Yleisradiolaki: va-liitolle kutsu Eduskuntaan

19

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asiaa.tuntematon

      Asiantuntija? Mistä semmoisen ajattelitte löytää?

      • Ylikoski tuonne on menossa.

        Itse olen kerran ollut puolustusvaliokunnan kuultavana. Asiantuntijaksi silloinkin virallisessa paperissa kutsuttiin.


    • pukwp

      Tuohon Vapaa-ajattelijoiden kannanottoon tullut pari kommenttia, joista jälkimmäisen kirjottaja sanoo, että vapaa-ajattelijaa ei voi olla olemassa.

      (Ja heti perään, tavan vuoksi, hän haukkui vapaa-ajattelijat, joita hänen mielestään ei voi edes olla olemassa, maan rakoon. Vaan eipä yllätä, uskovathan uskovaiset olemattomaan jumalaankin, joten voivathan he silloin toki vihata olemattomia vapaa-ajattelijoitakin.)

      Määrittelykysymys. Jos on yhdistys, jonka nimi Vapaa-ajattelijat, ja joku on sen jäsen, niin silloin häntä toki voi kutsua vapaa-ajattelijaksi, jolloin sanalla on tietty, tunnettu, merkitys.

      Toki ihmisen ajattelua aina kahlitsee moni asia. Uskonnon osalta se näkyy mm. niin että kukaan ei hurahda sellaiseen uskoon, josta ei ole koskaan kuullutkaan. Ellei keksi omaa uskontoaan, mutta tuskinpa sitäkään juuri kukaan ihan tyhjästä pystyisi kehittämään, jotta se olisi täysin uniikki.

      Uskovaiset eivät pysty olemaan mistään yksimielisiä. Tälläkin palstalla on ollut tosikristittyjä, jotka ovat julistaneet, että uskovaiset ne vasta vapaa-ajattelijoita ovatkin. (Tosiasiat eivät rajoita heidän 'ajatteluaan'?)

    • sksg

      Periaatteellisesti tärkeä muutos, mutta olisi se hyvä, jos samalla YLE:n lähettämiä hartausohjelmia myös vähennettäisiin.

      Todellakin nykytekniikka mahdollistaa uskonyhteisöiden omatoimisuuden ihan eri tavalla ja helpommin ja halvemmin kuin joskus aikaisemmin.

      Jo on kumma jos esim. evl. kirkko ei pysty itse hoitamaan hommia, kun paljon pienemmätkin uskonyhteisöt lähettävät/tallentavat tilaisuuksiaan halullisten sielujen katsottavaksi.

      Kirkollahan on sitä paitsi jo nettikirkko, jonka pystyyn polkaisun n. 500 000 euron kustannuksista yhteiskunta, ELY-keskus (400 000e) ja Itä-Suomen yliopisto (25 000e), kustansivat leijonan osan. Kirkkohallitus vain 80 000e. Ja toteutuksesta vastasi yliopisto.

      Mutta eipä tuo nettikirkko taida paljonkaan kävijöitä houkutella. Siksi kirkko tukeutuu YLE:een aputuputtajana. Ja me ateistitkin olemme pakosta tuota tuputusta rahoittamassa.

      • Sama argumentti toimii toisaalta myös toiseen suuntaan: Muu tarjonta on laajempaa, joten YLEn hartausohjelmat eivät vie niin suurta siivua kaikesta tarjolla olevasta ohjelmavirrasta.

        Tuon nettikirkon rahoituksesta pitäisi laittaa oma ketjunsa.


      • puiu

        Yliopiston rahoitusosuutta kutsuttiin 'omarahoitusosuudeksi'. Ihan kuin tuo olisi ollut yliopiston hanke eikä kirkon. Ainoa, jota voi kutsua omarahoitusosuudeksi, on tuo kirkkohallituksen 80 000e. Eli kirkon omarahoitusosuus nettikirkosta oli reilut 15%. Loput meni yhteiskunnan piikkiin.


    • Menijä on varmistunut, valiokunnan esityslistalla "pääsihteeri Esa Ylikoski - Vapaa-ajattelijain liitto ry".

      • Raporttia odotellessa...


    • EsaYlikoskelta

      Totesin mm. seuraavaa:

      Esitämme, että valiokunta tässä yhteydessä poistaisi Yleisradion nimenomaisista lakisääteisistä tehtävistä velvoitteen tarjota hartausohjelmia.

      Yleisradiolaki nostaa nyt hartausohjelmat erityisasemaan. Tämä rikkoo perustuslain 6 § ja yhdenvertaisuuslain 8 § säätämää yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatetta, jonka mukaan ketään ei saa asettaa eri asemaan eikä syrjiä uskonnon tai vakaumuksen perusteella. Yleisradiolaki antaa hartausohjelmien erityisasemalla kuvan, että kristilliset, Raamattuun perustuvat uskonnolliset käsitykset, usko ja uskomukset ovat jotenkin arvokkaampia kuin ei-uskonnolliset ja uskonnottomat, usein humanismiin, rationaalisuuteen ja tiedepohjaisuuteen perustuvat katsomukset ja eettiset käsitykset.

      Samalla laki antaa eräille uskonnollisille yhdyskunnille erityisoikeuden omaan ohjelmatoimintaan Yleisradion radio- ja tv-kanavilla, mutta sen sijaan sekulaaria omaehtoista yhteisöradio ja -tv-toimintaa samoilla kanavilla ei sallita. Eikö positiivinen erityiskohtelu ole tarkoitettu pikemminkin edistämään heikommassa asemassa olevan väestönosan pääsyä oikeuksiinsa? Evankelis-luterilainen kirkko yli 1000 miljoonan euron vuosibudjetillaan, kirkollisverotusoikeudellaan sekä tiheällä seurakuntien ja kirkkojen verkostollaan ei ole heikossa asemassa.

      Yleisradion toimintaa ohjaavan lainsäädännön pitäisi ottaa huomioon ihmisten yhdenvertaiselle kohtelulle asettuvat vaatimukset. Siihen kuuluu myös julkisen vallan neutraliteettiperiaate, jota pidetään tärkeässä arvossa myös YK:n ja Euroopan ihmisoikeussopimuksissa sekä YK:n ihmisoikeuskomitean ratkaisuissa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksissä. Tämä neutraliteettiperiaate koskee myös julkisia palveluja.

      Tästä ehdottomasta lainsäädännöllisestä velvoitteesta hartausohjelmiin on hyvä luopua nyt. Vaikka ihmisoikeusasioita ei pidä tarkastella enemmistö-vähemmistö -kysymyksenä, on hyvä todeta, että emme elä enää luterilaisessa yhtenäiskulttuurissa. Evankelis-luterilaisen kirkon muodollinen jäsenmäärä on tosin yli 70 %, mutta monet tutkimukset osoittavat, että väestöstä yli puolet luonnehtii itseään ei-uskonnolliseksi. Kirkon tutkimuskeskuksen oman, vuonna 2012 julkaistun Gallup Ecclesiastica -tutkimuksessa mukaan vain 27 % vastasi ”uskon kristinuskon opettamaan Jumalaan”. Vuonna 2016 julkaistussa vastaavassa tutkimuksessa tulos oli toisin kysyttynä kirkon kannalta hieman parempi. Selvä trendi pohjoismaissa ja Suomessa kertoo, että sekulaari tapakulttuuri laajenee ja kirkollisten seremoniapalvelujen kysyntä vähenee. Avioliittoon vihkimisistä yli puolet on siviilivihkimisiä.

      Pyydän ottamaan huomioon, että hartausohjelmavelvoitteen poistaminen laista ei tarkoittaisi kieltoa edelleen lähettää hartausohjelmia, esimerkiksi jumalanpalvelusten taltiointeja, vaan ainoastaan poistaisi velvollisuuden. Esimerkiksi yliopistolaista poistettiin jo 1970-luvulla velvoite avajaisjumalanpalveluksiin, joita kuitenkin yhä järjestetään. Eduskunnan itsensäkin kohdalta velvoite avajaisjumalanpalveluksiin poistettiin valtiopäiväjärjestyksestä jo ajat sitten, mutta tänäkin vuonna avajaisjumalanpalvelus oli ennen valtiopäivien avajaisia. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa sille oli vaihtoehtona sekulaari tunnustukseton juhlatilaisuus. Hartausohjelmavelvoitteen poisto laista ei poistaisi myöskään mahdollisuutta yhteisömediatyyppiseen toimintaan Yleisradiossa.

      Käytännössä kuitenkin on mahdollista, että hartausohjelmien osuus pääkanavilla joskus vähentyisi, varsinkin kun media muuttuu. Tekniikan kehittyessä on uskonnollisilla yhdyskunnilla entistä helpompi mahdollisuus tuoda omaa sanomaansa tietoverkkoon saataville. Ne voivat hyödyntää omien jakelukanavien lisäksi myös yhteisömedioita. Käytännössä uskonnollisten hartausohjelmien tarjonta ja saatavuus ei siten vähentyisi, vaikka niiden osuus perinteisillä kanavilla joskus vähentyisikin. Hartausohjelmat Yleisradion ohjelmatoiminnan tehtävistä poistavassa lakimuutoksessa ei tarvitse ottaa suoraa kantaa ohjelmapolitiikkaan ja journalismiin. Kysymys on vain laista ja siihen kohdistuvasta yhdenvertaisuuden vaatimuksesta ja julkisten palvelujen neutraliteettiperiaatteesta.

      Uskonnonvapaus ei tarkoita valtiolle velvollisuutta aktiivisesti edistää minkään uskonnon tai katsomuksen oppien levittämistä. Julkisen vallan tulee ainoastaan turvata uskonnon ja omantunnon vapaus, johon sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

      Tällä perusteella esitämme, että Yleisradiolain 7 § julkisen palvelun ohjelmatoiminnan luettelon kolmannesta kohdasta poistetaan sanat ”sekä tarjota hartausohjelmia”.

      • EsaYlikoskelta

        Tässä vielä asiaan liittyvää. Muu ohjelmatoiminta ei erityisesti tasapainota hartausohjelmia.

        Kun kannatamme esitystä, jonka mukaan Yleisradion tehtäviin lisätään velvoite tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille, joudumme samalla sanomaan uskonnottomien ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestönä, että nyt nämä hyvät periaatteet ja linjaukset eivät kaikin osin toteudu käytännössä.

        Havaintojemme ja saamamme palautteen mukaan Yleisradio ei ohjelmatoiminnassaan ole ottanut huomioon ei-uskonnollisen ja uskonnottoman väestönosan kulttuurisia ja katsomuksellisia erityispiirteitä.

        Uskonnottomien perheiden tapakulttuuria käsitellään ohjelmissa hyvin harvoin, siis esimerkiksi lasten nimen antoon, nuorten Prometheus-leiritoimintaan, siviilivihkimiseen ja hääjuhliin taikka siviilihautajaisiin ja uskonnottomiin saatto- ja muistotilaisuuksiin liittyviä aiheita - puhumattakaan että niille asioille olisi joku nimikko-ohjelma Metsäradion tai kirkollisen Horisontti-ohjelman tapaan. Uskonnottomien ihmisoikeuskysymyksiä esimerkiksi päivähoitoon, kouluun, armeijaan, vanhustenhoitoon tai kriisipalveluihin liittyen käsitellään myöskin hyvin harvoin – puhumattakaan että sillä olisi joku nimikko-ohjelma vaikkapa Romano mirits -ohjelman tapaan. Uskonnottomat viettävät myös juhlapyhiä kuten joulua tai pääsiäistä uskonnottomasti, perhejuhlana, vaikkei radion ja tv:n ohjelmien perusteella siitäkään juuri voi tietää.

        Uskonnottomilla on myös eettistä ja maailmankatsomuksellista ajattelua ja pohdintaa. Heillä saattaa olla uskonnottomia ajatuksia ja vastauksia kysymyksiin, joihin uskonnot tarjoavat uskonnollisia vastauksia. Niillä saattaa olla tekemistä sekulaarin humanistisen etiikan ja elämänkatsomuksen, rationaalisen ajattelun sekä tiedepohjaisen maailmankuvan kanssa. Erityistä ohjelmapaikkaa niille ei ole, kun ”taiteilijan joulusaarnaa” ei sellaiseksi voine periaatteessa laskea.


      • Kukin tyylillään. Vaan onpa eroa meidän tyyleissämme... Itse olisin kirjoittanut korkeintaan kolmanneksen tuosta.


    • Vapaa-ajattelijallt

      Tämä hartausohjelmakohta (Yleisradiolain 7 § julkisen palvelun ohjelmatoiminnan luettelon kolmas kohta) ei suoraan sisältynyt hallituksen esitykseen. Sen ottaminen mukaan valiokunnan mietintöön olisi myönteinen yllätys.

    • Keskiviikkona "esitellään mietintöluonnos" eli voi tulla jo päätös.

    • Tämä on venynyt. 24.5. on vielä yksi kuultavakin, joten en enää tiedä tuleeko mietintö valmiiksi edes ennen kesälomia.

      • Jaaha, 6.6. "Suoritetaan asian yksityiskohtainen käsittely." eli näyttäisi tulevan mietintö ennen lomia.


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Jaaha, 6.6. "Suoritetaan asian yksityiskohtainen käsittely." eli näyttäisi tulevan mietintö ennen lomia.

        Tänään siis iltapäivällä tiedettäneen mitä valiokunta lausuu.

        En ole vielä varsin toiveikas, mutta tämä on näitä "täytyy vaan jatkaa jurputusta" -asioita.


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Tänään siis iltapäivällä tiedettäneen mitä valiokunta lausuu.

        En ole vielä varsin toiveikas, mutta tämä on näitä "täytyy vaan jatkaa jurputusta" -asioita.

        Hyväksytty, mutta ei löydy vielä verkkosivulta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      273
      2843
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1506
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1240
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      19
      1036
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe