Pöytä täynnä muistiinpanoja ilmastomuutoksesta

Niitähän en nyt vilkaisekaan, niin laajoja ja monimutkaisia kaavoja tieteellisten laskentojen tuloksia, ja vielä epävarmoja.
Menneen ajan lämpötilastot perustuvat ylöskirjattuihin toki, mutta liikaa olis koko tulevaisuuden skenaariota alkaa tieteen pohjalta relatoida.

Eräs itselleni huomiotta jäänyt asia, maanviljelijöiden satomenetysten lukemisesta huolimatta, oli Israelin ja Syyriankin sotien syynä tuon makean veden puute noilla alueilla!
Täällä tuhansien järvienalueiden kansalaisena ei tuo puute ole käynnyt ihan loppuun asti tajuttavasti mielessäni.
Pitkäaikaiset ja useaiden kuivuuskausien seuraamuksethan on maakohtaisesti kestämättömiä!

Itsessään jo se avaa näkymät ilmastomuutoksen tuomiin alueellisiin hätätilanteisiin, kuivuuden tai paikallisten rankkasateiden lisääntyessä. Ja lisääntyyhän ne.

Ihme aine tuo vesi H20, jonka jäätyminen, sulaminen ja viimeksi höyrystyminen, säätelee maapallon elämänedellysten kiertokulkua ! Nyt sulamisen ja höyrystymisen dominovaikutus vaan jatkuu tosin hitaasti edeten, merialueiden ollessa niin valtavan suuria 2/3 osaa koko pallon pinnasta. Silti oli yllättävää lukea, merivesien lämpenemisen yltävän jo 3000 m. syvyyteen.

Tuo elämän lähde, vesi,... niin kimaltavan soljuvaa, sormien välissä valuvaa ihanaa janon sammuttajaa, puhdistajaa, ja kaiken kasvun ja viljelyn edellytys!

Voi, senkö puutteesta/tai liiallisuudesta,... tulvista tulee myös kuolema monelle elämänmuodolle?

Nähtävissähän ne tosin ovat olleet ja aikaa,..aavikot ja eläinten kuivuneet ruhot,..joukkopaot muihin maanosiin, niinkuin aina elinolojen riittämättömyydestä.

Niinpä näyttää Luonto äiti kasvonsa , milloin lempeinä, elämää ainutlaatuisena hellivinä, tarvittaessa ankarinakin tehdessään välttämättömät ratkaisunsa, kuitenkin vain säädelläkseen jatkuvia elämän edellytyksiä. Eihän siitä voi muutakaan uskoa, heippa!

9

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jakolasku

      No niin luontoon uskon. Ihminen on liannut luontoäidin mekkoa ja siitä saadaan maksaa. Mekko on likainen ja likaantuu yhä enemmän ihmisten tekemisistä.

    • Ramoona_

      Luontoäidillä on liian paljon lapsia ruokittavanaan. Oman Suomi-neitomme mekon helma kastuu Suomenlahdessa, eikä helmus siinä puhtaana pysy. Nyt jo ennustellaan runsaita sinileväkasvustoja ensi kesäksi. Emme tietenkään ole yksin vastuussa Suomenlahdesta, mutta onko muka tarpeeksi tehty esim. maatalouden päästöjen vähentämiseksi jokiin.

      Vedestä olemme lähtöisin, vedestä suurimmaksi osaksi koostumme ja äitimme kohdun lapsivedessä kehitymme elinkelpoisiksi. Vesi on elinehto, se on selvää, mutta miksi emme sitä välitä tehokkaasti suojella, vaikka valistusta ja tietoa on annettu vuosikymmenet. Suomi näyttää erityisen siniseltä, pinta-alasta on makeaa vettä käsittääkseni eniten Euroopassa. Järvemme ovat kuitenkin matalia, monet pitkälle rehevöityneitä, pohjavesienkään suojelu ei ole parasta mahdollista. Vesi on kuitenkin luonnonvara, joka voi osoittautua öljyäkin arvokkaammaksi. Onko tällainen vesivaranto siunaus vai kirous, jos ilmastopakolaisuus todenteolla alkaa.

      Täällä meren tuntumassa ja saaristossa liikkuessa olen kiinnittänyt huomiota kukkaloistossa hehkuviin kallioluotoihin. On paljon suolaa kestäviä lajeja, kuten suolavihvilä, ruokohelpi ja ihmeeksi myös ruohosipuli, rantakukka, pietaryrtti, niittyorvokit ja jotkut virnalajit kestävät jatkuvia merivesikylpyjä. Järviruoko on levinnyt valtavasti merenrannoillakin, jotain hyötykäyttöäkin sillä jo on, sehän on oivallinen lämmöneriste, onttoine varsineen, ja lehmille se on kelvannut ruuaksi. Luin juuri Hesarista, miten siitä tehdään nyt kuuteille talvipesiä ja opin sen toisen nimenkin : ryti. Eikö voisi jalostaa suolavettä kestäviä viljalajejakin. Meriveden muuttaminen juoma- ja kastelukelpoiseksi ei ole tehnyt läpimurtoa. Menetelmät ovat kalliita ja tehottomia, tislaus kai yleisimpiä.

      Juuri käytiin tänä viikonloppuna lotraamassa vettä lastenlasten kanssa kylpylässä, kyllä vesi kuuluu paratiisimaisiin oloihin !

    • jjoutava

      Tuli mieleeni eräs vanhempi herra joka kertoi saaneensa tietokoneen tyttäreltään. Itse silloin olin ihmeissäni miten kyseinen mies tietokonetta hallitsee, ihailin aivan. Kysyin häneltä mitä teet tietokoneella? Säätilastoa, oli vastaus, kirjoitan joka päivä mittarilukemat ylös.

      Siitä on jo aikaa enkä itse tee mitään tilastoja laiska kun olen. Vesi todellakin on tärkeä luonnonvara ja sotien syynä useassa tapauksessa siellä Lähi-idässä. Näyttäisi olevan toivotonta taistelu Ilmastonmuutosta vastaan merienkin lämpeneminen ulottu jo kilometrien syvyyteen.

      Miksi tätä kirjoitan? Kun aikoinaan kuulin että uhkat ovatkin ei niinkään Venäjän suunnassa vaan etelässä. No, olen aina lukenut sanomalehtiä ja siksi tiedän joitakin asioita. Hissin päivittäjä tulivat kahvitunnilla istumaan tuohon käytävään missä olin lukemassa Hesaria kun kotiinhan tulee vielä Aamulehti.
      Yksi nuorempi mies siinä sanoi ettei lue ollenkaan lehtiä, ei kiinnosta. Niinhän se on nuoret ei enää lue lehtiä.

      • Tosiaan, eivät enää lue paperisia lehtiä nuorisoni. Tänään juuri juttelimme täällä, Nuorin tyttäreni kun työskentelee vuorotyössä sairaanhoitajana, ei ehdi illalla lukea. Koirakennel vie iltatöinä oman aikansa, ja nukkumaan on mentävä klo 21.00 puhelin äänettömälle. Aamulla on noustava klo 5, kierros koirien kanssa, ruokinta ja sitten töihin.

        Ruokatauolla ehtii lukea nettiversion ja kuunnella uutiset.

        Noinhan se oli itsellänikin ruuhkavuosina. Maatilalla oli yli 200 nälkäistä odottamassa kotiintuloa ja oltiin 5 h. perhe.

        Kaikki kanat, ankat hanhet possut lampaat ja sonnit, koirat kissat ja undulaatit saivat ruokansa, ja aamulla taas sama ruljanssi.

        Vieraita lappasi tiuhaan sielläkin, viikonloppuisin varsinkin, olihan se kaupunkivierailemme exoottista taputella sonninmullikoita. No, heinätöihin saimme kyllä kivasti talkooapua, omat vanhempani asuivatkin saunakamarissa 6 viikkoa kesäisin, isän loman ajan.

        Mukavia muistoja, Iltasanomat ehdin junassa lukea ja Hesarin aamulla toimistossa.

        Hauska laskiaissunnuntai on ollut iloa ja naurua tulvillaan, tytöt olikin niin kivalla tuulella vapaapäivänään.


    • Tuo merien lämpeneminen jäi vielä mieleeni, joskaan en usko sen olevan joka taholla vakio. Nythän tuo raja kulkee 26° , sen ylittäessään se aiheuttaa tuhoavia hirmumyrskyjä.
      Voimakkain tähänastisista on Pam myrsky, joka 14 maaliskuuta 2015 syntyi Tyyneellä valtamerellä, aiheuttaen ennennäkemättömiä tuhoja Vanatuulla. Kun tuuli puhaltaa 250 km t. pyyhkii se kaiken tieltään.

      Mielenkiintoista on tuon päivän tasaajan "myrskymuuri" Eteläisen pallonpuolison malatapaineen synnyttämät hirmumyrskyt pyörivät kiivaimmin napoja lähellä, laantuen tullessaan päiväntasaajalle.
      Samoin pohjoisen puolella, Coriolis ilmiön vaikutuksesta kummallakin puolella pyöritään vastakkaisiin suuntiin.

      Eivät nuo ilmastomuutokset ole vain ihmiskunnan harteilla, viilenemisjaksot jääkausineen kulkee 20-100.000 vuoden jaksoissa. Ratamme auringon ympäri kun on soikea, riippuu kallistuskulmastamme koska olemme etäämpänä lämmönlähteestämme, sattuuko pohjoisella puoliskolla olemaan kesä juuri silloin, viileänä, jolloin lumet jäävät osin sulamatta alkaen jälleen dominoeffektillä kehittämään jääkautta.
      Sellainen kierre, joskin hieman nopeutettuna nyt, asettaa kyseenalaiseksi ehtiikö luonto eliöineen taas sopeutua.
      Sitäkään ei tiedä jos elämän tulee aika taas muuttua.

    • Kyllä maailmassa vettä riittää ja kuivuusalueillekin sitä saadaan siirrettyä.
      Tislaus voitaisiin tehdä aurinkosähköä käyttäen tehokkasti ja edullisesti.

      Höyryä voidaan synnyttää mustassa astiassa jo auringon lämmöllä. Keittäminen auringossa on tunnettua ja helppoa.

      Höyryn siirtäminen putkessa kylmän veden läpi takaisi helpon tiivistämisen.

      PS. Pontikkaa en ole keittänyt.

    • hyväruune

      Ruune Saharaan vettä tekemään, niin maailma pelastuu !

    • Joo, teoriassa tuo onkin yksinkertaista, mutta.

      Eihän vesi, eikä veden paikallinen puute tai runsaus ole ilmastoa kiihdyttävä seikka, vaan hiilidioksiidin lisääntyminen jota aiheuttaa:

      Uusiutumattomien polttoaineiden käyttö teollisuudessa kuin kotitalouksissakin

      öljy kivihiili maakaasu ja turve

      Uusiutuvia energian biotaloudessa lähteitä ovat

      vesi ja tuuli ja aurinkovoima, josta kaikista saadaan sähköä,

      lisänä vielä ydinvoima ja geoterminen eli maan lämpö.

      Tieteen edetessä tarvitaankin tekniikan insinöörejä työskentelemään muuntolaitteiden kehittämisessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe