hallintaoikeustestamentista

kysyypi

kyseessä aviopuolisoiden keskenään tekemä testamentti jossa aluksi todetaan (laitan laajemmin tähän että kokonaisuus selviää):

"toisen meistä kuoltua jälkeen jääneelle täysi hallinta-ja käyttöoikeus kaikkeen omaisuuteen olipa se minkä nimistä tai laatuista tahansa."
(tämä osuus selvä)
seuraavaksi toivomus "etteivät lapset tässä vaiheessa vaatisi lakiosaansa, mutta erikseen vaadittaessa jälkeen jääneellä on oikeus suorittaa se rahassa kohtuullisen ajan kuluessa." (tämäkin selvä)

Mutta sitten herää kysymys (tarkka sanamuoto näin):
"samalla määräämme ettei tällä testamentilla tulevaan omaisuuteen testamentin saajien nykyisillä eikä tulevilla avo- eikä aviopuolisoilla ole avio-oikeutta."

Kysymys 1. Kuka tai ketkä tässä ovat "testamentin saajia"? Ainoastaanko leski, jolle testamentilla osoitetaan kaikki puolisoiden omaisuus käyttöön ja hallintaan, vaiko myös rintaperilliset eli perinnönjättäjän ja jälkeen jääneen puolison yhteiset lapset (joille ei tässä testamentissa erikseen osoitettu mitään omaisuutta).

Josta seuraa kysymys ketä/keitä avio-oikeuden pois rajaamisella tarkoitetaan? Jos tarkoittaa myös rintaperillisten aviopuolisoita, kuinka pitkälle tämä avio-oikeuden poissulkeminen ulottuu?
Esim. kun rintaperillinen on lapseton mutta naimisissa, ja kuolee ensin, puoliso tietysti perii hänet. Mutta tässä tapauksessa niinkö, että jälkeen jäänyt puoliso ei saa myydä tai lahjoittaa sitä perintönsä osaa jota edesmennyt puoliso sai vanhemmaltaan?
Ja miten perintö joka testamentilla on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle rajataan (ehkä pitkänkin ajan kuluttua) kun se tulee pelkästään rahana ja käytetään yhteiseen elämään.

Tarkoituksena olisi helpottaa rintaperillisen puolison elämää rintaperillisen kuoltua. Tässä mainittu jaettu perintö on jaettu, lesken tahdosta, hänen vielä eläessä.
Kiitos!

5

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yhrääjä

      Vastaan pikaisesti nyt ensin tähän:
      "Esim. kun rintaperillinen on lapseton mutta naimisissa, ja kuolee ensin, puoliso tietysti perii hänet. Mutta tässä tapauksessa niinkö, että jälkeen jäänyt puoliso ei saa myydä tai lahjoittaa sitä perintönsä osaa jota edesmennyt puoliso sai vanhemmaltaan?"

      Kun rintaperillinen on kuollessaan lapseton, hänen puolisonsa nimenomaan PERII hänet. Vaikka rintaperillisen puolisolta olisi evätty avio-oikeus testamentissa mainittuun omaisuuteen, hänellä on kuitenkin PERINTÖOIKEUS siihen. Eli perittyä omaisuutta hän saa myydä ja käyttää vapaasti. Testamentata eteenpäin hän ei sitä kuitenkaan saa, (ellei näiden puolisoiden kesken ole tehty omistusoikeustestamenttia) koska ensiksi kuolleen puolison perillisillä on oikeus puoleen lesken pesästä hänen kuoltuaan.

      • 00530

        Pikku tarkistus:

        "... koska ensiksi kuolleen puolison perillisillä on oikeus puoleen lesken pesästä hänen kuoltuaan"

        Testamentin avio-oikeusmääräyksen takia viimeksi kuolleen pesän jako voi tapahtua muussa suhteessa kuin puolittamalla.

        PK 3:2.1
        "Jos ensiksi kuolleen puolison kuollessa puolisoilla tai toisella heistä oli sellaista omaisuutta, johon toisella ei ollut avio-oikeutta, tai ensiksi kuolleen puolison jäämistö muusta syystä oli suurempi tai pienempi kuin puolet puolisoiden omaisuudesta, on jäämistön eloonjääneen puolison kuollessa katsottava vastaavan yhtä suurta osaa tämän pesästä."


    • 45788357

      "Kuka tai ketkä tässä ovat "testamentin saajia? Ainoastaanko leski, jolle testamentilla osoitetaan kaikki puolisoiden omaisuus käyttöön ja hallintaan, vaiko myös rintaperilliset eli perinnönjättäjän ja jälkeen jääneen puolison yhteiset lapset (joille ei tässä testamentissa erikseen osoitettu mitään omaisuutta)."

      Kyllä siinä osoitetaan, mutta ei nimenomaisesti, vaan ilmoittamalla leskelle tulevan oikeuden laajuus, koska omaisuuteen voi kohdistua hallinta- ja käyttöoikeuden lisäksi omistusoikeus ja sen on tarkoitettu menevän näille saajille ja joita siis ovat perittävän lakimääräiset perilliset.

      "Josta seuraa kysymys ketä/keitä avio-oikeuden pois rajaamisella tarkoitetaan? Jos tarkoittaa myös rintaperillisten aviopuolisoita, kuinka pitkälle tämä avio-oikeuden poissulkeminen ulottuu? "

      Sillä tarkoitetaan näitä em. perintöön oikeutettujen tai heidän sijaan tulleiden aviopuolisoja, koska avio-oikeus ei ole voimassa avopuolisoiden kesken muutoin kuin korkeintaan sopimusperusteisesti, eikä testamentilla voida määrätä siitä.

    • 00530

      "Ja miten perintö joka testamentilla on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle rajataan (ehkä pitkänkin ajan kuluttua) kun se tulee pelkästään rahana ja käytetään yhteiseen elämään."

      Jos tuo raha halutaan säilyttää avio-oikeudesta vapaana rahana, sille on syytä avata oma tili, jolle ei sotketa muita varoja.

      Jos rahat on syöty, ei voi mitään, niitä ei enää ole. Jos saadulla rahalla sen sijaan hankitaan jokin kestokulutushyödyke, se on myös avio-oikeudesta vapaata omaisuutta - mikäli ko. rahan ja tavaran yhteys tarvittaessa voidaan osoittaa.

    • kysyypi

      Suurkiitokset vastauksista! Sain selkeät vastaukset ydinkysymyksiini.

      Tuli vielä jatkokysymys mieleen;

      lainaus yhrääjältä;
      -----hänellä on kuitenkin PERINTÖOIKEUS siihen. Eli perittyä omaisuutta hän saa myydä ja käyttää vapaasti. Testamentata eteenpäin hän ei sitä kuitenkaan saa, (ellei näiden puolisoiden kesken ole tehty omistusoikeustestamenttia)----

      Mikä määrittää summan minkä verran lapsettoman rintaperillisen leski saa/ei testamentata (jos ei ole om.oik.testamenttia), jos kaikki yhteisen elämän omaisuus on lopulta yhdellä, lesken omistamalla tilillä rahana, (tässä tapauksessa ei kovin merkittävänä summana mutta sillä ei lie merkitystä). Siis tilillä on hänen omia säästöjään, kenties omaa perittyä rahaa sekä sitten tätä em. puolisolta perittyä rahaa - tai puolisolta peritystä, lesken myymästä omaisuudesta tullutta rahaa.

      saako joku tuosta punaisen langan kiinni mitä tarkoitan...
      kiitos.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe