Ystävän suru

Ystävähyvä1

Miten suhtautua parhaaseen ystävään (ystävyyttä takana 25v.!), jonka käytös isän pitkäaikaiseen sairauteen liittyvän surutyön myötä on muuttunut kovasti? Hänen isänsä on sairastanut 4v. vaikeaa sairautta (on vuodepotilas) ja ystävän käytös on sinä aikana hiljalleen muuttunut. Olen ollut sairastumisen myötä tukena (liikaakin tuputtanut apua) ja hän tietää minun auttavan missä tahansa, mutta kertaakaan hän ei ole apuani halunnut. Hän on kasvanut perheessä (on ainut lapsi), jossa on "opetettu", ettei tunteista puhuta ja tämä näkyy selvästi surutyössä. Hän ei ole koko tänä aikana puhunut tunteistaan tai surustaan minulle tai muillekaan läheisille. Hän välttelee aihetta ja käyttäytyy kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Hän on muuttunut iloisesta ja nauravaisesta ihmisestä vetäytyväksi ja ärtyneeksi. Hän ärähtelee mielestäni oudoista asioista ja kommentoi negatiivisesti tilanteissa, joissa se ei ole "sopivaa". Hän ei ymmärrä muiden ihmisten sairauksia ja käyttäytyy usein välinpitämättömästi. Esim. jos sairastun ja joudun perumaan hänen kanssaan sovitun tapaamisen, kommentoi hän että "pitihän se arvata ettei kuitenkaan nähdä!" sen sijaan, että osoittaisi empatiaa tai edes haluaisi sopia uuden tapaamisajan. Minulla itselläni on myös useita sairauksia (ei vakavia), jotka aiheuttavat ajoittain hankalia oireita. Hän ei ymmärrä jos voin huonosti vaan kommentoi aina ilkeästi ("sulla noita vaivoja riittää", "arvasinkin että perut varmaan taas tapaamisen" jne.). Minusta on kurjaa, että oma ystävä lyttää kommenteillaan.. Hän ei osoita empatiakykyä, ei ole ikinä osoittanut. Muistan hänen olleen pienestä pitäen tunnepuolella hyvin etäinen, mutta nyt on tapahtunut selkeä muutos huonompaan.

Näimme ennen joka viikko, nyt ehkä joka toinen kuukausi. Minusta tuntuu usein kiusalliselta hänen seurassaan, koska hän vaikuttaa olevan nykyään aivan eri ihminen. En pysty enää kertomaan hänelle huolistani tai asioistani, koska tiedän ettei häntä kiinnosta esim. minun terveyshuoleni tai muutkaan asiani. Hänen kiinnostuksen kohteensa ovat muuttuneet ja hän on parisuhteessa, josta hän puhuu hyvin tunnekylmän oloisesti. Hän viettää suuren osan vapaa-ajastaan poikaystävänsä kanssa (jota en ole edes tavannut), jota kohtaan hänellä ei ole suuria tunteita ja josta hän ei yleensä halua edes puhua. Minulle jää hyvin vähän aikaa emmekä vietä enää mitään juhlapyhiäkään yhdessä.

Voiko suru muuttaa ihmisen käytöksen kokonaan? En meinaa enää tunnistaa häntä samaksi ihmiseksi.. Ikävä on sitä ystävää, jonka ennen tunsin. Vaikeinta on avuttomuus, kun ei tiedä mitä pitäisi tehdä ja on kurja katsoa, miten toisesta hiipuu elämänilo pois..

3

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jijiooiijioo

      Ei ole omakohtaista kokemusta mutta varmasti voi. Voi olla että tuo ei ole vielä varsinaista surua, vaan epätoivoa, epävarmuutta ja pelkoa. Onhan se varmasti raskasta läpikäydä sitä, että läheinen on vuodepotilaana. Ehkä hänellä on itsellään masennusta ym. tästä johtuen.

      Mielestäni tämä sinun päivityksesi on hieman ristiriitainen. Ihmettelet ettei ystäväsi osoita empaattisuutta sinua kohtaan. Mutta oletko sinä osoittanut ystävääsi kohtaan? Se että "tarjoat apua", ei välttämättä ole empaattisuutta, jos hän on tehnyt selväksi, että haluaa käsitellä asiat mieluiten yksinään. Ihmiset käsittelevät asioita eri tavoilla ja sitä pitää kunnioittaa. Ehkä hän ei ole kaiken lisäksi valmis puhumaan isästään. Ehkä se mitä hän kaipaa ystävältä on juuri muuta ajateltavaa ja puhuttavaa, ja kokee sen ahdistavaksi, jos jatkuvasti tarjoat apuasi?


      Voi myös olla, että kun kokee vakavaa sairautta lähellä niin sitten ystävän valitukset omista "ei niin vakavista" sairauksista ja sen takia tapaamisen perumiset todella tuntuvat vähäpitöisilta. En tiedä jaksasinko välttämättä itsekään kuunnella saatikka olla ystävälle tukena hänen murheissaan silloin, kun itsellä on todella vaikeaa. Mistä tiedät ettei hänellä ole suuria tunteita poikaystäväänsä kohtaan, jos hän ei edes halua aiheesta puhua? Miksi hänen pitäisi edes puhua tällaisista aiheista sinun kanssasi, jos hän ei halua?

      Tekstisi perusteella kuulostaa siltä, että tuputat liikaa apuasi ja olet hieman tungetteleva. Anna ystävälle aikaa, tee hänelle selväksi, että olet olemassa, etkä puhu aiheesta, jollei hän itse halua siitä puhua.

    • Hei Ystävähyvä1

      Kirjoitat kahdestakin surusta. Kuulen nyt kirjoituksessasi päällimmäisenä sen surun, jota sinulla itselläsi on, kun aiemmin läheinen ystävyytenne parhaan ystäväsi kanssa on muuttunut hankalammaksi ja koet siinä pettymyksiä ja vaikeuksia.
      Mietit, mikä voi olla syynä muutokseen ja välien etääntymiseen, onko se kenties ystäväsi tuntema suru.

      Ystävyys on usein aaltoliikettä. Välillä ollan hyvin läheisiä ja sitten taas etäännytään, useimmiten elämäntilanteiden muuttumisen takia. Esim. opiskeluaikoina ystävät voivat olla kuin paita ja peppu, mutta jos toinen vakiintuukin ja saa vaikkapa lapsen, ystävyyden tasapaino muuttuu ja voi olla, että ystävyys ei enää toimikaan samoin kuin ennen, koska elämäntilanteet ovat nyt erilaiset.
      Joillain ystävyydet kestävät silti läpi elämän, tilanteesta toiseen. Joillekin taas tällaiset muutokset voivat olla jopa ystävyyden loppukin, vaikka kumpikaan ei niin varsinaisesti tahdo. Ystävyyden perusolemukseen kuuluu vastavuoroisuus, tasaväkisyys ja joitain yhdistäviä asioita. Ystävyyttä ei siksi voi ylläpitää yksin, molempien pitää vastanvuoroisesti ylläpitää suhdetta.

      Emme voi tässä kuin arvailla mitä ystäväsi päässä liikkuu tai mitä hän tuntee. Mutta se, mitä sinä voit tehdä, liittyy kommunikaatioonne. Ensinnäkin: voitko kertoa ystävällesi, että kaipaat sitä läheisyyttä, mikä ennen on ollut ja toivoisit sen kasvavan? Voitteko silloin keskustella, miten hän kokee sen muuttuneen? Toisekseen, uskoisin, että olisi hyväksi jos voisit ilmaista myös negatiiviset tunteesi, jos pahoitat mielesi hänen kommenteistaan. Jos vaikkapa sairastut ja perut tapaamisen, voithan sanoa, että ymmärrän, että sua harmittaa peruminen, niin minuakin, mutta tässä kurjassa flunssassa kaipaisin sinulta lohtua ja myötätuntoa enkä syyttämistä. Jotain tämän suuntaista omaan suuhusi sopivaa. Jos et sano mitään vaan nielet tunteesi sisällepäin, se jo sinänsä on yleensä omiaan etäännyttämään ja viilentämään välejänne.

      Toivottavasti saattte läheisyyden taas takaisin. Mutta joskus on hyväksyttävä sekin, että ystävyyssuhde elää ja muuttuu ja saatta painua jopa vuosiksi taka-alallekin, elpyäkseen kenties uudelleen myöhemmin


      Merja, diakoni

    • ystävänroolissa

      Mistä tiedät ettei ystäväsi tunne rakkautta poikaystäväänsä kohtaan?
      Rakastaa voi vaikkei hehkutakaan suunapäänä koko aika parisuhteestaan kavereilleen.
      Toisekseen, miksi keskustelet ystäväsi kanssa jatkuvasti sairauksistasi?
      Eikös se riitä jos ole kerran sanonut, että sori, mulla on tämä tai tämä tauti ja se aiheuttaa tällasia ongelmia. Sen jälkeen voit sanoo jos et pääsekään tulemaan, että sori, tää ... xxxxx pistää mun mahan sekasin tms.... mitä se nyt tekeekään ja se siitä. Ei siitä tarttee sen enempää jauhaa.

      Itse harrastan ystävieni kanssa positiivisia juttuja, käydään hohtokeilaamassa, lenkillä, tehdään välillä kuppikakkuja tai leivotaan muuta, käydään uimassa, viimeksi käytiin kirjastossa, sitä ennen vietettiin aikaa vaateostoksilla, jokunen kuukausi sitten käytiin leffassa, ollaan käyty myös golffaamassa ja muutaman kerran lavatasseissakin. Me tehdään jotain kivaa yhdessä, niin että murheet unohtuu ja huolet voi jättää vähäks aikaa taakse. En minä ainakaan jaksa märehtiä koko aikaa sairauksista ja esmes työongelmista.

      Minä olen sanonut ystävilleni että silloin kun heillä on vaikeaa, minuun voi aina turvautua enkä kerro heidän juttujaan koskaan eteenpäin. Enkä tosiaankaan kerro. Monet kertovatkin huolistaan, mutta en minä suutu siitä, jos joku ei minulle avaudu omista asioistaan. Se on oikeesti vapaavalintaista, eivät kaikki jaksa jauhaa omista ongelmistaan tai muiden ongelmista jatkuvasti.

      Itse en myöskään automaattisesti oleta, että ystävän täytyy kuunnella mun asioita. Jos jotain on sattunut, saatan sanoa, että mulla oli tosi paska päivä tai viikko, mutta se siitä, nyt tehdään jotain kivaa, niin tulen paremmalle tuulelle. Vasta sitten jos ystäväni tosissaan, siis tosissaan kysyy, että kerro mikä nyt mättää, saatan avautua. Mun mielestä ystävät eivät ole sitä varten että heille oksennetaan se oma paha olo ulos. Ystävät ovat sitä varten, että heidän kanssaan on kiva olla, ei tartte pingottaa, mutta ei olla myöskään kuin paita ja perse, kummallakin saa olla parisuhde, sukulaiset ja muut ystävät myös siinä rinnalla, ei ole pakko nähdä joka viikko tai edes joka kuukausi jos on muita kiireitä. Eikä ystävät esmes korvaa parisuhdetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe