Sairaalassa väkivaltaisia potilaita

violaluna17

Keväällä sairaalan osastolla jouduin dementikon hyökkäyksen kohteeksi. Hän vaelteli väärissä huoneissa ja meni muiden sänkyyn nukkumaan. Houtajat ei mitään välittäneet,sanoivat vain että se kuiluu sairauteen. Lähdin sieltä kesken pois,k6n oli niin turvatonta. Potilaat oli keskenään,huoneiden ovet auki,mutta hoitajista osa oli vaan lukkojen takana leikkimässä tietsikalla. Aina oli palavereitaym, heillä. Ei voi olla,että sairaaloissa saa nykyisin pelätä. Houtajat on välinpitämättömiä,jopa pilkallisia.. Ja itsekin olen monesti autellut esim. vessaan äveleviä vanhuksia,kun hoitajilla onkin muuta tekemistä. Kuinka oaljon pahaa ja välinpitämättömyyttä onkaan noissa laitoksissa sen tietää varmaan vain Jumala.Kertokaa muutkin kokemuksista ilkeistä ja raivoisista dementikkopotilastovereista. Tästä aiheesta ei varmaan saisi puhua,k6n niin minua moitittiin toisella palstalla.

16

431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruotsinhoitsu

      Tästä aiheesta saa ja pitää puhua. Ensinnäkin, ollaanko ajateltu, että varmaankin kyseinen potilas on tullut sairaalaan jonkun sairaalahoitoa vaativan infektion takia. Infektio on hoidettu ja potilas ei enää tarvitsisi sairaalahoitoa, mutta sairaalalla ei ole jatkohoitopaikkaan osoittaa näille potilaille, jotka eivät enää sairaalahoitoa tarvitse. Nämä hoitopaikat on lopetettu. Kotiuttaa ei voi, eikä hoitopaikkaa ole tarjolla. Henkilökunnan mitoitus on minimi ja laskettu siten, että sairaalassa hoidetaan sairaita ja kun esim. infektio on hoidettu pitäisi potilaan kotiutua. Sairaala ei ole kenenkään koti on sitten dementoitunut tai ei. Väkivaltatilanteet sairaalassa on arkipäivää. Tähän hoitajien tietokoneella oloon sanon vain sen verran, että ainakin osassa sairaaloissa on estetty nettiin pääsy, osaston koneilta. Tietokone on hoitajan työväline ja jos hoitaja ei istu siinä koneella, omaisten ei tarvitse tulla kysymään omaisensa labra tuloksia. Jonkunhan ne täytyy tilata, että labra tietää tulla näytteet ottamaan. Suomen sairaaloissa meno on kamala. Ihmiset, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa makaavat sairaaloissa. Dementia ei parane sairaalassa vaikka siellä oltaisiin kuukausia. Surullista, mutta tämä ainainen hoitajien haukkuminen saa aikaan sen, että hoitajat pakenevat ruotsiin ja norjaan, varsinkin nuoret. Itse työskentelen ruotsissa, enkä takaisin aio enää palata. Nyt olen suomessa lomalla. Meillä isossa sairaalassa alkupalkka on n. 3200 euroa lisät. 1 vuoden jälkeen palkka nousee 10-20%. Henkilökuntaa on tarpeeksi ja töihin on kiva mennä. Suomessa sh:n alkupalkka on n. 2200 euroa lisät.

    • wwqg2q2222

      Tulee mieleen sellainen näkökulma että osastolla voi olla hyvin arkoja/siis nuoria hoitajia niin
      tälläisillä voi olla heikko uskallus puuttua joissakin tilanteissa asioihin. Toinen oma aloitteisuus, voi mennä pitkään että ns aikuistutaan oikeasti.

      Nettiin pääsy estetty, tähän voi olla ihan muita syitä kuten se että kone jolla pitäisi päästä luotettavasti lukemaan potilaiden tiedot niin ei voi olla ns luotettava jos sillä konella voi surffailla missä vaan netissä. Mikä tahansa kone voi saastua viiruksesta, joutua vakoilun kohteeksi, 100% turvan luo vain se että kone ei ole kuin yhteen tarkoitukseen. Taukotilassa/muulla jossain pitää olla erikseen se kone jota henkilökunta käyttää tauollaan, jolla opiskelijat voi tehdä koulu juttujaan.
      Näinhän se onkin mutta ei varmaan ihan kaikkialla aina.

    • Saasiitäpuhua

      Dementiaa tai Alzheimeria sairastavat ovat monesti aggressiivisia myös kotioloissa. Se kuuluu osana tuohon sairauteen. Ehkä tuolla sairaalassa oleva dementikko odotti vakinaista hoitopaikkaa, kun ei kotona pysty enää pärjäämään yksin tai omainen ei pärjää hänen kanssaan. Hoitajat ovat ehkä huomanneet, ett kyseistä henkilöä ei helposti saa pysymään omassa huoneessaan ja voi olla vielä rauhattomampi, jos jatkuvasti puututaan hänen tekemiseen. Tuo rauhattomuus ja jatkuva kulkeminen kuuluu myös muistisairauden oireisiin. Tietenkin dementikkopotilaan käyttäytyminen saattaa pelottaa muita samalla osastolla olevia potilaita. Aloituksen kirjoittaja olis voinut sanoa hoitajalle, ett pelkää dementikkoa ja ett kyseinen henkilö on käynyt päälle, aloittaja olis voinut saada siirron toiselle osastolle.
      Hoitajilla on yleensä vuoronvaihtumisen yhteydessä palavereita, joissa käydään asioita läpi. Ja hoitajat tekevät kirjaamisia ylös tietokoneilla eli kirjoittavat potilasraportteja jne...ei he siellä huvin vuoksi koneiden ääressä istu.

    • Vääristymiä

      Semmonen 'pikku'juttu vain tiedoksi, että sairaalassa ei kukaan odota yhtään mitään. Ei muistisairas tai dementoitunutkaan. Sairaalasta pannaan ulos heti kun se syy on hoidettu jonka vuoksi sinne on joutunut. Terveyskeskusten vuodeosastot ovat sitten toinen juttu, siellä voidaan odotella pitempäänkin.

      Olisi ihan hemmetin hyvä että ihmiset kirjoittelisivat ja käsittelisivät vain sellaisia aiheita ja asioita joista he tietävät jotain - oikeasti. Joku keskenkasvuinen, enkä tarkoita iältään, saattaa vielä pitää tosiasioina aloittajankin potaskan jauhantaa.

      • Keskenkasvuinen

        On mulle SAS -henkilö ainakin sanonut, kun omaiseni oli pistetty palvelukotipaikkajonoon ja hänen kuntonsa oli jo sellanen, ett kotona hoito oli raskasta, ett voisin yrittää saada omaiseni sairaalaan odottamaan vakituista hoitopaikkaa, jos tuntuu etten jaksa häntä enää hoitaa. Ja yks tuttu mummeli ei enää pärjännyt yksin kotona, hän odotti sairaalaosastolla hoitopaikan saamista. Ett kyllä silloin kun tilanne on sellanen ettei kotona pystytä hoidettavaa hoitamaan, monesti sairaala on se paikka johon hoidettava otetaan ja heti kun löytyy väliaikainen sijoituspaikka, hoidettava siirtyy sinne seuraavaksi. Ei ketään voi uloskaan pistää, jos ei ole paikkaa mihin hoidettava voi mennä.
        On ollut myös itsellä tilanne etten yksinkertaisesti pärjännyt Alzheimeria sairastavan kanssa kun hänellä oli pahoja käytöshäiriöitä ja en saanut häntä millään rauhoittumaan. Päivystykseen menin hänen kanssaan ja sanoin ett nyt en jaksa häntä yksin hoitaa, meillä ei ollut kotihoitoa, eikä muutakaan apua. Onneksi ottivat hänet sisään muutamaksi päiväksi, olin niin väsynyt jo. Kun ei muutakaan apua tuohon tilanteeseen saanut, niin piti turvautua siihen, ett sai hänet hoitoon sairaalaan. Hoidettavani rauhoittui, hän itse oli sinne sairaalaan pääsemistä koko ajan tahtonut ja jankuttanut siitä. Ei hänen voinnissaan alzheimeria kummempaa ollut, hänelle sairaus teettää luuloa, ett on paljon sairaampi kuin oikeasti onkaan.


      • Metkanimimerkkisulla

        Saireaalassa ollaan niin kauan kunnes akuutti vaihe on ohi. Sen jälkeen siirrytään terkkariosastolle, jota monet kutsuvat myös terveyskeskussairaalaksi koska se on aivan saman tyylinen paikka kuin oikea sairaala. Jos terkkari on täynnä eikä sinne mahdu ja potilas joutuu odottamaan paikkaa sairaalassa, niin sakkomaksut pyörähtävät käyntiin välittömästi ja kunta maksaa siitä, ettei terkkapaikkaa pysty tarjoamaan.


      • Liiannopeanäpytys

        Tarkemmin: ... terveyskeskuksen vuodeosastolle ...


      • tervevammainen

        Näinhän sitä luulis. Toimiiko homma oikeesti?

        Omaiseni katkaisi jalkansa hypätessään marjametsässä ojan yli. Kävely ei enää onnistunut vaan joutui pyörätuoliin. Siellä pyörätuolissa terve ihminen muuten sitten odotti kuukausitolkulla kotiinpääsyä kaupunginsairaalassa, että saatiin muutostyöt tehtyä hänen omakotitalossaan, jotta hän pääsee kotiinsa ja voi siellä asua ja elää vammansa kanssa.


      • Paikoillaoneroa

        "Kaupunginsairaala" ? Olettaisin että se on juurikin no. se terveyskeskussairaala eli terkkarin vuodeosasto. Siellä todellakin odotellaan joskus kuukausia, ts. niin pitkiä aikoja että potilas ehtii kotiutua ennen seuraavaan paikkaan siirtämistä. Vuodeosastolle ei kukaan voi jäädä 'asumaan' koska se ei ole kodinomainen paikka vaan laitos.


    • violaluna17

      Ei ole mitään potaskanpuhetta! Tämä todella tapahtui minulle huhtikuussa 2017! Tuo demmentikkopappa on sillä osastolla häiriköinyt kuulemani mukaan muitakin,etten vain minä joutunut siihen tilanteeseen,muitakin kohtalotovereita on! Sama se minulle,sanotaanko sitä osastoa sairaalaksi vai terv.vuodeos. Pääpointti tässä kirjotuksessani on se,että sairaaloissa joutuu oikeesti pelkäämmään,kun henkilökunta pakenee lukkojen taa tietsikoidensa ääreen. Ennen kun ei ollut tietsikoita,ne istui vanhainkodissakin tämäntästä kahvilla ja terkkarin taukohuoneessa. Potilaat oli ja on yhä,keskenään. Lähdin kesken hoitojakson sieltä pois kun en uskaltanut olla. Voiolla,että hoitajille semmoinen kohtelu on arkipäivää,mutta toisille potilaille pitäisi olla jokin turva väkivaltaa vastaan. Ja hulluinta vielä se,että sain kotiin kesäkuussa ns. todistuksen osastollaolosta ,mutta siinä ei mainittu sanallakaan miksi olin sieltä osastolta lähtenyt,vaikka sen selvästi sanoin! Kokojuttu lakaistiin siis matonalle. Ei minusta potilaiden pidä joutua krsimään sairautensa lisäksi vielä ilkeistä potilastovereistak7n! Mehän maksamme hoidosta,ei välinpitämättömyydestä.

    • mannaliisa

      Kyllähän sairaalassa pitäisi saada olla turvassa. Onko sairaaloissa potilaan mahdollista saada lukollinen kaappi tavaroilleen ja lompakolleen? Kun äitini oli sairaalassa - tosin aikaa sitten - samassa huoneessa ole hyvin levoton naisihminen, joka kolasi toisten potilaitten pöytälaatikoilla ja kaapeilla. Kuljeskeli muutenkin kaiket yöt huoneissa, kerran äiti heräsi kesken unien, niin tämä ihminen istui tuolilla hänen vieressään ja hypisteli hänen peitteitään ja tyynyään. Miksei tällaista ihmistä laiteta jonnekin muualle, omaan huoneeseen lukkojen taa ettei muut potilaat joudu kärsimään.

      Olen kuullut myös, että potilaitten vieraat on saattaneet varastaa toisilta potilailta rahaa. Ainakin terveyskeskuksen vuodeosastolla oli romanivanhus, jonka vieraitten jäljiltä oli muilta potilailta kadonnut rahaa. Miten heidän on edes annettu vaellella muissa huoneissa, eikö henkilökunnan pitäisi seurata mitä osastolla touhutaan? Helppoahan se on mennä jonkun ihmisen laatikolle, kun tämä makaa lääkittynä ja voimattomana sängyssään.

      Olen ollut sellaisessa työssä, että kävin silloin tällöin sairaalassa tietyissä tehtävissä. Joskus oli sellaisia päiviä, että tuntui kuin ei henkilökuntaa olisi missään. Potilaat vain huoneissaan, mutta ketään ei näkynyt eikä kuulunut muuten. Ei kai mitään palaveriakaan saisi niin pitää, että yhtään ihmistä ei olisi sillä aikaa potilaitten käytettävissä? Kerran yksi vanha mies oli puoliksi pudonneena sängystään. En saanut häntä yksin nostetuksi paikoilleen vaikka yritin, soitin hätäkelloa. Ei ketään kuulunut. Menin käytävälle etsimään, ei ketään missään. Menin viimein toiselle osastolle ja siellä kerroin, että potilas on vaikeassa asennossa tipahtamaisillaan eikä ketään hoitajia missään. Sieltä käsin sitten hoitivat asian, mutta kyllä oudolta tuntui. Kerran yksi vanha nainen, joka oli ollut jo tosi kauan sairaalassa, sanoi, että ei täällä kukaan koskaan heti tule auttamaan, vaikka mitä olisi. Hänkin oli istumassa ja valunut pahaan asentoon ja kysyin onko hän soittanut hoitajaa tulemaan auttamaan. Kyllä oli mutta siitä oli jo tunti, ne tulee kun tulee jos tulee ollenkaan, pitää vaan yrittää olla ja kestää. Ajattelin että ei voi olla totta.

      Entä jos joku pöhlöpää keksii mennä sairaalaan tekemään jotain älytöntä, ovet on aina kaikille auki ja potilaat täysin turvattomina vuoteissaan.

      Omakaan kokemukseni ei ole kiva. Olin kyllä ihan nuori ihminen vielä silloin, sairaalassa leikkauksen takia. Samaan huoneeseen oli kanssani laitettu ihminen, joka huusi ja mölysi koko ajan. Ei ollut unessakaan kuin pieniä hetkiä, kaikki ajat kiroili ja haukkui ihmisiä ja metelöi kaikesta, lehteäkin kun luki niin luki kovaan ääneen. Kai se ei ihan täysipäinen ollut. Eipä ollut hyvä olla siinä ja yrittää toipua leikkauskivuista, kun yksi ei antanut yön eikä päivän rauhaa.

      • sairaaleiolehotelli

        Olet ollut sairaalassa , et hotellissa! Totta kai sairaalassa on monenlaista hoidettavaa, ei siellä pidä kuvitellakaan ettei mitään ääniä kuuluisi.
        Varaa mökki jostain korvetsa, siellä voit olla herran rauhassa, et sairaalassa, se on muitakin varten ei vain rouva violalunaa. Ja sairalaa me kaikki pidämme verovaroillamme osaltamme pystyssä, kuten muutakin julkista terveydenhuoltoa!!


      • katojakuule
        sairaaleiolehotelli kirjoitti:

        Olet ollut sairaalassa , et hotellissa! Totta kai sairaalassa on monenlaista hoidettavaa, ei siellä pidä kuvitellakaan ettei mitään ääniä kuuluisi.
        Varaa mökki jostain korvetsa, siellä voit olla herran rauhassa, et sairaalassa, se on muitakin varten ei vain rouva violalunaa. Ja sairalaa me kaikki pidämme verovaroillamme osaltamme pystyssä, kuten muutakin julkista terveydenhuoltoa!!

        Et siis kaipaa rauhaa ja turvallisuutta leikkauksen jälkeen? Miten siellä mökillä hoito tapahtuisi?

        Itsellä ei ole kokemusta väkivaltaisista potilastovereista. Eikä meteliäkään ole tarvinnut kuunnella, paitsi vauvan itkua synnärillä.

        Anoppi sairasti syöpää ja oli lopuksi tk-osastolla. Siellä oli joku hypistelijämummo, joka hypisteli toisten peittoja minunkin nähteni. Ja kait muutakin tavaraa eikä varmaan aina muistanut oliko tavara oma vai toisen. Itse ei sitten syönyt vaan syöttäjää tarvittiin. Eli jalat pelasi, nuppi ei.


    • Heeerravarjele

      Koskaan ole väkivallatonta elämää olemassakaan: alkoholisti hakkaa ja raiskaa kotona, asiakkaat uhkailevat työpaikalla, kotieläin raapii, kynsii ja haukkuu, kaverit pettävät ja jättävät, sairaalassa potilastoverit käyttäytyvät brutaalisti, lapset kirjoittelevat pöyristyneinä hlökunnan vähyydestä ja kaltoinkohdelluista vanhemmistaan...

    • waqergfqqqqqqqq

      En ymmärrä tälläistä täysin. Laki kieltää osallaan sen että ketään ei saa pakkositoa ja mitä muuta rajoitteita onkaan. Mutta pitäähän muutkin potilaat huomioida, heidän turvallisuutensa.
      Miksi ei voi lukita edes johonkin yksityiseen huoneeseen.

      Näitä kohtaa joskus osastolla ja mitä jos se dementoitunut ihminen tuuppaa toisen potilaan nurin ja seuraamukset voi olla mitä vaan, ei dementoitunut ole tästä millään vastuussa kun ei ymmärrä tekoaan. Ihmettelen kyllä moista, miksi ei lukita huoneeseen tai siirretä osastolle jossa hän ei ole vaaraksi muille.

      Tässäkin pitää saada esimerkki tapaus niin asia korjaantuu sen jälkeen.
      Jonkun omaisen pitää halkaista kallonsa sairaalassa lattiaan ennen kuin asia muuttuu.

      • Revisiitä

        Mikä sen osaston nimi on "jossa hän ei ole vaaraksi muille"? "Yksityiseen huoneeseen"? Muisti- tms. sairasko. joka ei osaa eikä älyä olla satuttamatta itseäänkään. Miten häntä voidaan seurata ja vartioida lukitusta huoneesta?

        Se, että "laki kieltää" em. laisten ihmisten sitomisen kertoo selvää kieltä siitä, miten hukassa, tietämättömiä ja mistään mitään käsittämättömiä sellaisten lakien laatijat ovat. Ko. aiheet ovat helppoja kuin heinänteko sellaisille tyypeille, joilla ei ole aiheesta harmaata hajuaistiakaan.

        Yleensä oikeanlaisille osastoille (psykogeriatrisille) ei siirretä sen takia, että niitä on harvassa ja ne ovat liian kalliita lähettävän kunnan maksukyvylle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      4
      1192
    Aihe