Oma hevonen?

nnneva

Harkitaan kesällä 2017 hevosen ostoa. Ostaisimme hevosen koko perheelle harrastehevoseksi, mutta eniten ratsastelevat tytöt 18v ja 16v. Asumme maalla ja laidun tilaa löytyy. Sopivan hevosen löytyessä rakennamme pienen tallin. Hevosen tulisi olla maastovarma, sillä eniten maastokaveriksi sitä toivottaisiin. Ei saa säikkyä autoja. Luonteelta toivomme kilttiä ja luotettavaa myös lapsille sopivaa hevosta. Toivottu säkäkorkeus olisi yli 155cm. Plussaa olisi jos hevonen pärjäisi ilman kenkiä. Molemmat tytöt ovat ratsastaneet 3-4 vuotta ja vanhemmilla on ollut lapsuudessaan hevoset. Lisäksi naapurimme, hyvät ystävämme omistavat kolme hevosta, joista voisi seuralaisen kesäksi saada, mutta pääosin hevosen tulisi pärjätä yksin.


Tuossa teksti, jota suunnittelimme isäni kanssa, eli siinä näkyy kaikki kriteerit. Täytän jouluna 16 ja olen jo pienen elämäni unelmoinut hevosesta, niin vastuuta tuova eläin kuin se onkin.

Osaisiko joku arvioida hevosen kaikki kustannukset?
Eli talli kuluja ei tarvitse maksaa rakentamisen jälkeen.

Tietääkö joku rotua, joka meille sopisi?

Mitä vaan vinkkejä aiheeseen liittyen saa kertoa ;)

12

245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • z--

      Lähdetään nyt siitä, että hevosia tarvitaan vähintään kaksi.

      Kuluja on aika mahdoton arvioda, koska hevoseen vaikuttaa niin moni asia.
      Tallin koko vaikuttaa paljonko tarvitaan sähköä (valaistus, tarvitaanko kenties johonkin lämmitystä, tuleeko lämmintä varustetilaa...), vedenkulutukseen vaikuttaa se, paljonko vettä käytetään eli onko esim. juoksevaa vettä jolla hevosta pestään.
      Karsinoiden koko ja tarhauksen määrä vaikuttaa kuivikkeen kulutukseen (enemmän aikaa tallissa = enemmän lantaa = enemmän kuiviketta). Kuivikkeen hintaan tietysti vaikuttaa mitä kuiviketta käytetään.
      Tallissa on kuluja aina, vaikka rakentaminen olisikin valmis. Aina pitää jotain korjailla ja jälleen monikin asia vaikuttaa tähän hintaan. Samoin pitää kunnostaa tarhaa ja kenttää. Mahdollisesti tarvitaan oma traktori/mönkkäri tai jos sellaista ei ole, pitää sellaista tarpeen mukaan vuokrailla.
      Heinää tarvitaan ja ruuat vaihtelee sen mukaan mitä hevoselle halutaan syöttää ja mitä se tarvitsee.

      Kengitys tai vuolu maksaa myös (hevonen siis tulee vuolla, vaikka kenkiä ei olisikaan! Mieti myös, voiko heovnen olla myös talvella ilman kenkiä, koska maastoilu on haastavaa ilman hokkeja). Kengitykseen voi varata noin 60-80€/kk, vuolu varmaan vähän vähemmän.

      Lisäksi kuluja tulee vakuutuksesta ja varusteista.

      Ratsastustunnitkin on aika ehdottomia varsinkin kun ratsastuskokemusta on noin vähän. Jos omalle tallille ei saa kenttää, pitää hevosta kuskata kentälle ja tällöin tarvitaan traileri ja vetoauto.

      Tuossa yksi blogi, jossa budjetointia tallille
      http://annantalli.blogspot.fi/2015/04/mita-viiden-hevosen-pitaminen.html

    • Turhaalässytystä

      Kahdelle edelliselle. Onpa teillä turhaa juttua. Jos ei mitään todellista asiaa ole, kannattaa olla kirjoittelematta. Oma hevonen, voi hyvää päivää.

    • nnneva

      Tosiaan suomenhevoset on ihania karvaturpia ja naapuriemme talli on n. muutaman kilometrin päässä, siellä on 3 hevosta ja niistä olisi mahdollista siis saada 1 tänne meille kaveriksi. Ainut huono puoli, että ne naapureiden hevoset ovat päässeet villiintymään, eli jos sitä haluaisi liikuttaa, niin aikaa menisi taas kouluttamiseen. Ei siinä muuten mitään, mutta tahdon keskittyä myös omaan hevoseeni. Eli vain kaveriksi se silloin tulisi, eikä tuo vuohikaan ole mahdoton ajatus. Meillä on ollut vuohia joskus.

      Meillä tosiaan on sellainen iso aitaus, joka sisältää lähteen ja joen ja metsää, se on sopivan tasaista hevoselle.

    • Oletkovarma

      Oletko varma, että jotakuta kiinnostaa.

    • z--

      Hyvä, että kaveri on mahdollinen. Mutta muista tosiaan että kyllä se kaverikin pitää jotenkin hoitaa ja liikuttaa, eli liian hankala ei tosiaan ole hyvä vaihtoehto. Vuohi ei ole hyvä vaihtoehto, hevonen on laumaeläin ja kyllä se toinen hevonen oiekasti on tärkeä.

      Kuinka iso aitaus on?

      Entä onko kenttää, missä ratsastaisit hevosella? Nurmipohjainen aitaus ei käy ratsastusalustaksi, koska se on ison osan vuodesta liukas, jäinen, mutainen tai liian kuoppainen

    • nnneva

      Aitaus on todella iso varmaa lähelle kilometri kertaa kilometri. Tai ehkä noin 700-800 m x 700 m. Olen huono arvioimaan :D mutta iso on. Siellä on tosiaan ennen ollut lampaita. Asumme siis maalla. Kenttää ei vielä ole, mutta paikkoja olisi, mihin voisi sellaisen muokkailla jos tarpeeseen tulee. Enimmäkseen tosissaan maastossa ratsasteltaisiin. Nappurin hevosen kesytys olisi varmaan iso projekti, mutta vaivan arvoista. Tai riippuu tosin siitä, minkä sieltä saisimme. Varmasti liikutus silläkin hevosella onnistuu.

    • z--

      No hyvä että tonttia riittää :)
      Kenttään kannattaa oikeasti varata rahaa, sellaisen teko ei ole ihan halpaa. Kenttä kuitenkin aika ehdoton jos aikoo kunnolla ratsastaa.
      riippuu tietysti millaiset maastot teillä on, mutta aika harvalla on sellaisia maastoja että siellä ympärivuoden voisi hevost kunnolla liikuttaa. Oletko selvittänyt onko lähistöllä ylipäänsä yhtään maastoja, joissa voisi turvallisesti liikuttaa hevosta kaikissa askellajeissa? Laukkamaastot on ainakin täällä etelässä tosi harvassa. Lisäksi kannattaa tiedustella naapureilta ja maanomistajilta asiaa.

      Jos naapurin hevonen on oikeasti hankala, kannatata kyllä tarkoin miettiä onko sellaisessa järkeä. Sitä on todella yksin, jos sitten jotain sattuu tai hevonen osoittautuu liian vaikeaksi ja into laskee sen takia kun alkaa pelkäämään hevosta.
      3-4 vuotta kokemusta on oikeasti tosi vähän, sillä kokemuksella ei vielä pahemmin hevosia koulutella.

      Ehkä kannattaisi harkita, että ostaisitte toisen hevosen, joku kiva hevonen jolla kenties voisitte molemmat ratsastaa ja voisitte sitten maastoillakin yhdessä.

    • Tyhmäajatus

      Emme harkitse, koska ehdotuksesi on todella idioottimainen.

    • nnneva

      Joo toinen hevonen olisi mahdollinen ostaa jos vaan rahaa riittää, ja jos vaan saan iskäni suostumaan :D sitä siinä naapurin hevosessa pelkäänkin, että se on aika villi ja en välttämättä saisi sitä liikuteltua tarpeeksi. alku tosin olisi vaikein, sillä hevoset ovat seisoneet vajaan vuoden vain aitauksessa ( lukuunottamatta muutamia ratsastuksia, mutta VAIN muutamia ) eli alkuenergian jälkeen selviäisin luultavasti siskoni avustuksella.

    • Isäjättääostamatta

      Toivotaan että isä tulee järkiinsä, ja jättää ostamatta sen ensimmäinenkin kaakin. Tsemppiä isälle, pidä pintasi.

    • z--

      Jos ei rahat riitä kahteen hevoseen, on syytä vakavasti harkita onko ylipäätänsä tarpeeksi rahaa.
      Jo parilla tonnilla saa helpon harrastehevosen, joka ei ole kovin osaava mutta jota on kiva käsitellä.

      Hevosen pito on niin kallista ja varsinkin omassa tallissa on niin paljon riskejä ja yllättäviä kuluja, että säästössä pitäisi aina olla useampi tonni. Parin tonnin pistäminen toiseen hevoseen ei siis saisi missään nimessä olla mikään ongelma.

      Lisäski hevosen pito on niin kallista, että tulojen pitää olla sellaiset, että tuon pari tonnia saa vaikka säästettyä suhteellisen nopeasti.

    • 12hepan12vuotiasystävä

      Hevonen ei pärjää yksin. Piste. On typerää vaatia mahdottomia asioita, ja kokemustakin on liian vähän. Itselläni on 6 ponia ja 6 hevosta, olen 12 v. ja ratsastuskokemusta on 7 vuotta. Menee hepassa noin 1800 e kuukaudessa. Älä osta vielä, vaan hanki kokemusta ja tietoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe