Ilmavoitoilla vähäinen merkitys

Autopilotti2

On täysin yhdentekevää, ovatko ilmavoitot kerrottu rajusti tai vain kohtuullisesti liioitellen.

Todelliset tappiot tulivat koulutuksessa ja taistelutoiminnassa erilaisista teknisistä vioista, onnettomuuksista ja virheistä. Osansa oli myös materiaalin ja työn heikolla laadulla.

Sodan päätösvaiheessa Stalinin poika Vasili järjesti lentäjien lähetystön isänsä puheille. Nämä ilmoittivat, että NL:n noin 88 000 koneen menetyksistä ainakin puolet johtui työn heikosta laadusta. Koneet hajosivat ilmassa ja lentäjät puhuivat lentävistä ruumisarkuista.

Luftwaffe menetti voimansa itärintamalla jo syksyllä -41. kun siirryttiin lähtöalueen päällystetyiltä kentiltä vallatulle alueelle. Kalusto yksinkertaisesti hajosi käsiin, mihin sääolot antoivat oman mausteensa.

USA menetti yksin vuonna 1943 noin 40 000 konetta erilaisissa vaurioissa lähinnä koulutustoiminnassa.

15

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laadussa.eroa

      Mersut vaativat tosiaankin hyviä kenttiä. Esim Brewsterit taas pystyivät toimimaan melkein minkälaisilta kynnöspelloilta käsin tahansa.

    • Sotakoneisiin-oli

      oli aina tietynlainen hyppäys koulukoneista, joskus hyvinkin pitkä. Lentäjäoppilas saattoi suorastaan pelätä taistelukoneen voimaa ja tiettyä arvaamattomuutta. Ne olivat lisäksi teknisesti hyvin vaativia.

      Saksassa oli ongelmana pakkotyövoima. Valvonnasta huolimatta tehtiin sabotaashia ja nimenoman sellaisia virheitä, jotka ilmenivät vasta käytön aikana. Suuret määrät konetuhoja jäi kaikissa maissa selvittämättä. Toisaalta taitavat lentäjät selvisivät usein hyvinkin pahoista vaurioista.

    • Esimerkkejä-riittää

      NL valmisti sotavuosina noin 150 000 lentokonetta ja sai lännestä noin 20 000.

      Kokonaistappiot olivat noin 80 000 eli karkeasti 50 %., ja siitä noin puolet muussa kuin ilmataisteluissa. On aivan yhdentekevää kinata saksalaispilottien voittomääristä. Ne olivat kyllä suuret, mutta merkitystä oli vain sodan alkuvaiheen tuhoamismäärillä. Sen jälkeen tappiot kyettiin korvaamaan.

    • G.A.Serlachius

      Suomi menetti jatkosodassa noin 550 lentokonetta 215 sotatoimien takia ja niistä 88-95 vihollisen lentäjien alasampumina. Tässä suhteessa osuus 15-20% voi olla aika yleinen - ainakin itärintamalla. Toinen paha paikka lentää oli Tyynivaltameri. Japanilta tuhotui suurin osa koneista siirtolennoilla ja trendi paheni eteenkin vuoden 1942 jälkeen samasta syystä kuin Saksalla: lentäjien taitotaso laski.

    • Stroganov

      Neuvostoliiton sotatoimissa taistelutilantessa menettämät koneet:

      1941 10,300
      1942 7,800
      1943 11,200
      1944 9,700

      yhteensä 39,000 vain vuosi 1945 puuttuu (lienee ollut 3 ,000- 4,000). Tosiasiassa siis Neuvostoliitto ei menettänyt taisteluissa 80 000 - 90 000 lentokonetta kuten usein väitetään vaan noin puolet siitä. Tuo jälkimmäinen puolisko koostuu taisteluissa rikkoontuneista ja myöhemmin poistetuista koneista. Niitä ei siis "ammuttu alas". Myös Britannialla oli konepoistuma sotavuosina noin 90 000 konetta joista tosiasiassa taisteluissa menetettiin 22 000 ja niistäkin osa teknisten ongelmien ja onnettomuuksien vuoksi.

      Saksa puolestaan menetti itärintamalla taisteluissa

      1941 2,800
      1942 2,299
      1943 3,128
      1944 2,913

      eli yhteensä 11,140 ja kaikkiaan sodassa noin 40 000 taisteluissa menetettyä konetta. Saksan konepoistuma oli kuitenkin runsaasti yli 100 000. Otetaanpa esimerkiksi vuosi 1944 itärintamalla. Saksa menetti taisteluissa 2 913 konetta mutta jos lasketaan mukaan itärintaman ei-taistelulliset lentokonemenetykset ja lasketaan mukaan myös vaurioituneet päädytään lukemaan 8 600. Näistä taistelutappiot (tuhoutuneet/korjauskelvottomat) muodostivat vain 1/3 kokonaistappioista. Kaikkiaan syyskuusta 1943 lokakuuhun 1944 ulottuvalla jaksolla Luftwaffen koneita menetettiin taisteluissa, taistelukentän ulkopuolella tuhoutuneina tai vaurioituneina (ainakin väliaikaisesti poissa käytössä korjausten takia) 35 660 kpl.

    • Pötyä-pyttyyn

      Liittouma valmisti 1944 noin 160 000 lentokonetta eli lähes 400 jokainen päivä.
      Estääkseen määrän kasvun, Saksan ilmapuolustuksen olisi pitänyt siis ampua alas päivittäin 200-300 konetta, jos oletamme teknisten vikojen ja onnettomuuksien tekevän osansa.

      Hyvinäkin päivinä "saalis" jäi kuitenkin muutamiin kymmeniin koneisiin ja monesti tili näytti tyhjää.

      Ilmaylivoiman kasvun kannalta on siis aivan turha kinata siitä, olivatko Saksan ässien pudotusilmoitukset liioiteltuja. Pudotusmäärillä oli merkitystä vain lentäjien itsetunnon kannalta. Sodan lopputulokseen ne eivät vaikuttaneet.

    • demarienvihollno1

      ..yhdessä hyökkäyksessä USA:lta tuhoutui yli 10% lentävistä linnoituksia. Kohteena kuulalaakereita valmistava tehdas kaupunki Saksassa. Hyökkäys uusittiin, sama määrä alasammuttuja.
      Pudotuksilla oli erittäin suuri merkitys. Yhdessä hyökkäyksessä menetettiin 600-1000 lentäjää ja miehistön jäsentä. Puhumattakaan koneista,joita palasi rikkinäisinä takaisin. Hyökkääjä joutui pohtimaan päivä pommituksia, ryhdyttiin pommittamaan alue pommituksia jne. Ilmavoitoilla oli suuri pelote merkitys.
      Sama englannin yllä, Englanti voitti juuri pudotuksillaan Hitlerin aikoman maihinnousun Englantiin.
      Japani hävisi ,kun lentäjät ammuttiin alas. Hullu bushido oppi kun varmisti, että heitä ei
      pelastettu.
      Suomen suhde taisi olla 1:60-70 venäläiseen koneeseen. Joku merkitys silläkin varmasti oli.
      Liittoutuneiden ilmaherruus Ranskassa ja Italiassa oli edellytyksenä sodan voittoon, kun ilmavoittoja ei vihollinen saanut riittävästi.
      Lentokoneet olivat avaintekijät suursodan voittoon viemisessä..

      • w.siege

        Koneet oli helpompi ja nopeampi korvata kun hyvät lentäjät. Tietysti jos kummallakin puolella on kokemattomia lentäjiä niin eihän silläkään niin väliä ole.


      • Druid-Wiltman

        Ilmaherruus oli tärkeä tekijä mutta lopulta raskain työ jäi aina maavoimille. Viime vuosina on alettu ymmärtämään tykistön merkitys maasodassa. Ilmaherruus vei vihollisen maavoimilta toimintavapauden ja teki sen liikkeissään hitaaksi. Tämä näkyi Saksan sodankäynnissä heti vuoden 1944 alussa. Varsinkin kun vastustajan liikkuvuus parani. Neuvostoliiton puna-armeijan suoritustaso parani suurelta osin kahdesta syystä:

        1) Luftwaffe murskattiin Saksa yläpuolella RAF:n ja USAAF:n toimesta

        2) Lend lease teki puna-armeijan liikkuvaksi

        Sinänsä NL:n ilmavoimien taso ja armeijan osaaminen ei ollut koskaan erityisen vakuuttava. Stalin oli valmis tapattamaan yli 10 miljoonaa sotilastaan (14 241 000). Länsivaltojen sotilaita kuoli lopulta "vain" 800 000 kahdella rintamalla.


      • Kuten-sanoin

        ilmavoittojen määrillä ei ollut merkitystä. Ne panivat vain tehostamaan sotaponnisteluja. Jo 1944 valtavat muodostelmat liikkuivat Saksan yllä melkein esteettä ja pommittivat sen taistelukyvyttömäksi. Siinä ei Saksan ässien ilmavoitoilla ollut mitään merkitystä.

        "1) Luftwaffe murskattiin Saksa yläpuolella RAF:n ja USAAF:n toimesta"

        Sekään ei ratkaissut, vaan krakkauslaitosten ja liikenneyhteyksien sekä Saksan maavoimien tuhoaminen.


    • Druid-Wiltman

      Länsiliittoutuneiden valtava lentäjien koulutusvolyymi ja pitäytyminen 250-300 lentotunnin kriteerissä sekä rotaatio oli lopulta ylivoimainen Saksaan ja Japaniin verrattuna joiden lentäjien osaamistaso putosi selvästi vuoden 1941 jälkeen. Kun koulutustaso petti (osin polttoainepulan, osin tappioiden takia) niiden kuolinspiraali syveni 1943-44. Lopulta vain pieni osa Luftwaffen lentäjistä oli enää riittävän hyviä, massat olivat aivan tasottomia näin kovaan touhuun. RAF ja USAAF lynkkasivat Luftwaffen ja Tyynenmeren vaativat olot tappoivat Japanin tasokkaat mutta lukumääräisesti aivan liian suppeat merivoimien lentäjät.

      Sotaa ei voita pitkässä juoksussa kourallinen sankarilentäjiä. Volyymit ja riittävä koulutus sekä sotatuotanto ratkaisee.

    • Druid-Wiltman

      Luftwaffe hävisi sodan jo syksyllä 1940 Britannian yllä. Se luuli voittavansa sodan noin 4 000 hyvin koulutetulla lentäjällä. Sen olisi pitänyt kouluttaa tehokkaasti kuitenkin 3 000 - 4 000 uutta lentäjää joka vuosi. Mutta siltä puuttui resurssit (myös polttoaine) ja kyky tajuta se ettei pieni joukko "sankareita" ratkaise sotaa. Luftwaffe oli heroismia palvoneen natsi-ideologian tuote. Sen heikkous paljastui noin vuosi sodan puhkeamisen jälkeen.

    • H.M.S.Moilanen

      Hannu Valtosen kirjassa mainitaan kuinka III./JG 5 (pohjois-Suomi/Norja) lentäjät Dörr ja Norz ilmoittivat 17.kesäkuuta 1944 KUMPIKIN pudottaneensa 12 konetta. Rune Raution keräämien dokumenttien mukaan 7 VA oli tässä vaiheessa kahta hävittäjärykmenttiä lukuunottamatta siirtynyt jo tukemaan Aunuksen hyökkäystä eikä menettänyt yhtään konetta. 7.VA oli siitä kiinnostava tapaus että sen dokumentit ovat melkoisen luettavia tappioiden kirjaamisessa ja määrävahvuuksien ilmoituksissa (ilmavoitoissa se paisuttelee sitten rankasti).

      Edelleen 4.heinäkuuta: saksalaiset väittävät ampuneensa alas 26 (Rautio: vain 2) .17. heinäkuuta III./JG 5 väitti ampuneensa alas 37 konetta. Raution mukaan VA 7 menetti vain 5. Edelleen 17.elokuuta osasto väitti pudottaneensa 40 konetta (Rautio: hävittäjät ampuivat alas 4, yksi tuntematon ja 7 ampui alas ilmatorjunta).

      Nuo 4 päivää olivat merkinneet sitä että koko VVS:n Suomen suunnalla olleista ilmavoimista yksi ainoa hävittäjälaivue olisi tuhonnut 40% . III./JG 5:n väitetyistä 127 ilmavoitosta varmuudella totta näyttää olevan vain 11 ja 1 todennäköinen. Suhde siis 1:10.5. Dörrin ja Norzin tapauksen poisjättäminen laskee liioittelua 1:8.5. Valtonen onkin päätynyt siihen että kesään 1944 mennessä enää vain 10-15% Luftwaffen lentäjien ilmavoittoväitteistä voitiin keskimäärin arvella pitävän paikkaansa. Sodan alussa väitteistä piti paikkaansa sentään vielä 30-50%. Luettavimpia tässä suhteessa olivat aina yöhävittäjät.

      On vaikea kuvitella että III./JG 5 olisi ollut jotenkin poikkeuksellinen valehteluissaan. Pikemminkin kaikki yli 1:3 menevät kielivät jo selvästi tarkoituksellisesta petoksesta.

    • bffdgfdsfd

      Krivosheevin keräämän aineiston mukaan Neuvostoliitto menetti omia valmistamiaan koneita 106 400, joista 88 600 oli hävittäjiä, pommittajia ja maataistelukoneita. Noista kaikista 106 400 koneesta Krivosheevin mukaan 46 100 taisteluissa ja 60 300 ei-taistelullisista syistä.

      Noista taistelukoneista (hävittäjät, pommittajat, maataistelukoneet) on melkoisella varmuudella noin puolet menetetty taisteluissa. Ei-taistelullisissa koneissa näet oli huomattava osa koulukoneita. Taistelukoneita tuhottiin sodassa siis noin 44 000 - 46 000.

      Sitten on muistettava lend-lease koneiden osuudet. Niitä NL menetti noin 18 000 joista ilmeisesti myös puolet taistelutappioina. Näin ollen NL:n taistelutappiot ovat olleet n. 53 000 - 55 000.

    • Wetterhoff

      USA:n kokonaismenetykset olivat 43 581 lentokonetta ulkomailla joista taistelutehtävissä:

      - 18 418 Saksaa (ja Italiaa) vastaan
      - 4 530 Japania vastaan
      ------------------------------------
      yhteensä taisteluissa tuhoutuneina 22 948 (alasammuttuja, kadonneita)

      Ellisin mukaan USA menetti kaikkiaan 95 000 konetta mukaanlukien 52 951 operationalinen menetys (38 418 Euroopassa ja 14 533 Tyynellämerellä).

      95 000 koneen poistumasta siis taistelukenttä muodosti runsaat 55% koneiden menetyksistä. Ja sotatoimialueella menetetyistä itse taisteluissa alasammutut ja tuhoutuneet muodostivat vain runsaat 43%. Taisteluissa tuhoutuneet (alasammutut, kadonneet) ovat siis vain 24% USA:n konepoistumasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1128
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe