Oletko suvaitsevainen ?

Mitenonnn

Sanaan suvaitsevaisuus törmää nykyään joka paikassa.

Unescon suvaitsevaisuuden periaatteiden julistuksessa suvaitsevaisuus nähdään kulttuureiden ilmaisutapojen ja inhimillisten elämänmuotojen rikkaan moninaisuuden kunnioittamisena, hyväksymisenä ja arvostamisena, sopusointuisena erilaisuutena.

Tuo lyhyt tiivistelmä suvaitsevuuden määritelmästä ei kata sitä kokonaan. Suvaitsevaisuudessa on kyse pohjimmiltaan siitä, että jokainen pystyisi elämään ihmisarvoisen ja hyvän elämän omana itsenään ilman pelkoa siitä, että leimautuisi mielipiteidensä, vakaumuksensa tai seksuaalisuutensa perusteella joksikin.

Valitettavasti suvaitsevaisuutta käytetään TÄLLÄ HETKELLÄ monin paikoin täysin väärin, jolloin se kääntyy itseään vastaan. Suvaitsevaisuuden pää-äänenkannattajat nimittäin tuppaavat hyvin herkästi unohtamaan, miten julistus jatkuu.

Julistuksessa nimittäin sanotaan, että suvaitsevaisuus ei ole myöntyväisyyttä, alentuvaisuutta eikä suopeutta.

Esimerkiksi jos suvaitsevaisena itseään pitävä nainen opettaa maahanmuuttajille suomalaisia tapoja ja kulttuuria,hänen ei tarvitse (eikä pidä ) pukeutua kuten arabinaiset ja esiintyä nöyränä kuten taannoin Ylen aamutv:ssä eräs maahanmuuttajia kouluttava nainen kertoi tekvänsä.

Palataan vieltä tuohon julistukseen,lisäksisiinä todetaan, että suvaitsevaisuus merkitsee, että ihminen saa vapaasti pitää kiinni vakaumuksestaan, mutta hyväksyy sen, että toiset pitävät kiinni omastaan. Se tarkoittaa myös, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää näkemyksiään toisille.

Nimenomaan tässä kohdassa suvaitsevaisuuden käsitys on hämärtynyt kaikkein pahiten.

Ihmiset tuppaavat käsittämään suvaitsevaisuudeksi vaan sen, mikä vastaa heidän omaa käsitystään oikeasta ja väärästä. Kaikki poikkeavat mielipiteet leimataan välittömästi suvaitsemattomuudeksi. Näin suvaitsevaisuuden korostaja onkin itse hyvin herkästi suvaitsematon.
Tästä meillä on hyviä esimerkkejä vaikkapa helsingin rautatientorilta,jossa itseään suvaitsevaisina pitävät henkilöt usein kohdistavat vihapuhetta vastrakkaista näkemystä omaavaan eli tuohon Suomi Ensin ryhmään...??
Tilannetta kun seuraa huomaa että suvaitsevaiset voivat saada jopa fyysisiä oireita ja huomattavaa syljenerityksen lisääntymistä Aleksis Kiven patsaan lähellä.

Toinen esimerkki löytyy ekologisuuden korostamisesta.

Suvaitsevaista Suomea korostavat Vihreät ajaa aktiivisesti kasvisruuan lisäämistä eettisenä ja ekologisena vaihtoehtona. Useampi paikallisjärjestö on tehnyt aloitteen koulujen kasvisruokapäivästä, jolloin kouluruokana ei tarjoiltaisi lihaa.

Aloitteen tekijät pitävät yhtä näkemystä ruokavalion eettisyydestä niin paljon muita näkemyksiä parempana, että koko kansa on saatava sitä noudattamaan.

Entäpä, jos asian kääntäisi toisin päin? Jos joku taho alkaisikin ajaa pakollista liharuokapäivää, jolloin verovaroin kustannetun kouluruuan vaihtoehdot olisivat kalakeitto ja kebabkiusaus?

Aloite tuomittaisiin heti yksilönvapautta ja -valintoja rajoittavana sekä epäeettisenä. Kasvisruokapäiväaloitteelle näin ei ole käynyt, vaikka pohjimmiltaan siinä on kyse samasta asiasta kuin mielikuvituksellisessa liharuokapäivässä.

Unescon periaatteiden läpi tarkasteltuna kumpikaan aloite ei edusta suvaitsevaisuutta. Jos kyse ei ole näkemyksen tyrkyttämisestä, mistä sitten? Tyrkyttäminen on kuitenkin verhottu ovelasti eettisyyden taakse.

Monessa kiistassa itse asia hukkuu suvaitsevaisuuden korostamisen alle. Näin on vaikkapa tasa-arvoisen avioliittolain kanssa.

Kumpikin vihkimisestä väittelevä osapuoli tuntuu unohtuneen, että avioliiton voi jo nyt solmia ilman kirkkoakin.

Kirkko voisi halutessaan kieltäytyä vihkimästä samaa sukupuolta olevia avioon, ja he voisivat purjehtia avioliiton satamaan muualla. Näin kirkko eläisi omien arvojensa mukaisesti ja yhteiskunta omiensa.

Silti kumpikin osapuoli haukkuu toisiaan, yksi harhaoppisiksi moraalinrapauttajiksi, toinen ihmisoikeuksien loukkaajiksi. Kumpikin huutaa omien arvojensa hyväksymisen perään niin paljon, että se, mistä alun perin väiteltiin, on jo unohtunut.

Suvaitsevaisuus on kuin päättymättömät Penrosen portaat: se on olemassa vain paperilla.

Koko kaunis idea kaatuu siihen, että absoluuttista totuutta ei ole. Totuus riippuu aina tulkitsijasta. Kun asioista aletaan väitellä, katsotaan vain omien lasien läpi.

16

345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olen_vain_hetkittäin

      Näinhän ne kaikki termit vuotavat. Esimerkiksi mitä tarkoittaa "Laatu". Asiaa tutkitaan ja mitataan koko ajan, mutta yksiselitteistä totuutta käsitteelle Laatu ei ole. Pohdintaa. Suvaitsevaisuus liittyy kykyyn ja haluun tehdä kompromisseja toisten kanssa. Jos ei kykene tekemään kompromisseja ja löytämään yhteisiä ratkaisuja - vaan haluaa yksioikeuden johonkin asiaan - niin silloinhan kyseessä on suvaitsemattomuus. Suvaitsematon ei neuvottele. Suvaitsematon sanelee ja pakottaa muut yhteen itselle rakkaaseen totuuteen. Lähes kaikki se keskustelu maassamme mikä liittyy maahanmuuttoon ja avioliittoon vihkimiseen on edustanut suvaitsemattomuutta riippumatta osapuolista. Se "suvakkikin" voi olla hyvin suvaisematon kuten uusnatsikin. Monet asiat, joita pidetään hienoina arvoina ovat monasti vain itsekkäitä uskomuksia. Omassa päässäni pyörivät ajatukset ovat lähestulkoon kaikki omia uskomuksiani. Koko ajan etsin uskomuksiani tukevia tosiasioita. Sellaiset tosiasiat jotka eivät tue uskomuksiani heitän nopeasti jätemyllyyn valheina. Kiellän sellaisten olemassaolon. Olenko suvaitsevainen ? Toivon toki olevani suvaitsevainen, mutta todellisuudessa olen suvaitsevainen vain hetkittäin. Mieluummin pysyn omalla mukavuusalueellani uskomusteni kanssa. Se kun on helppoa.

    • olenko_ahdasmielinen

      suvaitsevaisuuden vastakohta on monasti ahdasmielisyys, ei niinkään suvaitsemattomuus.

    • SeOnNäin

      Suvakkius on pahin sairaus mikä ihmisessä voi olla.

      • Mene_kouluun_lapsi

        Teiniangstinen nettikovis se siellä taas huutelee lukematta mistä aloituksessa ees oli kyse. Kai se keskustelun aiheeseen perehtyminen ja asiallinen keskustelu siitä olisikin liikaa pyydetty tuollaiselta luuserilta. Vaikka itse pitäisitkin mitä nerokkaimpana käyttää tätä foorumia vessanasi, niin omaa typeryyttäsi sinä silti vain esittelet.


      • SeOnNäin
        Mene_kouluun_lapsi kirjoitti:

        Teiniangstinen nettikovis se siellä taas huutelee lukematta mistä aloituksessa ees oli kyse. Kai se keskustelun aiheeseen perehtyminen ja asiallinen keskustelu siitä olisikin liikaa pyydetty tuollaiselta luuserilta. Vaikka itse pitäisitkin mitä nerokkaimpana käyttää tätä foorumia vessanasi, niin omaa typeryyttäsi sinä silti vain esittelet.

        Vai teini, kuuleppa nyt, voisin olla vaikka isäsi.
        Suomessa suvakkit= suvaitsevainen, jos pikkuipana sitä tiennyt.
        Näkyy muuten tuo teidän suvakkien pinna mukavasti repeilevän, eipä ihme kun maailma alkaa huomaamaan mitä paskaa olette.


      • suvaitseva
        SeOnNäin kirjoitti:

        Vai teini, kuuleppa nyt, voisin olla vaikka isäsi.
        Suomessa suvakkit= suvaitsevainen, jos pikkuipana sitä tiennyt.
        Näkyy muuten tuo teidän suvakkien pinna mukavasti repeilevän, eipä ihme kun maailma alkaa huomaamaan mitä paskaa olette.

        Suvakki ei ole yhtä kuin suvaitsevainen. Suvakki suvaitsee vain oman mielipiteensä ei esim. Suomen maahanmuuttopolitiikan yhteydessä Suomen kansalaisten yleistä mielipidettä, saati mitään natsien näkemyksiä. Natsi suvaitsee vain oman mielipiteensä, ei kansalaisten yleistä mielipidettä, saati suvakkien näkemyksiä esim. maahanmuutto politiikan suhteen. Onneksi suomalaista varmastikin 95 % kuuluu suvaitsevaisten joukkoon, jotka näkevät asian kokonaisuuden.


    • hankkeetjatuopponen
    • t434t3

      Suvakki tarkoitaa nykyään tyhmää samakun esim. feminismi ei se sama asia ole kuin alunperin nyt on vain sekopäisiä hihhuleita nänä femistitkin nykään kuten tiina rosenberg asioiden merkitys muuttuu eihän n sanakaan saa enään käyttää vaikka ennen siinä ei ollut mitään ihmeellistä.

    • Hyvinpyyhkii

      Mitä muuta nämä poliittissävytteiset muoti-ilmiöt kuin jonkun kansanryhmän kyhäämien hinkujen pakkosyöttöä. Kaikelle keksitään sisältöjä ja merkityksiä oman maun, tai mauttomuuden, mukaan ja asetetaan itsensä muiden yläpuolelle eri oikeuksilla. Tulee niin ...tun turhautunu olo ja myötähäpeä näistä älynpuutteisista puuhasteluista. Mutta kaikkein eniten aiheuttaa ihmetystä tässä rajaraiskauksessa, että miksi juuri muslimit? Ja miksi sitä muslimien ylistämistä pitää maustaa käsittämättömällå ja teennäisellä inholla ja vihalla kaikkea suomalaista kohtaan? Ja miksi suolletaan kaikenlaista paskaa monikulttuurisuudesta. Moni? Miten muslimit tekee Suomesta monikulttuurisen? Suomi on jo ollut monikulttuurinen satoja vuosia. Mutta tarvitaankin nyt muslimeja, että saadaan sitä monikulttuurisuutta. Niin ja talous nousuun. Ja työpulaa paikattua. Ja korjattua ikävääristymää. Ja sukurutsaista geenistöä. Miettikää nyt tätä surkuhupaisaa puuhastelua ja minkälaiset puupäät näitä vetää ja syöttää kansalle. Ja sitten kaikki kruunataan termillä "suvaitsevaisuus" ja kaikki muu on "rasismia"... Huoh...

      • SeOnNäin

        Näin se menee, suvaitsevuus on virustakin pahempi asia.


    • NäinOnNykyään

      Olen mielestäni suvaitsevainen ja pyrin taistelemaan sen puolesta -toisin kuin monet äänestäjät-, etten sentään saatanallista mene palvomaan niin perheessä, kaupungissa, kuin vielä laajemmassakaan.

      Kasvissyönti oli kyllä yksi mielenkiintoinen esimerkki: kasvisruokapäiviä kun on aina ollut, mutta kun se mentiin mainitsemaan, niin johan tuli järjetön vastaisku!

      Ja naisia kohtaan tulleita uhkauksia, vihapuheita, tekoja, ym. - "rikollisuutta kansanryhmää vastaan" ei tietenkään pidetä anti-suvaitsevana, vaan normaalina käytäntönä.

      Uutena ilmiönä itse olen nähnyt kesäisin pihoillaan olevia rasisteja (laajassa mittakaavassa), jotka -käytyään jo kaikki läpi- siirtyvät vielä tylsistyttyään koiriinkin ja näiden väreihin ja sukupuoliin. - Enpä itse pidä tuota tiettyjen asenteiden laajentamista minään pienenä asiana..

      - Liikkuuko saatanan-mieli yhdessä fyysisen aktiivisuuden kanssa, vai kykenevätkö jotkut vain elämään munkkina/nunnana ilman saatanan tunkeutumista "elimistöön"?

      • SeOnNäin

        Olipa kuraa.


    • eiksni

      Mielestäni aggressiivinen rasismi ja holtiton suvaitsevaisuus ovat yhtä vaarallisia ja pahoja ilmiöitä.

      Eikö tämä ole jonkinlainen selviö?

      • Hyvinpyyhkii

        Puhumattakaan radikalismin heräämisestä suvakkien keskuudessa. Hehän kokevat oikeutetuksi turvautua lainvastaiseen toimintaan.


    • ajatellossitä

      Eiks aktivistit ja anarkistit tajua että jos ne vetää ihan täyttä "holtittoman suvaitsevaisuuden" linjaa niin ne kutsuu kansan syvistä riveistä loputtomasti täysin TOLKUTTOMIA rasisteja, jotka vain vaistomaisesti puolustavat omaa elinpiiriään, kun joku tollo laukoo täysin sinisilmäisen suvaitsevaisia kommentteja.

    • Syvä.huokaus

      https://youtu.be/FhXbupBrLX8

      Suvi Auvinen edustaa ns. Suvakkeja. Suvakit on kuitenkin pelkkää somehömppää. Totuus hänestä ja kaltaisistaan on toinen. Nämä ihmiset edustaa narsismia, huomiohuoraamista ja ylemmyyden harhaa, aggressiivisuutta, väkivaltaa ja vihaa. He kuvittelevat, että kun puolustavat vaikka muslimia, niin muslimin vastustajia kohtaan on oikein hyökätä valhein, kieltämällä kaiken, aggressiivisuudella, vihalla yms. eikä ole oleellista tietää vastustajien perusteita vastustukselle. Sen sijaan he luovat sen itse, itsekkäistä syistä. Tämän vuoksi kaikki muut on rasismia ja rasisteja. Kuten tiedetään, näiden ihmisten kanssa on lähes mahdoton päästä sivistyneen keskustelun tasolle. Kuten tuosta videostakin näette. He eivät ole suvakkeja eivätkä suvaitsevaisia, koska sellaisia kansanryhmiä ei ole. He ovat vain ihmisiä, joilla älykkyyden vähyys ja kyvyttömyys hallita vaikeita asioita purkautuu aggressioina, denialismina yms. Islam ja muslimit on näille yhteiskunnan vihollisille pelkkä väline toteuttaa itseään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe