oikeusapu ja perukirja, kuka maksaa?

kenentililtä

selittäkää nyt parilla sanalla, jos perukirjan tekijä haetaan oikeusavun kautta, niin maksetaanko se vainajan tililtä vai sen ihmisen joka sitä oikeusapua hankkii? kuinka paljon suht simppeli perukirja suurinpiirtein maksaa 500e? miten se lisäomavastuu tuossa menee? oikeusavun tilaaja joutuu maksaa puolet omasta pussistaan?

22

5531

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kenentililtä

      Siis jos se perusprosentti on 0 ja lisäomavastuu on 5000e niin siihen summaan saakka joutuu maksamaan (n. 100e/h), mutta jos kulut ylittää tuon 5000e niin sen jälkeen se on "ilmaista"? Ja se summa otetaan vainajan varoista? Ymmärsinkö nyt oikein? Ettei tässä kukaan joudu mitään 5000e makselemaan muuten vaan?

      • rdyergfu

        Mistä sinä sen 5000€ repäsit?
        Perseestäsikö?

        Sinähän valehtelet ihan täysin...


    • Yhrääjä

      En osaa sanoa omavastuista, mutta se on selvää että jos vainajalla on varoja, perunkirjoituskulut maksetaan sieltä. Omaiset vastaavat kuolinpesän nimiin tekemästään tilauksesta (pesänselvitysvelat) vasta sitten jos kuolinpesästä loppuu varat.

      500 € lienee kohtuullinen veloitus perunkirjoituksesta perustapauksessa, tokihan aina riippuu tapauksesta miten monimutkainen on.
      Mutta kukaan ei takuulla joudu maksamaan perunkirjoituksesta 5000 € oikeusaputoimistolle.

    • riperkki

      erkki kuolee ja hänen tilillä on 200e eikä mitään muuta omaisuutta. erkin serkku jorma, jolla on vaimonsa kanssa omaisuutta, mökkiä, autoa, säästöjä ottaa asiakseen viedä erkin asioita eteenpäin ja hakee apua oikeusaputoimistosta. koska jorma vaimoineen tienaa hyvin, oikeusapu hylätään, vaikka sitä haetaan erkille ei jormalle? jormahan ei ole velvollinen maksamaan serkkunsa laskuja eikä kuulu edes perijöihin. miten ihmeessä se voi näin mennä, vai enkö nyt vaan ymmärrä? perukirja tehdään ja erkin kuolinpesälle lähetetään 500e lasku.

      • Miksi-ihmeessä

        "ottaa asiakseen viedä erkin asioita eteenpäin"

        MIKSI?? Tuossahan se virhe nimenomaan tapahtuu! Eihän Jorma ole edes perillinen niin että mitä ihmettä hän menee sekaantumaan asiaan mitenkään?

        Kuolinpesän nimissä ei voi tehdä Oikeusaputoimistossa sitoumuksia. Jos Jorma hakee oikeusapua perukirjan tekoon, niin ne kustannukset lasketaan tietysti Jorman tulojen mukaan, koska hän on oikeusavunn hakija. Ei kuolinpesää voi laittaa oikeusavun hakijaksi!

        Joten kun Jorma kerran tietää että Erkki kuoli täysin persaukisena niin Jorma ei sekaannu asiaan mitenkään vaan antaa viranomaisten hoitaa perunkirjoituksen.


      • riperkki
        Miksi-ihmeessä kirjoitti:

        "ottaa asiakseen viedä erkin asioita eteenpäin"

        MIKSI?? Tuossahan se virhe nimenomaan tapahtuu! Eihän Jorma ole edes perillinen niin että mitä ihmettä hän menee sekaantumaan asiaan mitenkään?

        Kuolinpesän nimissä ei voi tehdä Oikeusaputoimistossa sitoumuksia. Jos Jorma hakee oikeusapua perukirjan tekoon, niin ne kustannukset lasketaan tietysti Jorman tulojen mukaan, koska hän on oikeusavunn hakija. Ei kuolinpesää voi laittaa oikeusavun hakijaksi!

        Joten kun Jorma kerran tietää että Erkki kuoli täysin persaukisena niin Jorma ei sekaannu asiaan mitenkään vaan antaa viranomaisten hoitaa perunkirjoituksen.

        siis tuo systeemihän on täysin susi. senhän pitäisi olla kiinni sen vainajan varoista, jos tili on minimissään, oikeusapu auttaa, jos tilillä on yllinkyllin niin voi palkata asianajajan hoitmaan. ei siihen pitäisi serkun tai serkun lapsen tulot vaikuttaa. jos jorma ei hae oikeusapua niin sitä joutuu hakemaan erkin poika esa, ja esallakin on omistuksia vai tätyykö sitä kaivaa esiin joku köyhin kaveri, jolla ei ole puolisoa, autoa tuskin edes kämppää, niin tämä saa asian hoidettua siinä määrin, että erkki saa perunkirjansa maksettua. tekeekö asianajajatoimistot perunkirjoituksia jos tiedetään, että vainajan varoista ei sitä pystytä kustantamaan kokonaisuudessa?


      • riperkki

        onko se sitten toisin päinkin, että vainajalla on säästöt, mökit, miljoonat ja pistetään joku katuojasta revitty pultsari hoitamaan asioita, niin saadaan perukirja ilmaiseksi tai ainakin minimikustannuksilla? vaikuttaako vainajan varat siis ollenkaan mihinkään? olkoot vainaja miljonääri tai p-a, sen joka hoitaa asioita tulot vaikuttaa, mutta kustannukset otetaan kuitenkin vain vainajan tililtä, ei kenenkään muun?! siis mä en tajua näitä yhtään.


    • Vhyukn

      Periaatteessahan se maksaa joka tilaa. Jos vainajan/kuolinpesän tilillä on rahaa niin maksetaan sieltä. Näin me ainakin tehtiin.

    • kummallinensysteemi

      eikö vainajan varoilla siis ole mitään väliä oikeusapua hakiessa? vainaja voi olla miljonääri, mutta sen ihmisen joka välikätenä sen hakemuksen toimittaa toimistoon on.

    • okeinäinsitten

      oikeusapua perukirjaan kannattaa siis hakea vain, jos hakija on täysin rahaton.

    • sanokaajonytihmiset

      voisko joku nyt vastata kyllä tai ei. siis kärjistäen, jos vainaja on miljonääri, mutta oikeusapua pesän selvitykseen hakee kerjäläinen, niin perunkirja tehdään ilmiaseksi, kerjäläisen tulojen mukaan, siihen ei vainajan omaisuudet vaikuta.

      ja sama toisin päin, kerjäläisen kuoltua miljonääri hakee apua ja perukirjasta otetaan täysi hinta, vaikka vainajan tili on tyhjä, eikä miljnäärikään joudu sitä maksamaan.

      • oikeusapua

        Ei mene noin. Ensinnäkin jos joku vain kerjäläinen hakee perunkirjoituksen toimittamiseen oikeusapua, hänet heitetään sieltä toimistosta kaaressa ulos. Hän ei ole asianosainen.

        Mutta jos sellainen, jolla on asiassa osaa; eli hoitaa kuolinpesän asioita, yleensä siis kuolinpesän osakas hakee oikeusapua ja on varaton hänelle myönnetään oikeusapu, mutta siihen lisätään omavastuu riippuen siitä, kuinka paljon hän tulee saamaan pesästä perintöä itselleen. Miljonääri vainajalta saattaa löytyä niin paljon varoja, että varattoman hakijan omavastuu on niin suuri, että se kattaa perunkirjoituksen kaikki kulut, jolloin hän maksaa ne itse.

        Vaikka hakija tällöin maksaa perunkirjoituksen kulut itse, hänellä on oikeus saada niistä lopulta korvaus pesästä, sillä perunkirjoituskulut kuuluvat pesästä maksettaviin velkoihin.


    • Ihmetouhatuo

      Eli tuo toimii vai jos pesä on varaton ja avun hakija myös. Muissa tapauksissa avun hakija joutu maksumieheksi. Eli nämä "oikeusavut" kannattaa unohtaa. Järjetön systeemi, ihmine joutuu pienstä tuloistaan maksamaan perukirjan, kun asianajajat ottaa sen vainajan varoista. Myyt sitten tyyliin auton jotta voit kustantaa isosetäs verojenselvittelyt.

    • Jäipämietityttämään

      Jos vainaja on varaton, oikeusavun hakijalla on hieman säästöjä. Niin hänkö sitten maksaa perunkirjan teon? Eikä saa edes mitään perintöä kattamaan laskua? Näinkö tuo oikeasti menee?

    • huhhelihuh

      saako perunkirjan tosiaan ilmaiseksi, jos pannaan varaton pesänosakas sitäö hakemaan, vaikka perintöön kuuluisi mökit ja maat? sitten jos maksuja tulee ne siirtyy kokonaan tämän varattoman nimiin ei muiden perijöiden eikä perittävän.

      • Niin___

        "saako perunkirjan tosiaan ilmaiseksi, jos pannaan varaton pesänosakas sitäö hakemaan,"

        Ei saa.
        Oikeusavun hinnan määräytymisen voi tarkastaa mm https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/oikeusapu/mitaoikeusapuhakijallemaksaa.html aina vähintään 70€.

        Perukirjan teko ei kovin montaa satasta maksa ja jos ei ole tiedossa varoja tai muuta, ei siihen paljoa tarvita. Mitä enemmän hommaa sitä kalliimpaa tietenkin.

        Oikeusavun hakija ei ole varaton, jos on juuri saanut perinnöksi mökit ja maat, vaikka jakoa ei ole tehty.
        Maksusta vastaa ensin työn tilaaja mutta kuten yleensä, jos vastuu maksusta kuuluisi toiselle ja työ on tarpeellinen, saa tilaaja regressioikeuden, eli kuolinpesä vastaa maksusta. Jos varoja ei ole silloin maksu jää tilaajan vastuulle.

        Jos ei halua ottaa mahdollisuutta kuluvastuusta (epäilee esim vainajan varattomaksi), luopuu perinnöstä ja ilmoittaa varattomasta kunnan poliisiviranomaiselle, heillä on PK 18:4§ mukaan virkavastuulla järjestettävä perukirjan teko. (eivät kyllä mielellään ala tekemään, eivätkä tee, ellei kaikki ole luopuneet perinnöstä) Tuo siis jos ei itse osaa väsätä perukirjaa.


    • UrpoLehtinen

      "Ei saa.
      Oikeusavun hinnan määräytymisen voi tarkastaa mm https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/oikeusapu/mitaoikeusapuhakijallemaksaa.html aina vähintään 70€."

      Mitäs höpötät.etkö osaa lukea?

      Jos omavastuu on 0 euroa niin silloin ei edes sitä 70egee peritä.

      Oikeusavun voi saada täysin ilmaiseksi jos pesän osakas(joka hakee oikeusapua) on persaukinen.

      Sillä ei ole merkitystä että mitä tämä osakas tulee loppupeleissä saamaan perintöä,se ei vaikuta siihen että kuinka paljon oikeusavusta joutuu maksamaan.

      Tokihan kannattaa pitää mielessä että persaukisen ei kannata olla naimisissa,aviopuolison tulot voivat vaikuttaa tuen saantiin vaikka hakija olisikin peeaa.

    • UrpoLehtinen

      Siis tokihan mahdollinen perintö vaikuttaa omavastuuseen jne jne mutta jos pesä on rutikuiva ja osakas myös niin kyllä sen oikeusavun saa ihan ilmatteeks.

      Vastasin hieman väärin edellisessä postauksessa.

      • Kokemusta_on_tuosta

        Niin joo, kyllähän se perintö vaikuttaa omavastuuosuuteen.
        Eivät vain aina halua sitä etukäteen kertoa.
        Soittelin aikoinaan 10v lapseni asialla oikeusaputoimistoon.
        Siellä vain jankkasivat että sovitaan aika niin käydään asia läpi, minä taasen en halunnut sopia mitään aikaa ennen kuin sain tietää kustannuksista.
        No siinä puhelimessa sitten vastahakoisesti kertoivat että se perintö vaikuttaa omavastuuseen, ja lapseni kohdalla siten että olisivat perineen täyden taksan mukaan.
        Palkkasin sitten oikean asianajajan hoitamaan homman, sellaisen joka osasi homman.


    • Pössö

      Pankit tekee perukirjan,500-1000e hinnalla,perunkirja maksetaan vainajan
      varoista jos vainajalla ei ole varoja,niin vainajalle haetaan toimeentulotukea.
      loput velat jäävät valtiolle.

    • Hyuji

      Tee perukirja itse. Ei tartte maksaa muille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe