Lieksan vasemmistojohdolle kysymys?

arvonlisää

Oliko mielestänne järkevää nostaa valtuustoon somali, joka ei pärjää suomen kielellä ja siksi tarvitsee tulkin?

Tulkkipalvelut menee kaupungin piikkiin, mutta Vasemmistoliiton pitäisi itse kustantaa ne. Se olisi oikeus ja kohtuus. Mutta tietysti tuo kommunistinen ajattelumalli on sitä, että omasta pussista ei mitään makseta - yhteiskunta hoitaa.

On sulaa tyhmyyttä että monikulttuurisuuden nimissä hoidetaan valtuustoon kaveri joka ei suomella pärjää, tätä voi tehdä vain vasemmistolaiset ja vihreät.

Kuinka tämän Abdillahin rakennusalan opiskelut sitten mahtavat sujua, kun maan kieli ei riittävästi taivu?

44

582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uutisia.nyt.riittää

      Miten hän nyt yhtäkkiä niin kielitaidottomaksi heittäytyi? Lieksan Lehden (lauantain 10.kesäkuuta) numerossa, Marja Mölsän kirjoittamassa jutussahan hän osaa niin TÄYDELLISTÄ suomen kieltä tuodessaan upouutena ajatuksena esille pitkäaikaistyöttömyyden, varsinkin maahanmuuttajien huolen kannalta katsottuna.

      Lainaus tuotakoon esille hänen huolestaan. ”Täällä on paljon maahanmuuttajia, jotka puhuvat TÄYDELLISTÄ suomen kieltä, eivätkä saa töitä, vuonna 2010 Lieksaan muun muassa Kajaanin ja Kontiolahden kautta muuttanut mies harmittelee.” Ja nyt sitten tulkkia kuitenkin tarvitaan!
      Minäkään en osaa TÄYDELLISTÄ suomen kieltä, vaikka aika hyvä väitän siinä olevani.

      Vasemmistopolitiikka ja ko. lehti on nyt kyllä munannut täydellisesti itsensä, lehti vieläpä oikein päätoimittajan voimin. Aikoinaan kuulin sanonnan, johan tuolle nauraa naurismaan aidatkin!

      • sxdcxs

        Kuinkahan moni Lieksan somali osaa hyvää suomea?

        Yksikään heistä ei kai töissä ole.


      • kouluttamattomat.rasset
        sxdcxs kirjoitti:

        Kuinkahan moni Lieksan somali osaa hyvää suomea?

        Yksikään heistä ei kai töissä ole.

        Eipä ole suomen kieli itselläsikään hallussa :D


      • Kunhan-kyselen
        sxdcxs kirjoitti:

        Kuinkahan moni Lieksan somali osaa hyvää suomea?

        Yksikään heistä ei kai töissä ole.

        "Yksikään heistä ei kai töissä ole. "
        Ai että -ei kai-mites jos tarkistaisit tilanteen?
        En tiedä prosenttimääriä, mutta aika monen heistä tiedän olevan töissä. Muutama mm. yrittäjänä joka työllistää kantasuomalaisiakin.
        Mites siellä peräkamarissa? Montako työllistät - muualta kuin sossusta?


      • hohohohohoohh
        Kunhan-kyselen kirjoitti:

        "Yksikään heistä ei kai töissä ole. "
        Ai että -ei kai-mites jos tarkistaisit tilanteen?
        En tiedä prosenttimääriä, mutta aika monen heistä tiedän olevan töissä. Muutama mm. yrittäjänä joka työllistää kantasuomalaisiakin.
        Mites siellä peräkamarissa? Montako työllistät - muualta kuin sossusta?

        Lässynlässyn pelle, somalien työllisyysprosentti on edelleen se surkeat 20. Ei ole 10-vuodessa parantunut yhtään. Huom. suojatyöpaikkoja ei lasketa.

        Ja somaleilla on äärimmäisen vähän yrityksiä, verrattuna vaikka muun maalaisiin muslimeihin suomessa.

        Joten käännä kylkeä vaan siellä pankollasi pelle.


      • YlpeäIsänmaallinen
        kouluttamattomat.rasset kirjoitti:

        Eipä ole suomen kieli itselläsikään hallussa :D

        Sittenhän me kaikki rasistit tarttetaan parin tonnin tulkki että voidaan käydä sossun luukulta rahaa! Suvakkien mielestä kun emme osaa Suomen kieltä. Kun kerta sompullekin niin sitten meillekin. Muuten on RASISMIA !!!!! :) suvakit: olette ressukoita.


    • En tunne asiaa enempää kuin tässä lyhyessä ketjussa on siitä kerrottu. Ihmetyttää kyllä tuo tulkin käyttäminen kunnanvaltuuston istunnoissa, jos siitä tosiaankin on kyse. Valtuuston kokouksissa kun ei ole kyse mistään julkisesta palvelusta taikka hallintopäätöksestä, jossa hallintotoimen kohde tarvitsee päätöksestä käännöksen ymmärtämälleen kielelle, jotta hän voisi valvoa oikeuksiensa toteutumista.

      Kunnanvaltuutettu edustaa valtuustossa kunnan jäseniä, jotka ovat hänet valtuustoon äänestäneet. Valtuutettu käyttää siten eräässä mielessä korkeinta päätösvaltaa, mitä kunnallisissa asioissa ylipäätään on. Oikeus saada asiakirjat käännetyksi ymmärtämälleen kielelle koskee korkeintaa hallintotoimien ja -päätösten kohdetta, ei hallintotoimien taikka -päätösten tekijää.

      Valtuutetulle ei aseteta laissa montaakaan edellytystä. On äänestäjien tehtävä valita ehdokkaiden joukosta mielestään pystyvimmät heitä edustamaan. On jotenkin surkuhupaisaa, ettei äänestäjien valitsema edustaja edes ymmärrä ilman tulkkia, mistä hän on päätöksiä tekemässä. Mikäli edustaja tarvitsee tulkkia, on loogista odottaa, että tulkkia tarvitaan myös toiseen suuntaan viestittäessä. Toisin sanoen kielitaidottoman edustajan sanomiset lienee valtuustossa tulkittava kaikille muille valtuutetuille.

      Varmasti äänestäjien ajatuksena on ollut jollain tavalla saada äänensä kuuluviin päätöksiä tehtäessä. Sääli, että se ääni saadaan kuuluviin tulkin välityksellä ja aivan väärässä paikassa. Olisi ollut parempi perustaa jonkinlainen erikielisten yhdistys, joka olisi ilmaissut kantansa heitä koskevia asioita valtuustossa käsiteltäessä. Nyt vaikuttaa siltä, että yksi puolue on onnistunut lypsämään itselleen yhden valtuustopaikan ehdokkaalla ja äänestäjillä, jotka eivät ole asiasta oikeastaan mitään ymmärtäneet. Vaatimus tulkkauspalveluista valtuustotyöskentelyssä istuu lypsämiskuvioon hyvin.

      • uutisia.nyt.riittää

        Hyvä rytmimunat nimimerkki, kirjoittamasi teksti oli ja on täyttä asiaa. Osasit pukea sanoiksi ja lauseiksi monen lieksalaisen ajatukset näiden nykyasioiden hoidon ja asioiden tilasta. Kiitos annettakoon sinulle siitä. Tällä palstalla harvoin näkee näin asiallisia, kantaa ottavia, oikeamielisiä ja puolueettomia kirjoituksia. Olen pyrkinyt joskus samankaltaiseen. Sitä paitsi osaat lähes TÄYDELLISTÄ suomen kieltä;) Peukalon pystyyn laitan. Ansaitset sen.


      • jessussentäänsano

        "On jotenkin surkuhupaisaa, ettei äänestäjien valitsema edustaja edes ymmärrä ilman tulkkia, mistä hän on päätöksiä tekemässä."

        Tuossa se kiteytyy. Ei voi muuta sanoa kuin, että kylän vasemmistopomot ovat ilmeisesti tyhmiä.


    • oodi.meille.kaikille

      Arman Alizadon toimittaja joka osaa suomen kielen hyvin. Mitä häntä olen seurannut, niin siinä on jotain, mihin en pysty. Onkohan se rehtiä avarakatseisuutta?

      Marja voisi ottaa oppia ja suutarikin on likellä; vaikka Arman taitaakin vaatturin hommat paremmin, niin pukeutuminen ja ajatusten julkituonti onaina kokonaisuus oleva.
      PS. Nyt tuli loppukevennykseksi mieleeni tämä kappale.

      https://www.youtube.com/watch?v=l6jH6L_bHo0

    • Kivat.kaikille

      Missä on uuninpankko?? Kykeneekö mitään vastaaman edellisten kirjoitteluihin. Haloo...haloo uuninpankko? Kommentoisitko jotain nykymenosta. Jos et muuta, niin miten reagoit Sipilän suihkari lentoon? Suihko ; kuuleeko uuninpankko, täällä Suihko, suihkuhävittäjä kuuluuko, kuuluuko, kuuntelen? Kukkuu, kohta hukkuukin hukun nukuin, kuuntelen? No nukkuva käki, älä uuninpankollasi nuku.
      Vastaa! Mieluusti pidemmin kuin löysin rantein, parilla mitään tarkoittamalla perusasetelman puolustuslauseella. kasva vanhemmaksi!

    • aijai.sentään

      Ei taida vasemmistojohto vastailla, ehkä hävettää hölmöytensä.

    • umpitollo.ja.tulkki

      Omituista jos on suomessa majaillut vuodesta 2010 eikä osaa vielä suomenkieltä?
      Parempi olisi potkia ulos valtuustosta, ja ottaa varajäsen tilalle joka tajuaa jotain jostain!

    • erivantti

      Ei vasemmistolla ole oikeaa johtoa. Ei pysty vastaamaan kuin tuulen huuhtomasta perseestä.

    • Rakennusalalta ei saa vastaavia töitä ilman kunnon kielitaitoa.Koulutuksen vaatimaa Harjoittelupaikkaakaan ei saa, ellei osaa kunnolla kieltä, siitä on näyttöä täällä.

      • vmbmgmvmv

        Mielipiteeni on että tämä somali kaveri, ei ole edes ajatellut tekevänsä raksahommia. Liian raskaita.


      • tahkottu.kirves

        Ei ole kiinnostusta muuhun kuin kännyköihin hänellä. Ja kaupungin kustantamaa iPadiä halajaa. vassarit ei hoksanneet hänen ketunhäntäänsä kainalossa.


      • uutisia.nyt.riittää

        Kamuttaja sanoi asian juuri niin kuin se on. Jos ko. valtuutettu tarvitsee tulkkia, niin miten hän koskaan omaksuu ammattitaitoaan edellyttävän termistön ja kykenee ottamaan tai antamaan tehtäviensä edellyttämän vastuun rakentamisesta? Suomessa taitavatkin rakennusalan ihmiset ovat osanneet, suomen kielen taitavat, rakentaa ns. hometaloja. Jatkuvasti on ongelmia kaikkialla esillä. Somali rakennusmies se sitten kaiken homeen Suomesta poistaa;)


    • parstsikka

      Tähän Suomenkielen oppimiseen kehoitan kaikkia joita asia kiinnostaa, jalkautumaan noihin lähiöihin.
      Nyt tämän kolmannen muuttoaallon myötä, ei lähiöissä puhuta enää suomenkieltä. Ei edes yritetä.
      Ensimmäinen ja toinen maahanmuuttaja ryhmät kommunikoi suomeksi välttävästi ja yritystä kielenoppimiseen oli miespuolisella väestöllä.
      Naispuolisten maahanmuuttajien suomenkielen ymmärrys ja kommunikinti on tasolla todella huono.
      Meneekö tämä kotouttamisen huonoon laatuun vai onko kyseessä tilanne, jossa luodaan tarkoituksella omat lähiöt, kuten esim. Ruotsissa.

    • Kivat.kaikille

      Näyttää nyt siltä, että koko poliittinen ilmapiiri on erittäin sekavassa tilassa. Niin on Lieksassa kuin koko valtakunnassa. Tilannetta ei yhtään helpota se, että on näitä lellilapsia ja muita holhottavia tulvituksen tulkein kera.
      Näyttää myös siltä, että loppui uuninpankoltakin puoliviisaat lyhyehköt tulkinnat. En ihmettele sitä yhtään, sillä ajatuksensa ei ole ollut koskaan loppuun asti harkittuja.

    • just.saatiin.nettiin

      Tuleekos netistä tulkattua valtuuston kokousta ja tulkataanko sitten vaikka tekstityksellä somalin kommentit lieksalaisille nettikokouksen seuraajille??

      Ps. Vasemmistoliiton on mielestäni kustannettava kaikenlainen tulkkaus. Ei kuulu muille. Tai varavaltuutettu jatkuvasti kehiin, jos eivät lellilastaan pysty tulkitsemaan.

      • lysti.siellä

        Hyvin sanottu, ja oikein valitsit sanasi. Näin alkukesästä tulee mieleeni luonnosta, hukkuva käki. Sitä nämä maahanmuuttajat ovat ja munivat pesiimme vieraista vieraampia munia. Mutta on kai heillä joku lystinsä siihenkin.

        https://www.youtube.com/watch?v=vMNvKnXoLec


      • Ei tarvitse tekstitystä jos laitetaan tulkin ääni kuulumaan videolähetyksessä.


    • toivoisin.muuta

      Koko tämä naurettavuus tulee kaatumaan Lieksan vasemmiston ja hyysäreitten niskaan. Luoja paratkoon miten typeräksi voi asioiden hoito mennä, kun on suvakit ja muut näennäishyväntahtoiset keittelemässä sopivaa soppaa. Jatkossakin valitettavasti ihmeteltävää tulee riittävin riittämään.
      Tyhmyydestä ja typeryydestä elämä aina sakottaa.

      • vbmgmvmv

        Edestään sen vielä löytävät.


    • ihanoikeestiolen

      Olen kuulovammainen. Kuinka voin seurata yhdenvertaisesti valtuustotyöskentelyä.
      Voidaanko palkata myös tekstittäjä.
      Samoin perustein kuin lukutaidoton valtuutettu.

    • pesutupa

      Haluan oppia paremmin suomea ja perehtyä valtuuston työhön, jotta voin olla minua tukeneiden luottamuksen arvoinen. Tarvitsen myös itse opastusta ja tukea, sanoo Abdillahi Mahamed.
      ABDILLAHI MAHAMED VALTUUSTOON LIEKSASSA
      MATTI RONKAINEN1.5.2017 16.00
      KOTIMAA
      Vasemmistoliitto oli lähellä tuplata paikkansa Lieksan valtuustossa. Tyytyminen oli kuitenkin yhteen valtuutettuun. Valituksi tuli Abdillahi Mahamed, 31-vuotias somalialaistaustainen maahanmuuttaja. Hän sai 73 ääntä.

      Veikko Reittu 67:lla ja Anne Keronen 65:lla äänellä jäivät tasaisessa kärjessä varalle. Kahteen paikkaan olisi tarvittu reilu tusina ääntä lisää.

      Vasemmiston kannatus oli 5,1 prosenttia, missä nousua edellisistä vaaleista oli 1,1 prosenttiyksikköä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleista äänipotti kasvoi yli sadalla: nyt 284, silloin 182.

      ”Olen iloinen ja yllättynyt, vaikka tiesin saavani ääniä maahanmuuttajilta.”
      Lieksan tulosta jännättiin eritoten siksi, että pitkäaikainen ja yli puoluerajojen arvostettu valtuutettu Irma Nykänen ei enää asettunut ehdolle.

      Nykänen ja kumppanit lupaavat antaa kaiken tukensa uudelle valtuutetulle. Sitä hän tarvitseekin ja on innoissaan uudesta tehtävästä.

      ILMOITUS
      – Olen iloinen ja yllättynyt, vaikka tiesin saavani ääniä maahanmuuttajilta. Kiitän kaikkia tukijoitani, Abdillahi sanoo somaliperheyhdistyksen kylätalo Metkassa.

      Keskiviikkona 12. huhtikuuta Metkassa juhlittiin. Toisille aihe oli Juventuksen edellisillan voitto Barcelonasta, toisille nuoren maahanmuuttajan 20-vuotissyntymäpäivä, mutta kaikille Abdillahin valinta valtuustoon.

      Maahanmuuttajien kotoutukseen liittyvien asioiden ohella Abdillahi aikoo keskittyä toimiin, joilla niin maahanmuuttajille kuin suomalaisille saataisiin lisää työpaikkoja Lieksaan.

      Hän pitää tärkeänä, että maahanmuuttajien ja kantaväestön yhteistyötä voidaan lisätä, jotta ennakkoluulot hälvenisivät ja vihapuhe vähenisi.

      – Päivähoidon pitää olla ilmaista, lisää 5-vuotiaan pojan ja 1,5-vuotiaan tytön isä.

      Kesään mennessä perheeseen tulee kolmas lapsi.

      Mahamed tuli vuonna 2008 Suomeen turvapaikanhakijana. Kajaanin ja Kontiolahden vastaanottokeskusten kautta hän muutti 2010 Lieksaan saatuaan oleskeluluvan. Hän opiskelee rakennusalaa ammattiopistossa.
      Lainaus Kansan Uuutiset.

      Ihan kysymys Mahamedille, valtuutetulle Lieksassa, millainen kielitaito on vaimollasi.

    • kommunistien.puuhia

      Tuokin vaalihomma oli kommarien taholta parodiaa, kun eräs kommarien nokkanainen oli möykännyt äänestyspaikalla vaalivirkailijoille, kun eivät olleet laskeneet matulaumaa yhtäaikaa samaan äänestyskoppiin! Yleensä vaalikoppiin mennään yksi kerrallaan ja monta peräkkäin! Todennäköisesti osa matuista oli ollut luku ja kirjoitustaidottomia, mutta saihan nuo silti oman ehdokkaansa läpi! saa nähdä rupeaako matuta saamaan enempi avustuksia milloin mihinkin kissanristiäisiin!

    • gWRTYR6Y6ff

      Kileitaidoton ulos ja kileitaitoinen varallaolija valtuustoon!

    • Ellun.kukko

      Jotenkin mieltäni kaivertaa se, että onkohan tuon somalivaltuutetun valinta mennyt täysin kuntalain kaikkien pykälien suhteen oikein. Joku lakiekspertti varmaan löytäisi jostakin kohtaa pykälän tai esivalmistelussa tarkoitetun asiakohdan joka heittäisi hänet valtuustosta pellolle.
      Pahimmassa tapauksessa Lieksaan olisi järjestettävä uudet kuntavaalit;)

    • tältäKantilta

      Tuskimpa sitä kieltä oppii koskaan, jos ei ole edes halua oppia sitä. Seitsemään vuoteen jonka henkilö on Suomessa asunut tulisi olettaa jo hyvää kielitaitoa.
      Tulkin tuominen kyseiselle herralle valtuustosalin, on selvä singnaali maahanmuuttoyhteisölle, ettei kotoutamisessa kielen oppiminen ole tärkeää.

    • rarkaiseva.rike

      Ei tulkki ole tähän asiaan oikea ratkaisu. Oikean jätän kertomatta.

      • ratkaisuja.on

        RATKAISEVA. Minä kerron kohteliaasti. Finnairin lento kustannettakoon Afrikkaan. Porttikielto Suomeen. Esimerkiksi miten demokratia pelaa, ja rauhan palauttamiseksi. Hänellä olisi mielestäni paljon kerrottavaa kokemansa perusteella, kotimaassaan. Siellä häntä saattaa jopa joku kaivata;)
        Voitaisiin ottaa oikein YLEN seurantaan miten kotouttaminen onnistuu
        Kyseisellä herralla on voimaa ja valtuuksia omassa maassaan näyttää;)


    • veteen.piiretty
    • pilitiikko
    • veronmaksajaMinä

      Kyseinen nykyinen valtuutettu on kertonut itse Kotimaa lehden haastattelussa seuraavaa.

      "Haluan oppia paremmin suomea ja perehtyä valtuuston työhön, jotta voin olla minua tukeneiden luottamuksen arvoinen. Tarvitsen myös itse opastusta ja tukea, sanoo Abdillahi Mahamed."

      Lieksan kaupunginhallitus tehköön sitten päätöksen, jossa Mahamedille tarjotaan hänen pyytämäänsä opastusta ja tukea. Tämä on helppo delegoida taholle, joka hänet asetti valtuustoehdokkaaksi.
      Tähän ei tulkkia tarvita.
      Mikäli kaupunginhallitus päättää tulkkipalvelusta. tulee aivan varmasti kuntalaisilta vastaava esitys saada valtuustonkokoukset viittomakielisenä. Yhdenvertaisuuslakiin vedoten.

      • ei-muuta.mulla

        Väärä kaveri valittiin valtuustoon.


    • mummoMähköltä

      Kyseessä n sitten ensimmäinen päätös ko. asiasta Suomessa. Siinä on mahdollisuus jättää eriäviämielielipiteitä ja ja valittaa eteenpäin. Mikäli valtuustossa on älyä.
      Yhdenvertaisuuslain perusteella.

    • järkikäteenNYT

      Mikäli kaupunginjohtajalla on kauaskaontoista ajattelua päässään, hän torppaa tuon tulkkipalvelun lähtöviivoille.
      Todella järkyttävää vasemmistoliitolta tuollaisen ehdokkaan tuominen.joka valituksi tuilessaan. heittäytyy kielitaidottamaksi.
      Vaalimainokset hän jakoi selkeällä / ymmärrettävällä suomenkielellä Mähköllä.

      • fngnhnbgnf

        Tuskin hän sitä torppaa, koskaa pelkää että rasismi taas.....


    • saamme.nauraa

      Vasurit munanneet oikein kunnolla.

    • suvakkikontrollia

      Miten tämä sivu saa olla vaikka matuja arvostellaan? Naimanasiman arvostelu lähti heti pois! Ps. Terroristit, tervetuloa rajat on auki ja monta kirkkoa vielä räjäyttämättä!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe