Olenko kohdannut narsistin

Rosalie78

Tästä kirjoituksesta tulee pitkä ja joudun väkisin muuttamaan muutamia yksityiskohtia, jotta tämä ei olisi tunnistettavissa. Nyt tuntuu, että tuo tapaamani mies, kenet olen tuntenut yli 2-vuotta, saa pääni hajoamaan. Yritän tiivistää tässä kirjoituksessa asioita, koska muutoin ei palstatila riitä. Hän on muutama vuosi sitten eronnut ja väittää ex-vaimonsa sekä heidän perheensä olevan täysnarsisteja ja sekopäitä. Hän kuulemma on ollut vainottu kaltoinkohdeltu uhri jo monta vuotta. Käy nykyisin terapiassa ja on tullut mielestäni sitä kautta vaarallisen taitavaksi peluriksi ihmisen psyykeen osalta, mitä olen huomannut. Hän sanoo, että ei ole tehnyt mitään väärää ikinä ja exä on syynä kaikkeen. Nyt tilanne on meidän seurustelussa kääntynyt siihen, että mies julmalla tavalla haastaa riitaa lähes kaikesta. Vähintään provosoi. Sitten se olen minä, joka kerta toisensa jälkeen pyydän anteeksi ja yritän olla se parempi ihminen. Nämä riidanhaastamiset ovat siinä mielessä outoja, että ne välillä tapahtuvat ns piilov*ttuillen. Mies ei kestä yhtään kritiikkiä itseään kohtaan, vaan kääntää sen heti minuun. Hän laukoo todella loukkaavia asioita, joita en kyllä ikinä ole elämässäni muilta ihmisiltä kuullut. Olen lähes 40v. ja kuitenkin elämäni aikana tavannut jos jonkinmoista. Hän puhuu lähinnä itsestään ja jos yritän puhua itselleni tärkeistä asioista, niin hän saattaa sanoa esim."pitäisikö aina keskustelun pyöriä sinun ympärilläsi?". Vaikka asia on juuri päinvastoin.
Hän on sairaalloisen mustasukkainen ja aina pitäisi tietää missä olen menossa. Hän ei siedä välillä edes sitä, että omat koirani ja äitini saavat huomiota. Yhden riidan aikana hän sanoi, että koirat sietäisi heittää kaatopaikalle. Katsoin tyrmistyneenä sitä miestä, sillä muutama kuukausi aiemmin hän oli ihannoinut koiriani. Terve järki ei voi käsittää tuota. Kaikki huomio pitäisi olla hänelle. Jos hän soittaa puhelimeeni, niin nousee sota, jos en vastaa. Hän ei kunnioita yhtään sitä, että minullakin on rajani.
Seksi hänen kanssaan on yhtä suoritusta. Pitäisi osata sanoa hänelle, kuinka hyvä on verrattuna muihin. Siitä puuttuu tunteet. Kerrankin hän seksin aikana käskytti "älä liiku"..tunsin itseni esineeksi. Lisäksi hän on todella kovakourainen ja jos esimerkiksi olen häntä pyytänyt erehdyksissäni hyväilemään, niin käsittely on jotenkin tahallisen kovakouraista ja kylmää. Hän ei halua juuri halata, hyväillä eikä suudella. Ns teknisesti hän on seksissä taitava, mutta siihen se täysin jää. En tiedä olenko kohdannut vain muuten vaikean ihmisen, mutta ikinä en ole tämmöistä kohtelua saanut. Mitätöintiä, aliarviointia, piilohaukkumista..aina joku hänen tuttunsa on parempi. En ole missään riittävän hyvä, vaikka tiedän, että ihmisenä olen ihan keskiverto ja sentään jossain hyvä.
Sitten kun hän saa niitä raivokohtauksia ties mistä, niin hän nostaa esiin kaikki vanhat asiat. Ja nämä vanhat asiat on käännetty päälaelleen. Hän ns syyttää minua omista tekemisistään. Täysi työ pysyä omissa järjissään siinä vaiheessa. En asu luojan kiitos hänen kanssaan, mutta mieleeni on nyt tullut, että seurustelenko uhria näyttelevän narsistin kanssa? Kuulin, että hänen ex-vaimonsa oli sanonut hänen olevan narsisti. Tämä mies kommentoi asiaa, että "hullu mielisairas akka". Mies on monesti minuakin syyttänyt narsistiksi ja ties miksi hulluksi. Näitä riitoja seuraa aina hyvittelykaudet, jolloin hän melkein vaihtaa ikäänkuin persoonaa.
Miltä tämä kuulostaa ulkopuolisen silmin? Olenko se minä kuka sekoamassa vai pitäisikö ottaa jalat alle? En ole eläissäni tämmöistä kohdannut.

89

1383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mikkodeemus

      Narsisti pystyy näyttelemään max pari vuotta, joten merkit on selviä. Selvä narsisti.
      Lopeta yhteydenpito heti, vaihdata lukot ja ilmoita että haet lähestymiskieltoa jos se vielä ottaa yhteyttä. Pistö narsisti kiertoon, ottajia löytyy kyllä.
      Tekee kipeää, mutta nyt on aika juosta.

      • mustasilmätullookii

        Hälytyskellojen pitäisi soida heti alussa jos ukkeli on ollut kihloissa monta kertaa aiemmin ja aina oli naisissa syy eroon. Ei hänessä koskaan.
        Kohta alkaa narsistin nyrkit taas heilua, max 2 vuotta teeskentelemään pystyy.


    • Lähdeheti

      Lähde heti, jos jäät niin sekoat. Mitä olet jo nyt kokenut niin kestää aikansa päästä niistä yli. Ehdottomasti jätä tämä mies ennen kuin on liian myöhäistä.

    • Ehkä_

      Ehkä, että kun muut kirjoittavat että tyyppi on hirveä, niin sisälläsi ehkä käyt hijaista muisteloa hänen hyvyydestään... (vai). Narsistin uhrille tulee usein se kahden todellisuuden välissä soutaminen. Tuo tyhjennys, minkä nyt kirjoitit riittää syyksi jättää hänet. Kukaan ei saa kohdella noin huonosti sitä ihmistä, jonka ihmisen pitäisi voida luottaa tähän.

    • Räppidäppi

      Vuoristorata, sellaista on elämä narsistin kanssa, mutta kannattaa muistaa että ne huippuhetketkin ovat osa narsistin järjestemää näytelmää

      • Suhteetovatvaikeita

        Näitä hyviä hetkiä olen omasta rikkontuneesta suhteesta niin kaivannut. Mutta asian pohdittua ja maistettua, ne tosiaankin oli vain näytelmä häneltä, loistavaa sellaista.


    • samassaveneessäollut

      Kuulosti osaltaan hyvin tutulta sillä erolla että olen " vain " tapaillut harvakseltaan - mutta näin 10 vuoden jälkeen tänä vuonna olen jo "kuivilla " - käsitän että hänellä on ongelmia. Suuria. Eikä toisinpäin. On toki yrittänyt vääntää asioita " minun syyksi " mutta käsittänyt että ei onnistu. Tarkkana pitää olla, mieli kirkkaana pitää siitä kuka olet. Älä anna toiselle sitä vallantunnetta että olet hänen marionettinsa. " Henkinen yhteys " uupuu on kuuluisin selitys häneltä. Joka tarkoittaa että en alistu näihin temppuihinsa. Onnea. Ja voimia. Ei kannata tuhlata sellaiselle asialle / ihmiselle aikaa, joka saa sinut voimaan pahoin, säännöllisesti.

    • Rosalie78

      Kiitos vastauksistanne. Tuo niin pitää paikkaansa, että elämä tuommosen ihmishirviön kanssa on täyttä vuoristorataa. En ole eläissäni kulunut henkisesti niin loppuun, kuin tämän ihmisen vaikutusvallan alla. Voin vain kauhulla ajatella, että mitä olisi olla yhdessä tämmöisen kanssa esimerkiksi 5 vuotta. Luojan kiitos ei ole yhteisiä lapsia. Olen tavannut ilkeitä ja itsekeskeisiäkin ihmisiä, mutta näin julmaan kohteluun ei varmasti moni pysty.
      Se loukkausten määrä on valtava, mitä tuommoinen voi suustansa ulos saada. Se tapa millä hän tekee sen, on kaikenlisäksi sellainen, että ei siihen normaali ihminen kykene. Nyt viime päivinä hänellä on ollut raivokohtauksia ties mistä. Kerron muutamia pieniä esimerkkejä. Yhtenä iltana erehdyin soittamaan hänelle. Ei vastannut, enkä soittanut toista kertaa kun ajattelin hänen sitten soittavan takaisin. 20 minuutin kuluttua alkoi viestien tulva, että miten olen kehdannut pilata hänen oman rauhansa ja yritän kytätä ja kontrolloida häntä. Tuntia aiemmin hän oli pyytänyt soittamaan.. Muutama viikko sitten oli hänen syntymäpäivänsä. Hän haukkui lyttyyn ostamani lahjan, vaikka oli sitä ennen toivonut sitä. Kiukutteli että minun pitää siirtää lahjaraha hänen tililleen, että saa mieluisensa lahjan. Erehdyin sanomaan hänelle, että hän ei ostanut minulle mitään lahjaa omana syntymäpäivänäni. Mies vetosi siihen, ettei hänellä ollut silloin rahaa. Tähän sanoin, että hän sai silloin veronpalautukset, eli olisi voinut edes jotain ostaa. Tämän jälkeen pillastui ja sulki puhelimensa. Vähän aika sitten hän ärsyyntyi kun vietän koirien kanssa lenkillä liikaa aikaa. Tokaisi, että kuula kalloon niille. Yleensä nämä puheet voivat päätyä tokaisuun "mene hullu akka hoitoon", "tajuatko kuinka sairas olet, voisitko ystävällisesti mennä hoitoon, kiitos", "olet yhtä hullu kuin exäni", "sinä olet yhtä sairas narsistiakka kuin exäni"...
      Olen oppinut jo ulkoa nuo samat fraasit.
      Kerran hän kuskasi minua autollaan. Jälkikäteen sanoi, että minun olisi pitänyt maksaa kaikki bensat sekä siitä tunnin ajasta korvaus, mitä meni kuskaamiseen. En tiennyt mitä sanoa. Bensat ymmärrän, mutta että olin tuhlannut hänen kallista aikaansa..
      Käytös on välillä niin lapsellista, mutta ilmeisesti narsisti on jäänyt jotenkin lapsen tasolle? Kaikki kääntyy aina minun syyksi. Hänen kanssaan on uuvuttavaa keskustella, koska aina puheen pitäisi pyöriä hänen asioissaan. Jos jaksaa mielistellä, niin laiha sopu säilyy korkeintaan muutaman päivän. Sitten joskus hän aloittaa riidan ties mistä. Vaikka keksii sen, jos ei muuta. Tänään kolme tuntia viestitti, että hän on varma että olen pettänyt häntä ja että hän kuulemma on kuullut siltä mieheltä itseltään. Olin tyrmistynyt, koska asia ei tietenkään ollut totta.
      Olen huomannut, että hän valehtelee usein asioita, mitä esimerkiksi joku toinen ihminen on sanonut. Olen yrittänyt kysyä hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan mutta hän ei halua puhua niistä juuri lainkaan. Todennut tyyliin, että hänellä ollut hyvä lapsuus. Joitakin asioita puhunut sieltä täältä. Tunteistaan hän ei puhu mutta sanoo itsestään, että hän osaa olla empaattinen. Empatiaa hänessä en itse kyllä näe.
      En ole nähnyt häntä nyt vähään aikaan. Yritän kerätä voimia, että saan itseni irti. Kokonaiskuvaa tästä suorastaan petomaisesta ihmisestä on niin vaikea antaa kirjoittamisen muodossa mutta toivon, että tästä olisi apua myös muille, ketkä painivat ja kärsivät samassa tilanteessa.
      Kertomani esimerkit voivat asioina tuntua pieniltä, mutta ne ovat todelkakin vain pieni osa tuon ihmisen jokapäiväisestä käytöksestä.
      Voimia kaikille!

      • Ensinnäkään

        Ensinnäkään kertomasi asiat eivät tunnu pieniltä tai vähäpätöisiltä, vaan siltä, että sinun ainutkertaista elämääsi ollaan pilaamassa.
        Mitä tulee siihen valituvyöryyn jonka sait kun yritit ottaa häneen yhteyttä: Mieleeni tulee oma narsistini, joka kävi minua härnäämässä tavan takaa että sai minut raivon valtaan ja soittamaan hänelle ja lähettelemään viestejä. Hänen taka-ajatuksena oli että sai kehua uusille ja vanhoille tuttaville miten minä "roikun" hänen perässään... kun hän on niin valtavan tavoiteltava... Eli vain osa narsistin näytelmää se temppuilu.
        Ja voin sanoa, että siinä vaiheessa minuun sattui lujaa, että asia oli niin halpamainen.


      • Eienääikinä

        Tuntemani naispuolinen narsisti väitti ettei pidä draamasta, toki järjesti sitä riittämiin
        Puhelut piti soittaa hänen valitsemanaan aikana, muutoin oli niin kiireinen (minuuttiaikataulu)
        Kaikki olivat muka hänen perässään
        Hän oli kuulemma empaattinen, mikä ei tosin välittynyt käytöksestä
        Puheet olivat ennalta opeteltuja, aivan kuin olisi seurannut näytelmää
        Exä oli kuulemma narsisti, mutta hän ei kertonut millä tavalla
        Esitti uhria, mutta olikin itse vain pikku narsku
        Harrasteli SM-seksiä
        Hauskinta jälkeenpäin kun miettii oli se että ensi treffeillä käytiin (mies)-karusellissa ja vuoristoradassa :)


      • joujopojou

        Eivät nuo ole pieniä asioita, ei todellakaan. Jos voit pahoin, ei kyse voi olla pienistä asioista. Kuvaamasi asiat ovat ihan oikeasti henkistä väkivaltaa, eikä sitä ole syytä sietää eikä vähätellä. Oletettavasti niitä hyviäkin hetkiä on aika paljon koska olet edelleen suhteessa. Juuri ne hyvät hetket huijaavat ihmistä luulemaan ettei asiat niin huonosti olekaan.

        Täällä on tullut aina silloin tällöin vastaan näitä tapauksia joissa kirjoittaja selkeästikin käsittää että asiat ovat pielessä, mutta vähättelee/ei enää osaa hahmottaa väärinkäytösten laajuutta. Jopa fyysistä väkivaltaa on vähätelty ja pohdittu, onko se normaalia?!?!

        Narsistin harjoittama henkinen väkivalta pahenee pikkuhiljaa ja siihen liittyy toisen samanaikainen itsetunnon mureneminen, rankka syyllistäminen. Kattilassa vesi kuumenee pikkuhiljaa niin, että siihen jollain tasolla sopeutuu ja erehtyy syyttämään itseään kun tuntuu pahalta. Varsinkin kun saa koko ajan kuulla olevansa syyllinen.

        Miehesi käyttämät keinot ovat hyvin tyypillisiä. Kehutaan ensin, mutta lytätään perään esim. kertomalla että olet hyvä mutta tuttavani on parempi. Tai että olet hyvä tuossa, mutta tuo on ihan arvotonta puuhastelua joka ei kiinnosta oikeasti ketään. Jos saat huomiota, narsisti menee lähes paniikkiin ja tekee melkein mitä vain saadakseen enemmän huomiota. Esim. vakava sairautesi ei ole koskaan niin vakava kuin narsistin "sairaudet", joita tulee ja menee tarpeen mukaan. Se mikä on OK nyt, on 5 minuutin kuluttua kaikkea muuta kuin OK. Ja kaikki on tietysti sinun syytäsi. Narsisti ei ota vastuuta mistään, ei yhtään mistään. Narsisti oikeuttaa kaiken tekemisensä, idioottimaisimmatkin vedot, syyttämällä jotakin/jotakuta muuta.

        Ja narsisti on todellakin lapsen tasolla. Narsistin tunne-elämä on ihan yhtä kehittynyt kuin 3-vuotiaalla. Olen nähnyt kuinka narsisti, "äiti", on kateellinen omalle lapselleen. Lapsen pitäisi menestyä jotta äiti saisi kunniaa, mutta lapsi ei kuitenkaan saisi menestyä, olla äitiään parempi. Lapsen saama huomio ärsyttää äitiä ja saa tämäb kiukuttelemaan. Mukavat asiat riistetään lapselta jos joku muu kuin äiti on niitä järjestämässä. Narsisti on kuin pahainen kakara jos ei saa tahtoaan läpi. Siinä ei ole järkipuheella mitään sijaa.

        Ja narsisti kostaa. Jos ei voi kostaa sinulle suoraan, niin sitten jollekin läheisellesi tai lapselle tai ihan kelle vain, jonka paha olo voisi ehkä jollain tavalla koskettaa sinua. Ja sehän on aina sinun syysi. Piilovi..uilu on ihan jatkuvaa. Näitä piilotettuja tarkoituksia ja vihjeitä viljellään niin paljon, että isoa osaa et ikinä tajuakaan. Ja miten tajuaisitkaan, koska moni asia jolla narsisti yrittää nöyryyttää ei ole normi ihmiselle mitenkään ihmeellinen ja hävettävä asia.

        Kun itse aikoinani tajusin olevani narsistin kanssa tekemisissä, opin olemaan huomioimatta kuorta ja vaikutelmaa. Kun tuosta ihmisestä kuori pois julkisivun, alta paljastui äärettömän kade ja vainoharhaisuuteen asti paljastumista pelkäävä reppana. Paljastui ihminen joka ei ole älyltään tai lahjoiltaan kummoinen, ei ainakaan osaa käyttää niitä mihinkään järkevään ja rakentavaan. Löytyi ihminen joka ei koskaan kehity, ei viisastu tai tule onnelliseksi. Ihminen joka rypöö kateudessa ja häpeänpelossa kykenemättä keskittymään mihinkään muuhun kuin oman julkisivunsa kiillottamiseen ja puolustamiseen.

        Kun tuo julkisivu putosi, se putosi lopullisesti. Näin narsistin mitättömänä, ja sellaiseksi hän jäi. Tiedostin myös paljon omia narsistisia toimintamallejani. Noiden toimintamallien pohjalta voi aika hyvin päätellä, mitä narsisti tekee seuraavaksi, kun pohtii, mitä itse tekisi jos järki, empatia, vastuu tms. ei olisi rajoittamassa


    • Jepjjj

      Toivottavasti tajuat nyt viimeistään erota ja tehdä hänelle selväksi ettet aio olla hänen kanssaan enää missään tekemisissä. Mitä pidempään olet hänen vaikutuksessaan niin sitä vaikeampi sinun on erota ja myös toipua suhteesta. Toivottavasti sulla on hyvä tukiverkko, jonka varaan voit tukeutua. Voimia!

    • jkuytq

      On hän narsisti! Itse olen narsistin kanssa ja samat oireet. Olen hänen kanssaan yhdessä ja perhettä on. .konfrontoinnin kuittaa näin: "netflixissä on jänniä sarjoja".. Tai jos haluan puhua, räpälää hän puhelintaan, eikä kuuntele. Omani oli kovakourainen, mutta seksi ei ole kiinnostanut enää herran aikaan. Hän hylkää minut henkisesti 100% ja tietenkin myös fyysisesti. Nice.

    • haulikonrisa

      Oon ihmetellyt itsekin kuinka paljon on tarpeeksi että ymmärtää mitä pitää narsistin kanssa tehdä. Äitini on narsisti ja entinen mieheni jonka kanssa minulla on lapsi. Paremmalta alkaa tuntua kun unohtaa koko ihmisen pois elämästään. Äitini on alkanut ihmetellä miksei kukaan hänen lapsistaan halua olla tekemisissä hänen kanssaan. Siskoni yritti itsemurhaa ja äiti ei tiedä tästä mitään, koska siskoni ei puhu hänelle, enkä minä. Silloin kun siskoni muutti isälleen asumaaan, äiti tiesi tästä vasta puoli vuotta myöhemmin ... Niin petaa kuin makaa. En pode syyllisyyttä. Äitini teeskentelee itkutkin mutta kyyneliä on hänellä vaikeus saada ulos... voi voi toivottavasti vanhuus tulee olemaan nautinnollinen, minulla ainakin tulee, koska lapseni ovat minun keskipiste, en minä lapsilleni

    • PaljonTäsmää

      Kuules onkos sun mies katsastusmies tai jonkun muun alan teknikko. Luin tekstiäsi ja huomasin että sun mies on juuri kuin mun Mies.

    • Rosalie78

      Ei ole. Hän on terveydenhuolto alalla. Tällä hetkellä pitkällä työkyvyttömyysjaksolla.
      Tässä sen näkee kuinka narsisteilla on uskomattoman paljon yhteneväisiä piirteitä ja käytöstapoja. Tämän aamun hän on taas lähettänyt haukkumaviestejä. Sain jälleen kuulla olevani hullu mielipuoli ja melkonen hurtta. Saanut taas itkeä. Lopullinen irtiotto on tehtävä. Hyviä hetkiä ei enää juuri ole. Hän ikäänkuin hiillostaa minua henkisellä väkivallalla. En ymmärrä mitä hän sillä hakee. Nauttii siitä? Hänen käytös ja sanat saa tavallisen ihmisen sekoamaan. Hän kääntää kaiken ja valehtelee ja syyllistää. Narsistin ulkokuoren alla on pelkkää tyhjää ja pahuutta. Kateutta.

      • Sinun_pitää

        Sinun pitää ajatella, että olet hänen yläpuolellaan henkisesti, niin hänen sanansa eivät sinua vahingoita. Saa sanoa mitä tahansa, niin hän on niin lapsellinen ja rikkinäinen että sanat silloin satuta. Sanalla sanoen, sinulle nyt voimaa ja itsetuntoa oikean roimasti lisää.


      • vole

        Itse teet tuota ja yöt valvotat!!!


    • Voieij

      Maailmaan mahtuu kaikenmoisia kamalia ihmisiä. Tulee vain muistaa, ettei hän itse voi mitään omalle persoonallisuushäiriölleen. Minkään narsistin teon motiivi ei ole mitään muuta kuin se, miten saisi itselleen huomiota välittämättä muista.

      Tietääkseni narsisti kokee empatiaa, mutta ei sympatiaa. Eli kykenee asettumaan toisen asemaan, mutta ei tunne sääliä tms toisen huonosta olosta vaan käyttää empatiaansa toista vastaan; eli ymmärtää, miten voi saada toisen murrettua vielä pahemmin ja saamaan itse vielä enemmän kehuja ja huomiota ja arvostusta.

      • Suurimmaksi

        Suurimmaksi osaksi sanotaan, että paras tuntomerkki narsistista on nimenomaan se, että tämä ei kykene tuntemaan empatiaa tai se kyky on äärimmäisen heikko.
        Monet narsistin kokeneet sanovat sitä samaa, että narsisti näyttelee hyvin tehokkaasti empaattista, koska se on se millä se pääsee ja ovet aukeaa.
        Empatia on rakkauden rakennusaine, eikä narsisti kykene rakastamaan. Narsistille on valtava kateuden kohde rakastava ihminen.
        On hyvä huomio, että jotenkin narsisti luikertelee pettämään ihmisen ja rikkomaan kallisarvoista, josta tulee toiselle hyvin paha olo. Noita narskuja on kuulemma kahdenlaisia siltä osin, että toiset ovat sadisteja, jotka siis nauttivat pahanteosta, toiset taas eivät ja jälkimmäiset saavat muut voimaan pahoin aivan vain välinpitämättömyyttään.


      • poiuytddfg

        Mun kasityksen mukaan narsisti kykenee hyvin ns. kognitiiviseen empatiaan, mutta ei tunteellisen empatiaan, Siis hän tajuaa toista mutta ei tunteellisesti tunne hänen tunteitaan.
        Tuohan just mahdollistaa sen oveluuden.


        "Minkään narsistin teon motiivi ei ole mitään muuta kuin se, miten saisi itselleen huomiota välittämättä muista." VoiEijj kirjoitti.

        Toi oli mun mielesta hyvä, itselle ei olisi tullut mieleen ihan noin yksinkertaista lausetta asiasta.


      • Voieij
        Suurimmaksi kirjoitti:

        Suurimmaksi osaksi sanotaan, että paras tuntomerkki narsistista on nimenomaan se, että tämä ei kykene tuntemaan empatiaa tai se kyky on äärimmäisen heikko.
        Monet narsistin kokeneet sanovat sitä samaa, että narsisti näyttelee hyvin tehokkaasti empaattista, koska se on se millä se pääsee ja ovet aukeaa.
        Empatia on rakkauden rakennusaine, eikä narsisti kykene rakastamaan. Narsistille on valtava kateuden kohde rakastava ihminen.
        On hyvä huomio, että jotenkin narsisti luikertelee pettämään ihmisen ja rikkomaan kallisarvoista, josta tulee toiselle hyvin paha olo. Noita narskuja on kuulemma kahdenlaisia siltä osin, että toiset ovat sadisteja, jotka siis nauttivat pahanteosta, toiset taas eivät ja jälkimmäiset saavat muut voimaan pahoin aivan vain välinpitämättömyyttään.

        Empatia ei ole tunne, vaan järkiperäistä älykkyyttä. Sympatia on tunne (sitä narsissi ei kykene kokemaan).

        Näin ollen narsissi pystyy nimenomaan ymmärtämään toista, mutta se ei aiheuta hänessä mitään normaalille ihmisille ominaisia sympatia- eli tunnereaktiota (sääliä, surua, tms).

        Narsissi siis kokee empatiaa, mutta ei sympatiaa, joten hänelle ei tule paha olo toisen satuttamisesta vaan hän käyttää empatiaansa kylmästi toista vastaan miettimällä, miten saisi murrettua hänet parhaiten.

        Empatia ei siis ole aina positiivinen piirre.

        "Mun kasityksen mukaan narsisti kykenee hyvin ns. kognitiiviseen empatiaan, mutta ei tunteellisen empatiaan, Siis hän tajuaa toista mutta ei tunteellisesti tunne hänen tunteitaan."

        Toisen tajuaminen on nimenomaan empatiaa, ja tunteellisesti tunteiden tunteminen ( :D ) on sympatiaa.

        Psykopaatti ei kykene edes empatiaan, minkä takia he eivät pysty edes esittämään sympaattista ja usein joutuvat eristyksiin ihmisistä sillä eivät välttämättä osaa edes esittää normaalia ihmistä.


      • Oon_sitä
        Voieij kirjoitti:

        Empatia ei ole tunne, vaan järkiperäistä älykkyyttä. Sympatia on tunne (sitä narsissi ei kykene kokemaan).

        Näin ollen narsissi pystyy nimenomaan ymmärtämään toista, mutta se ei aiheuta hänessä mitään normaalille ihmisille ominaisia sympatia- eli tunnereaktiota (sääliä, surua, tms).

        Narsissi siis kokee empatiaa, mutta ei sympatiaa, joten hänelle ei tule paha olo toisen satuttamisesta vaan hän käyttää empatiaansa kylmästi toista vastaan miettimällä, miten saisi murrettua hänet parhaiten.

        Empatia ei siis ole aina positiivinen piirre.

        "Mun kasityksen mukaan narsisti kykenee hyvin ns. kognitiiviseen empatiaan, mutta ei tunteellisen empatiaan, Siis hän tajuaa toista mutta ei tunteellisesti tunne hänen tunteitaan."

        Toisen tajuaminen on nimenomaan empatiaa, ja tunteellisesti tunteiden tunteminen ( :D ) on sympatiaa.

        Psykopaatti ei kykene edes empatiaan, minkä takia he eivät pysty edes esittämään sympaattista ja usein joutuvat eristyksiin ihmisistä sillä eivät välttämättä osaa edes esittää normaalia ihmistä.

        Oon sitä mieltä että olet väärässä. Enkä ymmärrä miksi vänkäät.
        Tällä palstalla jos missä tiedetään empatiasta ja varsinkin sen puuttumisesta.
        http://www.practia.fi/palvelut/tyokalut/53-empatia
        "Empatia on eräänlainen ihmissuhdetaito, ja osa inhimillistä henkistä rikkautta. "
        http://www.edu.fi/tunteesta_tunteeseen/104_tunnetta
        Empatia on TUNNE nro 55

        Narsisti näyttelee empatiaa mielellään koska juuri empatiaa hän ei kykene tuntemaan.
        Ehkäpä narsisti juuri siksi on perustanut oman ohjelmanumeronsa empatian ympärille, koska se kiinnostaa narsistia kun hän itse ei sitä tunne.
        Kun narsistin oppii tuntemaan hyvin, huomaa kaiken falskiuden. Tajuaa kuinka tyhjää koko narsistin hössötys on. Kuulee kuinka kylmä, kova ja mitään tunteita sisältämätön narsistin ääni on vaikka narsisti yrittää vakuuttaa muuta. Tuntee kuinka tunteetonta narsistin kosketus on, vaikka ennen kaikki hehkui... Niin, uhrin hehku riitti lämmittämään yksin kaksi.


    • tri_pill

      Taas katkeroituneet ämmät täällä valittaa ja narsistisesti syyttää niitä ex-miehiään, tai nykyisiä. Aikuistukaas vihdoinkin ja katsokaa sinne peiliin. Veikkaan että sieltä tuijottaa takas todella itsekäs ja harhainen piru.

      • poiuytredfgh

        No mulla ei ainakaan ole tassa kyse kenestakaan exmiehesta. En ole olevasta tai olemattomasta sellaisesta kirjoittanut sanaakaan.


    • Rosalie78

      Juuri noin hän esittää olevansa oikein empaattinen. Sanoo niin, mutta tekee päinvastoin. Tänään hän puhelimessa yritti loukata minua ja nauroi. Nauru loppui kuin seinään, kun aloin nauraa mukana. Tuli täysin hiljaista ja vaistosin kuinka raivoissaan hän oli. Hän ei saanut odottamaansa reaktiota. Meni täysin hämilleen.

      • esine

        Tää oli hyvä :). Sait vähän ku vedettyä mattoa alta noinkin yksinkertasella keinolla.


      • onjoillakipääsekassii

        Täällänne narsissit keskustelee kun pikkulapset konsannaan.Voi hessuliveereli.Ei muutakin kasvammaan äitinhelliin hoivviin niin minäkuvva ehjeytyypi..


    • Suhteetonvaikeita

      Kamalan tuttua... ihminen, jota itse kohtasin käyttäytyi just samoin. Haukkui kaikki, tai ei suoraan vaan ovelasti ja muita kuvaamasi juttuja. Mä en sais ikinä ottaa koiria enkä tehdä muuta mikä vie häneltä huomion. Mä kaiken tein väärin. Jopa viesteissä laitettu hymiö oli väärä ja siitä tuli riitaa. Kun elämäni meni vaikeaksi ja vei paljon ajatustilaa , miehen reaktio oli: erotaanko nyt viikoksi, niin saat omat asiasi kuntoon ja kun pystyn taas antamaan hänelle hänen mielestään tarpeeksi huomiota, voidaan palata yhteen... hän halusi että muutetaan johonkin paikkakuntaan yhdessä missä kukaan ei tunne meitä... hän meni jopa minun ja lasteni väliin. Halusi korostaa erinomaisuuttaan ja osoittaa mun olevan häntä huonompi. Lapsilleni. Hän halusi päättää mitä harrastan ja mitä en, suhde on aina silloin ollut vaakalaudalla. Ja kaikkea tälläistä.

      Olen saanut tarpeekseni kyllä, mutta miten vaikeaa onkaan päästä henkisesti irti. Kohta 6 kk kulunut mutta kaipaan häntä edelleen kuin eron ensimmäisinä viikkoina :( kai se joskus ohi menee vielä.

      Loppujen lopuksi käänsi kaiken näin että minä olen valehtelija ja narsisti. Vaikka en valehdellut.

      • TeeNytOikein

        Noissa tilanteissa kannattaa miettiä, mitä oikeastaan kaipaa. Et kaipaa narsistia, vaan vain yhtä hänen esittämää roolia. Ei narsisti ole koskaan sinusta oikeasti välittänyt, eikä tule välittämäänkään, se ihanuus oli pelkkää vedätystä. Kaipaat siis aikaa jolloin sinua vietiin kuin pässiä narussa uskottelemalla asioita joita ei oikeasti ole koskaan ollutkaan.

        En tiedä mitä siihen tarvitaan että narsisti aletaan nähdä sellaisena kuin hän oikeasti on: valehtelija, huijari, hyväksikäyttäjä, heikoista heikoin reppana, "koulukiusaaja", mitättömyys.... Kun tuon tajuaa niin kaipuukin katoaa. Ei riitä että tajuaa narsistin osuuden valheessa, pitää myös nöyrtyä myöntämään oma osuutensa, vaikka se pahalta tuntuukin. Ei ole helppo myöntää että on lähtenyt mukaan vuosisadan kusetukseen. Moni jää suhteeseen siksi että häpeä on niin suuri.

        Mutta on ihan turha katsoa taaksepäin koska on vain yksi suunta: eteenpäin.


    • Kuuntele

      Kuulostaa oikeesti hirveeltä..😳 Hyvin mahdollisesti narsisti tai on ainakin ihan sekopää joka kohtelee sua ihan väärin. Jätä toi mies etkä enää tuhlaa sun aikaa siihen. Sun oma henkinen hyvinvointi kärsii kun kohdellaan tuolla tavalla, pelasta ittes tosta. Sun itsetunto murenee mitä kauemmin tollasen kanssa on. Tiedän kokemuksesta. Eroaminen ei ole koskaan helppoa, mutta mieti ootko onnellinen sen kanssa?.. et.. Ansaitseeko se ihminen sun aikaa kun sä elät vain kerran?... ei.. Millainenkohan sun tulevaisuus on jos jatkat suhdetta? Ei hyvä vaan onneton, tuollainen ihminen ei muutu vaikka kuinka haluaisit ja toivoisit. Mitäköhän mietit joskus vanhuksena kun oot kiikkutuolissa, jos et ole eronnut hänestä? Kun olisit voinut erota, elää onnellista elämää ja mahdollisesti löytää jonkun hyvän rakastavan miehen joka tekee sut oikeesti onnelliseksi? ..mua ainakin kaduttais sika paljon..

      Narsistit on taitavia käänntyttämään syyt toisen niskoille että toinen alkaa itsekkin uskomaan sen, että itsessä on kaikki vika. Älä anna sen huiputtaa sua. He ovat taitavia manipuloimaan toisia ihmisiä. Lue narsisteista niin tiedät miten itse suhtautua ja ajatella toisen sanoista. Ohjeita löytyy miten narsistien kanssa kannattaa toimia. Mutta älä jatka suhdetta, oot myöhemmin varmasti onnellinen siitä päätöksestä!

    • asiatonta

      Kyseinen henkilö kiusaa itse kirjoittamastaan henkilöstä ja todellisuus on täysin toista mitä täällä on mustamaalattu.Muun muassa tekemällä valetilejä luvatta henkilöstä ja olemalla sairaalloisen mustasukkainen. Keskustelu on asiaton ja loukkaava ja taustalla on vammautumiseen johtanut vaino. Puhut täysin itsestä mitä raivo ja noitumiskohtauksia olet saanut ja patologista valehtelua.

      • Kysynpävaan

        Entä jos, kun tällaiset henkilöt toimivat esim. palveluammateissa?
        Vaikkapa terveydenhoidon alalla.
        Millaiset mahtaa olla hoidot, tuloksista puhumattakaan!


      • hyväolikysymyksesi
        Kysynpävaan kirjoitti:

        Entä jos, kun tällaiset henkilöt toimivat esim. palveluammateissa?
        Vaikkapa terveydenhoidon alalla.
        Millaiset mahtaa olla hoidot, tuloksista puhumattakaan!

        Pelottavaa tosiaan...


      • esine
        Kysynpävaan kirjoitti:

        Entä jos, kun tällaiset henkilöt toimivat esim. palveluammateissa?
        Vaikkapa terveydenhoidon alalla.
        Millaiset mahtaa olla hoidot, tuloksista puhumattakaan!

        Sos-terv.alalla tuommoisten ihmisten kanssa tosi hankala työskennellä. Jättävät oleellisia tietoja kertomatta, loukkaantuvat, kun tuot jonkun oleellisen virheen esim. lääkkeenjaossa esiin ja diagnosoivat ja haukkuvat muita mitä naurettavimmilla perusteilla. Tehdään pilaa asiakkaasta/potilaasta tai sen omaisesta hlö:n kuullen, ei keitetä päiväkahveja edes asiakkaan pyynnöstä (keskeyttää juoruilun) ym ym.

        Jospa joku päivä pääsisivät itse potilaaksi ja saisivat osakseen saman kohtelun.


      • fma

        Tommosen ei tarvi ikinä hoitajaksi valmistuvan ja harvoin valmistuukaan onneksi..Nehän harjoitteluissakin tykkää pelata kuin lystää.Ja potilaana ne huutaa ja räkyttää hoitotaholle.


    • Asiatonta

      Niin entä jos tällainen yövalvottaja ja kiusaaja kiusaa somessa mutta myös muuten yöaikana jopa kun toinen makaa sairaalassa toipilaana ja kiusaa jopa häntä hoitaneilla hoitajilla ja raivoaa sitä kauttakin. Mistä kertonee, hyvä kysymys.

      • täkyllä

        Tuo kertoo kyllä millanen on ihminen käyttäytyessä noin. Ei oo ihan normaalia keskittyä tommoseen jos toinen kipeänä hoidossa!!


      • hohoijakaa

        En kuuntelisi tommosta emäntää päivääkään!!!


      • valerinen76

        Tuo on todella epänormaalia käytöstä. Tuossa on kyseessä kontrollointi ja sairaalloinen mustasukkaisuus sekä kiusaaminen. Onko tyyppi tehny muutoin noin?Tuossa on kyse jo empatian puuttumisesta toden teolla.


    • jije

      Aika outoa tulla nettiin leimailemaan ja kyselemään onko joku narsisti vai eikö ole. Itse ainakin mietin onko kysyjällä itsellä jotain salattavaa tai kentien ongelmaa. Itse narsistin uhrina ei ole tullut mieleen netissä kirjoitella noin eikä tuossa kyllä näy se totuus, helppohan on liverrellä tänne ties mitä.Totuus voi olla vaikka päinvastainen tai ei mitään. Jotenkin vain herkästi haiskahtaa nämä nettikirjoittelijat.

      • Rosalie78

        Narskua osu nyt omaan jalkaan. Selvä raivoisa kommentointi.


      • psyhoi49

        Täysillä ei käy tommonen nettikirjottelija. Ton voi näin yksinkertaisesti tulkita.Mut persoonallisuushäiriöllisenä en leimailisi täällä ketään, vaarallista kerrassaan. Netissä ei tehdä kenestäkään narsistia, tänne voit kirjoitella ties mitä sylki suuhun antaa, mutta psykologian ammattilaisten tehtävä on antaa diagnoosit. Ja tuon kirjoittelun pohja ei anna mitään todistusta että olisi narsismi. Päin vastoin ammattilaisena ainakin soi tommosesta kirjoittelijasta hälykellot ja annat itsestä täydellisen kuvan ja kirjottelutyylisi haiskahtaa minulle läpi.Ja tiedän todelliset ihmiset joilla on näinkin vakava persoonallisuushäiriö kun narsismi tai epävakaa ja tiedän myös heidän tapansa mustamaalata toisia keskustelupalstoilla.


    • Narcissus

      Kattelin peilistä :)

      • Yöhäirikköjä

        Näkykö uninen tuima naama yökuppaajalla.Voi jestas.Ei oo muuta tekemistä yöllä kun chätätä miettimässä jotain narskupalstaa.Kertoo että siellä kirjottaa yöt itse paha missä maininta.Niin julki ulos tuotua kirjottelua että nauraa saa. Halvat huvit ja sairaat yöharrastukset. Epävakailuja kenties.


    • Rosalie78

      Nuo viimeiset kommentit on kirjoittanut todennäköisesti yksi ja sama ihminen. En todellakaan tiedä mistä puhut mutta tuntemani ihminen ei ole missään sairaalahoidossa ollut. Diagnooseja en ole tullut tänne hakemaan, vaan kertomaan kokemuksistani ja siitä henkisestä väkivallasta, mitä olen osakseni saanut. Kukaan ei ole täydellinen ja itsessänikin vikoja varmasti löytyy. Narsistin kanssa tekemisissä ollessa ne viat vaan aina löytyvät siitä toisesta osapuolesta. Narsisti sivuuttaa omat tekemisensä ja syyllistää, minkä pystyy. Toivon, että keskustelu ei etene tämmöisiin asiattomuuksiin. Et tunne minua tai kyseistä miestä, joten pidän outona viestejäsi koskien yövalvottamisia tai jotakin sairaalassa oloa. Mitä edes tarkoitit näillä? Miehessäni on paljon narsistisia piirteitä. Tiedän miten asia on, enkä ala itseäni epäillä. Olen vahva ihminen ja huomannut, kuinka hänen kulissinsa sortuvat pikkuhiljaa. Silloin narsisti joutuu raivon valtaan. Tälläinen ihminen ei ole mieleltään terve. Jos tuntisit hänet, niin ymmärtäisit paremmin.

      • psykoi49

        Hoida miehesi kanssa ne ongelmasi eikä kannata nettiin tulla masomaan ja kirjoittelemaan.Kun kirjoitetaan nettiin tällaisia, voi tänne vastata todellisia narsistin ja epävakaan uhreja joten miksi ihmettelet vastauksia. Täällähän on annettu vastausta ja kritiikkiä sille mitä ensinnäkin kannattaa netissä kirjoitella ja mielestäni epäilen pahasti tänne kirjoittavia ihmisiä itseään ja siksi itse kritisoin. Jos mieheäsi on vainottu, miten voit suhtautua noin alentavasti siihen vainoon?Vainohan on sairasta ja vainoa on kirjoitella yksityiskohtaisesti ja loukkaavasti toisesta somessa Ilmiselvästi kirjoituksesta näkee läpi sinun asenteesi vainoon ja mieheesi. Onko sinulla millainen osuus riitoihisi??Miten sä muka et tiedä onko miehesi narsistien uhri jos häntä vainottu? Tuo haiskahtaa ja pahasti!Epäilen vähän kyllä.Esimerkiksi sinä vain syyllistät ja maalaat miestäsi tuossa, siksi minä puutuin ja kommentoin koska työkseenikin tapaan narsistinkin uhreja ja eri mt ongelmaisia. Miehesi käy terapiassa.Sekin kertoo minulle hieman vinkkeliä siihen suuntaan ettei hän narsisti ole.Mitään itsestä et kerro miten itse käyttäydyt ja selvästi näkee että suhtautumisesi mieheesi on itselläsi alentava ja jopa narsistinen. Kumpa tämä mies josta puhut itse tietäisi mitä hänestä kirjoitellaan. Tuohan voidaan jopa vihapuheeksi tulkita leimata toista noin rajusti suomi24 palstalla jota voidaan lukea kaikkialla. Elis täydellisen väärä paikka kirjoitella netissä ja noin läpipaistavalla tavalla vielä. Mielestäni tuo mitä kirjoitat kertoo kaikelti paljon kirjoittajasta eikä tuohon ole mitään pohjaa etes eikä logikkaa tuohon miten uskoa tommosta stooria. Toivon että näkisit itsesi tavassa toimia mätää.Läpi näkyvää. Kumpa tietäisin tämän miehen mielipiteeni ja kannan asiasta. Olen nähnyt paljon katalia naisia omassa työssäni ja tiedän heidän kotkotuksia.Myös nämä leimaamiset joita en nää normaaleina täällä tehdä. Senkin olen huomannut ettei todellinen narsistin uhri ole ensimmäisenä some maailmassa kirjoittelemassa asioistaan. Kun aloitat keskustelut julkisella palstalla noin yksityiskohtaisilla asioilla ja syyllistäen kestä myös kritiikkiä itse.


    • poiuytrdfgh

      Mä en kyllä ikinä eläis päivääkään vapaaehtoisesti parisuhteessa, jossa kummankaan tarviis kysellä toisensa ominaisuuksista netistä tai edes miltään terapeutilta, mutta ehkä siks oonkin aika pysyvä sinkku.
      Mun mielesta se rikko jotain "pyhaa" rakkaudessa.

      • psykhoi49

        Ei olekaan fiksua eikä kovin järkevää netissä moisia asioita spekuloida ja siksi mulla kellot raksuttaa että kysyjällä itsellä on outoa haiskahdusta ilmassa.En voi sietää tommosta netissä spekulointia.Menkööt yhdessä ukkos kanssa vaikka paripsykologille puhelemaan missä kiikastaa.Sillonhan asia puidaan alan ammattilaisen kanssa ja se menee kuten pitääkin ja lisäksi säästyy nettimaalaamisilta. Näen sen terveempänä tapana ratkaista mistä kenkä puristaa ihmissuhdeongelmassa ja kumpikin on sitte sanomassa.


      • poiuytrdfgh

        Mua taas ällöttäis suunnattomasti, jos mulla ois mies ja joku toinen nainen tai mieskään ruotisi hänen ja minun välisiä yksityisiä tunneasioita vaikka nyt jossain pariterapiassa. Koska en olis ollut mennyt kimppaan minkään pariterapeutin kanssa vaan sen miehen ja se olis niin mautonta ja tyylitöntä että joku vieras mies tai nainen siinä jotain sorkkisi ja söhlisi niitä tunteita, mitkä ei hälle kuulu. Täydellisempää romantiikan pilaajaa on vaikea kuvitellakaan. Noh ehkä mä tän takia oonkin ikisinkku,


      • psykhoi49

        No joo. Mut silti on eri asia puhua terapeutille kun täällä maalailla toisesta joka on todella mautonta. Jos saan suoraan sanoa niin luen tommoisten toisesta yksityisasioiden levittelyn törkeänä ja ensinäkin pöljää lähteä mukaan netissä moisiin keskusteluihin kun totuutta ei tiedä. Lisäksi fiksu ei somessa kysy moisia. Parisuhde on kahden luottamus asia ja ongelmatilanteet ei ole someasioita eikä täältä ns oikeaa apua heru.


      • poiuytrdfgh

        Mutta tilanteita ja ihmisiä on niin monenlaisia, että voihan joskus jonkun oll välttämätöntä ratkoa asioita omalla tyylillään. Itse en ratkoisi parisuhdetta somessa siitä syystä että eroaisin ennen sitä. Jos ei toimi mun ja jonkun miehen välillä ihan kaksistaan , niin se on sinkkuutta tai ero sitten. Mitään lauma-avioliittoa en halua.


      • poiuytrdfgh

        Mutta esim, nuori ihminen voi mielestäni kysyä asiaa vaikka netistäkin, jos ei muuta keksi jossain tilanteessa. Siis jos ei esim. tiedä onko oikeesti kohdannu narsistin.


      • fjjkk

        Melko sikamaisen puhetta...tuo kertoo kaiken ihmisestä.


      • ghhjkk

        Kukin tyylillään mutta itse en kyllä nettipalstojen varaan tietoa ja elämää rakentele vaikka nuori olenkin.Sontaa täynnä ja ties mitä kirjottelua.Järkeä saa vähän käyttää


    • jjjhkkgggg

      Siksi nettiin moisia skriivailee koska semmoset jotka maalailee toisia somessa niin itse ovat monesti niitä vikapäitä ja tuohan juuri kertoo ettei kunnioita yhtään toista osapuolta.

      • Psykhoi49

        Persoonallisuuden häiriöihin kuuluu toisen alentaminen ja netissäkin he tykkää alentaa ja mustamaalata.Voi olla ns hallintakeino heille. Kerran narskun uhriksi joutunut oppii tunnistamaan narsistit ja hän aistii ja puolustautuu tehokkaasti. Tiedän sen auttavana ihmisenä. Se taas johtaa riitelyyn ja jos toinen provosoi sitä.Siksi ajattelin ammattilaisen näkökulmasta antaa hieman toista näkökulmaa. Täällä kuitenkin toisesta kirjoittelu on asiatonta.


      • PölystäPyöritelty
        Psykhoi49 kirjoitti:

        Persoonallisuuden häiriöihin kuuluu toisen alentaminen ja netissäkin he tykkää alentaa ja mustamaalata.Voi olla ns hallintakeino heille. Kerran narskun uhriksi joutunut oppii tunnistamaan narsistit ja hän aistii ja puolustautuu tehokkaasti. Tiedän sen auttavana ihmisenä. Se taas johtaa riitelyyn ja jos toinen provosoi sitä.Siksi ajattelin ammattilaisen näkökulmasta antaa hieman toista näkökulmaa. Täällä kuitenkin toisesta kirjoittelu on asiatonta.

        Hei pölypallo! Ethän ymmärrä edes ettei narsistin kanssa voi olla minkäänlaista parisuhdetta. On vain alistaja ja alistettu, hyväksikäyttäjä ja hyväksikäytetty.
        Narsisti pitää uhriaan esineenä, oman kätensä jatkeena joka vaihdetaan uuteen sitä nopeammin mitä enemmän se temppuilee.
        Palsta on anonyymi ja tämän anonymiyden filosofiaa on pohdittu paljon ja syvällisesti juuri mitä tulee tähän palstaan.
        Sinulla todella jokin muu motiivi kuin välittämäinen... tai yksinkertaisuus.
        Palstalla häiriköi usein narsisteja jotka pyrkivät haittaamaan kirjoittelua. Ehkä kuvittelet myös tunnistaneesi jonkun... Unohda, olet varmaan tunnistanut väärin.


      • psykhoi49

        Alistamista on täällä kirjoitella jostain henkilöstä spekuloiden onko narsisti vai onko keskustelun aloittaja kenties jokin mikä liene. Käykää siis keskustelemassa muualla ne jotka olette todellisia narsistin uhreja. Puhun vakavasta suusta tämän että narsismin diagnoosiin eikä siksi leimaamiseen riitä lähimainkaan tuo kuvaus millä keskustelua käyty. Ja asiatonta noin keskustella täällä.Asia on karusti sanottuna näin. Tulee raksutus onko kirjoittaja mikä? Nimittäin vaarallisella tavalla täällä kirjoitellaan ja siksi haluan heti sanoa että haiskahtaa pahasti. Ei nettivalvonta turhaa ole.Somen palstoilla kiusataan ja loukataan todella pahasti ihmisiä ja tällaisillakin keskusteluilla on omat ilkeät juonensa monissa tapauksissa. Olen auttanut pers häiriöisten uhreja paljokin joita on esim näin narsisti hallinnoinut ja kiusannut. Narsisteja en täällä puolustele mutta väärää keskustelumentaliteettia ja sitä miten kerrotaan täällä yksittäisistä ihmisistä. Mutta haiskahtanut on täällä ja pahasti ja haluan hieman avartaa mitä järkeä täällä spekuloida tällaisia asioita. Tämä henkilö kyselee ja spekuloi aivan väärässä paikassa onko joku narsisti vai mikä mielipuoli. Saman voin kysyä kukin itseltään, mikä olet, mitä teen ja kirjoitan.


      • hjjjs

        Täysin sekopäitä kirjottelijoita.Oikein sanottu että menkää maalailemaan muualle tauluja ja älkää tehkö itseäsi naurun alaisiksi haukkumalla.Kertoo haukkujista itsestä vain sen totuuden. Ei tulis kuuloonkaan itsellä.Yöllä tykkää monet hieman vintit kirjoitella ja valvoskella suomi24 palstoilla.


      • loukkaus

        Eräs tyyppi ilmoitti tekstiviestillä kirjoittaneen tämän keskustelun ilkeyttään.Täyttää kriteerit ilmoittaa etiäpäin loukkaavana.


    • poisto

      Täyttää perättömän mustamaalaamisen kriteerit

      • p--mysrky

        Täysin anonyymi kirjoitus josta ei voi tunnistaa ketään nostanyt tällaisen p-myskyn jossakin...


      • enhyväksy

        Asiaton loukkaava väärän törkeän perättömyyksien levittely ja henkilö itse tekstiviestillä kiusatulle tämän linkitti ja ilmoitti kirjoittaneensa. Rajansa miten kiusata voi.Taustalla on facetilienki luvatonta tekoa.Puututtava on.


    • vaikeee

      Usein narsisti onkin ihan itse .

      • tämmöstäeikatsota

        Valitettavasti tässä on kiusaamista siinä mittakaavassa että vaatii puuttumista. Henkilö etukäteen uhkaillut kirjottelevansa ja mustamaalaavansa somessa asianosaista.Asia selvitettävä jo.


      • p--mysky
        tämmöstäeikatsota kirjoitti:

        Valitettavasti tässä on kiusaamista siinä mittakaavassa että vaatii puuttumista. Henkilö etukäteen uhkaillut kirjottelevansa ja mustamaalaavansa somessa asianosaista.Asia selvitettävä jo.

        No sitten puutut ja teet asianomaiset ilmoitukset oikeisiin paikkoihin.
        Jätä kuitenkin anonyymi palsta rauhaan. Minä en esim. teitä tunnista tällaisesta anonyymista kirjoittelusta. Narsistitarinat ovat hyvin paljon toistensa kaltaisia. Minä ja muut palstan lukijat eivät ole osapuolia.
        Tähän voisi lisätä paljonkin, mutta en viitsi kuluttaa aikaani jonnin joutavaan. Palstalle saa kirjoitella ja jos joku kuvittelee tunnistavansa itsensä kurjasta kuvauksesta kuvauksen henkilöksi, niin toivon parempaa onnea jatkossa.


      • khg
        tämmöstäeikatsota kirjoitti:

        Valitettavasti tässä on kiusaamista siinä mittakaavassa että vaatii puuttumista. Henkilö etukäteen uhkaillut kirjottelevansa ja mustamaalaavansa somessa asianosaista.Asia selvitettävä jo.

        No kyllä tässä on eri asiasta kyse..pitempiaikainen kiristäminen viestin laittaneen henkilön osalta jossa hän linkitti yöaikana kirjoittavansa tänne ilmottaneelle henkilölle.Aiemmin sanonu mustamaalaavansa toista.Tänään viimeksi sanoi että voin kirjoitella. Ja facessa asiattomuutta ja kiristämistä yöaikaan teen tilin.Itse on laittanut nämä kirjoittaneensa.Tottakai puuttumisen vaatii.Älä kehtaa etes noin sanoa. Lisäksi tahallista kiusaamista ja samaan aikaan ailahtelee väliin sydämmiä lähettelee ja väliin noituu ja haukkuu maan ja taivaan rakoon asti.Lisäksi jatkuva kiristäminen someen ilkivaltaa tekemällä.Tämmöstä ei kukaan katso.Piste.Tämmönen on vaste sääntöjä ja rikkoo ties lakejaki.Nettiin ei voi noin kirjoitella ja ilmoitella sitte kiristäen että kirjoitan mikäli et sano sitä ja sitä. Asian voi selvittää.


      • p-myrsky
        khg kirjoitti:

        No kyllä tässä on eri asiasta kyse..pitempiaikainen kiristäminen viestin laittaneen henkilön osalta jossa hän linkitti yöaikana kirjoittavansa tänne ilmottaneelle henkilölle.Aiemmin sanonu mustamaalaavansa toista.Tänään viimeksi sanoi että voin kirjoitella. Ja facessa asiattomuutta ja kiristämistä yöaikaan teen tilin.Itse on laittanut nämä kirjoittaneensa.Tottakai puuttumisen vaatii.Älä kehtaa etes noin sanoa. Lisäksi tahallista kiusaamista ja samaan aikaan ailahtelee väliin sydämmiä lähettelee ja väliin noituu ja haukkuu maan ja taivaan rakoon asti.Lisäksi jatkuva kiristäminen someen ilkivaltaa tekemällä.Tämmöstä ei kukaan katso.Piste.Tämmönen on vaste sääntöjä ja rikkoo ties lakejaki.Nettiin ei voi noin kirjoitella ja ilmoitella sitte kiristäen että kirjoitan mikäli et sano sitä ja sitä. Asian voi selvittää.

        Huomautan, että jos itse kiristät puhumalla "puuttumisesta" ja kyseiselle henkilölle jotain ikävää tapahtuisi, niin nämä kirjoittelut voidaan poliisin toimesta jäljittää.
        Ikävää uhkailua sinulta myös.
        Palstan lukijoita tuskin kiinnostaa tällaiset henkilökohtaiset pimahdukset.
        Rosalielle kuitenkin neuvoksi: Älä toimi noin sinusta väitetään, jos väitökset ovat totta.
        Anonyymiys on tärkeää tällä palstalla, eikä ole kunnioitettavaa rikkoa sitä. Kiristys ei narsistien kohdalla ole viisasta eikä johda toivottuihin lopputuloksiin yleensä. Siinä ryvettyy myös itse.
        Toivottavasti väitteet eivät ole totta.


      • jjdh

        Pakko on selvittää koska taustalla on henkistä piinaamista ja kiusaa ja eräskin yövalvotus. Miksi kiusaava henkilö varsin laittaisi että olen tuo kirjoittaja ja minulle näin sanoisi.Kuiteski minua tässä loukattu on. Ja toki vaadin että enään ei jatku.Nimittäin mun kuviakin jos uhkaillut jakaa ja nimelläni tehty yhteistä facetiliä luvatta minun kuvia ja koko nimeä käyttäen niin en hyväksy.Tähän asti katsonut mutta tämä nyt meni hänen ilmotuksesta yli äyräitten. Kiristä en vaan sanon että mä selvitytän onko nämä viestin laittaneen henkilön mustamaalaamisia kuten hän itse minulle on ilmoittanut.


      • ghjkk

    • Rosalie78

      En tiedä mikä tämä henkilö on, kuka on nyt tullut kirjoittamaan tähän ketjuun. Mustamaalannut en ole ketään ja puhunut vain omista kokemuksistani anonymiteettia kunnioittaen. Tämän henkilön tarvitsee luulla minua nyt joksikin muuksi. Nuo viestit ovat sekavia eivätkä kyllä liity omaan elämäntilanteeseeni. Sen tiedän, ettei narsistia vastaan kannata nousta, vaan ennemminkin yrittää kaikin keinoin välttää konfliktit hänen kanssaan. Narsisti tai ei, niin muutamassa viestissä huomaan narsistille ominaisen tyylin syyttää ja uhkailla. Hän se uhri mukamas on ja kääntää asiat nurinpäin.

      • syösanas

        Nettiviestit voi jäljentää nopeasti kuka kirjoittanut ja kyllä itsessäsI vika on eikä kenessäkään muussa mikäli on niin että asia on noin kuten haiskahtaa ja on tuotu esille. Narsistin käytöstä on juuri netissä noin ilmaista asioita. Ja voidaan tänne kirjoittaa kaikki miten käyttäytyy narsisti.Kokemusta jo on kertynyt valitettavasti. Antaa selvittää muiden kuka tänne on kirjoitellut ja koskeeko henkilöä joka tekstiviestein on ilmoittanut kiusaavan ja kirjoittelevan nettiin. Häpeää saisivat tommoset. Näin se just on että narskut ne tänne tulee toisia maalailemaan eivätkä tajua itse itsessään mitää.Näkyy heti läpi että itselläsi on syytä häpeään.


      • p-mysky
        syösanas kirjoitti:

        Nettiviestit voi jäljentää nopeasti kuka kirjoittanut ja kyllä itsessäsI vika on eikä kenessäkään muussa mikäli on niin että asia on noin kuten haiskahtaa ja on tuotu esille. Narsistin käytöstä on juuri netissä noin ilmaista asioita. Ja voidaan tänne kirjoittaa kaikki miten käyttäytyy narsisti.Kokemusta jo on kertynyt valitettavasti. Antaa selvittää muiden kuka tänne on kirjoitellut ja koskeeko henkilöä joka tekstiviestein on ilmoittanut kiusaavan ja kirjoittelevan nettiin. Häpeää saisivat tommoset. Näin se just on että narskut ne tänne tulee toisia maalailemaan eivätkä tajua itse itsessään mitää.Näkyy heti läpi että itselläsi on syytä häpeään.

        Sinä, syösanas, kuulostat jotenkin sekavalta ja kiihtyneeltä. Ehkä sinulla olisi asiaa tk:een.


      • hohh

        Tämä pyörre taitaa olla apureita kenties kun näin maalaa yhä yöllä tänne ja kommentoi. Viisas on se joka osaa lopettaa. Vaahtoa itses rauhassas.


    • poiuytdcvb

      Kirjotin pari viestiä tähän ketjuun mutta varmennan etten ole aloittajan moittimisessa mukana

      • hhjjkk

        Jos tässä vähän valaistaan niin kyse ei ole moittimisesta vaan siitä että on epäily ja tunnustuskin henkilöltä joka toista tahallisesti mustamaalaa.Täällä kun nimettömänä kirjoitetaan niin jotta asian saa selville niin vaatii ip osotteiden ym tutkimiset.Siihen asti olkoot kunnes asia ratkeaa onko viesti ilmoittaja viestien takana.Samoin on ainaski käyttäytynyt ja riidellyt miten on kirjoitellut ja ilmoitti nämä itse kirjoittaneensa. Eikö se oo ihan tolkkua tommonen selvittää, astukaa itse nettikiusatuksi.


    • eikiusaamiselle

      Netissähän tykkää toiset loukata ja puhua perättömyyksiä. Älä välitä mitään jos oot joutunut noin kiusatuksi ja vaikka vaistoatkin että alistetaan ja tehdään ties mitä. Tässä näkee miten typerää on tänne kirjoittelemaan tulla ja miten typerästi voidaan käyttäytyä. Hermostuisin kyllä itsekin tuollaisesta jos minulle joku ilmoittaisi kirjoitelleensa minusta ja ehkä itsekin hermostuisit, astutko itse vastaaviin kiusatun saappaisiin?Oli miten oli mutta pöljää täällä kirjoitella.Herran haltuun ja pahajuopaisetkin vielä saa palkkansa.

      • eikiusata

        Juuri näin. Kyllä se luoja näkee millä tarkotuksella kukin on ja mitä tekee ja millä motiivilla. Puhdas päänalunen on parasta. Siispä nämäkin joita kiusataan ja loukataan eivät ole yksin. Huonompi osa on kiusaajalla itsellä ja ottamatta kantaa muutoin mutta netissä sepostuksia ammattialoja myöten pidän törkeänä ja motiivihan noin tulee esille. Siispä Herran haltuun tämäkin keskustelu.


      • Ei-taskuherralle
        eikiusata kirjoitti:

        Juuri näin. Kyllä se luoja näkee millä tarkotuksella kukin on ja mitä tekee ja millä motiivilla. Puhdas päänalunen on parasta. Siispä nämäkin joita kiusataan ja loukataan eivät ole yksin. Huonompi osa on kiusaajalla itsellä ja ottamatta kantaa muutoin mutta netissä sepostuksia ammattialoja myöten pidän törkeänä ja motiivihan noin tulee esille. Siispä Herran haltuun tämäkin keskustelu.

        En tiedä mutta jostain tuli mieleeni jo aiemmin, että herraa sotketaan tässä valitsuksessa.
        Viekää se teidän ikioma tasku- herranne nyt muassanne kun poistutte.

        Antakaa ihmisten keskutella rauhassa ongelmistaan.
        Olen varma, että tämän palstan rehellisillä aiheenmukaisilla keskustelijoilla on siunaus. Se on nähty niin monesti.


      • vastau

        Saahan täällä antaa vastakommentointiaki. Eli jos nettiin kirjotat, siedä kritiikki ja kaikki ei moisiin etes yhdy eikä rupea. Lapsellisia ihmisiä ja fiksuja voidaan helposti verrata. Täälläkin kirjoittaa sekä että. Netissä kirjoittelu on kuitenkin aina hiukan epäasiallista ja ainakin vasten mun arvoperiaatteita.


      • niinsevao
        vastau kirjoitti:

        Saahan täällä antaa vastakommentointiaki. Eli jos nettiin kirjotat, siedä kritiikki ja kaikki ei moisiin etes yhdy eikä rupea. Lapsellisia ihmisiä ja fiksuja voidaan helposti verrata. Täälläkin kirjoittaa sekä että. Netissä kirjoittelu on kuitenkin aina hiukan epäasiallista ja ainakin vasten mun arvoperiaatteita.

        Heureka! Netissä kun aloittaa keskustelun jostakin niin se ei tarkoita että kaikki hyväksyy kirjotuksia ja lähtee mukaan niihin. Voit saada itse kritiikkiä eri näkökulmista. Miksi siis ihmetellä asiaa edes? Hyvä että ihmiset sanoo ja puhuu moraalinki nimellä.Kaikki ei ole samaa mieltä että nettiin tullaan motkottelemaan ja syyteleen mitä sylki suuhun tuo.


      • Mutku-

        Mutta aiheessa on pysyttävä. Rönsyily sopii ja käy jos tietää aiheen ja saa sen rönsyilyn aiheeseen sopimaan. Pelkkä sukulaisuussuhde narsistiin ei kuitenkaan riitä perusteeksi mihin tahansa palstantäytteeseen. Mainostaminen on kielletty ja yksittäiset ketjut ja kommentit voidaan poistaa tai myös siirtää sopivampaan aiheeseen suomi24 keskustelujen alla.


      • Niise

        Siinäsitääää vielä kerran sanottuna näät ettei ole yhtään mitään edunmukaista netissä kirjoitella ja suuta soitella ja spekuloida mikä on mikin.Eli järjen käyttö sallittua ja miettiä mitä iloa saa ja oikeaa vastausta varsinkaan tänne lirkutellessa. Minä oon aina nettiin toisia masovia pitänyt jotenkin asiattomina.Eri asia jos asia koskee omaa itseä eikä puhu kenestäkään toisesta ihmisestä ja mitä järkeä tänne kirjoitella jostakin noin yksityiskohtaisesti. Sitten jo ei ihmiset saa antaa kriittisinä palautetta. Eli asia on viis eikä kaikki fiksut hyväksy.


      • ettäjoo

        Itses näytät kantavan sukulaissuhdetta narsistiin kun näin vastaat.Kolahti vissiin. Minulla ei oo mutta on kyllä tietoa paljon narsisteista ja omia kokemuksia mutta ei sukulaisissa.


    • Celedonia82

      Ensimmäisenä anteeksipyyntöni Rosalie78. Luin kirjoituksesi muutama viikko sitten ja erehdyin yhdelle henkilölle sanomaan, että kirjoitus sopisi täysin minuun. Lähinnä sillä erotuksella että omistan 2 kissaa ja sinä taasen koiria. Siitä lähti tämä myrsky. Jokainen voi nyt arvata, kuka täällä on vihaisena kirjoittanut... Sen verran itseäni tulin tänne puolustamaan, että olen kaikkea muuta kuin mitä tuo henkilö minusta väittää. Järjettömät mittasuhteet saanut anonyymi kirjoitus ja lisäksi asiat käännetty täysin ympäri koskien minua. Mikäli tämä henkilö haluaa, niin voin tarkemmin kertoa tarinamme mutta tässä tilanteessa toivon, että asia nyt rauhottuisi. Lisäks haluan mainita, että mitään "tunnustus"-viestejä en ole koskaan lähettänyt tälle henkilölle. Enkä myöskään uhkaillut, syyttänyt tai muutakaan. Hienosti ne on vaan käännetty minua vastaan.

    • Psyciatric

      "No kyllä tässä on eri asiasta kyse..pitempiaikainen kiristäminen viestin laittaneen henkilön osalta jossa hän linkitti yöaikana kirjoittavansa tänne ilmottaneelle henkilölle.Aiemmin sanonu mustamaalaavansa toista.Tänään viimeksi sanoi että voin kirjoitella. Ja facessa asiattomuutta ja kiristämistä yöaikaan teen tilin.Itse on laittanut nämä kirjoittaneensa.Tottakai puuttumisen vaatii.Älä kehtaa etes noin sanoa. Lisäksi tahallista kiusaamista ja samaan aikaan ailahtelee väliin sydämmiä lähettelee ja väliin noituu ja haukkuu maan ja taivaan rakoon asti.Lisäksi jatkuva kiristäminen someen ilkivaltaa tekemällä.Tämmöstä ei kukaan katso.Piste.Tämmönen on vaste sääntöjä ja rikkoo ties lakejaki.Nettiin ei voi noin kirjoitella ja ilmoitella sitte kiristäen että kirjoitan mikäli et sano sitä ja sitä. Asian voi selvittää."
      "Pakko on selvittää koska taustalla on henkistä piinaamista ja kiusaa ja eräskin yövalvotus. Miksi kiusaava henkilö varsin laittaisi että olen tuo kirjoittaja ja minulle näin sanoisi.Kuiteski minua tässä loukattu on. Ja toki vaadin että enään ei jatku.Nimittäin mun kuviakin jos uhkaillut jakaa ja nimelläni tehty yhteistä facetiliä luvatta minun kuvia ja koko nimeä käyttäen niin en hyväksy.Tähän asti katsonut mutta tämä nyt meni hänen ilmotuksesta yli äyräitten. Kiristä en vaan sanon että mä selvitytän onko nämä viestin laittaneen henkilön mustamaalaamisia kuten hän itse minulle on ilmoittanut."
      "Valitettavasti tässä on kiusaamista siinä mittakaavassa että vaatii puuttumista. Henkilö etukäteen uhkaillut kirjottelevansa ja mustamaalaavansa somessa asianosaista.Asia selvitettävä jo."
      "Alistamista on täällä kirjoitella jostain henkilöstä spekuloiden onko narsisti vai onko keskustelun aloittaja kenties jokin mikä liene. Käykää siis keskustelemassa muualla ne jotka olette todellisia narsistin uhreja. Puhun vakavasta suusta tämän että narsismin diagnoosiin eikä siksi leimaamiseen riitä lähimainkaan tuo kuvaus millä keskustelua käyty. Ja asiatonta noin keskustella täällä.Asia on karusti sanottuna näin. Tulee raksutus onko kirjoittaja mikä? Nimittäin vaarallisella tavalla täällä kirjoitellaan ja siksi haluan heti sanoa että haiskahtaa pahasti. Ei nettivalvonta turhaa ole.Somen palstoilla kiusataan ja loukataan todella pahasti ihmisiä ja tällaisillakin keskusteluilla on omat ilkeät juonensa monissa tapauksissa."
      Tässä täydellinen esimerkki mitä narsisti väittää ja vastaa. Pahat kuvitellut juonet ja pieninkin kritiikki häntä vastaan on paha rikos. Toisesta maalataan syntipukki ja tehdään sitä mustamaalausta, mitä hän itse väittää, että hänestä tehdään. Erehdyin viimeksi sanomaan takaisin, että etkö yhtään muista sanomiasi loukkauksia..minulle huudettiin puhelimessa :"entä sitten?!!" ja sen jälkeen jatkui taas ryöpytys kuvitelluista loukkauksista.

      • vastau

        Joo onneksi ei tarvitse olla tekemisissä tollaisen kanssa. Onhan tässä nähty ja koettu riittämiin ja aikaa sitte ilmaistu mielipiteeni ja kiusaamiseen on täällä syyllistytty ja loukkaavasti leimattu ihmistä.Henkilöä on täysin turha leimata miksikään , siitä saat vaikka lausunnot joten älä hauku yhtää enään äläkä leimaa. Näin se on että kerro omasta käytöksestäsi, älä asiattomuuksia jauha toisesta.Melko säälittävää käytöstä mutta laitetaan toiseen arvoonsa tuollainen. Kyllä ne itse narskut vain täällä helposti kirjoittelee ja toisia lyttää. Ja yleensähän ne kun näkee että henkilö ei hyväksy häntä niin alkaa se mustamaalaus. Epätoivoisena yritetään. Sitten kaikki exät haukutaan maan uumeniin asti ja tyyliin narskuiksi. Lisäksi narskut pettää, kokemusta on. Eikä tarvi selitellä mitää asiasta vaan lopeta häiriköinti.


    • jouj

      Poistoon vain tämä ketju.Selvästi tehty kiusaamismielessä. Näkee heti että taustalla on sellaista.....!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe