Lovisa Lindhin käsittämätön tuloskehitys ja astma

renatestecher

26 vuotiaan ruotsalaisen 800 m juoksijattaren Lovisa Lindhin tuloskehitys herättää ihmetystä; Jo 16-vuotiaana hän juoksi 2:10.80, 18-vuotiaana 2:06.37, ja 21-vuotiaana 2:05.77. Tampereella 22-vuotiaana hän juoksi 2:03.51 ja seuraavana vuonna Zurichin EM-kisoissa 2014 23-vuotiaana sairastuttuaan edellissyksynä sydänlihastulehdukseen jo huippuajan 2:01.73. Rion olympialaissa hän juoksi 25-vuotiaana ajan 1:59.41 ja tänä vuonna 26-vuotiaana peräti 1:58.77. Lindh oli siis juossut jo nuoresta kovaa, mutta hänen tuloskehityksensä kuitenkin olennaisesti pysähtyi 18-vuotiaana. Lindhin kehitys 22-vuotiaaksi vastaakin hyvin monen suomalaisen hyvän naisjuoksijan kehitystä. Vuonna 2015 Lindh sai kuitenkin astman, jonka jälkeen hänen tuloksensa parani järkyttävän paljon, lähes neljällä sekunnilla ja hänestä tuli yhtäkkiä maailmanluokan juoksija. Jokainen naisjuoksija, joka on juossut kasisatasta, tietää, ettei tällaista kehitystaustaa vasten näin suuri tulosparannus ole mahdollinen enää 25- ja 26-vuotiaana. Kysykää vaikka Aino Paunoselta, Karin Storbackalta tai Zenitha Erikssonilta. Doping-valvonnassa tulisikin kiinnittää tarkempaa huomiota siihen, millä perusteilla astmaa urheilijoilla hoidetaan ja miten. Astma voi olla myös seuraus kovempien doping-aineiden käytöstä tai jälkimmäisen kulissi.

6

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aittajuoksija

      Jospahan Paunosella, Storbackalla ja Erikssonilla ei yksinkertaisesti ole kykyjä (lue lahjoja) juosta Lindhin tasolla.Lindhin ikä ei ole este kehittymiselle - vaikka vielä vuosia eteenpäinkin.

    • renatestecher

      Sellaista juoksemiseen liittyvää lahjakkuutta kun ei ole olemassa, joka nuoresta tosissaan treenanneelta juoksijalla tulisi esiin vasta 25 -26 vuotiaana. Huippulahjakas juoksee lähelle maksimiaan jo 18 - 22 vuotiaana. Tämän jälkeen esimerkiksi 800 m juoksussa voi ennätyksestään pudottaa joitain kymmenyksiä, mutta ei enää sekunteja. On hyvä muistaa, että kasilla 2:05 ja 1:58 aikojen ero tarkoittaa matkassa lähes 50 metriä. Jo muutamankin lisämetrin voittaminen on myöhemmällä iällä kasilla todella kiven takana puhtain keinoin. Kasilla kyse on lopulta perusnopeudesta (ja voimantuotosta), maksimaalisesta hapenottokyvystä, anaerobisesta rajasta, ja juoksun hyötysuhteesta. Mitään ihmeitä ei näissä enää voida tehdä, kun on jo kuusi vuotta valmennettu suorituskyvyn rajoilla.

      Lindh on lahjakkuudeltaan 2:03 -2:05 kasin juoksija, koska ei ole tätä parempaan pystynyt 22 vuoden ikään mennessä. Lindh juoksi 18-vuotiaana 2:06.37, 19-vuotiaana 2:07.28, 20-vuotiaana 2:07.68, ja 21-vuotiaana 2:05.77. Kun tulostaso jää tähän junnaamaan neljäksi vuodeksi, ymmärtää yleisurheilua vähemmänkin tunteva ja usein urheilija itsekin, että se oli tässä. Lindh on ollut hyvin kunnianhimoinen ja on harjoitellut jo 18-vuotiaasta kovilla tehoilla ja jokaisen talven Etelä-Afrikassa tähän vuoteen asti, eikä hänellä ole ollut kehitystä hidastavia vammautumisia tai sairauksia ennen 22 vuoden ikää. On hyvin ihmeellistä, että 23-vuotiaana hän pääsi 2:01 tasolle ja EM-mitalistiksi sairastettuaan harjoituskaudella sydänlihastulehduksen. Kyseessä oli vakava tulehdus, koska Lindhin mukaan se keskeytti harjoittelun 4 kuukaudeksi. Juoksua ymmärtävä käsittää, että seuraava kesä on silloin pilalla, ellei sitten olla turvauduttu sydäntä ja hapenottoa suojaaviin ja vahvistaviin doping-aineisiin.

      • renatestecher

        Korjataan tähän, että EM-mitalistiksi Lindh ylti 25-vuotiaana 2016 Amsterdamin kisoissa.


    • NoJustJoo-

      Voihan se olla niin että astma on ollut aiemmin ja estänyt kehittymästä omalle tasolleen. Hyvällä lääkityksellä päästään samalle viivalle terveitten kanssa. Jos sairastaa sydänlihastulehduksen niin eihän se tarkoita että kaikki vuosikausien harjoittelu nollautuu vaikka kuukausi yleensä pidetään lenkkitaukoa.

      Järkevän valmennuksen merkityksestä on hyvä esimerkki hollantilainen mutta alunperin Etiopian pakolainen Sifan Hassan. Kun elämään tuli rytmiä ja valmennus oli systemaattista niin alkoi tulla kunnon tuloksia. Lahjoilla on toki osuutta kun vähäisellä harjoittelulla tuli puolimaratonin voitto vuoden 2011 lopussa.

      • renatestecher

        Astma ei ole rajoittanut tai vaivannut Lindhin kovaa harjoittelua ja kehittymistä aikaisemmin. Lindh kertoo, että hän teki kylmällä ilmalla joulukuussa 2014 tavalliseen tapaan kovaa mäkitreeniä, jonka jälkeen keuhkoputket tuntuivat poikkeuksellisen tukkoisilta eikä Lindhin väittämän mukaan tukkoisuudesta tahtonut sen jälkeen enää päästä eroon. Lindhillä diagnosoitiin urheilijan rasitusastman oireita, joita on sittemmin lääkitty pysyvästi.

        Lindh pyörtyi 2013 elokuussa kiirehtiessään raitiovaunuuun ja joutui sairaalaan, jossa hänellä diagnosoitiin sydänlihastulehdus. Lindhin mukaan harjoittelu keskeytyi elokuun ja joulukuun väliseksi ajaksi. Näin vakavan sairauden ja pitkän harjoittelemattomuuden jälkeen ei seuraavana kesänä enää juosta huippuvauhdeilla ilman doping-aineita. En yllättyisi yhtään, jos sydänlihaksen vahvistamiseksi Lindh olisi käyttänyt vaikka meldoniumia. Ruotsalainen keskimatkuri Abeba Aregawi, jonka kehitys on myös ollut omituisen ällistyttävä, kärysi meldoniumin käytöstä.


    • renatestecher

      Lääkärilehdessä Timo Seppälä sanoo, että urheilijan rasitusastman diagno­sointia vai­keuttaa se, et­tei ast­man vaikeu­sasteen määrit­te­levää objek­tii­vista tes­tiä ole käy­tössä. WA­DA:n astmaat­ti­sille urhei­li­joille suosit­te­lemat spi­ro­metria ja altis­tus­kokeet ei­vät ne­kään tuo­ta kiista­tonta loppu­tu­losta. Samaa viivaa terveitten kanssa ei siten käsittääkseni kukaan voi määrittää.

      Jokainen kärsii astmaattisista oireista keuhkoissa, kun hengitys viedään harjoittelussa äärimmilleen. Rehellistä on, että astma todetaan ja lääkitään, kun se alkaa vaikeuttaa arjessa selviytymistä kuten kaupassakäyntiä, tavallista työtä tai vapaa-ajan liikuntaa. Se että 800 m päähän kauppaan potilas pääsee juoksemalla kahdessa minuutissa ja viidessä sekunnissa ilman oireita, mutta oirehtii yrittäessään 7 sekuntia nopeammin, ei ole oikeutus lääkitykselle.

      Sifan Hassan on 24 vuotias ja on juossut 21 vuotiaana kasin 1:59.95 ja tonniviisisataa 3:57.00, joten kyseessä on lahjakkuus. Ensimmäisiä IAAF:n noteeraamia tuloksia 19 vuotiaana. Hassanin agenttina on ollut doping-sotkuissa ryvettynyt Jos Hermens. Nyttemmin Hassania valmentaa Alberto Salazar. Vuoden 2007 MM-kisoissa kympillä hopeaa saanut Kara Goucher on syyttänyt Salazaria siitä, että hän painosti Goucheria syömään kilpirauhaslääkettä ilman lääkärin määräystä pitääkseen painonsa raskausaikana kurissa. Salazaria on myös syytetty Nike Oregon projektin yhteydessä testosteronin ja kortisonin mikrodouppauksesta projektin urheilijoille. En siten tiedä, kuinka järkevää Sifan Hassanin valmennus todella on. Mitä ovelimpia lääkinnällisiä doping-keinoja näyttää olevan huipputasolla liikkeellä. On perusteita epäillä kaikkea mikä liikkuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe