennys säilyy OVE-osuudessa, mutta muilta osin vanhuuseläkkeen määrä on vähentämätön OVE:n jälkeen.

      OVE ei muutu vanhuuseläkkeeksi, kun muu eläke haetaan maksuun. Jos ajatellaan kokonaiseläkettä, niin siihen aiheutuu vähennystä sen verran, kuin varhentaminen on pientänyt OVE:a.

    • mttim

      hei

      Vielä aiheesta. Eli voin olla OVElla 65 vuotiaaksi saakka sekä saada ansiosidonnaista päivärahaa myös ko. ikään saakka jos esim jään OVElle 1.4.2017?
      Käsittääkseni ns. OVE vähennys lasketaan osaltani varsinaiseen eläkeikään 63 3kk saakka ( olen syntynyt syyskuussa 1955 ) mutta ei enää sen jälkeen 65 vuotiaaksi saakka? Tuntuu hiukan uskomattomalta mutta jos näin niin parantaa lähellä eläkeikää olevien työttämien / lomautettujen asemaa

    • Juuri näin eli vähennys lasketaan oman ikäluokan alimpaan vanhuuseläkeikään, joka sinulla on tuo 63 v 3 kk.

    • mttim

      hei

      Kysymys vielä aiheesta. Jos jään OVElle 1.4.2017 mutta lisäpäivien perusteella jäisin kuitenkin eläkkeelle lokakuun alusta 2017 niin loppuuko myös OVE eläkevähennyksen laskeminen?

    • OVEen lasketaan varhennusvähennys sen alkaessa. Esim. jos hakisit OVEn alkavaksi 12 kuukautta ennen alinta eläkeikääsi, olisi vähennysprosentti 12 x 0,4 %= 4,8 %. Tämän verran nostettavaa eläkkeen osaa pienennetään OVEn alkaessa ja vähennys tässä osassa pysyy samansuuruisen lopun ikää.

    • OVEvaiEIOVEa

      Olen syntynyt kesäkuussa 1956 eli alin eläkeikäni on 63,5v. Jos otan 50% OVEn täyttäessäni 61v ja "täyden" eläkkeen lisäpäivien perusteella täytettyäni 62v niin jääkö OVEna otettu eläkepuolisko alennetuksi 30 x 0,4 = 12 prosentilla? Eli saman verran, kuin jos olisin "nautinut" OVEa 2,5v? Eli kannattaisiko jotenkin "sinnitellä" vuosi lisää, jos aikoo elää vielä 10 vuotta lisää?

      • en_ole_ropotti

        Kannattaa sinnitellä vuosi, alat saamaan vuoden päästä jo ensimmäisestä eläkekuukaudesta täyden eläkkeen ja ansiosidonnainen lisää vuoden ajalta eläkettä hiukan.
        Minä 2 kk nuorempana aion sinnitellä vuoden.


      • OVEvaiEIOVEa

        Ansiosidonnainen korottanee eläkettä, vaikka OVE olisi käytössäkin. Vaikuttaakohan se molempiin puoliskoihin, vai vain OVEttomaan? Laskeskelin, että sinnittely menee voiton puolelle suunnilleen 69-vuotiaana, jos ei mitenkään huomioi verotuksen vaikutuksia. Verotusvaikutuksia on vaikeampi ennakoida. Ne kait riippuvat sekä ansiosidonnaisen määrästä että eläkkeen suuruudesta, mutta suunnilleen 7 vuotta taitaa mennä (jos verotuskäytännöt eivät hirveästi muutu seuraavien vuosien aikana). Perus-OVE on varmaan laskettu niin, että OVEttomuus menee voiton puolelle, jos elää vähintään 75-80 vuotiaaksi asti. Mahdankohan laskea oikein?


    • Tuo OVE-vähennys on pysyvä eli maksuun otettu OVE on 12 % pienempi koko elinajan.

    • Vastaus nimimerkille "OVEvaiEIOVEa"
      OVE:n rinnalla ansiopäivärahasta karttuu eläkettä enintään oman ikäluokan alimpaan vanhuuseläkeikään saakka, vaikka päivärahaa maksettaisiin pitempään. OVE:lla olo ei vaikuta ansiopäivärahasta karttuvaan eläkkeeseen eli eläke karttuu samalla tavalla siitä riippumatta maksetaanko päiväraha OVE:n rinnalla vai ei. OVE:n rinnalla ansiopäivärahasta karttunut eläke tulee maksuun myöhemmässä vanhuuseläkkeessä.

      Verottajan sivuilla olevalla veroprosenttilaskurilla voi arvioida veroprosenttiaan. Tässä linkki laskuriin http://prosentti.vero.fi/VPL2017/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI

    • pikkupalkkalainen

      Olen käsittänyt että jos on ylittänyt eläkeiän (synt 09/52) ja hakee nyt varhennettua niin tuota "alennusta" ei ole varhennetussa eikä myöhemmin vanhuuseläkkeessä
      Olen yhä työelämässä

    • Olet käsittänyt ihan oikein. Jos jäät OVE:lle oman vanhuuseläkeiän täyttämisen jälkeen varhennusvähennystä ei tule eikä myöhemmin vanhuuseläkkeessä. Sitä eläkkeen osaa, jonka haet maksuun, kun jäät varhuuseläkkeelle korotetaan 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella jokaiselta kuukaudelta, jolta olet myöhentänyt eläkkeesi alkamista.

    • Vielä ovesta..
      Laitan numeroita pöytään jotta saisin parhaan kuvan tästä ovesta olen synt. 31.5 54
      ansiosidonnais pv. 490 jäljellä saan kk prutto n. 2100€ - 65 v. Olen siis ansiosidonnaisella 65v. asti.
      Työeläkettä kertynyt nyt prutto 1586 €/kk
      Jos otan ove 25% 1.6.2017 niin mitä tapahtuu kun jään 65v eläkkeelle.
      tai jos otan 50% 1.6.2017 ja jään 65v eläkkeelle
      Kiitos tiedoista etukäteen ja toivottavasti on apua muillekkin.

      • Edellisestä jäi ilmoittamatta että työeläkeikä on 63v.


    • Jos haet 25 %:n tai 50 %:n OVE-eläkkeen ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä, niin siihen ei tule varhennusvähennystä. OVE-eläke ei vaikuta työttömyyskorvauksen saamiseen tai sen määrään.

      Ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta ei kartu sinulle eläkettä enää 63 vuoden täyttämiskuukauden jälkeen. Et saa lykkäyskorotusta siihen eläkkeeseen, joka on vielä säästössä (nostamatta), koska saat samanaikaisesti työttömyyskorvausta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe